Számlázás változása július elsejétől

Amint már volt róla szó, július elsejétől minden cégeknek kiállított számlát fel kell vinni kézzel a NAV rendszerébe vagy át kell állnod a gépi számlázásra, aminek több értelme van. (Január elsejétől minden számlát fel kell majd vinni, a magánszemélyeknek kiállítottat is.)

Dávidék a sikermániánál csináltak egy infografikát, kinek mit kell csinálni. A téma kevésbé való infografikára, de attól még összefoglalónak jó, ezúton is köszönjük, hogy nekünk is elküldték.

Kattints a “Read More”-ra a kép megtekintéséhez. A kép kattintásra nagyobb lesz.

 

Share

22 hozzászólás

 • Szorgoshangya
  KATás vagyok, havi 2-3 számlát eddig tömbből adtam.. Melyik számlázóprogramot válasszam? Jó a navos, vagy megéri fizetni a szamlazz.hu-t??
 • Zsófi010
  Pontosítanék nem minden cégnek hanem minden adóalanynak kiállított számlát. Adóalany akinek adószáma van legyen az cég,egyéni vállalkozó ,őstermelő, …stb
 • L70
  Figyeljetek, mert még ha a NAV onlineszámla rendszerrel számláztok, azt is be kell jelenteni a NAV-nak. Nem logikus, de be kell jelenteni ezt is.
 • Rozsass
  Köszönet az infografikáért. Ha jól értelmezem az előző cikket, a mostani grafikát, és magát az áfatörvényt, akkor a nyugtákra nem vonatkozik az online adatszolgáltatási kötelezettség. Így aki csak nyugtát állít ki, és számlát sohasem, annak csak a regisztrációt kell megcsinálnia az ügyfélkapun keresztül idén július 1-ig, de aztán már nincs több teendője. Terveztem a nyugták miatt hivatalos tájékoztatást beszerezni, csak még nem került rá sor.
 • Rozsass
  Hátha mást is érdekel a nyugta kérdése: a NAV onlineszamla.nav.gov.hu/kerdesek_es_valaszok között találtam.
  12. kérdés: 2020. július 1-jétől megszűnik a nyugtaadás lehetősége és már csak számla állítható ki?
  Nem szűnik meg a nyugtaadás lehetősége. A nyugatadásra vonatkozó előírások 2020. július 1-jétől nem változnak. Nyugtáról nem teljesíthető számlaadat-szolgáltatás.
 • Kiszamolo
  szorgos, a szamlazz.hu ingyenes miért nem jó?
 • fects
  Szorgoshangya: hasonló cipőben járok számlázási mennyiséget illetően, én már tavaly óta használom a szamlazz.hu-t, és teljesen elég az ingyenes verzió belőle.
 • Ungarische betyár
  Van számla számom, mert évekkel ezelőtt adtam bérbe magánszemélyként ingatlant.
  Azonban most nem adok ki.

  Ebben az esetben is kell regisztálnom a NAV-nál?

  Nem adok ki ingatlant cégnek, sőt magán személynek sem. Jelenleg.

 • London
  Off.

  Sziasztok.
  A Raiffeisen vagy a CIB bankot ajánljátok inkább a 0- Ft-os (0 Ft körüli) bankszámlák esetében? Véleményekre, tapasztalatokra vagyok kiváncsi.

  Köszi

 • Pallos Levente
  Váltózatlanul nem értem, miért hazudják azt, hogy online számlázót kell használni. Nem, desktop is jó. A lényeg, hogy be legyen kötve a Maghoz.
 • Bence
  Nézzétek meg az ingyenes NAV online számlázó programot. El van dugva regisztráció mögé, de ha bejelentkezel az online számlaadat szolgáltatás felületre, akkor ott lesz a számlázó is. Már elég okos és sok mindent tud, én nem használom, de tervezek rá átállni. Eddig azzal a felkiáltással nem használtam, hogy nehogy már mindent lásson a NAV, de ugye mostmár úgyis mindegy 🙂 Szóval azt javaslom, először a NAV-ost nézzétek meg, és csak utána a többit, ha az mégsem jó valamiért.
 • Incognito
  Csak annyit tennék hozzá, hogy ha valaki adószámos magánszemély, és nem használja az adószámát, akkor nem kötelező regisztrálni, sem pedig az adószámot megszüntetni. Az infó a NAV-tól származik.
 • Rozsass
  Mindkét banknak (CIB és Raiffeisen) voltam/vagyok ügyfele, de a K&H internetbankját is használtam többször. A CIB bank internetbankja számomra egy katasztrófa, állandó problémáim voltak azzal, hogy nem tudtam belépni.A telefonos ügyfélszolgálat szerint nálam volt a hiba oka, persze nem is, de minden ilyen esetben be kellett mennem a bankfiókba .K&H-nál és Raiffeisennél még nem volt gondom az internetbankkal. Gyakorlatilag nem is emlékszem személyesen hányszor és miért jártam a bankfiókban. Vagy internetbankban vagy telefonon megoldódott a probléma minden esetben. Persze más tényezők is számítanak a döntésben, de én ezt érzem a két bank közötti legnagyobb különbségnek. Tudomásom szerint K&H-nál is van 0 Ft-os csomag, de ennek részleteit pontosan nem tudom, ott is érdemes körülnézni.
 • xkp0
  Mg-i őstermelőként érint a dolog. Örököltem egy kis erdő darabot (osztatlan közös tulajdonban), ebből származott bevételem (tüzifa eladás), az utóbbi 5 évben, 5 alkalommal. Mivel ilyen kevés számlát állítok ki (és a jövőben még kevesebb várható, mivel az erdő nagy része már az újratelepítés állapotában van), csak a regisztrációra volt szükségem, maradok a a papír alapú számlázásnál.
  A regisztráció feleslegesen bonyolult, az adóazonosító jelet és az adószámot elég sokszor be kell írni, de azért megoldható.
  Ami leginkább bosszant a dologban az az, hogy őstermelőként kötelező a kamarai tagság, annak tagdíjával együtt. De erről a NAV-os regisztrációs kötelezettségről egy szó tájékoztatást sem adtak. Én is csak egy netes hírből és ebből a kiszámolós írásból éretesültem róla. folyt.köv.
 • xkp0
  Elég sok őstermelő lehet, akiknek szintén van ilyen töredék hektáros területük. Kiváncsi lennék, hogy közülük hány, pl. nyugdíjas, akik nem értesülnek erről a kötelezettségükről, kap büntetést a regisztráció elmulasztása és a számlák fel nem töltése miatt.
 • Andrew-Andrew
  Köszönöm az infót, vicces de valóban így kell tenni!
 • Gábor
  Kérdésem: Kiszámoló azt hangoztatta, hogy a kézi számla + manuális rögzítés totál önszívatás. Én mégis úgy gondolom, hogy nekem csak ez a megoldás marad. Alanyi mentes mellékállású e.v. vagyok, csak készpénzes (évente kb. 15 db) kis értékű (<100.000,- ) számlát állítok ki a helyszínen. Nincs, vagy nem mindig van lehetőségem online számlát helyben kiállítani, átküldeni/kinyomtatni. Jól gondolom, hogy én vagyok a kivétel, akinek marad a kézi adatfelvitel?

  Köszi! 🙂

 • Kiszamolo
  Gábor, ha évi 15 számlád van, akkor mehet az is.

  Csak az a kérdés, miért szeretsz körmölni? Szamlazz.hu ingyenes számlája, segít kitölteni, kinyomtatod és/vagy elküldöd e-mailben, a szamlazz.hu lejelenti a NAVnak helyetted, oszt ennyi volt.

  Próbáld ki, sokkal egyszerűbb.

 • rmm
  Bár nem kapcsolódik szorosan a témához:
  Várható, hogy a 40%-os kata büntetőadót a teljes bevételre kiterjesztik annál, aki túl nagy összegben (3M+ HUF?) és/vagy túl kevés megbízónak számláz? Valahol hallottam ilyesmiről, de nem néztem utána, egyelőre nem érint a dolog. Valaki tudja, hogy ezt mennyire gondolják komolyan?
 • doboz
  2020-06-22 at 14:15

  szorgos, a szamlazz.hu ingyenes miért nem jó?

  Nem (teljesen) ingyenes. Ha külföldi partner felé számláznál, az fizetős.

 • Marci
  Sziasztok
  Az 4. lépésben az online számla rendszer és az online számlázó program összekötése a feladat.
  Leírná ezt nekem vki, hogy ezt hol kell megcsinálni, mert egyik rendszer felületén sem látok funkciót, amivel ez a feladat indítható lenne.

  Köszi

 • Marci
  Sziasztok

  Közben megtaláltam az összekötés módját, és megcsináltam.

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.