Olvasói kérdések

Hogyan működik a token, amit a bankban adnak? Rádióadó van benne, külföldön is működik?

SMS azonosítás helyett kérhetsz tokent a bankodtól, ami egy kis izé, rajta egy kijelzővel, meg egy gombbal. Amikor utalni akarsz, megnyomod a gombot, az kiír egy számot, azt kell beírni az utalásnál az SMS-ben érkező számsor helyett.

A tokennek van egy egyedi azonosítója, amit a bank tud. Ebből és a pontos időből a token generál egy számsort, a bank a token saját azonosítójának és a pontos időnek ismeretében tudja ellenőrizni, hogy a nálad lévő tokennel generálták-e a számsort és most történt-e ez. Ha a token pontos ideje elállítódik, akkor nem fogja a bank elfogadni a generált számsort. Ilyenkor vissza kell vinni és kapsz egy másikat.

A token külföldön is működik, hiszen semmilyen online kapcsolat nem kell hozzá.

Hogyan tudnám legolcsóbban kivenni a pénzt a CIB Malacperselyből?

A legolcsóbb a bankon belüli átvezetés interneten, majd internetes utalás CIB Online számlacsomagból 39 forintért.

Ha nem rendelkezel CIB számlacsomaggal, érdemes nyitni egyet, mert egyébként az utalás egyenesen a Malacpersely számláról 0,67-0,95%, a készpénz-felvétel 1,07% (azaz 10.700 Ft millió forintonként.) Arra vigyázz, hogy ne szüntesd meg a számládat egy héten belül, mert akkor valami büntetés van állítólag (nem néztem utána). Másik fontos dolog, hogy ne essen bele a megszüntetésbe számla fordulónap, mert akkor két hónapot fizetsz.

A CIB online számla díja 799 Ft/hó, az utalás 39 Ft interneten. Bankkártyát és egyebeket nyomatékosan ne kérj.

Transverwise-sal küldenék pénzt, de nem fér ki az anyukám neve (Kovács Tivadar Szabolcsné) a megadott helyre, de félek, hogy nem kapja meg, ha mást írok. Mi a megoldás?

Itt a megoldás: We are however able to match logics between obvious discrepancies, like Robert Christopher Smith being R.C. Smith or Robert C. Smith etc. 

Citi-s Top bankszámlánk van, ahol feltétel a 150 ezer forint érkezése. A férjem munkahelye hol 31.-én, hol elsején utal. Ezért gyakran előfordul, hogy az egyik hónapban két fizetés érkezik, a másikban egy sem. Ilyenkor ki kell fizetni a nagyon durva havi díjat. Néha felvesszük a pénzt automatából és befizetjük, de már ez sem éri meg a tranzakciós adó miatt. Minden banknál így van ez?

Ez egy gyakori panasz a Citi-s ügyfeleknél, elég sokan pórul járnak vele. (A másik a lélegzetelállító devizakonverziós költség, amit a Citi felszámol külföldi vásárlásoknál, akár 20 forintot is eurónként.)

Pont a fenti probléma miatt sok bank nem elsejétől 31.-ig vizsgálja az intervallumot, hanem 15-től 15-ig, vagy az elmúlt három hónapban legalább két utalás. A Citinél már vannak olcsóbb csomagok, használd a számlaválasztó kalkulátort. (Bár szerintem most érdemesebb várni, melyik bank mennyit emel az “ingyenes” készpénz-felvétel miatt februárig.)

Édesanyám papíron egy devizahitel fő adósa, amit az eredeti hitelfelvevő nem fizet. Azt kérdezném, ha meghal, az én vagyonom ez miatt veszélybe kerül-e? Ő már mindenét ránk íratta, pont a hitel miatt.

Nagyon fontos, hogy örökösödés előtt(!!!!) tájékozódjunk az örökségünk mibenlétéről. Volt olyan ügyfelem, aki örökölt egy 5 milliós, eladhatatlan házat. Meg, mint később kiderült, vele 7 millió jelzálog-hitelt és másfél millió be nem fizetett közüzemi számlákat.

Azonban nem vagyunk kötelesek örökölni, lemondhatunk az örökségről az állam javára. De csak az egészről. Olyan nincs, hogy a nyaraló kell, a hitellel terhelt ház nem. Vagy minden, vagy semmi.

De még egyszer: mielőtt bármit aláírunk a közjegyzőnél, tájékozódjunk, mi is a pontos örökség, legfőképpen a kötelezettségek.

Ebben az esetben is ez a megoldás, főleg, ha már nincs is vagyona az édesanyjának. Mondjon le az örökségről.

Share

40 hozzászólás

 • G
  A második kérdáshez (CIB Malacperselyből a lehető legolcsóbb pénzkivét) azt tenném hozzá, hogy én augusztus 1-jén nyitottam egy Online-t, megcsináltam az egész tranzakciót, és augusztus 2-án meg is szüntettem, és nem számoltak sem büntetést, sem havidíjat (!). Ahogy néztem az ÁSZF-et és a kondíciós listát, ez sem akkor, sem most nem szerepel(t) benne, sőt, az egy héten belüli számlamegszüntetés miatti büntetés sem. Arra azért vigyázzatok, hogy hónapforduló ne legyen benne az Online-os időszakban.
 • pdw
  En marcius kornyeken szuntettem malacperselyt (kb 3 napon belul volt a nyitas/zaras) es semmilyen zarasi ktsg nem volt. Azota persze valtozhat.
 • milyen feri?
  @pwd: koszi az infot, de senki nem beszelt a malacpersely megszuntetese kapcsan zarasi koltsegrol :>
 • Stiel
  “Olyan nincs, hogy a nyaraló kell, a hitellel terhelt ház nem. Vagy minden, vagy semmi.”

  És olyan van, hogy még halála előtt a nyaralót átíratja az örököseire, de a hitellel terhelt házat nem? Mert akkor az egész csak előre tervezés kérdése.

 • Kiszamolo
  Persze, hogy van. Már ha nem hirtelen éri a halál.
 • Xyzal
  CIB Malacpersely pénzleszedés… Ha van állampapír számlád és nincs szükséged azonnal a pénzre, akkor először átvezeted a folyószámlára díjmentesen, majd bankkártyás fizetéssel, veszel állampapírt 10 Ft költségért.
 • tip
  Az örökhagyó életében lemondani lehet az örökségről, halálát követően visszautasítani lehet az örökséget.
 • jurta
  “Ha a token pontos ideje elállítódik, akkor nem fogja a bank elfogadni a generált számsort. Ilyenkor vissza kell vinni és kapsz egy másikat. […] semmilyen online kapcsolat nem kell hozzá.”

  Ebben egy részletet még mindig nem látok felgöngyölítve, legalábbis az én drága CIB-em esetén:
  http://www.cib.hu/internetbank/biztonsag/token/easytoken/index

  “A Token időszinkronizációs elv alapján működő eszköz. […] elcsúszhat ez a szinkron […] Ebben az esetben, kérje az eszköz újraszinkronizálását az éjjel nappal hívható CIB24 telefonos ügyfélszolgálaton keresztül”

  Ezek szerint mégiscsak meg tudják javítani az óráját, ráadásul távolról?

 • broken
  Devizás CIB Malacperselyről, hogy lehet a legolcsóbban? Ugye év végén megszűnik ez a lehetőség a CIB-nél..
 • Kiszamolo
  nem lehet, hogy csak utãna állítják a saját rendszerüket, így az újra szinkronba kerül a tokennel?
  Megkérnek, hogy diktáld be, mit ír ki a token és tudják, mennyivel van elcsúszva.
 • Kiszamolo
  Jó akkor ez így pontosabb, bár ez csak a jogászokat érdekli. 🙂
 • pdw
  feri?
  De beszelt: “Arra vigyázz, hogy ne szüntesd meg a számládat egy héten belül, mert akkor valami büntetés van állítólag (nem néztem utána). “
 • Arthuro_Adam
  Sajnos a Citibank Top csomagja már csak akkor éri meg igazán, ha van mellé hitelkártyád és keveset utalsz és pénzt se nagyon veszel ki, mert az ingyenes kártya még mindig nagy előny.

  Remélem, lesz valami kedvezmény azoknak, akik nem annyira kérnek ingyenes készpénzfelvételt.

 • Bandi
  Engem is az érdekelne, hogy a devizás malacperselyből hogy lehetne legolcsóbban kivenni a pénzt. Illetve után szerinted hova lenne érdemes??
 • Janos
  A CitiTop meg most is egy jo szamlacsomag. Az allando atutalasi megbizas meg mindig ingyen van ( az osszes allandot onnan inditom), igaz azt nem tudom, hogy a csoportos beszedes mibe kerul, mert azt nem onnan intezem.
 • arp
  :
  mi van a CIB-bel, a betéti kamatok roppant gyengék? erről lehet valamit tudni, meneküljek tőlük én, mielőtt ők menekülnének ???
  vagy stabilak, és nem mennek sehova, csak olcsón akarják megúszni a kilábalást? egyébként hol lehetne utána nézni melyik bank, elég biztonságos/tőkeerős és nem akar lelépni…most a rafiról hallani rosszakat, a k&h-ról meg jókat,de ha esetleg erről is írnál az jó lenne..(előre is köszi)
 • headset
  “gyakran előfordul, hogy az egyik hónapban két fizetés érkezik, a másikban egy sem. Ilyenkor ki kell fizetni a nagyon durva havi díjat.”
  Én egy hasonló esetben az ERSTÉ-nél “panaszt” tettem és jóváírták a havi díjat. Talán a Citibank is megteszi.
 • Bíró Levente
  Egy kis segítségre lenne szükségem némi információ formájában. Van valami hátránya annak Magyarországon, ha a Bahreini Királyságból banki utaláson keresztül pénzt küldesz egy magyar magánszemélnek? Esetleg van e valamilyen összeg limit, ami fölött esetleg akár egy adóhatósági ellenőrzés, adófizetési kötelezettség is kiszabható? Más pénz küldési lehetőségek? WESTERN UNION és MONEY GRAM nem igazán érdekel. Igazából épp ezeket próbálnánk kiváltani, mert drága “mulatság”.

  Esetleges válaszotokat előre is köszönöm

 • szocske
  kicsit off, de tud valaki esetleg olyan lehetőséget, ahová még a mai tranzakciós adós környezetben is érdemes viszonylag nagy összeget 2 hétre betenni, vagy tartsam inkább ott kamatmentesen, ahol most van?
 • Hardrada
  Külföldről történő (EUR és GBP főleg) vásárlásokhoz melyik bank hitelkártyáját tudnád ajánlani?* Jelenleg a Citinél van hitelkártyám, de a rendkívül rossz váltás miatt igen ritkán rendelek külföldről. A legutóbbi Angliából történt vásárlásom után kb. 4-5%-ot buktam a középárfolyamhoz képest a váltás miatt.

  *Plusz gondolom akkor már egy bankszámla is kellene mellé az adott banknál.

 • tip
  : egy másik számláról (akár saját is lehet) egy átutalás költségéért orvosolható a probléma. A régi szép időkben a CIB-nek bármilyen átutalás jó volt adott összeg felett, munkatársak között bankon belül ide-oda utaltunk, így mindenkinek meglett a kedvezmény. Sajnos azóta a bank ravaszabb: a számítógépük az átutalás közleménye alapján ismeri fel a jövedelemátutalást. Egyszer nekem az APEH-től érkező “jóvedelemadó-visszatérítést” ismerte fel “jövedelem”-nek a CIB. Innen jött az ötlet, hogy ha úgyis csak bután rákeresnek bizonyos szavakra, akkor szándékosan is ki lehet váltani ezt a hatást. A NAV megnyugtatására kitaláltam a “nem jövedelem” közleményt, amit a számítógép simán elfogad jövedelemátutalásnak 🙂
 • kerikak
  amit arp írt arra a válasz engem is érdekelne, szeretném otthagyni a cib-et mert tartok tőle nagyon rosszul állnak,ők szenvedték el a legnagyobb veszteséget a devizahitelek miatt, úgy látom mostanában már reklámra sem költenek
  csak kérdés melyik bankot válasszam? azon is gondolkozom hogy több helyre osztom szét a pénzt, biztos ami biztos
  nagyon köszi előre is!
 • Carrie
  EURos malacom volt, írtak postai levelet hogy év végéig. Bementem a fiókba, mondtam hogy kaptam levelet, megszünetetm adják ide a pénzt róla, és ne vonjanak le semmilyen pénztár meg kp felvét díjat mert ők mondták hogy vége, nem én akartam, felőlem ott maradhatott volna bármeddig még az euróm. Erre tanácskozott a fiókvezetővel, és mondta hogy okés 🙂
 • broken
  Carrie, köszi a tippet, megpróbálom én is:)
 • Wnprt
  CIB Online számla esetén 398 a havidíj, ha beérkezik havi min 50 000.
 • mage

  Mivel 2 hetes betét nem nagyon létezik, ezért csak tőkevédett likvid pénzpiaci alapok jöhetnek szóba. Ehhez értékpapír számlát kell nyitnod, érdemes annál a banknál ahol a pénz van, hogy ne fizess tranzakciós adót (ha nem bankba van a pénz akkor nem hiszem, hogy bárhova megéri betenni 2 hétre). Mindenképp érdeklődj a bankodnál, hogy milyen költségekkel jár az értékpapír számla (van-e plusz költség ha 2 hét után megszüntetted), milyen egyéb díjai vannak a tranzakciónak, a tőkevédelmet megkapod 2 hét után is? 0.1-0.15%-nál többre ne számíts és ebből még lejönnek a költségek.

 • mage

  Esetleg csinálj deviza számlát és oda akár te is befizetheted a megfelelő valutát, amit kedvező árfolyamon szerezhetsz be pénzváltóknál. Abban mondjuk nem vagyok biztos, hogy hitelkártyát lehet igényelni deviza számlához.

  Ha ezt nem érzed járható útnak akkor nézd meg melyik banknál dolgoznak alacsony deviza konverziós díjjal és nyújtanak számodra kedvező számlavezetési költséget. Tapasztalatból az
  Otpnél és Raiffeisen-nél kedvezők a devizaárfolyamok.

 • mage

  Az alábbi cikk elég jól összefoglalja a Magyarországon működő bankok helyzetét:

  portfolio.hu/vallalatok/penzugy/800_milliardos_veszteseg_negy_magyar_banknal_itt_a_friss_rangsor.189270.html

 • Jenő
  Kérdezted, hogy ismer-e valaki öröklési jogban jártas szakembert, egy későbbi, az öröklésről szóló poszthoz. (Én csak annyira, hogy max. 6 kézfogásra ilyen is van tőlem, de ez nem jelent semmit, mert amerikai elnök is)

  Ezzel kapcsolatban van valami fejlemény? Kíváncsian várom!

 • Egy másik pénzügyes
  Az örökséggel kapcsolatos kérdezőnél fontos lenne azt is tudni pontosan, hogy ki a devizahitel adóstársa, illetve, hogy történt az ingatlan átírása az örökösökre. Csak azért jutott eszembe, mert 1. ha örökös lenne a másik adós és ő nem kapott örökséget, valamint az átírás ajándékozással történt, akkor 15 éven belüli halálesetnél visszaperelheti az elajándékozott ingatlan bizonyos részét, ami őt illetné örökség címén. Ha kusza családi állapotok vannak, érdemes adás-vétellel elintézni az örökség sorsát előre és nem ajándékozással, hogy a köteles részre igényt tartó örökös később – 15 éven belül – ne tudja megtámadni az ajándékozást és kérni a jussát. (15 éven belül bármilyen ajándék – főleg, amiről bizonyíték is van, pl. ajándékozási szerződés – visszakövetelhető.)
 • tipli
  A Citi-s résznél mindenképp jó lenne, ha megemlítenéd, hogy a TOP csomag mellé ingyenes devizaszámlák kérhetők, amikre a kártyát át lehet állítani. Így egy vásárlás előtti egyperces procedúrával tranzakciós adóért lehet devizában vásárolni! Így azért kicsit más a kép.

  A KP felvétel – befizetés meg újra meg fogja érni, csak náluk kell kérni a havi kétszeri ingyenes KP felvételt. Így nem is kell hozzá 150 ezres fizetés, csak lennie kell annyinak valahol. Hó elején befizet/átutal, majd kivesz. Vagy ha fizetés megy oda hó végén, következő hónapban kivesz-betesz-kivesz, és ingyen van máris az egész, devizástul.

  Szerintem ne temessük a TOP-ot!

  (Mondjuk én a bankok helyében felajánlanám az ügyfeleknek, hogy ha nem kérik a kétszeri ingyenes ATM felvétet, akkor az utalások, vagy kártyás vásárlások ingyenesek. Így a bank kevesebbet bukna…)

 • Kiszamolo
  Máshol 200 forint.

  Az átállítást meg sokan megszívják, mert nem a zárolás, hanem a könyvelés időpontja számít, ami napokkal később is lehet.

 • Ricsi
  Sziasztok!

  Az Unicreditnél be tudják állítani úgy a kártyát, hogy külföldön az EUR számlámról húzzák le a pénzt (netes devizás vásárláskor is) automatikusan itthon pedig a forint számláról ugyanez igaz a készpénzfelvételre is, tehát teljesen jól működik. Kérdeztem már ezt az ersténél is meg a K&H-nál és csak néztek rám hogy hát ilyen náluk nincsen, persze gondolom ebből él a bank, de ha esetleg tud még valaki ilyet az unicrediten kívül akkor írjatok.
  Amúgy az erste szupernulla az EUR-s vásárláskor devizaeladási árfolyamon vált a kondíciók szerint, viszont a gyakorlatban ténylegesen kb 1 forinttal rosszabb a közép árfolyamnál amit ténylegesen beterhelnek a számlámon, tehát nem értem miért de nem panaszkodtam még eddig.
  Pl. 21-én fizettem 15,35EUR-t, 25-én terhelték 299,68-as árfolyamon 4600 HUF.
  Szóval gyakorlatban nem húznak le, ez is kiolvashatná valaki a kondíciókból miért? 🙂

 • tipli
  Nem, a zárolásé számít, nekem mindig jó számláról vonta.
 • Hardrada

  Gondolom, ez a bankkártyára vonatkozik, hogy mögé lehet rakni a devizaszámlát. Vagy ha olyan külföldi webáruházban vásárolok, ahol csak hitelkártyát fogadnak el, ott is megoldható, hogy a devizaszámlámról vonják az összeget mindenféle brutál konverziós költség nélkül?

 • mage

  Biztos, hogy ezekben a webáruházak csak hitelkártyát fogadnak el? Saját tapasztalat szerint maguk az elfogadó helyek sincsenek sokszor tisztában melyik kártya bankkártya és melyik hitelkártya. Ahol nem volt olyan lehetőség, hogy debit card én simán megadtam a credit card-nál a visa classic bankkártyám számát és gond nélkül tudtam vele fizetni.

 • Jenő
  Szerintem írj a Peak Investmentsről. Már a csapból is ez folyik. Terveztem beletenni egész pontosan 0 forintot. Gagyi honlap, nekem ennyi elég volt. Gondoltam, te meg még pár olvasó jobban ráér, szeretitek kielemezni, hol a lóláb.
 • Zoltán
  Tegnap (december 16-án) nyitottam Online számlát a CIBnél. Azon keresztül átutaltam a Malacperselyem tartalmát egy másik bankhoz. Ma pedig újra bementem a CIBhez és megszüntettem a számlámat.

  Az ügyintéző meglepődött, hogy miért szüntetek meg egy számlát, amit tegnap nyitottam?! De nem volt semmilyen büntetés, sem pedig számlavezetési díj. Az összes költségem a 39 forintos internetes átutalás volt.

 • Salamon Zsófia
  Az örökléshez fűzném hozzá, hogy vissza lehet utasítani az örökséget, de akkor az utánad sorban jövő örökli, tehát a leszármazottak, ha vannak, ha nincsenek akkor a másik szülő, ha nincs akkor az oldalági rokonok (testvérek), tovább nem tudom a sorrendet. Ha egy rokon sincs csak akkor következik az állam. Szóval ha te visszautasítod akkor jól megszívatsz valaki mást, hacsak ő is vissza nem utasítja, de ez kiskorú gyermek esetében a gyámhatóság miatt elég problémás. Amúgy nem vagyok nagy jogi szakértő, de az öröklést körül kellett járnom egy családi eset miatt. És az ajándékot visszakövetelni megfelelő indokkal szerintem 15 éven túl is lehet, az nem jó megoldás, ha rajtad kívül másnak is járna örökség.
 • Torocsik Geza
  Ez az egesz token-ezes egy feleslegesen tulbonyolitott baromsag! Az elozo bankomnal semmi ilyesmire nem volt szukseg, az online bankingba siman bemegyek a jelszoval es kesz.