Számlázás változása július elsejétől

Amint már volt róla szó, július elsejétől minden cégeknek kiállított számlát fel kell vinni kézzel a NAV rendszerébe vagy át kell állnod a gépi számlázásra, aminek több értelme van. (Január elsejétől minden számlát fel kell majd vinni, a magánszemélyeknek kiállítottat is.)

Dávidék a sikermániánál csináltak egy infografikát, kinek mit kell csinálni. A téma kevésbé való infografikára, de attól még összefoglalónak jó, ezúton is köszönjük, hogy nekünk is elküldték.

Kattints a “Read More”-ra a kép megtekintéséhez. A kép kattintásra nagyobb lesz.

 

Share

22 hozzászólás

 • Szorgoshangya
  KATás vagyok, havi 2-3 számlát eddig tömbből adtam.. Melyik számlázóprogramot válasszam? Jó a navos, vagy megéri fizetni a szamlazz.hu-t??
 • Zsófi010
  Pontosítanék nem minden cégnek hanem minden adóalanynak kiállított számlát. Adóalany akinek adószáma van legyen az cég,egyéni vállalkozó ,őstermelő, …stb
 • L70
  Figyeljetek, mert még ha a NAV onlineszámla rendszerrel számláztok, azt is be kell jelenteni a NAV-nak. Nem logikus, de be kell jelenteni ezt is.
 • Rozsass
  Köszönet az infografikáért. Ha jól értelmezem az előző cikket, a mostani grafikát, és magát az áfatörvényt, akkor a nyugtákra nem vonatkozik az online adatszolgáltatási kötelezettség. Így aki csak nyugtát állít ki, és számlát sohasem, annak csak a regisztrációt kell megcsinálnia az ügyfélkapun keresztül idén július 1-ig, de aztán már nincs több teendője. Terveztem a nyugták miatt hivatalos tájékoztatást beszerezni, csak még nem került rá sor.
 • Rozsass
  Hátha mást is érdekel a nyugta kérdése: a NAV onlineszamla.nav.gov.hu/kerdesek_es_valaszok között találtam.
  12. kérdés: 2020. július 1-jétől megszűnik a nyugtaadás lehetősége és már csak számla állítható ki?
  Nem szűnik meg a nyugtaadás lehetősége. A nyugatadásra vonatkozó előírások 2020. július 1-jétől nem változnak. Nyugtáról nem teljesíthető számlaadat-szolgáltatás.
 • Kiszamolo
  szorgos, a szamlazz.hu ingyenes miért nem jó?
 • fects
  Szorgoshangya: hasonló cipőben járok számlázási mennyiséget illetően, én már tavaly óta használom a szamlazz.hu-t, és teljesen elég az ingyenes verzió belőle.
 • Ungarische betyár
  Van számla számom, mert évekkel ezelőtt adtam bérbe magánszemélyként ingatlant.
  Azonban most nem adok ki.

  Ebben az esetben is kell regisztálnom a NAV-nál?

  Nem adok ki ingatlant cégnek, sőt magán személynek sem. Jelenleg.

 • London
  Off.

  Sziasztok.
  A Raiffeisen vagy a CIB bankot ajánljátok inkább a 0- Ft-os (0 Ft körüli) bankszámlák esetében? Véleményekre, tapasztalatokra vagyok kiváncsi.

  Köszi

 • Pallos Levente
  Váltózatlanul nem értem, miért hazudják azt, hogy online számlázót kell használni. Nem, desktop is jó. A lényeg, hogy be legyen kötve a Maghoz.
 • Bence
  Nézzétek meg az ingyenes NAV online számlázó programot. El van dugva regisztráció mögé, de ha bejelentkezel az online számlaadat szolgáltatás felületre, akkor ott lesz a számlázó is. Már elég okos és sok mindent tud, én nem használom, de tervezek rá átállni. Eddig azzal a felkiáltással nem használtam, hogy nehogy már mindent lásson a NAV, de ugye mostmár úgyis mindegy 🙂 Szóval azt javaslom, először a NAV-ost nézzétek meg, és csak utána a többit, ha az mégsem jó valamiért.
 • Incognito
  Csak annyit tennék hozzá, hogy ha valaki adószámos magánszemély, és nem használja az adószámát, akkor nem kötelező regisztrálni, sem pedig az adószámot megszüntetni. Az infó a NAV-tól származik.
 • Rozsass
  Mindkét banknak (CIB és Raiffeisen) voltam/vagyok ügyfele, de a K&H internetbankját is használtam többször. A CIB bank internetbankja számomra egy katasztrófa, állandó problémáim voltak azzal, hogy nem tudtam belépni.A telefonos ügyfélszolgálat szerint nálam volt a hiba oka, persze nem is, de minden ilyen esetben be kellett mennem a bankfiókba .K&H-nál és Raiffeisennél még nem volt gondom az internetbankkal. Gyakorlatilag nem is emlékszem személyesen hányszor és miért jártam a bankfiókban. Vagy internetbankban vagy telefonon megoldódott a probléma minden esetben. Persze más tényezők is számítanak a döntésben, de én ezt érzem a két bank közötti legnagyobb különbségnek. Tudomásom szerint K&H-nál is van 0 Ft-os csomag, de ennek részleteit pontosan nem tudom, ott is érdemes körülnézni.
 • xkp0
  Mg-i őstermelőként érint a dolog. Örököltem egy kis erdő darabot (osztatlan közös tulajdonban), ebből származott bevételem (tüzifa eladás), az utóbbi 5 évben, 5 alkalommal. Mivel ilyen kevés számlát állítok ki (és a jövőben még kevesebb várható, mivel az erdő nagy része már az újratelepítés állapotában van), csak a regisztrációra volt szükségem, maradok a a papír alapú számlázásnál.
  A regisztráció feleslegesen bonyolult, az adóazonosító jelet és az adószámot elég sokszor be kell írni, de azért megoldható.
  Ami leginkább bosszant a dologban az az, hogy őstermelőként kötelező a kamarai tagság, annak tagdíjával együtt. De erről a NAV-os regisztrációs kötelezettségről egy szó tájékoztatást sem adtak. Én is csak egy netes hírből és ebből a kiszámolós írásból éretesültem róla. folyt.köv.
 • xkp0
  Elég sok őstermelő lehet, akiknek szintén van ilyen töredék hektáros területük. Kiváncsi lennék, hogy közülük hány, pl. nyugdíjas, akik nem értesülnek erről a kötelezettségükről, kap büntetést a regisztráció elmulasztása és a számlák fel nem töltése miatt.
 • Andrew-Andrew
  Köszönöm az infót, vicces de valóban így kell tenni!
 • Gábor
  Kérdésem: Kiszámoló azt hangoztatta, hogy a kézi számla + manuális rögzítés totál önszívatás. Én mégis úgy gondolom, hogy nekem csak ez a megoldás marad. Alanyi mentes mellékállású e.v. vagyok, csak készpénzes (évente kb. 15 db) kis értékű (<100.000,- ) számlát állítok ki a helyszínen. Nincs, vagy nem mindig van lehetőségem online számlát helyben kiállítani, átküldeni/kinyomtatni. Jól gondolom, hogy én vagyok a kivétel, akinek marad a kézi adatfelvitel?

  Köszi! 🙂

 • Kiszamolo
  Gábor, ha évi 15 számlád van, akkor mehet az is.

  Csak az a kérdés, miért szeretsz körmölni? Szamlazz.hu ingyenes számlája, segít kitölteni, kinyomtatod és/vagy elküldöd e-mailben, a szamlazz.hu lejelenti a NAVnak helyetted, oszt ennyi volt.

  Próbáld ki, sokkal egyszerűbb.

 • rmm
  Bár nem kapcsolódik szorosan a témához:
  Várható, hogy a 40%-os kata büntetőadót a teljes bevételre kiterjesztik annál, aki túl nagy összegben (3M+ HUF?) és/vagy túl kevés megbízónak számláz? Valahol hallottam ilyesmiről, de nem néztem utána, egyelőre nem érint a dolog. Valaki tudja, hogy ezt mennyire gondolják komolyan?
 • doboz
  2020-06-22 at 14:15

  szorgos, a szamlazz.hu ingyenes miért nem jó?

  Nem (teljesen) ingyenes. Ha külföldi partner felé számláznál, az fizetős.

 • Marci
  Sziasztok
  Az 4. lépésben az online számla rendszer és az online számlázó program összekötése a feladat.
  Leírná ezt nekem vki, hogy ezt hol kell megcsinálni, mert egyik rendszer felületén sem látok funkciót, amivel ez a feladat indítható lenne.

  Köszi

 • Marci
  Sziasztok

  Közben megtaláltam az összekötés módját, és megcsináltam.