Mennyit költesz karácsonykor?

2017-12-20
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

A karácsony a szeretet ünnepe, de még inkább a pénzköltésé. Az elköltött pénznek csak egy része megy az ajándékokra, szintén komoly összeg a rokonokhoz való utazás, a karácsonyi dekoráció megvásárlása és üzemeltetése (karácsonyfa, dekorációk, áramszámla), az ünnepi étkezések finanszírozása, az ajándékok beszerzésére elhasznált benzin és parkolási költség és egyéb kiadások. (Postásnak adott összeg, munkahelyi ajándékozás és a többi hasonló dolgok.)

(Olvastam egy amerikai felmérést, miszerint a karácsonyi ajándékot vásárlók 56%-a nem bírja ki és nézelődés közben magát is meglepi ezzel-azzal, elég komoly, 131 dolláros összértékben. Ezt is nyugodtan hozzá lehet adni a karácsonyi költségekhez.)

A párok egyre többet költenek egymásra, az ismeretség első évében átlag csak 93 dollárt, öt év után már 200 dollárt, tíz év után már átlag 300 dollárt. Mondjuk ebben szerintem nem csak a szerelem egyre nagyobb lángja van benne, hanem ahogy múlnak az évek, általában az emberek jobban keresnek, több elkölteni való pénzük van.

Egy másik, 6.000 anyát megkérdező felmérés szerint az anyák közel 20%-a rosszul érzi magát, mert úgy érzi, túl sok ajándékot ad és elkényezteti a gyerekeit, további 56% szerint is visszább kellene fogni a karácsonyi vásárlást a gyerekek részére. Közel 18%-uk pedig azért érzi igen rosszul magát, hogy nem képes megvenni a gyerekeinek, amikre azok vágynak, további 58%-uk kicsit érzi rosszul magát ugyanezért. (Érdekes a kontraszt: 76% szerint túl sok ajándékot vesznek, miközben szintén 76%-uk valamennyire rosszul érzi magát, mert nem képes megvenni azt, amire a gyerekeik vágynak.) A megkérdezettek 57%-a fenyegeti a gyerekeit azzal, hogy a Télapó figyeli, hogyan viselkedik.

39%-uk úgy igyekszik spórolni, hogy költségvetést készít, 50%-uk igyekszik akciósan vásárolni, csak a gyerekeknek vesz ajándékot 29%-uk, sorsot húz, hogy ki kinek vesz ajándékot 7,7%-uk, esze ágában sincs spórolni 11%-nak. (Egy régebbi cikkem: Hogyan spórolj karácsonykor?)

Te mennyit költesz vagy fogsz költeni erre a karácsonyra? (Beleértve evést, ivást, rokonlátogatás az ország másik végében és egyéb kiadások is.) Az amerikai adat közel 800 dollár fejenként, kíváncsi vagyok, mennyi lehet a magyar adat.

Van valami trükköd, hogyan úszd meg olcsón a karácsonyt, vagy legalább tedd hasznossá az ajándékozást?

Írd meg a hozzászólásokban, neked mennyibe kerül várhatóan az idei karácsony.

Update: Úgy illik, hogy én is leírjam, mennyit költünk. Dekoráció: műfenyő, díszek, fényfüzér már régen meg lett véve. Idén csak pár apró vacak került a házhoz újonnan az Aliexpress-ről. Mondjuk a kültéri fényfüzér villanyszámlája lesz vagy 7-8 ezer forint.

Utazás: anyáméknál gyűlik össze a család egyik fele, az durván 10 ezer forintos utazást jelent. Az anyósomnál jön össze a család másik fele, de ők a szomszédban laknak.

Étel-ital: Miután amúgy is túl sokat is eszünk karácsonykor, mi magunk feleslegesen már nem sütünk-főzünk. Ha pukkadásig akarnánk enni magunkat, bőven van rá lehetőségünk rokonlátogatás közben. Alkoholt nem iszunk, a gyerekek még mindig a mikuláscsomagban kapott édességet eszik (nem ehetnek annyi csokit egy nap, hogy a fülükön folyjon ki), plusz lesz két csomag szaloncukor. Soha nem értettem, miért kell karácsonykor tíz emberre annyit főzni, mintha ötvenen lennének. Anyámat megkérdezem erről már úgy húsz éve minden évben, még nem tudott rá válaszolni.

Ajándék: sok éves kemény munkával sikerült lenevelni a rokonságot a karácsonyi ajándékozási őrületről. Végre nem kell vennem a bátyámnak drága parfümöt, aminek az illata csak nekem tetszik, neki nem. Cserébe nem kapok szintén drága pulóvert, aminek rövid az ujja. A borzalmas ajándékcsomagok sem ömlenek a lakásba, nem kell elvinnem a rászorulóknak a hat borotvahabból, amit kapok, ötöt. Anyáméknak is megvan mindene így közel a hetvenhez. Sikerült rávenni őket, hogy szóljon arról a karácsony, hogy együtt vagyunk, ne pedig az értelmetlen ajándékokról, aminek nem is örül igazán senki, se az, akinek vennie kellett, se az, aki kapta.

Ha magamnak kellene ajándékot venni, azt se tudnám megtenni. Egyszerűen nincs olyan, amire szükségem lenne, de nincs és örülnék neki. A feleségem is elmegy egy teletöltött bankkártyával a plázába, aztán maximum a gyerekeknek vesz egy-két ruhát. Így megbeszéltük, hogy feleslegesen nem szórjuk ki a pénzt az ablakon. A fene megette, ha ezen múlna a "szeretet" a házasságban, hogy milyen drága ékszert veszek a feleségemnek (aki mellesleg nem is hord ékszert), csak azért mert éppen karácsony van és muszáj. Persze, rámondhatnánk valamire, hogy ezt most karácsonyra kapta, de fel is nőhetünk és azt mondjuk, hogy a karácsony a gyerekek megajándékozásáról és a közös ünneplésről szól.

(Van olyan anyagi helyzet, amikor valaki vágyik valamire, amire nem tud annyi pénzt költeni, ezért örül, ha megkapja ajándékba. Ilyenkor ez egyszerre szép és értékes ajándék. Ezért sok családban szól erről a karácsony és nincs is ezzel semmi baj. Szerencsére nálunk nincs ilyen, ezért írtam, hogy nálunk nincs sok értelme a kényszerajándékozásnak.  Amire szükségünk van, megvesszük, amire pedig nincs, arra karácsonykor sincs szükség. Ettől máshol még örülhetnek egy-egy luxus dolognak a megajándékozottak.)

Egyedül a gyerekek kapnak ajándékot, ők se sokat, mert kapnak még a nagymamáktól, déditől, nagynéniktől és a többi rokontól. Így is térdig járunk az ajándékokban, aminek 90%-ára rá sem néznek egy hét múlva, csak a helyet foglalja a szoba közepén, ha nagyobb annál, hogy elférjen a szekrényben. Mondjuk idén relatív drága dolgokat kapnak tölünk, beszélő Barbie ló és beszélő robotkutya, Verdás lego féláron megvéve akcióban és ilyesmik. Összesen 25-30 ezer forint fejenként (máskor nincs ennyi), de úgyis eladjuk ezeket a játékokat is fél év múlva úgy 60%-os áron, amikor már rájuk sem néznek.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram