Önjáró pénztári adó-visszaigénylés

Azt sokan tudják, hogy az önkéntes pénztárakba való befizetés után (ha nem a munkáltatód fizeti, hanem te) jár 20% de maximum évi 150 ezer forint visszatérítés. A három pénztár, ahová befizethetsz: önkéntes nyugdíjpénztár, egészségpénztár és az önsegélyezőpénztár. (Két éve már létezik egészség és önsegélyező pénztár is, ami kettő az egyben pénztár.)

Tetszőlegesen kombinálhatod a befizetéseket a limitek figyelembe vételével, de csak az egyik pénztárba kérheted az adó-visszatérítést a személyi jövedelemadódból. Az adó-visszatérítésből egy pénztár sem von költséget.

Amit kevesebben tudnak, hogy nem csak a befizetésre jár 20% adó-visszatérítés, de ha lekötöd a pénzt két évre egészség vagy önsegélyező pénztárban, arra is kapsz további 10%-ot, de ezzel együtt is csak maximum évi 150 ezer forintot igényelhetsz vissza.

Ebből jön a trükk, hogy ügyesen befizetve és évenként lekötögetve a bennlévő összeget, gyorsan eljutsz arra a pontra, hogy már ne kelljen több pénzt befizetni. Egy idő után már csak a bennlévő pénz lekötögetésével ki tudod maximalizálni az évi 150 ezer forint jóváírást.

Szocske nem volt rest és ki is számolta, mikor mennyit kell befizetni és lekötni, hogy létrejöjjön ez a további tőkét nem igénylő adójóváírás-maximalizálás. (Azt vedd figyelembe, hogy a pénztárak nem ugyanannyit vonnak le költség címén, így kisebb eltérés lehet a te pénztárad esetében.)

Tehát akkor jöjjön a menetrend:

1. évben 500 ezer forint befizetés (100 ezer forint adójóváírás)+ lekötés két évre (további 50 ezer forint),
2. évben 150 ezer forint adójóváírás érkezik a számlára a tavalyi befizetésből és lekötésből, erre még ráfizetsz további 450 ezer forintot, az egészet lekötni,
3. évben 150k adóból + lejár az 1. évi 500 lekötés, 283ezer befizetés, egészet lekötni
4. évben 150k adóból + lejár a 2. évi 600 lekötés, 250 befizetés, egészet lekötni
5. évben 150k adóból + lejár a 3. évi 883 lekötés, 186ezer befizetés, egészet lekötni
6. évben 150k adóból + lejár a 4. évi 1M lekötés, 116 befizetés, egészet lekötni
7. évben 150k adóból + lejár az 5. évi 1,22M lekötés, már csak 44ezret kell befizetni
8. évben 150k adóból + lejár a 6. évi 1,42M lekötés, idén csak 28ezret kell befizetni
9. évben 150k adóból + lejár a 7. évi 1,56M lekötés, többé nem kell befizetni, a rendszer önfenntartó lett, elkölthetjük az évi 150 ezret

ez kb. 1,85M Ft + a pénztár által levont díjak az adott évi befizetésekre.

Ha ezt megcsinálod, ki tudod maximalizálni az évi 150 ezer forintot anélkül, hogy túl sok pénzed lenne bent sok évtizedre. A bennlévő pénzedre kamatot is kapsz, ez azonban független attól, hogy lekötötted-e.

Köszönjük Szocskenek a “menetrend” kiszámítását.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 35 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

92 hozzászólás

 • Tamás
  A “mennyire biztonságos egészségpénztári számlán tartani több millió forintot?” kérdésre a válasz csak egy szó: Honvéd.

  MKB-nál vagyok, először küldöm be az elszámolandó számlákat, majd amikor megjelent a számlámon, mint ki nem fizetett pénz, akkor utalok rá forintra annyit (a horror levonásaik beleszámolásával), amennyi a kifizetéshez kell.
  Idénre már az adójóváírással együtt befizettem és kivettem az egészet (750e + 150e). Mondjuk ehhez kellett egy tavalyi gyermekáldás, meg két nyugdíjas szülő és egy nagyszülő, akik az egész tavalyi évben gyűjtötték nekem a számlákat.

 • Taki79
  Jó ez a fent említett számítás csak szerintem az adó-jóváírásból származó kalkulált összeg nem minősül “befizetésnek” a számlára. Legalábbis az önkéntes nyugdíjnál én minden évbe visszaigényelek a számlámra az adót amennyit tudok de a következő évbe csak az adott évbe ténylegesen befizetett pénz után tudom az adójóváírást érvényesíteni. Lehet, hogy nincs igazam?, de ha igen akkor a számítás már nem is jó.
 • Taki79
  Jó ez a fent említett számítás csak szerintem az adó-jóváírásból származó kalkulált összeg nem minősül “befizetésnek” a számlára. Legalábbis az önkéntes nyugdíjnál én minden évbe visszaigényelek a számlámra az adót amennyit tudok de a következő évbe csak az adott évbe ténylegesen befizetett pénz után tudom az adójóváírást érvényesíteni. Lehet, hogy nincs igazam?, de ha igen akkor a számítás már nem is jó.
 • kritizator
  Nem mondjátok, hogy az önkéntes nyugdíjpénztáron nincs OBA-biztosítás?

  Ezt eddig nem tudtam: akkor a fene fog takarékoskodni nyugdíjaskoromra.

  De akkor mibe tegyem a kevés pénzem???

 • Lui
  @Dixhorn:

  Igen, valóban, én ellenzője vagyok ennek.. 🙂
  Nekem nem éri meg az ezzel való macera, kötöttség, ráadásul – szerencsére – max vitaminokat veszek, tehát nem igazán tudnám kivenni belőle a pénzt. Annak meg sosem láttam értelmét, hogy csak azért költsek, mert úgyis ott van az kapott támogatás, mert amire nincs szükségem, azt akkor sem veszem meg.

  És egyébként sem köteleződöm el semmilyen pénztárhoz, nem rég kifejtettem, hogy nem bízom a pénztárakban, a kormányban, az aktuális törvények tartósságában. Én olyanba szeretek fektetni, amiből néhány hónap alatt ki tudom venni a pénzt, kápéban ha kell, nem pedig levásárlás formájában. 🙂

 • mondeofan
  Kedves Szocske,

  Megköszönném, ha csináltál egy új kalkulációt is, hogyan érhető el leggyorsabban az “önjáró adóvisszaigénylés”

  “Ha az időt akarjuk minimalizálni, akkor nyilván más számok jönnek ki.
  Pl. 1 év december 750 befizetés, 2. év január 100 befizetés és 850e lekötés, majd márciusban 150 lekötés…”

 • Ákos
  @Hozzászóló
  Kifejtenéd, miről beszélsz? Esetleg valamit félreértettél és nem tudod, mihez szóltál hozzá. 🙁
  A visszatérítést az állam adja, a befizetett adódból, tehát ehhez nincs köze a pénztárnak.
  A pénztár levonja a (nem kevés) működési költségét, tehát nem tud becsődölni.
 • Ákos

  Az Önkéntes Kölcsönös Biztosító Pénztári törvény 1993-as.
  Az LTP törvény 1996-os.
  A NYESZ törvény 2005-ös.

  Hány évnek kell még eltelnie, hogy ne legyen nonszensz?

 • Andras
  Én idén jöttem rá, hogy pl ágymatracra is el lehet költeni bizonyos helyeken, így rögtön lett mire elkölteni 200 ezret.
 • rosen
  És ha 3 milliót befizetek az EP számlára idén és lekötöm, akkor rögtön önjáróvá váli? Nem lenne ez a 9 éves macera.
 • Anita
  LSV
  Ha nincs szja, akkor nincs miből visszaigényelni.
 • szocske
  , természetesen ha 3M befizetsz és lekötöd a felét jövőre, a felét a 3. évben, akkor rögtön önjáró csak éppen az volt a lényeg, hogy minél kevesebb pénzt kelljen befizetni a rendszerbe.
  Te 3M fizetsz be, fenti példában elég 1,85
  Ráadásul semmi értelme éves 750e felett befizetni, mert a költségeket ebből vonják, adójóváírást pedig csak 750ezerre kapsz.

  , hát mindent én csináljak? sztem így a legrövidebb az idő, de nincs sok értelme, mert az első években csak fizetünk, hogy minél előbb meg legyen a 3M egyenleg, és nem kötünk le pénzt:
  1. év 750k befizetés
  2. év 750k befizetés
  3. év 750k befizetés
  4. év 150k befizetés + 1,35M lekötés
  5. évtől minden évben 1,5M lekötés és utána elkölthető az éves 150k

  , nem az adókedvezmény befizetésére, hanem a lekötésére kapjuk a jóváírást: 2 évre lekötött pénzre is kár 10%, és lekötheted az adókedvezményt is.

 • szocske
  @Gergő, hozamban semmit nem jelent a lekötés, pontosan ugyanannyi hozamot kapsz a lekötésre, mintha lekötés nélkül parkolna a pénz a számládon.

  Ha 2018 március 26-án lekötsz 100 ftot, arra 2019-ben felvehetsz 10 Ft adókedvezményt, cserébe a 100Ft majd csak 2020 március 27-én tudod felhasználni, addig ott lesz a számlán lekötött összegként.

  Tehát ha klasszikus bankbetéthez hasonlítjuk, akkor a lekötésnek éves 5% a hozama, mert 10% adókedvezményért 2 évre kell lekötni a pénzt.

  Az 5%-on felül megkapod a lekötött pénzre is a hozamot, de ez mindegy, hogy mennyi, hiszen kapnád szabad pénzre is.

 • Laca bácsi
  @Gergő
  szja tv. 44/A.§ […]
  ba) az egyéni számláján fennálló számlaköveteléséből a rendelkezése alapján elkülönített és az adóévben a lekötéstől számítva legalább 24 hónapra lekötött – az adóév utolsó napján lekötött számlakövetelésként kimutatott – összeg 10 százaléka a lekötés adóévében,
 • Tudatlan
  “hát mindent én csináljak?” Köszi, hogy kiszámoltad. Esetleg befizetnéd az enyémet?
 • LSV

  “Ha nincs szja, akkor nincs miből visszaigényelni.”
  A könyvelőm szerint “Az önkéntes pénztárak teljesen függetlenek az szja-tól. A befizetéseid után tudod majd visszaigényelni az alszámládra a befizetett összeg 20%-át.”

  hozzáértő
  Akkor most mi az igazság?

 • Kiszamolo
  LSV, az igazság, hogy én gyorsan néznék egy új könyvelőt. 🙂
 • Off:
  Bocs az off-ért, de tanács kellene. Megjött a MÁK-tól a 2023/I éves kamata (17k), 5 éves TBSZ-en van a pénz. Ti mibe kötnétek le a kamatot, hogy a legjobban jöjjön ki?
  Tanácstalan vagyok. 🙁
  Előre is köszönöm.
 • szocske
  , ha átutalod a pénzt és lehet hitelkártyával fizetni, akkor szívesen befizetem, 750 ezer Ft 4%-a 30ezer Ft, nem is lenne rossz óradíj 😀
 • Dávid
  Sziasztok,

  én csak annyit tennék hozzá, hogy aki ezt a cikket/befektetést “leszólja”, az inkább tegye be a bankba a pénzét 0,5 % kamatra, amiből -0,5 % hozama lesz felvétel után, vagy rizikózzon értékpapírral, esetleg állampapír, de már az sem hoz sokat.
  Én szerintem sem olyan rossz befektetés az Önsegélyező pénztár, ahol sok tag van, ott nincs rizikó.
  Nekem kettő van (saját és feleségem nevén), Allianz és MKB, az MKB online sokkal rugalmasabb szinte mindent lehet intézni (lekötés is onlie). Allianz kicsit régimódibb ott minden igény postán kell beadni.

  @Szöcske, köszi a számolást nagyon jó!

 • Garázs
  Én befizetek havonta 55 ezret, amiből 15 ezret lekötök, így kimaxolom az adókedvezményt. A lekötés után maradó kevesebb, mint 40 ezerből 20700,- megy lakáshitel törlesztésre, a többi pedig (sajnos) elmegy gyógyszerre, táppénzre, szemüvegre.
 • Tomi
  Engem az érdekelne, hogy mi van akkor ha 3 gyerek után jár a családi adókedvezmény és még egy pénztárba is szeretnék visszaigényelni 150 ezer Ft-t úgy, hogy nem is fizettem be ennyi SZJA-t?! (12*99+150=1,338 millió Ft) És pl. a gyerekek utáni adókedvezményt nem tudom megosztani a párommal.
  Én úgy tudom, hogy a családi adókedvezményt ma már mindenféle befizetésből vissza lehet igényelni, nem csak az SZJA-ból.
  Na de a pénztári befizetésre járó 150 ezret az SZJA-ból előbbre veszik, hogy azt mindenképpen ki tudjam használni, és a családi adókedvezményt a fennmaradó SZJA-ból kapom, és szükség szerint még a többi befizetésből? (nyugdíj, tb)
  Nekem ez így lenne logikus ha egy összegben kérem a családi kedvezményt: előbb 150e vissza az SZJA-ból, a többi SZJA a gyerekekre, és kipótoljuk a nyugdíj vagy a TB járulékból. Vajon ez így működik? És ha havonta kérem a családi adókedvezményt?
 • Second Wave
  Tomi,
  előbb van a családi adókedvezmény. Ezzel csökkented az adóalapodat. Ha nulláztad az adóalapodat, akkor az SZJA is nulla. Ettől a ponttól kezdve nincs további SZJA kedvezmény (nyugdíjpénztárra, biztosításra, ep-re), hiszen nincs SZJA-d.
  Viszont, ha még maradt a gyermekkedvezményből, akkor azt érvényesíted a járulékra is. Ha elfogy a járulék, de még maradt a kedvezmény, akkor kész, fizettél a jövedelmed után 1,5 százalék sarcot. Ha a kedvezmény fogyott el, akkor fizetsz valamennyi járulékot, de erre SZJA-oz kötött kedvezményt már nem kapsz.
 • Tomi
  Wave

  Nagyon szépen köszönöm a választ, akkor nincs mese, 3 gyereknél többet kell keresni, hogy maradjon még az önsegélyező pénztárra is. 🙂

 • Peti
  Többen is felhozták a pénztárak “túl magas” működési költséget, mint negatív tényező, főleg több pénztári tagság esetén. Nem tudom, hogy volt-e már róla szó, én a cikkben említett önfenntartó rendszert a következőképp valósítom meg:

  1. A Patika EP-nél előre befizetem a teljes éves tagdíjat, így a sajátos, havi szintű (!) sávos levonások miatt egy picit olcsóbban Ft megúszható az egész (2650 Ft). Novemberben a levonás, összegtől függetlenül 1650 Ft. Ekkor beletolok annyi pénzt, amivel az adott évek lekötéseinek figyelembe vételével kimaxolhatom a 150 ezres jóváírást. Így összesen 4100 Ft lesz a pénztári levonás.

  2. A kockázat mérséklése céljából, az évi 150 ezres jóváírást másik pénztárba (!) kérem, ez az én esetemben az MKB EP. Oda a kötelező havi díjon kívül semmi mást nem fizetek. Ez náluk pillanatnyilag éves szinten 1705 Ft levonást jelent.

  Folyt…

 • Peti
  Így a két pénztár fenntartására 5805 Ft (4100 + 1705) megy el évente. Ez az évi garantált 150 ezer Ft ‘hozamért’ cserébe elhanyagolható költség.

  3. Aki biztosra akar menni, még több pénztárat “fűzhet a láncba”, csak arra kell figyelni, hogy lehetőség szerint alacsonyak legyenek a havi tagdíjak, és a levonás mértéke (pl. OTP). A “recept” ekkor: novemberben nagy összegű befizetés a Patikára, majd az egyik évben az MKB-ra, a másik évben az OTP-re megy az adójóváírás.

  A pénztárban felgyülemlett összeget nem nagy kunszt elkölteni, nálam például most ment el 50 ezer fogorvosra, meg 70 ezer új ágyra, és van törlesztő kifizetésem is.
  Arra szoktam csak figyelni, hogy a pénztári költéseknek megfelelő összeget minden esetben újból befektessem. Vagyis, ha 120 ezret költök a pénztárból, akkor ugyanekkora összeg megy a Cetelem gyűjtő számlára, amit később lekötök MÁK-on, vagy veszek rajta ETF-eket.

 • szocske
  , annyi kompromisszumos megoldás van, ha mindkét szülőnek van SZJA-ja, akkor az egyikük igénybe veszi a családi kedvezményt teljes egészében, így nem csak SZJA-ból, de járulékokból is igénybe veheti, a másik szülő pedig pénztárakból fel tudja venni az SZJAt
 • zuhanyfüggöny
  Szerintetek ha tervezek pár drágább fogászati kezelést (2-300 ezer), akkor érdemes lenne egészségpénztárt nyitnom? Felhasználhatom a befizetést idén is, vagy meg kellene várnom az adójóváírást és csak utána használhatom? Hol lenne érdemes nyitni?
 • Szocske
  , akar azt is megteheted, hogy beküldod a számlákat és utólag fizetsz a pénztárba. De fogászattal ügyelj, hogy a fogorvos szerződött partnere legyen az adott pénztárnak. Nagyobb fogászat és nagyobb pénztár általában szerződött, de jobb előre tájékozódni
 • Anita
  zuhanyfüggöny

  Fogászatra azonnal felhasználhatod, megéri nyitni. Mondjuk a megszüntetés általában 4000 Ft. De például MKB-nál nincs “büntetés”, ha évekig nem fizetsz tagdíjat.

 • Gábor
  Ha önkéntes nyugdíjpénztár mellé nyitok egy egészségpénztárat is, és mindkét helyre fizetek be, hogy néz ki az adózás? Az szja tv azt mondja, hogy lehet több pénztártagság, de csak egy helyre utalnak. Nem világos nekem, hogy minden pénztárcélú befizetést figyelembe vesznek, de csak egy helyre kérhetem, vagy csak azt veszik figyelembe, amit abba a pénztárba fizettem, amibe visszakérem az adót.

  Köszi a választ!

 • Ákos
  @Gábor
  Akárhány pénztárad lehet (önsegélyező, önyp, ep), de a NAV csak 1 kijelölt pénztárba utal az összes befizetésed alapján:
  – Elméletben: 1995. évi CXVII. törvény 44. A. § (2): “Több ilyen pénztár esetén is csak egy jelölhető meg.”
  – Gyakorlatban: 137. sor az adóbevallásodban.

  Csak akkor utal a NAV, ha nincs adótartozásod és megfizetted az adóbevallásod alapján a fizetendő adót.

  Csak oda utal a NAV, ahol az adóévben (a pénztár igazolása szerint) már tag voltál (történt befizetés, jóváírás, stb.).

 • zuhanyfüggöny
  Köszi, ti melyik pénztárat javasolnátok ilyen célra? Miklós, lesz róluk összehasonlító cikk? Mintha lett volna egy kezdemény, de most nem látom.
 • dmry
  még egy, sajátosan téves alapvetésre szeretném felhívni a figyelmet.
  a 750 ezer a maximum, de nem kell annyival “menni”, miként a 80km/h sebességkorlátozó tábla sem a minimum kötelező iramot jelenti.

  havi 10,20,50 ráadásul rendszertelen befizetés mellett is jár az adójóváírás…

 • Endre bá
  Zseniális ez a kalkuláció! 🙂

  Én úgy szoktam intézni, hogy semmi pénzt nem tartok a számlán alapból. Gyűjtögetem a számlákat és amikor összejön 150-200 ezernyi, akkor beküldöm és utalok annyit, amennyi a kifizetéshez szükséges. Ezt addig ismétlem, míg nem érem el a 750 ezer forintot. Ezt alacsonyabb jövedelműek is bírják finanszírozni. Persze feltétele, hogy elég számla legyen. Eddig “sajnos” mindig volt, az egész család gyűjti.

 • Zsolt
  Sziasztok!

  A számítás egy kicsit pontatlan. Az adójóváírás nem számít befizetésnek.
  Így első évben 500 000 Ft befizetés + lekötés
  Második évben 500 000 Ft befizetés+ lekötés
  Harmadik évben ugyanez.
  Negyedik éven 50 000 befizetés + 1 500 000 Ft lekötés.
  Mert lejárt két 500 000 Ft-os lekötés, valamint van 450 000 Ft adójóváírásunk.
  A lényeg, hogy 2*1 500 000 Ft kell amit lekötünk, így folyamatosan jön a 150 000 Ft. Azt kell kimatekolni, hogy minél kevesebb saját pénzből legyen meg

 • szocske
  , az adójóváírás nem számít befizetésnek, de ha lekötöd, már arra is jár a 10%…
 • szocske
  ” Azt kell kimatekolni, hogy minél kevesebb saját pénzből legyen meg”
  pont ezt tettem fent. 1,85M kell + pénztári költségek
  Lehet persze, hogy én is elszámoltam vmit, de a te modelledben viszont
  – a 2. évben nem kötöd le az első évre járó 150ezret,
  – a 3. évben nem kötöd le az ekkor feloldódó első évi lekötést és a 2. évre járó 150ezret,
  így az ezekre járó 10%-ot nem használod ki, ezek a pénzek teljesen feleslegesen parkolnak a számlán, és csak a 4. évben kötöd le őket.
 • kridli
  dr ha az adójóváírás nem számít befizetésnek, de lekötni le tudod, és arra viszont jár a 10%. Úgyhogy a te számításod a hibás.
 • headset

  “Az adójóváírás nem számít befizetésnek.”

  Szöcskével akarsz vitatkozni? 🙂
  Ezt Ő már 100-szor átgondolta.

  Az adójóváírás tényleg nem befizetés, de leköthető.

 • GRatta
  Egy dolog nem világos még nekem, hátha tud valaki segíteni.
  Az önsegélyező pénztárra való jóváírás csak az adóra, vagy a járulékra is igényelhető? A családi kedvezmény ugye így van, így nekem a teljes adómat lefedi a családi kedvezmény (és egy részét a járuléknak), de a járulékból még lenne mit visszaigényelni. Amennyiben ez lehetséges, vagy ha van erre valami “trükk”.
 • szocske
  GRatta, csak adóra. Annyi lehet a trükk, hogy a házaspár egyik tagja kéri a családi kedvezményt, így ő adóból és járulékból is visszakap, a másik félnek pedig marad adója visszaigényelni.