Önsegélyező pénztár: ezt kell tudnod róla

Az önkéntes pénztárak (önkéntes nyugdíjpénztár, egészségpénztár és önsegélyező pénztár) közül a legkevésbé ismert az önsegélyező pénztár. Ez meglátszik a taglétszámában és a kezelt vagyonban is. Ezen szeretnék némileg változtatni ezzel az írással.

(Újabb írás az önsegélyező pénztárakról itt)

Mi az az önkéntes önsegélyező pénztár?

Az önsegélyező pénztár a többi önkéntes pénztárhoz hasonlóan az egyéni öngondoskodást igyekszik erősíteni. Az alapelgondolás szerint a tagok egyrészt saját számlán, másrészt közösségi számlán is gyűjthetnek pénzt, amit meghatározott esetekben (betegség, táppénz, gyerekszülés, stb.) használhatnak fel. Az önsegélyező pénztárnak elméletben van egy közösségi szerepe is, ahol a közösség támogathat egy arra rászorulót például tűzeset, vagy gyerek halva születése esetén. Ezen a vonalon most nem vesznék inkább el, maradjunk annyiban, hogy nem ez a fő vonzereje ezeknek a pénztáraknak. Sokkal inkább az egyéni számlák felhasználhatósága a lényeg.

Miért éri meg pénzt befizetni egy ilyen önsegélyező pénztárba, ha csak a saját pénzemet kapom vissza?

Egyedül és kizárólag a 20%-os jövedelemadó-visszatérítés miatt, ahogy a másik két pénztár is csak ezért éri meg. Ugyanis a törvény szerint az ide és a másik két pénztárba befizetett összeg 20%-át de maximum évi 100 ezer forintot (2014-től 150 ezret) visszaigényelhetsz a jövedelemadódból, Ha több típusú pénztárban is tag vagy,  akkor 120 ezerre emelkedik az éves keret, de összesen. Kivéve, ha 2020 előtt nyugdíjba mész, akkor még további 30 ezret visszaigényelhetsz a jövedelemadódból.

Másik eset, ha cafeteria elemként kéred ezeket a pénztárakat, akkor nincs jövedelemadó visszatérítés, hanem a munkáltatód kap adókedvezményt az ide befizetett összeg után. (Alacsonyabb kulccsal adózik, mintha munkabérként fizette volna ki.)

Mennyit nyersz rajta és mikor?

A fentebb leírtak alapján a befizetés 20%-át, maximum 100 ezer (több pénztárnál 120 ezer) forintot nyersz évente. Ebből már csak a költségeket kell levonnod, hiszen a pénztárnak vannak működési költségei, sőt, ne sértődj meg, akár keresni is akar a dolgon.

Ha átlag 6%-ot von le költségekre a pénztár a befizetésekből, te meg csak 20%-ot nyersz, akkor a teljes hasznod 14%. (Illetve egy kicsit kevesebb, ha a pénztár az adóhivatal “befizetéséből” is levonja a jutalékát.) Ebből még vond le az éves átlagos 2.000 forintos kártyadíjat (ha kértél), a számlákkal való bíbelődés költségét és az egyéb kiadásaidat, ennyi lesz a maximális hasznod. Vagyis évi 60-70 ezernél több haszonra ne számíts akkor se, ha a teljes 500 ezret befizeted évente. (Azért 500 ezer, mert ennek a 20%-a a maximális évi 100 ezer forintos adó-visszatérítés. Ennél többet egész egyszerűen felesleges befizetni, mert a levonások miatt buksz rajta.)

Azonban vigyázz, hogy egyáltalán van-e miből visszaigényelned ezt a pénzt? Ha sok gyereked van, akkor lehet, hogy nem is fizetsz SZJA-t a gyerekkedvezmények miatt. Ha KATA-s vagy, akkor sem kapsz vissza semmit. Ha osztalékként veszed fel a pénzt a cégedből, arra sem tudod ezt érvényesíteni.

Ezért csak akkor vágj bele, ha fizetsz legalább ennyi jövedelemadót egy évben!

Kapok-e kamatot (hozamot) a bennlévő pénzemre?

Igen, a pénztárnak be kell fektetnie a pénzét és az elért hozamot szétosztja a tagok között azok számlán lévő összegei alapján. A képen az egyik legnagyobb önsegélyező pénztár elmúlt éves hozamait látjátok.

Ide kapcsolódik egy másik kevésbé ismert adó-visszatérítés is. Ha két évre lekötöd a pénzed a pénztárnál, akkor újabb 10%-os adó-visszatérítésre vagy jogosult. Ekkor két évig nem nyúlhatsz a pénzhez, de a hozamok és az állami támogatás miatt ez akár meg is érheti. Azonban arra vigyázz, hogy a pénzt nem veheted ki, hanem fel kell használnod a lehetséges célok egyikére, ezért ne bankszámlaként gondolj erre a lehetőségre. De ha gyereket akarsz két év múlva, ezért tudod, hogy fel tudod használni a számlán lévő pénzt, jó lehetőség lehet itt lekötni a pénzt. De vigyázz a fent leírt maximum értékekre és egyéb figyelmeztetésekre.

Mikor használhatom fel a befizetett pénzemet?

Fontos kikötés, hogy az egyéni számlán lévő pénzt, függetlenül attól, hogy munkáltatói, vagy saját befizetés, csak 180 nap múlva tudod felhasználni! (Kivéve, ha gyógyszerre költöd, de arra meg ott az egészségpénztár is.)

Azonban, ha tudod, hogy terhes vagy, vagy a gyerekeid minden évben mennek iskolába, akkor ez nem olyan teljesíthetetlen feltétel.

Mire lehet felhasználni a befizetett összeget?

– szülési segély 120 ezer forinttól akár egymillió forintig, valamint a terhességgel összefüggő orvosi kiadások számlával igazolt része összeghatár nélkül. (Ne felejtsd el a 180 napos várakozási időt!)

– Az igazolt nettó jövedelmed és az ez alapján számolt GYED, GYES közötti különbség. Itt is kivehetsz pár százezret néhány hónap alatt.

– Beiskolázási támogatás a családi pótlékra jogosult gyerekek oktatásával összefüggő kiadásokra, (tankönyvek, tanszerek, stb.)  ide értve a kollégiumot és albérletet is. Összege 98 ezer forint/gyerek/év. Vagyis három gyerek mellett ez már évi közel 300 ezer forint.

– Munkanélküliség estén igényelhető támogatás: a munkanélküli segély és az annak alapját képező megelőző jövedelem különbsége.

– Betegség, rokkantság miatt kieső jövedelem pótlása: a táppénz és a fizetés különbsége.

– Otthoni, vagy intézményi idősgondozás, maximum havi 28.500 forint értékben.

– A tag, vagy hozzátartozója halála esetén temetési támogatás, maximum 150 ezer forint értékben.

– Gyógyszerekre, vagy gyógyászati segédeszközökre költött összeg.

A pénztár egyéni számláról nem, de közösségi számláról támogathatja a rezsifizetést, a devizás lakáshitel törlesztését és a tűzkár enyhítését. Mivel ezeket egyéni számláról nem kérheted, a közösségiről meg valószínűleg nem fogod megkapni, nem is írnék róla többet.

Melyik pénztárat válasszam?

Túl sok lehetőséged nincs, lévén, hogy alig maradt talpon néhány pénztár. Az egyik legnagyobb az Életút, a másik az Izys, a CIG pénztárja, a Pannónia, az MKB Bank pénztára. A (majdnem) teljes listát és a tavalyi pénzügyi jelentéseket itt találod.

Dönts a működési költség, az elért hozam és a kényelmi szempontok alapján (hány irodája van például az országban?)

Konklúzió

Milliomos nem leszel az önkéntes önsegélyező pénztártól, de ha nincs egészségpénztárad, vagy önkéntes nyugdíjpénztárad, ahol fel tudnád használni az éves 100 ezer forintos adó-visszatérítést (vagy a cafeteria keretedet), ellenben gyereket vársz, vagy gyerekeket nevelsz, jó lehetőség lehet az önsegélyező pénztár, de mint írtam, évi 60-70 ezernél több haszonra ne számíts.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

49 hozzászólás

 • Gonoszpók
  évi 60e Ft nem lenne rossz, de ekkora méretű sz*pás-hegyeket, amivel ez jár, nekem nem ér meg. Az a bajom az ilyen dolgokkal, hogy pártunk és kormányunk 1 év múlva bemódosít pár apró szabályt, és beragad a befizetett pénzem, nem úgy és nem akkor vehetem ki, amikor terveztem ésatöbbi…
 • szocske
  Ha már kiszámoló a blog címe, számolgattam kicsit, ellenőrizzétek helyes-e:
  Átlag felett kereső nő vagyok, aki 2 év múlva gyereket szeretne.
  Ma nyitok egy ilyen számlát.
  2013 év végéig befizetek 500 ezret. -6% kezelési költség = 470e.
  2014. év elején lekötöm a pénzt 2 évre.
  2014. adóbevalláskor kapok 100e visszatérítést (2013-as befizetés 20%-a). Egyenleg 570e. A 100 ezret is lekötöm 2 évre.
  2015. adóbevalláskor kapok 57e forintot (2014-ben lekötött pénz 10%-a)
  Ezen kívül a pénz az eddigiek alapján kamatozik legalább annyit, mintha egy jobb bankbetétben lenne, de inkább valamivel többet. Ez 2 évre mondjuk további 50 ezer forint.

  2016 elején és tavaszán lejár a 470+100e lekötés, megszületik a gyerek, elmegyek GYED-re. Az egyenlegem kb. 680e Ft.

  Szüléskor 120e szülési segély.
  A fizetésem volt nettó 180, a gyed csak 80.
  A kieső nettó bér miatt felvehetek havi 100-at.

 • szocske
  A bő 2 éves 500 ezres befektetésen kerestem 180 ezer forintot, ami kb. 15% éves hozam.
  Nem rossz, a mai 3-5% betéti kamat – 16% kamatadó – 6% EHO-hoz hasonlítva.

  És persze befizethetek 2014 elején is épp annyit, hogy az adóvisszatérítés elérje a 100 ezret (57 ezret már kapok a lekötésre, így ha 2014 elején is befizetek kb. 150 ezret)
  Ezt szintén lekötöm 2 évre, elérem 2014-ben is a 100 ezres adóvisszatérítést, így 500+150 ezer befizetésével már közel 900 ezerre nő a szülés után felvehető összeg.

  Ez elég jól hangzik, utána is nézek, hogy áll az orvostudomány, ha esélyes, hogy 2 év múlva – férfiként – szülhetek, akkor meg is nyitom a számlát 🙂

 • Kiszamolo
  Loretta… 🙂
 • Janos
  A kerdes inkabb az, hogy mi eri meg jobban egy hamarosan bovulo csaladnak. Ez vagy az egeszsegpenztar?
  Ahol van iskolas koru gyerek ( vagy tobb) ott valoszinuleg ez is jo alternativa lehet. Ha jol latom, akkor a kezelesi koltseg kb a hozamokat elviszi.
 • Stiel
  Sok gyerek esetén pont, hogy nem nagyon fizetek szja-t*, szóval akkor nem éri meg, pedig ez lenne az egyik fő felhasználási terület. Kár. Max. akkor jó, ha még pont nincs gyerek, de hamar szeretnék (amit szocske végigszámolt).

  *Kivéve nagyon magas jövedelem esetén, de havi egymilliónál meg pont le kell tojni az évi 100ezer pluszt…

 • pdw
  Azert abban a 2-3-4-5 evben amig a 0 gyerekbol megjon a harmadik meg johet jol a GYED/GYES kiegeszites.
 • Andreana
  “A pénztár egyéni számláról nem, de közösségi számláról támogathatja a rezsifizetést, a devizás lakáshitel törlesztését és a tűzkár enyhítését. Mivel ezeket egyéni számláról nem kérheted, a közösségiről meg valószínűleg nem fogod megkapni, nem is írnék róla többet.”

  Ezzel most vitatkoznék. Izysnél vagyok, havi 20 ezret kapok cafeteriában. Csak a devizahitel támogatás miatt választottam ezt az elemet. Minden hónapban rendben megkapom a 14700 Ft-ot a hitelszámlámra.
  Ehhez csupán az igénylőlapot kellett kitöltenem, csatolnom az elmúlt 3 havi és a legelső bankszámlakivonatot a hitel törlesztőrészletéről. És ha a jelenlegi (vagyis az igénylés előtti 3 hó átlaga) meghaladja a 20%-os növekedést a legelső törlesztőhöz képest, akkor jogosult vagyok. (nekem 20,85% volt, így pont átcsúsztam :-))

 • Kiszamolo
  Ez csak akkor van így, ha a munkáltatód képez egy közösségi számlát és te abból kapod meg ezt a pénzt. Egyéni számláról ezt nem lehet teljesíteni, de olvasd el a törvényt, vagy a szabályzatot.
 • Gábor
  Azért a 6-8%-os működési költség szerintem pofátlanul magas.
  Egészségpénztárban van 2%-is.

  Kiszámoló te hogy látod?

 • pocimpoc
  Kivéve ha hármasikreket vársz…
 • jurta
  “Ebből még vond le az éves átlagos 2.000 forintos kártyadíjat (ha kértél)”

  Az önsegítő pénztár is bocsát(tat) ki kártyákat?!

  Az egészségpénztárnál, amíg volt nekem, még értettem, mert ott nyilván a gyógyszertárak és magánkézben levő eü. intézmények kötöttek elfogadási szerződést a – nemzetközi kártyatársaságoknál, vagy akár csak a SZÉP-kártya állami üzemeltetőjénél jóval kisebb – kibocsátóval (Medismart). (Bár egy idő után rájöttem, hogy a kártya ott sem éri meg nekem.) De itt?! Ki fog elfogadni ilyen kártyát? Hiszen az ilyen számláról inkább pénzt (meghatározott élethelyzetekre szóló segélyt) lehet kapni, mint visszatérítést.

 • Andreana
  Hát, ebben biztosan igazad van, hiszen te ebbe jobban belelátsz, viszont nekünk egyszerű felhasználóknak ezt nem kommunikálták ki sehol.
  Nekünk kijött a saját céges cafeteria szabályzat, amiben választható elem volt, és az Izys honlapján is csak ennyi van róla:
  http://onsegelyezo-penztar.izys.hu/szolgaltatasok/otthonunk-biztonsaga/devizahitel
  Ezek szerint akkor szerencsém volt…
 • pdw
  De akkor mar 3. honaptol jar a 100ezer, ugyhogy szinten ertelmetveszti az onsegelyezo.
  Amugy sok sikert hozza anyukanak 😀
 • Kiszamolo
  “Az újonnan nevesített jogcímek közül ugyanis sem a lakáscélú devizahitel törlesztést, sem pedig a lakásrezsi finanszírozást nem lehet egyéni számláról finanszírozni, csakis közösségi számláról. Ez utóbbi kritérium nagyban befolyásolja a lehetőségeket, hiszen teljesen más elven kell megközelíteni azt az esetet, amikor a pénztártag a szolgáltatási igényét a saját megtakarítása terhére, illetve azt, amikor a tagság egésze, mint közösségként felhalmozott közösségi tartalékok terhére szándékozik szolgáltatást finanszíroztatni a pénztárral. Ugyanazon okból, mint a társadalombiztosítás egésze esetében, vagyis a teljes pénztártagi közösség szempontjai okán. Pénztárunknak eddig is voltak közösségi szolgáltatásai, melyeket ezen elvek mentén alakítottunk ki illetve fogadtattunk el a közgyűlésünkkel. A most megnyíló két új szolgáltatás azonban alapvetően más, nem gondoljuk, hogy ezeket a tagság egésze befizetéséből megképzett közösségi tartalékból finanszírozva elérhetővé kellene tennünk mindenki számára, hiszen más rászorultsági illetve méltányossági szempontok kötődnek hozzájuk, mint a már nevesített közösségi szolgáltatásainkhoz.
  Ugyanakkor a munkáltatók számára lehetővé tett ún. célzott támogatás, mint finanszírozási forma alkalmas lehet ezen szolgáltatási jogcímlehetőségek kihasználására is közösségi, de azon belül célzott szolgáltatásként, ám ezesetben a közösségi elv nem a teljes pénztári tagságra, hanem a célzott támogatást vállaló munkáltatói tag alkalmazotti körére vonatkoztatva kell, hogy megvalósuljon. Ezirányban módosítottuk az alapszabályunkat, illetve a szolgáltatási palettánkat a decemberi közgyűlésünkön, s hogy erre lesz-e valóságos igény a munkáltatói partnereink részéről, az majd csak a későbbiekben dől el.”
 • De akkor vegyél szatyrot is…
 • DB
  Életút pénztár tagdíj befizetéssel számolva valahogy így lenne helyes szerintem:
  2013 év végéig befizetek kb 340e-t. Ebből a pénztár számlára cirka 322e kerül és ezt le is kötöm 2 évre.
  2014 tavaszán adójóváírásként visszakapok a befizetés miatt 340e*20%-ot, azaz 68e-t, illetve a lekötés után 320e*10% is jár, azaz 32e, összesen 100e-t, amit szintén lekötök 2 évre, egyenlegem így erre az évre 322+100 lesz.
  2015 tavaszán az előző évben lekötött 100e után kapok már csak 10%-ot vissza, azaz jelen esetben 10e-t, egyenlegem 322+100+10=432.
  2015 év végén felszabadul 322e, majd 2016 tavaszán a maradék 100e is, így ekkor “elkölthető” lesz a 432e. Ugyanakkor lesz még egy kis extra hozam is a pénztár által, ennek értéke viszont előre nem tervezhető.
  Mindenesetre ha 2,5 évvel nézzük ezt a 340e befizetett pénzt, akkor éves szinten egy nettó 10% kamatnak örülhetünk. 🙂
 • Teo
  Sziasztok!

  Mekkora jövedelemmel kell rendelkezni (szja kedvezmény igénybevétele nélkül) a max. 100 ezer visszaigényléséhez?

  Köszönöm.

 • Körtefa
  Már a minimálbér is bőven elegendő hozzá.
 • Bébé
  Sziasztok!
  Azér’ kicsit még árnyalnám a havi tagdíj levonásával a képet: 3000/ hó, vagyis éves 36 e… , vagyis 3 éves 108 e. Tehát a Szocske operációs költségeket nem kalkulált hozama a berakott 500 e-re nem 180 e, hanem 72. Az nettó 4,6% hozam éves hozam… Hozzá: nyomtatvány, elhúzódás, ügyintézés… Én valahogy nem vagyok lenyűgözve.
  Üdv
  BB
 • Szilvi
  A pénzügyi jelentések nem érhetőek el a megadott linken. Hol lehet ezeket megnézni?
 • tankérem
  “(Illetve egy kicsit kevesebb, ha a pénztár az adóhivatal “befizetéséből” is levonja a jutalékát.)”

  Khm…
  a belépő tagok által hozott egyéni fedezetet, valamint a pénztári befizetések kedvezményét a fedezeti tartalékba
  kell helyezni.
  (1993. évi XCVI. törvény)

 • Gyuri
  Most olvasom:
  Az MKB Önsegélyező Pénztár

  Az egységes tagdíj: 2.500 Ft/hó. Minden befizetés 89%-a kerül a tag egyéni számlájára.

  A fel nem használt pénz kamatadó mentes hozamot termel a tagnak. A tag egyéni számláján megtakarított összeg adómentesen örökölhető, a tag által jelölt kedvezményezett vagy a törvényes örökös javára.

  Akkor ezek szerint:
  500000*0,89-12*2500=415000.

  Gyakorlatilag a hozamot nem nézve, az adójóváírás után 15000Ft-tal lesz több a számlán. Jóváírás után lesz 515000 a számlán. Ha veszek 6% hozamot, akkor egy év után 545900. A valóság közelebb áll Bébé bejegyzéséhez, de ha figyelembe vesszük, hogy “Minden befizetés 89%-a kerül a tag egyéni számlájára”, akkor még lehet, hogy rosszabb.
  De cáfolja meg valaki…

 • AGGear
  Sziasztok!

  Egy apró trükk az Egészségpénztárakhoz (EP):

  Alap: minden általad történő befizetés után 20%-ot kapsz vissza az adódból, jóváírva a pénztári számlán. Ugyanakkor a befizetett pénzből csak kötött dolgokra tudsz költeni.

  Egy évig gyűjtögeted a gyógyszer/orvosi számlákat, beküldöd őket a pénztárnak. Összegyűlik egy kifizethető egyenleg a pénztári számlákon. Például 100e forint (egy nagyis-nagypapis családnál ez sztem alsó hangon megvan) a számlák összértéke. A trükk most jön: elutalsz 20e forintot. Aztán megvárod, míg a pénztár a számlák ellenében visszautalja. Aztán újra elutalod, egészen addig, amíg el nem éred a számlák összértékét. A pénzed megmarad, a befizetés megtörtént, így ezzel a trükkel “2 hét” alatt, “valódi” pénz felhasználása nélkül eléred az adókedvezményt. Persze a legjobb az, ha valaki más veszi a gyógyszert, de neked adja a számlát;)

 • ígyvanez
  Üdv!

  Kettő kérdésem lenne a cikkel kapcsolatban -a családot erősen érdekli, miután a mai cikket elolvasták-.

  1. Megéri-e belépni olyan személynek, aki 11 hónap múlva nyugdíjba megy. ha igen, akkor melyikbe?
  2. A rokonságban most született több kisbaba, melyikbe érdemes-e a szülőknek belépni, mekkora összeggel?

  Előre is köszönöm!

 • BaG
  Ez a 180 nap mennyire szigorú? Tandíjra igénybe venni így már csak 2014 szeptemberétől van esély?
 • Tamás

  A számlákat nem lehet a végtelenségig bent tartani, az Medicina pl fél évig őrzi meg, és jan 31-ig fogadja be az előző évit >> decemberig összegyűjtöd az összes számlát, beküldöd, majd betelefonálsz, megmondják a számlák összegét pontosan (ha lusta voltál összeadni), és 2-3 %-kal többet (egyéni befizetés jutaléka) átutalsz.
  500e Ft-nál többet értelemszerűen nem utalsz, mert felesleges, ha tényleg sok a számlád, akkor inkább add össze őket és csak utána küldd be, egyébként meg elég a 500e feletti részt januárban, és annak a fedezetét meg elutalod júniusban.
  Szeritem ha olyantól kérsz számlát, aki nem a rokonod v a törvényben meghatározott családtag (fel, lemenő) akkor szvsz bűncselekmény, nem tudom, hogy ezt mennyire nézik. Egy vitamin tabletta elszámolással nem lehet lebukni, de egy könnyen azonosítható betegséggel (magas vérnyomás, cukor, stb, stb) igen..

 • Tamás
  @ígyvanez

  2-s kérdés: ha gyerek van, akkor megéri az egészségpénztár is. Szinte bármit el lehet számolni, a lényeg, hogy olyan ember nyissa a számlát aki vissza is tud igényelni.
  Az előbb írtam, h én hogy csinálom, megnézheted a honlapokat a levonási jutalékok miatt.
  Én nem preferálom a kártyát, mindig számlát kérek.
  Az én pénztáram elvileg olyan, hogy kitöltheted a jelentkezési lapot is a neten és kinyomtatod, beküldöd, és már utalhatsz is.
  Mi mire használtuk?
  Táppénz, összes elszámolható baba cuccok (pelenka, gyógyszer, gyógyászati segédeszköz, stb, stb).
  Amire célszerű figyelni:
  – jelentkezési lappal egyidőben küldd be a kedvezményezetteket, be lehet később is, de ha már nyomtatsz, akkor miért nem nyomtasd ki egyszerre az összes szükségest?
  – orvosi javaslat is van, pl azt hiszem, h szemüveg, csak akkor számolható el, ha az orvos beixelte ezt a lehetőséget az orvosi lapon.

 • Tamás
  a gyakorlatban odamégy az összes orvosi lappal a háziorvoshoz, beixelteted az összeset, és akkor ez a rész is le van tudva.
  – praktikus még haláleseti megbízást is nyomtatni, kiszámoló esetleg egy rövid cikket kerekíthetnél ebből is (miért jó v rossz, ha a család (vannak gyerekek is) bankszámláját hivatalosan a másik házastárs örökli, és nem a törvényben meghatározott arányban az örökösök?)
  Az idei év már necces (a legtöbb pénztár dec 15-20-ig kéri a befizetéseket), én biztos megpróbálnám, de gari nincs semmire.
  Ha az utalásod elmegy, akkor az EP-nek mindenképp adnia kell igazolást akkor is, még ha nem tudsz hférni. (ez szerintem igaz az önsegélyezőre is). Tavaly 27-n v 28-n utaltam el a pénzt, és nem volt semmi gondom vele.
 • Grumpy

  A 2500Ft/hó egységes tagdíj nem azt jelenti, hogy ezt levonják a számládról, hanem azt, hogy ennyit kell minimum a pénztári számládra utalni. A levonások után ezt elköltheted.
  És lehet évente egy összegben is, nem kell havi részletekben.
 • Gyuri

  Oké, így már kedvezőbb a képlet. Úgy gondoltam, hogy a befizetéseken túl kell még ennyi havonta. Azóta megnéztem a másik posztot és ott világosan le is volt írva. Így bele gondolva megérheti, csak ki tudja ilyen szabályozások mellett mikor találnak ki valamit, ami kedvezőtlenül hatna…
 • BaG
  @Tamás

  Úgy látszik, ezt ep-a válogatja: nekem nincs tudomásom arról, hogy a pénztárnál korlátoznák a számlák befogadási idejét. Emlékeim szerint volt már rá példa, hogy 1 évnél régebbi keltű számlát is kiegyenlítettek, de most találtam egy 2009-est is: tesztnek jó lesz. 🙂

 • BaG
  Ezért érdekes az ösp-k ilyen vonatkozású megkötése (180 és 120 nap). Na mindegy, meglátjuk a gyakorlatban… a minapi cikken felbuzdulva. 🙂

  1 apró(?) problémám máris van: a banki befizetésnél nem adtam meg (friss, aznapi) tagazonosítót, de remélem, (nem túl gyakori) név alapján könyvelni tudják aznapra. Ez a fenti “napszámos” megkötésnél kritikus lehet. (Ezt is felfoghatjuk teszt üzemmódnak, bár ahhoz kicsit nagy a kockázat…)

 • janos
  Mivel EP-n es Onsegelyezon is gondolkozom, ezert felmerult bennem egy kerdes:

  A 10% SzJA jovairas az beleszamit az evi 100(120)ezer forintos keretbe?

  Vagyis ha mar van bent mondjuk 1 milliom, es azt ket evre lekotom, akkor betenni mar nem erdemes, mert ugyse kapok ra jovairast?

 • Kiszamolo
  Igen, de már évi 150 ezer a keret
 • Sao
  Mikortól 150e a keret? Mert én most csinálom a 2013-as bevallásomat és 100e HUF-ot akar csak visszaadni állambácsi, pedig 500e HUF-ot fizettem be E.P.-be és le is kötöttem 2 évre.
  Szüntessem meg a lekötést és kössem le újra, hogy majd a jövő évi bevallásnál igénybe vehessem?
 • Lucilius
  most olvasom h az IZYS-nél születésnapi akció van – aki Januárban lép be, nem kell belépési díjat fizetnie

  http://onsegelyezo-penztar.izys.hu/hirek/szuletesnapi-akcio-2

 • Silvirado
  Több cikk is foglalkozik az önsegélyező pénztárral és többen is kérdezték kommentben, hogy miben jobb/rosszabb az egészségpénztárnál. Kimerítő választ azonban nemigen találtam. Igazából arra lennék kíváncsi, ha beléptem egy önsegélyezőbe, van-e értelme fenntartani egy EP tagságot is? Van olyan, amiben az EP többet tud, mint az ÖP?
 • Dani
  Van az onsegelyzo penztarnak bami biztositasa hogy csod eseten nem ragad bent a penzem? Pl mint a bankoknal az oba?
 • szocske
  július 1-től a dimenzió egészségpénztár szintén önsegélyező is lett, így új szolgáltatásai vannak, pl. gyerekszületés esetén 200 ezer Ft jóváírás, nehezítés, hogy előre kell gondolkozni, mert a szülést követően 120 napon belül lehet igényelni a kifizetést, de 180 napos egyenleg kell hozzá, azaz legalább a szülést megelőzően 2 hónappal kell befizetni a pénzt.

  Érdekes kérdés, hogy nekem pl. van a számlámon majd 2 hónapja lekötött pénz, ha most fizetek be, az szerintem logikusan a 180 napos egyenleget növelné, ezt támasztja alá az is, hogy a szabad egyenlegem egyenlő a 180 napos egyenlegemmel, annak ellenére, hogy 1 hónapos befizetés is van a számlán.
  Azonban az ügyfélszolgálat szerint ez nem működik, hiába van lekötés, a friss befizetés nem jó.
  Úgy tűnik az internetes egyenleglekérdező és az ügyfélszolgálat nincs közös hullámhosszon…

 • szocske
  “majd 2 hónapja lekötött pénz” – valójában majd 2 ÉVE, a 2 hónap kevés lenne a 180 napos egyenleghez 🙂
 • dmry

  FIFO van a szabad pénzen, így a lekötött nem játszik. Szerintem ez így korrekt, szerintem :).
 • szocske
  lehetne így, de akkor a szabad pénz nem lenne fillérre egyenlő a netes felületen a 180 napos egyenleggel, ugyanis minden hónapban érkezik fix befizetés a munkahelyemtől, tehát minimum a fix befizetés ötszörösével nagyobbnak kellene lenni a szabad egyenlegnek, mint a 180 napos egyenlegnek.

  Szóval vagy a számítási algoritmus vagy az ügyfélszolgálat téves infót ad.

 • kridli
  ahány pénztár annyi szokás. Az MKB-nál pl. beleszámít a lekötött összeg, nekem is úgy jönnek 180 naphoz kötött utalások, hogy van régi lekötött összeg, így ha befizetek, az egyből költhető 180 napos dolgokra is.
 • dmry
  bocs, általánosítottam. életutas vagyok, ott korrekten le vagyon írva, mi a szitu:)
 • Ördi
  Gondolom két pénztártól egy jogcímen nem lehet pénzt visszakérni. (pl gyed kiegészítés) Tudja ezt biztosan valaki?
 • Kiszamolo
  Ördi, szerint de. Azt nem tudod több helyről kérni, amihez számla kell.

  Ha a szüleim kérhetnek ki pénzt azért, mert én vagyok munkanélküli, vagy nekem született gyerekem, akkor furcsa lenne, ha én nem kérhetnék több helyről pénzt. Egyébként miért kellene tudnia az egyik pénztárnak, hogy te másiknak is tagja vagy-e és hogy ott mikor milyen jogcímen kértél támogatást.

 • kridli
  Lehet. Azt pl. konkrétan megkérdeztem a Generali egészségpénztár ügyfélszolgálatától, hogy gyerek születésre igénybe lehet-e venni a két szülőnek összesen 4-szer (mindketten tagok, és mindkét tagságnál a másik be van jelentve kedvezményezettnek, gyerek születésnél pedig mindkét tagságra mint tag és mint kedvezményezett másik szülő igénybeveszik), azt mondták lehet.
  A Generalinál pl. ez egy gyerek szülésre 4 millió felvehető összeg… Persze ehhez nyilván jó előre el kell kezdeni befizetni.
 • belize
  Két (vagy több) pénztártól lakáshitel-törlesztést is igénybe lehet venni? Csak a hitelszerződést kell bemutatni és a havi utalásokat/lehívásokat igazolni, a kifizetést lehet saját számlára kérni. Egy pénztárnál így nem haladja meg a minimálbér 15%-át a kért összeg. Az Öpt. 50/B. § j) pont is egyes számban (pénztár) fogalmaz… Valaki már próbálta?