Mit csinálnak a pénzemmel?

A legtöbb házastárs kőkeményen elszámoltatja a másikat, hogy mire költötte a közös pénzt és kiborul, ha szerinte felesleges kiadásra akár csak húszezer forintot is elköltött a másik egy hónapban.

Ha a társasház közös képviselőjét kapja pazarláson vagy sikkasztáson, meg sem áll a rendőrségig, mert a közös társasházi pénzből, így az ő pénzéből is lopott vagy pazarolt valaki.

Ugyanez az embert hidegen hagyja, hogy a választók által megbízott kormány mire költi a közös pénzt. Amit elvittek adóba, ahhoz már semmi közöm, gondolják sokan nagyon-nagyon tévesen, a mindenkori kormányok nagy örömére. Sok kormány mindent megtesz, hogy ez is így is maradjon.

Diktatúrákban alattvalók vannak és uralkodók, az elnyomott alattvalóknak semmi közük hozzá, mire költi a király az összeharácsolt pénzt. Jobb esetben visszakap belőle pont annyit az aljanép, hogy befogja a száját és megelégedjen a sorsával.

A demokrácia lényege, hogy az állampolgárok egyenlőek, akik megbíznak közös képviselőket, hogy bölcsen, korrekten és tisztességesen, a legnagyobb haszon mellett kezeljék a közös vagyont. (A közös vagyont. Ez a lényeg. Ez nem a kormány pénze, ez az embereké, akik a kormányra bízták a közös vagyon hűséges kezelését és ugyanúgy el kellene számoltatni a mindenkori kormányt, ahogy a társasházi közös képviselőt számoltatják el.)

A demokrácia szó a görög demosz (nép) és kratosz (hatalom) szóból származik, vagyis a nép kezében van a hatalom. A változás csak annyi a görög eredeti mintához képest, hogy nem mindenki szavaz mindenről, mint a görög városállamokban, hanem a nép képviselőket választ és az szavaz a nép akaratának megfelelően. Ahol nem a társadalom akarata érvényesül, az egyszerűen nem demokrácia, mert ellentétes a fennálló állapot a szó jelentésével. Hiába próbálunk mindenféle jelzőt biggyeszteni elé, hátha akkor lesz értelme az egésznek, nem lesz több, mint a fából vaskarika kifejezésnek. A vaskarika, ami fából van, az nem vaskarika, hiába hívjuk akárhogy: éghető vaskarika, nem mágnesezhető vaskarika, rozsdamentes vaskarika.

Ezért lenne nagyon fontos, hogy az emberek megértsék, hogy az adóba befizetett pénz még mindig az ő pénzük és igenis érdekelje őket, mire, miért és milyen hatékonysággal költi el azt az állam vagy kinek a privát bankszámlájára vándorol az a pénz.

Az emberek akarjanak beleszólni, hogy vajon a többség akar-e látványsportokra évi 530 milliárd forintot költeni. Mert a kormány senki hobbijára ne költsön a közös pénzből, kivéve ha az emberek többsége is így szeretné.

Ha sík terepre építenek alagutakat az M6-os autópályán, mert abból könnyű tízmilliárdokat ellopni, az is fontos, hogy kiverje az emberekben a biztosítékot, ahogy minden túlárazott közbeszerzés is. Ha csak 20%-kal vannak túlárazva a beszerzések, akkor te pontosan 20%-kal többet fogsz adózni a kelleténél az adott beruházásra és az valakinek a zsebébe landol majd. Pedig a te zsebedben lenne a helye annak a pénznek. Ez kellene, hogy leessen az embereknek. Jelenleg ha valaki egy ilyen cikket olvas, hány tízmilliárd tűnt el, csak megvonja a vállát, mintha őt ez az egész nem is érintené, nem az ő ügye.

(Tudtad, hogy az egyetlen állam Európában Magyarország, ahol még egyetlen kormány sem bukott meg soha, legyen bármilyen korrupt, tehetségtelen vagy kétbalkezes? Legyen bármekkora botrány vagy válság, nálunk egyedül minden kormány kitöltötte a négy évét, maximum vezetőt cseréltek, mint a szocialista kormány idején. Hogy ez alapján a magyar nép bárány-e vagy inkább birka, nem tudom, de azért jól mutatja, mennyire azt gondoljuk, hogy a nép nem szólhat bele az ország dolgaiba. Ezen kellene nagyon gyorsan változtatni.)

Azt is látni kell, hogy az állam csak azt a pénzt tudja szétosztani, amit másoktól elvett. Nincs olyan, hogy nyugdíjasok ingyenes utazása, csak olyan van, hogy szűk négymillió adófizetőtől elvesznek 137,5 milliárd forintot “Szociálpolitikai menetdíj támogatás” címszóval. (Egyébként ez miért nőtt 50%-ot a 2021-es költségvetésben az eddigi 91 milliárdról? Hamarosan bejelentenek valami támogatást, ami eddig nem volt? A gyerekesek is “ingyen” utaznak majd, nem csak a nyugdíjasok?)

Olyan sincs, hogy 10 milliókat szórunk a semmiből a nép közé CSOK és egyéb címszóval, olyan van, hogy 296,654 milliárd forinttal több adót szedünk be és azt osztjuk vissza az istenadta népnek “Lakásépítési támogatások” címszóval és 67,5 milliárd forinttal több adót vetünk ki “Babaváró Hitel támogatása” címszóval. (A számok a jövő évi költségvetés-tervezetből vannak egyébként.)

(Nem, te kis csacsi, ez nem úgy működik, hogy ugyanannyit fog elvenni az állam, mint eddig és ugyanannyit is fog költeni, csak te most visszakapsz extra 10 milliót. Az állam ennyivel többet fog elvenni tőled és másoktól az eddigieken túl és abból lesz pénze még többet “adakozni”.)

Arra gondoltam, tegyük plasztikussá, mennyit is fizetsz TE SZEMÉLY SZERINT egy-egy kiadásra.

Magyarország lakossága 9,77 millió fő, ebből néhány százezer külföldön él, legyen mondjuk 9,5 millió lakos itthon. Vannak eltartók és eltartottak, de egyszerűsítsük a dolgot. A te családod négy fő a példa kedvéért, ezért nézzük meg, hogy a te családodra mennyi adóbefizetés jut egy-egy tétel esetén.

Vannak kiadások, amikre te személy szerint nem költenél, de attól még szükséges, ilyen lehet mondjuk a honvédelem, de mondjuk ha választhatna, kevés győri költene a debreceni villamos felújítására akár csak egy fillért is. Attól ezek még szükséges kiadások.

Vannak kiadások, amin lehet vitatkozni, hogy mennyi legyen, ilyen mondjuk a szociális kiadások, ami sokak szerint kevés, sokak szerint túl sok és sokak szerint túl kevés és az is rosszul van elosztva. De azért vannak választások, hogy szavazz olyan pártra, amelyik szerinted jól kezeli ezt a kérdést.

Azonban fontos, hogy akármilyen politikai erő is van hatalmon, el legyen számoltatva, mire mennyit költ a közösből és vajon az emberek akarják-e ezt. Mert még egyszer, szájbarágósan: a kormány kizárólag a te pénzedet költi, nem egy pénzfán terem ez az összeg, amit a kormány csak úgy leszüretel és eldönti, hogy berakja a raktárba vagy szétszórja a nép közé. A kormány nem a saját pénzét osztogatja vagy költi el, hanem a tiédet.

2019-ben a kormány a tervezettnél kétezer milliárd forinttal több adót szedett be, ezt a pénzt mégsem államadósság törlesztésre fordította vagy adócsökkentésre, hanem mindent elköltötte az év végén, nehogy véletlenül pluszos legyen a költségvetés. (Egyébként előtte való években is ugyanígy tett.)

A kétezer milliárd forintos plusz adóbevétel ellenére sikerült összehozni az eredetileg betervezett 1,2 ezer milliárd forintos mínuszt, még akkor is, ha ehhez vasvillával kellett kihányni a pénzt az ablakon az év vége felé.

Hogy tudj hová tenni kétezer milliárd forintot, 2019-re áfa bevételből 4,3 ezer milliárd forint volt előirányozva a világ legmagasabb áfakulcsával. Vagyis a kormány a pénz elverése helyett úgy is dönthetett volna, hogy az áfát megfelezi idén, mert annyi is elég lett volna, ha azt a pénzt nem veri el.

Vagy be sem szedi adóba, ekkor a te négytagú családod zsebében 842 ezer forint maradt volna 2019-ben. Ízlelgesd: mintha havi 70 ezer forinttal többet kerestél volna tavaly.

Az államadósság évtizedek óta folyamatosan nő, mert minden magyar kormány normálisnak veszi azt, hogy minden évben többet költ, mint keres (akkor is, ha véletlenül sokkal több adó folyik be, mint eredetileg tervezték, lásd fenn.)

Csak hogy lásd összefüggéseiben, az Unió 27 államából 17-ben pluszos volt a költségvetés, mi egyike vagyunk annak a tíznek, aki szükségesnek érezte, hogy tovább növelje az államadósságot, annak ellenére, hogy kétezer milliárddal több lett a bevétele a tervezettnél.

A kamatok, így az államadósság kamatai is soha nem látott alacsony szinten vannak már nagyon régóta. Ennek ellenére is a 2021-es költségvetésben közel ezermilliárd forint van betervezve kamatfizetésre.

A te kis családod kifizet az államadósság kamataira 421 ezer forintot évente. Ja, és az adósságotok kicsit több csak, mint 14,1 millió forint, amit az állam a ti nevetekben is felvett.

Ha az állam azt a pénzt nem költené el, amennyivel kevesebb kamatot fizet az adósságra, mint tíz éve, csak azzal évi bő ezermilliárd forinttal tudná csökkenteni a 33,5 ezer milliárdos államadósságot. Ebből az egy tételből háromévente lehetne 10%-kal csökkenteni az államadósságot és az arra fizetendő kamatot is. (Ezzel ellentétesen bő 55%-kal nőtt az államadósság az elmúlt 10 évben. Cikk.)

A látványsportokra elköltött tavalyi 530 milliárd forint belekerült a családodnak 223 ezer forintjába. Csak megerősítésül: egyetlen év alatt került nektek ennyibe a látványsportok támogatása.

A “Lakásépítési támogatások” 296 milliárdja 124 ezer forintjába kerül évente a családodnak.

A két hétig se tartó úszó vb 140 milliárdja a családodnak belekerült 60 ezer forintjába. A másik szóba jöhető mexikói helyszín azért lépett vissza, mert sokalt volna 27 milliárd forintot költeni rá az adófizetők pénzéből.

A roppant fontos atlétikai stadion, aminek az építése még messze nincs kész, más most közel százezer forintjába került a családodnak. Ahogy a Puskás stadion se volt sokkal olcsóbb és ezekben a kiadásokban a fenntartás éves költsége természetesen még nincs benne.

A hajdúnánási motoros pálya 64 milliárdja (az összeg már most tovább nőtt 800 millióval) a családodnak 27 ezer forintjába fog kerülni. Ha a következő hónap végén nem tudsz megvenni valamit, jusson eszedbe, hogy de legalább lesz egy motoros versenypálya Hajdúnánáson a hiányzó pénzedből, ami úgy kellett mindenkinek, mint tanyába a villany.

A közszolgálatinak mondott tévé és rádióadókra is kifizetsz néhány fillér híján 50 ezer forintot jövőre akkor is, ha egyszer nem kapcsolsz azokra a csatornákra. Nem is olyan drága az a Netflix és HBO, a közszolgálati tévé sokkal többe kerül neked, csak nem tudsz róla.

Jövőre is el kívánunk verni 34,96 milliárdot arra, hogy a diákokat két hétre külföldre utaztassuk, hátha ott megtanulnak külföldiül két hét alatt, ha már 12 év itthoni nyelvtanulás nem volt erre elég. Ennyi pénzből talán hatékonyabb lenne egész évre alkalmazni még 8400 nyelvtanárt. Addig is, te is fizetsz ezért a roppant hatékony lehetőségért 14,7 ezer forintot, ami aprópénznek tűnik, de sajnos nem ez az egyetlen ilyen tétel.

Csak az MLSZ működésére 8,497 milliárd forint fog elmenni jövőre.

A 13. havi nyugdíj a tervek szerint 77 milliárd forintjába fog kerülni az adófizetőknek jövőre, nyugdíjra összesen 3.915 milliárd forintot fogunk elkölteni a tervek szerint.

A 700 milliárdosra becsült kínai vasútvonal, aminek a megtérülését és értelmét senki nem érti (kínai kölcsönpénzből építünk a kínaiaknak vasútat a saját költségünkön), a kormány pedig minden ezzel kapcsolatos iratot titkosított is talán harminc évre, hogy ne is érthesse senki, ez belekerül a családodnak közel 300 ezer forintjába. Ha jövőre nem lesz pénzed nyaralni, legalább tudni fogod, miért. Mert ennyivel többet kellett bedobni a közösbe. (Na jó, nem jövőre, mert hitelt veszünk fel rá, így majd akkor fogják bevasalni rajtad, amikor a hitelt kell visszafizetni.)

A magyar állam GDP arányosan az uniós átlag közel háromszorosát költi vallási, kulturális és szabadidős tevékenységre, ahogy az államigazgatás költsége is nálunk a legnagyobb.

Az állam jövőre 23 465 milliárd forintot kíván beszedni adók, járulékok, illetékek és vámok formájában és ennél 1491 milliárd forinttal többet kíván elkölteni.

Ha legközelebb olvasol 30 meg 50 milliárdos költséggel megrendezett vadászkiállításokról, eukarisztika konferenciákról vagy bármi hasonlóról, mindig jusson eszedbe, hogy az a te pénzedből van és pont annyira háborodj fel rajta, mintha a házastársad hagyott volna ott a ruhaboltban néhány tízezer forintot feleslegesen vagy a társasház közös képviselője kopogtatna újabb ötvenezer forintért, mert mondjuk ő szeretne pálmafákat látni a társasház kertjében és szeretné, ha összedobnátok rá a pénzt közösen.

Ja és nem, ez a bejegyzés nem politikáról szól, hanem arról, hogy a közös pénz az a te pénzed is, ezért kérd mindig számon azoktól, akik elveszik tőled. Mindegy, hogy éppen milyen pártnak hívják azt.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

40 millió forintos életbiztosítás havi 5.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Új vagy a blogon? Itt találod a fontosabb írásokat összegyűjtve.

Share

377 hozzászólás

 • Any
  VajonHogyan?
  Például kezdhetnénk ott, hogy sajàt képviselőink fogadóórájára becsattogunk, és számonkérjük rajta azt a programot, amiért megválasztottuk. Ja, hogy el se olvastuk? Vagy kérje számon más, erre nincs időm, nem az én dolgom…
  Az egész ott kezdődik, hogy a sajàt politikai környezetünkben sem teszünk rendet, követelünk meg, kérünk számon, nem ellenőrzünk. Megválasztjuk őket, aztán csináljon amit akar.
  Vagy kezdeményezzük, hogy legyenek visszahívhatóak a képviselőink.
 • gertitorpee
  A demokrácia sosem a hatékony működésről hanem a többség akaratáról szólt. Ha többség szeret jobbágy lenni, akkor a kisebbség nem sokat tehet hogy megváltoztass a rendszert. Szerintem jobb ha alkalmazkodik hozzá. Megtakarítással, elköltözéssel, stb.
  Van egy elméletem hogy ha a 10 milliós országból szisztematikusan 1-2 generációnként kiveszed az értelmiséget, illetve azokat akik nem akarnak megalkudni, akkor nos… ez marad amit látunk.
  Első kivándorlási hullám amerikába, zsidók elűzése majd deportálása, nyilas ellenzék elűzése majd szovjet ellenzék elűzése, 56-os disszidánsok, 88 után szerencsét próbálók, 2010 utáni EU-ba menekölők.
  Őszintén, akinek elvei és gerince volt azokat rég megöltük vagy elmenekültek. Viktor csak kiszolgálja a 10 millió megalkuvót. Ezért nem buknak ithhon a kormányok. Sem a relative jó Horn, első Orbán, Bajnai kormány nem lett újraválasztva.
 • birkák
  “Mondjuk elmegy a NER-lovag egy luxusétterembe vacsorázni”

  Bocs, de ez a tipikus birka mentalitás és akkor nagyon szolidan fogalmaztam.

  A NER (vagy mszp, tök mindegy) lovag helyett én is el tudnék menni luxusétterembe, ha nem szedné be az állam a bérköltségem felét adóként. Jobban örülnék neki, ha én támogathatnám a magyar gazdaságot luxusétterembe járással a csókosok helyett.

 • iorgoskimindigénekel
  Mindig jó a politikáról a köz ügyeként beszélni, ráadásul egy deklarált perpektívából.

  Ditta: Hacsak nem ápolsz jó üzleti kapcsolatokat a magyar lányokkal, akikre Zabálint költené a pénzed, akkor bajosan élveznéd annak a pénznek a forgalmát. Márpedig a cikk témája nem az, hogy makroszinten mit okoz a közpénzek rossz költése, hanem hogy a te szinteden, aki finanszírozod ezt.

  Budfuture: A cserépszavazással csak a száműzetésről döntöttek.

 • ötlet
  Nem akar valaki ezekről a költésekről készíteni egy _egyszerű_ weboldalt, ahol szépen látná mindenki, hogy neki mennyibe került?
 • Mindegy

  Nem lehet, hogy indokolatlanul tötymörögsz az úton? Nem a lakott területen belül 50-re gondolok, hanem úgy általában. Marha idegesítő az, hogy az ember nem tud megtenni közúton úgy 5 km-t, hogy ne érjen utol egy 60-al poroszkálót, akit lehetetlen megelőzni, mert folyton jönnek szemben a másik sávban. Így aztán a tötymörgő mögött feltorlódik egy 5-10-50 kocsiból álló sor, és végképp lehetetlen normális tempóban (értsd: sebességhatárok körül) autózni, és egy 50 km-es úton is garantált a negyed-fél óra időveszteség.

 • Puffogok
  Régóta mondom, hogy csak egy gerinces, épeszű, jó könyvelő kellene, aki rendbe rakná a költségeket.
  Vagy ahogy Bödőcs mondta, egy Nemzethy Mamma kellene – kisfiam, majd kapsz stadiont, ha nincs éhes gyerek az országban!

  Olyan számok repkednek itt, hogy ebből tényleg svájci szinten lehetne élni, csak a balkáni mentalitást nem tudjuk levetkezni.

  Puffoghatok én, hogy fele ekkora állam legyen és ne költsék hülyeségre a pénzem, de ha van 2-3 millió ember aki beveszi a kamu dumát és megsz.patja a másik 7 milliót akkor nincs mit tenni.

 • KL
  A postbeli számítás akkor lenne igaz, ha fejadó lenne. Most már értem, hogy ez lenne az a bizonyos méltányos adórendszer, amit Miklós annyit emleget és egyet is értek vele, de tényszerűen most nem így van, ezért én sajnos jóval többet fizetek erre a sok hülyeségre.

  Készítem a szavazatomat annak a politikai erőnek, amelyik hajlandó minden nyitott és bújtatott támogatást megszüntetni (sportolók, színészek, munkanélküliek, gyerekek stb. stb.) és a szükséges minimumot beszedni adóként, ha lehet a fenti méltányos módszerrel.

 • András
  Már megint egy Kiváló cikk. Birka nép él itt ebben az országban, amely nem méltó a magyar titulusra.
 • Pallos Levente
  Alföldi alagút: akkoriban a Heti Válasz megírta, hogy az egyeztetésen azzal torkolták le a megoldást ellenző állami szakértőt, hogy miért ilyen kicsinyes, sajnálja azt az extra pénzt a kivitelezőtől?

  A kormány álláspontja: a többség ezeket az intézkedéseket igényli, és mi vagyunk többségben, ezért ezeket megvalósítjuk. A pórnépnek meg fogalma sincs arról, hogy miért emelkedik a lakásár.

 • mutyilufi
  Az emberek már hozzáaszoktak az adószinthez tehát ha nem növekednek az adők az már elég. Növekedő és fehéredő gazdaság mellett ezt meg könnyű összehozni a többi pénzt lehet elszórni/lopni. Pedig jól jönne most. A prociklikus gazdaságpolitikának köszönhetően most szűkebb évek jönnek bármit is mond a kormány. 2008-9-ben is fél-egy év kellett mire a reálgazdaságba is begyűrűzött a válság és idén is csak őszel kezdett látványosan lohadni a lelkesedés meg kikponi a V alakú recesszió mantra. Ha kitart még a lejtmenet/stagnálás modjuk 2 negyedévet sztem tuti adóemelések jönnek mert amíg volt pénz másra költötte a kormány és most nincsenek komoly tartalékok.
 • Adamo
  “A változás csak annyi a görög eredeti mintához képest, hogy nem mindenki szavaz mindenről, mint a görög városállamokban, hanem a nép képviselőket választ és az szavaz” – Pedig nem lenne nagy dolog írni egy informatikai rendszert, amiben mindenki hetente fél óra alatt leszavaz az új törvényjavaslatokra, közvetlen demokráciát mégsem akar senki még nyugaton sem. Az, hogy a többség alkalmatlan felelős politikai/gazdasági döntést hozni elfogadható érv, de miért van az, hogy a képviselőknek nem kell alkalmasnak lenni? Ha elmegyek takarítónak még ott is van alkalmassági vizsga, viszont országvezető bármilyen alkalmatlan pártkatonából lehet.
 • Hiteles András
  Ez nagyon komoly írás… köszönöm, hogy felvállaltad, ezt az írást.

  Sajnos sokan saját magukat sem tudják elszámoltatni, tehát elköltik a pénzt hónap végén (vagy közepén) vakarják a fejüket, hogy hova lett a pénz.

  Gondolom alternatívát Te sem nagyon tudsz, mert ha elmegy a mostani a bagás, akkor jön majd másik, aki a maga hülyeségét fújja majd.

  Természetesen az jó lenne, ha csökkenne az állam szerepe, csökkenének az adók és mindenki maga fizetné a saját egészségbiztosítását, a nyugdíj megtakarítást, stb…. de ez meg a fenti ok miatt nem jó, hogy az emberek nagy része a mostani fizetését se tudja jól kezeleni. 🙁

 • SzaboZ
  Ez pontosan így van. Sajnos pont olyanok a politikusaink, amilyenre a választók szavaznak.
  Nem tudom, hogy mi lenne a megoldás; talán valamiféle választójogi cenzus?
  Hogy csak az szavazhasson, aki adózik is (legalább a minimálbér után fizet SZJA-t), és megvan a 8 általánosa? Vagy érettségije?
  Addig egyszerűen nincs kitörés ebből az ördögi körből.
 • Barcel08
  Sztem lassan feleslegessé válnak ezek a típusú írások, amikor a jegybankok és a kormányok kéz a kézben nyomtatják a pénzt és teszik be a gazdaságba. Az emberek sem fognak fellázadni. A legtöbb ember vagy jobban él mint 10 éve vagy még mindig elég jól él vagy egyszerűen csak hozzászokott az elmúlt 30 évben, h a magyar demokrácia az ilyen. Nem fog itt már senki adót emelni a nagy tömegeknek. Pár szektor kap majd megszorításokat.
  Persze, vonjuk felelősségre a kormányt, meg az ellenzéket.
  Az a baj, h a felelősségre vonás már mikroszinten sem működik. A szülők nem vonják felelősségre a gyereket, ha rossz jegyet hozz haza, a tanár a hibás. A munkavállalót nem vonják felelősségre a láblógatásért (multi). Az állam nem vonja felelősségre a rosszul gazdálkodó cégeket (kimenti őket). Így nehéz lesz….
 • Kiszamolo
  Adamo, Svájcban van.

  Egyébként nem lenne rossz a megbízottakon keresztüli (képviselőválasztás ugye) demokrácia sem, ha a képviselők nem egybites pártdroidok lennének, amik csak arra szavaznak, amire a pártjuk utasítja őket.

  A választóknak kellene számonkérni a képviselőiket. Az emberek 99%-a még a nevét sem tudja az ő képviselőjének, nemhogy azt, hogy mit csinál vagy mit nem csinál. Az meg, hogy számon kérje, hogy miért a pártja álláspontja szerint szavazott és nem az emberek érdekében, akik a parlamentbe juttatták, ilyen itthon még a mesében sincs. Mint az USA-ban, hogy írj levelet a képviselődnek, hogy hogy szavazzon ebben a kérdésben.

 • flasgordon
  Kitiltottad dittát?Engem érdekelt volna a vitátok. 🙂

  Ezt a mondatot nem értem: “2019-ben a kormány a tervezettnél kétezer milliárd forinttal több adót szedett be, ezt a pénzt mégsem államadósság törlesztésre fordította vagy adócsökkentésre, hanem mindent elköltötte az év végén, nehogy véletlenül pluszos legyen a költségvetés. ”

  Ennek mi az értelme a pluszt elkölteni?

 • Kiszamolo
  flasgordon, leállítottam, mert fárasztó volt. Nincs kitiltva.

  Ez nem vita volt, hanem zagyvaság.

 • Lazybones
  Érteni értem, hogy a kormányaink lopnak és pazarolnak, csak nem szeretek rágondolni, mert úgysem tudok rajta változtatni.
  Mik a lehetőségeim? Szavazzak a nemzet színe-virágát felvonultató ellenzékre, és akkor jobb lesz? Hőbörögjek a Facebookon, idegesítsem fel magam minden nap? Csináljak forradalmat?
  Ilyen értelemben igen, tényleg hidegen hagy a korrupció, mert gondosan ügyelek rá, hogy hidegen hagyjon. Nekem is csak egy életem van, nem akarom kilátástalan dühöngésre pazarolni.
 • Péter
  Nagyon jó írás! A kommentek egy része viszont elkeserítő: olyan mértékben relativizálják sokan a jelenlegi helyzetet, hogy az borzalmas. “Mert ha az országon belül költi el, az országtól nem lopott” és az “összes eddigi kormány ezt csinálta, miért baj, hogy ez is?” között váltakozva, siralmas 🙁

  A valódi kérdésre viszont egy jogász tudna felelni talán: milyen módszer van most a kezünkben, ha el akarjuk számoltatni mindezt? A mostanit, az előzőt, meg az összeset?

  Az más kérdés, hogy a többségnek még késztetése sincs erre, maximum a helyükre akarna ülni 🙁

 • Pistu
  Ha a nagyinak 3 millió forint lenne a csípőprotézis műtétje, egy rákkezelésre meg rámenne a családi házad vagy ahogy Amerikában egy koronavírus kezelésre leszámláznának 35 ezer dollárt, akkor szerintem te sem lennél annyira az öngondoskodás mellett és akkor még nem beszéltünk pl. az oktatás piaci áráról.
 • gaborr
  Ahogy a piacnak mindig igaza van, úgy az ország vezetése is mindig olyan, amilyet az ország megérdemel.

  Azért töltötte ki minden kormány a 4 évét, mert az állampolgárok olyan bölcsen választottak, hogy mindig a legalkalmasabb vezetését választották meg az országnak. Nyugaton erre sem képesek.

 • Copywriter
  Nem, erre nagyon kényes vagyok. Általában a maximális sebességhatár közelében autózom, kivéve, ha mondjuk koromsötétben erdőn át vezet az út, vagy szakad a jégeső, esetleg vastagon áll a jég az úton. De ezeknél alapesetben más családos apa sem rohan a család vesztébe. Megtehetem, hogy 90/110/130-cal megyek, mert nagy családi autónk van, kiváló gumikkal és minden szervizperiódust betartok.
 • Pallos Levente
  Ennek mi az értelme a pluszt elkölteni?
  Hogy elveszítve közpénz jellegét a haverok zsebébe kerüljön.
 • Szilvia
  Nagyon egyetértek, köszönöm. Engem nagyon zavar a pazarlás, a rossz értékrend szerint osztott pénzek és az adósság kamata. Én a saját költségvetésemben mindig először a hitelt igyekszem minimalizálni, szerencsére jó nevelést kaptam, nagyapám elmagyarázta a hitelek működését. 2006-ban ezek miatt mentem ki külföldre, mert zavart, hogy hülyére tanultam magam és 45%-ot vonnak a béremből, amit sose látok többet, a maradékból meg nem tudtam megélni. Aztán hazajöttem és most háromgyerekes anyaként még kevesebbet keresek, mint 2006-ban. Mondjuk adót alig fizetünk, az is igaz, de van három gyerekem.
 • Robird
  Szerintem ezen hülyeség agyalni. Az igazság az, hogy a legtöbb magyar úgy van vele, hogy ő is azt tenné(lopna), ha ott lenne. És boldogan meg is teszik. A vállalkozók nincsenek általában felháborodva, ha megnyerik a tendert, mert fizetnek 20-30%-ot. Nézd meg a Borkai sztorit. Ki borította a bilit? Az igazság őszinte és korrumpálhatatlan bajnokai? Fenét, vállalkozói körök, akik elkezdtek kimaradni az addig a Borkai és csapat által szépen kiosztott projektekből.
  De ne csüggedjetek, mindenütt ez megy. A mintaország Szlovákiában például a miniszterelnöknek nem tűnik fel ha a felesége nem tud beszámolni 10 millió euróról. Vagy a parlament elnöke szolgálati autón utazgat a nőjeivel.
 • Ivan Olsen
  Amellett, hogy egyetértek a cikk mondanivalójával, szerintem kár volt kizárni a ditta nevű kommentelőt. Egyrészt nem személyeskedett, hanem érveket próbált felhozni (legalábbis amíg nem provokálták), másrészt meggyőzhetőnek tűnt, és szerintem az elég fontos dolog lett volna ebben a helyzetben. Mert a kizárással csak meg lett erősítve eddigi hitében (kb. “Megpróbáltam elmagyarázni nekik, de befogták a számat”).
  És igen, valóban voltak hibák az érvelésében, de itt a fórumon pont lett volna alkalom rámutatni ezekre (ahogy meg is történt néhány, de nem az összes kommentben).
 • Péter
  Engem is érdekelt volna Ditta kommentjeire az érdemi válasz, pl. a nullás költségvetésről. Az állam a túlköltéssel plusz fogyasztást generál. Ez okozhat inflációt, de lehet jótékony hatással is abban az esetben, ha a piaci szereplők nem költenek eleget, nem?
 • Deviáns
  Már valaki írta, hogy és kire másra lehetne szavazni? Ezzel értek egyet.
  Az MSZ(M)P és utódpártjai? ment a nagy osztogatás az eltartottaknak, papíron 4x annyi bruttóból 40x annyi közrethet fizettem mérnökként, és valójában a nettóm 2x annyi volt, mint egy minimálbéresnek (vagy átlagfizetésesnek? Már nem emlékszem pontosan)
  Momentum? Sajtó székház megtámadása, mert összegyűjtötték róluk a publikus pénzügyi adatokat és leközölték, és ez nem tetszett nekik? Látszik mi a véleményük a sajtószabadságról és a demokráciáról.
  Nevenincs kis pártok a támogatás begyűjtésére?
  Amíg nincs jobb alternatíva, addig vagy a lábával szavaz az ember, vagy elviseli a Fideszt. Persze ők meg tudatosan karaktergyilkolják az értelmes ellenzéket…
 • Api
  Koszonjuk Miklós!
  Ezt kb. fel evente le kell irni, hogy rogzuljon….
  Illetve, nem lehet elegszer elmagyarazni! 🙂
  Amugy a multkori moratoriumos cikked kommenteiben , elszomoritott, hogy milyen sokan orulnek, (akik nem szorulnak ra) hogy nem kell fizetni es nem esett le, hogy a toke attol meg kamatozik. Plasztikusan, kb. 15 honapig nem fizet, az kb. 20 honappal noveli a futamidot… 🙁
 • Kiszamolo
  Ivan Olsen, olyan mélyről kellett volna elkezdeni húsz hozzászóláson keresztül cáfolni a sületlenségeket, hogy ne haragudj, nekem ehhez se erőm, se kedvem, se időm. S akkor se lett volna semmi értelme, csak hülyeségbe fullad a hozzászólás.

  De hajrá, időt és energiát nem kímélve mutasd be neki, miért zöldség az, amit összehordott.

  Kezdjél bele, miért jó az, ha ellopják a pénzt és kokóra meg prostira költik, vagy svájci bankszámlára, miért nem jó, ha pluszos a költségvetés és nem nő az államadósság, meg nem is tudom, miket hordott össze.

 • Gábor
  Értem, szóval akkor inkább maradsz a “kézenfekvő” konteóknál, mint hogy elolvass 2 oldalnyi elemzést, amiben egészen konkrétan leírják az okokat. Az eredeti tervek elkészülte után amúgy 2007-ben pont a lakossági felzúdulás okán volt egy felülvizsgálat, ami megerősítette, hogy ez az optimális megoldás. Nyilván mindenkit lefizettek, és senki nem volt, aki akár csak névtelenül vállalta volna a cáfolatot.

  Esetleg ha jársz mondjuk Bécs környékén, számold már meg, hány alagút van csak az elkerülőn úgy, hogy még ekkora hegy sincs felette. Alagutat ugyanis nem csak magas hegy alá indokolt építeni, még akkor is, ha laikus szemmel ez furcsának tűnik. Nyilván ők is csak saját magukkal akartak kiszúrni, és ott még több embert fizettek le – vagy mégsem?
  Pont a két omlásos baleset mutatja meg, miért kellett.

  Ha a szakembereknek nem hiszel, miért várod, hogy más hallgasson rád a Te szakterületeden?

 • Kubi
  Amikor egy-egy értelmetlen költésről olvasok, rendszeresen felháborodok, de azon kívül hogy felbasz az ideg, mi mást tehetek?

  El lehet menni tüntetni, de ha egyedül kiállok a parlament elé max kiröhögnek és egyetlen eredmény, hogy lefagy a lábam. De mégha nagy tömegek is mennek tüntetni, a kormány álláspontján csak akkor lehet változtatni, ha már akkora a felhajtás, hogy az már választó bázisuk létszámát fenyegeti. Ezt pedig elérni csak olyan dologgal lehet, amit az emberek magukénak éreznek és beállnak mögé. Ha én kimegyek “számoltassuk el Mészárost!” felirattal, na az nem ez az eset.

  Szóval a kérdés, az, hogy mint egy talán alsó/közép középosztálybeli ember akinek bár életmódja elfogadható de szabadideje kevés, mert az életmódot fent is kell tartani, mi a fészkes fenét tehet? Szavazok, ok. Aztán 4 évig mérgelődök ismét. Akinek meg pénze/ideje van, az meg állami pénzből él többnyire..

 • Gary
  “A fidesznek… nincs alternatívája.”

  Hagyjuk már, annyira gagyi és szánalmas ez a duma.
  Az összellenzéki koalíciónak mi lehet a legrosszabb következménye, mégis? Érdemben kell majd az ötleteket megvitatni és mindent alaposan végig kell gondolni, nem egy ember agymenései alapján születnek majd a döntések? A fidesz megy a történelem szemétdombjára? Esetleg nem működik az együttműködés és egy év után előrehozott választás lesz? Mi ezekben a lehetőségekben annyira rossz?

  Amúgy igenis van elszámoltathatóság most is, és a bizonyos kör befolyásának a növekedésével egyre nő. Ha 5M állampolgár máról holnapra eldöntené, hogy nem megy a lölöhotelbe és nem a NERDonald’sben kajál, nagyon gyors változásokat látnánk.

  Az én telómon már ott a Noligarcha app. És a tiéden?

 • Gábor

  Link? Remélem nem akarod azt mondani, hogy bármilyen újság “állítólag azt hallottam, hogy valaki azt mondta” típusú cikke többet nyom a latban, mint a tervező cég számokkal és észérvekkel alátámasztott elemzése? Van amúgy legalább minimális alap tudásod a témában, vagy ismered a helyszínt? Én itt élek mellette, és ismerem a geológiai sajátosságokat is.

  Abszolút nyitott vagyok a véleményem megváltoztatására, ha kapok legalább ugyanolyan szinten kidolgozott anyagot az alternatív nyomvonalak mellett. Eddig még senki nem tudott ilyent mutatni, de még él a remény, hátha…

  Másrészről: Egy szóval nem állítom, hogy a magyar közbeszerzésekkel ne lenne gond, mert van. Akár még azt is készséggel elfogadom, hogy az alagutak is túlárazottan épültek – mint minden ebben az országban. Ettől még műszakilag és környezetvédelmi megfontolásból lehet, hogy ez volt a legjobb megoldás.

 • Cinikus
  Ha lecseréled a házastársadat vagy a közös képviselőt, lehet, hogy olyan lesz az új, aki kevésbé szórja el a pénzt butaságokra. Politikusoknál ez nem várható el. Sehol a világban. Nem hibáztatom őket, a helyükben mindenki lopna. Én is.
  Az állami kassza pedig feneketlen kút. Bármennyit önthetsz bele, nem változik semmi. Bármennyit vehetsz ki belőle, nem változik semmi. Most ide szórnak pénzt értelmetlenül, holnap oda fognak. Ma ezt veszik el, holnap amazt.
 • Tamaska
  Pont ezen merengtem a napokban hogy a retekben lesz minden új pénzosztó ökörségre ennyi a pénz a költségvetésben… A lakossági megtakarítások állampapírba terelése lehet a megoldás? nálam pénzügyileg kiműveltebbek mit láttok ti ebből, vegyem ki a megtakarítások a mák+ból és vegyek devizát, amíg nem borul a bili?
 • Helmholcz
  Most direkt úgy kommentelek egyet, hogy a hozzászólásokat még nem néztem, csak a cikket olvastam el. Meg kell mondjam, előre félek, hogy hány félagyú nem lesz képes felfogni, hogy itt nem a hitéről van szó, vagy arról, hogy melyik politikusnak szép a szeme és hihető – számára – a szava, vagy éppen hogy ő ideológiai szempontból támogatja-e a melegházasságot, engedjünk-e be több tízezer muszlim migránst stb stb., hanem arról van szó, hogy hogyan hasznosul a mi verejtékes munkánk azon része, amit közteherviselés címszóval összedobunk.

  Ehhez egyébként stílszerű lett volna megemlíteni és belinkelni a régebbi adóterhekről szóló bejegyzést. Csak emlékeztetőül: hétfőtől csütörtök ebédig (de minimum tízóraiig) (másként: januártól augusztusig) csak és kizárólag azért dolgozol, hogy az a közösbe menjen, csak a csütörtök délutáni és pénteki munkádért cserébe kapsz nettó terméket vagy szolgáltatást.

 • random okos
  Az élet nevű társasjáték szabálykönyvében vannak elég masszív apróbetűs részek. Nem elég hogy apró, még láthatatlan tintával is írták.
  Szerencsére ennek a blognak a közönsége messze van attól, hogy értse mi történik körülötte.
  Pedig ide diplomás irodisták írogatnak.
  Hát igen.
 • bgbg
  El kell takarodni innen minél hamarabb.
  Eszméletlen ennek a társadalomnak az elemi szintű élhetetlensége.

  Középkorú diplomás gyerektelenként én tartom el a rohadt államot, és havi szinten hozzák ki lassan az engem negatívan érintő plusz terheket.
  Lakásom sosem lesz, támogatás 0, bérszínvonal balkáni.

  Tényleg semmi pozitívumot nem tudok erről a szenny országról mondani.

 • SzaboZ

  “Az összellenzéki koalíciónak mi lehet a legrosszabb következménye, mégis?”

  Az ellenzéki pártoknak egyetlen közös tulajdonságuk van, az, hogy ellenzékiek. Máskülönben teljesen eltérő pártok, eltérő értékrenddel, programmal, választói körrel, stb.

  Ez pont olyan, mint a nyári táborban megszavazzák a gyerekek, hogy mi legyen az ebéd. 40%-al a pörkölt “nyer”.
  A mákostészta, lecsó, halászlé, rántotthús,meggyleves, pacal ellenzékbe kerül, de az hogy ők nem nyertek, még nem jelent semmiféle közös nevezőt!!
  Nem lehet összemixelni őket, hogy “együtt” több%-uk van, mint a 40%-os pörköltnek!
  Egy ilyen turmix ehetetlen, koalícióban meg működésképtelen.

 • Karcsika
  Elírás a cikkben:
  “betervezett 1,2 ezer forintos mínuszt,”
 • Pampalini
  “Ennek mi az értelme a pluszt elkölteni?”

  Szerintem az elmúlt pár évben már úgy készült a költségvetés, hogy lóg a levegőben egy kis válság, vagy legalábbis némi korrekció. Ehhez képest a tervezettnél is jobban megy a szekér, dübörög a gazdaság, dől a lé, és év végén ott a kérdés, mi legyen vele. Ha államadósságot csökkentesz, az egy hír a TV-ben, és huss. Ha betömöd vele a papok és a haverok száját, s “egyszer majd kérsz valamit”, az politikai haszon.
  Ehhez jön még, hogy ha év végén kiderül, hogy maradt pénz, esetleg a zemberek, meg az ellenzék elkezdené pedzegetni, hogy akkor lehetne adót csökkenteni. Az meg veszélyes, mert ha mégis jön a korrekció, adót kell emelni, ami nem népszerű. Inkább elverik, ami marad.

 • Péter
  Például azonnal megszűnne az egykulcsos adó. Alapvetően el tudnék fogadni egy progresszív adórendszert is, de csak akkor, ha nem látom azt, hogy az ország fele borítékban kapja a fizu jelentős részét.
 • Pampalini
  Egyébként nagyon jó írás, köszi. Említettem már, hogy Ausztriában a pénzügyminisztérium személyre szólóan küldi a kimutatást, hogy a befizetett adódból mire mennyit költöttek, és köszöni szépen a hozzájárulást? Elcserélném bármelyik nemzeti konzultációs ívet egy ilyen kimutatásra.

  S hogy mit tehetünk ebben a helyzetben?

  Pl. elküldhetjük ezt a cikket az ismerőseinknek. Beszélgethetünk róla másokkal. Formálódhat a közhangulat.

  Hosszú és nem túl látványos folyamat, de ha egyre többen tekintik ezt a szemléletet viszonyítási alapnak, akkor idővel a politikusok is azt fogják mondani, hogy hú, ezt azért mégse, mert legközelebb nem ránk szavaznak majd.

 • százegy
  Az ok egyszerű, az ún. magyar kultúrkör alsóbbrendű csökevény -szinte mindig is az volt-, a kulturális magatartásminták determinálják egy társadalom jövőjét, jobban, mint pl. az ásványkincs. Acemoglunak és Robinsonnak van egy jó, könnyen érthető könyve erről, “Miért buknak el a nemzetek” a címe.
  Most a magyar társadalom ott tart, mint a 90-es évek a kommunistából nacionalistává váló elit vezette románság, a Zsil-völgyi bányászjárás idején. Orbán nem csinál mást, mint azt harsogja, ha nem hagyják lopni, akkor majd jönnek migránsok, a nyugatiak rabszolgái leszünk. Eközben 2010-ben 13.750, 2020-ban 28.779 ázsiai, 1.856 és 4.859 afrikai tartózkodott Mo-n hivatalosan.
  Török kezelésbe került és a legészakibb muszlim kegyhely lett Gül baba türbéje. A nyugati multik soha nem adóztak arányaiban ilyen keveset, a munkavállalóik jogai viszont iszonyatosan csorbultak.
 • Puffogok
  “Az ellenzéki pártoknak egyetlen közös tulajdonságuk van, az, hogy ellenzékiek. Máskülönben teljesen eltérő pártok, eltérő értékrenddel, programmal, választói körrel, stb.”
  Igen. És?

  Ugyan miért rossz az, ha egymás kezére csapkodnak, amikor a másik lopni akar? Vagy ha egy törvényt nem úgy fogadnak el, hogy a 133 bátor megnyomja az igent, a bólogatójános meg aláírja, hanem esetleg heteken keresztül vekengenek, átrágják töviről-hegyire?

  Őszintén – mégis mi a csuda történne “békeidőben” ha mondjuk a parlament nem tudna 1 este alatt meghozni egy törvényt?

  Lehet itt ilyen turmixos képekkel jönni, de az se normális dolog, hogy 132 robot azt teszi amit a főnök mond és soha nincs érdemi belső vita.
  Történt az elmúlt 10 (30) évben olyan, hogy egy kormánypárti képviselő a kormánnyal szemben szavazott, mert mondjuk rágta a fülét a körzete? Kétlem.

 • Faterpolo
  Ha most lennék egyetemista, ezt az írást megmutatnám a retorikaprofesszoromnak. Szerintem még ő is azt mondaná, hogy példaértékű. Nehéz a tényeket érvként felhasználni, de Miklós egyre jobban csinálja, azt meg régóta tudjuk róla, hogy az irónia mestere. 🙂

  OFF: Gondolt már rá, hogy kiadjon egy Kiszámoló kötetet a legfontosabb bejegyzésekből?

 • Adamo
  Hol olvasható a tanulmány? Az alábbi idézetet mivel cáfolod?
  “mindenáron kellett már a kiírásnál az alagutas referencia, hogy a megfelelő vállalkozó építhesse a szakaszt, ez viszont garantálta a dombok közé fúrt alagutakat, miközben a közel hasonló vonalon futó 64-es vasútvonalon száz évvel korábban ezt sikerült megúszni. Lehet mondani, hogy az autópálya vonalvezetése sokkal nagyívűbb, de az A jelű alagút az egyetlen, ahol a terep és pályaszint különbsége nagyobb, mint az M7-esen a szemesi támfalak esetében. Voltak is anno alagutat nélkülöző alternatívák, de azzal vetették el őket, hogy a meredekebb íveken 110-es korlátozást kéne bevezetni, pedig az olcsóbb kialakítás valószínűleg segített volna az amúgy is siralmas megtérülési mutatókon. Most mennyi is a megengedett sebesség az alagutak környezetében?”
 • gaborr
  Mégegy dolog jutott eszembe az állami pénzköltésről.

  Az milyen már, hogy az állam felvásárolta az influenzaoltásokat?!

  Most sem magánúton, sem állami úton nem lehet beadatni (eddig minden évben beadattam saját költségre, mivel korábban mindig elkaptam), mert a háziorvosonál sincs oltóanyag (alig kaptak, első nap reggelén elfogyott, de ha lenne sem kapnám meg, mert nem vagyok sem 60 év feletti, sem gyerek), és a patikában sem lehet kapni. Gondolom valahol áll egy raktárban, aztán majd kidobjuk, vagy elajándékozzuk Vietnámnak, esetleg Algériának. grr.