Már itt is a politika?

Magyarország sajnos egy nagyon beteg ország. Itt a politika még a vallásnál is súlyosabb kérdés. Aki az én pártomat kritizálni meri, az az ellenség táborából van, ezért gyűlölnöm kell. (Ellenség, nem ellenfél. Az ellenfelet becsülöm, az érdemeit elismerem, de a gyengeségeit kihasználom, hogy egy nemes küzdelemben legyőzzem. Az ellenséget csak gyűlölni lehet és elpusztítani, bármilyen érdemének elismerése egyenlő a hazaárulással.)

Mivel elkezdtem napi gazdasági összefoglalókat írni, egyre több embernek az a véleménye, hogy már itt is választási propaganda folyik.

Kedves Olvasóim. Mi ne legyünk már ilyen beteglelkűek. Aki kritizálja a mindenkori kormány intézkedéseit, az nem az ellenség embere. Kritizálni azt lehet, aki csinál valamit. Akár jól, akár rosszul.

Ha véleményt szeretnék mondani egy adott gazdasági-pénzügyi rendelkezésről, nem tudom megkerülni azt, hogy elmondjam a negatív véleményemet is. Ha dicsérném a kormány intézkedéseit, vagy amikor dicsérem, akkor az ország másik fele esik nekem, hogy az ő ellenségének az embere lettem.

Szívesen mondanék véleményt az ellenzék terveiről is, ha volna ellenzék, meg lenne bármilyen terve. De sajnos nincs.

A szocialista kormányzat 8 év alatt tökéletesen tönkre tette az országot az ostoba gazdaságpolitikájával. Erre jött a Fidesz és még csavart rajta egyet.

Az én véleményem szerint az elmúlt 25 évben csak két rövid periódusban szolgálták a vezetők az ország érdekeit. Az egyik a Bokros csomag utáni időszak volt, a másik is egy rövid egyéves szakasz volt. Ott is csak azért volt eredmény, mert nem akarták magukat újraválasztatni.

Minden más alkalommal a vezetők csak a saját hasznukat és politikai boldogulásukat nézték. Nem véletlen, hogy még nem volt kormány, amelyik mondjuk meg merte volna kérdőjelezni a nyugdíjasok ingyenes utazását. 3 millió szavazó mindig fontosabb, mint az ország érdeke. (Mellesleg az ingyenes utazási lehetőség is egy választási fogás volt.)

Én nem szeretném viszontlátni az ország élén se a szocialistákat, se a jelenlegi kormányt, se egy szélsőséges nézeteket valló pártot, maximum csak akkor, ha bármelyik előállna egy olyan gazdasági tervvel, amely az ország érdekeit nézi és nem a saját és a haverok érdekeit.

Egy olyan kormányt szeretnék látni, aki úgy rendbe hozza az országot, mint azt tette a Druzinda kormány Szlovákiában. Na, bele is buktak, mert az emberek nagy része buta. Az összes szlovák kormány azóta csak rombolta az eredményeket (populizmus rulez), de nézd meg hogy elhúzott mellettünk Szlovákia 10 év alatt. Cikk itt.

Az összes többiből elegem van.

Ezért drága Olvasóim, nem vagyok szocialista, se fideszes, se az ellenséged, se a te kutyád kölyke. Ha negatívan írok bármelyik párt bármelyik intézkedéséről, az azért van, mert így gondolom. Ezzel lehet vitatkozni (sőt, kell is, hiszen nem vagyok tévedhetetlen), de ne akarj olyat belemagyarázni, ami nincs benne.

 

Share

61 hozzászólás

 • Wnprt
  Bokros egy nagyon jó stratégiát vázolt fel a felsőoktatással és a gazdasággal kapcsolatban, teljesítményösztönző programok vannak benne, a privatbankaron olvastam.
 • I-Isti
  “Minden más alkalommal a vezetők csak a saját hasznukat és politikai boldogulásukat nézték.”

  Ez sajnos kb 1000 éve így van.

  A mi alkotmányunk nem így kezdődik: “Mi, az Egyesült Államok népe attól vezetve, hogy tökéletesebbé tegyük az Uniót, megvalósítsuk az igazságosságot, biztosítsuk a belső nyugalmat, gondoskodjunk a közös védelemről, _előmozdítsuk_ a _közjót_, biztosítsuk a _szabadság_ _áldásait_ magunk és utódaink számára, meghagyjuk és bevezetjük az Amerikai Egyesült Államok jelen alkotmányát.”

 • bnorbi
  Tegyük hozzá azt is, hogy nálunk gyakorlatilag ágyig asztalig kúszik a politika. Ha nem éreznénk olyan területen is a magyar politika jelenlétét, ahol nagyon nem kellene – pl a piaci verseny torzításában – akkor esetleg jogos lenne, hogy ne keressünk fogást az aktuális magyar kormányon.
 • Zsoca
  Én is hiányolom az ellenzék gazdaságpolitikai elképzeléseit (meg bármelyik szegmenssel kapcsolatos elképzeléseit), pedig ha előrukkolnának a józan valósággal és az arra megoldást nyújtandó tervekkel, bár elsőre népszerűtlenné válnának, a választásokig még megemészthetné a társadalom és ha elég józan akár még meg is szavazhatná őket! Ha meg a szellemi sötétség súlyosabb a fejekben mint sem gondolnánk akkor legfeljebb nem nyernek, ami nem is lenne baj, felelős ember szerintem ne asszisztáljon újabb négy évnyi hülyítéshez.
 • tudatosbiztos
  Nagyon jó cikk, én is hasonlóan láttom a témát!!!!
 • Jelentéktelen Hangya
  Bokrosnak hiába vannak jó meglátásai: a konkrét _tettei_ hiteltelenné teszik az egész embert. Nem véletlen, hogy olyan a támogatottsága, amilyen.

  Egy nem lejáródott szavatosságú politikustól ugyanilyen jellegű intézkedések akár népszerűek is lehetnének.

 • gumidomino
  “Én nem szeretném viszontlátni az ország élén se a szocialistákat, se a jelenlegi kormányt, se egy szélsőséges nézeteket valló pártot, csak akkor, ha bármelyik előállna egy olyan gazdasági tervvel, amely az ország érdekeit nézi és nem a saját és a haverok érdekeit” – és ha előáll valaki egy ilyen tervvel, az Magyarországon mire ad garanciát?
  Egyébként abban sem hiszek, hogy a ha a nyugdíjasok nem utazhatnának ingyen, akkor az bármit is megoldana akár a BKV, akár a MÁV, akár a Volán háza táján (nem vagyok nyugdíjas, és szerintem nem is leszek). Az egész egy csökevényes, rosszul működő rendszer, amit “nem érnek rá rendbe tenni, mert nem fontos az, hogy jól működjön, és a 2/3-tól nem erre kaptak felhatalmazást”.
 • dflt
  Aki politizál azt ki kell tiltani. Ennyi.
 • mtoma73
  Az a baj, hogy jöhet ide akármilyen szuper elképzelésekkel valaki, ha egyedül van a nagy magyar posvány lenyomja. Ugyanúgy, mint amikor a foci válogatottba bekerült egy ifjú tehetség, és mindenki azt hitte, hogy majd feltámad a válogatott, de az “öregek” mellett nem tudott javítani semmit a fiatal tehetség sem. Itt is tulajdonképpen le kellene cserélni szinte az egész politikai, gazdasági, kulturális, stb. elitet a lakosság gondolkodásával együtt, és nulláról újrakezdeni.
  Itt elsősorban az emberek mentalitását kellene megváltoztatni egy jó nagy hard reset kellene és utána fel lehetne építeni egy politikusi garnitúrát, akik hitelesek, értelmes dolgokat akarnak megvalósítani, nem a mutyizás lenne a legfontosabb számukra.
  Egyelőre azonban hiteles politikust se lehet látni szerintem.
 • Wnprt
  Azért tegyük hozzá, h az mszp egyáltalán nem lenne jobb, ők csak szavakban állnak az emberek mellett, tettekben soha. Gyurcsányt támogatta anno Mesterházy is, olyan volt az egész mszp mint egy falka, aki gondolkodás nélkül megy a vezér után, eszükbe sem jutott megcáfolni Gyurcsány nyilatkozatait, előtte nem is egyeztettek, Fletó óriási baromságokat mondott gyakran, az szdsz pedig mindenáron le akarta zülleszteni a társadalmat, mivel ők drogosokat akarnak, nem pedig a jövőn gondolkodó embereket. Egyik kutya másik eb, de tényleg. Ezzel a kormánnyal a gond h piaci szereplővé akarja tenni az államot a bankszektorban és más területeken, pedig a sok szereplős piaci versenyt kell biztosítani, ahol a minőség és az ár nem az államon múlik, hanem a versenyképesek, a jó teljesítményűek lesznek a topon.
 • earlyprime
  Kár volt ezért a kinyilatkoztatásért, elvesztette az oldal a politikai ártatlanságát. Szerintem töröld el ezt a postot amíg még nem késő. Az újságírók, akiken keresztül reklámozni próbálod magad, szintén észre fogják venni, és ki fogsz esni a kosárból.

  Ha nem hiszed, majd megtanulod saját bőrödön és pénztárcádon.

 • Varga László
  Naja, de ha egyik kutya a másik eb, akkor mégis kimozdítaná előre az országot? Pont ezért nem járok szavazni… Nincs értelmes alternatíva! Mi a véleményed erről Kiszámoló? Vagy szavazzunk arra, aki véleményünk szerint kevesebbet lop? Kéne egy olyan pont a választások során, hogy “Egyik se…”.

  Üdv!

 • Fer_Feri
  Kiszámoló, szívemből szóltál!
 • tip
  Politizálni annyit tesz, mint a közügyekkel foglalkozni. Aki nem politizál, annak mindegy, mi történik körülötte. Ha az értelmesek közül elég sokan nem politizálnak, akkor egy kisebbség a saját érdekei mentén a butákat felhasználva könnyen megvezeti a társadalmat.

  A mai helyzet egyik oka éppen az, hogy politizálni szégyellnivaló, bűnös dolog a közvélemény szemében. A fürdővízzel kiöntjük a gyereket is: kulturált vita helyett a vita hiányát követeljük.

  Azt kell észervenni, hogy a közügyeket valakik helyettünk akkor is el fogják dönteni, ha mi kivonulunk a diskurzusból. Kérdés, hogy jobban járunk-e.

 • Zabalint
  De konkrétan melyik tettei teszik hiteltelenné? A Bokros csomag? Az megszorításokból és reformokból állt, amelyekre szükség is volt. Vagy a későbbi ténykedése, az MDF-el összeborulása? Akkor felteszem a kérdést, szerinted ki változott, az MDF vagy Bokros? Mert ha mindkettő, akkor nevezhetjük mindkettőt politikai prostituáltnak, de ha csak az MDF, akik korábban ellenezték a Bokros csomagot, akkor miért tenné ez hiteltelenné Bokrost?
 • Józsi666
  Nincs egy jó alternatíva sem. Lássuk csak:

  a) vagy követni a többieket akik elhúztak angliába / ausztriába / stb. és az egész témát lesz*rják, max messziről olvasgatják a hvg-t mégis mi van “otthon”. De ez is egyfajta menekülés, a megoldást nem segíti.

  b) napalmot a parlamentre a megfelelő időben, és legyen egy jó kis totális anarchia. Ez sem lenne persze megoldás, nyilván a káoszt kihasználná minden szemétláda mert van belőlük bőven még.

  c) álljon össze egy érdekek nélküli szakértőkből álló, kisebbségi komplexusoktól és nagyzási hóbortoktól mentes, *logikusan* gondolkodó “kormány” (inkább társaság). Minden problémát megtárgyalnánk és a legkonstruktívabb, leginkább jövőbe mutató megoldásokat meg is valósítanánk hatástanulmányok elvégzése után. Egy IQ szint felmérés után aki akar hozzászólhat érdemben a lakosságból. Ez lenne a legjobb. Esély nem sok van rá. Még.

 • CFFS
  6332 like… na majd ha ez 200 ezer lesz… akkor majd beszélhetünk változásról.
  Egyebkent nem ertem hogy a sok csalodott ember miert nem vag bele a partalapitasba… ha okos akkor mar interneten akkor rajongotabort tud osszeszedni hogy bejuthatnak.
 • Edvárd
  “A szocialista kormányzat 8 év alatt tökéletesen tönkre tette az országot az ostoba gazdaságpolitikájával. Erre jött a Fidesz és még csavart rajta egyet.” 😀 Mondjuk azért két ilyen mondat nem ér meg 25 ezret. Bocs. Bár sokan osztják ezt a véleményt, de a gazdpolról úgy ált. azért lehet többet is mondani ennél.

  Ez így túl sommás szerintem a blog színvonalához képest. Noha bennem is ilyen érzést hagyott az elmúlt 8… oppá most már 11 év. De ez azért csalóka. Mert az ország eladósítása 2002 környékén/után védelmezhető is sok szempontból, ahogy lehet érvelni az “egykulcsos szja” vagy a “rezsicsökkentés” mellett is, és egyébként bőven találni fogást az itt is túlságosan fényezett bokrosi időszakról vagy a szlovák “csodáról”, ami sok kárt is okozott, hogy utána romlás, vagy korrekció zajlott az megint megér egy misét. (A Bajusz, LOL!)

  Szóval:
  KÉNE a gazdaságpolikának is egy “Török Gábor

 • Krisztián
  Tegye mindenki a szívére a kezét, és gondolkodjon el azon, hogy vajon megérdemeljük, hogy ilyen politikusaink vannak? Végül is ők olyan nagyban, mint a magyarok többsége kicsiben.
 • Patrik
  “álljon össze egy érdekek nélküli szakértőkből álló […] kormány” – egy ilyen kormánynak ma Magyarországon csekély lenne a támogatottsága.
  Egy a munka értékére alapozó programban az ország népességének többsége ellenérdekelt, sajnos.
 • Kiszamolo
  Ki mondta, hogy fizess érte ennyit? A szoci kormány elköltött százmilliárdokat rosszul értelmezett szociális kiadásokra, mint 13. havi nyugdíj és az összes hasonló. A semmiből, vagyis az államadósság növeléséből csináltunk gazdasági “fellendülést”

  De miután nem ez volt a bejegyzés célja, nem fejthetek ki mindent minden egyes bejegyzésben, még ha némelyek azt gondolják is, hogy ezt kellene csinálni.

  Azért is furcsa a kötözködésed, mert azt írod, te is így érzed.

 • Kiszamolo
  A fene megette ezt az országot, ha ennyire mélyen vagyunk.
 • Krisztián
  “a) vagy követni a többieket akik elhúztak angliába / ausztriába / stb. és az egész témát lesz*rják, max messziről olvasgatják a hvg-t mégis mi van “otthon”. De ez is egyfajta menekülés, a megoldást nem segíti.”

  Tegyük hozzá, hogy a magyarországi helyzet megoldódását nem segíti, de ha te előrébb lépsz az életben, akkor őszintén, kit érdekel? Vagy muszáj itt szenvedni? Menekülni azok szoktak, akiket üldöznek. Itt erről szó sincs, szimplán élhetetlen ez az ország a dolgos emberek többségének.

 • Tiphez csatlakozva nem a politikával és a közügyekkel van baj, egy bizonyos szintig az ember nem vonulhat ki felelősen és nem tolhat minden felelősséget másokra – vagy akkor utólag ne sápítozzon. Ami a szégyellnivaló, az ennek a “mesterségnek” a mostani színvonala szakmailag (szakpolitikák) és erkölcsileg, ezért rühelljük oly sokan.

  De sajnos rühellni való a sok buta tévhit és leegyszerűsítés is, ami úgymond a “nép” felől jön.

  Kiszámoló ettől még független és a józan ész pártján áll, Isten tartsa meg e jó szokását.

 • Anonymous
  “Ezzel a kormánnyal a gond h piaci szereplővé akarja tenni az államot a bankszektorban és más területeken, pedig a sok szereplős piaci versenyt kell biztosítani, ahol a minőség és az ár nem az államon múlik, hanem a versenyképesek, a jó teljesítményűek lesznek a topon.”

  Szép lenne ha ez így működne, de az elmúlt évek tapasztalatai szerint nálunk nem verseny volt, hanem drága mobilszolgáltatók, bankok, élelmiszer boltok, stb. Valahogy jó volt nekik úgy, hogy egyiknek sem volt érdeke olcsóbban adni a másiknál hanem inkább mindenki egyformán drágán árulja. Lehet, hogy Magyarország túl kicsi piac ehhez és ami Amerikában működik az nálunk nem. Ha az állam pl. új mobil-szolgáltatóval vagy állami bankkal tényleg a versenyt kényszerítené ki az amúgy erre nálunk nem hajlamos piaci szereplőkből akkor még jól is járhatnánk vele. Ha ehelyett csak az lesz a vége hogy a haveroknak is jut az eddig külföldre kerülő profitból akkor nem biztos.
  Elvileg ugyanígy a politikában is versengenie kellene a pártoknak és a választók (mint vásárlók) szavazataival a versenyképeseknek, jó teljesítményűeknek kellene a topon maradniuk. Valahogy ott sem működik ez.
  Lehet, hogy nem is a pártokban és a piaci szereplőkben van a hiba? De hogy lehet ezen változtatni ha azok akik változtathatnának azoknak nem érdeke, akik meg változást szeretnének azokat meg nem hagyják hogy közel kerüljenek hozzá (vagy ha mégis akkor lehet, hogy már ők sem akarnak annyira változtatni, hanem jó nekik is ahogy van ha már ott vannak).
  Valami mégsem jó ebben a “szabad verseny megold mindent” filozófiában.

 • Anonymous
  “Mert az ország eladósítása 2002 környékén/után védelmezhető is sok szempontból, ahogy lehet érvelni az “egykulcsos szja” vagy a >>rezsicsökkentés<< mellett is"

  Az még hagyján, hogy az eddigi (főleg szoci-szdsz) kormányok nagyjából elképzelés nélkül, össze-vissza kormányoztak attól függően, hogy éppen honnan reméltek támogatást és honnan lehetett közpénzeket magánzsebbe juttatni, ahelyett hogy az ország érdekeit nézték volna és azt próbálták volna elősegíteni, hogy mindannyiunknak jobb legyen itt. (Tegyük fel hogy tényleg ennyire hülyék, kicsinyesek és önzők.) De ami ennél is nagyobb bűn az az, hogy amikor úgy látták, hogy nem biztos hogy megnyerik a következő választást, akkor mindent megtettek hogy ellehetetlenítsék az utánuk jövők dolgát. A fidesz 2002-ben belehajszolta a szocikat a teljesíthetetlen ígérgetésbe és hátra hagyott egy csomó teljesíthetetlen elkötelezettséget is (pl. támogatott lakás hitel). A szocik ugyanezt megcsinálták legutóbb. Igaz válság is volt, sok választásuk nem volt, de vajon miért pont a következő kormány mandátumának idejére kellett felvenni a hiteleket, hogy még véletlenül se tudjanak semmi gazdasági növekedést elérni? Mindig úgy adták át a hajót a leköszönő kormányok, hogy egy jó nagy koloncot kötöttek rá, hadd szívjon az utánuk jövő. Tényleg nagyon fair dolog és felelős politikusi magatartás. Amíg ilyenek közül lehet választani addig nehéz előrelépni (nem is sikerült jó ideje). Talán ha a szocik saját ötletek híján ezután is azt játszák, hogy mindent megcsinálnak amit velük megcsinált a fidesz akkor az összes korrupciógyanús ügy bejelentése talán segít annyit, hogy valamelyest nem mernek majd annyira nyíltan mutyizni mint eddig és talán tisztul egy kicsit az egész. Korrupció máshol is van, csak ott nem mernek ennyire nyíltan lopni és többől lehet így végül jut a népnek is. A mi GDP-nk ehhez is túl kicsi és hozzá meg túl pofátlan politikusaink vannak.

 • krikszkraksz
  Ha esetleg azok, akik 1 évig tevékenykedtek az országért, folytatni tudnák. Persze erre minimális esély van, a jelenlegi jobb és baloldalt látva
 • mesterséges unintelligencia
  “A törvénytelent azonnal megcsináljuk. Az alkotmányellenes egy kicsit tovább tart.” (H. A. Kissinger)

  Azért ott sem fenékig tejföl az élet.

 • kp
  Egyetértek kiszámolóval mindkét kérdésben:
  – a jelenlegi felhozatalban nem szerepel nincs akit választanék. Már 3 és 7 éve sem volt.
  – a magyar állam (kormány) komolyan beavatkozik a gazdaság működésébe (én nagyon sokallom is) tehát természetes, hogy gazdasági hírek elemzésekor az állam tevékenysége is sokszor értékelésre kerül. Ha ezt kínosan el akarná kerülni, a hazai hírek feléről sem irhatna, arról is öncenzúrázva

  +1: általában a meglévő (legfeljebb előzetesen marketingeszközökkel megteremtett) keresletre épül a kínálat. Emberek tipikusan nem szavaznak a maguknál sokkal különbre (nem is értik) meg arra se akit lenéznek. Szóval politikusaink tükröt tartanak: ilyen a tipikus magyar választópolgár. Ezen csak művletségi cenzus és virilizmus bevezetésével lehetne segíteni, de sok lenne az ellenérdekelt, ez is halott elmélet. Aki ide eltalál azt nagyrészt atipikusnak tartom 😉

 • mesterséges unintelligencia
  “egy jó nagy hard reset kellene és utána fel lehetne építeni egy politikusi garnitúrát, akik hitelesek”
  Elméletileg milyen szép rózsaszín, na de a valóság, kérem…
  Ilyen totális társadalmi tudatátformálással már próbálkoztak egypáran (Sztálin, Mao, Hitler, Pol Pot, stb.) és tényleg elég jelentős részeredményeket tudtak elérni 🙂 És mi van azokkal, akik nem kérnek a hard resetből? Elüldözöd, táborba zárod vagy kinyírod?

  Ki választja ki a következő politikusi garnitúrát? Ki választja ki azokat, akik kiválasztják a következő politikusi garnitúrát? 🙂 És ha ők is részesei voltak az előző rendszernek, stb., stb.

 • mesterséges unintelligencia
  Részben ezért alakulnak a viccpártok.
  index.hu/kulfold/2010/05/30/megnyerte_a_valasztast_az_izlandi_viccpart/

  Más helyeken az üzletemberek saját magunknak csinálnak pártot, pl. Forza Italia (Berlusconi) vagy Ausztriában a Team Stronach.

 • mesterséges unintelligencia
  “szakértőkből álló, kisebbségi komplexusoktól és nagyzási hóbortoktól mentes, *logikusan* gondolkodó “kormány” (inkább társaság)”

  Nem tudom, honnan jön ez a vágyakozás a szakértői kormány után. A kormány döntéseit keresztül kell vinnie az országgyűlésben, meg kell szavaztatnia. Honnan lesz többsége ennek a kormánynak? Miért szavaznák meg a “hivatásos” képviselők a kormány döntéseit? Bármilyen szép legyen is a kormányprogram, ha nem valósul meg, mert a képviselők azt mondják, ha ezt megszavazzuk és visszamegyünk a választókerületbe, akkor agyon fognak verni bennünket.

  A várhatóan elbukott választás után a szakértői kormánytag visszamegy szakérteni, de hát mit csináljon egy szegény képviselő, aki semmihez sem ért? Honnan veszel szakértői képviselőket a szakértői kormány mögé? 🙂

 • I-Isti
  Olyan ez, mint amikor számon kéred a természettől, hogy az alma miért esik le ugyanolyan gyorsan a földre ugyanolyan magasról, mint az milliméterre ugyanakkora ólomgolyó, amikor az ólomgolyó sokkal nehezebb, tehát annak sokkal gyorsabban kellene leesnie. A verseny az csak egy dolog. Egy nagyon jó dolog, ugyanis az a sajátja, hogy van vesztese, és a jobb győz. Az, hogy a verseny ellenére miért kerül mégis többe a mobilszolgáltatás, annak más törvényszerű okai vannak. A világ így működik, az, hogy nem veszünk róla tudomást, a világ működési problémája, hanem a mi gondolkodásmódunk hibája.
 • mtoma73
  Persze igazad van, nincs ideális eset, mert mindig van kivétel. Azért én nem a fenti “kedves vezetőkre” gondoltam. 🙂 Persze senki nem mondhatja, hogy nála a bölcsek köve és minden úgy jó, ahogy ő gondolja.
  Ezért lenne fontos, hogy az emberek megtanuljanak gondolkodni, értelmesen használni az agyukat. Ha hallanak egy véleményt, akkor nem hithű módon elfogadni, hanem átgondolni, esetleg megcáfolni, vitázni vele. A vallásos, fanatikus rajongás azoknak való, akik nem képesek/akarnak igazán gondolkodni, magyarul lusták. Ezen kellene leginkább változtatni.
  És tanulni mások hibájából.
 • mesterséges unintelligencia
  “..amikor számon kéred a természettől … A világ így működik”

  Szerintem téves a kiindulási pont. A fizika természettudomány, azaz elvileg univerzális és objektív törvényei vannak. A közgazdaságtan viszont társadalomtudomány, sőt eléggé szubjektív műfaj. Ha egy társadalom igényli a versenyt (pl. USA), ott a versenyző gazdaság fog beválni. De Skandinávia is elég szépen elmuzsikál a magas adók, nagy, egymással összefonódó céghálózatok és a magas állami beleszólás mellett.

  Ott van az eb elhantolva, hogy rá kellene jönnünk, milyen játékszabályok mellett működne jól (hosszátávon is) a magyar gazdaság, nem pedig egy az egyben lemásolni mások gazdaságpolitikáját. Viszont hátránya, hogy beledöglünk a sok kísérletezgetésbe 🙂 Ahogy a “szakértő” mondja a sokadik próbálkozás után a vicc végén: “Kár, pedig annyi jó ötletem lett volna még…”

 • btm
  Az “egyik se…” opciót úgy is meg lehet oldani, hogy az ember érvénytelenül szavaz. Vagyis mindegyik rublikába tesz egy ikszet (méginkább mínuszjelet, vagy nullát áthúzva). A véleményét ezzel kifejezte, de a szavazatát egyik jelölt mellett sem lehet értelmezni, nem lehet felhasználni. (Üresen hagyni a szavazólapot szintén kifejező lehet, akkor viszont nem lehetünk biztosak benne, hogy utólag nem kerül-e valahova egy szavazat, ezért ezt egyáltalán nem javaslom.)
 • mesterséges unintelligencia
  “alma miért esik le ugyanolyan gyorsan a földre ugyanolyan magasról, mint az milliméterre ugyanakkora ólomgolyó”

  Most te is az IDEÁLIS fizikai helyzettel jöttél elő. Csakhogy a valóság nem ideális, hiszen a Földön nincs vákuum, tehát mégse egyformán esnek a dolgok.
  A közgazdaságtan ideális példája szerint a piacon végtelen sok Mari néni árulja a teljesen egyforma tojását. Csakhogy ilyen tökéletesen versenyző piac elég ritka. A mobilpiacon három cég van, ez nem verseny-, hanem oligopol piac és szinte csábít a kartellre, akár keleten vagyunk, akár nyugaton.

 • jurta
  “abban sem hiszek, hogy a ha a nyugdíjasok nem utazhatnának ingyen, akkor az bármit is megoldana akár a BKV, akár a MÁV, akár a Volán háza táján”

  Még e cégek gondjainál fontosabbakat is elkezdene megoldani. Elkezdené irtani azt a Kádár-korban gyökerező, majd a globalizált termelés jobbik oldalán (a mienken) tapasztalható bőségen alapuló fogyasztói szemlélettől csak tovább erősített felfogást, hogy nekem ez meg ez JÁR, csak mert létezem.

 • jurta
  S nehogy rosszul rögzüljön, ingyen nem “a nyugdíjasok” utaznak nálunk, hanem az EU 65 évesnél idősebb polgárai.
 • jurta
  “Az újságírók, akiken keresztül reklámozni próbálod magad, szintén észre fogják venni, és ki fogsz esni a kosárból.”

  Ha vannak ilyen újságírók, értük aztán nem fájna a szívem Kiszámoló helyében. Majd felkapnak helyette az értelmesebbek…

  (Ráadásul manapság az értelmes ötletek terjesztésében a sajtó már csak nagyon kevéssel tud gyorsabb lenni, mint az embertől emberig terjedés.)

 • Kiszamolo
  A nyugdíjasok ma felülnek a buszra és bemennek a 30 kilométerre lévő városba, hogy vegyenek 3 zsemlét, mert ott 6 forinttal olcsóbb, az “utazás meg ingyen van”.

  Télen elutaznak a fűtött buszon Szegedről Nagykanizsára és vissza, mert szintén ingyen van. Aki pedig fizet a jegyért, az vagy áll, mert a mamáknak kell ülni, vagy több járatot követel a Volántól, vagy legközelebb autóval megy. (Ezt buszsofőrök mesélték).

  Ezt igyekezett a Fidesz a pótjeggyel csökkenteni, de nem merték kimondani, hogy nincs ingyen utazás. Ezért inkább bevezettek egy 1-200 forintos pótjegyet.

 • Anonymous
  “Ezen csak művletségi cenzus és virilizmus bevezetésével lehetne segíteni, de sok lenne az ellenérdekelt, ez is halott elmélet.”
  Végül is erre van máshol a két kamarás parlament felső háza, de nálunk az sincs már, és újra bevezetni sem egyszerű, mert ki kerülne bele és milyen alapon?
 • regimodi
  Szerintem az ultimate megoldas az lenne, hogy elzavarni a mostani full politikai bagazst az Antarktiszra, es megbizni egy nem magyar gazadasagi-penzugyi szakertokbol allo csoportot, akik megfelelo sikerdijert cserebe talpra allitanak az orszagot, magyarul outsource-olnank a problemat, mert lassuk be, hogy ez a politikusainknak evtizedek ota nem megy.
 • mesterséges unintelligencia
  De ragályos ez a szakértőzés 🙂

  Oké, ki dönti el, hogy ki a szakértő? Hogy állapítjuk meg, ki a szakértő? Hogyan döntjük el, hogy az áltad javasolt szakértő “szakértőbb-e”, mint az enyém? Melyik közgazdasági iskolából hívjunk szakértőket?
  http://en.wikipedia.org/wiki/Schools_of_economics

  Ha szavazást tartunk, csak annyit érünk el, hogy a bal- és jobboldali politikusok helyett ezentúl a konzervatív és liberális (állampárti/piacpárti) közgazdászok fognak összecsapni. Ha különböző világnézetű szakértők kerülnek kormányra, hogy fognak megegyezni, egyeztetni?

  Nem oldottuk meg a problémát, még csak szőnyeg alá sem söpörtük. Egyszerűen egy másik szönyegre söpörtük át.

 • Kiszamolo
  Mondjuk én is inkább megbíznék 11 legmenőbb közgazdászt (direkt több iskolából), aztán adnék nekik havi 2 milliót plusz egy követelményrendszert, hogy bizonyos mutatók javulása esetén évi 2 milliárdot kapnának fejenként. De nem egy évet néznék, hanem ötöt, hogy ne az olcsó, gyors, de rövidtávú sikerekben legyenek érdekeltek.

  Könnyű úgy növelni a GDP-t, ha nő az államadósság és könnyű úgy csökkenteni, hogy recessziót okoz a gazdaságban.

  Ezért lenne egy mindenre kiterjedő követelmény.

  Hiába a sok iskola, kénytelenek lesznek közös nevezőre jutni, ha kell az évi 2 milliárd.

  A politikusoktól meg elvenném a pénzköltés lehetőségét, bohóckodjanak a parlamentben, de ne ők hozzák a zsebbe vágó döntéseket.

 • I-Isti
  Hát igen. Erre mondom azt, hogy a világ nem így működik. A verseny az egyik törvény, a másik meg az, hogy ha valaki bedob néhány ezer milliárd forintot hálózatfejlesztésbe, akkor teljesen nyilvánvalóan nem azért teszi, mert mindegy, hogy hol van a pénze. Nyilvánvalóan szeretné a tőkéjének a hasznát élvezni. Amíg nem volt matáv, nagyon sokan éveket, évtizedeket vártak a telefonra. Ma bemész a boltba, és akár 3ezer forintért tökéletesen és szinte azonnal használható feltöltőkártyás telefont tudsz vásárolni. Ez a piac áldása. Állam=nincs telefon, nincs hálózat Piac=van telefon, van hálózat, csak meg kell tudni fizetni.
 • Zsoca
  És akkor már én sem fogom vissza magam: feltette valaha azt a kérdést bármelyikőtök is hogy miért csak a nyugdíjas utazhat ingyen? De tényleg, miért? Mi miért nem? Nekünk nem jár? És nekik miért igen? Ők többek mint mi? Vagy mi vagyunk a kevesebbek? Én MUNKÁBA JÁROK busszal, én nem érdemlem meg az ingyenes utazást? Pedig nekem tényleges terhet venne le a vállamról! És az a nő aki minimálbérből próbál nevelni két gyereket? Neki miért nem jár? Pedig ott tényleg sokat segítene ha legalább az utazása nem kerülne pénzbe! Persze ezzel nem azt akarom mondani hogy járjon mindenkinek az ingyenes utazás, csupán azt akarom mondani hogy vegyék el a nyugdíjasoktól. Mert nem az az igazságtalan ha a nyugdíjasoknak nem jár, éppen ellenkezőleg, az az igazságtalan hogy most jár nekik. Igazságtalan mindenki mással szemben.
 • Edvárd
  Egy ilyen kritériumrendszer maga az értékrend tkp. amit csak demokratikusan lehet eldönteni. És nem lehet belőle szakbarbár módon pusztán pénzügyi kérdést csinálni.
  Volt egy Pinochet-rezsim, amelyik világhírű közgazdászokkal dolgozott – igaz csak egy iskolából -, a sikerük értékelése korántsem egyértelmű. Egy ilyen technokrata rezsim is rengeteg kárt tudna okozni. Nem lehet elvonni a laikus társadalom jogát, hogy döntsön a jövőjéről. Ha az emberek stabil nyugdíjakat akarnak meg rezsicsökkentést, akkor megkapják. Éppen a gazdaság az, mint a víz aminek valójában mindegy, mert az úgyis abba az irányba folyik, amerre akar, nem amerre a gazdaságpolitika szeretné. A gazdasági törvényszerűségek működnek, akár a gravitáció.
 • Edvárd
  Veheted kötözködésnek, de ez csak jótanács volt. De vedd úgy, hogy nem szóltam. 🙂
  Az viszont tény, hogy szívesebben olvasnék egy Török Gábor stílusú Kiszámolót mint egy átlagos puffogást, amit én magam is elkövetek óránként a fejemben. (Nem én vagyok Török Gábor.:D) Szeretnék tisztábban látni és olyan véleményeket megismerni, amelyek árnyalják a képet, ha kell, valami kb. objetktívet. Sajnálom, ha nem megy át. 🙂
 • Edvárd
  Itt több kejelentéssel is tudnék vitatkozni, de azt hiszem nem érdemes.

  A politika mindig is ígéretekről fog szólni és ebben szerintem nincsen semmi rossz. Az emberek víziók közül kellene válasszanak, a pártok pedig ilyen jövőképeket kéne kidolgozzanak. Az önmagában nem politika, hogy nesztek 19 ezer Ft, mert a másik csúnyán elvette. (Tehát ebben egyetértünk.)
  A teljes koncepciótlanság szerintem nem igaz egyik kormányra sem. Sőt még a hagymázas széljobbnak is vannak koncepciói, más kérdés, hogy ezek a lázálmok a valóságban rémálmokká lennének. Az MSZP-ben több koncepció is versengett egymással, volt egy erős technokrata vonal – amit pl. egy átlagos-negyvenes pénzügyes szerintem leginkább elfogadna – és mindenképpen volt egy politikus vonal, hogy hát a politika nem bevétel-kiadásról szól, hanem szavazatokról. Valahogy többséget kell kapni.