Vállalkozás bejelentve a lakásba: ugorhat a rezsicsökkentés?

Emlékszünk még, amikor a kormány ingyenessé tette a kéményseprést a lakosságnak? Nem, nem arra, hogy aztán minden kéményseprő cég tönkrement és az államnak kellett megoldani a keletkezett trágyah problémát a katasztrófavédelem bevonásával.

Hanem arra, hogy ha bármilyen vállalkozás vagy egyesület, alapítvány volt bejelentve az adott lakcímre, akkor bizony fizetős lett a kéményseprés, mert az indoklás szerint csak a lakosság kapta ingyen a szolgáltatást, a vállalkozásnak fizetnie kellett. Függetlenül attól, hogy az csak egy székhely volt, nem is végzett ott semmilyen tevékenységet a vállalkozás. Hiába mondtad, hogy itt semmilyen vállalkozás a valóságban nem üzemel. Ha ott volt a székhely, fizettél, mint a katonatiszt.

Nos, ugyanez a veszély fenyegethet július elsejétől is, amikortól csak a lakosság kaphatja a valódi ár ötödéért a rezsit, minden cég ezentúl teljes áron kapja az áramot és a gázt. Ez alól kivétel a mikro-mikrovállalkozás, amelyik még tavaly decemberben bejelentkezett a kedvezményes tarifa hatálya alá és amelyiknek éves fogyasztása gázból nem több, mint 1.489 köbméter és villanyáramból 4.606 kWh. Az efölötti mennyiséget már piaci áron fogja kapni ez a mikrovállakozás is.

(Azoknak a cégeknek, amik most esnek ki a kedvezményes tarifából, nyilatkozatot kell tenniük, hogy továbbra is kaphassanak áramot, bővebben erre. Update: másik cikk itt. Olvasd el, ha vállalkozásod van.)

Ha a cégnek külön telephelye van saját mérőórákkal, akkor a törvény világos: ha ennél többet fogyaszt évente, akkor teljes áron kapja a gázt és a villanyt. Ha ennél kevesebbet fogyaszt, akkor maradhat a kedvezőbb tarifánál.

A fő gondot az jelenti, ha a mikrovállalkozás egy lakásba vagy családi házba van bejelentve és nincs külön mérőórája, akkor mi a teendő.

Ebben az esetben csak akkor maradhat a kedvezőbb tarifában, ha a családi fogyasztással együtt sem lépik át az éves maximális keretet. Ekkor azonban már nyilatkozatot kell tenni legkésőbb július elsejéig, a szükséges nyomtatvány megtalálható a helyi szolgáltató(k) weboldalán.

Itt a fő gond az, hogy a család kiesik-e a kedvezményes rezsiből csak azért, mert egy cég van bejelentve az ingatlanba?

A törvény így szól:

Lakossági fogyasztó az a fogyasztó, aki saját háztartása fogyasztása céljára vásárol villamos energiát és az így vásárolt villamos energiával nem folytat jövedelemszerzés céljából gazdasági tevékenységet.

Nem lennék meglepve, ha a kéményseprőkhöz hasonlóan járnának el a közüzemi szolgáltatók is és minden ingatlant, ahol cég van nyilvántartva, átsorolnának a piaci árszabásba. (Ha nem most, akkor esetleg fél év múlva, ha már túl nagy teher lesz a rezsicsökkentés.)

Ha ez megtörténik a közeljövőben, akkor hogyan lehet ez ellen védekezni?

A kérdés, hogy történik-e munkavégzés az adott ingatlanban, ami által ott telephely keletkezik? Műkörmösnél, kutyakozmetikánál, a garázsban nyitott kisboltnál ez nem kérdés, hiszen ezeket a tevékenységeket valahol fizikailag végezni kell.

Itt az egyetlen kibúvó az lehet, ha le lehet választani mondjuk a ház 10%-át erre a célra (külön bejárat, stb.) és csak arra a 10%-ra engedni felszámolni a piaci árat.

Azonban ha otthonról dolgozom, e-maileket írok, excel táblákat gyártok vagy telefonálgatok, máris telephelyet keletkeztettem az otthonomban is. Akkor is, ha egyébként egy székhelyszolgáltatónál vagyok bejelentve.

Ha olyan a munkám, hogy nekem kell kimenni (vagyis nem hozzám jönnek, mint a fodrásznál vagy esetleg a gyógytornásznál), akkor ezt megúsztam. Ilyen az üzletkötő, a biztosítási ügynök, a villanyszerelő, az ács, a humorista és így tovább. Ekkor megoldás, ha gyorsan keresnek egy székhelyszolgáltatót.

Szokás szerint másfél hete kitalálták ezt a dolgot, írtak róla egy törvényt, amit senki nem ért és július elsejéig kellene nyilatkozni a vállalkozásoknak, akik nem is tudnak róla vagy ha mégis, fogalmuk sincs, hogy ez most őket érinti-e.

Nem tudom, hogy mit fognak lépni a szolgáltatók a jövő hónaptól azokon a címeken, ahol van bejelentve cég, vállalkozás vagy egyesület, alapítvány. Lehet, hogy feleslegesen aggódnak most százezrek és nem fognak élni ezzel a lehetőséggel a szolgáltatók, minden marad a régiben, ha a szerződés magánszemély nevén van, nem vizsgálják, van-e cég bejelentve oda.

De ha te is aggódsz, akkor még holnap gyorsan beszélj a könyvelőddel.

Ha többet tudsz a kérdésről, mindenképp oszd meg a hozzászólásokban, mennyire kell tartani attól, hogy sok százezer család átkerül a piaci árazásba az akaratuk ellenére.

Köszönjük Zoltánnak a téma felvetését és a könyvelője által írt levél megosztását.

Share

92 hozzászólás

 • beetle
  Van szerintetek esély arra, hogy egyszer elkezd az egész ország piaci (vagy legalább a mostaninál magasabb) árat fizetni és ezzel rákényszerül a lakosság a szigetelésre, korszerűsítésre? Vagy naív vagyok és marad a zemberek megvédése akár államadósságnövelés által is. Siralmas állapotban vannak úgy általában a lakóingatlanok.

  Kicsit az az érzésem, hogy a magyar csak akkor nyúl a poroltóért, mikor már a s3ggért marja a tűz. A mi épületünkben, beköltözésünk után elkezdett szivárogni a gáz. Bejelentettük, kimérték a gázosok, majd a gyűlésen közölte a kk, hogy meg kell csináltatni, itt az árajánlat. Olyan savazást kaptunk, hogy mit akarunk mi itt új bérlőként, meg különben is kinek van pénze pár ezerrel magasabb közös költségre. Persze az utca tele van kocsival, este világít az utca a lapos TV-ktől, a fél ház cigizik és mindenki menő telefonnal szaladgál Adidas cipőben.

 • Napelem
  Akkor a fentiek fényében, ha van napelem a házon, amivel többet termelek, mint a fogyasztásom… és van bejelentett kata vállalkozás a házban és átminősítenek üzleti fogyasztóvá…
  ..akkor ezentúl a szaldó elszámolás és átvételi ár nem a 13 Ft-os, rezsicsökkentett ár lesz, hanem ennek 4-5x-öse. Így páran ezen is nyerhetnek.
 • Fityirc
  Én kézműves vagyok, és csak azért van a szüleim lakásába bejelentve az amúgy részmunkaidős vállalkozás, (főállás mellett csinálom) mert a csokos saját ingatlanomba nem lehet. Szerintem én nem vagyok érintett…
 • Sógun
  MVM Next-nek (mvmnext.hu/egyetemesvaltozasok?utm_source=mvmhu&utm_medium=banner&utm_campaign=egyetemesvaltozasok) van egy hivatalos ügyfélszolgálati száma erre. Ott azt mondta a hölgy, hogy ha lakossági fogyasztóként szól a szerződés és van bejelentve cég ami esetemben nem végez érdemi munkát, akkor nincs tennivalóm.
 • Tudja franc
  Nálunk több cég is be van jelentve szülők házába, mint székhely és telephely is. Semmi tevékenység nem folyik a címen, ingatlan tulajdonosok nevére jön az Eon számla, leszármazottak meg vállalkoznak. Eddig ebből nem volt probléma, csodálkoznék ha ezután lenne.
  Mert mit tud csinálni az E-on?
  Megnézi, hogy egy fogyasztási hely címére cégadatbázisban be van e jegyezve cég? Ha bevan, akkor módosítja ügyfele szerződését és piaci alapon kezd el számlázni?
  Ugyan.
  Az ügyfélszolgálati irodákat megostromolnák a népek és verekedésig fajulna minden. Joggal.

  Majd a hozzá-nem-értő megélhetési politikusok korrigálnak, ahogy eddig is tették, utólag, ha botrány lenne.
  Mivel a magyar sajtó, média, újságíró slepp előre nem foglalkozik semmivel, ezért majd az alattvalók sírása és dühe javít a helyzeten. Csak jussunk el odáig. Csodálkoznék…

 • toxi
  Kedves Kiszámoló és Érintett Vállalkozások!

  NE a könyvelőt kérdezzétek! A könyvelő nem ért hozzá. Nem azért mert hülye, hanem mert ugyanazt a megjelent rendeletet látja, mint Ti.
  Tessék szépen elsétálni a szolgáltató ügyfélszolgálati irodájába, és állsáfoglalást kérni, mi a szándékuk.
  Köszi, a könyvelő

 • Sándor
  te nem vagy érintett, de a szüleid lehet hogy igen…
 • Lukács
  Mért van mindenki a katával megveszve? A szolgáltató szempontjából mindegy milyen adózásban van a vállalkozó.Ugyanaz van bármilyen adózást választott.
 • Ácsi
  MVM telefonos ügyfélszolgálatától kapott friss info a holnapi határidővel kapcsolatban.
  Amennyiben lakossági szerződésed van a fogyasztási helyre vonatkozóan, ami telephely is, nem kell nyilatkozatot tenned július 1-ig. Akkor sem ha gazdasági tevékenységet folytatsz az adott címen.
  A nem lakossági szerződésekkel kapcsolatban nincs infom.
 • Valamirandom

  “Az ügyfélszolgálati irodákat megostromolnák a népek és verekedésig fajulna minden.”
  Igen, egyetértek. A politikusok pedig láthatták, hogy például a tanarak is milyen agresszívan léptek fel a jogaik csorbítása ellen, vagy amikor idén 600 forint jutalmat kaptak.

  Egyébként meg az lesz, hogy aki elkezdene az irodában pampogni, azt a TÖBBI ember fogja elkergetni.

 • Zsolti
  Próbáltam a szabályt egyszerűsíteni:
  Villany: 2. § (1) 2022. augusztus 1-jétől egyetemes szolgáltatásra
  a) lakossági fogyasztó,
  b) mikrovállalkozásnak minősülő, kisfeszültségen vételező, összes felhasználási helye tekintetében együttesen 3*63 A-nál nem nagyobb csatlakozási teljesítményű felhasználó
  jogosult azzal, hogy a mikrovállalkozó 4606 kWh/év/összes felhasználási hely fogyasztásig.
  Gáz:7. § (1) egyetemes szolgáltatásra
  a) lakossági felhasználó,
  b) a 20 m3/óra kapacitást meg nem haladó vásárolt kapacitással rendelkező mikrovállalkozás
  jogosult, azzal, hogy a mikrovállalkozás az egyetemes szolgáltatótól 1489 m3/év/összes felhasználási hely mértékig.

  Mikrováll: fő<10 és árbevétel < kb.800MFt
  Az árbevétel korlát miatt kb minden KATA-s-nak jár a rezsicsöki HA nem a nevén van az óra.

 • bdos
  Szintén MVM ügyfélszolgálatról származó info: A lakossági, magánszemély nevén lévő mérőórákat nem vizsgálják, még ha esetleg oda be is van jelentve egyéni- / mikrovállakozás székhelye.
 • MVM NEXT ezt mondták
  Felhívtam az MVM NEXT-et, azt mondták akkor kell nyilatkozni, ha nem lakossági szerződés van, nem lakossági ár. Van egy lakásunk, magánszemély a tulaj. Magánszemély kötött szerződést áramra, majd később oda lett bejegyezve a cég. Ergo az ügyfélszolgálatos által mondottak alapján mi továbbra is a lakossági árat fogjuk fizetni.
 • Péter
  Az MVM telefonos ügyfélszolgálatán annyit mondtak, hogy ha a szerződés a magánszemély nevére szól, akkor mindenképpen egyetemes felhasználóról van szó. Ilyenkor akár 3-4 mikrovállalkozás is be lehet jelentve az adott helyre, akkor sincs semmi teendő, és nem foglalkoznak vele ők sem.
 • Tamás
  a telex nagyon rendesen utánament a kérdésnek, hosszú és részletes cikkben elemzik, hogy kivel, mi lesz. Nem tudom lehet-e linkelni itt, így nem teszem, de könnyű megtalálni.
 • Babla
  Könyvelőm küldte:
  A rendelet alapján csak azoknak a vállalkozó fogyasztóknak kell nyilatkozniuk a szolgáltatók felé, aki jogosultak a rezsicsökkentett díjszabásra, tehát lakossági fogyasztóknak (még ha egyéni vállalkozás vagy cég van bejegyezve ugyanazon ingatlanra) nem kell.
 • porthosz
  Valaki nekem abban segítsen, hogy a szolgáltató hogyan különíti el a magánfelhasználót egy e.v-től pontosan.
  Az én esetemben, a szerződést a saját nevemre kötöttem annó (Gipsz Jakab, nincs megadva adószám és hasonló) és sima lakossági szerződéskét fut, de egyébként e.v. is vagyok.

  Szóval akkor én most minek számítok a szolgáltató szempontjából? (egyáltalán hogy tudja-e ezt ellenőrizni).

  Nekem eddig az volt a megértésem, hogyha nem adok meg adószámot, nem a vállalkozásom adataira kérem a számlát, akkor sima magánszemély vagyok, de most elbizonytalanodtam itt.

 • porthosz
  Még egy dolog. Valaki írta ezt korábban az áramra:
  “NEM FOLYTAT JÖVEDELEMSZERZÉS CÉLJÁBÓL GAZDASÁGI TEVÉKENYSÉGET”

  Nos, ezt ha szigorúan nézem, akkor még a távmunkában dolgozok is kiesnek a rezsicsökiből…

 • Tudja franc
  Teljesen felesleges volt ez a “megijedés”.
  Senki, az égegyadta világon senki nem fog azzal foglalkozni, hogy magánszemély nevén van szerződés az áramszolgáltatóval lakóingatlanban, mellette meg be van jelentve oda X db cég, senki nem fog ezzel törődni… Ahogy eddig se, úgy ezután se.
  Ki fogja böngészni a cégadatbázist, lesz erre külön osztály és erőforrás EON-nál, v. hogy?
  Balfasz politikusok azt se tudják mit csinálnak, erre az átlagfelhasználó meg…
  Teljesen feleslegesen lett erre a kérdésre elfecsérelve idő és energia, teljesen feleslegesen.

  A magam részéről várnám a fél évvel ezelőtti Kiszámolót vissza. Szeretnék tartalmas, előremutató, érdekes, hasznos cikkeket, posztokat olvasni. Kezd kontraproduktívvá válni az elmúlt sok hónapban megjelent poszt. A kiszámoló nem egy közműszolgáltató, szerencsétleneket támogató civil szervezt, hanem egy érdekes és jó hely. Jó lenne ha az maradna

  Napi(!!) 3,5 milliárd forintba kerül az egyébként is legatyásodott államnak a rezsiharc. Ne fogadj rá nagy összeggel, hogy nem fognak kirakni belőle olyanokat, akiket ki lehet. A kádári kisembernek nincs cége, ezért várható irány, hogy a nagyvárosi flancos népeket ezzel fogják kipenderíteni a túl olcsó rezsiből.

  Inkább ez, mint elismerjék, hogy hülyeség volt az elejétől az egész és belerokkant a költségvetés.

 • John Smith

  Nem én írtam, de tapasztalatból mondom, hogy igaz. Benne van a válasz a kérdésedre is.

  peremvilag.blogspot.com/2022/03/a-rezsicsokkentesrol.html

 • Maxi
  “Lakossági fogyasztó […] NEM FOLYTAT JÖVEDELEMSZERZÉS CÉLJÁBÓL GAZDASÁGI TEVÉKENYSÉGET.”

  home office pl. járvány idején minek számít?

 • István
  Böröczky Zsuzsi féle könyvelői továbbképzésről információ ezzel kapcsolatban:

  Ha magánszemélyként fizettél eddig is, akkor továbbra is marad a rezsicsökkentés. Megválaszolva ezzel az első kérdezők kérdését is, akik azt kérdezték katásoknak marad-e a rezsicsökkentés. Igen marad, amennyiben magánszemélyként fizetted eddig is. Azok esnek ki belőle, akik a vállalkozás nevére fizetik (pl mert elszámolják).

 • Rege
  Szolgáltató honlapján található részletes leírás:
  eon.hu/hu/egyeb/egyetemes-valtozas/reszletes-ismerteto.html
 • András
  Elolvastam de az jutott eszembe hogy ez most valami vicc?

  Egy szaros katás “vállalkozó” vagyok aki ül itthon a laptopja előtt és fordít.

  És komolyan mondjátok, hogy akkor ez már vállalkozás, úgyhogy nem vagyok lakosság, meg magánszemély, hanem mint egy cég?

  NEM, EZ LEHETETLEN, EZT TI SEM GONDOLJÁTOK KOMOLYAN

  Ez valami vicc, de a rosszabbik fajtából, tudod, az a fajta, amelyiken nem nevetsz.

 • beetle
  Tanulságos, de nincs új a nap alatt, ha nincs meg a jó szerkezet, semmi értelme szigetelésről beszélni. Kb mintha festék tollal javítgatnád a kocsi karcolásait, ami toronyig át van rohadva.

  Anno vidéken felhúztak házakat a Jóvanazúgy BAU Kft-k által, amiket majd így elrendez az enyészet, mert nem éri meg egy forintot is rákölteni (legalább lesznek összevonható üres telkek a stadionoknak), de a városi társasházak? Azokkal is kezdeni kellene valamit, némelyik panel esküszöm sz@rabbul néz ki, mint a chernobiliek.

  Az elmúlt 2 évben silányan felhúzott, teraszfelfagyós, penészedős lakóparkokról meg ne is beszéljünk.

 • kékfrankos
  OFF

  Mától 6000 Ft-ról 10000 Ft-ra nőtt a tranzakciós illeték felső határa. Ez nem feltétlenül jelenik meg a banki átutalási díjakban, lehet, hogy más módon fogják behajtani (pl. a számlavezetési díjat növelik meg), de az biztos. hogy nem fogják benyelni.

 • Zoli
  folyamatosak a felújítások, korszerűsítések.
  Pont nemrég csodálkoztam rá, hogy vidéken ahol felnőttem már alig van társasház ami nincs felújítva.
  Folyamatosan újítják fel őket jelenleg is.

  Sokszor leírtam már ne Budapestből induljunk ki.

 • John Smith

  Vagyis megvan a válasz a kérdésedre.

  “Van szerintetek esély arra, hogy egyszer elkezd az egész ország piaci (vagy legalább a mostaninál magasabb) árat fizetni és ezzel rákényszerül a lakosság a szigetelésre, korszerűsítésre? Vagy naív vagyok és marad a zemberek megvédése akár államadósságnövelés által is.”

  A rezsicsökkentés nem tart örökké. Szigetelés/korszerűsítés viszont nem lesz, mert nincs értelme/lenne értelme, de nincs pénz.

  “Kicsit az az érzésem, hogy a magyar csak akkor nyúl a poroltóért, mikor már a s3ggért marja a tűz.”

  Ámen. És akkor jön rá, hogy a poroltó üres/már ellopták/nem is volt.

 • jami
  Ma rendeltem fát: 40%-os a árnövekedés a decemberihez (!) képest; de mire kihozzák, ez még nőhet. Ez csak a fa…

  Munkatárssal vitatkoztam ma, hogy az ársapkás benzin mennyire illúzió, hogy meg vagyunk védve. Inkább járnának kevesebben kocsival, de TUDNÁK, hogy mennyi a valódi ár, amit most is kifizetnek termékárként (+az elszálló eurót).
  De akkor sokan nem tudnának kocsival járni. Hááát, lehet, hogy nem is annyira létszükséglet, ellentétben a kajával…
  Tépem a hajam, hogy a kollégák zöme kocsival jár, most is, városon belül, egyedül. Mert a benzin még nem drága.

  Totál átállította az emberek fejét a rezsicsöki és a hatósági ár, mintha azzal mindent megtette a kormány, mást nem is lehet.

 • Hollós
  “Lakossági fogyasztó az a fogyasztó, aki saját háztartása fogyasztása céljára vásárol villamos energiát és az így vásárolt villamos energiával nem folytat jövedelemszerzés céljából gazdasági tevékenységet.”

  Adott egy klasszikus nagy szolgáltató cég alkalmazottja, akinek olyan a munkája, hogy a covid időszak eleje óta részben otthonról is végezheti, nem kell a munkaadó cég telephelyére minden nap bejárnia. Ha egy adott időszakban akár 1 másodpercet home office-ban dolgozik ez az ember úgy, hogy ehhez otthoni villamos energiát használ fel (pl. modem/számítógép/világítás), akkor jól értem, hogy az adott időszakra nem-lakossági fogyasztónak minősül?

  Ezt pontosan ki állapítja meg, mi alapján?

  Pontosan hogy kerül meghatározásra az adott időszak, amin belül azt vizsgálni kell, hogy történt-e jövedelemszerzés céljából folytatott gazdasági tevékenység? Pl. naptári év, hónap, egyéb.

 • Kris
  Két kérdés merült fel bennem az eddigiek elolvasása után.
  Az egyik. Mi olyan felháborító abban, hogy piaci árat kell fizetni egy termékért, szolgáltatásért? Az (volt) a furcsa, hogy az állam eddig rezsicsökkentéssel torzította a piacot. Csodálom, hogy az EU eddig nem kötött ebbe bele.
  A másik. Miután a cégeknek ez a kedvezmény már nem jár, vajon továbbterhelik-e majd a pluszköltséget a megrendelőikre, vásárlóikra, mint a Ryanair a légitársaságokra kivetett extraprofit-különadó esetében? Szerintem a válasz egyértelmű.
 • Hollós (az igazi)
  Valaki megint a nevemet használja (80. hozzászólás).
  Nem tilos, de muszáj?
 • Zoltán
  Nekünk a könyvelő azt mondta, hogy az egész csak akkor jöhet szóba, ha a vállalkozás a szerződő fél a közműveknél. Lehet később lesz belőle valami, de egyelőre félreértelmezett fogalmakról van szó.
 • MZ
  A Magyar Ügyvédi Kamara az alábbi tájékoztató levelet küldte ki a tagjainak; az abban foglaltak – analógia alapján – egyéb esetekre is alkalmazhatóak.

  Egyetemes szolgáltatás:

  A veszélyhelyzet ideje alatt az egyetemes szolgáltatásra jogosultak körének meghatározásáról szóló 217/2022. (VI. 17.) Korm. rendelet alapján 2017. július 1-től változik az egyetemes szolgáltatás igénybevételére (és így a lakossági ár igénybe vételére) jogosultak köre a földgáz- és áramellátásban. Amely érintheti az ügyvédi irodákat is.

  Egyetemes szolgáltatás keretében áramellátásra a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló 2004. évi XXXIV. törvény 3. § (3) bekezdése szerinti mikrovállalkozásnak (a továbbiakban: mikrovállalkozás) minősülő, kisfeszültségen vételező, összes felhasználási helye tekintetében együttesen 3*63 A-nál nem nagyobb csatlakozási teljesítményű ügyvédi iroda jojogosult, azzal, hogy azzal, hogy a 4606 kWh/év/összes felhasználási hely fogyasztásig a villamos energia egyetemes szolgáltatás árképzéséről szóló miniszteri rendeletben meghatározott áron, a felett versenypiaci áron vételez villamos energiát.

  Egyetemes szolgáltatás keretében földgázellátásra a 20 m3/óra kapacitást meg nem haladó vásárolt kapacitással rendelkező mikrovállalkozásnak minősülő ügyvédi iroda jogosult, azzal, hogy 1489 m3/év/összes felhasználási hely mértékig a földgázpiaci egyetemes szolgáltatáshoz kapcsolódó értékesítési árak megállapításáról és alkalmazásáról szóló miniszteri rendeletben meghatározott I. kategória szerinti áron, a felett versenypiaci áron vételez földgázt

  A fenti jogosultságok a feltételeknek megfelelő ügyvédi irodákat főszabály szerint mindenféle bejelentés nélkül megilleti. Annak kell bejelentést tennie, aki nem felel meg a fenti feltételeknek.

  Vigyázat szolgáltatott irodák és irodaházak esetén a fentiektől eltérő lehet a helyzet (mivel nem feltétlenül fog az iroda egy fogyasztási helynek minősülni).

 • Gorge
  Családi házunkba van bejelentve egy biztosítási szolgáltatás közvetítésével foglalkozó Bt. A ingatlan villamos energia ellátását Háztartási Kiserőmű biztosítja , az éves fogyasztás 2400 Kwh.
  Fűtését gáz kondenzációs kazán , és fűtő-hűtő légkondicionáló biztosítja. Az éves gázfogyasztás öt év átlagában 650 köbméter / év. Az ingatlan alapterülete 98,8 négyzetméter. Ebben az esetben , vajon mi a teendő ?
 • Parafa
  3-an vagyunk, a fűtésen kívül a melegvízet is gázzal állítjuk elő. Úgy érzem nem pocsékolunk, ennek ellenére az éves fogyasztásunk 2292 m3 ! (Igaz a ház 168 nm-es, és még 2006-ban szigetelték, amikor még jóval vékonyabb szigetelő lapokat használtak, az ablakokat is akkor cseréltük. Szóval a keret igen alacsony !
 • Könyvelő
  “De ha te is aggódsz, akkor még holnap gyorsan beszélj a könyvelőddel.”
  ??
  A könyvelő ez ügyben mit tehet?
 • Gery
  Úgy látom ilyen kérdés még nem volt:

  Mi van, ha egy ingatlan ( legegyszerűbb esetben egy lakás ) pusztán pénzügyi befektetés céljából kerül cég tulajdonába, oda nem jelent be sem székhelyet, sem telephelyet, tevékenységet nem végez, nem adja bérbe.
  Évente párszor ránéz, nem vitték-e el a négy sarkát a kutyák, meg kiszellőztet, pont.
  Ez esetben lehet, hogy közművekre nem is célszerű szerződnie (?). Nem lesz a lakásban se gáz, se villany… kicsit kellemetlen, de ha tényleg nem történik ott semmi, akkor nem annyira zavaró. Csak drága lesz újra rákötni (?)

  Mi van, ha bérbeadja lakhatás céljára. Ez már tevékenységnek minősül (?)
  a.) a bérbevevő magánszemély szerződik a közművekre
  b.) a cég szerződik a közművekre és elszámol a bérbevevővel

  A szolgáltató valószínűleg mindkét esetben a magasabb díjhoz fog ragaszkodni (?) mivel azt mondja, hogy ott bizony egy cég tevékenységet végez: bérbead

 • Tamás
  Kedves Kiszámoló!

  „Ez alól kivétel a mikro-mikrovállalkozás, amelyik még tavaly decemberben bejelentkezett a kedvezményes tarifa hatálya alá…”

  Az „amelyik még tavaly decemberben…” ez a feltétel hol szerepel? Kerestem a jogszabály szövegében, (még) nem találtam…

 • Ilona
  Nonprofit szervezet esetében mi lehet a helyzet? Az egyik tag lakása a székhely. Semmilyen tevékenység nem zajlik itt, minden külsős helyszínen kerül megvalósításra, civilekkel, önkéntesen, gyerekekért végzett munka, iskolákban, óvodákban, táborokban segítünk. Nem szerez senki jövedelmet. Ezzel lehet gond augusztustól? A szolgáltatók a tulajdonos magánszeméllyel vannak szerződésben. Köszönöm, ha tud valaki valami megnyugtatót írni, mert a cikk eléggé megijesztett.
 • bloodorange
  Sziasztok, Ne haragudjatok, de számomra továbbra sem egyértelmű a törvény.
  A helyzetemben KATA-s EV-ként vagyok bejelentve a családi házba, ahol az áram-gáz szolgáltatások más családtagom nevén vannak.
  Én mint EV nem jelenek meg szolgáltatóknál, csak mint székhely vagyok bejelentve.
  Így milyen hatással lehet ez a családra? Találtam olyan cikket, ahol értelmezésem szerint nincs probléma mert magánszemély nevén van bejelentve.
  Hogy látjátok a helyzetet, mi várható?
 • Ibolya
  Sajnos mivel a tulajdonosnak van vállalkozása akkor 20.000.- lesz minden magánházba a kéményseprűs díj.
  Nem rég kellet kifizetnem pedig csak vállalkozó a férjem és nem az otthonába végzi az építőipari munkákat:-)