Napi ábra: rezsicsökkentett gáz ára

A G7-en jelent meg egy grafikon a gáz árának változásáról, benne bejelölve a rezicsökkentett gáz lakossági árát is. Két kérdés merül fel: mennyivel lett volna olcsóbb a gáz, ha nem akarnak megmenteni minket az éveken át tartó áreséstől, illetve vajon mennyi ideig lehet még fenntartani a mostani árat, amikor mind a gáz, mind az áram nagykereskedelmi áron is jó ötször annyiba kerül, mint amennyit a magyar lakosság fizet érte.

A gáz nagykereskedelmi(!) nettó (!) ára ma 4,2-szerese annak, amit a magyar lakosság kiskereskedelmi áron, bruttóban fizet érte. Három hete rövid időre közel a tízszerese volt a gáz nagykereskedelmi nettó ára a magyar fogyasztói árnak. Ugyanez igaz áramra is, egy kWh áram nagykereskedelmi ára 0,3 euró körül változik, ami ma 110 forintnak felel meg. A lakosság nettó 11,4 forintot fizet ma érte (plusz elosztási díj és áfa).

Kíváncsian várjuk, meddig lehet ezt még finanszírozni, a 480 forintos benzinhez hasonlóan. 🙂


Share

168 hozzászólás

 • Ordas
  folyt
  4. Érdekes, soha senki sem sírt, amikor a villanyszámlákon ilyen tételek szerepeltek:
  szénipari szerkezetátalakítási támogatás:
  kedvezményes árú villamosenergia-ellátás támogatása: 0,08 Ft/kWh – miért én fizessem az ELMÜ vezérigazgató otthonának villanyszámláját?
  a kapcsolt termelésszerkezet-átalakítás támogatása: 0,81 Ft/kWh, miért én fizessem a távhő szolgáltatók veszteségét?
  KÁT: miért én fizessem a más napelemén megtermelt áram átvételét?
  5. Tudjuk, hogy a szabad piaci ipar áram felvétele mennyi a lakossághoz? Lehet összáram foygasztása lakosságnak 5%. Akkor meg nem tök mindegy?
 • Ordas
  “A tényleg rászorulók meg kaphatnak segélyt.

  Vagy például a szegényebbek kevesebbet adóznának, hogy maradjon több pénz a rezsire. Hoppá, feltaláltuk a többkulcsos adózást, amit pont ezért találtak már fel előttünk…”

  Hát Kiszámoló ennyire naiv nem lehetsz 🙂
  Térségünkben sosem sikerült egy kijátszás mentes rendszert felállítani. Tudod zsebbe fizetést kapó minimálbéres adócsalók, minimálbéres vállalkozók.

 • Ordas

  “Lehet nem a rezsicsökkentést kellett volna erőltetniük az elmúlt 12 évben, hanem a fizetéseket felhúzni az Úniós középszintre, ”
  Jaja, ha az ilyen egyszerű lenn! Mert ez esetben nem lenne munkád.
 • Ordas

  “Számomra inkább az megdöbbentő a grafikonban, hogy amióta van “rezsicsökkentés” az időszak 90%-ban valójában többet fizettünk a gázért, mint a piaci ár! Jól látom?”

  Nem azt írta kiszámoló, hogy a beszerzési ár nem összevethető a lakossági árral? Mert akkor vki ráfizet…

 • Ordas

  “Azt azért tegyük hozzá, hogy elég mocsok dolog rezsicsökkentésnek hazudni a rezsiemelést, amikor a világpiaci ár a vonal alatt van bőven.”
  Te emlékszel 2009-10 körül, amikor a világpiaci árnál esés volt, hogy a szolgáltatók önként csökkentették a lakossági gáz árat, Nos?
 • Családfõ
  Akit érint: érdemes elolvasni a cikket még egyszer, különös figyelemmel a grafikon tartalmára, beleértve, hogy a két vonal mit mutat. 😉
 • .....
  , @GabenHUN). Máshol is láttam ezt az ábrát hasonló kommentekkel.
  Az ábrán a nagykerár szerepel összehasonlítva a fogyasztói árral. Senki sem keresett a kettő különbözetén (max a fogyasztók), ilyen árréssel árulni valamit iszonyat bukó. Pont ez a baj. Ezt adóval kell kipótolni.
 • .....
  Péter Ez legfeljebb akkor igaz, ha tudsz nagykeráron gázt venni nagytételben, ehelyett a lakossági gázcsapról akarod megtölteni a gáztározódat.
 • Puffogok
  Tőlem okosabbaktól kérdezem, hogy egy fixált árral lenne amúgy alapvetően gond?
  Szerintem az átlagember számára ez nagyban segítené a tervezhetőséget, viszont kellene hozzá egy rendes elszámolás is. (nem jártam utána pontosan hogy a mostani rendszer hogy működik)
  Egy olyan megoldást én jónak tartanék hogy azt mondom hogy az állam befixálja adott évre/fűtési szezonra az árat, az ecceri pógár az tud tervezni azzal hogy x forint a gáz, aztán ha lement a szezon akkor elszámol a polgár és az állam, hogy a tényleges fel-le mozgások hogy alakultak.
  Annak nyilván nincs értelme hogy örökre lefixálom az árat természetesen.
  Azt is ostobaságnak tartom, hogy boldog-boldogtalan kedvezményes árat kap, mert “csak” (az ellen viszont nem feltétlen lenne kifogásom hogy rászorultsági alapon pár tízezer forinttal beszáll az állam – ez a szegénynek segítség, a 300 nm-es háznál pedig kb mindegy)

  Kevés helyen van piaci spot ár a lakosságnak. Például Texasban az volt, addig örültek, amíg nem ugrott fel a tizszeresére az ár pár kemény téli hét miatt.

  Évente egyszer elég lenne korrigálni az elmúlt átlagár alapján.

 • gaborr
  A gáznak van egy átlagára, nem számoltam ki, de feltételezem, hogy most sem vagyunk az átlagárral a fix ár felett mióta fix áras a gáz. Tehát szépen az MVM fizeti szépen abból a nyereségből amit előtte termelt.

  Kivéve, ha a CÖF-nek adományzták esetleg mindet, vagy a NER-es médiának, vagy a Fradinak, vagy költötték a Mátrai erőmű megvásárlására, vagy… (ahogy azt tették eddig is)

  444.hu/2018/06/28/ket-ev-alatt-5-milliardot-pumpalt-a-villamosmuvek-a-kormanybarat-sajtoba
  444.hu/2018/09/10/negy-silany-kisfilmre-tobbet-koltott-papiron-a-cof-mint-amennyibol-a-saul-fia-vagy-a-testrol-es-lelekrol-keszult
  nemzetisport.hu/egyeb_csapat/ftc-uj-kiemelt-szponzor-tamogatja-a-klubot-2672677

 • Bandi
  Elég nagy sötétség van a fejekben itt sajnos. Senki ne gondolja, hogy az adóból pótolják ki a csökkentett rezsi árakat. Az oroszktól a világpiaci ár 20%-án kapjuk a gázt, tehát még mindig a nagyker ár felett van a lakossági ár. Nem kell kétségbe esni.

  Bár magamat sem értem, miért csodálkozok a hozzászólásokon. A kommenteket olvasva 2010 óta folyamatosan megyünk csődbe, de holnap már egész biztos, hogy csőd lesz. Na persze…

  Te ezt honnan tudod? 🙂

  Az ég irgalmazzon, hogy piaci ár alatt kapjuk, mert akkor az azt jelenti, hogy mi leszünk a következő Fehéroroszország.

 • Gáz Áron
  Azt ugye senki sem gondolja, hogy a gázt, hetente vesszük a piacon?
  A gáztározók fel lettek tölve a fűtési szezon előtt, akkor még sokkal olcsóbb áron. Aki fűt, az abból fűt. Tehát nincs ténylegesen, forintban kimutatható veszteség, amit ki kellene pótolnia az államnak. A gond inkább a tározók újratöltése lesz.
  Magyarország egyébként már jóval előbb, mint más nyugat Európai országok, még alacsonyabb árszintet töltötte fel a tározókat 2021-ben.
 • KL
  “Kiszamolo
  2022-03-31 at 13:15
  nincsnevem, a nagy, szigeteletlen hodályok születésének egyetlen oka pont a támogatott gázár volt. S a fennmaradásuk oka ugyanez.
  Mit kellene csinálni? Egyszer szembesíteni a tulajdonosokat a rideg valósággal vagy tovább folytatni ezt a támogatós őrületet?”
  Akkor most alacsonyabb volt a gázár az utóbbi években, amikor ezek a nagy, szigeteletlen hodályok keletkeztek, mint a világpiaci gázár, vagy nem?
  Ki kell választani, hogy miért szidjuk a kormányt, mert alacsonyan tartották a gáz árát, vagy mert igazából nem is, de azt hazudták. Mindkettőért jogos, de mind a kettő egy adott időpontban nem lehet igaz. Tartsunk már meg egy színvonalat, ne menjünk át M1-be.

  A nagy hodályok a nyolvanas-kilencvenes években keletkeztek….

 • usespanner
  Támogatás ott kéne, ahol bizonyítottan álláskereső él (pl. az ajánlott munkákat nem tagadja meg), vagy kiskerestű nyugdíjas, esetleg munkaképelen.

  De ott sem rezsitámogatás, élelmiszer-utalvány, kedvezményes ÁFA a csirkefarhátra szükséges, hanem pénzbeli támogatás.

  Az egész cafetéria rendszer, rezsiháború meg a társaik csak torzítják a piacot, gyerekes bohóckodásnál nem több.

 • Roller
  A piaci és a szerződött ár nem ugyanaz, gondolom érthető.
 • naa
  Az is látszik az ábrán, hogy az oroszoktól pont a világpiaci áron vettük és fogjuk venni a gázt (2 hónapos késleltetéssel), tehát valójában még árelőnnyel sem járt a teljes orosz gázfüggőség kialakítása.
  Az elmúlt évtizetben nem növelni, hanem ezerrel csökkenteni kellett volna az orosz gáztól való függőséget, ezért is mondja MZP, hogy konkrétan hazaárulás volt ennek a függésnek a fenntartása és növelése (Paks2, jajj…)

  De még most sem lett volna késő egyértelműen a nyugati szövetségesek mellé állni – de nem, a világon egyes-egyedül maradva Putyin pártját fogjuk, miközben még nyavalyás lenézendő, kicsinyes anyagi előnyünk SEM származik belőle… Az a hobbink, hogy rossz oldalra állunk? Ha újra megszavazza ezt vasárnap a választók fele, reménytelenül a lecsúszásba taszítják ezzel az egész országot. Azt kellene mondani, megérdemeljük, de persze mindig azokon csattan, akik nem vétkesek…

 • azadatoknakhiszek
  Vajon a data source merre lehet, mert mar napok ota keresem, de sehol nem talalok semmi ilyet…
 • Ivan Olsen
  Most még nevetünk. Bennem van egy félelem, hogy Argentína, vagy Törökország útjára lépünk. Ha így lesz, hamar arcunkra fagy a mosoly. A populizmus útjáról letérni nagyon nehéz.
 • zed
  Honnét van a mostani orosz beszerzési ár adat? Tudomásom szerint titkos az árformula…
 • veres

  Jól látod. Az elmúlt években ebből lett egy szabad szemmel is látható nyereség az áram és gázszolgáltatóknál. Most ez a tavalyi év közepén néhány hét/hónap alatt elégett, utána indultak a tőkeemelések azoknál a cégeknél, ahol a veszteség megjelent.

 • Judit
  Fentebb kerdezte valaki mennyi lenne a vilagpiaci ar egy kisebb hazra vetitve.
  Infokent: Irorszagban, Dublinban elunk, most kaptunk egy aremeles ertesito levelet, 39 %-kal emelkedik a gaz es 25 %-kal az aram Aprilistol. Mindkettot tobbszor is emeltek tavaly, iden ez az elso. 120 m2 a hazunk. Eddig a gaz szamlank 220 Eur/ho egesz evben atalanyt fizetve. Futes, melegviz, fozes gazzal megy. Ez most 39%-kal lesz magasabb. Aramszamla pedig olyan 80 Euro korul van havonta, ez no 25%-kal jovo honaptol. Azt is hozza kell tennem, hogy a hazunk szigetelt es vadonatuj modern gaz futesrendszer lett kialakitva 2 eve mikor vettuk a hazat. Ezen felul itt soha nincs olyan hideg, mint esetleg Magyarorszagon a teli honapokban tud lenni. Nagyon ritkan megy 0 fok ala a homerseklet, inkabb a plusz a jellemzo teli ejszakakon is.
 • Oktogon
  A háború előtt azzal volt tele a sajtó, hogy mi, magyarok ötöd (!) áron kapjuk a gázt az oroszoktól a világpiaci árhoz képest. Portfolió cikk. Ez azért nem olyan rossz.

  Maximum a NER sajtó, mindenki tudta, hogy ez nem igaz. A legrosszabb, ha nem piaci áron kapjuk a gázt, mert akkor Fehéroroszországgá válunk, mert Putyin valamit biztos kér cserébe.

 • Tee Bee
  Minden olyan szemlélet és rendszer alapvetően hibás, ahol bárminek a korlátlanságát vagy következmény nélküliségét hirdetik…
 • Rikker
  Egyetértek managerrel, hogy manipulatív és pont azért amit a válaszban írtál, a kisker árat áfával kell összevetni a reusicsökkentett árral, mert így sokan azt a téves következtetés vonhatják le, hogy korábban többet fizettek mint kellett volna, pedig ez az ábra alapján nem eldönthető
  Egyébként csak két gondolat megfontolásra:
  – ha volt is olyan időszak korábban amikor többet fizettünk mint a piaci kisker ár, akkor nem éri az meg akkor ha ilyen időszakban védve vagyunk? Nekem ez beleférne…
  – a fix ár kiszámíthatóvá teszi a fejlesztési projekteket: nyílván magasabb gázáron gyorsabban megtérülnek a hatékonysági projektek, de állandó áron meg könnyen előre becsülhető a megtérülés, ami a döntés meghozatalakor elég fontos
  Amúgy a probléma felvetés jó, elég jó vitaindító írás, a sugalmazott következtetések meg valszeg kampányidőszakban beleférnek.
 • Incognito
  biztosítási ügynök:
  A számlákon rajta van, hogy mennyi az annyi, kötelező az energiaszolgáltatóknak reklámozni, hogy mennyi lenne rezsicsökkentés nélkül.

  Ha ez a valós érték, ami a számlán van, akkor nekem nem okozna gondot most sem a piaci árat kifizetni.

 • Szasza
  Az a jó, hogy az elmúlt évek félretett hasznából tudják fizetni a mostani veszteséget, feltéve hogy nem vesztette el közpénz jellegét!
 • Janos82
  Szerintem a fidesz nem fogja eltorolni a rezsicsokkentest, hanem keres majd egy szektort, amit meg mem kebelezett be, es majd azt jol megadoztatja. En legalabbis erre szamitok.
 • tumpara
  Szóval az elmúlt 5 év nagy részében a rezsicsökkentés jegyében drágábban vettük a gázt, mint kellett volna. Ezt az ellenzék mi a jó francért nem tudta érthetően vagy legalább populistán tálalni az elmúlt 1 évben? És az elmúlt hónapban? És a kampányfinis hetében? Ehelyett jönnek itt jogállamisági szólamokkal, mintha Kádár egyszerű gyermeke tudná is, hogy mi az és mitől lesz sokkal szarabb nélküle hosszú távon. Ennek az országnak reszeltek, vagy így, vagy úgy.
 • SingleDad
  Unemployed, viccelsz a MOL-lal kapcsolatban?

  Pont egy éve jutattak ingyen egy fideszes alapítványnak Mol értékpapírokat 100 milliárdos nagyságrendben.

  A fideszesek most pont a magas mol osztalékon keresztül szivattyúzák ki a pénzt onnan….

 • Petya
  A választások után a külön adókat kell maxra fejleszteni. Bankokat, multikat megvágni stb…
  Persze azok áthárítják a lakosságra… de így eladható 🙁
  Talán a tranzakciós adót is meg lehetne duplázni… ez talán a legjobb magyar találmány.
 • biomassza
  Elgondolkodtató, hogy falusias környezetben alacsony jövedelmű szegmensekben akár munkanélküliek esetén is megfigyelhető a gázzal történő fűtés, mivel az lényegesen kényelmesebb és nem drágább mint a helyben is megtalálható fa tüzelés. Az is megfigyelhető, hogy a fa tüzelést alkalmazóknál is mennyire nem tudatos a helyes és energiatakarékos fa tüzelés. (Friss vágású fát használnak, mert nincs elég pénz előre vásárolni évekre, nyílt égésterű vagy ház levegőjét használó tűzterek használata. Miközben léteznek már zárt tűzterű, külső légbevezetéses 80% hatásfok körüli tüzelőberendezések. Szakszerű tüzeléssel a füst kibocsátott szállópor tartalma jelentősen csökkenthető (cél mielőbb elérni a füstgáz hőmérsékletének 400-450 fokra emelését).
  Falvak energiaellátásának korszerűsítése: Vizsgálandó, hogy a falu közelében milyen mennyiségben áll elő biomassza (zöld nyesedék, energiafa ültetvény,
 • biomassza
  szalma, erdőgazdálkodási fa hulladék, kereskedelmi forgalomba nem hozható fa (ágak, gallyak stb.). Amennyiben számításokkal igazolható egy település éves energiaellátási igénye, úgy célszerű központilag kialakítani minierőművet, távfűtési rendszerrel. A minierőmű füstgázkezelését könnyebb menedzselni, mint 100 ház saját tüzelését. Könnyebb a tüzelőanyagot szakszerűen előkészíteni, kiszárítani, tárolni mint háztartásonként. A beruházást pénzügyi szempontból kétféle modell szerint kell számolni. 1.) Kiépített komplett rendszer megtérülése (hőerőmű, távfűtési rendszer kiépítése) 2.) A rendszer üzemeltetési költsége (tüzelőanyag, karbantartás, állagmegóvás, munkabérek). Ha a kettes számításokkal igazolható akkor egyest EU-s forrásokból érdemes fejleszteni. És nem stadionokat építeni. Városokban meg nyilván marad a gáz.
 • gaborr
  de igaz, hogy ötöd áron kaptuk a gázt a nyilatkozat pillanatában, nem volt abban semmi hazugság. Annyi a politikai trükk, ahogy a Népszava is írja, 2 hónap késéssel kapjuk meg a piaci árat. Na, pont az a 2 hónap kell, hogy nálunk is megjelenjen az az ár.
  nepszava.hu/3149091_orosz-gaz-putyin-orban-viktor-haboru

  Aki meg azt mondja, hogy 2021-ben feltöltöttük a tárolókat, az bizonyára tudja azt is, hogy 2021-ben nem állt meg a feltöltés, a gáz folyamatosan jön, megállás nélkül.

 • Heeee
  Miklós, az a baj vegyük pl anyósomat. Kb 30 éve nem képes kifizetni az 50 nm-es lakásnak a rezsijét és még mindig nem hajlandó elköltözni. Pedig ez egy szakadt panel. Sajnos van nyakunkon egy generáció, akik hihetetlenül életképtelenek (szerencsere nem mind) és még most mennek csak nyugdíjba
 • expect
  Jók ezek a tankönyvszagú elitista értekezések, hogy ha ráengedjük a lakosságra a pillanatnyi elszállt piaci árat, akkor abból majd tanulnak, meg majd eladják a hodályt, meg fejlesztenek, stb Általában az emberek nem azért nem adják el a hodályt, mert imádják, hanem mert annyira le van pukkanva és olyan helyen van, hogy gyakorlatilag semmit nem ér. Szintén nem azért nem fejlesztenek, mert alacsony a rezsi, hanem mert nincs rá pénzük. Akkor se lenne rá pénzük, ha 30%-kal csökkennének a bérterhek. Nem azért mert kretének, hanem azért mert a világ nem csak Budapestből, meg katás ingyenélőkből áll. Az ország többsége évek alatt se keres annyit, amennyi egy rendes energetikai korszerűsítés anyagktge.
  Egy ilyen intézkedés, amiben bedobjuk a gyeplőt, hogy “majd megoldja a szent piac”, a felső 10% kivételével mindenki életét sokkolná, garantált összeomláshoz és humanitárius katasztrófához vezetne

  Köszönjük. Akkor vázolnál egy megoldást is, ha a problémát ilyen ügyesen felvázoltad?

  Ne csináljunk semmit, tegyünk úgy, mintha minden rendben volna? Áruljuk továbbra is tizedáron az energiát?

  Vagy emeljük fel sávosan az árakat, csökkentsük a hőszigetelők áfáját, stadionok helyett épületkorszerűsítésre költsük a pénzt (persze sokkal nehezebb lopni sok kis munkából, mint néhány nagyból) és így tovább.

 • Marosi László
  Szerintetek még a hetekben keressek el egy napelemes céget, hogy őszre legkésőbb legyen napelemem a lapostetőn akár pályázati pénz nélkül is, vagy már késő, esetleg csak most a félelem beszél mindenkiből?
 • Hollós
  Mily emberséges és szociálisan érzékeny kijelenetni, hogy fagyjanak meg a 70 évesek, mert voltak olyan idióták 40 évvel ezelőtt, hogy nem tudták milyen drága lesz a gáz 2022. tavaszán amikor az oroszok megtámadják az ukránokat. Így ezek a félhülye 70 évesek nem 80 m2-es 5 lukas ikerházakba préselték a családot, hanem HÁZAT építettek.
  És élvezkedjünk azon is, hogy már közeleg a pillanat, amikor mindenki az összes pénzét – és egész éltetét – szigetelésre, napelemre és sok milliós egyéb energiahatékonyság javító beruházásra költheti ahelyett, hogy a gyerekeivel nyaralna, vagy csak élvezné az életet egy cabrióban.
  Persze közben sírjunk azon, hogy drága a szakember és az építőanyag, miközben mindenkitől elvárjuk az egy életen át tartó ház korszerűsítést.
  Na de mindegy is, fizessünk ötszörös árat a rezsiért már mától és jöjjön el a mindent elsöprő nyomor mindekinek, mert ez egy gyönyörű jövő!

  Inkább legyünk szociálisan túlérzékenyek, nehogymá’ papáéknak költözni kelljen egy nyolcszobás házból egy kétszobásba, majd az adófizetők összedobják évente azt az egy-két milliót fűtésre nekik.

  Az ugye megvan, hogy valakinek az országban ki kell fizetni a 11 forintért kapott, 110 forintba kerülő áram közötti különbözetet?

  S amig 11 forintért lehet kapni az áramot, vagy 110 forintért egy köbméter gázt, addig mindenki pazarolni fogja, mert nem fogja fel, hogy így vagy úgy, de a végén ő fogja kifizetni a különbözetet.

 • untermensch4
  Ehhez képest ami van: a fülkeforradalom óta nem jöttek rá hogyan lehetne a biodízel-szegmensben eleget lopni, pedig az étkezési étolajnál igénytelenebb technológiával előállítható, orosz-független mg-fejlesztésre használható ágazat lehetne (ha nem az új nagybirtokos arisztokrácia kialakítása lenne a prioritás hanem a csatlakozási szerződésünkben lekorlátozott földalapú támogatások miatti versenyhátrány olcsó ellensúlyozása).
  Ismerek olyat aki a fatüzelésről a “norvég panel” fedőnevűre váltott mert a régi kályhás, vályogház régi kéménnyel konfigurációt az általad vázolt korszerű fatüzelésesre átalakítani többszörös költség lett volna. Akik viszont csak a “havonta egy havi adag nedves fa” finanszírozására képesek azok nem fognak sajnos előrébb lépni 🙁
 • Csizkek
  ” Ezt az ellenzék mi a jó francért nem tudta érthetően vagy legalább populistán tálalni az elmúlt 1 évben? És az elmúlt hónapban?”

  Elmult evekben millioszor el lett mondva. Csak nem az m1-en vagy hirtv-n, meg nem a helyi szenylapokban. Ez van. Nem is ertem mit csodalkoznak egyesek, evek ota ismert hogy a tamogatott ar sokszor dragabb volt a piacinal.
  Az hogy milyen aron jon az energia Mo-ra, meg kell kerdezni a ner egyik nagy lenyulo gepezetet a METet. 🙂 mert a zsir odament nem a helyi szolgaltatokhoz.

  Lassan ujra ervenyes lesz a cucializmus arany mondata. Elore a lenini(putini) uton.:) aprilis 03-an lehet szavazni hogy elore. Mar akinek ez az elore

 • Maros-parti
  Tök jó, amit írtál. Jó is lenne, ha megvalósulhatna. De ahol én élek, itt nem hinném. Mivel az összes fát már réges-régen kivágták. A helyükön csak szántóföld van. Az egész falu körül. Ami van pár hektáros erdőcske, az pedig magán tulajdon. Magát a termőföldek jó részét kellene első körben megszüntetni. Helyettük fákat ültetni. Azok is 25 év múlva lesznek kivághatóak. Utána pedig újra ültetni. Ez az, ami nem fog soha megvalósulni, mert a gazdáknak nem érdeke. Így is csak sírnak, hogy nem tudnak normálisan gazdálkodni. Képesek az utat is beszántani, hogy 5 négyzetméterrel több legyen a szántó.
 • mad823

  Hány köbméter gázt sikerül elhasználni egy évben? Nekem gyanús, hogy az a hőszigetelés nem sokat ér…

  Amúgy pedig gázzal nem sütünk-főzünk, mert annál nagyobb pocsékolás kevés van.

 • kritizator

  Mindenki nyugodjon le a…
  neked kellene legelőször
  Az mondjuk érdekes, hogy hétpecsétes titok, de a G7 kiszámolta.
  Igen, kiszámolható a KSH-adatokból


  Az áram és a gáz esetében is valamilyen olcsóbb alapár kellene mondjuk évi 500 M2-ig, illetve 1500 kWh-ig, onnan pedig sávosan lehetne felfelé.
  Azt hiszem Medgyessy (Gyzrcsány) alatt volt valami hasonló

  @Igazmondó
  Sok kisbaba fog halàlra fagyni a szobában.
  Egy felnőtt előbb fagy meg mint egy kisgyerek


  Te emlékszel 2009-10 körül, amikor a világpiaci árnál esés volt, hogy a szolgáltatók önként csökkentették a lakossági gáz árat, Nos?
  Előtte meg masszív emelkedés volt és nem gázár-emelés


  Elég nagy sötétség van a fejekben itt sajnos.
  Te vagy erre a legjobb bizonyíték


  Honnét van a mostani orosz beszerzési ár adat? Tudomásom szerint titkos az árformula…
  KSH-adatok (benne van a cikkben)

 • TT
  Én évekkel ezelőtt egy kb. 200 nm-es passzívházat építettem sokkal olcsóbban (kb. 500e/nm), mint amennyiért most a hagyományos házak épülnek. ÉVENTE kb. 1200 kWh a fűtési áramigénye. Ez mostani áron kb. 50e Ft. Lenne, ha nem termelném meg napelemmel. Ez az igazi rezsicsökkentés.Persze ilyen energiaárak mellett a napelem is csak 20 év alatt térül meg,úgyhogy jelenleg én vagyok a hülye, nem az aki fával fűt, miközben gáz is van.
  Közben persze az én szüleim is egy szigeteletlen 140 nm-es házban kergetik egymást,mert apám soha nem adná el a házat.
  Valahogy nem tudom sajnálni az ilyen embereket.
  Egy fenntarthatatlan rendszert gondolnak alapjognak és semmilyen rugalmasság nincs bennük.A magyarok már most is azt mondják, hogy ők bizony a háború miatt nem hajlandóak lemondani semmiről. Nem az ő dolguk. Pedig meg kéne tanulni végre, hogy a békének ára van, ami még mindig kevesebb, mint a háborúé.
 • Oktogon
  Egyértelmű, hogy kérnek/kértek cserébe valamit az oroszok. Nagyjaból látszik is, hogy mik lehetnek/lehettek a kérések. De így van ez Kina esetében is es bizony bármilyen meglepő az USA esetében is. Nagyon egyszerű az USA hozzáallasa, hogy Európa ne vegyen gázt es olajat az oroszoktol. Vegyen inkább tőlük 4x-es áron. Az USA nem volt ennyire elenjáro a szankciokban, amikor a nagy kereskedelmi partneréről derült ki, hogy ők ölték meg és daraboltákfel a szaudi ujságírót. A háborús bűnösöket sem keresték ilyen lelkesen, amikor atomfegyverkezes miatt porig bombaztak Irakot, utana meg bejelentettek, hogy bocs nem volt atomfegyver, de ha mar ottvannak, maradnak egy kicsit meg viszik az olajat es a gabonabankot.
  Bocsanat, nem vagyok oroszparti barmennyire úgy tűnik ebből az írasból, es 100x inkabb a nyugathot kell es kene csatlakozni, mint a kelethez es maximalisan elitelem az ukran invaziot.
 • Okoska törp
  Olvasd el a G7 cikket.
  “Az Eurostat minden termékre részletes külkereskedelmi adatokat közöl mennyiségben és értékben is, így ezekből elég könnyen ki lehet számolni, hogy egy adott hónapban mennyi volt a hazánkba behozott orosz gáz átlagára.”

  Tehát ami az ábrán van az tényadat, konkrétan a magyar állam által az eurostatnak átadott adatokból rajzolták.
  A konkrét képletet ebből nem lehet így visszafejteni, de az látszik, hogy hasonlóan mozog, mint a világpiaci ár.

 • Bélus
  Arra van számítás, hogy az elmúlt években rezsicsökkentésre költött állami források hogyan viszonyulnak a lakások hőszigetelésének költségéhez? Mennyi jött volna ki belőle? Csak mert sokkal értelmesebb lett volna arra költeni, hogy minél több ház/lakás legyen szigetelve (a panelprogramon felül is). Akkor most kisebb lenne a fogyasztás, amivel egycsapásra javítanánk a számlák összegén, a környezetvédelmen és az orosz függőségen is. Mindez pedig nem pillanatnyi, hanem tartós eredményeket jelentene.
 • ef
  “Vagy például a szegényebbek kevesebbet adóznának, hogy maradjon több pénz a rezsire. Hoppá, feltaláltuk a többkulcsos adózást…”

  A kevesebb jövedelem után eddig is kevesebb adót kell fizetni.
  De igen, lehetne pl, olyan progresszív adózás is, hogy mindenkitől akkora adót vonnak el, hogy ugyanannyi legyen a netto jövedelme. Megvalósul az igazi kommunizmus. 🙂

  ‘Igen, de miért laknak nyugdíjasok 300 négyzetméteres házakban? Miért nem adják el és mennek egy panelbe? Ja, nem akarnak, mert úgy megszokták? Ehhez mindenki másnak mi köze van?
  Ma egy építési telek árából is veszel másfél panelt.”

  A legtöbb nyugdíjas vidéken él és nem 300 nm-en, hanem max 100nm-es szigeteletlen kádárkockában.
  Ezt el sem tudják adni, nemhogy vennének belőle egy másfél panelt.
  Ki venné meg ? A rózsadombi értelmiség?
  És ha vesznek is panelt, abban mennyi lesz majd a rezsi piaci áron? Azt ki tudják majd fizetni?

 • KL
  “Akkor most alacsonyabb volt a gázár az utóbbi években, amikor ezek a nagy, szigeteletlen hodályok keletkeztek, mint a világpiaci gázár, vagy nem?
  Ki kell választani, hogy miért szidjuk a kormányt, mert alacsonyan tartották a gáz árát, vagy mert igazából nem is, de azt hazudták. Mindkettőért jogos, de mind a kettő egy adott időpontban nem lehet igaz. Tartsunk már meg egy színvonalat, ne menjünk át M1-be.
  Kiszamolo: A nagy hodályok a nyolvanas-kilencvenes években keletkeztek….”
  Értem (nincsenek nagy hodályaim).
  Akkor a kérdésem ugyanaz, kihúzva a tévedésem.
  Kevesebbet fizettek az utóbbi évek átlagában a fogyasztók a piaci árnál vagy nem?
  Válasszuk ki a kritika irányát: hazudnak, de legalább kb. átlagosan piaci volt az ár, ami jó, vagy nem hazudnak (pont ebben), de nem jó, hogy nem piaci az ár.

  Remélem, te érted, mit is írtál, vagy akartál írni, mert én nem.

  Tehát, két egyszerű állítás:

  – Úgy védtek meg minket a magasabb gázártól, hogy 9 éven át jelentősen olcsóbb volt az ár, mint amikor fixálták. Máshol meg teljesen lezüllesztették az egész szolgáltatást a fixálással, lásd vízügyek meg szemétszállítás. Úgy tönkrevertek mindent, hogy arra kevés szó van. De az istenadta népnek jól el lehet adni a populizmust.

  – Jelenleg viszont a tizede a lakossági ár a hivatalos nagykerárnak. Lehet nyomni a propagandát, hogy megvédjük ettől is a lakosságot, ahogy az árcsökkentéstől megvédtük, de azért akinek egy kicsit több esze van, mint egy marék molylepkének, az belátja, hogy valakinek ki kell majd fizetni a számlát. S azok a Zemberek lesznek, csak majd különadókban meg áfában fogják kifizetni a különbözetet. De örülnek majd, hogy meg lettek védve.

 • Alfa
  : “Tehát nincs ténylegesen, forintban kimutatható veszteség, amit ki kellene pótolnia az államnak.”
  Lószart nincs, kár hazudozni. Már tavaly is 200 milliárd tőkét emelt az MVM-ben az állam, hogy pótolja a veszteséget. Ami már akkor megjelent. Idén ez már ezermilliárdos nagyságrend lesz.
  A rezsicsökkentésnek hazudott hatósági áras kamunak reszeltek (eddig se létezett, mivel általában a hatósági ár alatt volt a piaci, így nem kellet csökkenteni, sőt extra profit is keletkezhetett néha. Hívhatnák akár rezsinövelésnek is…
 • .....
  “– a fix ár kiszámíthatóvá teszi a fejlesztési projekteket: nyílván magasabb gázáron gyorsabban megtérülnek a hatékonysági projektek, de állandó áron meg könnyen előre becsülhető a megtérülés, ami a döntés meghozatalakor elég fontos”

  Miért tenné kiszámíthatóvá? A fix árrés / fix nyereség teszi kiszámíthatóvá a fejlesztési projecteket. A fix ár pont hogy káoszt okoz az eladói oldalon, mert a nagykerár nagyon nem fix.