Nulla százalékos CSOK hitel

Több apró módosítást bejelentettek a CSOK hitellel kapcsolatban, a legfontosabb az, hogy aki az MNB 2,5%-os zöldnek csúfolt hitelét is igénybe veszi, annak a CSOK hitele 0%-os kamatozású lesz az eddigi 3% helyett.

Az MNB zöld hitele 70 millió forintig biztosított, a feltétele, hogy az ingatlan megfeleljen azoknak az energetikai feltételeknek, aminek már évek óta meg kellene felelnie minden új építésű ingatlannak. (Csak közben folyamatosan csúsztatták a bevezetését. A legújabb időpont jövő év közepe.)

Erről itt írtam bővebben:

Zöld lakáshitel

A lényeg: ha újépítésű ingatlant veszel és meg tudod várni az októbert, akkor vedd igénybe a zöld hitelt és ha jogosult vagy rá, akkor a CSOK hitelt is.

Share

141 hozzászólás

 • Arthur

  Oké, Mr. Tudatos vagyok, akkor elmondod mi a megoldás? Mi most veszünk lakást önerő+hitel+csok (egy gyerek után, 600ezer).

  1. Most van rá pénzünk 35+ évesen
  2. Az albérleti díjak meghaladták a hitel havi törlesztőjét, tehát jobban megéri hiteltörlesztőt fizetni mint más zsebét tömni az albérleti díjakkal

  Szóval várom a javaslatodat, mi legyen, hogy én se csak egy tipikus átlagproli legyek mint .

  Ne vegyem igénybe a 600e CSOK-ot? Oké, odaadod? Ja, a CSOK miatt nem kell fizetnünk a majdnem 2 milliós illetéket? Kifizeted helyettem? Mert akkor szívesen leszek tudatos és nem kérem ezeket. Vagy ne vegyünk lakást, hanem éljünk életünk végéig albérletben? Szóval mit javasolsz nekünk egyszerű átlagembereknek akik az orrukig se látnak?

 • Husz János Puszita

  Kína le akarja ereszteni az ingatlan/hitel lufit. Most dőlt be egy irdatlan nagy ingatlanfejlesztő, aki nagyon nagy tőkeáttéttel épített többek között szellemvárosokat.

 • Gergő
  itt manapság nem illik pozitív hangvételben írni, látod egyből belédáll mindenki 🙂 azért arra számíthattál, hogy a kommentelők magas százaléka irigy lesz rád, és nekiáll a földbe taposni virtuálisan
  én kívánok nektek minden jót, nyilván én sem örülök gyerek hiányában az elszállt áraknak, de belátom hogy nem a te hibád (meg a hozzád hasonló családoké), egyébként én is kihasználnám ezeket a támogatásokat, ha lenne gyerek
  babavárón gondolkoztunk, mert tervezünk gyereket, de valahogy annyira tikkeltem arra, hogy az államtól kérjek segítséget, hogy inkább nem vettük fel – sokkal nyugodtabb vagyok így
  nademind1, nektek jöjjön össze tényleg, mi, a többiek meg majd a kispadról köpködünk szotyival 🙂
 • kisbolygó
  jóljáró Szerintem egy gyerekesként fogalmad sincs mit jelent három gyereket nevelni. Nemcsak anyagi értelemben, bár keress rá egy átlagos szálláshely árára 2 felnőtt 3 gyerek esetében mikor már a gyerekek 12 évesek elmúltak…. Én is háromról álmodoztam, egy lett… Mikor felveszitek a nektek járó támogatásokat fogalmatok nincs miket tartogat a jövő. Pl. Lehet hinni, hogy a nagyszülő örökké él és egészséges és persze ti is boldogan éltek mindenki boldog, kiegyensúlyozott és persze jól keres…. Szerintem aki előre támogatást vesz fel születendő gyerekre, lehetőleg csak addig adósodjon el amíg a kényelmes lakhatását biztosítja belőle.
 • csizkek
  “USA-ban 18 millió lakóingatlan áll üresen…” Irgalmatlan nagy szam, ugyhogy kicsit gugliztam mi ez. USA-ban a lakoingatlanokba szamoljak az osszes olyan dolgot is amiben Mo.-on nem nagyon laknak. Mobil hazak, lakokocsik, atalakitott vasuti kocsik es hasonlok. Stat szerint amikor nezik es adott pillanatban epp nem lakott, vagy mert valoban nem az vagy epp kiadas alatt all az ingatlan, akkor “vacant”-nak szamit. Tehat lehet az ingatlan hasznositott. Es a nagy resze ezeknek a lakohelyeknek az un. elhagyott lakohelyek. Ahol leepult a gazdasag es a lakok elhagytak a kornyeket. 2 nagyvarosi pelda, Detroit es Baltimore, de rengeteg ilyen van.

  Amirol en beszeltem azok az UJepitesu lakoingatlanok, amiket csak a teglaert vettek es realizalni akarjak a hasznot rovid tavon. 2-5ev. Se kiadva, se lakva, csak tartva es nem vmi elhagyott kornyeken. Mint a kinai telepek.

 • csizkek
  “új egyensúlyi állapot jöhet a rendszerben.” Igen de mindig van “egy utolso csavar”. Ez mikor jon?:) Jo lenne egy kristalygomb..
 • csizkek
  “ami üres azok a ,,gyengébb minőségű” lakások.”
  Amit en lattam, ott 1-2 lakas kivetelevel mind el volt mar adva a tobb 100-bol. Csak a tobbseg uresen all, olyan mint egy szellemhaz. Pest XIII, IX. Es sok a kulfoldi tulaj.
  Kivancsi lennek hany ilyen ingatlan van Mo.-on. (Nem az elhagyott falvakban), hanem Bp., megyeszekhelyek.
 • csizkek
  “nem jó a példád, az én példámban nekem le van akciózva a MM-ban a tv, viszont az emberek nagy többségének teli áron van…”

  Tehat jo a pelda:) Te is piaci ar felett veszel, a tobbseg meg aki nem jut hozza az finanszirozza a te latszolagos kedvezmenyedet. Es a hozzajutok sokadik kedvezmenyet (zold hitel). Mikozben a normalis egy szelesebb koru hozzaferes es alacsonyabb ar lenne.
  Egyetertek, hulye lennel nem kihasznalni. De az, hogy jol jarsz az nezopont kerdese. En szerintem a te lakasod utan kb. masik 3 csalad meg k. rosszul jart.
  Es aki a “jol jarasnak” tapsikol az k. nem ert valamit.
  (Egyreszt a ner ezzel vesz szavazatot, masreszrol meg elqta a gazdasag szerkezetet. Epitoiparral lehet a legkonnyebben GDP-t “novelni” es lopni az EUs penzekbol. Aztan ha lecsengeg a hype es nincs eu-s penz akkor majd lehet csodalkozni a letolt gatyan, meg a kecod erteken)

 • csizkek
  “Csakis építés es Ner lakás vételre lesz jó. Sokan kivárnak emiatt, el fog fogyni 2 hónap alatt imho”
  Egyetertek. En 200mrd keretet olvastam, de az elmult honapokban havobta vettek fel 150-160mrd HUF ingatlanhitelt. Havonta. Szal ez karcsu keret, nem lesz mindenkinek.
  A riziko most az ezzel, hogy most kell lekotni egy valoszinuleg megfelelo ingatlant vagy inditani az epitkezest. Mert ha beut a zoldhitel a reszletekkel, az azonnal beepul majd az arba.
  A keretet valoszinuleg megemelik majd, mert a valasztasokig ki kell tartani, jon majd az adovisszaterites jovore. Szal rendes penzlocsolas lesz a valasztasokig.
 • csizkek
  “Akkor nem jelent jót, ha nem vagyunk felkészülve a viharra.”
  2007-2009-ben ki volt felkeszulve a viharra? A vihar mindig a nagy euforia kozepette jon. Amikor mar senki elkepzelni se tudja, hogy az “adott piac” nem koszikla szilardsagu atomstabil.
  Atlagember ilyenekre soha nincs felkeszulve, csak “sodrodik”..
 • Érdeklődő
  Sziasztok!

  Mi is abba a körbe tartozunk, akik minden családi “támogató” intézkedést igénybe vehetnek – amit, ha már így alakult meg is teszünk – de egyáltalán nem pénzesőként élem meg a mostani jelenséget, sőt számításaim szerint a piacra gyakorolt hatásai miatt még rosszabb helyzetben vagyunk bizonyos szempontból, mint ha ezeket nem vezették volna be.
  Ennek margójára szeretnék még egy kis segítséget kérni. Ha megvalósul a jövő évi “pénzeső” SZJA visszaosztás formájában, értelmezésetek szerint párom SZJA-ja, visszaigényelhető-e majd? Egész évben GYED-en volt, ezért nem egyértelmű a számomra. (Valahol azt írják, hogy a munkabér utáni SZJA jár vissza.) Önsegélyező pénztárt nyitnék éppen (jön a 2. baba és kihasználnám az adóvisszatérítést), de jelenleg nem tudom, hogy nyissak-e az Ő nevére, vagy mivel úgyis visszakapja az SZJA-t, nem érdemes. (Éves SZJA-ja 400.000 Ft körül van.)
  Köszönöm!

 • jami
  A támogatások margojara. A szomszéd ikerház bá 1 gyerekkel költöztek, mi 3mal. Ok akkor megcsináltatták a teraszt, én most próbálom, dupla annyi lesz már. (Ok, az egyik hitelt épp visszafizetem, meg vele az volt a fő cél, h az első kamatperiódus végére…)
  A fő különbseg a 3 gyerek, támogatással együtt is. Idővel dolgozhatok le a pénzhez való hozzáállással, ettől még a 3 gyerek kiadási oldalon is érezheto. Szemüvegek, sportoknak, táboroztak, nőnek ezerrel (ruha, cipő, kaja).
 • Sanya
  Én is nagyon jól jártam az orbán-rendszerrel. Én amúgy kényelmes vagyok, családos, szeretem a megszokott dolgokat és nem igazán vagyok flexibilis. Szeretek elmélyedni a feladataimban, jól is csinálom őket és nem nagyon ugrálok feleslegesen. Foglalkozásomat tekintve SW fejlesztő mérnök. Amikor 2014-ben világossá vált, hogy fideszék még egy jó darabig a nyakunkon maradnak én felpakoltam a családot és nyomás külföld. Azóta kiderült, hogy ez volt a legjobb döntés mind személyes fejlődés mind anyagi oldalról. A második gyerek már itt született. Ezt a lépést meg kellett volna tenni a NER nélkül is, de mivel említettem, hogy kényelmes vagyok, valószínűleg nem nagyon ugrándoztam volna. Így én is nagyon jól jártam a rendszerrel és ezért hálával tartozom a fidesznek. Persze azért nem fogok rájuk szavazni sőt! De nincs okom a panaszra.
 • Tothger
  Lehet Hogy kicsit OF
  Bennem 2 kérdés merül fel:
  – Mi lesz ha elfogy az állam pénze és már nem lesz több osztogatás?
  – Minek ennyi új lakást, házat építeni, ha folyamatosan csökken a népesség?

  Egyetlen választ találtam a második kérdésre: röghözkötés és adósrabszolgaság létrehozása.

 • QTT

  Pontosan. Amúgy sokan ezt nem veszik számításba, hogy mennyi pénz 3 gyerek nevelése. Kollégám már megépítette rég a házi oltárt Viktornak. Előtte nem volt elvakult, de mióta vettek egy CSOK házat és a szétesett autót le tudták cserélni gyerektámogatott Dacia-ra, azóta Vityó az Isten.
  Mondtam is neki akkor, hogy az adott munkakörödben szebb napokat látott országokban megvan mindez támogatások, pénzöntés nélkül is, szóval nem ez a normális előre jutás, akármennyire ezt akarja a kormány elhitetni.

  Aztán a gyerekek nőnek, ahogy az élelmiszer árak is. Már nem olyan vidám, mert asszony nem dolgozik, az ő ~650e Ft-os bevételéből élnek 5-en + ugye a hitel törlesztés. Már megy a másodállás, meg asszonyt is el kellett zavarni részmunkaidőre, mert baj van az anyagiakkal, kevés az a 650 ennyi emberre manapság, hogy maradjon is valamennyi.

 • Petike
  De emberek azt tudjuk hogy még mindig nem csak Bp és környékén lehet lakást vagy házat venni? Tudom, a Nagykörúton kívül már lehet hogy leesel a Földről, de azért próbáld ki egyszer és talán nem lenne 80 Milla egy teraszos lakás… Az állami támogatás egy része pedig tény hogy beépült az árakba, és az eladó is jól jár vele. A mocsok.
 • L

  Csak hogy a sok funkcionalis analfabeta reagalast ellensulyozzam kicsit:

  En ertem, amit irsz, azaz hogy hangsulyozottan nem csak a sajat anyagi helyzeted tartod szem elott, hanem a tobbieket is, es hogy epp ez a kommented lenyege, hogy erzekeled a mestersegesen krealt ellentetet a ketto kozott.

  Szerintem se legyen lelkifurdalasod a tamogatasokat igenybe venni, barmennyire is latod benne az igazsagtalan, tarsadalmilag karos reszet. Nem te kerted, nem te dontottel, hogy ez a tamogatasi rendszer olyan legyen, amilyen. Az adofizetok nem fogjak visszakapni a penzuket akkor, ha te lemondasz a tamogatasrol, hanem majd valamelyik focicsapat koszoni szepen. Tarsadalmilag most mar hasznosabb is, ha kimaxolod.

 • BlaZember
  Ha egy támogatás bekerül a rendszerbe, akkor az azt felvenni képes szakik arra fognak rámenni, mert ott nagyobb profitot tudnak realizálni túlszámlázással. Így a CSOK-os építkezések elszívják a szakembereket a nem CSOK-os építkezések elől. Kivéve, ha a nem CSOK-os építkezéseken is emelik a szakik profitját az építtetők, hogy találjanak valakit. Ha ezt teszik, az már húzza a használt piacot is. És már be is épült a támogatás az árakba. Emellé még ott van a nagyon olcsó hitel is persze, amiből lehet versenyezni a CSOK-kal. Na erre jön az infláció alatti “zöld” hitel, meg a nullás CSOK hitel, hogy legyen még miből feljebb rugdosni az árakat. Aztán lehet marha jól járni… Főleg annak, akinek nincs annyi bevétele, hogy képes legyen beszállni a licitversenybe, és így nettó befizetője a versenynek, ami az ő kilátásait rontja le nullára. A CSOK nem támogatás, hanem egy pénzszivattyú…
 • BlaZember
  A hozzászólások nem negatívak voltak, hanem felhívták rá a figyelmet, hogy szó sincs jól járásról. Persze ha valakinek elég jól járásból annyi, hogy hozzá képest sokan nagyon megszívták, de ő kevésbé, az örülhet nyugodtan. Az orosz kollégám mesélte, hogy náluk már meglépték a piaci alatti kamatozású támogatott hiteleket. Lehet tippelni mi lett az eredmény…
 • einguaz
  “De emberek azt tudjuk hogy még mindig nem csak Bp és környékén lehet lakást vagy házat venni?”

  Tudjuk, csak sok esetben máshol egyszerűen nem érdemes.

  Budapest és környékén él / dolgozik kb. az ország harmada, és egyes szakmákban itt van a munkák jelentős része (tippre 80-90+%). Ennek hatására sokkal könnyebb munkát kapni és a fizetések is jelentősen magasabbak.
  Sokszor megérni még a mostani árak mellett is bérelni Bp-en egy lakást, mert a bérleti díjnál (plusz rendszeres hazautazás) is nagyobb béreket lehet Bp-en megkeresni mint mondjuk megyeszékhelyeken.

  Érdekes lesz, hogy a mostani home-office lehetőség mennyire marad meg, ha igen, akkor lehet, hogy érdemes lesz Bp-től távolabb is ingatlanokat nézni, bár ilyenkor nyilván ezek ára is jelentősen meg fog nőni…

 • Treil
  Nem a családtamogatassal van a baj, mert az egy rendkívül szükséges dolog hanem a módjával. Impulzusszeruek a bejelentések, a többség egesz egyszerűen azért ugrik bele mert retteg hogy kimarad. Erre még a birkanyaj effektus még tovább tuzeli a piacot. Még az is ingatlant vesz aki befektetéssel teszi mert az árak növekedése ebbe hajtja, mintha örökké aranyat érne bármi aminek fala van.
  Lakástakarék, gyerekenként normális összegű adovisszaterites kellene. Sokkal jobban kisimulna a piac mert nem lenne ez a kimaradastol való félelem. Csak nem biztos hogy ez a döntéshozók érdeke.
 • csizkek
  “Nézzétek meg, mennyivel nőtt az átalgbér mondjuk 5 év alatt.”
  Nem az atlagber szamitana hanem a median. Az meg nem nott, sot.. (bar csak EUs szamok vannak, mert KSH nem nagyon publikal mediant)

  ” hogy összességében pl. a CSOK-nak nagy hatása lenne az árakra. ”
  Esetleg olvass vissza itt a kiszamolon. Meg az elejen Miklos postolt konkret lakasarakat bejelentes elott es utan. Azonnal megjelent a CSOK az arban, kozel atmenet nelkul!

 • csizkek
  “Kína le akarja ereszteni az ingatlan/hitel lufit. Most dőlt be egy irdatlan nagy ingatlanfejlesztő, aki nagyon nagy tőkeáttéttel épített többek között szellemvárosokat.”

  Koszi, ennek utanaolvasok! Szerinted, szerintetek ennek milyen hatasa lehet global szinten?

 • csizkek
  ” Az albérleti díjak meghaladták a hitel havi törlesztőjét,”
  Ezt az osszehasonlitasi hibat a legtobb ember elkoveti. End 2 end kell osszehasonlitani a teljes koltseget, Es az onresz nem bankszamlan van berles eseten, hanem be van fektetve..
  Elmult 5 evben egyertelmuen vasarlas es nagy kasza volt ezzel. Kerdes mi lesz azzal aki most vesz a kov 5-20evben.

  Amugy ja, hulye lennel nem kihasznalni a lehetosegeket. A hozzaszolasok arrol szoltak, hogy ennek azert ne orulj, mert te is a sz..oagon vagy, csak kevesbe mint a nem jogosultak. Es a normalis piac k. nem ez lenne.

 • csizkek
  1., Az allam penze a te adod es jarulekod + EUs penz, azaz ny-eu emberek adoja es jaruleka. Olyan “nincs”, hogy elfogy. Hitelt vesz fel az allam. Ergo attolja a problemat majd a gyerekeidre..

  2., nepesseg csokken, de csokken a haztartasokban elok szama is. Plusz megjelentek az airbnb es van egy “halom” teglanak vett befektetesi lakas is, uresen. Kulfoldiek, kulfoldon elok, Mo.-on “csak” vmi bazist fenntartok..

 • ultrakapitalista nagytőkés
  1. 2008-ban vettem, egy 76 négyzetméteres 4 szobás újépítésű lakást, akkor 29 milla volt. Kp-ra, hitel nélkül. Akkor Viktor még ellenzékben volt, csok, családi adókedvezmény sehol nem volt, csak a Böszme csomagja, 40%-os szja. Most ránéztem az ingatlan.com-on, az ilyen újépítésűek 70 milla körül mennek. Van mindenféle kedvezmény, ha másnem 15%-os szja a proliknak. Drágultak, vagy nem? Mennyi volt akkor a medián jövedelem és emnnyi most? Szerintem könnyebben lehet ma hozzájutni egy ilyen ingatlanhoz, mint 13 éve.

  2. Miért állnak üresen az újépítésű ingatlanok, melyek már el lettek adva? Vagy mert van aki diverzifikál, a pénze egy részét ingatlanba teszi, és ki sem adja. Lesz.rja, ha csak ott áll. Vagy megveszi a gyereknek, majd jó lesz neki. Vagy megveszi, néha ott alszik, néha meg az agglomerációban. Vagy külföldön él, és amikor hazajön ott alszik, nem szállodában.

 • Tamas
  – “az elmult honapokban havobta vettek fel 150-160mrd HUF ingatlanhitelt.”

  Szerintem ezt legalabb felezni vagy harmadolni kell ha csak az uj ingatlanokat vesszuk figyelembe. De amugy egyetertek, hogy sietni kell.. mi is szeretnenk ebbe beleugrani szoval felkell kotni a gatyat 🙂

 • HLK
  Hollós
  “Egy 40 m2-es új lakás kb. 40 mFt Budapesten, de szerinted ha nem lenne CSOK 20 mFt lenne. Szerintem meg biztosan nem.”
  Nem hiszik el, úgy várják már a válságot és a 10% munkanélküliséget mint a megváltást. Csak hogy vehessenek egy most 40 millás lakást 20-ért (mert kétség ne legyen, minden válságváró valójában venni akar, már be van élesítve a lóvé). Akkor lesz majd megdöbbenés, mikor a válság beüt, az ingatlan ár meg nem ott lesz, ahova várják. Vagy bárki azt gondolja, hogy a mester majd féláron fog dolgozni? Vagy a tégla/ ajtó/ablak féláron lesz? Vagy a vállalkozó majd lefelezi a profit elvárását?
 • Csok
  “2017-ben egy 106m2 + 12m2 garázsos, ötszobás kertes ház olyan 20M körül mozgott. Jött a CSOK, és hipphopp 30M lett az árszint. Jött a babaváró, és hopp, 45-50M forint lett az áruk.”
  A használt lakásnak/háznak? Mert csak új építésűre lehet teljes mértékben kihasználni. Használtra alig adnak valami támogatást. Annak mitől ment fel az ára? Ott a támogatások nem lehet az indok.
 • Re.Sanya
  Sanya: kár volt kimenned, itthonról is lehet SW fejleszteni és külföldre számlázni külföldi fizetésért 🙂
  Jóval kisebb rezsivel megúsznád és még csak le sem néznének, mint bevándorlót. Itt itthon van, kint csak egy jöttment.
 • H.Péter
  Lassan azt látom, hogy a kommentelők 70%-a szidja a kormányt, bezzeg milyen jó volt régen… devizahitel válság, 10% feletti hitelkamatok, magas munkanélküliség. Bezzeg az milyen jó volt….
  Régóta kulcs az alkalmazkodás. Aki ügyes volt régen az akkor és most is meg tud élni. Aki meg nem annak ott volt a devizahitel, 0% indulós autóhitel, most meg a “black fridayes” támogatás. Ha várna pár évet vele (ha már 10 évig így élt) gyaníthatóan olcsóbb lenne támogatás nélkül is, de nem mert “most adnak”, “szomszéd is vett fel 50millió kölcsönt, igaz halvány fogalma nincs mi lesz a 3 gyerekkel meg moratórium után..
 • Fortune
  @Sojmász Laci

  Keresd fel Solymosi Gábort hitel kiáltás ügyében. Mi még múlt éven váltottunk ki az ő segítségével egy drága hitelt olcsóbbra és hosszabb kamatperiódussal rendelkező.

  http://www.olcsohitelek.com/

 • Zabalint

  Az ingatlanárak arányban vannak a környékbeli lehetőségekkel, elsősorban munkalehetőségekkel. Pl. Győrben, Sopronban, Kecskeméten is drágák az ingatlanok. Salgótarjánban nyilván olcsók….
 • porthosz

  Próbáltált te már házat venni Budapest környékén mostanában?
  Először is nincs semmi jó állaptú. Másodszor, olcsónak fogod találni a 80 milliós teraszos lakást, mert 80-ért éppen csak kapni fogsz egy felújítandó házat Bp. környékén… (most feltételezem nem egy 49 nm-es lakásról/házról beszélünk, hanem olyanről amiben elfér 2 gyerek is).

  Jelenleg teljesen mindegy hol és milyen ingatlant akarsz vásárolni, az elmúlt 5-6 évben mindennek és mindenhol minimum duplázódott az ára, de ha picit is jobb környék akkor tripla vagy több.
  Igen, akkor is ha egy zsákfalu Bp-től 100 km-re a semmi közepén.

 • videkrol-jott-ember

  Ne haragudj meg ezért, de érdekes dolog, hogy ez a fórum, de az r/hungary is tele van ilyen külföldre menekült kommentelőkkel, akik kintről osztják az észt a hazai SZJA tervezetről, CSOK-ról, Viktorról.
  Holott elvileg ott boldogan élnek és nem is érdeklik a hazai közügyek, merthát miért is érdekelné hisz nem itthon él.

  Témához: mi is CSOK-osok vagyunk, <60ezer forint fix törlesztővel a hitelre, aminek a teljes fedezete megvan egyéb megtakarításban és befektetésben.
  Számunkra ez a rendszer pozitív változást hozott, és a zöld lakások támogatásában sem látok megvetendőt.
  Nyilván ezekkel ésszel kell élni, a gyerekeidet pedig normálisan nevelni. Az enyémeket iskolázom, hogy hasznos tagjai legyenek 20-25 év múlva a társadalomnak. Ez egy befektetés valójában az állam részéről, ezt is érdemes számításba venni.

 • hurrdurr
  Engem az érdekelne, hogy a környékünkön (BP nyugati agglo) egészen sok olyan akár régebb óta is lakott ingatlan van, ami nincsen leszínezve, csak bevakolva. Ezzel az olcsó trükkel nálunk is el lehet kerülni a helyi ingatlanadót, mint a balkánon? Használatbavételi engedély nélkül hogy a viharban van ezeknek gáz/víz/áram stb? Önkori vagy más hatóság miért nem szúrja ki ezeket kapásból?
 • Hollós
  Sokan gyártyák itt az ideológiát a kormányról, a támogatások hatásáról, hogy miként tolják az égbe az ingatlanárakat. Lehet, ez valami lelki megnyugvást jelent.
  De, itt Győr környékén annak ellenére, hogy kb. duplázódtak az árak 5 év alatt és viszonylag sok lakás épül, pillanatok alatt megvesznek mindent. A lakások zöme nem is felel meg a 3 gyerekes CSOK paramétereinek, tehát a “gyilkos” állami támogatás nem is játszik.
  Miért? Mert a vak is látja (ráadásul itt sokan külföldön is dolgoznak), hogy nyugat felé tart a felzárkozás. Nőnek a bérek, nőnek az árak és egy vagy két határral odébb már 40-50 évre adósodnak el a jómódúbbak is egy lakásért, vagy egy életen át bérelnek.
  Saját ismerősi körömben szinte mindenki vett egy-két lakást, mert látják, hogy a gyerekeik már lehet, hogy nem jutnak hozzá másképp.
  Drága a lakhatás? Ismerős 10 mFt-ért vett nemrég családi házat. Igen, nem a II. ker.
 • Konkav
  Valaki fentebb linkelt egy Matolcsy idézetet. Arról nekem a régi jugoszláv devizamegtakaritás sztorija jutott eszembe. Szép kis sztori, már 30 éves múlt.
  TLDR: a ’80-as évek végén minden devizaszámlát “befagyasztottak” a bankrendszer védelme érdekében. Ez olyan jól sikerült, hogy a mai napig sem engedett ki.
 • Sanya
  @re-sanya: Persze, hogy lehetne Magyarországról is külföldre fejleszteni. De én szívesebben csinálom itt és inkább itt nevelem a gyerekeimet. Sokkal egészségesebb a közeg minden szempontból. A rezsi meg nem érdekel. Egyáltalán nem jelentős tétel. Amúgy én bárhol élek otthon vagyok. Az otthon nem egy földrajzi hely. Dunántúlon nőttem fel és én inkább itthon vagyok itt ahol most élek mint mondjuk Debrecenben vagy Nyíregyházán. A jöttmentes okosság meg csak a szokásos alaptalan bullshit. A 21. században meg teljesen jelentéktelen is.

  @videkrol-jott-ember: Egy szót sem írtam sem a CSOK-ról, sem az SZJA-ról. Pont azért mert jól élek, sokkal inkább érdekelnek a közügyek mint egy átlagembert. Különösen mert magyar állampolgár is vagyok és szavazati jogom is van. Szép is lenne ha a közügyek ismerete nélkül szavazgatnék.

 • TT

  Ahogy az angol mondja: “think out of the box”.
  Te most csak abban gondolkodsz, hogyan élhetnél Magyarországon úgy, hogy hosszú távon a legjobban járjál. De sajnos a kiindulási alap rossz, mert ahhoz, hogy a legjobban járjál inkább el kéne gondolkoznod azon, hogy külföldön telepedj le a családoddal vagy akár csak átmenetileg kipróbáld, hogy kitágítsd a látókörödet. Hosszú távon a gyereknek is ez lesz a legjobb. Ha most elköteleződsz egy itthoni ingatlanban hitellel meg CSOK-kal, akkor később már ez is visszatartó erő lesz és beszűkülnek a lehetőségeid. Persze az is lehet, hogy külföldön rájössz, hogy ez a létező világok legjobbika és ezért inkább hazajössz, de akkorra már legalább megalapozott döntést hozhatsz.
 • QTT

  Mostanában majdnem minden cikk alatt jelennek meg emberek, akik beírják, hogy nekik milyen jó, mert rég itt hagyták ezt a országot.
  Ezzel párhuzamban mindig megjelennek azok is, akik leírják, hogy kint egy senkiház/jöttment/alsóbbrendű ember leszel. Ilyenkor mindig arra vagyok kíváncsi, hogy vajon az ezt leíró tapasztalatból beszél, vagy csak önnyugtatásképp beírja és fingja nincs, csak hallotta egyszer és azóta ezt szajkózza.

  Nem dolgoztam külföldön, így sem megcáfolni, sem megerősíteni nem tudom, de a rokonságból és az ismerősi körből rengetegen dolgoznak/dolgoztak külföldön, sok országban. Mindössze egy ember számolt be arról, be arról, hogy néha direkt nem akarták megérteni, mert nem helyesen beszélt és ezt éreztették (Ausztria).
  A többiek nem számoltak be jöttment érzésről. Biztosan vannak olyanok, akik el sem mondanák, de azért sok mintából 1 eset nem tűnik soknak.

 • Hollós
  Furcsálom, hogy a kommentelők zöme nem érti, hogy az ingatlan árát elsődelgesen a lokáció adja, nem az állami támogatás.
  Persze, legyen egy lakás 20 mFt Budapesten, de 1 km-es körön belül legyen ovi, suli, elit gimnázium, egyetem, pláza, csúcskorház, magánrendelők, menő sportklub, meg esetleg egy opera. Ja, és munkahelyek, ahol nettó 1 mFt felett lehet keresni.
  Ezekre a lakásokra (mivel kevés van) az elit mindig rá fog licitálni. Külföldön még inkább ez van. Egy év alatt max. 30 ezer új lakás épül magyarországon a kereslet meg jóval nagyobb. Mitől esnének az árak?
  És igen, megyeszékhelytől 2-3 faluval odébb simán élhető házat lehet kapni 15-20 mFt-ért. Sőt, megyeszékhelyre is be lehet jutni fél óra alatt. Csak ez egy zsákfalu utolsó utcája lesz, ahol az 5 házból 3 üres, egyben meg a 80 éves özvegy Gizi néni lakik.
  A kulcsszót azonaban kompromiszumnak és nem lakhatási válságnak hívják.
 • Gergő
  sőt van valami… baráti feeling abban, amikor pl írországban egy it cégnél a csapatom 80%-a nem ír, és ettől függetlenül mindenkivel egytől egyig meg lehet találni a közös hangot, és baromi jó viszonyt ápolni – az indiaival, az írrel, a franciával, a brazillal, a svéddel, arról nem is beszélve, hogy amikor a lengyel kollega kiszimatolja, hogy magyar jött a céghez, úgy megy oda hozzád mintha az elveszett ikertestvére lennél, vagy a gyerekkori legjobb barátja 🙂
  boltban, borbélynál, kocsmában, konditeremben mindenhol van két kedves szava az embereknek hozzád azzal kapcsolatban, hogy honnan érkeztél
  ja és nem mellékesen a kint élő magyarok között van valódi összetartás, míg itthon -látjuk ezen a blogon is- mindenki mindenkinek is ellensége, tök röhej 🙂
  elég sok pillanatban éreztem magam odakint jobban otthon, mint magyarországon, az előző bekezdések miatt
 • BlaZember
  Senki nem mondta, hogy csak a támogatások tolják felfelé az árakat. Van még egy csomó másik faktor is. De hogy azok tolják fel az árakat, az nem kérdés. Ez a világon mindenhol így van. Lásd a szaki, aki magasabb árat ad, ha támogatott felújítás lesz. És innen már csak egy lépés, hogy a nem támogatott felújítás is drágább legyen, ha elég támogatott munka van (lesz). Vagy a környékünkön pl az évek óta senkinek nem kellő telkeket a CSOK bejelentése után az eredeti árnál jóval magasabb árakon azonnal eladták. A mi utcánkban a mi házunk volt az egyetlen közel 10 évig, pedig folyamatosan hirdették a telkeket. Aztán lett CSOK, azonnal eladták mindet, emelt áron. A helyzet odáig fajult, hogy itt be kellett tiltani az ikerházak építését, mert az összes vállalkozó ráállt a CSOK-képes ikerházak építésére. Ha ezeket a házakat CSOK nélkül veszed meg, akkor is ugyanannyit kell fizetned érte.
 • edg
  teljesen OFF:
  degiro-t szerettem volna kipróbálni. Épp nem lehet regelni.

  Dear investor,

  We are re-evaluating our strategy regarding our services in the Hungarian market. For now, we have decided to stop on-boarding new clients. Our apologies for the inconvenience.

  Kind regards,

  DEGIRO

 • TT

  Attól hogy valaki még külföldre menekült az itteni őrületből, még szeretheti a hazáját, miért ne foglalkozhatna tehát a magyar helyezettel. Történelmünkben rengeteg embernek megvolt az a “rossz szokása”, hogy számüzetésből leveleket írogatott. Gondolom őket is lenézed.
 • Én is akarok kommentelni...

  Az, hogy milyen lesz valójában a választások előtti SZJA visszafizetésnek álcázott szavazatvásárlás, még senki sem tudja. Nem véletlenül nem jöttek ki a részletekkel.
  Csak egy kis belsős poén Orbán bejelentéséről: ha az jelent volna meg a közlönyben, amit és ahogy bejelentett, akkor mindenki kereken 0 forintot kaphatna maximum vissza, lévén év közben nem fizetsz személyi jövedelemadót.
  Na erről ennyit szerintem.
 • Giorgio
  Nálunk szerintem ez nem jellemző, de világvárosokban inkább el tudom képzelni.

  Remélhetőleg, akik itt vannak, azok fel vannak készülve valamilyen szinten. Az átlagnak természetesen most is az ingatlan a legnagyobb vagyoneleme és ez nem jó.

 • mitel hentes
  Mi nem pénzért vállaltuk be a 3 gyereket. Fel sem vettük a csokot, mert amit a használt házra adtak volna (2,2 mFt), azért nem érte meg röghöz kötni magunkat X évre. Az új lakásra/házra adható 10 mFt pedig egy olyan piacra vitt volna be minket, ahol nemhogy jobban, vagy ugyanúgy, hanem még rosszabbul jártunk volna (bevételi oldalon 10 mFt, kiadási oldalon 20 mFt-tal drágább lakás/ház)

  Nem mindenkinek való a csok, sőt, ismerősi körömben kb. fele ember járt jól vele, a másik fele pedig ott pislog a vidéki nagyvárostól 15 km-re található falu földutas mellékutcájában, mert unta a városban az albérlet fizetést, és így most a “sajátját fizeti”, és a “pénze neki dolgozik”. Közben persze napi 2 órát autózik, kocsi kötelező, a faluban nincsen semmi, járda sem. Szerintem visszasírja a vidéki nagyváros főtere melletti albérletet, ahol esténként sétálni is lehetett, és a városban gyalog járt.

 • Szombathelyi
  Hogy lehet ilyen hülyeséget mondani, hogy ismerősöd most vett 10 millióért házat? Te vagy hazudsz, vagy hülye vagy, vagy több éves infókat szajkózol. Elnézést a személyeskedésért, de ilyen ordító hazugságot mondani az brutál nagy felelőtlenség, mert félreinformálja az embereket.

  Dunántúlon bárhol, ha meghal egy öreg papika, a klasszikus Kádár kockáját 18-20 millió alatt nem kapod meg. De ezt falig le kell verni, tető rotty, vezetékek, ablakok csere, és a bácsi egy kis kályhával fűtött. És semmi munka a környéken, max. gyárak 170 nettóért, vagy Ausztriában kuli munka.

  De a feleségem Szolnok melletti faluból származik, ott a gyerekek 90%-a hátrányos helyzetű. 4 millió a vályog, amiben még víz sincs, vagy csak a konyhában. 10 millió az olyan ház, ami még nem dől össze, és a falu “elit” utcájában 18 millió a sima Kádár kocka, ami élhető. De este 8 után életveszély az utácra lépni.