Mit csinálnak a pénzemmel?

A legtöbb házastárs kőkeményen elszámoltatja a másikat, hogy mire költötte a közös pénzt és kiborul, ha szerinte felesleges kiadásra akár csak húszezer forintot is elköltött a másik egy hónapban.

Ha a társasház közös képviselőjét kapja pazarláson vagy sikkasztáson, meg sem áll a rendőrségig, mert a közös társasházi pénzből, így az ő pénzéből is lopott vagy pazarolt valaki.

Ugyanez az embert hidegen hagyja, hogy a választók által megbízott kormány mire költi a közös pénzt. Amit elvittek adóba, ahhoz már semmi közöm, gondolják sokan nagyon-nagyon tévesen, a mindenkori kormányok nagy örömére. Sok kormány mindent megtesz, hogy ez is így is maradjon.

Diktatúrákban alattvalók vannak és uralkodók, az elnyomott alattvalóknak semmi közük hozzá, mire költi a király az összeharácsolt pénzt. Jobb esetben visszakap belőle pont annyit az aljanép, hogy befogja a száját és megelégedjen a sorsával.

A demokrácia lényege, hogy az állampolgárok egyenlőek, akik megbíznak közös képviselőket, hogy bölcsen, korrekten és tisztességesen, a legnagyobb haszon mellett kezeljék a közös vagyont. (A közös vagyont. Ez a lényeg. Ez nem a kormány pénze, ez az embereké, akik a kormányra bízták a közös vagyon hűséges kezelését és ugyanúgy el kellene számoltatni a mindenkori kormányt, ahogy a társasházi közös képviselőt számoltatják el.)

A demokrácia szó a görög demosz (nép) és kratosz (hatalom) szóból származik, vagyis a nép kezében van a hatalom. A változás csak annyi a görög eredeti mintához képest, hogy nem mindenki szavaz mindenről, mint a görög városállamokban, hanem a nép képviselőket választ és az szavaz a nép akaratának megfelelően. Ahol nem a társadalom akarata érvényesül, az egyszerűen nem demokrácia, mert ellentétes a fennálló állapot a szó jelentésével. Hiába próbálunk mindenféle jelzőt biggyeszteni elé, hátha akkor lesz értelme az egésznek, nem lesz több, mint a fából vaskarika kifejezésnek. A vaskarika, ami fából van, az nem vaskarika, hiába hívjuk akárhogy: éghető vaskarika, nem mágnesezhető vaskarika, rozsdamentes vaskarika.

Ezért lenne nagyon fontos, hogy az emberek megértsék, hogy az adóba befizetett pénz még mindig az ő pénzük és igenis érdekelje őket, mire, miért és milyen hatékonysággal költi el azt az állam vagy kinek a privát bankszámlájára vándorol az a pénz.

Az emberek akarjanak beleszólni, hogy vajon a többség akar-e látványsportokra évi 530 milliárd forintot költeni. Mert a kormány senki hobbijára ne költsön a közös pénzből, kivéve ha az emberek többsége is így szeretné.

Ha sík terepre építenek alagutakat az M6-os autópályán, mert abból könnyű tízmilliárdokat ellopni, az is fontos, hogy kiverje az emberekben a biztosítékot, ahogy minden túlárazott közbeszerzés is. Ha csak 20%-kal vannak túlárazva a beszerzések, akkor te pontosan 20%-kal többet fogsz adózni a kelleténél az adott beruházásra és az valakinek a zsebébe landol majd. Pedig a te zsebedben lenne a helye annak a pénznek. Ez kellene, hogy leessen az embereknek. Jelenleg ha valaki egy ilyen cikket olvas, hány tízmilliárd tűnt el, csak megvonja a vállát, mintha őt ez az egész nem is érintené, nem az ő ügye.

(Tudtad, hogy az egyetlen állam Európában Magyarország, ahol még egyetlen kormány sem bukott meg soha, legyen bármilyen korrupt, tehetségtelen vagy kétbalkezes? Legyen bármekkora botrány vagy válság, nálunk egyedül minden kormány kitöltötte a négy évét, maximum vezetőt cseréltek, mint a szocialista kormány idején. Hogy ez alapján a magyar nép bárány-e vagy inkább birka, nem tudom, de azért jól mutatja, mennyire azt gondoljuk, hogy a nép nem szólhat bele az ország dolgaiba. Ezen kellene nagyon gyorsan változtatni.)

Azt is látni kell, hogy az állam csak azt a pénzt tudja szétosztani, amit másoktól elvett. Nincs olyan, hogy nyugdíjasok ingyenes utazása, csak olyan van, hogy szűk négymillió adófizetőtől elvesznek 137,5 milliárd forintot “Szociálpolitikai menetdíj támogatás” címszóval. (Egyébként ez miért nőtt 50%-ot a 2021-es költségvetésben az eddigi 91 milliárdról? Hamarosan bejelentenek valami támogatást, ami eddig nem volt? A gyerekesek is “ingyen” utaznak majd, nem csak a nyugdíjasok?)

Olyan sincs, hogy 10 milliókat szórunk a semmiből a nép közé CSOK és egyéb címszóval, olyan van, hogy 296,654 milliárd forinttal több adót szedünk be és azt osztjuk vissza az istenadta népnek “Lakásépítési támogatások” címszóval és 67,5 milliárd forinttal több adót vetünk ki “Babaváró Hitel támogatása” címszóval. (A számok a jövő évi költségvetés-tervezetből vannak egyébként.)

(Nem, te kis csacsi, ez nem úgy működik, hogy ugyanannyit fog elvenni az állam, mint eddig és ugyanannyit is fog költeni, csak te most visszakapsz extra 10 milliót. Az állam ennyivel többet fog elvenni tőled és másoktól az eddigieken túl és abból lesz pénze még többet “adakozni”.)

Arra gondoltam, tegyük plasztikussá, mennyit is fizetsz TE SZEMÉLY SZERINT egy-egy kiadásra.

Magyarország lakossága 9,77 millió fő, ebből néhány százezer külföldön él, legyen mondjuk 9,5 millió lakos itthon. Vannak eltartók és eltartottak, de egyszerűsítsük a dolgot. A te családod négy fő a példa kedvéért, ezért nézzük meg, hogy a te családodra mennyi adóbefizetés jut egy-egy tétel esetén.

Vannak kiadások, amikre te személy szerint nem költenél, de attól még szükséges, ilyen lehet mondjuk a honvédelem, de mondjuk ha választhatna, kevés győri költene a debreceni villamos felújítására akár csak egy fillért is. Attól ezek még szükséges kiadások.

Vannak kiadások, amin lehet vitatkozni, hogy mennyi legyen, ilyen mondjuk a szociális kiadások, ami sokak szerint kevés, sokak szerint túl sok és sokak szerint túl kevés és az is rosszul van elosztva. De azért vannak választások, hogy szavazz olyan pártra, amelyik szerinted jól kezeli ezt a kérdést.

Azonban fontos, hogy akármilyen politikai erő is van hatalmon, el legyen számoltatva, mire mennyit költ a közösből és vajon az emberek akarják-e ezt. Mert még egyszer, szájbarágósan: a kormány kizárólag a te pénzedet költi, nem egy pénzfán terem ez az összeg, amit a kormány csak úgy leszüretel és eldönti, hogy berakja a raktárba vagy szétszórja a nép közé. A kormány nem a saját pénzét osztogatja vagy költi el, hanem a tiédet.

2019-ben a kormány a tervezettnél kétezer milliárd forinttal több adót szedett be, ezt a pénzt mégsem államadósság törlesztésre fordította vagy adócsökkentésre, hanem mindent elköltötte az év végén, nehogy véletlenül pluszos legyen a költségvetés. (Egyébként előtte való években is ugyanígy tett.)

A kétezer milliárd forintos plusz adóbevétel ellenére sikerült összehozni az eredetileg betervezett 1,2 ezer milliárd forintos mínuszt, még akkor is, ha ehhez vasvillával kellett kihányni a pénzt az ablakon az év vége felé.

Hogy tudj hová tenni kétezer milliárd forintot, 2019-re áfa bevételből 4,3 ezer milliárd forint volt előirányozva a világ legmagasabb áfakulcsával. Vagyis a kormány a pénz elverése helyett úgy is dönthetett volna, hogy az áfát megfelezi idén, mert annyi is elég lett volna, ha azt a pénzt nem veri el.

Vagy be sem szedi adóba, ekkor a te négytagú családod zsebében 842 ezer forint maradt volna 2019-ben. Ízlelgesd: mintha havi 70 ezer forinttal többet kerestél volna tavaly.

Az államadósság évtizedek óta folyamatosan nő, mert minden magyar kormány normálisnak veszi azt, hogy minden évben többet költ, mint keres (akkor is, ha véletlenül sokkal több adó folyik be, mint eredetileg tervezték, lásd fenn.)

Csak hogy lásd összefüggéseiben, az Unió 27 államából 17-ben pluszos volt a költségvetés, mi egyike vagyunk annak a tíznek, aki szükségesnek érezte, hogy tovább növelje az államadósságot, annak ellenére, hogy kétezer milliárddal több lett a bevétele a tervezettnél.

A kamatok, így az államadósság kamatai is soha nem látott alacsony szinten vannak már nagyon régóta. Ennek ellenére is a 2021-es költségvetésben közel ezermilliárd forint van betervezve kamatfizetésre.

A te kis családod kifizet az államadósság kamataira 421 ezer forintot évente. Ja, és az adósságotok kicsit több csak, mint 14,1 millió forint, amit az állam a ti nevetekben is felvett.

Ha az állam azt a pénzt nem költené el, amennyivel kevesebb kamatot fizet az adósságra, mint tíz éve, csak azzal évi bő ezermilliárd forinttal tudná csökkenteni a 33,5 ezer milliárdos államadósságot. Ebből az egy tételből háromévente lehetne 10%-kal csökkenteni az államadósságot és az arra fizetendő kamatot is. (Ezzel ellentétesen bő 55%-kal nőtt az államadósság az elmúlt 10 évben. Cikk.)

A látványsportokra elköltött tavalyi 530 milliárd forint belekerült a családodnak 223 ezer forintjába. Csak megerősítésül: egyetlen év alatt került nektek ennyibe a látványsportok támogatása.

A “Lakásépítési támogatások” 296 milliárdja 124 ezer forintjába kerül évente a családodnak.

A két hétig se tartó úszó vb 140 milliárdja a családodnak belekerült 60 ezer forintjába. A másik szóba jöhető mexikói helyszín azért lépett vissza, mert sokalt volna 27 milliárd forintot költeni rá az adófizetők pénzéből.

A roppant fontos atlétikai stadion, aminek az építése még messze nincs kész, más most közel százezer forintjába került a családodnak. Ahogy a Puskás stadion se volt sokkal olcsóbb és ezekben a kiadásokban a fenntartás éves költsége természetesen még nincs benne.

A hajdúnánási motoros pálya 64 milliárdja (az összeg már most tovább nőtt 800 millióval) a családodnak 27 ezer forintjába fog kerülni. Ha a következő hónap végén nem tudsz megvenni valamit, jusson eszedbe, hogy de legalább lesz egy motoros versenypálya Hajdúnánáson a hiányzó pénzedből, ami úgy kellett mindenkinek, mint tanyába a villany.

A közszolgálatinak mondott tévé és rádióadókra is kifizetsz néhány fillér híján 50 ezer forintot jövőre akkor is, ha egyszer nem kapcsolsz azokra a csatornákra. Nem is olyan drága az a Netflix és HBO, a közszolgálati tévé sokkal többe kerül neked, csak nem tudsz róla.

Jövőre is el kívánunk verni 34,96 milliárdot arra, hogy a diákokat két hétre külföldre utaztassuk, hátha ott megtanulnak külföldiül két hét alatt, ha már 12 év itthoni nyelvtanulás nem volt erre elég. Ennyi pénzből talán hatékonyabb lenne egész évre alkalmazni még 8400 nyelvtanárt. Addig is, te is fizetsz ezért a roppant hatékony lehetőségért 14,7 ezer forintot, ami aprópénznek tűnik, de sajnos nem ez az egyetlen ilyen tétel.

Csak az MLSZ működésére 8,497 milliárd forint fog elmenni jövőre.

A 13. havi nyugdíj a tervek szerint 77 milliárd forintjába fog kerülni az adófizetőknek jövőre, nyugdíjra összesen 3.915 milliárd forintot fogunk elkölteni a tervek szerint.

A 700 milliárdosra becsült kínai vasútvonal, aminek a megtérülését és értelmét senki nem érti (kínai kölcsönpénzből építünk a kínaiaknak vasútat a saját költségünkön), a kormány pedig minden ezzel kapcsolatos iratot titkosított is talán harminc évre, hogy ne is érthesse senki, ez belekerül a családodnak közel 300 ezer forintjába. Ha jövőre nem lesz pénzed nyaralni, legalább tudni fogod, miért. Mert ennyivel többet kellett bedobni a közösbe. (Na jó, nem jövőre, mert hitelt veszünk fel rá, így majd akkor fogják bevasalni rajtad, amikor a hitelt kell visszafizetni.)

A magyar állam GDP arányosan az uniós átlag közel háromszorosát költi vallási, kulturális és szabadidős tevékenységre, ahogy az államigazgatás költsége is nálunk a legnagyobb.

Az állam jövőre 23 465 milliárd forintot kíván beszedni adók, járulékok, illetékek és vámok formájában és ennél 1491 milliárd forinttal többet kíván elkölteni.

Ha legközelebb olvasol 30 meg 50 milliárdos költséggel megrendezett vadászkiállításokról, eukarisztika konferenciákról vagy bármi hasonlóról, mindig jusson eszedbe, hogy az a te pénzedből van és pont annyira háborodj fel rajta, mintha a házastársad hagyott volna ott a ruhaboltban néhány tízezer forintot feleslegesen vagy a társasház közös képviselője kopogtatna újabb ötvenezer forintért, mert mondjuk ő szeretne pálmafákat látni a társasház kertjében és szeretné, ha összedobnátok rá a pénzt közösen.

Ja és nem, ez a bejegyzés nem politikáról szól, hanem arról, hogy a közös pénz az a te pénzed is, ezért kérd mindig számon azoktól, akik elveszik tőled. Mindegy, hogy éppen milyen pártnak hívják azt.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

40 millió forintos életbiztosítás havi 5.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Új vagy a blogon? Itt találod a fontosabb írásokat összegyűjtve.

Share

383 hozzászólás

 • a bolti dolgozó családja
  Már Petőfi is azt írta :

  Száz focipályát, ezeret!
  Csináljatok, csináljatok!
  Hadd fussák be a világot,
  Mint a testet az erek.

  Ezek a föld erei,
  Bennök árad a müveltség,
  Ezek által ömlenek szét
  Az életnek nedvei.

  De a Soros dédapja átírta a verset és a focipályából vasút lett.

  telex.hu/belfold/2020/10/30/biatorbagy-forras-utca-mufuves-focipalya-madar-forras

 • naa
  “Gyurcsány 12 éve volt utoljára, lassan már történelem
  “Bár az lenne, de lassan megint ott tartunk, hogy belőle meg Orbánból lehet választani.”

  Egy viszont biztos, Gy. nem törekedett/törekedne egypártrendszerre, a demokrácia, a fékek és egyensúlyok rendszerének felszámolására, nincs a zsebében a legfőbb ügyész, az Alkotmánybíróság, az MNB, MTI, …XYZ, nem alacsonyította propagandává/hallgattatta el a médiát, nem vette meg a komplett vidéki sajtót, nem vette meg és szüntette meg a Népszabadságot, az Indexet, nem TÍZEZERszereződött baráti körének és családjának a vagyona, mialatt hatalmon volt, stb. stb. (Gy vagyona feleződött, m.e.-i fizetését se vette fel.)
  És nem tenné ezt soha eztán sem, arra mérget vehetsz, valamint a DK az egy olyan párt, amit SOHA nem tudott megvenni a Fidesz, és amennyire a lerombolt intézményekkel lehet, elszámoltatná.
  Szóval egyszerű választás lenne még ez is.

 • sanyi

  akarki visszahivhatna oket. talan megerted h nem dolgoztam ki reszletesen a torvenyjavaslatot, de nekem siman megfelelne ugy, h ha x% alairja akkor nem arrol kell szavazni h menjen e csak arrol, h ki az uj. a visszahivott pedig 3 evig ne kaphasson hasonlo pozit. kiemelt poziban meg soha vagy 8 evig.
  az ugyeszseget pont kiemelt cegnek tekintem, mint az mnb-t szoval vonatkozna rajuk.
 • Grand
  Nagyon szépek ezek az elgondolások, csakhogy semmi sem fekete vagy fehér. Mit csináljon az, akinek most sem tetszik néhány dolog (néhány viszont igen), de az ellenzéki elgondolásban is vannak olyanok, amikkel nem tud azonosulni. Szerintem több százezren vannak ilyenek. A legkézenfekvőbb megoldás, hogy nem megy el szavazni.

  Gyurcsány… Amíg Gyurcsány a politikában van, az +25% a Fidesznek. Forever.

 • Grand
  sanyi,
  Ilyen feltételekkel még hülyébbek mennének politikusnak, pedig most sem az eget verdesi a színvonal.
 • Grand
  naa,
  Annyira azért talán mégsem lenne egyszerű a választás. Még ha ezek így is lennének (ez ugye fikció, nem tudjuk, ő is tapasztaltabb lett 12 évvel), a migráció valahogy kimaradt a felsorolásból. Hidd el, tömegek nem szeretnék, ezért soha nem is szavaznának a DK-ra (én sem). A Fidesz ezt (is) pontosan felmérte és használja.
  Semmi sem fekete vagy fehér.
 • sanyi

  az szomoru, de nem latom be, hogy ez miert lenne kovetkezmeny. a tisztesseges embereknek mindegy lenne egy ilyen kitetel.
  vagy ugy gondolod csak lopni/csalni/hazudni akarnak a politikusok?
 • Grand
  sanyi,
  Ertelmes, a szakmajaban sikeres ember mar most sem gondolkozik azon, hogy az orszagos politikaban reszt vegyen.
  Ha pedig nehany alairas (vagy nehany szaz, meg ennyit is barmikor barmire ossze lehet gyujteni) miatt meg az a 4 ev sem biztos, bolond lenne feladni az addigi eletet.
 • QTT

  “Kicsit vissza kellene venni az egoból, és elfogadni, ha a többség máshogy dönt, vagy máshogy lát dolgokat. De tőlem hergeljétek magatokat ahogy csak tetszik, nem én fogok szívrohamot kapni 50 évesen, hanem ti.”

  Én úgy gondolom, hogy itt nem arról van szó, hogy nem viseljük el sokan, hogy mások máshogy gondolkodnak. Azok között a sok máshogy gondolkodó között az a baj, hogy a többség egyáltalán nem gondolkodik. Ennek belátásához szerintem nem kell az általad említett nagy ego. Látható anélkül is.

  Ha találkozol testközelből x darab “máshogy gondolkodóval” én legtöbbnél nem azt látom, hogy átgondoltan és logikus érvekkel alá tudja támasztani, hogy ő miért a fideszre húzza az X-et.

  Folyt….

 • QTT
  Folyt:

  Értelmes érvelés nincs, helyette mindenki torkának ugranak és annyit tudnak érvként felhozni a döntésük mellett, hogy migráncsok jönnek, Soros, más is lopna. Ebben kb ki is merül 90%-nál az évrelés. Ha meg a másik fél nem az ő nézetüket vallja, akkor annyit tudnak mondani habzó szájjal, hogy sorosbérenc, libernyák, baloldali, migránssimogató. Ezt észrevenni nem nehéz. Beszélj pár emberrel és kérdezd meg, hogy ők miért a fideszben látják a megoldást, vagy olvass bármelyik hírportál facebook oldalán kommenteket… 90%-ban e megnyilvánulást látod “máshogy gondolkodóktól”.
  Na EZ zavar sok embert és ez a nagy egótól lenne….? 🙂

  Amúgy meg elnézve 1-1 videót, hogy miként nyilvánulnak meg egy-egy ellenzéki utcai felszólalásnál ezek a “máshogy gondolkodók”, főleg azok közül is a nyugdíjasok, inkább őket félteném a szívinfarktustól, mikor az idegtől jön ki a szemük, mint a csigának. 😀

 • külföldimagyar

  “Egy viszont biztos, Gy. nem törekedett/törekedne egypártrendszerre, a demokrácia, a fékek és egyensúlyok rendszerének felszámolására, nincs a zsebében a legfőbb ügyész, az Alkotmánybíróság, az MNB, MTI, …XYZ, nem alacsonyította propagandává/hallgattatta el a médiát, nem vette meg a komplett vidéki sajtót, nem vette meg és szüntette meg a Népszabadságot, az Indexet, nem TÍZEZERszereződött baráti körének és családjának a vagyona, mialatt hatalmon volt, stb. stb. (Gy vagyona feleződött, m.e.-i fizetését se vette fel.)”

  Én ezt már 2006-ban tudtam. Nekem -akkori huszonévesként- is volt annyi eszem és intelligenciám, hogy el tudjam dönteni pusztán megérzésből és a rendelkezésre álló információk alapján -mint pl. a Gyurcsány-Orbán vita (youtube.com/watch?v=auf55j8PhhI) és egyéb Gyurcsányi megnyilvánulásokból, hogy ki áll a helyzet magaslatán, és ki nagyon nem.

  -folyt-

 • külföldimagyar
  folyt:

  Ki az, aki érvel, és ki az aki erőből akarja a hatalmat.
  A mostani magyar valóság a 2006-os események “utórengése”. Erre – pontosan erre, a JELENLEGI stílusra szavaztak a magyarok 2006-ban, amikor Gyurcsány karaktergyilkolásának SZABAD UTAT ADTAK! Egy kis emlékeztető – számomra ettől a pillanattól kezdődött az ország tönkretétele:
  youtube.com/watch?v=9v6MNgWxSk4&t=99s

 • naa
  Orbán 1998-2002 közötti ténykedéséből (a királyi tévét már akkor propagandára használta, a korrupciós botrányok, stb.) pontosan látszott, mit csinálna, ha megint megkaparintaná a hatalmat, ezért aki odafigyelt, tudta, mire számíthat. Ennek ellenére tudtak (negatív) meglepetést okozni…

  Az őszödi beszéd mondatainak szövegkörnyezetükből kiforgatása, az egybites közönség hergelése ezzel, pitbull módjára belekapaszkodás, amíg volt élet az ellenfélben – na akkor a Fidesz megmutatta, mit lehet csinálni az utcán. Tévé ostroma, utcai túlkapások, az ő felelősségük volt az indulatok szítása, az emberek utcára vitele úgy és oda, hogy látszott, ebből erőszak lesz. (Nem voltak hajlandók módosítani a gyűlésük helyszínén, hogy csökkentsék az erőszak kockázatát.)
  Aztán és azóta sem még egy tévévitára sem kiállás, pitiáner bosszúk, minden függetlenség erőből, pénzzel lenyomása.

 • untermensch4
  “Mit csináljon az, akinek most sem tetszik néhány dolog (néhány viszont igen), de az ellenzéki elgondolásban is vannak olyanok, amikkel nem tud azonosulni.” Ha nem mész el szavazni akkor MINDEGYIKRE szavazol, olyan arányban ahogyan azok akik elmentek szavazni. Ha elmész és szándékosan érvénytelenül szavazol, akkor szavazol “egyikre sem”.
 • Axt
  QTT: hülyék mindenhol vannak, ez pártfüggetlen. Sokan abba a hibába esnek, te is, hogy azt hiszitek, minden embernek van kedve a saját döntése mellett érvelni. Én pl sosem tenném, mert egyrészt nem tartozom ezzel senkinek, másrészt időpazarlás, mert mindegyik pártba bele lehet kötni, egyik sem makulátlan. Tök fölösleges egymást hergelni. Ha nekem az egyik haverom elkezdene érvelni a kocsmaasztalnál bármelyik párt mellett, én ott állnék fel, mert nem ezért megyek le sörözni.
 • Gary

  “Tüntikézni… felesleges.”
  Attól függ. A “mondjon le” típusú tüntetések valóban feleslegesek, főleg ebben az irreális stabilitásra optimalizált rendszerben, ezt 2006 is megmutatta.
  Viszont vannak dolgok, amiért kell és érdemes. Az internetadó emiatt lett visszavonva (az, hogy abban a formájában nettó hülyeség volt, másodlagos). Az mondjuk tényleg elszomorító, hogy a drága internet miatt kinyílik az emberek zsebében a bicska, amikor meg egyenesen zsarolva és mellé hülyének is nézve vannak a magánnyugdíjuk miatt, akkor nem.
  De vedd Lengyelország példáját… szerinted most nekik komolyan fejet kellene hajtani az alkotmánymódosítás előtt? Ezen sorsok múlnak, és most a 18-45 korosztályban (kb., a szűkebb megközelítés, ebbe ne kössön bele senki) szinte mindenki egy nagyon csúnya lottóra kap szelvényeket. Ott lennék én is szentségteleníteném sorra a templomokat, az tuti.
 • Gary

  “hülyék mindenhol vannak, ez pártfüggetlen”

  Igen is meg nem is.
  Egy jó ideje az az érzésem, hogy aki fidesz-szimpatizáns, az vagy hülye (így vagy úgy, nem mindenki egyforma), vagy (ilyen vagy olyan formában, van aki pár % SZJA miatt, vagy több tucat trafik miatt, vagy még több miatt) eladta magát. Nem látok harmadik utat egyszerűen.
  Egyszerűen az egész formáció annyira gáz már, hogy akinek esze és gerince is van, az már nagyon régen nagyon messzire futott onnan. (Legékesebb példa Hadházy Ákos, fideszes volt még a NER-éra kezdetén, aztán azóta ő lett az egyik legfőbb ellenség.)

  @Kiszamolo: Ha túl durva, amit írtam, ezer bocsánat miatta, és cenzúrázd.

 • rmm
  Minden társadalom olyan államot / kormányt tart fenn, amilyet megérdemel.

  Épelméjű ember ezért sem megy magyar politikusnak. Ha véletlenül meg is választanák, újra biztos nem, mert sajnos a társadalom jelentős hányada… hogyan mondjam szépen pollkorrekten… rövidlátó. Nagyjából egy gyerek értelmi szintjén ragadt, aki egyből befalja a neki adott pillecukrot (gyk.: youtube -> marshmallow test). Szomorú, de ez van. Sok sikert Miklós.

 • Axt
  Gary: nem akartam direkt az internetadós dologra kitérni, mert csak újabb 20 felesleges kommentet szül, de ha már te is (és mások is szóba hozták) megteszem: aki egy kicsit is ért az informatikához, már a tervezet elolvasásakor rájött, hogy hülyeség az egész, és vissza fogják vonni. Én ezt megmondtam akkor minden ismerősömnek. Olyan szinten drága lett volna tőle az internet, amit semmilyen kormány nem vállalt volna be. Hogy a háttérben szakmai tévedés, elhamarkodott döntés vagy szimpla hangulatteszt volt, nem tudjuk. De aztán jött az a tüntetés, és most mindenki annak tulajdonítja a visszakozást, holott ahogy írtam, az enélkül is megtörtént volna. Szóval az a tüntetés semmit sem ért, mert egy eleve “nyertes” ügy mellett történt. Na nekem ennyi tényleg elég volt, unom már a témát, jóccakát mindenkinek.
 • Éva
  hajrá, mi is megyünk hamarosan, csak nem osztrákok a cél(még nem beszélünk németül), hanem UK.

  A jelenlegi uj kozellensegei vagyunk Orbánnak (egy szivárványcsalád)

  Minden népnek olyan kormánya van, amilyet megérdemel.

 • Csigaboly
  Két közmondás jutott eszembe. Cirkuszra költenek és költeni is fognak. “Népnek cirkusz kell” (Panem et circenses), Oszd meg és uralkodj.
  Választás során korrekt ellenzék szerintem nincs, akiknek egy összeszedett stratégiája lenne. Következetesen kellene végig vinni, hogy a gyermekeinknek jobb legyen.
  Akinek nem lehet családja, vagy valami kizáró ok van, ott is elvonnak. Ahol több születik, ott meg több jön vissza. Felosztó kirovó rendszer, ebből csak az egyéni felelősségvállalás hiányzik (egészségügy).
  Amennyiben általánosságban a cselekedj lokálisan és gondolkozz globálisan hozzáállás realizálódna előbbre jutnánk. Ellenben mindenki a szemétdombján kakaskodik és szerintem önösebb a hozzáállás.
  Kormányokat hogyan lehet elszámoltatni a 4 év közepén, nem tudom. Lehet szélsőséges, de forradalom? Ott is kell vezető és abban a csónakban céltudatosan egy irányba kell evezni.
 • Igy.jartam.48.evesen
  Ahová szerettem volna hszólni, ott már nem lehetett. 23 évnyi munka után a cégem már nem tud bért fizetni. Márc.15-től 4órás vagyok. Eleinte volt fél fizetés, most már semmi. A nekünk tartozók keresik a kifogást, hátrálnak, stb. Fizetni sosem fognak. A kormány 70%-os bulijából egyetlen fillért sem kaptunk, mivel a cég közhasznú kft. A csurranó-cseppenő alig bevétel elmegy az irodarezsire. Az én főnököm nagyon rendes, azért nem küld el, mert a mszerz.szerint jár 3 hó végkielégítés. Ha a nagyfőnök 1szer úgy dönt,h kirúg. (Kell a szoba, ismerősöket akar felvenni, akiket máshol kirúgtak stb.) Válás óta (gyerek nincs) hazaköltöztem, anyám nyakán, kapok enni, a régi szobámban élek. Kerestem a maradék 4 órában munkát, de még takarítást sem találtam. Nem fejeztem be anno a pü-i főiskolát, mert nem volt elég pénzem. Érettségivel nem sok reményem lehet értelmes és normálisan fizető munkára.
 • Igy.jartam.48.evesen
  folyt// A megtakarításaimat feléltem, adtam haza, h ne ingyen éljek itthon. Sportóra, laptop, ruha-cipőket, canont eladogattam, h legyen vmi pénzem. Spéci étrenden kéne élnem, de 20ezer ft-ból nem megy. A megtakarításból gondoltam befejezni az iskolát, nem ment rosszul. Elkezdtem a jogsit, de mivel netem sincs, lejárt az 50ezres tanfolyam hozzáférhetősége. Most ez is félbemarad. Nincs aki segítsen, akitől kértem, az a lányának lakást venne. A bank sem ad kölcsönt. Természetesen nem ingyen tanácsot kérek, csak kérdezem mégis mit léphetnék, így a -5 szintről. Nekem már nincs ötletem.
 • kérdező
  “kérd mindig számon azoktól, akik elveszik tőled.”

  Ezt hogy tehetem meg?

 • ahhh
  Azért az, hogy mi a szükséges, erősen véleményes. Neked felesleges egy vadászati kiállítás vagy egy motorospálya, másnak meg az egy szórakozás. Te nem szórakozol soha? Semmilyen kiállításra nem jársz, vagy például moziba? Ha mégis, kívülről nézve tűnhet úgy, hogy szórod a pénzt.
 • birkák
  “Te nem szórakozol soha?” De, csak én nem más pénzéből.

  “Egy jó ideje az az érzésem, hogy aki fidesz-szimpatizáns, az vagy hülye (így vagy úgy, nem mindenki egyforma), vagy (ilyen vagy olyan formában, van aki pár % SZJA miatt, vagy több tucat trafik miatt, vagy még több miatt) eladta magát. Nem látok harmadik utat egyszerűen.”

  Nekem vannak diplomás, értelmiségi és értelmes(!!!) barátaim akik cső fideszesek. Ha politikára keveredik a szó, akkor utolsó leheletig védik a pártot, mint a vallási fanatikus hívők és persze mindenre van “megfelelő” magyarázat. A poén vagy inkább siralmas az egészben, hogy nincs hasznuk nincs a rendszerből szummában

  A legfőbb problémának azt látom, hogy pénzügyileg kukák kicsit, így nem értik, hogy miért és hogyan megyünk tönkre anyagilag. De egy átlag szavazótól nem is kéne elvárni, hogy makroökonómiából meg pénzügyből legyen valami szakvizsgája..

 • Tippek boldoguláshoz

  Attól függően, hogy milyen a fizikai állapotod:
  – építőiparban könnyen el tudsz helyezkedni. Nem egy leányálom sem a munka, sem az ott dolgozó emberek, de ideiglenesen vállalható
  – kerékpáros futár, ha bírod
  – ingatlanközvetítő/társasházkezelő (akár gondnok), ha jó a beszélőkéd, és elviseled a hülyéket
  – most olvastam valahol, hogy 8 általánossal is keresnek műtőssegédeket (érettségivel aratni fogsz)
  – közel a határhoz osztrákoknál bármilyen alja meló, és Magyarországon bérelsz lakást. Ottani fizetéssel itthon “király” vagy.
  – munka.hu (sok lehetőség)
  – legkevésbé ajánlott: szexipar…

  Hirtelen ezek jutottak eszembe. Szerezd meg gyorsan a B kategóriás jogsit, és sokkal több lehetőséged lesz! A helyedben még gyorsan szétnéznék az OKJ képzések között is még ebben az évben, mert januártól ott is szűkülnek a lehetőségek. Egy jó képesítéssel lábra állhatsz!
  Sok sikert

 • Gary
  @ahhh:
  Igen is, meg nem is, de inkább nem.
  Önmagában elfogadhatatlan, hogy kicsit is megkérdőjelezhető dolgokra menjen a pénz, amíg vitathatatlanul szükségesekre nincs. (Lásd “azelőtt“ a legnagyobb gazdasági fellendülésben is az egészségügyben a legalapvetőbb dolgok is hiánycikkek voltak.)
  Amúgy meg már most is rengeteg dolgot támogat az állam, ami szórakozás és nem működne piaci alapon (színházak, állatkertek, stb.). A motoros pálya mellett még talán lehet érvelni. De a vadászati kiállítás 55 milliárdért? Több látogató kéne, mint a genfi autószalonnak szokott lenni, hogy nullszaldós legyen! És azt ígérik, meglesz! Aki ennyire nem tud számolni vagy hülyének nézi az embereket (mindkettő lehetséges, nem tudom melyik áll fenn), annak nem a parlamentben a helye!


  Pár infó még? Merre laksz? Mennyire vagy mobilis? Mihez értesz? Mivel foglalkoztál korábban?

 • Justin Time
  Majd végigolvasom a több 100 hsz-t a szabadságom alatt 🙂 addig meg csak annyit, hogy köszi a cikket.

  Most megyek lenyugodni, mert Brexitlandben is kinyílik a zsebemben a bicska, itt is ugyanígy nem érti a proli, hogy az ő tanácsi lakása és a segélykéje, amit cigire és pijára költ a hobbija mellé (elnézést, a heti 2-3 napos állása mellé, ahova tkp. csak hobbiból és társasági életet élni jár be, mert a munkájában nem sok köszönet van), a mi zsebünkből vándorol át, akik teljes munkaidőben gürizünk.

  (Ui.: ha dupláztam, elnézést, pont leszakadtam a netről, és újraküldtem.)

 • matetoth

  jó ötleteket adott, de ezen kívül kérd meg a főnöködet, hogyha nem tud fizetni, akkor tegyen ki. Mostanra már gondolom sok hónap bérrel tartozik, illetve a végkielégítéssel is fog, hacsak te nem mondasz fel. Sajnos ide ügyvéd kéne, én nem vagyok az, de ha végre munkanélküli lennél, akkor a segélyt megkapnád.
  Most minden kis pénzre szükséged van, haza ne most ne adj!

  Ugyan nem erre van kitalálva, de talán ő is tud segíteni valahogy:
  konyhakontrolling.hu/penzugyi-coaching/

 • attila
  2010-ben a fideszre szavaztam! Simán szavaznák a DK-ra most! Éppen ez az hogy fekete vagy fehér. Csak fideszesek vannak meg nem fideszesek. Ennyi. Az én szememben az a garancia az elkurvulás ellen hogy kellenek fiatalok és zöldek az adott kormányba, mivel nekik teljesen más preferenciáik vannak mint a többinek, ezért a másik félnek kompromisszumot kell kötni vagyis párbeszéd kell. Ez az ami most nincs! Anno 1998-ban igaz hogy megvezették a Torgyánt, de legalább muszáj volt nekik meghallgatni a másik félt és néhány dologban kompromisszumot kötni. Akkor még fiatalok voltak. Azt mondta anno a vezér hogy ” Ne mi nyerjük a legtöbbet”. Ez jól jellemzi az akkori gondolkodást.
  Most már semmi sem számít. Jó lenne ha már vége lenne ennek a rendszernek mert olyan mély sebeket ejt a társadalomban amit kétszer annyi idő lesz meggyógyítani 🙁
 • Kozpenz
  24.hu/belfold/2020/11/10/kilencedik-alkotmanymodositas-genderkerdes-kozpenz-kulonleges-jogrend/
  Bekerult az alkotmanyba hogy a “közpénz az állam bevétele, kiadása és követelése.” Nem ertek hozza… szoval ez most formalitas vagy tenyleg sulya van?
 • R2
  A 2. Gyurcsány kormány megbukott. 2009-ben kénytelen volt lemondani és az MSZP Bajnait jelölte kormányfőnek.

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.