Ideje megnézned, hány régi húszezres van még otthon

A húszezres bankjegy klasszikusan arra való, hogy otthon abban tartják a pénzt az emberek. Ezért van az, hogy bár majdnem minden harmadik bankjegy húszezres címletű, a valódi forgalomban alig vesznek részt.

(Erről itt írtam régebben.)

Ez csak azért érdekes kérdés most, mert év végétől már csak az új 20 ezressel lehet fizetni a boltokban. (Igaz, bankban és postán még 3 évig beváltják a régi 20 ezreseket, utána pedig az MNB-hez kell menni.)

A szoros határidő ellenére a régi 20 ezresek még mindig majdnem a felét adják a forgalomban lévő 20 ezres címletnek. (Az új tízesek aránya már 80% feletti, miközben azt nem is akarják kivonni.)

Ezért érdemes rákukkantanod az otthon tartott pénzre, van-e közötte régi címlet. (Szinte biztos, hogy lesz. 🙂 )

Ha van, igyekezz elkölteni, felváltani az év végéig, ha nem akarsz utána bankba rohangálni vele.

Share

35 hozzászólás

 • Handalamandala
  Én egyet eltettem emlékbe, hogy ilyen is volt. (Van régi ötezresem is 🙂 )
 • Nándi
  A nem adócsaló hozzászólók felvilágosítanának miért jó még otthon ilyeneket tartani?
 • hitel
  Én meg kifejezettem gyűjtöm a régi papír pénzeket (nyilván 1-2 db)
  Csak az Ady 500-as hiányzik (10, 20, 50, 100, Bartók ezres..stb mindenből van)
  Nincs valakinek? 😉
 • Kiszamolo
  Nándi, mondjuk mert hála a tranzakciós adóknak és a 21%-os kamatadónak, manapság kevesebb pénzt viszel haza a bankból 9 hónap után, mint amennyit beraktál?

  Mert egyre több bank kerül mutyibárókhoz, ahol normális ember nem tart pénzt?

  Csak úgy például…

 • almastaska
  :
  – mert tönkremegy a kártyád, lejár de még nem kaptad meg az újat
  – esetleg elhagyod a kártyád, letiltatod, majd rájöttél hogy nem is hagtad el, de a régit már nem használhatod; mire megkapod az újat napok telnek el, stb…
  – elfelejtettél pénzt kivenni de hirtelen kell valami drágább dolgot venned (vinyót pl a gépbe mert lehasalt);
  – mert a postabank esetében láttuk mi történik ha 1 nap alatt kitör a pánik és nem tudsz a pénzedhez jutni
  – mert én mondjuk valutában/devizában (sose tudom melyik-melyik) tartom otthon hogyha ne adj isten máról holnapra menni kellene, akkor csak a hónom alá kapom és szevasztok
  – mert ami nálad van azt nem tudják távolról letiltani, megcsapolni, megadóztatni. És abszurdisztánban sajnos divat adókat utólagosan is kivetni a már régen lekötött lóvédra…
 • almastaska
  mert ha mondjuk két helyen élsz, és a lakásod ne adj isten leég benne mindennel, akkor se személyid, se bankkártyád, se semmid, pedig pont hogy ekkor jönne nagyon jól a pénz. Ha a másik helyen el van rakva, legalább az okmányirodáig eljutsz, illetve néhány napot át tudsz vészelni amíg a személyiddel a pénzedhet juthatsz…

  Én most pl. épp biztonsági szempontból csináltattam útlevelet, amit amúgy nem is fogok használni. De személyi helyett is jól jöhet ha ne adj isten…

 • Zabalint

  De miért kéne berakni, ha eleve oda kapom?
 • Tamás
  Mi számít “új” húszezresnek? A lila, vagy amire Matolcsy urunk kézjegye került pár éve? Egy évszám lehet jó lenne a cikkbe, vagy vmi alternatív ismertetőjegy. (tudom, guglizzam ki)
 • Kiszamolo
  //kiszamolo.hu/itt-az-uj-huszezres-is/
 • ügyvéd

  Nagyon cool vagy öcsi…
 • Virág
  Nem kell elkölteni, elég felváltani. 🙂
 • ügyvéd

  A kp az a valuta 😀

 • okoska
  én hármat, de az sorszámkövető UNC
  még ígyse vagyok benne biztos hogy nagyon megéri. De hátha az ükunokámnak majd jó lesz…
 • Nimfas Corporation
  Én már kicsereberéltem a takarékban bérelt széfben 1-2 millát… a többi meg ment az ingyenes Erste Privilégium számláról utalva az ingyenes Cetelem megrakarítási számlára (2,5% lekötés nélkül) Ha kell a della, visszautal, INGYEN felvesz azt JÓNAPOT ! 🙂
 • Takács Dániel
  A 20.000-es bankjegyből rengeteget nyomtak, az értéke kivonás után jóval kevesebb lesz a névértéknél. Csak különleges példányokat érheti meg eltenni (0-ás sorozatszám, MINTA, hibás nyomat stb.) de azokat se feltétlenül. A népszerű licitálós portálon egy MINTA UNC 5000-es most 20-ért van fent, ez kevesebb mai áron, mint a kivonáskori névértéke volt a bankjegynek…
 • gaborr
  2,25%, nem 2.5%, de az is csak 2.5M felett 😉
 • gaborr
  jut eszembe van valakinek tippje, ha veszek 10 éves állampapírt és közben neaggyistem bevezetnék az eurót az évtized végére, akkor mi történhet az állampapírommal? marad ugyanaz a kamat csak euróban fogom megkapni?
 • Jobbágy
  Én egy hete váltottam, fel az e- havi utolsó húsz ezer forintosomat. Nem hogy félre rakni, gyűjteni sem tudom. Úgy látom, ide azért módosabb emberek írogatnak.

  Kiszámoló, tedd közzé, ne moderáld!

 • Nimfas Corporation
  Gaborr, megvan a 2.5M limit… Elolvastam a feltételeket szlanyitás előtt. 😉

  Jobbágy : nem jellemző a moderálás.
  Én egy villanyszerelő vagyok. KATÁ-s vagyok, hogy ne az állambácsi tegye zsebre. Próbálok félretenni jövőre 40 leszek. A helyzet az hogy szakmában hiány van… De úgy minden szakmában, pedig munka és pénz van benne. Valahogy a banki közel 0 kamat után az emberek ingatlanba kezdtek befektetni. Sok a felújítási munka, az új építkezés. Mindenki diplomás akar lenni. Pedig jobban keresek jelenleg (remélem így is marad) mint egy főiskolát végzett.

 • tgwh

  Igen, jól látod 😀
  De rengeteg olyan cikket olvashatsz itt, aminek a segítségével spórolhatsz, vagy olyan döntésre juthatsz, hogy növeled a bevételeidet.
  Írod az összes kiadásodat? Rengeteget lehet vele spórolni. Tömegközlekedéssel, autóval hogy állsz? Vagy szimplán keresel új munkahelyet, vagy átképzed magad egy jobb szakmába.
  Mi sem keresünk sokat, annyival meg főleg nem átlag felett, mint az itt hozzászólók. Jó, mi szerencsés helyzetben vagyunk, ha majd nem jövünk ki két fizetésből, egyszerűen keresek egy jobban fizető állást, addig meg internetről képzem magam. Már többször írtam, ha valami miatt hirtelen megszűnne az állásom, akár pár nap alatt meglenne az új. A nyugati határ viszonylagos közelében élünk, boldog-boldogtalan kint dolgozik, 8 általánossal keresnek nettó 600-950 ezreket (és ugye egy évben 14 havi fizetést). Hiány van, itthon is el tudok helyezkedni ha kell.
 • tgwh

  Ezt én is ugyan így látom. És akkor még ott van az is, hogy a villanyszerelők kb. 2/3-a nem ad számlát 😀 azt csinálják, hogy van jó pár hivatalos helyük – iskolák, óvodák -, ott úgyis egy-két évente nagyobb felújítások vannak mostanában, mindig máshol, mindig van számlás munka.
  Közben meg a kieső időben kiugranak magánszemélyekhez, körbejárt a házunkban, elvégezte a melót – kis vésés, kapcsoló és konnektor cserék -, közben előjött, hogy mégsem volt áthúzva a ház… ránézett, 200 ezerből bőven kijön az egész. Jöttek, aztán megcsinálták, a végén még olcsóbb is lett, ő is jól járt, én is.
  Jobbágy sem kérne számlát, hülye lenne. A felcsúti villanyszerelő is milyen jól járt, közben a fizetések a béka segge alatt, infláció nincs, de az árak mégis nőnek, mindenki ott spórol, ahol tud.
  Otthon melege programba nem vágtunk bele, mert a 40% támogatást pont elviszi a felár…
 • Zabalint

  “Jobbágy sem kérne számlát, hülye lenne. ”

  Akkor én meg biztos hülye vagyok, mert kimondottan idegesít, ha okosban akarja megoldani a szerelő. Jellemző pont ugyanezekre, hogy a munkát magát is igyekeznek okosban megoldani, az anyag kispórolásával, felelősség nem vállalásával. Aki nem korrekt egyik területen, az miért lenne korrekt egy másik területen?

  Igen, volt, hogy nem adtak számlát, és nem követeltem, de ezek jellemzően olyan emberrk voltak, akikkel nem szívesen vitatkozok, inkább soha többé nem hívom.

  Az meg, hogy a hatalom tolvaj, nem ment fel senkit a saját mutyija alól. A hatalom pontosan ugyanolyan mutyista, mint a társadalom, amely megválasztotta, csak a lehetőségei tágabbak. Szvsz pl. trafikmutyival inkább szavazókat nyertek, mert az tipikusan olyan mutyi, ami kompatibilis az oldjuk meg okosban urambátyám rendszerrel.

 • tgwh

  Persze, de amíg az embereknek nincs pénze, nem fognak számlát kérni.
  Én is szeretném ha mindenki alapból számlát adna és kifogástalan munkát végezne, de ilyen jelenleg nincs.
  Mi csak megszívtuk, még kérdezni sem kellett volna, kell-e engedély, három hónapig húzták az ügyet, aztán kinyögték, hogy ők – építési hivatal – nem tudják, de ez a levél nem számít hivatalos válasznak. Na onnantól vége volt, legközelebb meg sem kérdezem.
 • Gyula
  Ehh, en meg irasbeli ajanlatot is kertem a mesteremberektol a munka ELOTT.
  Milyen jol is jott, amikor elszamolaskor kozolte, hogy volt 50m szegelycsempe felrakas, en meg megmutattam az ajanlataban, hogy csak 20-at irt bele.
  Plusz az ajanlat akkor is jo, ha vegul csak nem akar szamlat adni. Egyfajata bizonyiteka annak, hogy o csinalta meg a melot.
  Nem tul sok, de legalabb valami minimalis biztositek.
 • No comment
  Olyan pletyka/osszeeskuveselmelet is jarja, hogy a Simicska altal lenyult nehany tizmilliard fideszes kp. allomany elertektelenitese a cel a hirtelen huszezresvaltassal. (Technikailag nehezkes ekkora mennyiseg nyomtalan atvaltasa.) Total hülyeség…?
 • PF
  @Nándi

  Nándor betotyog az irodába hétfőtől péntekig 9-től 17 óráig, elvégzi (?) a munkáját (közben többször meglátogatja a kávéautomatát, hiszen ettől leszünk felnőttek), megkapja a kis fizetését minden hónap tizedikén az OTP bankkártyájára (ha lázadó, akkor az Erstésre), és fel sem merül benne, hogy vagyunk párszázezren üzlettulajdonosok, fodrászok, vendéglátós alkalmazottak, mesteremberek, edzők, ügyvédek, taxisok, prostik 🙂 és még sokszáz szakmában dolgozót sorolhatnék, akik tőle eltérő módon kapjuk a bevételünket.
  Nándi, toleranciából elégtelen, gyakorold és próbálkozz később.

 • Zabalint

  Szerintem nagyon jó szűrő, ha nem azzal jön, hogy csináljuk meg okosban. Egyébként az igazi tróger számla nélkül akarja, számlás áron, de jó pocsék munkát csinál.
 • tgwh

  Ezt nem tudod kivédeni, papíros, okleveles szaki is csinál böszmeségeket, pedig csak egy 200 oldalas pdf-et kellene elolvasni, amit még én is elérek a netről…
  Ezért nem jó előre fizetni, majd ha valamit jól csinál, fizetek, de addig nem, mert nem tudom nyugodt szívvel elzavarni ha rossz munkát végez.
  Másik túlzás, gázsütő bekötés 20 ezer forint, öt perc melóért… mert papíros…
 • Nimfas Corporation
  Számla, nem számla : rég rossz ha egy vállalkozás akkor vállal garanciát egy munkájára ha ad számlát. Én előleget sem szoktam kérni. Megvan az alapozás (csövek, dobozok a falban) akkor egy rész anyag + munkadíj. Vezetékelés, kötések után újabb. Majd a végén szerelvényezés után a maradék. Anyagra, szerelvényekre előre nem kérek, csak beépítés után. Azért a “korrekt” megrendelők is megérnének egy misét…
 • tgwh

  Meg hát, de amikor a szaki nem hajlandó arra, hogy neten megvegyem az olcsóbb anyagot, ami lehet akár ugyan az a termék is, amit ő a haveri helyen akciósan vesz? Ja hogy akkor nem lehet egy kis hasznot húzni az anyagköltségen.
  Anyagkiírás? Olyan Isten nincs… 10-ből 9-en még fel is háborodnak, majd megveszik ami kell, te meg majd kifizeted, mit érdekel téged, adott melóhoz mennyi és milyen anyag kell… igaz négy napos melónál már becsukott szemmel odatalálsz a helyi tüzépre, de hát csak nem lett elég, csak elmaradt ez, csak elfelejtettem azt…
 • Zenith
  Mondjuk provokatív kérdésére érkező válaszok is megérnének egy misét. Majd’ minden komment igazolta az állítását (gondolom a vállalkozói számla esetén nem kérdés a kérdés, lakossági esetén pedig mire nem elég a havi 150e -s kp. felvétel? Legálisan szinte mindent ki lehet fizetni elektronikus módon, utalással vagy kártyával. Még néha építőiparban is, pedig….)
 • Kiszamolo
  … ennek ellenére a vásárlások 80%-a készpénzes. Még az is így fizet, aki számlára kapja a pénzét.
 • szocske
  sokan így tudnak csak félretenni, kell nekik, hogy fizikailag kezükbe vegyék hó elején az X Ft kpt, amit így beosztanak, ha kártyával fizetnének, akkor elszállnának.
  Számomra érthetetlen ez, képes vagyok arra, hogy hitelkártyával is csak azt vegyem meg, amit meg akarok venni.
  De ha mindenáron szükségem lenne ilyen külső kényszerre, akkor a HK hitelkeretet állítanám be a havi költési limitre és kész.
  Én nem mondok le az ingyen repülőjegyekről a családi nyaraláshoz a kp fogdosás öröméért 🙂
 • szocske
  Egyébként Egerben az airbnb-t kivéve (ott a közvetítő intézi a kártyás fizetést) a vendégeink 100%-a kp-ban fizet, utalással csak a kötelezően előre utalandó foglalót fizetik, akinek olyan a foglalása, de már olyan is akadt, aki nem tudott utalni, ezért bement a helyi CIB fiókba és befizette a számlánkra az előleget.
  Mivel mi a költségeinket (rezsi, tisztítószerek stb.) is hitelkártyával fizetjük, most már oda jutottunk, hogy be kell járni a bankfiókba befizetni a kp-t a számlánkra…
 • Nimfas Corporation
  TGWH: Nem egyszer volt olyan hogy a tulaj megvette az obi-s, mentavill-es 300 Ft-os szerelvényt, pedig előtte szóltam hogy csak azt ne. Utána csodálkozva nézett rám hogy ahhoz nincs kettes-hármas keret (mentavill) De előtte leszúrt hogy én ne mondjam meg milyen szerelvény vegyem, “mert ő mernök”.

  Lakásfelújításnál tételes anyaglista, cső méter, vezeték, szerelvény db-ra. Mindenről ajánlat. Én a bolti lista áron (amennyiért ő is kapná ha bemenne) iratom. Nem tudom de neked ingyen van a benzin, a kocsi javítás? Ha feltüntetnék ilyen tételt hogy “anyagmozgatás” a munka árajanlatban neki állna feljebb. De azt nem nézi hogy a 2-3 db 20 kg-os gipszet gyalog viszem fel a 3. emeletre, el kell menni a boltba, kiállni a sort, elhozni az anyagot…. Ez mind idő és pénz. Egy normalis árajánlat sem 5 perc.