Bejelentették az adóvisszatérítéseket

Ma jelentette be a miniszterelnök, hogy a választás közeledte miatt gyakorlatilag mindenki kap ajándékpénzt, mit sem törődve az elszálló hiánnyal és a magas államadóssággal:

– Minden gyerekes szülő visszakapja a 2021-es befizetett szja-t az átlagbér összege utáni szja mértékéig február 15-ig. (Pontosabban bejelentés szerint  az átlagbérig térítik vissza az szja-t. Egyhavi átlagbérnek megfelelő szja-t térítenek vissza? Egyévnyi átlagbérig adnak vissza? Az átlagbért terhelő szja-t térítik vissza egész évre? Hamarosan megtudjuk, pontosan hogy gondolták. Annyit tudunk, hogy csak ez 600 milliárdba fog kerülni (Ez alapján egyévnyi átlagbér szja-ja a nyerő szerintem). Ennyivel nagyobb költségvetési hiány jövőre és plusz pénz a gazdaságban, lásd még infláció.)

A bevallás határideje május, hogy fogják tudni visszaadni februárban a még be sem vallott és ki sem számolt összeget? Biztos megoldják majd. (Egyébként miért nem érne rá visszaadni májusban, a bevallások beérkezése után? Na jó, csak vicceltem, nyilvánvaló, hogy miért nem.)

– A gyerekes katások a kata negyedét kapják vissza. (Nem egyértelmű, hogy a teljes befizetés negyedét vagy csak a havi 50 ezer negyedét? Esetleg ők is az átlagbér szja-jáig kapnak vissza? S ha mellette van szja-s fizetésük, onnan is kapnak vissza? Ez sem mindegy, de hát erről sem tudni többet egyelőre.) Az ekhosok az szja-t.

– A nyugdíjasok legalább ötvenezer forintot kapnak prémiumban.

– a fegyveres és rendvédelmi szervek hathavi fizetésüket kapják ajándékba, de nem most, hanem ők is majd jövő tavasszal, mert nekik is tudni kell, hová kell tenni az x-et.

– A 25 év alattiak szja-mentességet kapnak, ahogy erről már volt szó.

– S természetesen meghosszabbodik a hitelmoratórium is, szinte mindenkinek, aki akarja. (Nyugdíjas, gyereket nevelő, közfoglalkoztatott vagy csak simán csökkent a jövedelmük.)

Félreértés ne essen, a nyugdíjasok ingyenes utaztatásának kitalálásánál ez sem rosszabb, de sajnos nem is jobb. Választási év van, abból is az eddigi egyik legrosszabb a pénzszórást tekintve. Amivel nem lenne annyira nagy baj, ha nem lenne túl magas az államadósság és a költségvetési hiány is egyszerre.

Mivel ezeket ma jelentették be, a részleteket és a pontosításokat később fogjuk megtudni.

Ami fontos: most már biztos, hogy egy fillért se fizess semmibe, ami után szja visszatérítés jár idénre, ha csak nem keresel annyit, hogy a családi adókedvezmény és az átlagbér visszatérítés mellett is maradjon elég.

Share

455 hozzászólás

 • Szamoljukmarki
  A példám valós, én ezt látom. Havi 8000 Ft – ot fizetnek itthon és van egészségügyi ellatasuk, a saját nevükben iratom a gyógyszert. Hogy van-e krankenkassejuk azt nem tudom. Fogorvoshoz maganba járnak itthon, minden más sztk-ba. Oltasert is haza jönnek. De lehet hogy hülyék, ez vitán felül igy van.

  A másik témában elvesztettem a fonalat. Csak annyit akartam mondani, hogy az én értelmezésemben a szavazás arról szól, hogy vannak pártok akik mind másnak kedveznek és mindenki arra szavaz aki neki kedvez.
  A Fidesz a csaladbarat kormányzást tűzte zaszlora, ezért most adót terit vissza a csaladoknak. Nem értem ez miért erkölcstelen. Nem látom, hogy ez Németországban miért lenne bűncselekmény.
  Ellenzék elnyomás meg a többi bullsit nem tudom hogy jön ide, gondolom pont annyira mint a szemkilovetes meg a bankarkormanyozas. Ilyen szintű vita nem érdekel.

 • Fabatka
  Két külföldi országban, több éven át első kézből szerzett tapasztalat alapján én -nek adok igazat. A sima egyszerű mezei iskola sajnos nem túl jó, se Németországban, se Angliában. Ezekben a cél az abszolút minimum, hidd el.
 • Krokodil888

  ‘Jelen intézkedés szavazat vásárlás nyilván, ezen senki nem vitatkozik, ilyen a demokrácia. : ez nem a demokrácia, az ennél jóval több. Lásd válaszát ‘Nem a demokracia tovabbra sem ilyen. Demokracia alapja a jogallamisag es azok pillereinek fuggetlensege.’ Én még azt teszem hozzá, hogy a jogallamiság pilléreinek függetlensége csak akkor marad meg, ha a benne dolgozók ezt gondolatot a magukénak érzik. A fideszes csinyovnikoknál ezt nem látom. S ahogy írja, sokan félelemből szavaznak. Ennyi erővel el sem kellene menniük szavazni, helyettük behúzhatná az ikszet a fideszes kerületparancsnok.
 • tumpara
  Ha már Kiszámoló, kíváncsiságképpen beütöttem a bérkalkulátorba a 2009-es és a 2021-es minimálbért és az átlagbért (sokan ezzel jönnek).

  Minimálbér:
  2009 bruttó 71.500 Ft
  2009 nettó: 57.815 Ft
  Nettó-bruttó arány: 80,9%

  2021 bruttó: 167.400 Ft
  2021 nettó: 111.321 Ft
  Nettó-bruttó arány: 66,5%

  Átlagbér:
  2009 bruttó 199.800 Ft
  2009 nettó: 122.139 Ft
  Nettó-bruttó arány: 61,1%

  2021 bruttó: 411.000 Ft
  2021 nettó: 273.315 Ft
  Nettó-bruttó arány: 66,5%

  Láthatólag 2009-ben az adójóváírás mindent vitt az alacsonyabb keresetnél, míg az átlagbér alig változott (11 év alatt 4,4%-ot). Gyakorlatilag a családi adókedvezmény miatt lett sokkal jobb a gyerekeseknek (ez támogatandó is), de a gyerekteleneknél szinte nincs különbség. Persze így a családosok többet fogyaszthattak, pöröghetett a gazdaság, de közben meg jól elszállt az euró is. Ez persze csak egy szelete az egésznek, de gondoltam érdekes.

 • Krokodil888
  : igen, családomban a pap a ‘gyurcsány maga az ördög’ képpel rémisztett 🙂 azért ez sértő a Sátánra nézve 🙂


  ‘Ez ugyanis itt ma nem demokrácia.’ kimontad, ebben egyetértünk
  ‘Churchill idézete egyébként a Brexitben beteljesült.’: igen. De az, hogy a nép átlagban egy ostoba massza, nem menti fel azokat, akik ezt felismerve és kihasználva mindenféle hülyeségbe bevezetik őket. Viszont ha a nép pallérozottabb lenne, akkor nem venné be dumát, vagy legalábbis nem ekkora mértékben.
  ‘A leghatékonyabb állami berendezkedés a diktatúra, csak a nép higgyen a diktátorban. Ezt politológia órán hallottam. Orbán úgy látom szintén hallotta’: Mo-on az elmúlt 100 évben volt 5 diktatúra (1919-es bolsevik, horthy, rákosi, kádár, orbán). Mindegyik jól indult, aztán bukás lett a vége. Az egész országnak, a teljes népnek. Szerinted mekkora a valószínűsége, hogy most jobban sikerül a vége?

 • jami
  Szerintem nálunk, jelenleg, reálisan akkor lesz vége, ha Orbán kiesik bármi miatt. Akkor szétesik a nyáj, az érdekszövetség is.
  Addig, bármit gondolunk pl. értelmiségiként, a túlélés marad eszmékkel és a gyakorlatban is.
 • Zedder l

  “Havi 8000 Ft – ot fizetnek itthon és van egészségügyi ellatasuk, a saját nevükben iratom a gyógyszert. Hogy van-e krankenkassejuk azt nem tudom.”

  Kerlek add meg a nevuket es egyeb adataikat, ugyanis TB csalast kovetnek el nem egy, hanem ket EUs orszagban. Szeretnem jelenteni a hatosagoknak.

  Tudod, engem a szuleim a “when you see something
  say something” elv alapjan neveltek. Es tenyleg, van ertelme.

  Varom a torvenyszegu, kisstilu, hazudozo, bunozo szuleid adatait.

  Remelem.l buszke vagy rajuk.

 • Zedder

  Persze, meselj szepeket. A PISA felmeresekben, minden kategoriaban pedig nyilvan csak Soros Gy. (kiskoru) rahatasa miatt alazza porig Magyaro.-ot mind a UK, mind pedig Germany.

 • Hollós
  Jön a 13. havi nyugdíj fennmaradó része is, szóval ahogy vártam, lesz itt még tüzijáték.
  Nagyjából összedobtam, hogy kb. 1000 milliárdot már ki is szórtak a népnek.
  Viszont ennél több is megvolt minden év végén zavaros kormányrendeletekben, amiről azt se tudjuk hova ment és aminek semmi visszhangja nem volt. Most először a szavazók kapják, ami meglep mindenkit, pedig összegszerűen semmi extra nincs benne.
  Nekem több ismerősöm jött haza az elmúlt években gyerekkel nyugatról, mert idehaza akarták oviba-iskolába járatni. A közoktatás ugyanis – kimondottan Németországban, de Angliában is -, a török-albán-bosnyák közösséget jelentette. A jó oktatás meg kőkemény pénzekbe került. Azt mondták, hogy egy jobb lokációjú lakóhelyen idehaza még mindig jobb közoktatást kapsz, mint odakint.
  Persze, ezek nem az én tapasztalataim, de azért ezek a vélemények számomra árnyalják a képet.
 • jami
  A családosok szívnak ezerrel, mert az eü és az oktatás romlása annyival jobban sújt, amennyi gyerekem van. Sokkal több terméket és szolgáltatást kell igénybe vennem a mindennapokhoz – annyiszor megérezve az inflációt.
  Kevésbé ugrálnak a munkahelyen, mert a személyes preferenciáktól erősebb a családi előny (rugalmas munkaidő, szabad hétvége, laza szabiengedélyezés stb.).

  2 napja lábadozom, ami azt jelenti, hogy itthon tudok hatékony lenni, de itthonról távol a bevásárlás is kizárt. Napközben a gyerekek suliban vannak (=totál nyugi itthon); feléljük, ami van, a gyerekek egyedül mennek edzésre is.

  Rengeteg időm van, behoztam restanciákat is.

 • Szamoljukmarki
  Végre valaki. Majdnem jó, csak szerintem rossz sort néztél.

  Minimálbér:
  2009 bruttó 71.500 Ft
  2009 nettó: 57.815 Ft
  2009 munkáltató össz költsége: 97.403 Ft
  Nettó-összbruttó arány: 59,4%

  2021 bruttó: 167.400 Ft
  2021 nettó: 111.321 Ft
  2021 munkáltató össz költsége: 225.429 Ft
  Nettó-összbruttó arány: 74,3%

  Átlagbér:
  2009 bruttó 199.800 Ft
  2009 nettó: 122.139 Ft
  2009 munkáltató össz költsége: 233.766 Ft
  Nettó-összbruttó arány: 52,2%

  2021 bruttó: 411.000 Ft
  2021 nettó: 273.315 Ft
  2021 munkáltató össz költsége: 480.870 Ft
  Nettó-összbruttó arány: 56,8%

  Infláció azóta 37,4, tehát 71.500–>98.241
  199.800–>274.525

  Hatalmas csok miatti lakásár emelkedés, ami még gyakori téma:
  Lakás nm Bp 2009 jan 257000=4,4 hó netto minimálbér
  Lakás nm Bp 2021 jan 455700=4,1 hó netto minimálbér

  Rég vártam, ebben a vitában, hogy valami gazdász kiszámolja.
  De hátha legalább kijavítja, aki ért hozzá.

 • Vazelin

  “A példám valós, én ezt látom. Havi 8000 Ft – ot fizetnek itthon és van egészségügyi ellatasuk, a saját nevükben iratom a gyógyszert. Hogy van-e krankenkassejuk azt nem tudom. Fogorvoshoz maganba járnak itthon, minden más sztk-ba. Oltasert is haza jönnek. De lehet hogy hülyék, ez vitán felül igy van.“

  Az a helyzet, hogy amit itt összehordasz az nem csak hülyeség hanem konkrétan bűncselekmény is.
  Csatlakozom a többiekhez, szerintem se erőltesd

 • star70
  Altenpflegerin 3300? Mar a tanari fizeteseknel is jot röhögtem…4000€egy tanarnak..Az vagy öreg vagy Beamte.
  Ja es talan irta hogy majd Beamte lesz..ez nem igy müködik.Fogalmad sincs altalaban semmiröl googleban nezed ki ezeket vagy honnan?

  Nem tudom hanyadikos a gyereked,4.osztalyig valoban oke,kesöbb jönnek a tanarhianyok,szaktanar nagyon keves van orszagos szinten.
  Nem kivetel amit irtam kb 10 eve egyre nagyobb problema.De az ovi,bölcsi detto.

  Otthon is jart 2 evet iskolaba a kisebbik a nagyobb meg vegig tudom mi van otthon.
  Nem ertem ezt a hatalmas ajuldozast az eü-töl,eppen most lettem felig nyomorek egy nemtörödöm hülye orvos miatt.Ez itt is elöfordul es otthon is.MR 2honap a minimum varakozas akut esetben is..szoval nem,nem ajulok el.Van ami jobb igen,de van ami ugyan olyan sz@r.Az internet katasztrofa pl.:-)

 • tumpara
  Szamoljukmarki: Te is elírtad :), a 2021 minimálbérnél a munkáltató összköltsége 195.858 Ft, így a nettó-összbruttó arány 56,8% (nem is lehet más, ugyanannak kell lennie, mint az átlagbérnél). Továbbá a 2009-es átlagbér munkáltatói összköltsége 268.683 Ft, így az arány 45,5% lesz. Vagyis ami a lényeg:

  az átlagbér nettó-összbruttó aránya 45,5%-ról 56,8%-ra nőtt, ami nem is csoda, mert masszívan csökkentek a munkáltatói terhek; 10 év konjunktúrában ezt el is várom, ugyanakkor nem voltak hülyék, tették a dolgukat, ez pirospont.

  Viszont a lakásár statisztikád megdöbbentő! De biztos jó? Mert itt például 1.000.000 Ft-ot írnak nm-enként:
  penzcentrum.hu/otthon/20210729/atyaeg-brutalis-arrobbanas-a-pesti-lakaspiacon-1-millio-felett-az-atlagar-1116512

  S amikor elköltöd a csökkentett módon adóztatott fizetésedet a majd’ 10%-kal magasabb áfát kifizetve és kifizeted belőle a bankadó, a távközlési adó és az egyéb ezer adót, amit azóta bevezettek vagy megemeltek, csodálkozol, hogy miért nem futja többre.

  De ezt már ezerszer megbeszéltük, például itt is:

  https://kiszamolo.hu/adozasrol-ujra/

  https://kiszamolo.hu/hogyan-adozol/

  Röviden kiemelve a lényeget: le lehetne vinni 0%-ra az szja-t vagy felemelni 50%-ra, ugyanannyit fogsz adózni, csak más formában.

  Az áfából és a járulékokból ÖTSZÖR annyi befolyik, mint szja-ból, csak hogy két példát említsek.

  Viszont jó, mert tényleg sokak leakadnak azon, de hát mennyit vontak a fizetésemből 2006-ban!!!!

  Szóval mint propaganda, tökéletesen működik és ez is a cél.

 • KL
  “Demokrácia az, ahol mindenki egyenlő lehetőséggel játszik.

  Itt még nem tartunk, de a valódi demokráciáról is már nehéz beszélni.”
  Miért “már”? Sose volt elfogulatlan közmédia vagy média, igaz, ez most ez valóban a legalja. De az előrelépés pl. 2006-hoz képest, hogy a rendőrség már nem iszonyatosan összeveri az ellenzéki választópolgárokat és képviselőket, hanem adminisztratív, legalább látszólag törvényes intézkedésekkel macerálja őket. Mint a 70-es évek vs a 80-as évek.

  Egyébként a bp-i 14 éven aluliak “ingyen” utazása (semmi sincs ingyen) a budapesti tömegközlekedésen ugyanolyan (elő)választási pénzosztás, csak ugye kinek mire futja. Mint a viccben: nem azon vitatkozunk, hogy maga micsoda, csak a tarifán.

  A fórumvitát pedig eldöntöm: az is alacsony értelmi színvonalon van, aki a kormányra, meg az is, aki az egyesült ellenzékre szavazna. A kutyapárt van az értelmeseknek:-)

 • Szamoljukmarki
  , Vazelin Én is pontosan ezt mondom, hogy ez gáz és bűnözők.
  Ti védtétek őket, hogy az nem is úgy van, mert németbe ingyen van a gyógyszer, meg kolbászból a kerítés.
  De örülök, hogy végre sikerült megegyeznünk, hogy ilyen emberek léteznek.
  Már csak egy lépés elismerni, hogy sok ilyen van még, sőt szerintem ők a többség.
  Cserébe elhiszem, hogy ti is léteztek, több diplomás, nyelveket beszélő, becsületesen adózó emberek.

  Számomra a szüleim és a hozzájuk hasonló emberek testesítik meg, a németbe dolgozó, magyarországot és a kormányt szidó, átlagos baloldali szavazót. Óvoda, iskola, játszótér háromszögben nagyon sok ilyennel találkoztam már.

  A szüleim bűnöző, stb példája miatt nyílik ki a bicska a zsebembe, mikor valaki itt nagyképűsködik, hogy megy németbe dolgozni, mert itt milyen szörnyű világ van.
  Folyt.

 • Szamoljukmarki
  folyt.
  Szóval mikor örültök, hogy milyen jó, hogy van magyarul beszélő ápolónő, akkor jussanak eszedbe a szüleim.

  Sikerült végre megegyeznünk, elég érthető voltam, vagy ragozzuk még?

  Mégegyszer röviden, nem vagyok büszke a szüleimre, szerintem is bűnözök és gáz amit csinálnak, pontosan ezt akartam mondani. Rajtuk keresztül általánosítottam minden németbe dolgozó magyarra. Az általánosítás nyilván valóan nem helyes, de emberek vagyunk és szeretjük egyszerűen értelmezni a világot.

 • Kiskapu
  Az önsegélyező – egészség pénztár idei évre befizetései után járó adóvisszatérítését el lehet csúsztatni mondjuk jövőre?
 • Zedder

  Azokat a torok-alban-bosnyak gyerekeket bizony nem teleportaltak az iskolaba vmi gettobol, hanem ok bizony a szomszedok gyerekei. Mily meglepo, aki szegeny kornyeken lakik, az esetleg nem csak fess oltonyos es kosztumos szoke kekszemu szigoruan csak irodaban dolgozo emberekkel van korulveve? Egyebkent az ismerosod nem zavarjak a szomszedai, addig jok? Csak a gyerekeikkel ne legyen egy osztalyban a csimota?

  nem mondtam, hogy tokeletes a nemet egeszsegugy, de hogy a magyarra fenyeveket ver az ellatas, az biztos.

  Az iskolara majd figyelunk, koszi. Egyelore meg alsoba jar es nincs panasz a munkaerohianyra. Hamarosan meglatjuk hogyan lesz tovabb!

  A gondozora az ausbildung.de adta ki azt a fizetest, jobb otletem nincs, nyilvan google. Nem abban az iparagban dolgozom, tehat csak a google jatszik.

 • Krokodil888

  Összbruttó: ez valóban jó ki szám, de semmi értelme szerintem. Mert
  a) Munkavállalóként nem érdekel, hogy mennyi a munkaadóm terhe. A nettóm érdekel. De tény, hogy ez nőtt 5%-ot, pirospont a vezírnek.
  b) A magyar vállakozó/cég vagy feketén vagy szürkén alkalmazza a dolgózót. 25 évnyi munka alatt soha nem tapasztaltam az ellenkezőjét. Talán két ismerősömnél más a helyzet. Vagyis a magyar munkaadónak sem fontos ez, mert nem ez alapján tervezi az eredményét.
  c) A ‘mocskos-liberális’ nyugati multinak meg teljesen mindegy, mivel annyival olcsóbb a magyar munkaerő, hogy ez nem oszt nem szoroz neki.
 • BlaZember
  Nem vagyok közgazdász, de
  1. az áremelkedés nagyon más, mint az infláció. Előbbi többszöröse utóbbinak.
  2. A munkáltatói terhek nem a munkavállaló költsége, ne azzal számolj, hanem a bruttóval. A munkáltatói terhek csökkenését inkább a munkavállalói létszám növelésére van értelme felhasználni rengeteg helyen, ezért azzal számolni félrevezető.
  3. A nettót is terhelik adók, ha el is költöd a fizetésed. Márpedig az átlag és az alatti keresetűek elköltik az egészet. Miklós egy egész cikket szentelt ennek.

  Ha a fenti “apróságokat” kijavítod, megkapod közelítőleg hogyan változott a bruttó bér vásárlóértéke.

  A nm árak meg egyáltalán nem stimmelnek, legalábbis a KSH statisztikái szerint. Szerintük a használt társasházi lakások átlagos nm ára Budapesten 683e Ft. A paneleké 528e. 2020-ban. Ugyanez 2009-ben 252e és 191e Ft. Szerintem számold újra…

 • tumpara
  “Röviden kiemelve a lényeget: le lehetne vinni 0%-ra az szja-t vagy felemelni 50%-ra, ugyanannyit fogsz adózni, csak más formában.” – Kiszámoló

  Nagy képet nézve igazad van. Viszont mivel én takarékos vagyok, s alig költök, nekem az alacsonyabb szja, magasabb áfa konstrukció fekszik (na azért nem a 27%-os, mert az meg csalásra buzdít). Szóval egyénre lebontva nagyon nem mindegy, melyiket preferálja az állam.

 • jami
  Igen, szerintem addig nem zavarják, amíg szomszédok, mert kevesebb az érintkezés; mint mikor napi 6-8 órára a gyerekeik össze vannak zárva.
  És senkinek legyen kétsége, hogy az öltönyös/kosztümös réteg pont annyira örülne a bevándorló magyar család gyerekének, mint a bevándorló magyar család örül a bevándorló pl. bosnyák osztálytársnak. És meg is van, miért van kevés szaktanár – ahogy nálunk is kevés van Borsodban.
  Csak épp nálunk már az öltönyös/kosztümös szülők által preferált sulikban IS kevés szaktanár van…
 • Krokodil888

  ‘Hatalmas csok miatti lakásár emelkedés, ami még gyakori téma:’
  Pontosan ezzel magyarázza az áremelkedést az ingatlan.com vezető gazd. elemzője is 😀
  24.hu/otthon/2021/09/24/lakaspiac-minimalber-emeles-osszefuggesek/
  Lényeg:
  ‘A kedvezmények nélküli átlagos nettó fizetés ugyanis 2016 első félévében 172 ezer forint volt, az idei első félévben 285 ezer forintot tett ki. Vagyis 66 százalékkal nőtt, miközben az ingatlan.com adatai szerint 19,9 millió forintért kínáltak egy 50 négyzetméteres fővárosi használt lakást, ezzel szemben idén már 38,7 millió forint volt az összeg. A megyeszékhelyeken 105 százalékos volt a drágulás, így 20,85 millióra emelkedett az 50 négyzetméteres használt lakások ára. A fizetésemelkedés és a lakásdrágulás között különbséget az állami támogatások mellett a hitelek fedezték, és a jövőben is ezek egymáshoz mért alakulása határozza meg’
 • BlaZember
  “De az előrelépés pl. 2006-hoz képest, hogy a rendőrség már nem iszonyatosan összeveri az ellenzéki választópolgárokat és képviselőket, hanem adminisztratív, legalább látszólag törvényes intézkedésekkel macerálja őket. Mint a 70-es évek vs a 80-as évek.”

  Nem mintha nekem tetszene az akkori rendőri fellépés, de a dologhoz azért hozzátartozik, hogy 2006-ban végletekig lettek hergelve az emberek, gyűlöletkeltés ment, és a most a világ legjobb szurkolócsapatának nevezett csőcselék kemény magja ezen felbátorodva felgyújtotta fél Budapestet. Szóval ez azért nem ilyen egyszerű. Ezeket Orbán képes kezelni, más (mainstream) politikus nem, mert más nem vállalná a kirekesztés politikai zászlóra tűzését, és alkalmatlan karakter is erre. Ne legyen igazam, de szerintem fogunk még erre sajnos példát látni, és nem azért, mert a rezsim az ütlegben hisz.

 • Szamoljukmarki
  “Viszont a lakásár statisztikád megdöbbentő! De biztos jó?”
  Nem, tényleg nem jó, valamit nagyon csúnyán beneztem.

  Helyesen 2009 jan 320269=5,5 hó
  2021 jan 775941=6,9 hó

  Azért ez akkor is csak 25%.

  Ingatlannet-rol néztem, budapesti lakoingatlanokat nominálisan.

  Fogalmam sincs, hogy mit néztem be, de ahogy a gyerekeimnek szoktam mondani: apa nem hazudott csak tévedett 🙂

 • Szamoljukmarki
  Nem hagyott nyugodni, úgyhogy megfejtettem mit néztem be. Amit először irtam az az országos átlag, nem a Bp.
  Szóval bp-n tényleg jobban nőttek az árak, országosan 10 % alatt, itt minálunk meg konkrétan ugyanannyi. Jó dolog ez a statisztika, éljenek a statiszták.
  Ha megint elirtam valamit, akkor kövezzetek meg.
 • Hollós

  Igen, az öltönyös orvos, pénzügyi vezető és mérnök barátaimat zavarta, hogy milyen környezetbe kerül a gyereke a német közoktatásban. Le is esett nekik, hogy az igazi balkán nem idehaza van, hanem az átlag német óvodában és iskolában. Persze, a felsőbbrendű állampolgároknak is voltak óvodák és iskolák, csak magyarként nem volt olyan egyszerű bekerülni (meg anyagilag sem). Hm…Hogy is van ez álomországban?
  Maradjunk annyiban, hogy szászor inkább egy magyar állami elitgimnázium – ahova jó tanulmányi eredményekkel ma is be lehet kerülni -, mint az átlag nyugati közoktatás.
  Meg azért azt is túléljük, ha nem tudunk kiugrani USA-ba gyógyszerért.
 • untermensch4
  “a) Munkavállalóként nem érdekel, hogy mennyi a munkaadóm terhe. A nettóm érdekel. De tény, hogy ez nőtt 5%-ot, pirospont a vezírnek”
  A munkaadót meg az érdekli hogy X összeget hajlandó kifizetni a munkáért, hogy ebből mennyit vesz el közvetlenül tőle és mennyit a munkavállalótól az állam, abból pedig nettó születik. Ha “nem érdekel/nem érint” akkor téged sikeresen átvert a bűvész.
 • Zedder

  “Igen, az öltönyös orvos, pénzügyi vezető és mérnök barátaimat zavarta, hogy milyen környezetbe kerül a gyereke a német közoktatásban.”

  Érdekes, amit írsz. Németországban az általános iskola területi beosztás alapján veszi fel a gyerekeket, tehát ha az “öltönyös orvos, pénzügyi vezető és mérnök barátaid” gyerekei durva közegbe kerültek, az csak azért lehet, mert ők is durva helyen laknak. Elméletileg van lehetőség átiratni a gyereket JÓ INDOKKAL nem a területileg illetékes helyre, de hát gondolom csak volt annyi eszük, hogy nem a gettóba iratták át direkte a gyereket, miközben ők a menő városrészben laknak…?

  Gimnázium pedig szabadon választott, de megfelelő (igen jó) tanulmányi átlag kell, illetve a keresettebb helyekre egyéb szempontok szerint is szelektálnak.

  Azt fel se merem tételezni, hogy sima Realschuleba mentek a gyerekek, hiszen az amúgy is a legalja, nemde?

 • BlaZember
  “A munkaadót meg az érdekli hogy X összeget hajlandó kifizetni a munkáért, hogy ebből mennyit vesz el közvetlenül tőle és mennyit a munkavállalótól az állam, abból pedig nettó születik.”

  A munkaadónak nem csak a te fizetésed a költsége. Ha kisebb lesz rajtad a költsége, egyáltalán nem biztos, hogy az neked magasabb fizetést jelent. Sőt, szinte biztos nem, mert a rád szánt összeg a fizetésedtől független mértékű bevételt termel, akármekkora is a nettód. Ezért felszabaduló forrást arra áldoz, ami többet fog neki visszatermelni. Több munkavállaló, fejlesztés stb. Emiatt nincs értelme neked a munkáltatói teherrel számolni. Ráadásul egyáltalán nem biztos, hogy az alacsonyabb munkáltatói teher neki alacsonyabb költséget jelent. Simán elveheti azt máshol az állam, ahol te nem is látod (bankadó és társai).

 • csizkek
  ” fizetnek itthon és van egészségügyi ellatasuk, a saját nevükben iratom a gyógyszert. Hogy van-e krankenkassejuk azt nem tudom. Fogorvoshoz maganba járnak itthon, minden más sztk-ba. Oltasert is haza jönnek. ”

  Magyarul nincs nemet eü biztositasuk. Siman lehet legalis, szurke zona, de akar vmit mokolnak is a szuleid nem tudom. De hagyjuk ezt a peldat, mert ez nem arra erv, hgy sz.r a nemet eü. Egyszeruen ok nem jogosultak ra es Mo.-ra KELL menniuk. Akinek nemet Krankenkasseja van, az nem fog Mo.-ra sztk-ba rohangalni.

  Es neem, felejtsd el, hogy ez az atlag. Nehany szakmaban jellemzo volt, hogy nyelvtudas nelkul, magyar cegnel bejelentve, kikuldetesbe helyezve, ingaztattak az olcso munkavallalot. Husipar, epitoipar, idosgondozas is. Epitoiparban mar Mo.-on is jol megelsz, Husipart egyre jobban szabalyozzak, idosapolas szinten. Ergo ez egy kikopoban levo szurke zona volt

 • csizkek
  “Csak annyit akartam mondani, hogy az én értelmezésemben a szavazás arról szól, hogy vannak pártok akik mind másnak kedveznek és mindenki arra szavaz aki neki kedvez.”

  Lehet ezt akartad mondani, de te ezt irtad: “Jelen intézkedés szavazat vásárlás nyilván, ezen senki nem vitatkozik, ilyen a demokrácia.”

  “A Fidesz a csaladbarat kormányzást tűzte zaszlora, ezért most adót terit vissza a csaladoknak. Nem értem ez miért erkölcstelen. Nem látom, hogy ez Németországban miért lenne bűncselekmény.”

  Egy demokracia alapja ajogallamisag. A fuggetlen hatalmi agak pedig arra hivatottak, hogy betartassak az alkotmanyos alapelveket. A kozpenzbol lopunk es kozpenzbol szavazatokat maximalizalunk az nem alkotmanyos. Lehet ezt ragni, de azert nem erted a temat, mert nem demokraciaban elsz es mar reg elveszett a “referencia pont”. Nagyon sok ismerosomnel latom ezt..

 • csizkek
  “Ellenzék elnyomás meg a többi bullsit nem tudom hogy jön ide,”
  Alkotmanyos alapelvek, szinten. Mit latsz a 100mrd kozpenzbol finanszirozott kozteveken? Tomenykormanypropagandat, nulla ellenzek. Mit latsz Nemeto.-ban? Folyamatos kozeleti vitaforumokat ahol az atlagpolgar is kerdez!
  Egyeb mediak? Hol jelenhet meg az ellenzek pl.? Hol jelenik meg egy korrupcios tenyfeltaras?
  Nemeto.-ban eleve letre se johetett volna ilyen kormanyzati mediabirodalom. foleg nem kozpenzbol.
 • csizkek
  “De örülök, hogy végre sikerült megegyeznünk, hogy ilyen emberek léteznek.
  Már csak egy lépés elismerni, hogy sok ilyen van még, sőt szerintem ők a többség.”

  Felesleges, mert nem igaz. Teljesen marginalis mar amit a szuleid kepviselnek es nem is nevezheto itt “eloknek” sokuk, mert ingaznak. Itt vmi tomegszallason laknak es a jog szerint is megfogalmazott un. “leterdekuk kozpontja” Mo. Es nem Nemeto. Ingaznak: 2het itt – 2 het ott. vagy 3:2, 2:1, ki hogy csinalja

 • csizkek
  “Persze, a felsőbbrendű állampolgároknak is voltak óvodák és iskolák, csak magyarként nem volt olyan egyszerű bekerülni (meg anyagilag sem). Hm…Hogy is van ez álomországban?
  Maradjunk annyiban, hogy szászor inkább egy magyar állami elitgimnázium – ahova jó tanulmányi eredményekkel ma is be lehet kerülni -, mint az átlag nyugati közoktatás.”

  Kijon sok honfitarsunk, berel vhol, lehetoleg jo olcso legyen. Kornyek nem szamit. Aztan rajon gyerekkel, hogy a kornyek itt is differencial. Az atlag oktatas lenyegesen magasabb, csak ha egy itteni “nyockert” hasonlitasz a magyar XII.-vel, akkor nem adja a matek. Itt is vannak elit gimik, nem penz kerdes. Sot az “elit” kifejezetten nem privat sulikba tolja a gyereket. Mernokkent dolgozom, nem vinnem magyar atlagsuliba gyerkoceim egyelore. Ez a legfobb erv amiert Nemeto.-ban maradtunk. (Penz miatt nekem mindegy lenne)

 • csizkek
  “Nem tudom hanyadikos a gyereked,4.osztalyig valoban oke,kesöbb jönnek a tanarhianyok,szaktanar nagyon keves van orszagos szinten.”

  Erdemes ezt a hyelyen kezelni, itteni leptekkel. Tanarhiany van(?, hol?), maradnak el orak. Csereben viszont van egy szint. Nem a tesitanar tartja a szamtech orat.
  Alt. gimibol kijonnek a gyerkocok es rendesen beszelnek 2 nyelvet a nemet mellett. Ha tudomanyos teruleten penge a gyerkoc akkor meg keresel egy MINT-es gimit. Ott meg mar gimiben ott van az adott iparag, mindenfele cegekkel.

  Nyilvan itt is vannak azert erdekessegek. Berlin kivetelevel altalaban 4+8 az oktatas, 4.-ik mar “versenyistallo”. Ez nem tetszik, majd meglatjuk.
  A lenyeg, hogy EU-ban vagyunk a dolog szepsege, hogy sok alehetoseg. Ezzel kene versenyezni a magyar oktatasnak, de ez nem kormanyzati cel. (Nesze neked csaladok)

 • csizkek
  “Persze, a felsőbbrendű állampolgároknak is voltak óvodák és iskolák, csak magyarként nem volt olyan egyszerű bekerülni (meg anyagilag sem).”

  Inkabb leirom en is megegyszer. Nemetorszagban az ovik, iskolak teruleti alapuak (van egy kis flexibilitas, meg kedvezmeny testvernel), gimibe bekerules pedig tanulmanyi eredmeny es teruleti alapon megy.
  Elit sulik jellemzoen nem a fizetos privat sulik.
  A penz ott differencial, hogy ha sporolas miatt a “nyocker” kemenymagjaba koltozol, akkor nem biztos, hogy elitiskolaba kerul a gyerkoc.
  Az se mindegy menyire beszeli a nemetet. Sok helyen lehet valasztani, hogy kikoltozesnel ismeteljen evet es a rendse suliban tanuljon nemetet. Vagy integracios iskola, az viszont kokemeny gaz sok helyen. De egyaltalan nem atlag suli. Persze nagy pofon lehet egy jo sulibol kikoltozonek.

 • csizkek
  “MR 2honap a minimum varakozas akut esetben is.”
  Berlinbol hallottam ismerosoktol, hogy ez van. Megtelt a varos, vadaszni kell sok mindent. De Nemeto azert nem kicsi. En a top7 egy masik nagyvarosaban. Eddig 2x kellett MRI, nem akut problemakra es 2 heten belul mindig lett normal Krankenkasse-val.
 • videkrol-jott-ember

  Na azert a valasztasok elotti szavazatmaximalizalas nem fidesz talalmany, kb. mindegyik kormany nyomatta ezt.
  Ettol fuggetlenul nem ertek vele egyet, nyilvan.

  ‘A nyolclépcsős nyugdíjkorrekció 2006-ban az özvegyi nyugdíj emelésével kezdődik, 2007-ben következik az özvegyi nyugdíjak újabb emelkedése, valamint az 1987 decemberéig nyugdíjba mentek nyugdíjemelése. A program utolsó lépése 2010-ben az 1991-től megállapított rokkantsági nyugdíjak emelése.’ – GY.F. miniszterelnok, Idosugyi Tanacs elnoke, a valasztasokra beidozitve.

 • Krokodil888
  : mindent elmondott. Még annyit, hogy nekem mint munkavállalónak elsősorban a saját érdekeimet kell néznem egy állásinterjún. A munkadó nem fogja elmondani nekem, hogy mennyi pénzért tud eladni engem egy üzletben. S megismétlem: magyar tulajdonú, magánszektorban termelő cégnél soha nem voltam teljes fizetésre bejelentve. S volt közöttük 1-2 milliárdos forgalmú is (IT, 15-20 évvel ezelőtt). Vagy mondták, h vigyek számlát, különben nincs meló.
 • tumpara
  Krokodil888: a magyar középvállalatok azért többségében már teljes fizura bejelentenek, én is ilyen helyeken dolgoztam. Látod az én mondatommal is az a gond, hogy egy kb. 6 elemszámú sorozatból próbál trendet, illetve statisztikát csinálni. Ez a fajta projektálás az igazság keresésekor csak félrevihet.
 • Szamoljukmarki
  El sem hiszem, hogy végre értjük egymást. Most már akár vitatkozhatnánk is az “átlagról”, de sajnos nem tudunk.
  A legfrissebb statisztika amit találtam 2013-as, aszerint nekem van igazam, de valószínű, hogy elavult sztereotípiákat pufogtatok.
  Amúgy nem mondtam, hogy szar a német egészségügy, simán csak Copywrite-ot akartam megsérteni, nem számítottam a spanyol inkvizícióra. (Ő persze észre sem vett semmit az egészből, vagy csak simán letojta.)

  De ha már többet tudtam meg a német egészségügyről, mintsem szerettem volna, akkor már érdekelne néhány részlet.
  Valaki azt mondta 1/3-át vonják, 1/3-át hozzá dobja a munkahelye, 1/3 saját erő. Ott is jövedelemarányosan vonják?
  Ez a bruttó fizu hány százaléka? Mindenki így fizet vagy csak menők? Ha csak a menők, akkor milyen extra szolgáltatások járnak érte?

 • ef
  “Félreértés ne essen, a nyugdíjasok ingyenes utaztatásának kitalálásánál ez sem rosszabb, de sajnos nem is jobb. Választási év van, abból is az eddigi egyik legrosszabb a pénzszórást tekintve. Amivel nem lenne annyira nagy baj, ha nem lenne túl magas az államadósság és a költségvetési hiány is egyszerre.”

  vs

  “Felminősítette Magyarországot a Moody’s
  ….A MAGYAR GDP POTENCIÁLIS NÖVEKEDÉSE ÉVI 3-4 SZÁZALÉK KÖRNYÉKÉN LESZ A KÖVETKEZŐ ÖT ÉVBEN…..
  …A MOODY’S KIEMELI, HOGY A KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY MIATT A MAGYAR HAZAI ÖSSZTERMÉK TAVALY 5 SZÁZALÉKKAL CSÖKKENT, VAGYIS KISEBB MÉRTÉKBEN, MINT AZ EURÓPAI UNIÓ EGÉSZE, AMELYNEK GAZDASÁGI TELJESÍTMÉNYE ÁTLAGOSAN 5,9 SZÁZALÉKKAL ESETT VISSZA 2020-BAN….
  …MAGYARORSZÁG A BAA BESOROLÁSI KATEGÓRIÁN BELÜL AZON KEVÉS SZUVERÉN ADÓS KÖZÖTT LESZ, AMELYNEK A 2020–2023-AS IDŐSZAKBAN
  SIKERÜL CSÖKKENTENI GDP-ARÁNYOS ÁLLAMADÓSSÁG-RÁTÁJÁT….”

  Na, kíváncsi vagyok, ezt honnan copyztad ki, de vannak tippjeim.

  Csak hogy értsd: A BBB a legrosszabb, még befektetésre ajánlott besorolás, itt van Magyarország évek óta a két nagy hitelminősítőnél.

  Most annyi történt, hogy a harmadik, a Moody’s is ide rakta Magyarországot az eddigi alacsonyabb besorolásból (BBB negatívból.)

  Csak hogy képbe kerülj: A magyar besorolás ugyanaz, mint a bolgár, a román is ugyanez, de ott negatív a kilátás, vagyis a kategórián belül valamivel rosszabb.

  A cseh besorolás AA-, na attól fényévekre vagyunk. A szlovák A+, na attól is.

  A lengyel adat A-.

  (Minél inkább A betű és minél több betű, annál jobb.)

  Bontsunk pezsgőt, de jó.

 • Bandi
  Örülök, hogy más is úgy látja, hogy jó irányba mennek a dolgok Magyarországon!
 • csizkek
  “A MAGYAR GDP POTENCIÁLIS NÖVEKEDÉSE ÉVI 3-4 SZÁZALÉK KÖRNYÉKÉN”
  A felminositessel kapcsolatban egy nagyon jo iras: facebook.com/dmagyarmuzsa/posts/1212676025897784

  “Ha az utóbbi tíz év gazdaságpolitikáját nézzük, az leginkább a multik által húzott exportvezérelt növekedésen, a reálbérek és a fogyasztás lassú emelkedésén, valamint nem utolsósorban a szocializmusból megörökölt kvázi “jóléti állam” teljes leépítésén alapult, beleértve az egészségügyet, az oktatást és a szegényeknek nyújtott szociális juttatásokat.
  Mindez a sikeres kapitalizmus alapját jelentő szabad és versenyalapú vállalkozói környezet nélkül. Ennek eredményeként a szociális olló szakadék szélességűre nyílt, a magyar gazdaság életképessége teljes egészében a német autógyáraktól és az uniós transzferektől függ, a népességnek még a középosztály szintjén sincs semmilyen megtakarítása..”

 • Hollós
  @csizkek
  Egyedi élettörténetekről van szó, nem is részletezném, inkább csak összefoglalom. Egyik sem a legjobb lokációban lakott, ez tény, hanem átlagosban. Az átlagos ovit, sulit nem tartották megfelelőnek (oviért több száz eurót kellett fizetni így is). Jobb lokációba költözésre vagy nem volt lehetőség (munkahely miatt), vagy jelentősen nőttek a költségek.
  Ami döntő szempont volt:
  – több év után hazatérva (tudással, tapasztalattal) olyan munkád lesz, hogy a fizetésdért idehaza jobb szolgáltatásokat kapsz/tudsz venni, mint kint az ott kapott fizetésből.
  – odakint egyiknek sem volt esélye jó lokációban az ingatlan vásárlásra, idehaza igen.
  – van, aki most is kijár dolgozni – vagy külföldieknek dolgozik -, de az életét a fentiek miatt idehaza rendezte be.
 • Husz János Puszita

  Annak, hogy a magyar GDP 0,9%-kal kevésbé csökkent mint az európai országoké, 10000 halott volt az ára. Magyarországon nem voltak valódi lezárások, végig nyitva voltak az üzletek. Nyugaton is elszállt az államadósság, de itt a munkavállalók, munkanélküliek, kisvállalkozások, iskolák, önkormányzatok, egészségügy támogatására költötték a pénzt. Nem kirakat GDP-re, választási osztogatasra, túlfűtött piacok stimulalasara. Tesztelésre, kontakt kutatásra1,8 milliárd euró ment el Ausztriában. Kicsit emberibb hozzáállás a kormány részéről.

 • csizkek
  “El sem hiszem, hogy végre értjük egymást.” Eddig is ertettuk egymast, csak elfelejted, hogy nem latok a leiort szoveg moge:) 2013-ban itt nagyon nagyon mas volt minden. Pont akkortajt volt a fenykora a magyar cegbe felvesszuk a munkavallalot, kihozzuk vmi tomegszallasra, kikuldetesbe rakjuk. Magyar fizu felig zsebbe, magyar TB/nyugdijj. Idovel aki tudott megtanult nemetul es lepattant nemet ceghez. KOzben felporgott az epitoipar Mo.-on es a nemetek is elkezdtek szabalyozni. Nehez statisztikat talalni, mert ezek szurke megoldasok vagy olyan legal dolog, amirol Mo.-on kapnal statot. De ott nem publikalnak semmit. Sot a Nemeto.-ban elo magyar allampolgarok legtobbje is mint magyar munkavallalo szerepel a KSH statokban.
  Hosszu story, lenyeg hogy a fityisz megszuntette az ideiglenesen kulfoldon elo magyar allampolgar statuszt a jobb foglalkoztatasi statok miatt.
 • Hollós
  Az adósbesorolás 2001-2002-ben érte el a csúcsát (A+), 2007-2010 között 5 szintet esett BBB- szintre (persze, válság volt).
  Zuhanni gyorsan lehet, egy szintnyi felminősítés azonban átlagosan kb. 2 év.
  Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a magyar gazdaság csúcsteljesítményt nyújt, de azt sem hiszem, hogy a cseh, vagy lengyel adósbesorolás annyival magasabb életszínvonalat jelent az átlagembernek ott.
  Sokan próbálják itt a blogon is ahogy lehet lehúzni az országot, hogy élhetetlen, meg nem lehet itt boldogulni, meg a példakép már Románia és Bulgária.
  Románia? Bulgária? Annyit tudok mondani, hogy tessék bátran kipróbálni, milyen ott az “átlagos” életszínvonal!

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.