Csuda ez a forint viselkedése

2015-12-31
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Az államadósság nagysága nagyon fontos mutató több szempontból is. Ennek nagyságát év végén állapítják meg, ezért az utolsó nap az évben kiemelten fontos ebből a szempontból.

A kormánynak több lehetősége van kozmetikázni ezt az adatot.

Tavaly év végén szándékosan nem bocsátottak ki állampapírokat, helyette a tartalékokat élték fel, majd idén év elején bocsátották ki az elmaradt kötvényeket. (Update: na, ez idén sem volt másképp, decemberben 1.416 milliárddal csökkentették a tartalék összegét, történelmi mélypontot érve el a tartalék nagyságában.)

Másik lehetőség a forint árfolyamának befolyásolása, amire a Nemzeti Bank képes, a devizatartalékainak felhasználásával támaszthat mesterséges keresletet a forinttal szemben, így erősítve a forintot.

Ez azért érdekes, mert az államadósság igen komoly része devizában van nyilvántartva, tehát kicsit sem mindegy, hogy mennyi az euró árfolyama az utolsó napon.

Az MNB az aznapi árfolyamot délelőtt 11 órakor állapítja meg.

Nem akarom azt állítani, hogy itt bárki is manipulálta az árfolyamot, de érdekes módon az euró hétfő reggel nyolc órakor bezuhant 316,6 Ft-ról (miközben a többi kelet-európai deviza nem erősödött az euróhoz képest), majd egy újabb erőteljes forinterősödés történt kedden, ami csodák csodája, pont kitartott december 31, csütörtök 11 óráig, meglett a hivatalos árfolyam, erre az árfolyam gyakorlatilag azonnal, szinte néhány perc alatt visszaugrott oda, ahol volt hétfő reggel.

Még hogy nincsenek csodák a pénzügyek területén. 🙂

forint árfolyam

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram