Olvasói kérdések

2013-11-21
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Hogyan működik a token, amit a bankban adnak? Rádióadó van benne, külföldön is működik?

SMS azonosítás helyett kérhetsz tokent a bankodtól, ami egy kis izé, rajta egy kijelzővel, meg egy gombbal. Amikor utalni akarsz, megnyomod a gombot, az kiír egy számot, azt kell beírni az utalásnál az SMS-ben érkező számsor helyett.

A tokennek van egy egyedi azonosítója, amit a bank tud. Ebből és a pontos időből a token generál egy számsort, a bank a token saját azonosítójának és a pontos időnek ismeretében tudja ellenőrizni, hogy a nálad lévő tokennel generálták-e a számsort és most történt-e ez. Ha a token pontos ideje elállítódik, akkor nem fogja a bank elfogadni a generált számsort. Ilyenkor vissza kell vinni és kapsz egy másikat.

A token külföldön is működik, hiszen semmilyen online kapcsolat nem kell hozzá.

Hogyan tudnám legolcsóbban kivenni a pénzt a CIB Malacperselyből?

A legolcsóbb a bankon belüli átvezetés interneten, majd internetes utalás CIB Online számlacsomagból 39 forintért.

Ha nem rendelkezel CIB számlacsomaggal, érdemes nyitni egyet, mert egyébként az utalás egyenesen a Malacpersely számláról 0,67-0,95%, a készpénz-felvétel 1,07% (azaz 10.700 Ft millió forintonként.) Arra vigyázz, hogy ne szüntesd meg a számládat egy héten belül, mert akkor valami büntetés van állítólag (nem néztem utána). Másik fontos dolog, hogy ne essen bele a megszüntetésbe számla fordulónap, mert akkor két hónapot fizetsz.

A CIB online számla díja 799 Ft/hó, az utalás 39 Ft interneten. Bankkártyát és egyebeket nyomatékosan ne kérj.

Transverwise-sal küldenék pénzt, de nem fér ki az anyukám neve (Kovács Tivadar Szabolcsné) a megadott helyre, de félek, hogy nem kapja meg, ha mást írok. Mi a megoldás?

Itt a megoldás: We are however able to match logics between obvious discrepancies, like Robert Christopher Smith being R.C. Smith or Robert C. Smith etc. 

Citi-s Top bankszámlánk van, ahol feltétel a 150 ezer forint érkezése. A férjem munkahelye hol 31.-én, hol elsején utal. Ezért gyakran előfordul, hogy az egyik hónapban két fizetés érkezik, a másikban egy sem. Ilyenkor ki kell fizetni a nagyon durva havi díjat. Néha felvesszük a pénzt automatából és befizetjük, de már ez sem éri meg a tranzakciós adó miatt. Minden banknál így van ez?

Ez egy gyakori panasz a Citi-s ügyfeleknél, elég sokan pórul járnak vele. (A másik a lélegzetelállító devizakonverziós költség, amit a Citi felszámol külföldi vásárlásoknál, akár 20 forintot is eurónként.)

Pont a fenti probléma miatt sok bank nem elsejétől 31.-ig vizsgálja az intervallumot, hanem 15-től 15-ig, vagy az elmúlt három hónapban legalább két utalás. A Citinél már vannak olcsóbb csomagok, használd a számlaválasztó kalkulátort. (Bár szerintem most érdemesebb várni, melyik bank mennyit emel az "ingyenes" készpénz-felvétel miatt februárig.)

Édesanyám papíron egy devizahitel fő adósa, amit az eredeti hitelfelvevő nem fizet. Azt kérdezném, ha meghal, az én vagyonom ez miatt veszélybe kerül-e? Ő már mindenét ránk íratta, pont a hitel miatt.

Nagyon fontos, hogy örökösödés előtt(!!!!) tájékozódjunk az örökségünk mibenlétéről. Volt olyan ügyfelem, aki örökölt egy 5 milliós, eladhatatlan házat. Meg, mint később kiderült, vele 7 millió jelzálog-hitelt és másfél millió be nem fizetett közüzemi számlákat.

Azonban nem vagyunk kötelesek örökölni, lemondhatunk az örökségről az állam javára. De csak az egészről. Olyan nincs, hogy a nyaraló kell, a hitellel terhelt ház nem. Vagy minden, vagy semmi.

De még egyszer: mielőtt bármit aláírunk a közjegyzőnél, tájékozódjunk, mi is a pontos örökség, legfőképpen a kötelezettségek.

Ebben az esetben is ez a megoldás, főleg, ha már nincs is vagyona az édesanyjának. Mondjon le az örökségről.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram