Néhány gazdasági adat

Az infláció a befagyasztott rezsi, üzemanyag és élelmiszerárak ellenére 9,5% lett, a maginfláció 10,3%. (Más országokban az infláció nagyjából felét az energiaárak emelkedése okozza. Nálunk ezek nélkül sikerült ennyi inflációt összekapálni.)

Utoljára 21 éve volt ilyen magas az infláció itthon.

A külkereskedelmi mérleg adatai is nagyon rosszak, az első negyedévben 863 millió eurós mínusza lett az országnak, vagyis ennyivel volt több az import, mint az export. Ilyen sem volt 19 éve. A romlás fő oka a magas energiaárak, amik megdobták az import összegét.

Április végére az államháztartás hiánya közel 2,7 ezer milliárd forintra nőtt, ez az éves tervezett hiány 83%-a. Ilyen rosszul még soha nem állt a költségvetés áprilisban és a rossz hír, hogy áprilisban is nagyot emelkedett a hiány, nem csak a választási költekezés miatt lett ilyen rossz az egyenleg. Ehhez még tegyük hozzá, hogy az évi tervezett hiány eleve 5% körüli és 5%-os gazdasági növekedés kellene ennek tartásához is. Ennek a magas hiánycélnak a 83%-át sikerült eltapsolni az első négy hónapban.

Ezek után nem meglepő, a forint sem remekel éppen, 380 forint körül billeg az árfolyama az euróhoz képest.

De hogy legyen egy jó hírem is: a héten jön végre a jó idő.

Share

181 hozzászólás

 • kekkek
  Nagymamám gázzal fűt. Van kémény/fatüzelés is ,de azt évek óta nem használta. Ha a 8xos piaci árat kéne fizetnie, akkor nem maradna pénze gyógyszerre. 90 felett nyilván nem fog dolgozni, szigetelni vagy napelemezni. Ez is a magyar valóság.
  Vezetésünk megvárja, hogy a rezsicsökkentés eltörlését rá lehessen kenni az EU-ra vagy az oroszokra, hiszen elmondták már h orosz nyersanyag nélkül nincs rezsicsökkentés.
 • Orákulum
  @nálunk is
  Te miért nem húzol el Moszkvába? Vagy egyenesen Almatiba? A kánaán lenne számodra. Vagy ha már ott vagy, miért erőlködsz tovább? Neked már jó.
  A Tiborc és kedves neje mi a rákot keres spanyolban, Belarusz helyett? Felvilágosítanál?
 • ph4tm4n
  Nagy lehet a baj a pártközpontban ha már idevezényelték a trollsereget.

  Nem emlékszem, hogy valaha ennyi szemellenzős kormánypárti hozzászólást olvastam volna az oldalon – pont most amikor az utóbbi évtizedben a legvállalhatatlanabb a helyzet, a “nem lesznek megszorításoktól” az opportunista putyini seggnyalásig.

  Akkora a gond gazdasági fronton hogy ha így megy tovább hamarosan nem az lesz a kérdés, hogy mekkora a maginfláció, hanem hogy az átlagembernek kenyérre és vízre futja-e még nap végén, vagy újra nekiállunk-e majd nyomatni az egymilliárd millpengős bankjegyeket.

 • vendég
  Valami vén kommunista fideszes ideszabadította a trolljait, vagy mi ez a sok Orbán-hívő komment? Én azt hittem, hogy aki ezt a blogot olvassa, az képes statisztikai adatok értelmezésére és mondjuk nagy vonalakban átlátja a gazdasági folyamatokat. Tényleg ott tartunk, hogy műhisztit kell csapni azon, hogy az írás nem a kormányt élteti?
  Én már nem tudom hová tenni ezt az egészet. Értem én, hogy az elbutultabb nyugdíjasokat, meg 6 elemit végzett közmunkásokat meg lehet etetni a fidesz maszlaggal, de internetet használó, nem funkcionális analfabéta (ez már lassan nagy szó!), pénzügyeivel törődő, átlagnál valószínűleg tájékozottabb embereket is?
  Sokat törtem a fejemen, hogy mitől lehet még 2022-ben is valaki fidesz szavazó. 3 ötletem van:
  – Végtelenül tájékozatlan / buta.
  – Közvetlen anyagi előnye származik a rendszerből (ez kb. elhanyagolható számú ember).
  – Egészen egyszerűen gonosz.
 • kornél
  nem akarod kibaszni innen a fideszes trollokat?
 • bjozef
  Te magasságos gyere le, honnan bújtak elő ezek az orbán/putyin trollok? Köpködtök, förcsögtök, de az megvan, hogy itt számokkal álltok szembe, ez nem azemegy!?!?!
  Amúgy, meg mondjatok valami kib*szott jó eredményt/értéket amit a viktátor letett az asztalra és nem fújja el az első huzat!? EGYET! Volt rá 12 éve (érted? TIZENKETTŐ ÉV!), hogy legyen valami ami nem betonba öntve fog elrohadni! Tessék lehet prezentálni!
  Amúgy meg el lehet húzni az emegy face-re, aztán ott hülyíthetitek egymást, hogy micsoda jólét van itt, szerencsétlen, agyatlan vidéki tirpákok, azok vagytok!
 • M. Tamás

  Most támogatták meg 6.8 milliárddal a Színház Olimpiát, amiből az Örkény színház azért marad ki, mert “Nem mellékes az sem, hogy a rendelkezésre álló összeg területünkön olyan kivételes, hogy egy részéből is hosszú távon lennének megoldhatók szakmánkban alapvető problémák – például a független színházak és társulatok helyzete, amelyeknek zavartalan működése a kőszínházi gyakorlat mellett a magyar előadó-művészet jövőjének egyik záloga. ”

  Tipikusnak látom, hogy a látványos dolgokra ömlik a pénz, mutatjuk mekkora királyok vagyunk nemzetközi porondon, de az alapproblémák megoldására nem kap pénzt a szakma (nemcsak a színházi, a többire is általában igaznak látom).

  Analógiával élve: vizes zsömlét eszek minden nap, de Seychelle-szigetekre megyek nyaralni.

 • Propi
  @Nálunk is

  “(liberális véleményterror van ma nyugaton)” – kérlek, hogy definiáld a liberális véleményterrort és mutass egyetlen egy példát rá. Nyugatról. Én írok egyet, hogy miért teljes baromság amit írsz és miért a propaganda beszél belőled: Le Pen szerinted hogy jutott el az EU egyik legnagyobb országa elnökválasztásának második fordulójába? Ja, a véleményterror miatt, azért nem hallott róla senki, teljesen ismeretlen maradt, elnyomta a véleményterror.
  “a fidesz teljesen jól reagált rájuk, ahogy azt józan ésszel kell” úgy érted, hogy kitalált és képzelt ellenségeket épített fel milliárdokból és “harcolt” ellenük. A nap végén pedig “legyőzték” a nem létező fenyegetést, a “nép” fellélegzett, de csodálatos módon a pénz eltűnt…

 • zotya
  “…Mégis egyre több magyar kerekedik fel, hogy kint haldokoljon együtt a Nyugattal.”

  Ne felejtsd el, hogy böszméék alatt/után indult meg
  ez a kivándorlás. Pl. rengeteg devizahiteles.
  De ez mára már megfordulni látszik.

  Mikor is mentek ki a devizahitelesek?

  “Szerinted most nem lesz Bokros csomag? Akkor nagyon el vagy tévedve.”
  Egész biztos, hogy nem.
  Miert 2010-ben az volt??
  2009-ben igen, Bajnai csomag. El merték venni a 13 havi nyugdíjat és a többi

  “…más ellapátolta előle a trágyadombot, aztán a Bajnai csomag után vette át.”
  Csakhogy azt a trágyát böszméék halmozták fel rendesen.

  Na és? A mostani trágyahalmot meg az előző Orbán kormány hordta össze, pont erről beszélek. Most nem egy válságkezelés után kapta meg a kormányrudat.

  Nem akarok vitázni ezeken már.
  Nincs értelme. Eddig soha, mondom, soha nem jött be, amit a globalista megmondók kinyilatkoztattak.
  Nagyon remélem most sem fog.
  Persze nekik az lenne ám a fenékig tejfel…

  Csak egy gondolat: egy “normális” világban csuda klasszul élhetne az emberiség. Mi is.
  De ez egy nemnormális világ, és egyre inkább idióták kerülnek világmaghatározó pozíciókba…

 • Fabatka
  Hm, egy pontosítást tennék az inflációs adathoz. A rezsicsökkentés csak a háztartásokat érinti ugye, az ipart, a közellátásokat nem. Tehát, a kiló kenyér árában már bőven benne van az energiahordozók drágulása.
  A külkereskedelmi mérleg romlásának egyik oka a forint gyengülése, többe kerül nekünk forintban mérve az import. Plusz persze az energiahordozók drágulása.
  Miért, az exportért nem euróban fizetnek, ami több forintot ér? 🙂

  Az államháztartás hiánya minden országban kiugróan magas. Magyarország nem egyedi eset – akár választási év van, akár nincs. GDP arányosan magas, de nem kiugróan. A franciák jobban el vannak adósodva GDP arányosan, a görögökről nem is beszélve! De egy főre esően a magyar adósság bőven alatta van a nyugat-európai országoknak. Harmad annyi, mint Hollandiában, negyede a francia összegnek, ötöde a belgának.

  Nézd meg a hozzánk hasonló országok államadósságát: 20%, 35%, 50%, most talán kicsit nőtt a válság miatt.

 • Elvesztette közpénz jellegét
  Még szerencse, hogy nemrég lettek alapítványokba kiszervezve a nyereséget termelő cégek. Biztosan nem fog hiányozni az a pénz…
  Olyan jól megy nekünk, hogy most, a világgazdasági válság előtt megéri Lölőnek és NER-es nyaraltató Lady Mrd tulajdonosának ezer milliárdokat átcsoportosítani az állami bevételekből is: g7.hu/vallalat/20220509/megnezheted-melyik-autopalyakon-keresnek-majd-akar-ezer-milliardot-is-meszarosek/
  De semmi gond, itt van nekünk minden idők legjobb miniszterelnöke, aki propagandával és ellenségkép kereséssel majd betömködi a hiányzó bevételeket. Nem kell félni, lesz kit utálni a jövőben is!
 • Deviáns
  Slagvortokban:
  EUR bevezetése: Több okból nem lépik meg szerintem.
  1) hamar látszódna, hogy a magyar fizu semmi, a német minimálbér harmada.
  2) 2008-2012-es válság tanulsága, hogy az EUR nélkül “rugalmasabb” a gazdaság. Ez a valóságban azt jelenti, hogy az inflációval el lehet értékteleníteni az emberek vagyonát, megtakarítását, ezzel csökkentve az állam terhét. (vajom miről szól a MÁP) Az átlag ember képtelen értelmezni az inflációt, csak morog, hogy a múlt héten 49 Ft volt a zsemle, most meg 89. 11 Millió volt egy 1+3-as panel, most meg 30M+. Ma már nincs az emberekben meg a taxisblokád önérzete. Akiben megvan, az már külföldön van.
 • Deviáns
  Az diszkont bolti árak már 10 éve is sok esetben olcsóbbak voltan Németországban, mint itthon. Akkor még az éttermi árak azért kb. duplája voltak a magyar áraknak. Ma viszont kb. ugyanannyi (esetleg kissé olcsóbb), miközben a bérek aránya nem változott. Az ingatlan árak hasonlóan alakultak, lassan németben ugyanannyi egy jó helyen levő vidéki családi ház, mint itthon.
  Tavaly döbbentett meg, hogy milyen drága lett a Balatonpart. A görög nyaralás alatt a tengerparti éttermekben olcsóbb volt megebédelni, mint Füreden egy eldugottabb helyen (Arácson).
 • krilin
  hogy többször véletlenül se váltsunk már szót, gyorsan tudjuk le:

  Tájékozódj: egyetlen főoldalt olvass el 444.hun, telexen, rtl.hun, Hadházy blogján (általában azokat az ügyeket már Polt ügyészsége is aláírja hogy úgy voltak, annyira védhetetlenek)

  Te: ezek ballipsi álhírgyárak.

  Én: névvel címmel be lehet menni beszélgetni ha nem értesz velük egyet, forrásokkal együtt ott van. A propagandamédiában a pesti srácok névtelen blogjáról átveszi az origo, a TV2 “tények”-ben bemondják hogy az origo megírta, másnap már a kormány úgy hivatkozik rá, hogy az emberek akarata.

  Te: gyúrcsány, brüsszel!

  Én: a “baloldal” az elmúlt 12 évben _semmit_ nem tudott csinálni a fidesz 2/3-dal szemben. Viszont ha fidesz csak picit is akart volna bármit, akkor nem lennének olyan hírek hogy nincs 10M a fogyatékos gyerekekek napközijére, miközben százmilliárdok mennek pl a “”””sportba””””.

  Szívesen.

 • kustela
  Egy kis segítséget kérnék, hogy világosabban lássak… Korábban is írtam már ide, és a válaszok alapján hoztam azt a döntést, hogy a 20 éves, 4,9% kamatú hitelünket (10 éves a kamatperiódussal) nem előtörlesztem, hanem az előtörlesztésre szánt pénzt PMÁP-ba tettem 6,6% kamatra, azt hiszem, 6(?) évre. Terveim szerint folyamatában, amikor összegyűlik egy nagyobb összeg (jellemzően 1 millió), akkor állampapírba tenném ugyanígy/hasonlóan, és nagyon szeretném a 10 éves kamatperiódus lejárata előtt végtörleszteni.
  A kérdésem az, hogy jól tettem ezt, jól gondolkodom így? Illetve még az is érdekelne, hogy ennek a PMÁP-nak a kamatfordulója, amikor ingyen vissza tudom kapni a pénzt, az évente van, vagy a lejáratkor? Mert ha pl. egy másiknak nagyobb kamata lesz a gazdasági változások miatt, akkor talán érdemes lenne váltani, de akkor nem, ha több a költség, mint a nyereség… Köszönöm a segítséget
 • Gábor

  A PMAP-ot lejárat előtt is kiveheted (ma 1% ennek az ára).
  Az újabb PEMAP annyiban lehet jobb, hogy az infláció feletti felára magasabb .
  Példa: Most kapható a 2028/J; kamata Infla+1,5%. Ez idén 6,6% a tavalyi inflából számolódik. Jövőre automatikusan emelkedik, ha az infláció nő (az idei inflációval számolnak jövőre, tehát biztosan nőni fog). A felár természetes marad 1,5%.
  Az új sorozat felára nőhet, de szerintem nem sokkal fog, sőt inkább csökkenni fog.
  Ha folyamosan vásárolsz nem sok mozgástered van, mert egy időpillanatban általában 1 v 2 sorozat kapható. Pl ma kapható még a 2025/K ami infla + 0,75%. Az infla eddig mindegyiknél ugyanúgy számolódott.
  Azzal kell még számolnod, hogy semmi nem kötelezi az államkincstárat, hogy a jövőben ne találjon ki bármi mást.
 • Fabatka
  A GDP arányos államadósság mindenhol elszállt az utóbbi két évben. Az EUs átlag 88% per GDP, Magyarország 76%. Ugyanez az arány a horvátoknál, szlovéneknél, az alábbi oldal alapján – jó egyébként böngészésre is… lehet érdekes dolgokat találni rajta, nem csak a pénzügyi dolgokról.
  countryeconomy.com/national-debt/hungary
 • Mankel
  amire itt gondolt a szerző a teljesség igénye nélkül:
  #meetoo vád=ítélet
  Black lives matter: gyakorlatilag olyanok mint nácik csak ellentétes előjellel.
  4. hullámos feministák: szintén zenész ilyen kezdeményezésekkel, mint a női kvóta aminek már meg is van a a szövegezése a numerus claususban csak pár szót kell megváltoztatni benne meg az arányoknál tologatni a potmétert.
  A vélemyém terror pedig az, hogy ha rámutatsz ezekre a furcsaságokra azonnal rasszista, szexista, áldozathibáztató (itt a megfelelőt aláhúzni) vagy és gyűlölet cunami zúdul rád illetve kiközösítenek a naprendszerből is.

  S ezzel a ferdítéssel mindjárt igazoljuk is magunkat és lesz bűnös az áldozatból…

 • BackInBlack
  Ez sajnos a háború/szankciók + átállás következménye. A piac válasza az erőltetett átállásra, pl. EU-s CO2-kvóta (új autók áremelkedése), zöld energiatermelés erős támogatása mellett a régi energiacégek megszorongatása (források elvonása olaj,- gázprojektekből), illetve a covid problémák után az erőltetett szankciók tették fel az i-re a pontot. Egy amúgyis nyersanyaghiányos környezetben a legnagyobb nyersanyagot szolgáltató partnert kidobtuk, az ukrán piac meg kiesett.

  A háború cserébe elhúzódott, a szankciók nem érték el a kívánt hatást (hacsak nem az a cél, hogy afrikában, az afgánoknál meg szegényebb országokban pár tízmillióan éhen haljanak), az erőszak intenzívebbé vált.

  Erre jön még az olajembargó, ami kicsit sem segít, sőt. De legalább el lehet inflálni az adósságokat…

  Aztán még az is lehet, átmeneti az egész, a háború gyorsan véget és és happy end… 😀

 • tumpara
  “”“Arrol van szo, hogy ha bedolne vmi energiaszolgaltato, akkor atveszik. ”
  Mint nálunk a benzinkutakat? Akkor mi is jól csináljuk?”” – Ordas

  Az energiaszolgáltató nem bírta a piaci árat, és bedőlt, ekkor az állam átvette, hogy a szolgáltatás megmaradjon. A benzinkutakat pedig az állam kötelezte, hogy veszteségesen adják el a benzint, cserébe viszont nem kompenzálta őket vagy 4 hónapig (és aztán is csak félig csinált valamit, pl. felvehettek kedvezményes hitelt – na kösz, eddig hitel nélkül volt egy jó vállalkozása), és aztán dobták oda a MOL-nak . Ha nem érzed a különbséget, akkor hagyjuk is.

 • Gary

  Azért más, mert pusztán azzal, hogy itt éled a kis életedet és forintban kapod a fizetésedet, nagyon erősen hozzákötöd a te sorsodat az ország sorsához. Ezt még megfejelni azzal, hogy a pénzed sorsát a magyar állam fizetni tudásához/akarásához kötöd, nagyon bátor húzás.

  Némely afrikai ország állampapírját hamarabb venném meg.

 • Idelchik
  “Anita
  2022-05-11 at 21:47
  Egy kis adalék miért putin embere O: huppa.hu/szele-tamas-egy-reges-regi-taska-penz-meseje/”

  Elolvastam. Szanaszéjjel ajnározza a Meduza-t, ami szépen beidéz egy Népszabis újságírót, aki szerint Orbán és Putyin amikor 2009-ben hivatalosan találkozott, az nem is volt hivatalos, a huppa meg felteszi a költői kérdést hogy “erről miért nem szóltak a hírek? Mert eltitkolták.” Mármint a _találkozást_.

  Ja.

  egyszem nyamvadt gugli:
  hvg.hu/gazdasag/20091125_orban_orosz_energiafuggetlenseg
  origo.hu/nagyvilag/20091121-diplomacia-orban-viktor-es-vlagyimir-putyin-talalkozott.html
  Hú de eltitkolták, tényleg.

  És a többi is ilyen hiteles, pl. Dietmar Clodo-ra hivatkoznak, stb.

  És természetesen a végén benyögi a huppa, hogy ez az írás “Bemutatja a megismert tényeket”. Aha, tények. Látom…

  És Anita nyafog ezután a Mensás ismerőse hüllőagyáról…

 • TT
  Hagyjátok már ezt a GDP arányos államadósságot. A GDP-t mesterségesen pumpálták fel állami beruházásokkal évente több ezer milliárd forintból anélkül, hogy bármi értékteremtés lenne mögötte. Így tudták az államadósságot GDP arányosan 80% alatt tartani.

  A fák viszont nem nőnek az égig, ahogy a GDP sem. Ha már nem lehet tovább pumpálni, az adósság meg minimum megmarad – de akár simán tovább is nőhet – akkor a GDP arányos adósság hipp-hopp 100% fölé mehet.

  Persze akkor ez már hirtelen nem lesz olyan fontos mutatószám, majd találunk helyette másikat.

 • majomka
  A “tények” önmagukban kiragadott, önkényesen választott adathalmazok is lehetnek, melyek önmagukban ugyan igazak, de nem jelentenek semmit a teljes egészre vonatkoztató következtetéseket illetően.

  Néhány valódi, globálisan is értelmezhető tény a kedves olvasóknak:

  data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.PCAP.CD?locations=HU-PL-RO

  Itt látható, ahogy állítólag “kilőtt mellőlünk Románia és Lengyelország.”

  Az alábbi adatsorokon pedig nyomonkövethetőek a puszta tények, melyek a magyar állampolgárok életminőségét határozzák meg az elmúlt évtizedekben. Mindkét típusú kormányzó erő raw teljesítménye elég könnyen behatárolható.

  ksh.hu/stadat_files/mun/hu/mun0001.html

  ksh.hu/stadat_files/gdp/hu/gdp0001.html

  A számok önmagukért beszélnek. Ifjú koromban még elvitt a hév, de már egy ideje csak a számoknak hiszek: makro és háztartás szinten is. Szimpla racionalitás.

 • Nemet

  Pontosan. Egyebkent ez a dagadt legnagyobb bune: elhitette a magyarok jelentos reszevel, hogy havi 470 euros fizetessel ok az elet csaszarai lehetnek, es mindenki mas ellenuk van, barhol mashol csak rosszabb.

  Ezt kijavitani generaciok feladata lesz.

 • Mankel
  Kedves Kiszámoló!
  Ettől ilyen rémületesek, hogy van igazságmagjuk. Tényleg gond a rasszizmus, nem tagadom el nők bántalmazását, se pedig azt, hogy a nők kevesebben vannak vezető pozícióban.
  De ennek az igazságmagnak az örvén a legsötétebb náci módszereket alkalmazzák ezzel elidegenítve minden jóérzésű embert. Aki pedig nem velünk van az ellenünk..
  Ez olyan mintha a zsidó hitelezők aljas és embertelen módszerei miatt nemcsak azokkal hanem sok tehetős zsidót elővennénk aztán bemondásra őket is úgy kezelnénk mint azt aki megérdemli.
  Ha meg tévedtünk és közben megsemmisítettünk néhány karriert/egzisztenciát /életet csak annyit mondunk hát ahol fát vágnak ott hullik forgács.
  Ne foglalkozzunk az okokkal mindenről kizárólag az elnyomó patriarchárus/hetero fehér férfi tehet. Honnan ismerős ez nekem? Nem ez a szöveg előzte meg meszesgödröt meg koncentrációs tábort? FOLYT.
 • Mankel
  Folyt. Gondolta ezt 5millió zsidó meg ki tudja mennyi orosz.
  Valahol természetes, hogy az inga visszaleng, de nagyon jó lenne középen megállítani. Mert pont ez a hisztéria termeli ki az ellenpólusukat trumpok meg orbánok formájában.
 • Blend Ahmed
  A választásokat magyarázhatjuk úgy is, hogy az agymosott zombik vannak többségben, de Zsiday Viktor már a választások előtt felkínált egy meglepően jó előrejelzést:
  zsiday.hu/blog/megint-csak-fizet%C3%A9s-fog-sz%C3%A1m%C3%ADtani
  Vagyis a választók nem Bezzeg Ausztriával vagy Bezzeg Romániával hasonlították össze magukat, hanem a négy évvel ezelőtti anyagi helyzetükkel.
 • Főherceg

  Ksh számainak hiszel? Lol

 • Ordas

  “definiáld a liberális véleményterrort és mutass egyetlen egy példát rá. Nyugatról. ”

  Pl. nem lehet egy jót buzizni, vagy négerezni 🙂 Nem lehet stírölni a csajokat, ne lehet kiröhögni azt a kisfiút, aki babákkal játszik. Nem lehet nevén nevezni a dolgokat. Nem lehet statisztikát vezetni a bűnelkövetők minden paraméteréről, igen, a bőrszínéről sem. Nem lehet arról beszélni, hogy a holokauszton kívül volt egy és más népirtás is. Irak szétbombázása oké, Ukrajnáé nem oké.

 • mindenszo
  Mely ksh adatsorból lehet kiszámolni, hogy most a világpiaci árnál drágábban vesszük az oroszoktól a gázt?
 • untermensch4
  Kuvait Irak általi elfoglalása után Irak szétbombázása oké mert kuvait elfoglalása nem oké. Ehhez képest most senki nem akarja bombázni oroszországot.
 • Zabalint

  Én is olvastam akkor Zsiday cikkét, csak ezzel az a probléma, hogy ma kevesebb a nettó minimálbér dollárban számítva, mint 2009-ben, amikor ugye válság volt. És ugye azért az USA-ban is volt azóta infláció. Zsiday azzal érvelt, nem először, hogy it’s the economy bitch, amiért a legtöbb országban ha jól megy a gazdaság, akkor a szar politikai vezetést is újraválasztják, akkor is, ha nem azok érdeme, illetve a jót is leváltják, ha válság van. Ebben szerintem illiberális rezsimek esetében nincs igaza, Putyin is el tudta érni, hogy romló életszínvonal mellett növekedjen a népszerűsége. És emellett valójában Magyarországon sem nőtt az életszínvonal, hiába emelkedtek hivatalosan a reálbérek, csak közben a lakhatás költségét nem számoptuk az inflációba, illetve amiről Zsiday is írt, az elavuló termékek árait nem jól követi a hivatalos infláció.
 • Orákulum
  A véleményterror melyik kategóriájába sorolod, amikor “speciális műveletnek ” hívnak egy háborút? Vagy amikor a Vörös téren egy üres papírlapot felmutató honpolgárt 30 másodperc alatt visz el a rohamrendőr? Az alkotmányba foglalt homofóbiát (ha már a birka nép nem akarta megnépszavazni)?

  Ja, hogy neked leütött karakterenként fizet a gazda, és aki fizet, az rendeli a nótát. Azért most próbálj meg kifáradni a vizesblokkba, és farkasszemet nézni a tükörrel. Csak ti ketten, a tartótiszttől biztonságos távolságban. Valami nem kezd el mocorogni? Ott, legbelül?

 • terpesz
  tok folosleges barmennyi velemenyteret adni a fidesztrolloknak. Menjenek a kismillio kormanyparti kamublog meg propagandaujsag kommentszekciojara orban kukijat nyalazni nyugodtan, hisz ugyis mindent tok jol csinalt es az o erdekeik vannak kepviselve (valahol, valamikor, a legenda szerint). Nem hianyozna, ha kitiltanad innen a sotetseget egyaltalan.
 • Giorgio
  Te komolyan leírtad ezeket a mondatokat? 😀 Négerezés meg a buzizás hiányzik az életedből? 😀 Inkább olvass többet!
 • gusson
  Felmerült itt, hogy Magyarország (vezetése) szalonképtelen az ukrajnai háború kitörése óta, mert vásárol energiahordozót az oroszoktól, ellentétben a németekkel, akik jó fejek. Az eus főnéni is püffög, hogy micsoda dolog rubelben fizetni az olajért, gázért, majd jól megdádáznak ezért minket.
  Ehhez képest:
  bloomberg.com/news/articles/2022-05-12/ten-more-european-gas-buyers-open-ruble-accounts-for-payments
  Úgy tűnik, a matematika mégsem egyetemes. Vannak, akiknek lehet 5 a 2×2.
 • Emberileg nulla detektor
  Nagyon ráférne már egy fejlesztés a kommentszekcióra, hogy az ilyen [szerkesztve] -féle előembereket skippelni lehessen…
 • Anita
  Azért, mert beidézek egy cikket, nem azt jelenti, hogy mindennel egyetértek. Jelen esetben nem a titkolás volt a lényeg, amit ugye nem titkoltak. A hüllőagy bekapcsolása pedig azt jelenti, hogy már nincsenek racionális, frappáns érvei, amik pedig amúgy vannak más témában. Itt pedig csak a lehülyézése a másiknak, vagy olyan dolgokba belekötés, hogy pl. nem ír erről vagy arról, pedig írt róla, szóval az amúgy létező szövegértése valahogy semmissé lett. Ez persze csak jelentéktelen kis adalék, amiről nyafogtam. Ha igazán nyafogni akarnék, akkor írnék a tönkretett oktatásról, egészségügyről, a gyerekeim itthon elvett jövőjéről, a gyűlölködő hangulatról, ami körbevesz minket. Arról, hogy itt a közeljövőben, de talán soha nem lesz demokrácia, nincs rá igény és soha nem lesz vége az uram-bátyám világnak.
 • Anita
  Ja, a hüllőagyhoz (Reptilian complex) még annyit, hogy én ezt nem sértésnek szántam. Ez mindenkiben benne van, bennem is és benned is. Az agytörzset hívják így is, ez az emberi agy legmélyebben fekvő, legősibb és legprimitívebb része. Túlélésünkhöz amúgy nélkülözhetetlen agyterület. A propaganda és valójában a marketing is tudatosan erre a területre próbál hatni. Néha kikapcsol a gondolkodásért felelős neocortex (agykéreg). Pl gyereknél, ha hisztizik, vagy a nő hisztizik vagy nyafog (férfiakkal ilyesmi nem történhet), férfinél például, amikor elönti a düh. A példáknál sem feltétlen kell így lenni, de lehet. A gyerek igazi hisztijénél azért jóeséllyel, mert ott még az agy fejlődése folyamatban van.
 • KommentElek
  MNB letolta a gatyát és tétlenül nézik, hogy elértéktelenedik a magyar emberek megtakarítása, forintban tartott pénzügyi vagyona.
  EUR: 384,92 Ft
  USD: 374,21 Ft
  Bravo 2/3!
 • Hollós
  Fidesztroll, orbánbérenc, tartótiszt, hüllőagy, kitiltás…van itt minden, összesküvés elméletek, paranoia, frusztráció. Kedves kommentelők, amellet, hogy jól szórakozom és értem, hogy mi vágja ki nálatok a biztosítékot, de azért azt lássátok már meg, hogy az ország 80%-a így gondolkodik ezekről a dolgokról (nyilván mind hülyék), ami biztosítja a magas kormányzati többséget. Persze, ez nem jó.
  Ti az ország jelentős többségének a véleményét akarjátok elnyomni, kitiltani innen, hogy meg se halljátok, ne is lássátok. Holott a politikai győzelemhez pont a többség véleménye mellé kell állni, amit a kormánypárt megtesz.
  Lehet pénzt adni a gyermekétkeztetésre, csak azzal nem nyersz választást. Stadionnal meg igen. Ilyen egyszerű ez.
  Ahhoz, hogy legyőzd Mike Tysont nem filozofálgatni kell a bokszról, hanem előbb és nagyobbat ütni, mint ő. És pont ez az ellenzék felelőssége és gyengesége.
 • BlaZember
  Ez a vélemény szerintem kicsit félrement, mert ennek a blognak nem az a dolga, hogy elősegítse a kormány leváltását. Ettől még a kommentelők véleményezhetnek kormányzati lépéseket hülyeségnek, és kedvük szerint megindokolhatják, hogy miért tartják annak. Az említett jelzők akkor szaladnak ki, amikor valaki messziről is jól láthatóan érvek nélkül, hitből leír valamit. Nincs azzal gond, ha eltérő vélemények megjelennek. Csak legyen mögötte érvrendszer, akkor lehet rajta vitatkozni, amitől mindkét félnek szélesedni fog a látótere. De az említett esetekben ilyen nincs, amit egy eredetileg színvonalas tartalmak körüli eszmecserére létrehozott blog közössége joggal tart nem kívánatos trollkodásnak.

  A hányan megszavazták amúgyse érv. Millió légy és sz@r esete ugye. Ahogy a rengeteg kommentelőre (meg közgazdászra) odaböfögött ballibsizés, komcsizás is nagyon “mókásan” mellémegy.

 • Orákulum
  Az ország 80%-a? Jelentős többség?? Tudtommal kicsivel több, mint 3 millióan szavaztak a Fideszre, az nincs 40%-a sem a választásra jogosultaknak. Ébresztő elvtársam, 3 a 2-höz lett a végeredmény!
 • tumpara
  Hollós: az ország jelentős többsége simán beveszi a sorosozást, a migránsozást, a nemváltó óvodásokat,és tapsol hozzá, miközben a forint hullámsírban, egészségügy, oktatás nuku, a hatósági árak meg szétcseszik a piacot (és ami igazán veszélyessé teszi az az, hogy ha bárki elkezdi, sose tudja abbahagyni). A számok ellen jönnek ilyen nyugati véleményterrorozással, miközben a közmédia és az egész KESMA sulykolja a fejekbe a teljesen egyoldalú NER-propagandát (lásd fönti felsorolás). Van az a szint, ami alá nem megyünk. Pl. majomka data.world-ös ábrája elgondolkodtatott, az ilyen jöhet bátran, ezek ugyanis érvek, a többire nem vagyok kíváncsi, mert nem párbeszédet akar, hanem csak hallatni a hangját.

  Amúgy igazad van, nem filozofálgatni kell, hanem aktívan építeni a politikai hátországot, de az ilyen “beülök-nem ülök a nyitó ülésre” ellenzékkel nem megy.

 • Hollós

  Észrevételed jogos, de gazdasági érvekkel támadni politikai dönéseket sokakat téves útra visz, mint ahogy az Anyám tyúkját sem lehet deriválni. A politikai racionalitás gazdasági szemszögből sokszor teljes irracionalitásnak tűnhet és feloldhatatlan frusztrációt okoz. A poliktika (és döntései) ma kizárólag a hatalom megszerzését és minél tovább tartó gyakorlását jelenti, így a döntések ebből az aspektusból vizsgálandóak. Nem szeretem ezt a rendszert, de a politikát így kell csinálni.

  Elvtársak biztos nem vagyunk, de 70%-os részvétel mellett 2/3-ot kapni azért szerintem elég meggyőző.
  És, hogy miért írtam 80%-ot? Mert aki nem szavazott, az hallgatólagosan a jelenlegi rendszer mellett állt ki (még ha nem is kedveli) és nem akart (mert) váltást.

  Akkor omlottam össze, amikor ráébredtem, hogy a legnagyobb fidesztroll maga a teljes ellenzéki összefogás.
 • Dani85

  “nyilván mind hülyék”

  Anno a többség Barabást engedtette szabadon, és Jézust feszíttette keresztre. Nyilván igazuk volt.

  Ja, nem.

 • Liv
  Miklós,
  nagyon őszinte elismerésem, hogy ezt a hozzászólás-folyamot képes voltál elviselni (és gondolom moderálni).
 • Ordas

  “Te komolyan leírtad ezeket a mondatokat? Négerezés meg a buzizás hiányzik az életedből? Inkább olvass többet!”

  Nem. Én a maximális szólás szabadságban hiszek. Azokba ez belefér. Ahol a buzi az buzi. Ahol azt lehet mondani, hogy a Soros az zsidó. Ahol lehet O1G-zni. Nem fekete, szerecsen, hanem néger. Ahol nem roma, hanem cigány. Ahol dalszövegben lámpavasra lehet húzni a fideszeseket, illetve lehet viccelni a holokauszttal. Kb. ennyi. Az egyik oldal felé érzékenyek vagyunk, másik felé nem… nekem nem jön be.

 • Blend Ahmed
  Zabalint: “Putyin is el tudta érni, hogy romló életszínvonal mellett növekedjen a népszerűsége.”

  Ja, úgy könnyű, hogy azt, aki azt mondja, hogy “nyet”, elviszik 15 évre Szibériába. Te valóságosnak gondolod Putyin népszerűségének növekedését? Szerinted az emberek igazat mondanak egy ismeretlen közvéleménykutatónak, aki felhívja őket telefonon?

  Egyébként te mivel méred az életszínvonalat? BigMac-indexszel?

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.