Tudj meg mindent az egészségpénztárakról

Off: Egyszer mertem olyanról írni, aminek nincs közvetlen köze a pénzügyekhez, egyből többen nemtetszésüket fejezték ki. Ennyit a blogírás szabadságáról. 🙂

Mi lenne, ha havonta egyszer, maximum kétszer írhatnék arról, ami engem érdekel, vagy én tartom érdekesnek és a hónap többi napján a ti általatok megrendelt témákat írnám meg? Ígérem, igyekszek minden megrendeléseteket belátható időben teljesíteni. Na, áll az alku? 🙂

Figyelem! Négy éves cikk, az esetleges változásokról érdeklődj a pénztáradnál!

Ennyi kitérő után a mai témának az egészségpénztárt választottam, mert sokan nem ismerik és nem tudják okosan használni.

Mi az egészségpénztár?

Népiesen: az a vacak, amire a cafeteria kereted egy részét kapod és fogalmad sincs, hogyan tudnád értelmesen elkölteni.

Kicsit tudományosabban: az állam az egészségmegőrzés támogatásával szeretne kevesebbet költeni az állampolgárok gyógyítására, ezért bevezették az egészségpénztári rendszert.

Az állami támogatás kétféleképpen nyilvánul meg:

– Ha a munkáltató fizet az egészségpénztárba, akkor kevesebb költség terheli az ilyen célú kifizetést, mint a munkabéreket.

– Amennyiben nem a munkáltató, hanem mi fizetünk be az egészségpénztári számlánkra, a befizetett összeg 20%-át, de maximum 100 ezer forintot az év végén a személyi jövedelemadónkból visszatérítenek. Szomorú fejlemény, hogy az elmúlt évek gyakorlatával szemben már nem készpénzben, hanem egészségpénztári, vagy önkéntes nyugdíjpénztári számlára. (Amennyiben önkéntes nyugdíjpénztár tagok is vagyunk, akkor összesen 130 ezer forint lehet a visszaigényelt összeg. 2014-től a visszaigényelhető összeg 150 ezer forint)

Mire használható fel az egészségpénztár?

Régebben az egészségpénztár széleskörűen felhasználható volt az egészség megőrzésére szolgáló legkülönfélébb területeken. Vehettünk belőle sportruházatot, sportszereket és sok hasznos dolgot. Mára sajnos sok minden megszűnt a kezdeti lehetőségekből.

Az egészségpénztárra továbbra is elszámolható:

– orvosi, fogorvosi szolgáltatások, kezelések
– szűrővizsgálatok, szenvedélybetegségről való leszoktatás, egészségterv készítése
– Betegszállítás hivatalos szolgáltató által.
– otthoni ápolás hivatásos szolgáltató által.

A fenti szolgáltatások igénybevétele előtt győződjünk meg, hogy a szolgáltatónak van érvényes szerződése a mi egészségpénztárunkkal!

Külön szerződés nélkül is bárhol igénybe vehető szolgáltatások:

– gyógytorna, gyógymasszázs, fizioterápia

– sportolással összefüggő közvetlen költségek, mint kondibérlet, pályabérlet, nevezési díj, stb. Sportszer bérleti díja és motorsportok nem számolhatóak el. Az éves maximális keret a mindenkori minimálbér összege, a számlát az egészségpénztár nevére kell kérni, plusz tagi azonosító. (Rossz hír, hogy úgy tűnik, a kormány a SZÉP kártyára akarja átterelni a sportolás elszámolhatóságát.)

– gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök vásárlása.

– Rokkantság miatt szükségessé vált átalakítások finanszírozása.

– Vakvezető kutya, Braille könyv vásárlása.

És amikről sokan nem tudnak:

– Gyógyszernek nem minősülő, de OGYI engedéllyel rendelkező gyógyhatású szerek. Ide tartoznak különféle vitaminok, fogyiteák, krémek, olajok és hasonló termékek. Azt, hogy a termék rendelkezik-e érvényes OGYI engedéllyel, itt tudod ellenőrizni.

Babaápolási cikkek, pelenkák, tápszerek, cumi, cumisüveg, törlőkendő, bébiőr, babakrém, babasampon a gyermek 4 éves koráig. Fontos, hogy a gyereket bejelentsük kedvezményezettnek az egészségpénztárnál. Nem csak gyógyszertári lehet a számla (Tesco-s számla is lehet), a számla címzettje a magánszemély plusz a tagsági száma.

– Gyógyüdülés, de csak akkor, ha szálló rajta található az ÁNTSZ listáján, illetve ha a számla tartalmaz igénybevett egészségügyi szolgáltatásokat! Éves limit vonatkozik rá, egyedül 160 ezer Ft/év, családdal 240 ezer Ft/év.

– Egészségügyi üdülés (de nem wellnessz üdülés!) a többi infót lásd a gyógyüdüléseknél. Hogy a hotel leszerzödött-e a pénztárunkkal, indulás előtt ellenőrízzük.

– Kieső jövedelem pótlása, azaz a TB-ellátás és a rendes fizetésünk közötti különbözetet kivehetjük az egészségpénztárunkból. (munkáltatói igazolás szükséges)

Hogyan válasszunk egészségpénztárt?

– Figyeljünk a költségekre! Az egészségpénztárak is profitérdekelt vállalatok, ezért komoly százalékot vonnak el a befizetett pénzünkből. Ez az összeg általában 7-8%, ami azért nem kevés, de sok pénztár sávos elvonást alkalmaz, azaz például az első százezerből 8%, a második százezerből csak 5%, stb. Alacsony költséggel dolgozik például a Vasutas egészségpénztár, évi 84 ezer Ft felett csak 2% a költség.

– Figyeljünk az elfogadóhelyek számára is. Hiába alacsony egy pénztár költsége, ha alig valaki szerződött le vele, ezért a nagyon kicsi pénztárakat ne preferáljuk.

Megéri-e nekünk az egészségpénztár?

Nos, ha a munkáltatónk a költségeit elszámolja a keret terhére (ahogy ez sok helyen szokás), akkor aligha. Jövőre 16% adó és 10% egészségügyi hozzájárulás terheli a cafeteriát, ehhez még adjuk hozzá az egészségpénztár által levont 7-9%-ot is, majdnem ott vagyunk, mintha fizetésként kaptuk volna meg az összeget és cserébe kötött a felhasználás.

Amennyiben mi magunk fizetünk be rá pénzt, akkor viszont az adóvisszatérítéssel jól járunk a költségek ellenére is.

Hogyan használjuk okosan az egészségpénztárunkat?

Amit sokan nem tudnak, egy egészségpénztárt az egész család használhat. Az összes rokonunkat megjelölhetjük kedvezményezettnek, beleértve a szüleinket és a testvéreinket is.

Így már az ő költéseiket is elszámolhatjuk és igénybe vehetjük rá az adókedvezményt. Ezzel a költségeinket is csökkentjük, hiszen sok pénztárnál sávos az elvonás.

Fizessük egészségpénztárból a pelenkát, a nagyobb gyerek sportolását, a szüleink gyógyszerét, a testvérünk új szemüvegét és minden egyebet.

Egy 400 ezer forintos lézeres szemmütét is mindjárt (majdnem) 20%-kal olcsóbb, ha egészségpénztáron keresztül fizetjük.

Az sem gond, ha éppen nincs a pénztárunkban pénz, a számlát leadhatjuk és amikor utalunk rá pénzt, akkor fizetik ki.

Ha mi fizetünk be pénzt, nem a munkáltatónk, a K&H egészségpénztára csak 2% levonást alkalmaz, így 18%-kal is olcsóbb lehet minden az adójóváírás miatt, amire a pénztáron keresztül költünk, tehát akár évi 98 ezer forintot is spórolhatunk.

Ennyiért már megéri egy kicsit kombinálnunk.

Remélem, ma is okosabbak lettetek. 🙂

Egyetért? Kiegészítené? Vitatkozna? Kérdése van? Ne habozzon leírni a véleményét a kommenteknél. (Ha még nem tette meg, egy rövid regisztráció szükséges lehet.)

Olvassa el a többi írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretné tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelöljön be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo

Share

8 hozzászólás

 • Benke
  Thx.
  Minden aspektusból összeszedted a dolgot. Valamiért még sem vagyok annyira híve a dolognak. Főleg azután hogy a fogorvosomnál nincs az az egészségpénztár ahol voltam… :o)
 • timetowakeup
  Pedig jó szerintem, egyik részről kérd meg a fogorvosod szerződjön le, amúgy meg légy “kreatív magyar”, pl. akinek gyereke van annak aranybánya ha találsz boltot, aki kiállít számlát, akkor a pelenka lehet bármi..érted? .-)))
 • davidn
  ha kifizeted kp-ba a fogorvosodnak a kezelést, de kérsz róla számlát, amit beküldesz az EP-ba, akkor azt elfogadják, és kifizetik neked. lásd a lenti, dimenziós szösszenetet.

  “Nem szerződött szolgáltatóknál:

  Készpénzfizetéssel fizethet, de a vásárláskor az Egészségpénztár nevére és címére, a tag nevét és tagazonosítóját tartalmazó készpénzes számlával lehet elszámolni (ugyanúgy kell eljárni, ahogy a „B” típusú szolgáltatóknál nyújtott szolgáltatás elszámolásánál).”

 • tangerine
  “aki kiállít számlát, akkor a pelenka lehet bármi..érted? .-)))”

  Na ja. Meg nagyképernyős 16:9-es LCD légtisztító. 😀

 • Andrea04
  Szia! Ha már kiemelted a Vasutas Egészségpénztárat, akkor tennék egy kis kiigazítást. Éves 100 ezer Ft befizetést alapul véve a Vitamin Egészségpénztár többett ír jóvá az egyéni számládon, íme:

  Vasutas Ep.
  Befizetés Jóváírás
  84 000 Ft 90,90% 76 356 Ft
  16 000 Ft 98% 15 680 Ft
  100 000 Ft 92 036 Ft (összesen)
  Vitamin Ep.
  36 000 Ft 91,40% 32 904 Ft
  64 000 Ft 96% 61 440 Ft
  100 000 Ft 94 344 Ft (összesen)

  Üdv.
  Andrea

 • Andrea04
  Szia! Ha már kiemelted a Vasutas Egészségpénztárat, akkor tennék egy kis kiigazítást. Éves 100 ezer Ft befizetést alapul véve a Vitamin Egészségpénztár többett ír jóvá az egyéni számládon, íme:

  Vasutas Ep.
  Befizetés Jóváírás
  84 000 Ft 90,90% 76 356 Ft
  16 000 Ft 98% 15 680 Ft
  100 000 Ft 92 036 Ft (összesen)
  Vitamin Ep.
  36 000 Ft 91,40% 32 904 Ft
  64 000 Ft 96% 61 440 Ft
  100 000 Ft 94 344 Ft (összesen)

  Üdv.
  Andrea

 • Fuff a kismamut
  Tudom, hogy ez már régi cikk, de most mi a helyzet az egészségpénztárakkal? Csak az adójóváírás miatt éri meg, vagy van más előnye is annak, hogy vállalom azokat a kötöttségeket, hogy mit és hol vehetek? Több ismerősöm rendelkezik vele, de nekem még nem igazán jött le, hogy miért vagyok vele előbbre, mintha “csak úgy, zsebből” fizetek.
  Az adójóváírásról annyit, hogy régen az UL-re is volt, aztán egy tollvonással megszüntették. Azóta szív, aki anno beleugrott.
  Ha ennél is megszüntetik, semmivel nem lesz különb bármilyen más számlánál, csak annyival, hogy megmondják, hogy a rajta lévő saját pénzemet mire költhetem. Tehát nem igazán meggyőző számomra, de lehet, hogy rosszul látom a helyzetet. Segítenétek?
 • Eszter
  Tudnátok nekem jó egészségpénztár-összehasonlító táblázatot ajánlani?