Nem mindegy, mikor leszel nyugdíjas

Írtam már jó régen arról, mennyire nem mindegy, mikor vonulsz nyugdíjba, ha a megtakarításaidból szeretnél/kell megélned nyugdíjasként.

Nyugdíjas évek megélhetése: nem csak rajtad múlik

Találtam most egy jó cikket, ami ugyanezt fejti ki táblázatokkal.

Ha ma befektetünk a tőzsdére, ahol jöhet tíz jó vagy tíz rossz év is, mindegy melyik jön előbb, lévén a hozamok mértani sorozatot alkotnak, a végén ugyanott leszünk.

Azonban teljesen más az eredmény, ha közben már elkezdtük felélni is a pénzünket, a példa kedvéért a szent 4%-os szabály szerint. (Erről pedig itt írtam bővebben)

Mennyi az új négy százalék?

Szóval nézzük, hogy alakul a vagyonunk az egyik és a másik esetben, ha emelkedéssel vagy ha eséssel kezdődik a következő húsz év, ha mindkét esetben évi négyezer dollárt akarunk felélni a százezer dollárunkból.

Itt már nagyon nem mindegy, hogy eséssel vagy emelkedéssel kezdjük az előttünk álló húsz évet. Az első esetben marad még 40 ezer dollárunk húsz év után, a második esetben 16 év után már egy fillérünk sem marad. (Az utolsó négy évet kicsit nehéz értelmezni a második táblázat jobb oldali oszlopában, mert negatív tőkére felesleges hozamot számolni, de nézzük el a készítőjének. A lényeg, hogy 16 év után elfogyott a pénzed.)

Ez azért fontos, mert például a korai nyugdíj-mozgalom akkor erősödik fel igazán, amikor nagy emelkedés időszaka van a tőzsdén. Sokan azt látják, hogy megvan az összegyűjtött X százezer vagy egymillió dollár részvényben és ingatlanban, most lehet hátradőlni és elkezdeni a nyugdíjas éveket.

Csak a tőzsde és az ingatlanpiac (meg az egész világ) olyan, hogy a nagy emelkedések után jönnek a nagy esések. Ezért sokan megégetik magukat, mert a tőzsdei csúcsok közelében kiírták magukat a munkaerő-piacról és 55-60 évesen kényszerülnek vissza a munka világába, kihagyott 10-15-20 év után.

Amint írtam is róla, a négy százalékos szabály már régen nem igaz, arra kár alapozni a jövődet. Ha mégis úgy érzed, eljött a visszavonulás ideje, egyrészt számolj jóval kisebb kivehető összeggel, mint négy százalékkal, ne felejtkezz el az inflációról, ami könnyen felpöröghet a következő évtizedekben is és modellezd le a fenti módon, mi történik a vagyonoddal, ha mindjárt egy rossz tíz-tizenöt évvel indul a nyugdíjas korod: esnek a részvényárak, a lakások bérleti díjai és a többi.

 

Share

164 hozzászólás

 • Pista
  ez a megkozelites azert tobb sebbol verzik
  ha mar egyszer olyan embert veszunk alapul aki fire szintre eljutott es hogy mit hogy csinalna akkor azzal is szamolni kene h nem a kezdeti 4000 dollarhoz koti magat hogy mar ha fene fenet is eszik en azt kiveszem, hanem eleve benne van olyan h mondjuk lekoltozik par evre videkre, olcsobb orszagba stb
  pl Londonbol siman lekoltozhetsz meg Anglian belul is olyan helyre hogy harmada lesz a havi ossz koltseged.. masreszt ha nekem megindulna 100k egysegrol 42re minden evben jelentosen negativ hozammal a vagyonom akkor mar legkesobb 2026ban kozbelepnek de valszeg elobb.. igy ha tenyleg jo voltal a szakmaban akkor nagyon nem 20 ev maradt ki. masreszt senki nem irta sehol h tilos utana penzre szert tenni, de jellemzoen hobbyrol van szo. aki ide eljut az feltalaja magat szerintem.
 • Kiszamolo
  Pista, ha nem írtam a témában már öt-hat cikket, akkor egyet se. Olvasd el őket. Ez a cikk most nem erről szól.
 • MűQuant
  Apró pontosítás quantok részére: A táblázatok adatai nem alkotnak mértani sorozatot ( sem az egyenlegek, sem a hozamok ). A végösszeg azért egyenlő a két esetben mert a szorzás kommutatív művelet. Házi feladat: Hol van a számtani sorozat elásva?
 • Karcsika
  Van egy OFF kérdésem:

  Lehetséges az, hogy a cég kirúgja (felmond) a dolgozót és egy-két hónap múlva újra felveszi?
  Elképzelhető, hogy ezt valami törvény vagy szabályozás nem engedi?

 • Kiszamolo
  Karcsika, nincs ilyen törvény. Mondjuk ha ezt valami állami támogatás kihasználása miatt csinálja (mondjuk új munkahelyek létrehozása), felmerülhet, hogy színlelt volt a dolog. De tudtommal itthon nincs semmi olyan támogatás, ami miatt ezt megérné csinálni.
 • Zsótika
  Nagyon szórakoztató írások szaporodnak itt. Idősgondozó-nyelvtanár 35 évesen 42 millióval, vagy többszázmilliós vagyonnal rendelkező, de persze még mindig dolgozó, kifejezetten olcsó autóval járó csodabogár.
  Vajon amikor ők belenéznek a tükörbe, ki néz vissza rájuk? Erre igazán kíváncsi lennék.
 • FIRE-86
  Én sem tudok ilyenről.
  A legközelebbi példa (és nem úgy hangzik, hogy ez a ti esetetek), ha a cég felmond a dolgozónak azzal a konkrét indokkal, hogy “megszűnt a pozija”, akkor 6 hónapon belül ugyanabba a poziba nem vehet fel mást.
  – Azt nem tudom, hogy ugyanazt az embert visszaveheti-e ugyanabba a poziba. Tippem hogy igen, mert mégis vissza-nyitották a pozit és adott alkalmazottal (papíron) nem volt gond, ezért ő folytatja amit előtte csinált.

  Amit Miklós írt, arra figyelni kell, hogy biztos ne arról legyen szó.

 • Husz János Puszita

  Akkor nem teheti meg, ha munkahelyteremtő támogatást vett vagy kíván igénybe venni. Ilyenkor kedvezményt kap a munkabért terhelő adókból és járulékokból, akár nullára is lemehet az összeg.

 • Ildikó70
  Nekem 2020.07.23. az utolsó befizetés.
  Hogy a fenéből lehet megélni egyedül havi 100e forintból? Ennyiből mamahotelben lehet, de sehogy máshogy nem. Sőt, legszebb éveidben verted fogadhoz a garast, elszalasztottad a legszebb dolgokat. Nehogy legyen valaha barátnőd, mert akkor meg fog ütni a guta, ha igényei lesznek – még akkor is ha megkeresi a rávalót.
  Valahogy meg kell keresni az arany középutat, mert mi a fenét fogsz 15 év múlva kezdeni a millióiddal, ha senkid nem lesz, sehová nem akarsz menni, semmire nem akarsz költeni. Valaki jól fog járni a te aszkéta életmódoddal, te meg nem élted soha az életed.
 • Ildikó70
  Gondolj bele. Egy ismerkedésnél van egy lány, aki neked szimpatikus. Aztán elmondod neki, hogy 35 évesen a szüleidnél laksz, soha nem költesz semmire, emrt spórolsz. A második randira már 1000-ből 999 lány nem is megy el, örül, hogy az elején megtudta ezeket az infókat. Gondolom, hasonló helyzetben te is így vélekednél.
 • Karcsika
  A feleségem fogják várhatóan elküldeni (már nagyon sok embert elküldtek, mert elbuktak nagy vevőket, szerintem a cég is meg fog szűnni) és sok emberrel írattak alá közös megegyezéses papírt, azzal, hogy ha nem kérik a végkielégítést, akkor lehet, hogy néhány hónap múlva visszahívják őket, ha lesz új projekt. De ha kirúgják őket, akkor nem tudják majd visszavenni, hiába lenne munka. Legalábbis ez a mondás. Egyébként ebbe jó sokan belementek, de én úgy gondoltam előbb megpróbálok tájékozódni.

  Mindenesetre köszönöm a válaszokat!

  Azt még megnézem, hogy a szerződésben van e valami utalás ilyesmire.

 • Zabalint
  Megélhetéshez:
  Mostanában majdnem mindent online rendelünk,ezért könnyebb elővenni, mennyit költünk ételre. 2 főre novemberben a Kiflin 152 ezer Ft-nyit vásároltunk, amiben nagyon kevés nem kaja volt, volt még egy 20 ezres Tesco-s rendelés, csak kaja, de számoljunk csak 10-et, hogy a Kifli non-food része ne legyen benne, meg talán úgy ~10 ezer Spar Express lehetett. Tehát nagyjából 172 ezer Ft. Ez 86 ezer Ft egy főre, nulla éttermezéssel. Nyilván, akik nem vesznek feldolgozott élelmiszert, és rendszeresen főznek, azoknak olcsóbban jön ki, bár megjegyzem, a csinálok ebédre szendvicset megoldásnál kétlem, hogy a főzés olcsóbb lenne. Ja, és a 86 egy főre csalóka, ránézésre az étkezési arányokat nézve ebből 110-120 ezer biztosan csak én vagyok (illik rám a nicknevem, de higyjétek el, sovány vagyok).

  Tényleg csodálkozok, amikor vannak akik havi 10-20-at írnak étkezésre per fő.

 • Zabalint

  “Gondolj bele. Egy ismerkedésnél van egy lány, aki neked szimpatikus. Aztán elmondod neki, hogy 35 évesen a szüleidnél laksz, soha nem költesz semmire, emrt spórolsz. A második randira már 1000-ből 999 lány nem is megy el, örül, hogy az elején megtudta ezeket az infókat. Gondolom, hasonló helyzetben te is így vélekednél.”

  Mondjuk így neki nem lesz nehéz elkerülnie a golddiggereket 🙂

 • QTT

  Én is ismerek egyedülálló, nagyon olcsó szálláson lakó konzerven élő 135 kg-os 33 éves embert, aki 45-nek néz ki. Saját kollégámról van szó. Nettó 465ezer a bére, illetve évente kap kb nettó 1.8 millió Ft bónuszt. Lakást és semmi mást nem akar, csak céltalanul lézeng évek óta. Nem tudom mi lehet a célja, szerintem az ég világon semmi. Mondta is, hogy nem a pénzért dolgozik.

  Amúgy usespanner kommentje szerintem is kamu. 14 éve fix 280-300e Ft a bevétele és 14 éve tesz el 200e Ft-ot. Aha. 🙂

  Ha a 14. évben keres nettó 300e Ft-ot, akkor tuti, hogy 14 évvel ezelőtt ennél kevesebbet keresett.
  Ha az 1. évben már nettó 300e Ft-ot keresett, akkor kizárt, hogy 14 év alatt nem nőtt egy forinttal sem a bevétele és ugyanúgy 300at keres… 🙂 Ja persze a megélhetése az első és a 14. évben is fix 100e Ft. Infláció? Azmi? 😀

 • usespanner
  8 évig angoltanárként dolgoztam, 3 hónapja idősgondozóra váltottam, mert ingyen szállást kínál.

  Januártól Németo-ban dolgozom, ingyen szobával. A kereset nettó 535.000.-Ft, amiből nettó 500.000.-Ft-ot készülök megtakarítani (bérlet+ebéd ingyen van). 35.000.-Ft elég a többi étkezésre, internet+telefonra, sportra.

  Eddig egyetlen barátnőmet sem érdekelte, hogy szüleimmel vagy mással lakom, főleg, miután megtudták hogy van 40 millióm.

  Úgy vélem, az élet élvezetéhez nem járul hozzá a mozizás (lehet otthon is, popcorn-al), a sörözés (ezt is lehet otthon), a sport és kirándulás annyiba kerül, mint a városnézés (ingyenes).

  Sosem veszek könyvet, újságot ott a könyvtár. Új ruhát évente 1x veszek: 1 pár cipőt.

  Utazni idén Marokkóban voltam (5 napra 35.000.-Ft-ból kijött a repülő, szállás+ reggeli) és Erdélyben 4 napot (45.000.-Ft).

  Autóm nincs, a sz.gépem 35.000 volt 5 éve, a telóm ingyen.

 • usespanner
  Igazad volt, Miklós, a pénz egyetlen érzést vált ki: irigységet.

  ,

  ahhah! Ez vicces volt! Soha nem találkoztam olyan lánnyal, akit a pénzem érdekelt.
  Ha van 40 milliód tőzsdén, nem kell gazdagnak mutatnod magad.

  ,
  Egy lányra nem kell költeni, egy rózsa a kertből a legszebb ajándék, elmenni a legszebb kilátókhoz, vagy egy meghitt neki készített vacsora felér bármivel:)

  ,
  Abban kételkedsz, hogy 35évesen 42 millióm van tőzsdén, de ha lenne egy közepes állapotú pesti lakásom nulla megtakarítással, azt elhinnéd?:) Hogy is van ez? 🙂

  Ha kiváncsi vagy a részletes megtakarításomra akkor küldök kivonatot-printscreen-t. (usespanner@gmail.com).
  Ha angolt tanulni szeretnél, 5500.-Ft/90perc, az idősgondozás 2x ennyi egy teljes napra!

 • Hercegnő
  ha igaz amit leírtál az életeddel kapcsolatban, az több, mint szomorú. Ami még ennél is szomorúbb, hogy neked ezek szerint nincs ezzel problémád 🙁 40 millió ide vagy oda, ezt nem nevezném életnek.
 • Addam

  Én mindent elhiszek neked, nincs is ebben semmi extra, amíg nincs gyerek. Én is voltam évekkel ezelőtt 5 napot Horváto-ban 5 ezerből. Ma ugyanez az 50szerese, csak mert családom van.

  Majd az meséld el ha lesz 3 gyereked akkor hogyan teszel félre 500K ból..

 • Attila9
  Vagy te uralod a világodat,
  Vagy a világod ural téged.
  .
  Ezt a mondatot értelmezheti mindenki a saját életére.
 • Zsótika
  “35.000.-Ft elég a többi étkezésre, internet+telefonra, sportra.”
  Mit eszel? Kenyeret vízzel?

  “Eddig egyetlen barátnőmet sem érdekelte, hogy szüleimmel vagy mással lakom, főleg, miután megtudták hogy van 40 millióm.”
  Még ha igaz is lenne, amiket leírsz: az aztán a barátnő, büszke lehetsz rá! Sokáig meg is maradt melletted biztos. Még kamunak is gyenge.

  “Sosem veszek könyvet, újságot ott a könyvtár. Új ruhát évente 1x veszek: 1 pár cipőt.”
  Aha. Tehát sem zokni, sem fehérnemű, sem póló, ing, nadrág, kabát egész életedben. Mert évente 1 pár cipőt írtál. Ja, és minden egyes nap ugyanazt a cipőt hordod.

  “Utazni idén Marokkóban voltam (5 napra 35.000.-Ft-ból kijött a repülő, szállás+ reggeli) és Erdélyben 4 napot (45.000.-Ft).”
  Aha. Én meg forgószék vagyok.

  “Soha nem találkoztam olyan lánnyal, akit a pénzem érdekelt.”
  Ez rímel arra, hogy “főleg, miután megtudta, hogy van 40 millióm”.

 • Zsótika

  Tudod még fokozni a Münchhausen-sztorit? Tényleg mindenkit hülyének nézel, vagy neked valamilyen kielégülést okoz, hogy arctalanul hazudozol egy netes blogon?
 • Karcsika

  2020-12-04 at 14:03

  Idősgondozással tényleg 1M fölött lehet keresni havonta (napi 8 óra, havi 20 nap)?
  Ez nettó? Magyarországon?

 • yimshagin
  Te figyelj már, valami nem kerek. Kicsit pontosíts már. Ha JAN óta vagy kint, az 10-11 hónap, nem 3. Vagy közben ott kint 7-8 hónapig nem dolgoztál semmit? Vagy kint is nyelvtanár voltál 7-8 hónapig és utána váltottál? Egyik sem tűnik túl reálisnak, vagy valamit nem osztasz meg velünk. Azt is áruld le, hogy oké, hogy kapsz ebédet, de hogy akarsz úgy mégis NO-ban 35k HUF-ból reggelit + ebédet + sportot stb magadnak egy hónapig? Az napi 10 EUR sincs. Csak ismételni tudom, valami a sztoridban nem kerek, de minimum nagyon szomorú, ha igaz….
 • yimshagin
  ja igen, ezek szerint hiába keresel 3 hónapja 535-t, még mindig nem tudod, hogy mennyit tudsz megtakarítani (idézelek: “…tervezek…”? Hogy van ez? Illetve még mindig csak 8 évet vallottál be a 14-ből….
 • matetoth

  Én magam nem vagyok jogász, de egyetemen annó azt tanították, hogy a közös megegyezéssel a dolgozó nem járhat rosszabbul, mint a sima felmondással, különben a bíróságon 5 perc alatt megáll a színlelt szerződés, ami ugye semmis. A cég, aki ilyet csinál, amúgy is egy szemét cég. Olyan meg nincs, hogy nem vehet vissza, még nagyobb szemét cég. Beszéljetek ügyvéddel, szerintem ilyet nem érdemes aláírni, inkább ne vegyenek vissza… Akit meg nem vesznek vissza, az adja be a keresetet, amíg van pénz a cégben!
 • Bálint
  MIért csesztetitek usespannert? Először én sem hittem el. De ha nem kamuzik, és ennyiből él, akkor mit zavar titeket, hogy hogyan él? Meg olyanokat képzeltek bele, ami nincs benne abban, amit leírt.
  Pont lányok Ti jöttök ezzel a primitív degradáló dumával, hogy akkor biztos nincs csajod, mert az elhajtana. 🙂

  Tőlem persze távol áll, hogy anyámmal éljek, vagy szobatárssal 30+ felett, inkább dolgozok +15 évet.
  De ha valaki így éli az életét, azzal mi a baj? Ha ráadásul oktat, és időseknek segít a munkájával?

  Régen 3 generáció élt egész életében egy házban, mert ott volt munka a ház körül, és nem futotta másra. De ez már másik téma, a posztom lényege, hogy legyetetk nyitottabbak, és ne ítélkezzetek, csak azért mert valakinek teljesen mások az igényei.

 • Buy & Hold
  Ne bántsuk már. Elképesztő szabadság-érzetet adhat az, ha ilyen kevés pénzből jól tudja magát érezni, pláne, ha a sokszorosát félreteszi, csak úgy robog a FIRE felé. Kit érdekel ha kamu, úgy látom az életmódra nem sokan irigykednek. Lifestyle inflation meg ráér ha ezen a szinten már FI (bár úgy tűnik mintha az lenne, aztán ki tudja milyen SWR-t tűzött ki célnak).
  , ha igaz amit írsz, és ez így tényleg még jó is neked, le a kalappal. Jacob vállon veregetne szerintem 🙂
 • Shabadabadoo

  kicsit hasonlítassz a fiatalkori énemre ezek szerint.
  Én nem tudtam elkezdeni ezt a fajta spórolást egészen 25 éves koromig.
  Addig csak a buli volt meg a csajok, de aztán kimentem külföldre és a fizetésem nagy részét megpróbáltam félre rakni. Kb évi 3 milliót. Ezt az önsanyargató életmódot 4 évig bírtam. Aztán később megint bírtam 2 évig.
  Szóval összejött kb 15 misi a 30as éveim elejére. Vettem anno egy lakást 8ért ami most olyan 20at ér.
  Van még egy kevés kp-m veszély esetére.

  Amúgy amikor volt már 10 misim(2008 kb) és összejöttem egy lánnyal.
  Őt az qrvára frusztrálta volna, hogy ennyire minimál életet élek. És most már engem is.
  Mondjuk én nem próbáltam azt, hogy a csajomnak a szülinapjára csak egy szál lopott rózsát viszek és közben ott van a számlámon 10 millió. Sőt vérig sértődött volna. Bár lehet vannak ilyen csajok. Kirándulás sincs ingyen. Vonaton a WC-ben lógsz

 • QTT

  Ne viccel, szerintem ezzel az irigységesdivel nagyon rossz helyen jössz. Erős a gyanúm, hogy az olvasóközönség tagjai közül nem 1-2 ember rendelkezik ennél többel. Főleg, hogy vagyunk itt páran, akik lakásokat is adnak ki, pusztán azok értéke simán üti az összeget, milyen irigység? Hiszen Te is mondtad az egyik hozzászólásodban, hogy 40 millió nem sok pénz.

  A kommentedre a reakciókat nem az irigység, hanem az váltotta ki, hogy nem igazán áll össze a matek (lásd például az én levezetésem, hogy miként stagnál 14 éve a bevételed 300e Ft-on…), másokat meg a – már megbocsáss – a leírt dolgaid alapján körvonalazódó brutál magányos (nézzél otthon filmet, sörözz otthon stb…) és már-már eszement módon indokolatlanul spórolós életmód sarkallt komment írásra.

 • attila
  Azért nem nevezed ezt életnek mert a média meg a társadalom nagyobbik része azt ültette beléd hogy ez nem élet! Erről szólnak a sorozatok, filmek, reklámok…. Engem az is boldoggá tesz ha a gyermekemet tanítom itthon. Kocsi, laptop, telefon, stb. ezek csak eszközök, amik megkönnyítik a munkámat, életemet. Abban igaza van user-nek hogy a boldogsághoz messze nem kell annyi pénz mint amit gondolnak. Nekem a havi költségem kb. 400-500 e között van 2 gyerekkel, a bevételem jóval több ennél, ezért nem is nagyon tudom elkölteni a pénzt ami jön. Befektetem, de szerintem soha nem lesz szükség rá. A legjobb ötlet amit adhatok az a szabadidő vásárlása a többletből. Viszont nálam már ez sem megy. Mert kell valamit csinálnom hogy ne öljön meg az unalom amíg a gyerekek suliban vannak. Így kertészkedek, barkácsolok, újítgatok, bár most ez sem megy annyira mert tél van.Ja igen 40 éves vagyok.
 • attila
  Ha adhatok egy tanácsot akkor mindenképpen olyat társat kellene találni aki hasonló beállítottságú, mert tapasztalatból mondom hogy nagyon erős szakítópróba ha számodra alap dolgokat kell nap mint nap magyaráznod olyannak aki nem érti 😀
 • Dani21

  Mindenki mást nevez “életnek”. Lehet, hogy valakinek napi 100 ezer kell a puszta életbenmaradáshoz, mert ő ehhez szokott hozzá (aranyásók, sznob startupperek, hegyi MILF-ek, celebek). Mások lemondanak bizonyos élvezetekről vagy tárgyakról, anélkül, hogy ezt lemondásnak élik meg. Ha usespannernek így jó, elégedett, és nem vágyik másra (direkt nem a “több” szót használom), akkor boldogabb az emberek 90%-ánál, akik szórják a pénzt, mégis szörnyen érzik magukat. Van pénze, elégedett az életével, voltak/van barátnője, hát még mit kívánhat az ember?
 • Tőzsdespeki
  Usespanner, ezt tavaly szeptember 17.-én írtad:

  A másik állítással egyetértek, nekem is irreális célom van, egy segélyszervezet alapítása vagy támogatása “sok” pénzzel, a “sok” ugyebár megfoghatatlan cél. Vagy egy tökéletes kapcsolatra törekvés, ami szintén hasonló klategória:))

  A több tízmillió Forintodból jutott már valamelyik segélyszervezetnek? Nem SOK, csak valamennyi. Mert ennyi pénzzel azért ez nem irreális cél, mostanában mégsem emlegeted sehol.
  Illetve a tökéletes kapcsolatot hogy képzeled el, amikor sokéves ruhákban és állandóan egy cipőben jársz, és nem költesz “semmire”? Vagy inkább lemondtál róla, mert meghaladná a havi 35ezres keretedet?

 • Shabadabadoo

  Mint fentebb írtam ez az életmód engem 4 év alatt nyírt ki.
  De 14 év? Már lehet eljutottál arra a szintre, hogy képes vagy km-t gyalogolni azért, hogy a kenyeret 40 forinttal olcsóbban vedd meg. Samponból, fogkrémből, borotvából csak is a legolcsóbbat. Már biztos abban is profi lehetsz, hogy hányszor mossál. Milyen mosóporral, hogy éri meg a legjobban. Ha 14 éve így élsz, akkor soha nem tudsz majd felszabadultan költeni semmire. Már az egész szellemed bezárult ebbe.
 • Zabalint
  Most mit akadtok ki userspanneren? Bezzeg az teljesen természetes volt, mikor sokan előadták, hogy 1-1.5 millió nettót keresnek, de havi 150-ből jön ki a 4 fős családjuk, a többit félreteszik… 🙂
 • Hercegnő
  nem csesztetjük, nem is ítélkezünk, hiszen többségében mi is pénzügyileg tudatos emberek vagyunk (a kommentek alapján), akik átlag felett keresnek és tesznek félre. Csak sokan nem szeretjük, ha hülyének néznek minket, kamuznak (és bàr valami jobbat kamuznának mint a megélek havi 35ezerből). Mint látod itt feltűnik egy-két embernek, amikor valaki hatalmasat blöfföl, önellentmondásba keveredik, és már totál belezavarodik a storyba. most ennek a klasszikus példáját mutatja be 😀
 • tumpara
  Most nem azért, de mi nem hihető usespanner 35.000 Ft-os havi költésen? Szállást, ebédet ingyen kap. Reggelire vesz müzlit tejjel, vagy felüt 4 tojást, vacsorára meg csirke + rizs kombó. Ilyen aszkéta hozzáállással sima ügy. Ne magatokból induljatok ki, én például nem eszek kenyeret, ahhoz nem kell vaj, felvágott, tápanyagszempontból semmirenemjó virsli, ahhoz mustár, ketchup stb. Lehet ő még desszertet se eszik, az ilyen-olyan joghurtokon, csokin, amik a fogyasztói társadalomban tök természetesek, csomót lehet spórolni. A kérdés persze, hogy érdemes-e, az élet pont attól szép, hogy kipróbálunk új és új dolgokat, nem pedig 4 fal közé beszorítjuk magunkat. Legalábbis nekünk. Neki lehet, hogy így jó. Régen én is sajnáltam a pénzt sörre a krimóban, hisz feleannyiért megvolt a boltban, de ilyenkor a helyet, a társasági élményt veszed meg, ami pótolhatatlan. És ahogy idősödsz, egyre jobban.
 • xyz
  Bámulatos, hogy még ezen a blogon is mennyien a pénzzel, pontosabban a pénz költésével azonosítják a boldog életet, és el nem tudják képzelni, hogy vki boldog lehet kevés pénzből is.
 • SingleDad
  Sokan rászálltatok a témára, hogy havi 100 000 huf-ból képtelenség megélni. Zárójelben felhívom a figyelmeteket egy apróságra: a minimálbér nettója jelenleg 107 000 huf. És vannak, akik még gyereket is nevelnek belőle. A közmunkás bérről ne is beszéljünk…
  Személyes adalék: az idei évben jópár hónapot sikerült eltöltenem munkabér jellegű jõvedelem nélkül. A megtakarításaimat nem szerettem volna felélni, ezért keveset költöttem. Havi kb 85 ezerből simán kijöttem és nem egyedül. Ez nem tartalmaz semmi nagyobb egyszeri (pl kocsi műszakija) vagy beruházás jellegű (pl laptop vásárlás) vagy képzés, tanfolyam kiadást. Havi kaja kb 26-30 ezer, rezsi szintén ennyi (fűtés, gáz “mindigannyi”) a maradék tankolás, kirándulás stb. Ráadásul még rosszul se éreztem magam, egész nap a kertben, szabadban voltam, grilleztünk stb.nyáron még 2 környező országban, gyönyörű helyeken is jártunk 1-1 napra
 • SingleDad
  Folyt. Az étel költéshez kis magyarázat: természetesen férfi létemre magam főztem. Igy egy laktató, egészséges ebéd simán kijön 350-400 huf-ból.
  A megtakarításaimat közben befektettem, így nagy félelmemben még növeltem is a tőkémet.
  Higgyétek el: a boldogság nem pénzköltés nagyságától függ.
 • keszpenz
  Elnézést az off-ért.
  8M forintot szeretnék készpénzben felvenni a bankból. ATM-bôl egyszerre max 800 ezret lehet felvenni, de csak a költségeket nézve, olcsóbb lenne, mint a bankban felvenni. Van valakinek tapasztalata hasonló helyzettel? Van egy olyan érzésem, hogy a harmadik 800 ezres kp felvételnél a bank le is tiltaná a kártyám…
 • András
  Érdemes megvárni a fordulónapot, hogy a teljes év meglegyen. Van aki 3 nap miatt elesett a 2%-os indexálástól.
 • usespanner
  Huhh, több kommentet kaptam, mint az elmúlt 5-7 év blog olvasás során együttvéve 🙂


  Még 1x fussunk neki:
  Most megyek januárban Münchenbe, idősgondozó segédnek. Stimmt?
  Eddig évekig angolt tanítottam magántanárként, átlag (jelen értéken!) 300.000.-nettóért.

  Kivéve október elejétől, mert idősgondozó vagyok a Mátyás téri Olajág Otthonoknál, 138.500.-Ft-ért.

  Elmondom, hogy mit eszem kb 600.-Ft-ból holnap.

  – Gombás milánió makaróni (gomba 150.-Ft, tészta 50..-Ft, par. szósz 70.-Ft)
  – Kőrözöttes kenyér (kenyér 60.-Ft, túró 120.-Ft, margarin 10 Ft, hagyma 20.-Ft, tejföl 30.-Ft)
  – Reggeli: a tegnapi édes sütőtök (100..-Ft)

  Ez a kozmetikai fogyasztásom+fodrász egy egész hónapban: Egy Kolynos fogkrém harmada (80.-Ft, egy 270.-Ft-os folyékony 1l-es szappan fele tusfürdőként (135.-), egy WU2 óriás sampon tizede, kb 70.-Ft, 1 db borotva kb 40.Ft) = kb 300.-Ft+magamnak vágom a hajam

 • Zsótika

  Ugye te sem gondolod komolyan, hogy igaz, amit usespanner írogat?
  Évente 1 pár cipő. Semmi más, ami ruházat. Gondold már végig! De nem is csak erről van szó. Nagyon sok ellentmondást nem magyarázott meg. Egyszer 12 éven át évi 2 millió megtakarítást ír, egyszer 14 évig évi 2.4 milliót.
  Egyszer azt írja, hogy egyetlen barátnőjét sem érdekelte a pénz, aztán meg azt, hogy nem érdekelte őket semmi más, amikor megtudták, mennyi pénze van.
  Egyszer azt írja, hogy számára irreális cél, hogy sok pénzzel segítsen egy segélyszervezetet, aztán nyomatja a “42 millióm van” dumát.
  Mindezek után, nagy összegben mernék fogadni, hogy most röhög valahol, azt élvezve, hogy milyen cunamit gerjesztett.
  Mindenki úgy él, ahogy akar, de egészen biztos vagyok benne, hogy ő nagyon nincs jóban saját magával.
  Ha van igazságtartalma annak, amit ír, akkor ott már mentális problémák vannak pénzügyileg.
 • Zsótika

  Nagyon sok ember boldog kevés költéssel is.
  Amit usespanner írogat, az teljesen más kategória. Ezt egész egyszerűen látni kell. Nem áll össze a kép, és ő sem tudja összerakni.
 • usespanner
  @tőzsdespeki,
  Ez az egész spórolás arról szól, hogy azt az utat kövessem, mint Böjte Csaba. (aki nem ismeri, itt a legfőbb ideje.)

  De bavallom töredelmesen, a milliókból senkit sem támogattam évek óta.
  Jótékonykodni akkor fogok, ha már egy budapesti lakás árát összehoztam ami nagyjából megtörtént. Különben az egész spórolás értelmét veszti, I agree 100%.

  Azt hogy érted, hogy rossz ruhában járok?

  Itt a FACEBOOK profiloldalom, döntse el mindenki maga:)

  facebook.com/david.varga.71653/photos_all

  A hobbim a nyelvklubok (3000.-Ft/hó), röplabda (3000.-Ft/hó), túrázás és főzés és a vásárlás (használt ruha, akciós termékek), tőzsdézés, tanulás, illetve a barátnőmmel lenni. Nem kerül semmi semmibe!

  Minden hónapban adok vérplazmát a Plazma Szolgálatnál, illetve közvélemény kutatásra járok (+40.000.-Ft).

  Ne ellenem, inkább a fogyasztás ellen hirdessetek jihadot! 😉

 • GABOR8
  A FIRE sztorihoz: 38 evesen 15 év munka utan részben kényszerből részben azért mert kb havi 400.000Ft passzív jövedelmet tudtam magamnak osszerakni, felmondtam a melohelyen, hogy majd most aztán ennyi volt jön a pihenés.
  Volt még pár hetem a munka végéig, amikor mar elkezdett járni az agyam.
  Az első boldog év első napján céget alapítottunk és azóta annyit dolgozom amennyit az elmúlt 14 évben még soha. Keresek vele atlag 2-500eFt-ot.
  Ennyit a FIREről, lehetetlen 38 evesen nyugdijba menni, legalábbis egy egészséges ember számára szerintem halál. Pedig nagyon elszánt voltam, persze nem vagyunk egyformák.
 • gab
  Úristen, itt kezdenek tobzódni a hülyék.

  Nézzétek meg a Monty Python Four Yorkshiremen c. jelenetét, amiben négy k. gazdag fickó licitál egymás alá, hogy ki jön mélyebbről. Kb. ez van itt az elmúlt időben, csak a spórolással. Micsoda élet, évtizedeken át, havi 100 ezerből, és már meg is van a 42 millió (116 ezer euró!)

  youtube.com/watch?v=ue7wM0QC5LE&ab_channel=TheFullMontyPython

  Amúgy tudtátok, hogy John P. Getty tényleg pénzbedobós telefont szerelt fel a kastélyába, hogy a családtagjai ne beszéljenek annyit telefonon?

 • a profi

  Sok accumulating ETF van, de valószínűleg SXR8

 • Tamás

  Nem tudom, hogy mit mond a munka törvénykönyve, nálunk a kollektív szerződésben benne van, hogy ha visszajössz x időn belül (x mondjuk a kapott hónapok száma) akkor vissza kell fizetned a végkielégítést.
  Én biztos felvenném, LEHET, hogy valakit vissza tudnak majd venni, de ha ez 2 fő és vannak rá 10-n, akkor nem biztos, hogy te leszel az egyik. Az a pénz meg amit már odaadtak nálad van, a tied.
  Ha nem akarja kifizetni a végkielégítést, akkor semmiféle közös megegyezéses papírt nem szabad aláírni, keresni kell egy ügyvédet.