Önkéntes pénztárak: be kell menned

Rájöttek a döntéshozók, hogy nyitva hagytak egy kaput a terroristák és a pénzmosó maffiózók előtt: az önkéntes pénztárak nyitásánál nem (feltétlen) volt személyes beazonosítás.

Ezért nehogy valaki egészségpénztárokon keresztül mossa tisztára az elcsalt ezermilliárd áfát, előírták a pénztáraknak visszamenőlegesen a beazonosítást.

Ennek türelmi ideje fog lejárni január elsején.

Ha nem mész be a pénztáradhoz személyesen(!!) az irataiddal, akkor január elsejétől nem fogod tudni használni a pénztári kártyádat és kifizetést sem kérhetsz. (Kivéve, ha 2013 júliusa után nyitottál számlát.)

Ezért érdemes felkeresni a pénztárad hozzád legközelebb eső kirendeltségét és személyesen megjelenned. (Megbízott, faxon beküldött másolat, stb. nem jó! Ez a lényege a személyes azonosításnak.) A weboldalukról nézd ki a nyitva tartást és a pontos címet.

Semmi nem történik, ha elmulasztod a határidőt, de a pénzedhez nem fogsz hozzáférni addig, amíg ezt meg nem teszed.

Share

20 hozzászólás

 • szárnyas freivadász

  “érdemes felkeresni a pénztárad hozzád legközelebb eső kirendeltségét és személyesen megjelenned”

  És a közjegyző által az iratokról készített hiteles másolat beküldése nem jó? Közjegyző minden városban van, kirendeltség meg nem nagyon.

 • GabenHUN

  Az egészségpénztárakra és / vagy az önkéntes magánnyugdíj pénztárakra is vonatkozik?

 • Kiszamolo

  Gaben: minden pénztárra.

 • jurta

  Érdekes, nekem az ÖNYP nem üzent, az egyik bankom viszont igen (tényleges tulajdonosi nyilatkozat megtétele jogszabályváltozás miatt), az valami más?

 • szocske

  van olyan pénztár, aki elfogadja az emailben beküldött szkennelt okmányokat.
  nem vitatom, hogy ezt nem tehetné, de attól még ez a gyakorlat.
  Szóval ha valakinek nagyon messze van a legközelebbi iroda, egy kérdést megér…

 • Laslow

  Gondolom önsegélyező pénztárra is vonatkozik. Épp most léptem be az egyikbe (jórészt e blog hatására) online módon, és nem igazán vonz a lehetőség, hogy menjek el személyesen is a pénztárhoz…

 • hitel

  A munkáltatóm (“szemét hanyatló nyugati” multi) leszervezte az önyp két képviselőét akik elé járulva valamennyi érintett munkavállaló(pénzmosó terrorista?) “be lett azonosítva”
  Kaptunk róla papírt is.

  Vannak még jó dolgok…

 • kodex

  Már elnézést, de miért kellene nekem ezt a hírt “elhinnem”? Értesített valaki erről hivatalosan? Mondjuk az állam, öpénztár? Senki. Napi szinten húszféle hoax terjed mindenfelé – nem nekem, az adófizető állampolgárnak kell mind1iknek utánanéznem. Mielőtt vki nekem esne 🙂 értem a jószándékú “figyelmeztetést” – de pont lesz@rom. Kicsit fordítva ülünk a lovon. Ha holnap az jelenik meg 1 blogon, hogy január 1től csak azok az öpénztárak működhetnek, melyek születési anyakönyvi kivonatot mellékelnek az illetékes állami szervnek – elhiszitek és rohantok beadni? ;)))

 • istvan

  A dimenzió elfogadja a személy+lakcímkártya másolatát aláírva email-ben.

 • L70

  @kodex

  Nem, nem kell neked utánanézned. Ha azonban elfelejted, akkor január 5-én nem fogsz venni EP kártyával lázcsillapítót, mert elutasítja, amikor lehúzzák. Járhatsz így a fogorvosnál is.

  Valóban nem te leszel a hibás (vagy mégis?), de akkor sem fogsz tudni fizetni vele. Sajnos lehet nekünk nagy szánk, de ha nem nézünk utána, mi szívunk. Az élet már csak ilyen.

 • szárnyas freivadász

  @kodex

  A Zótépé is ugyanezt hazudja:
  otppenztarak.hu/hu/azonositas.html

 • hargi

  Az Erste is, bár érdekes módon csak a mikrovállalkozói számla kapcsán kellett azonosítani magam, a lakossági miatt nem (vagy two-in-one azonosítás volt, csak nem mondták :))

 • szocske

  @istvan – én direkt nem akartam kiírni a nevét, mert ezt nem tehetnék, ha nagy nyilvánosságot kap, nehogy változtassanak a gyakorlaton…
  @kodex – Nekem küldtek emailt valamint figyelmeztetnek rá a honlapjukon + a dokumentumok között ott van a kitöltendő doc. letölthető változatban… Ettől függetlenül persze nem kell elhinned, majd koppansz januárban ha használni akarod az ep. kártyát.
  Ráadásul nem csak EP és ÖNYP érintett, pl. a CIB bank is behívott engem és egy ismerősöm is, gondolom u.ennek a törvénynek az okán.

 • Tamás

  @kodex nem hoax. Én is kaptam postai levelet a prémium egészségpénztártól, hogy fáradjak be.

 • RitaVitrol

  Hirtelen nem találom a pénztárakat illetően kiadott sajtóközleményt, de itt a Bankszövetség kérésére kiadott (a lényeg ugyanaz: a Pmt.)
  http://felugyelet.mnb.hu/hirek_ujdonsagok/saktokozlemeny20141112.html

  Egyébként a közjegyző által hitelesített dokumentumok elfogadására a törvény is kötelez, csak akkor “fokozott ügyfél-átvilágítást” kell végezni.

 • cydark

  Személyes megjelenés meg a díjtételek változása nekem jó alkalom volt, hogy pénztárat váltsak. Viszont a 4 órás utalási idők világában egy hónap volt mire a másik helyen hozzájutottam a pénzemhez. S még négyezer Ft “bánatpénzt” is kért érte a régi pénztár mert elhagytam.

 • Vass Barbara

  Szerintetek melyik a legjobb és legmegbízhatóbb egészségpénztár?

 • pdw

  En MKB-nal vagyok. Biztos van olcsobb, de sok helyen elfogadjak a kartyajukat es kb 1 het alatt utaljak a keszpenzes szamlakat is.
  Plussz elony, hogy barmelyik MKB bankban le lehet adni a szamlat, illetve ugyet intezni.

 • Fehér András

  Nálam is elfogadta az egészségpénztár a fénymásolatot, és a nyilatkozatot postai úton, nem kellett személyesen bemenni.

 • Kiszamolo

  Csak el ne áruld, melyik volt, mert nagyon csúnyán megbüntetik őket….