Önkéntes pénztárak: kérdések és válaszok

Azt látom, hogy nagyon sok kérdésetek van az önkéntes pénztárakkal kapcsolatban, ezért igyekeztem az összeset összegyűjteni és megválaszolni, a legbanálisabbtól a komplikáltakig.

Ha valami kimaradt (ami majdnem biztos), akkor azt a kérdést tedd fel a hozzászólások között és beleírom a cikkbe.

Milyen pénztárak vannak?

Megkülönböztetünk önkéntes nyugdíjpénztárt, egészségpénztárt és önsegélyező pénztárt.

Mi a különbség közöttük?

A nyugdíjpénztárak elsősorban a nyugdíjcélú megtakarítások gyűjtésére jöttek létre, az egészségpénztárak az egészséggel (illetve most már inkább csak a betegséggel) kapcsolatos kiadások fedezésére, az önsegélyező pénztárak a felmerülő bevételkiesésre, káresetre történő előtakarékosságra.

Melyik törvény szabályozza a működésüket?

A legfontosabb a többször módosított 1993. évi XCVI. törvény az Önkéntes Kölcsönös Biztosító Pénztárakról, de ide tartozik még a mindenkor hatályos SZJA törvény a jövedelemadó-visszatérítésekről, a felügyeletről szóló rendelkezések és néhány egyéb törvény.

Miért jó bármelyikbe is belépni?

Egy szó van erre: adókedvezmény. Abban a naptári évben, amelyikben befizetsz a saját pénzedből bármelyik pénztárba, a befizetett összeg 20%-át a jövedelemadódból visszakapod az államtól, de maximum évi 150 ezer forintot. Vagyis 750 ezer forintos maximum befizetés esetén éred el a visszaigényelhető 150 ezer forint felső határát.

Akkor 20% nyereségem van a befizetéseim után?

Sajnos nem, hiszen a pénztár is von a költségeire minden befizetésből. Ha a pénztárad minden befizetésből 5%-ot von el a saját költségeire és 20%-ot kapsz vissza az államtól, akkor a nettó hasznod 15%.

Vedd észre, nem évente vonják a bennlévő pénzedből az 5%-ot, hanem csak egyszer, amikor befizeted.

Az én pénztáram vajon mennyit vonhat tőlem?

Ezt megtalálod a pénztárad alapszabályzatában, a sokadik oldalon. Érdemes megnézni, mert a magas költségek nagyon leapasztják az adóvisszatérítésen elérhető teljes hasznodat. Gyakran változik is az elvonás, mint például most az eddig legolcsóbb Medicina pénztárnál. Ezért ne elégedj meg azzal, hogy öt éve megnézted, akkor melyik volt a legolcsóbb.

Van, ahol sávos rendszer működik (évente az első százezer forintból ennyit vonnak, a következő kétszázezerből annyit, afelett pedig már csak emennyit), van ahol fix a tarifa összegtől függetlenül.

Sok helyen a munkaadó által fizetett összegből magasabb az elvonás, mint amit a tag a saját zsebéből fizet be.

Milyen arányokban kell befizetnem a három önkéntes pénztárba, hogy megkapjam a maximális 150 ezer forintos visszatérítést?

Nincs megkötés, akár egy pénztárba is befizetheted az összes pénzt.

Hány pénztárban lehetek tag egyszerre?

Nincs megkötés, bár nincs sok értelme egyszerre mondjuk három egészségpénztárnak tagja lenni, főleg, ha sávos a költségek levonása.

Hová utalják a jövedelemadó-visszatérítésemet?

Az egyik általad megadott pénztáradba. Vagyis nem kapod meg készpénzben, hanem azt is el kell költened.

A jövedelemadó-visszatérítésből mennyit vonnak le a pénztárak a befizetésekhez hasonlóan?

Abból semennyit, azt teljes összegben megkapod.

A munkaadóm által a cafeteria keretein belül fizetett összeg is beleszámít az éves 750 ezer forint keretbe?

Nem, mert azután nem vehetsz igénybe adójóváírást. Ott az a kedvezmény, hogy a munkaadódnak kevesebb adót kell befizetnie az így adott összeg után. Így csak a saját befizetéseid számítanak és a támogatásban (adományban) kapott összegek.

Mi az a támogatás vagy adomány? Azt ki kapja és ki adja?

Ezt a munkáltató adhatja és áttételesen te kaphatod. De ez annyira érdekes és elhanyagolt lehetőség, hogy erről külön akarok írni a napokban.

Össze kell vonnom a NYESZ számlára és a nyugdíjcélú unit linked biztosításra kapott 100-100 (vagy 130-130) ezer forintos adójóváírást az önkéntes pénztárak adójóváírásával?

Nem, mindhárom lehetőségre külön-külön veheted igénybe az adójóváírást, egymástól függetlenül azzal a megkötéssel, hogy a három lehetőségből összesen sem lehet több a visszaigényelt adó évi 280 ezer forintnál. Vagyis ha már igénybe vettél 100-100 ezer forintot a NYESZ számla és a unit linked biztosítás után, már csak 80 ezret igényelhetsz vissza összesen az önkéntes pénztáraid után.

Mire vigyázzak a jövedelemadó-visszatérítéssel kapcsolatban?

Nagyon egyszerűen: fizetsz-e személyi jövedelemadót és mennyit?

Ha diák, nyugdíjas vagy, esetleg katás kisvállalkozó, vagy a jövedelmedet csak osztalékként veszed fel a cégedből, vagy csak a tőkejövedelmeidből élsz, akkor nem fizetsz jövedelemadót, így nincs miből levonni az adóvisszatérítést.

Ha a gyerekeid után te veszed igénybe az adóvisszatérítést, akkor könnyen lehet, hogy már nem marad annyi, hogy legyen miből levonni a pénztárak után járó összeget is. (Hiszen mindkettő ugyanabból a jövedelemadóból táplálkozik.)

Ugyanez igaz a NYESZ számlára és a nyugdíjcélú unit linked biztosításokra.

Ha semmi másra nem veszel igénybe adójóváírást, akkor havi bruttó 78 ezer forint esetén éred el az évi 150 ezer forint szja befizetést.

Miért van kötelező tagdíj a pénztáraknál?

Mivel a pénztárak abból tartják el magukat, amit levonnak tőled a befizetésnél, ezért elvárnak egy minimális havi vagy éves befizetést. Ennek mértéke pénztáranként változik, jellemzően havi 2-5 ezer forint.

Mi történik, ha nem fizetem a kötelező minimum tagdíjat?

A pénztárnak joga van a hozamaidból levonni azt. vagy annak egy részét. Van, ahol fix díjat vonnak (például havi 150 forint), van ahol levonják a hozamból a havi háromezret és befizetik helyetted a szokásos levonásokkal.

A tőkédből nem vonhatják a tagdíjat, csak a hozamokból.

Ha hosszú távon nincs pénz és pénzmozgás a számládon, a pénztár kiléptethet téged, vagyis megszűnik a számlád.

Miért, vannak hozamok a pénztáraknál?

Igen, ráadásul nem is kevés, csak ezt sokan nem tudják. Az önkéntes nyugdíjpénztáron túl a másik két pénztár is befekteti a tagok pénzét (általában állampapírba és bankbetétekbe) és az így elért hozamok a tagokat illeti meg.

A hozamokról a pénztáraknál érdeklődhetsz, de jobb pénztáraknál ez még most is 3-4% évente, ráadásul kamatadó-mentesen.

Mi az a 10%-os adókedvezmény a 20% mellett?

Az önsegélyező pénztáraknál és az egészségpénztáraknál van arra lehetőség, hogy két évre lekösd a pénzed. Ekkor a normál hozamokon túl további 10% adójóváírást is kapsz két évre.

Ebben az esetben lényegtelen, hogy ki fizette be a pénzt a számládra (te vagy a munkáltatód), viszont arra vigyázz, hogy ezzel a 10%-os befizetéssel sem lépheted túl az évi 150 ezer forintos visszatérítést. Tehát ha le is akarod kötni a pénzed, akkor csak 500 ezret fizess be (erre kapsz 100 ezer visszatérítést) és a lekötés miatt is jár további 50 ezer. Így jön ki az évi 150 ezres maximum.

Lejárat után eldöntheted, hogy újra lekötöd két évre újabb 10%-os adóvisszatérítésért, vagy felhasználod a pénzt.

Ha két éven belül feltöröd a lekötést, az adójóváírást +20% büntetéssel kell visszafizetned. (Tehát ha kaptál százezret, akkor 120 ezret kell visszafizetned.)

Vedd észre, ez a 10% nem is olyan kevés, hiszen ebből már nem von semmit a pénztár, szemben a befizetéskor történő levonással.

Mit csináljak, ha kellene a pénz másra abból, ami az önkéntes pénztárban van?

Ha kiveszed a pénzt az önkéntes számládról, akkor abból levon 16% SZJA-t a pénztár és neked kell-kellene-illene fizetni még bevallás után újabb 27% egészségügyi hozzájárulást.

Ez így nem túl nyerő dolog.

Másik lehetőség, hogy elköltöd a pénzt nagyüzemben, erről például itt is írtam.

Harmadik lehetőség a tagi kölcsön. Ekkor a bennlévő pénzed terhére kérsz kölcsönt a pénztártól. Az egyik nagy pénztárnál ekkor jegybanki alapkamat plusz 5% kamatot kell évente fizetned, vagyis jelenleg 7,1%-ot, de maximum egy év a futamidő és a pénztárban lévő pénzed 30%-át kérheted maximum. Ez jó lehet pillanatnyi pénzzavar átvészeléséhez.

A negyedik lehetőség, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárból 10 év eltelte után a hozam felvehető, de csak háromévente egyszer.

Ki használhatja az én egészségpénztári vagy önsegélyezőpénztári keretemet?

Minden egyenesági hozzátartozód, de csak akkor, ha előtte egy formanyomtatványon bejelentetted, mint kedvezményezettet. Ezután a szüleid gyógyszereit vagy gyógykezelését éppúgy tudod finanszírozni, mint a gyereked pelenkáját és tápszerét.

Átvihetem-e az egyik pénztárból a másikba a pénzem?

Igen, de csak ugyanolyan típusúba, például “A” Egészségpénztárból a “B” Egészségpénztárba, vagy “C” nyugdíjpénztárból “D” nyugdíjpénztárba.

Két kivétel van: az önsegélyező pénztárban lévő összeg átvihető az önkéntes nyugdíjpénztárba, ha a tag nyugdíjba vonult, illetve a nyugdíjpénztár átvihető egészségpénztárba vagy önsegélyezőbe, ha az tag 40%-ot elérő egészségkárosodást szenved.

Az átvitel nem számít befizetésnek az új pénztárban, a régi pénztár pedig csak a törvény által szabályozott nem túl magas költségeket vonhatja le, vagyis 4.000 forintot maximum.

Mire használhatóak fel az egészségpénztári és önsegélyező pénztári egyenlegek?

Önsegélyező pénztárról írtam itt és itt, az egészségpénztárról itt.

Fontos! Figyelj az apró nüanszokra! Például szemüveg csak akkor elszámolható, ha orvos írta fel, egyébként nem. A szemüveg tartozékai (tok, törlőkendő, stb.) csak akkor, ha az orvos által felírt szemüveggel egyidőben veszed.

Ha terméket veszel, a számlát a te nevedre kell kérni, ha szolgáltatást, akkor az egészségpénztár nevére, stb. stb. Olvasd el figyelmesen a tájékoztatókat, mit, hogyan tudsz elszámolni.

Miért van eltérés a pénztárak térítése miatt?

Két önsegélyező pénztár más-más összeget fizet mondjuk gyerekszülés esetén. Ennek az az oka, hogy a törvény van amit konkrétan leszabályoz (például gyerekenként csak a mindenkori minimálbért lehet elszámolni ruhára és iskolára), de másban szabad kezet a pénztáraknak, ilyen például a gyerekszülés.

Ekkor a pénztárak a saját hatáskörűkben határozzák meg, erre mennyit fizetnek.

Biztonságban van-e a pénzem a pénztárakban?

A pénztárak vagyonát közvetlenül nem garantálja az OBA, de az egészségpénztárak és önsegélyező pénztárak szinte kizárólag csak OBA által garantált betétekbe vagy kötvényekbe fektet, vagy magyar állampapírokba.

A betétek sem a bankban vannak közvetlenül, hanem a KELER-nél, ami azért jó, hogy a bank csődje esetén nem lehet bevonni a többi betétes kártalanításába.

A pénztárak hitelezést nem folytatnak, így a nemfizető hitelek sem okozhatnak problémát.

Az MNB, a NAV, a könyvvizsgáló folyamatosan felügyeli a pénztárakat, így nagy disznóság hamar kiderülne.

Egyetlen probléma lehet a csalás, vagyis a szándékos sikkasztás. Ez lassan nem menne a folyamatos felügyelet miatt, egyösszegben pedig elég szemet szúró lenne, ha valaki ki akar utalni mondjuk 200 milliót egy pénztár vagyonából egy másik bankszámlára.

Jelölhetek-e kedvezményezettet a halálom esetén?

Igen, mindhárom pénztárnál van erre lehetőség. Ennek hiányában az örökség része az itt található pénz, a mindenkori jogszabályok és az esetleges végrendelkezés alapján kerül felosztásra az örökösök között.

Fektethet-e devizás értékpapírokba az önkéntes nyugdíjpénztár?

Igen, de maximum a tagi követelések 30%-a erejéig.

Bárki alapíthat önkéntes pénztárakat?

Igen, 15 magánszemély már alapíthat saját pénztárat, bármilyet. Kérdés, megéri-e.

A pénztárak önkormányzati elven működnek, azaz minden tagnak ugyanannyi beleszólása van a működésbe. Ezzel a jogával a közgyűlésen élhet.

A pénztárak nonprofit szervezetek, azaz semmilyen módon (osztalék, stb.) nem vehető fel a haszon a pénztárakból.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

97 hozzászólás

 • Böröndiné Kabai Anna
  Sziasztok!
  Azt szeretném megkérdezni, hogy át lehet-e lépni az egyik egészségpénztárból egy önsegélyező pénztárba, (pl. amit ajánlottatok)? Jelenleg az MKB-ben vagyunk és úgy veszem észre, kicsit sokat vonnak le!
  Köszi!
 • Kiszamolo
  Sajnos nem lehet átlépni csak azonos típusúba
 • Anna
  Arról van valami hír, hogy hogyan vágják meg a Cafetériát? Mert nekem 8000.- Ft megy EP-be. Olyat olvastam, hogy ha nem SZÉP kártyára megy, akkor 50% fölött lesz adóztatva!
 • Kiszamolo
  A jelenlegi adható összeg fele felett ha nem Szép kártyára megy, akkor durvul az adókulcs. Sokan írtak már róla részletesen, könnyen meg lehet találni a pontos adatokat.
 • Mreg
  Ezek a magánpénztárak jobbak adókedvezmény szempontjából, mint egy TBSZ? Félek, hogy ezt is államosítják. Van rá esély?
 • kkl998
  Sziasztok!

  Az a kérdésem, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárba érdemes-e egy nagyobb összeget( 4-5 M) befizetnem januárban. Ez a pénz most az Államkincstárban van, de a kamatok alacsonyak és kamatadó is terheli a hozamot, az ÖNYP hozama pedig cca. a duplája.
  2016-ban megyek nyugdíjba. Az adójóváíráson felül lehet-e erre a hozamra és a kamatadómentességre számítani, ha a pénz csak egy vagy másfél évig van az ÖNYP számlán?

 • hetfielder
  Szia Kiszámoló,

  Köszi a leírást!

  3 banális kérdésem lenne:

  1 – ha egy adott szolgáltató nincs szerződve az EP-mal, akkor nem tud kiállítani az EP nevére számlát? Tehát egy fogorvosnál pl. bukom az adójóváírást?

  2 – Ha olyan helyen vásárolok gyógyszert, ahol nem fogadják el az EP kártyám, akkor csak a nevemre kérek egy számlát és elküldöm az EP-nek

  3 – Ha a receptre írt gyógyszer nem az én nevemre szól, de az én nevemre töltik ki a számlát, vagy az én EP kártyámmal fizetnek az megoldható-e? Gyakorlatilag nézi-e ezt bárki, mert elvileg bankkártyával is csak a tulajdonosa fizethet, de általában nem nézik elég ha tudja az illető a PIN-t… Ez azért lenne fontos, mert a barátnőm nem egyenes ági leszármazott akit megjelölhetnék :/

  Köszi szépen

 • bircio
  Ha a nyugdíj előtakarékoskodásról hallok, akkor mindig olyan “Békekölcsön” fílingem van.
  rev.hu/sulinet45/szerviz/dokument/bekekolcson.htm
  legaleagles.blog.hu/2010/10/17/bekekolcson
 • gergő
  Figyelem! új költség jelent meg az IZYS önsegélyezőnél!
  5000 Ft-ot vonnak le netpénztár használati címen, ha nem nyilatkozol SOS, hogy elektronikusan kéred az ilyen-olyan okiratokat.
  Rákérdeztem, felszámolják a régi tagoknak is, anélkül, hogy erről figyelmeztetnének előre. Az Alapszabályban nincs ilyen, vagy legalábbis nem így…
  Nem szimpi…
  onsegelyezo-penztar.izys.hu/kondiciok
 • Cremoso
  2014.-ben mentem nyugdíjba. 2015 januárjában egy összegben szeretném felvenni a pénztárban felhalmozott megtakarításomat. Hogy tudom igénybe venni a 2014.-évi befizetéseim után járó adó-visszatérítésemet, ha az csak az egy összegű kifizetés után kerül(ne)a számlámra?
 • Janos82
  :

  1: nem, kiallitja az EP nevere a szamlat, te bekuldod az EP-hez, es kifizetik neked. Nekunk igy a nemetorszagi pelust fizeti ki az EP, szoval megoldhato:)

  2: Az EP nevere kerd a szamlat, ne a sajatodra.

  3: Tud(hat) vele fizetni, ha nem ellenorzik, viszont ha olyan gyogyszert/szolgaltatast vesz igenybe, amit biztos, hogy te nem, akkor lebuksz, es megbuntetnek ( nem tudom, hogy mennyire), vagyis fogamzasgatlojat peldaul nem fizetheted ilyen modon, de ha van valami betegsege, ami neked nincs, akkor az ahoz kello gyogyszereket se. Es a szamlat itt is az EP nevere kell kitolteni.

 • Tamás
  ,

  Ha e-bevallást küldesz, akkor 30 nap alatt térít vissza a nav.
  Ha adóztál 2014-ben, akkor mindenképp kell bevallást készíteni. Ha sürgős, akkor én a helyedben e-bevallást készítenék (ha nincs valami extra az adózásodban) és a nav visszatérítés után (30-40 nap) felvenném a pénzt egyben és megszüntetném az egészet.
  Szerintem ha ilyen különutas izét akarsz, akkor lehet, hogy engedélyezi a nav, ha írsz külön kérvényt, de szvsz annak is 30 nap a hivatalos válaszadási ideje, tehát nem vagy előrébb.
  (az e-bevallásban is szinte csak listából választhatsz, a magánszemély direkt visszautalás évekkel ezelőtt megszűnt)
  B opció: felhívod a nav-t és az SZJA menüpontot választva megkérded. Biztosan nem te leszel az első, aki ilyet kérdez, és elég segítőkésznek tűnnek, amikor én is kérdezgetek tőlük.

 • Attila
  Üdv. tudja valaki hogy meddig kell az önkéntes nyugdíjpénztáraknak megküldeni az szja bevalláshoz szükséges iratokat ?
 • Fasianus
  Üdv Mindenkinek! Egy valamit mindig hiányolok, amikor az ÖNYP-ról olvasok, hogy nem említik a felhalmozási időszak végét. Van a kötelező várakozási idő, ez 10 év, ez után a hozam (3 évente, ahogy fent is olvasható) adó és járulék (hmm járulék, lassan minden adó lesz, nem is járulék…van ennek jelentősége, de ezt majd máskor)mentesen felvehető. A tőke rész után a 10. évben adó és járulék fizetési kötelezettség van (a 100% tőkére). A 11. évben már csak a tőke 90%-ra és így tovább, azaz 20 év után válik a tőke adó és járulék mentesen hozzáférhetővé, persze az egész lényege, hogy a tőke termeljen ki egy elfogadható hozamot, ami 3 évente szép summa, ha valaki nem a nyugdíjba lépésekor akar csak hozzáférni a pénzéhez. Nem muszáj 65 évesen nyugdíjba menni, az ÖNYP 20-30 év alatt szép summát tud termelni, érdemes megnézni mondjuk az MKB 10 éves netto átlag hozamát.
 • Fasianus
  Amúgy a legtöbb pénztár 10 év átlagában 4-5-6% reál hozammal büszkélkedhet (netto hozam-infláció), ami messze több, mint a bankok kamata. Az meg nekem nagyon fura, hogy Kiszámoló az adójóváírásra hajaz egyedül. Persze szép summa a 750.000Ft befizetés utáni 150.000Ft a NAV-tól, de a 10 év alatti átlagos 4% reálhozam az, ami növeli a megtakarítást. Ha meg havonta szánunk 3 percet arra, hogy megnézzük a befektetési egységeink értékét, egy épp lejtmenetet elcsípve (mikor kevesebbet ér a befektetési egység, mint az előző hónapban) növelhetjük a hozamunkat. Egy kis excel, grafikon, nem nagy ördöngösség, de sokat hozhat.
 • Fasianus
  (aztán elég belőlem mára… :-)) Az meg a mi felelősségünk, hogy a gyerekeinken a 16. szülinapjára Nintendot, autót vagy épp ÖNYP-i tagságokt (16 évesen lehet tag valaki a legtöbbnél)választunk, aztán 40 megtakarítás után meg 56 évesen majd elmegy nyugdíjba…Most jönnek majd a kommentek, hogy: “persze, 40 év, stb., szép estét.
 • Kiszamolo
  Fastianus, te is azt a hibát követed el, mint mindenki: Te ugyanúgy tudsz olyan alapokba fektetni, mint egy nyugdíjpénztár, tehát neked is elérhető hasonló hozam. Tehát megint ott vagyunk, hogy az adójóváírás a különbség.
 • hungaroborg
  Fasianus, ezeket én is végiggondoltam, csakis az adójóváírás miatt, nekem inkább az a bajom, hogy hasraütés szerűen hoznak új törvényeket és nem akarok benne ragadni 10-15-20-30 évig valamiben, amihez vagy nem férhetek hozzá baj esetén, vagy lenyúlják különböző jogcímen.
 • kdb
  Üdv Mindenkinek! Amiről kevesebb szó esik az ÖNYP kapcsán, azok a költségek. Vegyük példaként az OTP költség táblázatát. Évi 120 ezer forintos befizetésnél 6% feletti a levonás, de még évi 750 ezer forintnál is 3%. Ez a legdrágább befektetési alapok szintje. Márpedig ha reálhozamot vizsgálunk – az infláció mellett – ezt is számításba kell venni. Bosszantó…
 • Kiszamolo
  Arra azért vigyázz, hogy itt csak egyszer vonják le, befizetésnél, a befektetési alapoknál viszont minden évben.
 • peter

  Arra azért vigyázz, teljes adómentességet csak a 2007. dec 31-e után befizetett tőkerész azon részére lehet igényelni ami a kifizetés éve előtt 20 évvel került jóváírásra a számládon. Tehát amit pl 2012-ben fizettél be arra csak az ezt követő 21. évben juthatsz hozzá adómentesen. Ez még azért messze van :-). 2007. dec. 31. előtti teljes befizetésre viszont 20 év letelte után adómentesen hozzájuthatsz. Legalábbis a jelen jogszabályok szerint. Miklós: jól tudom ezt a szabályt?

 • L70
  Mindenképp érdemes felvenni a hozamot a 10. év után, és utána akár rögtön ismét befizetni.

  Példa: 2004-ben befizetett 333.000 Ft (akkor ez volt optimális) után kb 150-160.000 hozam is összegyűlhetett mára. Ezt most felvenni, majd visszautalni, és kapunk érte 30.000-32.000 Ft adójóváírást a jövő év elején. No persze van némi költsége a dolognak (utalások, és az új befizetésből a szokásos ÖNYP levonás, ami néhány %), de valószínűleg megéri. Úgy 4-6 óra ráfordítást saccolok az egész miatt, ami jó órabér.

 • peter

  Én is gondolkoztam ezen, de ha visszateszed a hozamot akkor az ugye már tőke lesz amihez már nem férhetsz hozzá olyna könnyen és akkor is csak költséggel, de mivel ez hosszútávú megtakarítás nem is biztos, hogy cél a kivétel.

 • L70

  Nem cél, hogy kivegyem, nem akarom most felélni. Én úgy tervezem, hogy nem veszem fel a hozamot, de a fenti gondolatmenetem alapján technikailag átteszem a hozamot tőkébe, mert így megkapom a hozam adójóváírását.

  Sőt, lehet, hogy az újra befizetés után az adójóváírást már az eü pénztárba fogom kérni, és akkor gyakorlatilag tényleg talált pénz.

 • Üdvözöllek!
  Érdeklődöm,hogy nagyobb összeget is be lehet fizetni az ÖNYP-ba?
  például ha nyernék 40 millió ft-ot és befizetném,hogy 3évente kivegyem a hozamot ami hónapokra lebontva több mint egy minimálbér! Meglehet ezt tenni?
  16 éve vagyok tag!
  köszi!
 • Kiszamolo
  Elvileg talán igen, bár kérdés, megéri-e, ha levonnak belőle 5%-ot mindjárt indulásnak.

  Írj nekik, adjanak írásban egy állásfoglalást.

 • Janos
  A munkáltató által adott cafatériát érdemes az ÖNYP- ba utaltatni?
  köszönöm
 • Sandokan

  Lenne egy kérdésem: az adóbevallásomban van egy minimális összeg, amit az egészségpénztáron keresztül visszaigényelhetek az adómból. Mennyi időn belül kell, hogy jóváírják az összeget az egészségpénztári számlámon? Régebben az adóvisszatérítéseknél egy hónapra emlékszem, ez itt is létezik, vagy itt más időintervallummal kell számolni?
  Nna jó, ez kettő lett.
  A választ előre is köszönöm! 🙂
 • snasim
  Én ezt egész pontosan 32 nap alatt kaptam idén vissza.
 • Körtefa
  Nekem 30 nap volt.
 • Sandokan
  @kortefa
  Kösz a választ, nekem egy kicsivel több lett. Február 16-án lett feladva az adóbevallásom, ma március 31 van. De végre megvan, már azt gondoltam, hogy valami rosszul lett kitöltve.
 • vedelem
  Létezik bármilyen befektető védelem az ÖNYP-re, mint pl BEVA OBA?
 • Fekete Macska
  Sziasztok!
  Lenne egy kérdésem az önkéntes pénztári befizetés után járó adóvisszatérítéssal kapcsolatban.
  Ha pld. EP és ÖNYP tag is vagyok egyszerre, és befizetek az előbbibe mondjuk 100 ezer Ft-ot, az utóbbiba pedig 650 ezer Ft-ot, akkor ugyebár a kettő befizetése után igénybe vehetem a maximális 150 ezer Ft-os adóvisszatérítést.
  Megtehetem azt, hogy az adóbevallásomban mindkét pénztárt megadom oly módon, hogy az EP után járó 20 ezer Ft-tot, az ÖNYP után pedig a 130 ezer Ft-ot is “megkaphassam”? Vagyis az adóvisszatérítés összegét feloszthatom a különböző pénztárok között, az általam meghatározott mértékben?
 • kridli
  nem. Egy pénztárt jelölhetsz meg, és mindkettő után oda fog menni a visszatérítés.
 • vViktor
  Így van, jól mondja az előttem szóló
 • Fekete Macska
  Kridli,
  köszönöm, hát ez nem túl jó hír.
  Kicsit “igazságtalannak” is tartom: szerintem az adózónak igazán meg lehetne az a joga, hogy megossza az adóvisszatérítés összegét a különböző pénztárak között. Megnéztem az adóbevallásom: valóban csak egyet lehet megjelölni. Nem is értem, miért van így, igazán fel lehetne azon a nyomtatványon több pénztárt is sorolni. Nem tartom helyesnek, hogy – folytatva a példámat – az EP-be érkezzen az összes adóvisszatérítés, ha oda csak kis összeget fizetek be.
  Mivel már van ÖNYP tagságom, így már nem igazán érdemes a másik két pénztártípus valamelyikébe belépnem… vagyis a már ismert okokból elvileg érdemes lehet, de ez az információ némileg elgondolkodtat.
 • snasim
  Ha van gyermeked,vagy terveztek, azönsegèlyezö pènztár a legjobb, amit választhatsz. Fizetheted a nagyját az önyp-ba, de az ööp-ról nem szabad elfeledkezni.
 • szocske
  nyilván jobb lenne, ha meg lehetne osztani az adóvisszatérítést, de azért talán nem ekkora probléma, hogy csak egy helyre mehet a pénz.
  Éves 750 ezres befizetés kell a max. 150ezres adókedvezményhez, ha valaki kimaxolja, akkor nem tűnik olyan nagy gondnak, ha a teljes 150e egy helyre megy vissza.
  Többe befizetni pedig azért érdemes, mert más a felhasználási lehetőség, EPban nem költök el éves 750ezret, ezért megosztom a keretet és fizetek önsegélyezőbe és nyugdíjpénztárba is. A visszatérítést pedig évente váltogatva kérhetem mindig arra a számlára, ahol épp jól jön.
 • Kovács Kati
  Tagja vagyok egy önkéntes nyugdíjpénztárnak és egyönkéntes egészségpénztárnak is. A befizetett összegek utáni 20 % adókedvezményt miért nem lehet a két különböző (ahova az eredeti befizetés történt) önkéntes pénztárba utaltatni. A következő időszakban szeretném igénybe venni a nyugdíj-ill egészségpénztár szolgáltatásait külön-külön.
 • szocske
  ezt miért itt kérdezed, és miért nem a jogalkotótól, aki azt a szabályt hozta, hogy csak egy helyre lehessen kérni függetlenül attól, hány helyre történt befizetés?
 • Mohácsik
  Kérdésem Befizetek 500000-et 2016.októberben egészségpénztári számlámra. Le is kötöm az összeget. 2016. December 1-től nyugdíjas leszek. Adózásnál visszaigényelem a következő évben a 20 %-ot, +10 %-ot ráutalja az apeh a számlámra a 150000-et? Ennyit nyerek rajta? Adózás után, mint nyugdíjas megszüntetném a számlám, ez így legális?
 • szocske

  A befiztés és adókedvezmény része így van ahogy írod.
  Azonban egészségpénztári számláról nyugdíjasként is csak szolgáltatásokra, gyógyszerekre stb. tudod kivenni a pénzt, tehát nem veheted fel egy összegben csak azért, mert nyugdíjas lettél.
  Amivel kevered az Önkéntes nyugdíjpénztár vagy a NYESZ-R számla, ott már működhet, amit írsz, de ha jól tudom, min. 10 évig élni kell a számlának, szóval ha legalább 9,5 éve él már a számlád akkor ok, ha most akarod megnyitni is, akkor nemigen fog menni.
 • szocske
  ja, és lekötésre csak 2 éves lekötés esetén jár a pénz.
  Szóval csak jóval később fogsz hozzájutni, de működik.
  Azaz befizetsz idén (nem is kell okt.31-ig, elég dec 31-ig, lekötöd a pénzt, jövőre beadod az adóbevallásod akár már januárban, megkapod a 150 ezret, a 150-et akár másnaptól felhasználhatod, az 500ezret viszont csak akkor kezdheted el felhasználni, ha lejárt a 2 éves lekötési idő.
 • headset

  A lekötés előtti levonások miatt kicsit többet kell befizetni, mint 500 ezret, és jár a 150 ezer.

  De a megszüntetés így nem működik.
  Ha a lekötést feltörik, akkor vissza kell fizetni a támogatást és büntetést is van az SZJA törvény szerint. Az egészségpénztári számláról amúgy sem lehet kivenni a pénzt a nyugdíj kezdetével, mint egy ÖNYP-ből.

  Alapesetben ki kell várni a két év lekötést. Utána egészségügyi kiadásokra kell költeni az összes pénzt és akkor lehet megszünteni a számlát.

  Vagy egy önsegélyezőt nyugdíjazás után át lehet vinni ÖNYP-be, de az egészségpénztárt eddig nem lehetett. Most nem tudom mi a helyzet, mert az egészségpénztár és az önsegélyező szabályai közelítettek egymáshoz.
  Ezt meg kell nézni az egészségpénztár alapszabályában vagy az ügyfélszolgálattól meg lehet kérdezni. De az ÖNYP-t sem lehet a nyitás után10 éven belül büntetés nélkül megszüntetni.

 • Tisztelt válaszadók!Csak annyit szeretnék meg kérdezni,hogy a húsz évem letelt A Honvéd Önkéntes Nyugdíj pénztárban és ezt az összeget adó és járulék mentesen már fel vehetem?… és persze a hozammal együtt?Mert a hozamot három évente vehettem csak fel,de a húsz évem már lejárt Köszi a segítséget.üdv:dz
 • szocske
  @Dávid Zoltán csak a 2007 dec. 31-ig befizetett pénzt veheted fel a nyitástól számított 20 év után. Akkor hoztak ugyanis egy olyan szabálymódosítást, hogy 2008-tól már az adott befizetésnek kell legalább 20 évesnek lenni, nem a számlanyitásnak.
  Egyébként eleve a 21. évben veheted fel a pénzt, nem a 20.-ban.

  Azaz pl. 1997-es számlanyitásnál 2018-ban adómentesen felveheted az 1997-2007.dec.31 közötti befizetéseket és azok hozamát, de a 2008-as befizetést már csak 2028-ban kapod meg, a 2009-est, 2029-ben stb.

  Egyébként 10 év után évente 10%-kal csökken az adó.

 • Bíró András
  Lehet volt már! Apró okosság, hogy az önsegélyező pénztárba utalt adókedvezménynél nem kell a 180 napos várakozási idő, rögtön felhasználható bármire.