Mennyi a lakáshitel előtörlesztésének költsége? Plusz jelzáloglevél tudnivalók

2013-05-27
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Amint azt már jól megbeszéltük (itt), hogy amíg hiteled van, a legjobb befektetés, ha azt előtörleszted, mert a megtakarításaidra kapott kamat biztos, hogy kevesebb, mint amennyit kifizetsz a hiteleid után kamatot.

De vajon mennyi büntetést számol fel a bank a hiteled idő előtti elő, vagy végtörlesztéséért?

Nem is olyan régen még annyit számolt fel, amennyit akart. Aztán a 2010 márciusa után indult hiteleknél már kötött volt a maximális díj, ezt 2010 decemberében ha jól értelmezem, akkor a régebben indult hitelekre is kiterjesztették. (Van olyan bank, aki ezt másképp értelmezte, a PSZÁF jól meg is büntette pármillió forintra.)

(Update: a bankok hirdetményeit olvastam, hogy mennyi díjat számítanak fel., ott mindenhol a cikkben említett összegeket találtam. Aztán egy ezzel foglalkozó barátom felvilágosított: nem kötelező a bankoknak a korábbi hiteleiket is ilyen áron kiváltani, de több megteszi. Amelyik nem, az pedig a "már nem értékesített termékek" hirdetményei közé dugja el a lehúzós hiteleinek a lezárási díjait. A biztos támpont a szerződésbe írt kiváltási költség.)

Az előtörlesztés és végtörlesztés díja attól függ, hogy saját pénzből, vagy másik bank pénzéből váltod-e ki a hiteledet, illetve banki finanszírozású, vagy jelzálogbanki finanszírozású-e a hiteled.

(Ez utóbbit most nem ragoznám, ha pl. az OTP-nél vettél fel hitelt, lehet ilyen, vagy olyan is a hiteled, erről a kezitcsókolom tud felvilágosítást adni a bankfiókban, ha te nem tudod eldönteni a szerződésed alapján, milyen hiteled van. Az, hogy neked az OTP Bank folyósította a kölcsönt, semmit nem jelent, attól még gond nélkül lehet OTP Jelzálogbank által nyújtott hiteled.)

Ha saját pénzből törlesztesz elő, maximum 1%-ot számolhat fel a bank, illetve 1,5%-ot, ha jelzálogbanki a hiteled.

Ha másik pénzintézet pénzéből váltod ki, akkor 2, vagy 2,5% a maximális díj.

Van, ahol minimum díj van megadva, pl. 1,95% plusz 35 ezer forint, de maximum 2%.

Ha már két év eltelt a hitelfelvétel óta és nem törlesztettél még elő, valamint az előtörlesztésed kevesebb, mint a felvett hitel fele, akkor első alkalommal ingyen törleszthetsz elő.

Ha az elmúlt egy évben nem törlesztettél elő és a fennálló tartozásod kevesebb, mint egymillió forint, akkor is ingyen tudsz akár részben, akár egészben előtörleszteni.

Ha az előtörlesztés oka, hogy a feltételek rád nézve kedvezőtlenül változtak, akkor is jogod van előtörleszteni a hiteledet, kivéve, ha jelzálogbanki, mert akkor 1,5% a költsége.

(Csak kénytelen vagyok elmondani: a jelzálogbank a rendes banktól elkülönülve működik, a pénzt nem a betétesek pénzéből szerzi, hanem úgynevezett jelzálogleveleket bocsát ki, ami mögött az adósok ingatlana a fedezet. Ezt eladják a befektetőknek, innen van pénzük hitelezni. Több ilyen bank van (FHB Jelzálogbank, Unicredit és OTP Jelzálogbank). Az OTP Jelzálogbank éppen a napokban indított egy egyezer milliárdos új kötvénykibocsátást. Az Unicredit két hónapja ma már lélegzetelállítónak számító 6,75%-os kamatozású, 2018-ban lejáró jelzáloglevelet bocsátott ki, amit a befektetők tömegei a legvégén 6,33%-os átlaghozam mellett jegyeztek le. Az Axa például az FHB Jelzálogbank hiteleit árulta. Na, ennyi volt a kitérő. Ha akarsz relatív kisebb kockázat mellett befektetni, esetleg nézz körül a jelzáloglevelek piacán is. Szóljatok majd rám, hogy írjak egy piaci körképet, hol mennyiért tudsz venni ilyen jelzálog-leveleket. Mivel csak jó minőségű hitelek ingatlanjai lehetnek mögötte (lásd még subprime válság), túl nagy rizikót nem vállalsz. Van belőle annuitásos is, ami 10 év alatt folyamatosan fizet tőkét és kamatot is, ráadásul minden hónapban, így jó nyugdíj mellé életjáradéknak. Na szóval, majd írok ezekről is hamarosan.)

Visszatérve az eredeti témánkhoz: amint látod, a bankok nem korlátozhatják, hogy te hányszor élsz az előtörlesztés lehetőségével, mivel az 1% büntetés általában megéri, törlessz olyan sokat és sokszor, amikor csak tudsz.

És gyere el az Akadémiára, még van hely a júniusi turnusra. 🙂 Részletek itt.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram