Tudni kell továbblépni is

2022-01-28
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

A legtöbb ember fiatalkorában beleesik abba a csapdába, hogy magasabban vannak az igényei, mint a lehetőségei.

Mindent szeretne, mindent azonnal, az sem baj, ha sok hitelt kell felvenni hozzá. Úgy gondolkodik, hogy aminek a hiteltörlesztőjét ki tudja fizetni, azt megengedheti magának. Ha nő a fizetése, még további eladósodást engedélyez saját magának, még jobban kiszolgálja az anyagi vágyait.

S nem veszi észre, hogy a pénzügyei életveszélyesek, minden hónapban a penge élén táncol, elég egy elbocsátás, egy több hónapig tartó betegség és olyan mély anyagi gödör alján találja magát, amiből nagyon nehéz kimásznia, ha egyáltalán sikerül.

Aki már megégette magát vagy csak simán rájött, hogy ez az út veszélyes, az elkezdi a lehetőségeihez szabni az igényeit és nem a vágyaihoz.

Nem vesz meg semmit, amit csak hitelből tudna megvenni (maximum az otthonára vesz fel hitelt), nem engedi, hogy legyen olyan hónap, amikor nem tesz félre és megnézi, hogy mire költ. Mi az, ami tényleg szükséges és mi az, amire csak vágyik.

Nem vesz autót, ha nincs rá szüksége vagy ha nem engedheti meg magának a fenntartását. Nem vesz csili-vili új telefont évente négyszázezer forintokért. A kiadások mellett a bevételeivel is törődik, hogy vigye valamire az életben.

S ez így van jól, ez a helyes hozzáállás.

Azonban gyakran találkozok olyannal tanácsadások alatt, hogy ebből az állapotból az emberek elfelejtenek továbblépni. Ezért fontos erről újra írni.

A család havi bevétele már nettó másfél millió forint, de vesznek egy háromszázezer forintos autót, amivel minden baj van: túl kicsi, túl öreg és semmilyen értelemben nem jó. Utálnak beleülni, utálják vezetni, egyetlen előnye, hogy legalább olcsó volt.

Olyan telefont vesznek, ami a használhatatlansága miatt naponta borzolja az idegeiket.

A 30 ezer forintos nyomtatót is használtan veszik, miközben többe kerül a felkutatása és az elhozása, mint amennyivel drágább lenne egy új.

S a sort hosszan lehetne folytatni.

Ez sokkal több embernek gond, mint a legtöbben azt gondolják.

Meg kell tanulni spórolni, de meg kell tanulni kiengedni is.

Ne vegyél autót 25-30 millióért (hacsak nincs 2-300 milliód a bankban feleslegesen), de ne vegyél autót 300 ezer forintért sem, ha az az összeg egyheti jövedelmed sincs. Mert nagy eséllyel utálni fogod mindenért: nincs benne klíma, állandóan szerelni kell, nem tudod berakni a babakocsit a csomagtartóba, mert az nincs neki és így tovább.

Ne vegyél telefont 450 ezerért, mert semmit nem tud, amit a tavalyi csúcsmodell feleannyiért ne tudna, de ne vegyél telefont 40 ezerért sem, ha mindennapi kínnak éled meg a lassúságát. Másfél-két évente nyugodtan elkölthetsz kétnapi jövedelmedet egy telefonra, nem fog összedőlni a világ miatta.

Ha kell egy új nyomtatót venned ötévente egyszer, ami háromórányi munkabérednek megfelelő összegbe kerül, akkor ne tolj el vele három napot, hogy megkeresd a legolcsóbb, még éppen megfelelő készüléket és utána további kettőt, hogy azt a modellt meg tudd venni használtan, hogy aztán évekig a fejedet verd a falba, hogy miért nem lézeres nyomtatót vagy lapadagolós szkennert vettél húszezerrel drágábban.

Amikor fiatal voltam és szegény, bizony én is átutaztam egy használt nyomtatóért egész Budapesten és hazazötyögtem a szerzeményemmel a villamoson. S ez így volt jó és helyes. Úgy tudtam csak spórolni, hogy akkor vettem nyomtatót, amikor már tényleg kellett és megvettem a legolcsóbbat, ami még megfelelő volt.

Egy évig gondolkodtam, hogy tényleg annyira kell-e nekem bluetooth headset és amikor eldöntöttem, hogy igen, sokáig kerestem, melyik éri meg leginkább.

Ha te itt tartasz anyagilag, fontos, hogy te is így csináld.

De amikor már sokkal jobban keresel, ne felejts el továbblépni.

Legalább akkora hiba a lehetőségeid felett élni, mint nem észrevenni, hogy mélyen a lehetőségeid alatt élsz teljesen feleslegesen.

Ha egy autó hathavi keresetedbe se kerül és meg tudod venni készpénzért és nem más fontos dologtól vonod el ezáltal a pénzt, vedd meg lelkiismeret-furdalás nélkül. (De ne vegyél semmilyen autót, ha nem tudod/tudnád készpénzben kifizetni vagy ha a fenntartására elmegy a fizetésed fele.)

Ha havonta elteszel hatszázezer forintot, ne a legalsó polcról válassz magadnak telefont, azt is használtan. Ha nem drágább, mint az egyheti fizetésed, ne törődj vele, mennyibe kerül.

Ne azon gondolkodj, hogy az éttermi árak harmadából kihozod otthon ugyanazt az ételt. Évente néhányszor nyugodtan elmehetsz étterembe, ha megengedheted azt, hogy nem az ároszlopnál kell elkezdened olvasni az étlapot.

Kapcsolódó cikkek:

Merre tovább?

Zsugori és túlköltekező: mennyi lehet az arányuk?

Próbálj meg lazítani

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram