Nyugdíjkötvény újabb infók

A Világgazdaságban jelent meg ma egy cikk az ÁKK elnökével, amiben többek között a nyugdíjkötvényről is szó van.

Mint ismeretes, az állam is be akar szállni a nyugdíj-megtakarítások piacába a saját állampapírjaival. Ennek részleteiről árult el néhány információt a mostani interjú.

Az előzetes információk szerint a nyugdíjkötvény a babakötvényhez lesz hasonló, az ügyfelek pénzét végig ugyanabba a termékbe fektetik, a kamatokat pedig automatikusan újra befektetik. (Végre, AKK. Már csak arra várunk, hogy azt is sikerüljön közel tíz év után megoldani, hogy a jellemzően TBSZ számlára vásárolt ötéves állampapír ne mindig az év közepén járjon le és ne kelljen minden egyes kamatból minden évben egy-egy másik értékpapírt vásárolni. Reméljük, egyszer ezt is sikerül egy huszárvágással megoldani. Például úgy, hogy a lejáratot december 31-re tesszük, ami nem igényelne túl nagy informatikai fejlesztést.)

A kamata inflációkövető lesz, a jelenlegi PMÁK-nál több kamatot fog fizetni, de a babakötvénynél kevesebbet. A számlakezelés költségmentes lesz, valószínűleg a 20% adójóváírás is fog járni rá.

A lejárati kor 65 év lesz, azon még gondolkodnak, hogy a kamatokat fel lehet-e venni előtte. (Persze kérdés, nem fogják-e növelni a nyugdíjkorhatárral a lejárati időt, ahogy tették például Ausztráliában.)

Emelik a nyugdíjkorhatárt

Eddig nagyjából ennyit tudunk. A kérdés, érdemes-e belevágni, ha a nyugdíjunkra teszünk félre.

Összehasonlítva a konkurens termékekkel, egyértelműen nyerő lesz. Egy nyugdíjbiztosítás a maga 4% körüli éves költségével labdába sem rúghat mellette. Ha a nyugdíjkötvény 5-6%-ot fog kamatozni költség nélkül, akkor a nyugdíjbiztosításnak 10% körüli hozamot kell hoznia csak ahhoz, hogy sokkal magasabb kockázat mellett ugyanannyit hozzon, mint a nyugdíjkötvény. (Az egyik legjobb tőzsde az amerikai, ott magas kockázat mellett évi 9,5% hozamot érhettél el hetven éves átlagban. Ezt kellene túlszárnyalnia a nyugdíjbiztosításnak.) S ezért sem veszünk nyugdíjbiztosítást:

Költség-kalkulátor nyugdíjbiztosításhoz (is)

(Egyébként én semmire nem adnék adójóváírást, aminek az éves költsége több, mint 1%, mert így csak az adófizetők pénzéből lesz profit a cégeknél és az ügynököknél. Lehet árulni nyugdíjbiztosítást, de ha nagyobb a költség, mint évi 1%, akkor nincs adójóváírás.)

Azonban a nagy kérdés az, merjünk-e akár 30-40 év távlatában állampapírban gondolkodni. (Ne felejtsük el, valószínűleg nem lesz visszaút, ha egyszer elkezdtük a megtakarítást. Ha mégis, nagyon komoly költségei lehetnek majd a kiszállásnak, de erről részleteket még nem tudunk.)

Ha azért akarunk takarékoskodni, mert a demográfiai folyamatok miatt az államnak nem lesz elég pénze, hogy megfelelő nyugdíjat biztosítson a 20-30 év múlva nyugdíjba vonulóknak, akkor vajon a legnagyobb ötlet-e, hogy ugyanennek az államnak adunk kölcsön pénzt és reménykedünk abban, hogy azért ezeket a kötvényeket lesz pénze visszafizetni. Azért adunk kölcsön az államnak pénzt harminc évre, mert úgy gondoljuk, hogy nem lesz elég pénze harminc év múlva.

Persze ne legyenek illúzióid, az önkéntes nyugdíjpénztárak pénze is zömében magyar államkötvényben állnak és csak egy jogszabály-módosítás kell ahhoz a következő harminc évben, hogy a nyugdíjbiztosítások pénze is kötelezően magyar állampapírban legyen.

Mennyibe kerül a lakossági állampapír-állomány az államnak (vagyis az adófizetőknek) évente? A hatezer-milliárdos lakossági állományra ma is mintegy két százalékponttal több kamatot fizet az állam, mint a piaci szereplőknek. Ez évente 120 milliárd forint plusz költséget jelent már most is a piaci kamat felett. Ha ehhez még hozzájön újabb 20 milliárd forint elengedett SZJA a nyugdíjkötvények vásárlása után, akkor ez már mindjárt a fele például annak az összegnek, amit az alapfokú oktatásra költünk évente.

Természetesen nem ok nélkül csinálja ezt az állam, azt szeretné, ha a magyar lakosság kezében lenne az államadósság egy jelentős része, mert a lakosság nem fog olyan gyorsan kiszállni, mint a külföldi befektetők a következő válság pillanatában. De érdemes azért látni, mennyibe is kerül az adófizetőknek évente ez a nagyobb finanszírozási biztonság.

Egyelőre ennyit tudunk az új termékről, ha lesznek pontosabb részletek, majd megint írok róla.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

107 hozzászólás

 • Morgó

  Hali, direkt írtam reálhozamot végig. Vagyis ez azt jelenti, hogy mondjuk ha a mai tőkémből tudok venni 100db kenyeret, akkor kb 181-et tudok majd venni ebből 30 év múlva…(effektíve 30 év alatt nyertem 81 db kenyeret) tök mindegy mi a kenyér ára névértéken. Arányaiban erről beszéltem. Ennyit szerintem ez az egész nem ér. Pláne ilyen jogi környezetben.

  Az ingatlanra visszatérve, meg hadd említsem meg azt az esetet, amikor mondjuk a kivitelezőhőz odamész kápéban 30 misivel, majd kb tervrajzról megveszed az 1 év múlva készen lévő lakást ami addigra kb 50-ért lesz meghirdetve a piacon. Nem csak a lakáskiadás létezik…ha már ingatlanról beszélünk.

  30 év alatt reálisan sokkal több hasonló esettel fogsz találkozni, ha tényleg érdekel ez a dolog.

  Peace 🙂

 • Géza
  “Ez az örökölhetőség kérdés nem is értem hogyan merül fel…
  Van olyan lehetőség, hogy ha nyugdíjkorhatár előtt meghalok, akkor az államra szál? Így nem lenne túl vonzó…”

  nyilván nem így merül fel. Bizonyára örökölhető lesz, a kérdés csak az, hogy az örökös mikor veheti fel. Azonnal? Adómentesen? Vagy csak átkerülnek a kötvények az örökös értékpapír számlájára, és onnantól úgy viselkedik, mintha saját megtakarítás lenne, azaz akkor vehető fel, ha az örökös eléri a nyugdíjkorhátárt?…

 • Blend Ahmed
  Az örökölhetőségről jutott eszembe egy Japánnal kapcsolatos hír, miszerint ott az emberek a megtakarításuk jelentős részét japán államkötvényben tartják. Mivel sokan örökös nélkül halnak meg, ezért ez a befektetés az államra száll, aki így ezt az összeget leírhatja az államadósságból. Egyesek szerint ezért sem olyan vészes az a magas államadósság, mert ez a tényező is csökkenti majd hosszútávon.
 • Szaky
  Megszűnnének jelenlegi formájukban az önkéntes nyugdíjpénztárak, ha megvalósulna az MNB Versenyképességi Programja – erősítette meg a jegybank a Portfoliónak küldött válaszában.

  portfolio.hu/befektetes/nyugdij/mnb-javaslat-eltunnenek-a-nyugdijpenztarak-a-jelenlegi-formajukban.3.316655.html

 • naa
  azért nem hinném hogy nagyon sokan hagynak az államra a vagyonukat, tehát még egy végrendeletet se írnak … Illetve ha ez a helyzet, akkor mindegy hogy milyen eszközben van az a vagyon, az állam eladhatja a részvényt is…
  Más, az Ausztrál példához, ahol felemelték a nyugdíjkorhatárt. Egyetértek azzal, aki azt mondja, ez nem nagy probléma, hiszen kell hogy legyen más vagyonod is addigra, akkor először azt költöd majd… Kivéve, ha nagyon megemelik, pl. 90 éves korra, de hát akkor majd megyünk az utcára a többi oreggel szetcsapni az ilyen pofátlan hatalmat… De komolyan, a lényeg, hogy csak egy kisebb rész legyen ilyen államtól függő dolgokban…
 • gaborr
  én azért nem félnék a nagyon megemeléstől, mert az azt jelentené, hogy az állam sem tudja fizetni a nyugdíjat, segélyt. tehát valamilyen módot találna arra, hogy ezekhez a megtakarításokhoz hozzáférjenek az emberek, és legyen költhető pénz, adóbevétel, működő gazdaság.
 • Szakértő
  Egy bekezdés az idézett cikkből:
  ” A jóléti alapokba érkező befizetések különböző célokat szolgálnak, ennek érdekében a nyugdíj-és egészség zseb egymástól elkülönül. Bizonyos élethelyzetekben, mint első lakás vásárlása, gyerekszületés, vagy rendkívüli családi események (családfenntartó munkanélkülisége, idős hozzá-tartozó ápolása) a zsebek átjárhatók lennének, mellyel a jelenleg a rendszerből hiányzó fiatalok körében is ösztönözhetővé válna a nyugdíjcélú és egészségcélú megtakarítási hajlandóság.”
  Nekem nem nagyon tetszik ez az átjárhatóság. Tartok tőle, hogy ez is egy lehetőség lesz állambácsi kezében arra, hogy a nyiugdíjra félretett pénzekből finanszírozza az egészségügyi kiadásokat. Nem jó ez így