Ne higgy el mindent

Norbert érdeklődött, hogy kötött egy unit linked biztosítást és Concorde 2000 alapba gyűjti a pénzét, mi a véleményem a Concorde 2000 alapról. Jó-e az, vagy tegye át inkább másik alapba a pénzét.

Amikor visszakérdeztem, hogy miért unit linked biztosításon keresztül vesz Concorde 2000 alapot évi 7,5%-os költség mellett, ahelyett hogy bemenne a Concorde alapkezelőhöz, vagy bármelyik bankhoz és évi 1,74%-os alapkezelői költség mellett venné meg ugyanezt, azt válaszolta, hogy az ügynök szerint a Concorde senkivel nem áll szóba 60 milliós vagyon alatt.

Nos, ez közönséges hazugság.

Egy gyors telefon a Concorde-nak (kapcsolat), ahol elmondják, hogy a számlanyitás ingyenes, minimumösszeg nincs(!), a Concorde 2000 vétele összegtől függetlenül díjmentes, visszaváltása egyszeri 500 Ft.

De ha csak ezért nem akarsz külön számlát nyitni, a saját bankodban is jó eséllyel tudsz venni ebből az alapból, mert az Erste, Unicredit, OTP, Raiffeisen és több másik bank is forgalmazza az alapot. Igaz, ekkor kicsit drágább lehet, hiszen nem ingyen forgalmazzák más alapkezelők alapjait.

Mit csinálj, ha csak havi 10-20 ezret tudnál eltenni, de azt rendszeresen és automatikusan szeretnéd, mint egy unit linked biztosításnál?

Nézzünk egy példát:

Havonta el tudsz tenni mondjuk 10 ezer forintot. Nyitsz a Raiffeisen banknál egy Rendszeres Befektetési Programot (link), ennek csak egyszeri díja van, az első befizetés 50%-a, a példánkban ötezer forint.

Utána díjmentesen vehetsz a Raiffeisen által forgalmazott alapokból, így többek között a Concorde 2000 alapból is. De ha szimpatikusabb, vehetsz Aegon MoneyMaxx, vagy Smartmoney alapot is. Az általad meghatározott összeget havonta automatikusan befektetik, ha van annyi a számládon.

Így a költséged csak az az egyszeri 5.000 Ft, plusz az alap éves alapkezelői költsége. (Jelen esetben a Concorde 2000-nél évi 1,74%)

Ennyit arról, hogy neked muszáj unit linked biztosítást kötni, mert egyébként nem állnak veled szóba sehol. Olvasd még ezt is feltétlen: Bármit te is megvehetsz

A tanulság? Attól, hogy valaki valamit határozottan és szemrebbenés nélkül állít, még hazudhat. Emeljük fel a telefont vagy legalább keressünk rá a neten és ellenőrizzük, igaz-e az amit mond.

(Azt már csak zárójelben jegyzem meg, hogy a Concorde 2000 elmúlt 10 éves átlaghozama nettó 7,7%, akkor nem sok marad neked, ha a biztosításod éves költsége 7,5% volt ugyanezen időszak alatt.)

Share

61 hozzászólás

 • Izolda
  A Cetelemnek nemcsak az ügyintézése banknál nem megszokott. Pl. kerestem a weboldalon bankfiókokat. Nem találtam.
 • jurta

  “gab: Én az Aegon Alapkezelőnél veszem a befektetési jegyeket már évek óta. Minden ingyen van, kivéve a TBSZ idő előtti felmondása.”

  Azért hogy nagy csalódás ne érje, mondjuk el neki, hogy évi 2,0-2,5% alapkezelési díjat, plusz a referenciaindex (általában RMAX) feletti nyereségből 20%-ot vonnak. Ez persze sehol nem jelenik meg, csak a bruttó hozamot csökkenti. Közepes mennyiségű, klasszikus összetételű alapokat kínálnak, jellemzők (ágazat, kockázat, értékpapírtípus) szerint széles palettáról. Az igazi nagy előny az alapok közti ingyenes átváltás, kezdőknek optimális – de az átfutása 2 munkanap, így a januári svájcifrank-elszállás jellegű eseményeket nem lehet lekövetni. Szerintem ügyesen dolgoznak az alapkezelőik (sok piaci visszaesést sikerült kivédeniük az alapjaik összetételével). Online első befszámlának nagyon ajánlott, természetesen leginkább az ötéves TBSZ!

 • gombócné teri
  A helyzet az – amit nagyon kevesen mernek leírni, még újságírók sem – hogy az a termék, vagy szolgáltatás, amit ügynök árul, az 99%-os valószínűséggel szükségtelen, mert magad is meg tudod venni, vagy elintézni, ha TÉNYLEG szükséged van rá.

  (Klasszikus példája ennek az ingatlanügynök, aki az esetek legnagyobb részében annyit tesz, hogy néhány száz forintért feltölti a képeket a hirdetőoldalakra, majd várja a szerencséjét. De ugyanez a biztosítási ügynök is, vagy a hitelügynök: Te lusta vagy, nincs kedved utánanézni, majd ő megtalálja a (számára jutalékban) legkedvezőbb megoldást 🙂

 • Kiss Péter
  Concorde:

  Mindenkinek ajánlani tudom, nagyon korrekt cég. Évek óta vezetek náluk értékpapír számlát, de még a havi számlavezetési díjat sem vonták le soha.

 • Bela
  Ha már szóba került a Concorde, akkor megkérdezném, hogy mi a véleményetek a Citadella alapról és az azt kezelő Concorde Alapkezelőről? Kb. havi 20 ezernek keresek valamilyen megtakarítási lehetőséget.
 • tbrptr
  Általában egyetértek Kiszámolóval, de ez most kivétel (vagy nagyon megvezettek).

  Az Aegon-tól kerestek meg (ott van az ÖNYP szerződésem, amit a cég fizet) hogy van egy termékük, hátha érdekel (azaz nem függő ügynök).

  Az a lényeg, hogy ez egyösszegű befektetés. A kondiciók:
  – évi 1,5% a vagyonkezelési díj
  – 3% elvész a kezdeti befizetésnél
  – a havi díj 200Ft amiért valami nagyon tré biztosítás is jár
  – visszaváltás díja fix 31733 Forint.

  Ez 5 év alatt pont a Concorde 2000 esetén bőven jobb, mintha közvetlenül a Concorde-nál nyitottam volna számlát! Emellett van több alap is, amit elérhetsz.

  És hogy miért jobb? Alapból alacsonyabb a havidíj és az éves vagyonkezelési díj, plusz 5 év elteltével kamatadómentes is lesz. Ez szerintem bőven ellensúlyozza a nyitási és zárási jutalékokat.

  Elnéztem valamit?

 • Kiszamolo
  Azt nem mondta, hogy az ő 1,5%-uk még afelett értendő, mint amit a Concorde levon alapkezelői díjként?

  Szinte biztos, hogy így van, erre kérdezz rá.

  Egyébként sem értem, mért lenne jobb: COncorde 1,74%/év Itt 1,5%

  Ez 5 év alatt 1,2% különbség.

  Kezdésnek mindjárt levon 3%-ot, visszaváltásnál is nem keveset.

  5 év alatt a TBSZ pont így kamatadó-mentes.

  Nem értem, miért lenne jobb.

  De még egyszer, kb. 98%, hogy a 1,5% az plusz 1,5% évente, nem a Concorde díja helyett van. Miért is lenne ahelyett?

 • KiRami
  Látom magam előtt,ahogy rohan mindenki felmondani a “UL” Biztosítását,ahogy ezeket a kommenteket olvassa.Azt nem értik meg,hogy milyen célra és időre találták ki ezeket.Óriási felelőtlenség mindenkit arra buzdítani,hogy akárhány éves a biztosítása,kitudja milyen biztosítási védelemmel(amit a családja érdekében kötött,ha meghal ne haljon éhen a családja)szüntesse meg azonnal ,mert mekkora átverés..Gyerekek!Elhiszem,hogy vannak kókler üzletkötők,én is találkoztam már nem egyel,aki meg mondta,hogy “úgyse tudja mit köt az ügyfél,jó az neki”.De ne általánosítsuk ezt a pénzügyi termékekre,és hogy akkor egyhangúan valami jó vagy rossz valakinek.Ezeket nem pár évre találták ki,akkor jársz vele rosszul ha megszűnteted idő előtt.Kedves Kiszamolo,mutasson nekem olyan megtakarítást hosszútávra,ahol kapok évi 7-8%os hozamot(sőt még bónuszt is),és kamatadómentesen(0% kamatadó+EHO)meg kapom a pénzem?
 • Kiszamolo
  KiRami, szerintem még olvasgass egy kicsit, ismerd meg mit árulsz és utána folytatjuk. Még olyan 1000 cikk hátravan.
 • Rumburak
  A Concordenal ingyenes a szamlakezeles!!

  alapforgalmazo.hu/kondicios-lista/

 • Kiszamolo
  Rumburak, mert már eleget kerestek az alapkezelői díjon…