Mennyit költesz karácsonykor?

A karácsony a szeretet ünnepe, de még inkább a pénzköltésé. Az elköltött pénznek csak egy része megy az ajándékokra, szintén komoly összeg a rokonokhoz való utazás, a karácsonyi dekoráció megvásárlása és üzemeltetése (karácsonyfa, dekorációk, áramszámla), az ünnepi étkezések finanszírozása, az ajándékok beszerzésére elhasznált benzin és parkolási költség és egyéb kiadások. (Postásnak adott összeg, munkahelyi ajándékozás és a többi hasonló dolgok.)

(Olvastam egy amerikai felmérést, miszerint a karácsonyi ajándékot vásárlók 56%-a nem bírja ki és nézelődés közben magát is meglepi ezzel-azzal, elég komoly, 131 dolláros összértékben. Ezt is nyugodtan hozzá lehet adni a karácsonyi költségekhez.)

A párok egyre többet költenek egymásra, az ismeretség első évében átlag csak 93 dollárt, öt év után már 200 dollárt, tíz év után már átlag 300 dollárt. Mondjuk ebben szerintem nem csak a szerelem egyre nagyobb lángja van benne, hanem ahogy múlnak az évek, általában az emberek jobban keresnek, több elkölteni való pénzük van.

Egy másik, 6.000 anyát megkérdező felmérés szerint az anyák közel 20%-a rosszul érzi magát, mert úgy érzi, túl sok ajándékot ad és elkényezteti a gyerekeit, további 56% szerint is visszább kellene fogni a karácsonyi vásárlást a gyerekek részére. Közel 18%-uk pedig azért érzi igen rosszul magát, hogy nem képes megvenni a gyerekeinek, amikre azok vágynak, további 58%-uk kicsit érzi rosszul magát ugyanezért. (Érdekes a kontraszt: 76% szerint túl sok ajándékot vesznek, miközben szintén 76%-uk valamennyire rosszul érzi magát, mert nem képes megvenni azt, amire a gyerekeik vágynak.) A megkérdezettek 57%-a fenyegeti a gyerekeit azzal, hogy a Télapó figyeli, hogyan viselkedik.

39%-uk úgy igyekszik spórolni, hogy költségvetést készít, 50%-uk igyekszik akciósan vásárolni, csak a gyerekeknek vesz ajándékot 29%-uk, sorsot húz, hogy ki kinek vesz ajándékot 7,7%-uk, esze ágában sincs spórolni 11%-nak. (Egy régebbi cikkem: Hogyan spórolj karácsonykor?)

Te mennyit költesz vagy fogsz költeni erre a karácsonyra? (Beleértve evést, ivást, rokonlátogatás az ország másik végében és egyéb kiadások is.) Az amerikai adat közel 800 dollár fejenként, kíváncsi vagyok, mennyi lehet a magyar adat.

Van valami trükköd, hogyan úszd meg olcsón a karácsonyt, vagy legalább tedd hasznossá az ajándékozást?

Írd meg a hozzászólásokban, neked mennyibe kerül várhatóan az idei karácsony.

Update: Úgy illik, hogy én is leírjam, mennyit költünk. Dekoráció: műfenyő, díszek, fényfüzér már régen meg lett véve. Idén csak pár apró vacak került a házhoz újonnan az Aliexpress-ről. Mondjuk a kültéri fényfüzér villanyszámlája lesz vagy 7-8 ezer forint.

Utazás: anyáméknál gyűlik össze a család egyik fele, az durván 10 ezer forintos utazást jelent. Az anyósomnál jön össze a család másik fele, de ők a szomszédban laknak.

Étel-ital: Miután amúgy is túl sokat is eszünk karácsonykor, mi magunk feleslegesen már nem sütünk-főzünk. Ha pukkadásig akarnánk enni magunkat, bőven van rá lehetőségünk rokonlátogatás közben. Alkoholt nem iszunk, a gyerekek még mindig a mikuláscsomagban kapott édességet eszik (nem ehetnek annyi csokit egy nap, hogy a fülükön folyjon ki), plusz lesz két csomag szaloncukor. Soha nem értettem, miért kell karácsonykor tíz emberre annyit főzni, mintha ötvenen lennének. Anyámat megkérdezem erről már úgy húsz éve minden évben, még nem tudott rá válaszolni.

Ajándék: sok éves kemény munkával sikerült lenevelni a rokonságot a karácsonyi ajándékozási őrületről. Végre nem kell vennem a bátyámnak drága parfümöt, aminek az illata csak nekem tetszik, neki nem. Cserébe nem kapok szintén drága pulóvert, aminek rövid az ujja. A borzalmas ajándékcsomagok sem ömlenek a lakásba, nem kell elvinnem a rászorulóknak a hat borotvahabból, amit kapok, ötöt. Anyáméknak is megvan mindene így közel a hetvenhez. Sikerült rávenni őket, hogy szóljon arról a karácsony, hogy együtt vagyunk, ne pedig az értelmetlen ajándékokról, aminek nem is örül igazán senki, se az, akinek vennie kellett, se az, aki kapta.

Ha magamnak kellene ajándékot venni, azt se tudnám megtenni. Egyszerűen nincs olyan, amire szükségem lenne, de nincs és örülnék neki. A feleségem is elmegy egy teletöltött bankkártyával a plázába, aztán maximum a gyerekeknek vesz egy-két ruhát. Így megbeszéltük, hogy feleslegesen nem szórjuk ki a pénzt az ablakon. A fene megette, ha ezen múlna a “szeretet” a házasságban, hogy milyen drága ékszert veszek a feleségemnek (aki mellesleg nem is hord ékszert), csak azért mert éppen karácsony van és muszáj. Persze, rámondhatnánk valamire, hogy ezt most karácsonyra kapta, de fel is nőhetünk és azt mondjuk, hogy a karácsony a gyerekek megajándékozásáról és a közös ünneplésről szól.

(Van olyan anyagi helyzet, amikor valaki vágyik valamire, amire nem tud annyi pénzt költeni, ezért örül, ha megkapja ajándékba. Ilyenkor ez egyszerre szép és értékes ajándék. Ezért sok családban szól erről a karácsony és nincs is ezzel semmi baj. Szerencsére nálunk nincs ilyen, ezért írtam, hogy nálunk nincs sok értelme a kényszerajándékozásnak.  Amire szükségünk van, megvesszük, amire pedig nincs, arra karácsonykor sincs szükség. Ettől máshol még örülhetnek egy-egy luxus dolognak a megajándékozottak.)

Egyedül a gyerekek kapnak ajándékot, ők se sokat, mert kapnak még a nagymamáktól, déditől, nagynéniktől és a többi rokontól. Így is térdig járunk az ajándékokban, aminek 90%-ára rá sem néznek egy hét múlva, csak a helyet foglalja a szoba közepén, ha nagyobb annál, hogy elférjen a szekrényben. Mondjuk idén relatív drága dolgokat kapnak tölünk, beszélő Barbie ló és beszélő robotkutya, Verdás lego féláron megvéve akcióban és ilyesmik. Összesen 25-30 ezer forint fejenként (máskor nincs ennyi), de úgyis eladjuk ezeket a játékokat is fél év múlva úgy 60%-os áron, amikor már rájuk sem néznek.

Share

209 hozzászólás

 • Meepwn
  Bő 1 heti jövedelmemet emészti fel a karácsony.
 • DszG
  Enni amúgy is ennék, rokonlátogatás, gyetekeknek ajándék, fa, talán elmegy 20ezer Ft, de különösebben nem izgat.
 • káeshá béla
  A válság beköszönte után jelentősen visszafogtam az ajándékozást – ennek persze az is oka volt, hogy ahogy idősödik az ember, egyre több “barátról” derül ki, hogy valójában nem sokat érnek 🙂

  Mindennel együtt (ide számítva az étkezést is) kb. 70-80.000 forint megy el ebben az időszakban. De nem sajnálom, egy kis lelki felfrissülést, pihenést jelent az egész éves robotban.

 • Gondolkodj
  Körülbelül 300.000 forint, de ebből ~100.000 forint üzemanyag, mivel várhatóan a karácsonyi látogatásokkal összesen 3500 – 4000km-t pörgetünk az autóba.
  A maradék kétszázban ajándékok és sütemények vannak.
 • Ostra
  Egyedül a páromnak és a szüleimnek veszek ajándékot (testvérem, gyerekem nincs), fejenként 10 ezer forintot költök per fő. Ennél többet szerintem felesleges 🙂
 • annulus
  Ha azt veszem, hogy enni amugy is ettunk volna – ahogy DszG irta – akkor 0 ft 🙂
  Evek ota nem veszunk egymasnak semmit sem, ill. mindenki helyben van.
  (Mufenyo meg a tobbi dekor mar adott)
 • Szilvi
  Én olyan 160 ezer körül járok. Ebből ajándék 80k, 15 főre, ebből 6 gyerek. Nagy a család, pedig vissza is fogtuk magunkat, amit tudtam, akcióban vásároltam. A többi az élelmiszer – akciós termékekből bespájzolva, szerintem több hónapra – plusz új ruha a munkahelyi karácsonyi partyra – na ez sok volt – és egy-két dolog, amit már akartam venni, csak nem találtam.
 • Balázska
  Nálunk a párommal egymás ajándékánál 100.000 Ft a limit, a család többi tagjánál pedig 5000 Ft.

  Autónk nincs, ételre nem tudom pontosan, hogy mennyit költünk, de nagyon meglepett, hogy egyes ünnepre szánt dolgok ára mennyire brutálisan meg tud drágulni. Tegnap jártam a (Vámház körúti) piacon, és a libamáj, ami egész évben 5-6000 Ft/kg (de akciósan akár 4000 alá is mehet), most minimum 9000 Ft, de láttam 12.000 Ft-ért is.

  Szerencsére jól keresünk a párommal, megtehetnénk, hogy veszünk 2-3 kilót. De erre azt mondtam, hogy akkor majd inkább eszünk libamájat máskor.

 • dddoni
  Kiadás:
  Benzin: 12000 Ft
  Ajándék: 25000 Ft
  Karácsonyvfadísz: 230 Ft
  Ajtódísz: 360 Ft
  Karácsonyi csúnyapulcsi: 4000 Ft
  Éttermi számla: 5-6000 Ft

  Bevétel:
  készpénz ajándék: 100000 Ft
  tárgyi ajándék: valszeg értékelhetetlen

  Az ajándék részét szívesen kihagynám, de 75000 pluszban vagyok, úgyhogy maradhat. A többi élmény.

 • Inevitable
  “A megkérdezettek 57%-a fenyegeti a gyerekeit azzal, hogy a Télapó figyeli, hogyan viselkedik.”
  Ennek semmi köze a költekezéshez, pusztán gyereknevelési céllal megy. Ha tehetném egész évben mondanám a sajátomnak, de csak ilyenkor érdekli 😀
 • Lizzike
  Sokat költünk a gyerekeinkre. Mi vesszük meg a nagyszülők helyett is az ajándékokat. Persze amikor kifizetik, lefelé kerekítünk. Felnőtteknek elvileg nem veszünk, csak egy ki édességet. Az utazás durván 50.000. Hónapok óta gyűjtögetjük az ajándékokat. A Legókat nyári leárazásban vettük meg 50-60-70% kedvezménnyel. Kb a huszonpár ezres készletet 10.000 alatt. Játékkonyhát 15.000 helyett 3000-ért. Könyveket is akcióban. Viszont a mára maradt apróságokat a mostani akcióban drágábban kaptuk meg, mint ami a rendes ára. Kaja hagyományos, kb 20.000 egy hétre. Plusz még torták sütik kb 15.000, de ebben benne van még az egyik gyerek szülinapja is.
 • Maki Verem
  A 13. havi bért, kb. 3500 EUR-t, utazás, rokonoknak ajándék, könyvek Magyarországon (kb. 400 EUR értékben, kitart egész évre) stb.
 • Anima
  250.000 -300.000
  Sok barat, sok karacsony kornyeki szulinap, sok olyasmi, amit egyebkent vennenk (Elromlott a robotgep/mar ket eve szeretnenk egy uj diszparna szetet).
  Sok sutemeny, 2 nagy csalad. Fejenkent 10-20k/ kozeli csaladtag, 30/40 a hazastars, 1500-3500 a baratok/tavolabbi de latogatott rokonok, ill1-1 nagyobb, 30 koruli “ajandek” azoknak a csaladtagoknak akik nem engedhetnenek meg vmit, de segitunk vele. (Eg 25 ezres eusegedeszkoz annak a csaladtagnak aki havi 120at visz haza)

  Sok penz, feleennyi is eleg lenne,

  de 2 heti megtakaritas es orulunk h megtehetjuk
  Ebbol kb 15% amit az idonkre adunk ki mert mire megtalalnad A Legjobb Ajanlatot, neha elmegy vele annyi idod hogy mar alternativ oraberbe nem erte meg… (bolt/online/aliexpress/jofogas check) plusz a kiszallitas.

  Egyetem alatt 60-80 korul koltottem ilyenkor, meg volt idom kezzel kesziteni ajandekokat. Az most nincs.

 • Peter Russo
  Nagyjából 300ezer megy el egy karácsonykor, kb. 2 napi bruttó bevétel. Ennek nagyobb része ajándék, kisebb az egyéb. Család kicsi, utazni szinte nem is kell.
 • Péter
  Mi próbáljuk ezt is ‘kiszámolósan’ megoldani. Vagyis semmi felesleges költés, de amit szeretnénk amúgy is megvenni, azt a Karácsony előtti-utáni nagy leárazások alkalmával vesszük meg.
 • beszamolo
  ÁtólZig kb. 40k ebből 15 babaszámlára (unokaöcsinek talán ennek van a legtöbb értelme) 25 meg csoki+utazás (rest of the family), a nagy ajándékozásnak nem vagyok a híve (majd, ha lesz saját ivadék), ez kb. 5 napi bérem és kb. 4 napi bevételem…fám nincs, sajnálnám kidobni, élőt meg inkább nem bíznék magamra….az előző lakó fújt hópelyheket a bejárati ajtóra (nem tudom, hogy ez számít-e) 10 éve az idén is pont jó lesz dekorációnak…..nem tudom, hogy ez számít-e, de vettem alsógatyát, zoknit és jégeralsót magamnak 18-ért??!
 • Nandi&Dalma
  @Gondolkodj: 3500-4000 km? Te vagy a télapó? 😀

  Sajnos a nagyszülőket még nem sikerült lebeszélni a pénzadásról, de jövőre bevezetjük azt a jótékonykodós megoldást.

  Mindenesetre odáig már legalább sikerült eljutni, hogy csak “élményt” kapunk, semmi újabb kacat nem kerül a lakásba.

 • Ati
  A két gyerek kb. 10-10 ezer, a többieknek pénzt adok, vagy megveszem azt, amit amúgy is vennének maguknak. A rokonok személyes, családi fotós naptárakat kapnak.
  Minimalizálom a szemétre költött pénzt. Nem a büdzsé a legfontosabb, hanem az, hogy abból mennyi hasznosul hatékonyan, itt megcélzom a 95% körüli hatékonyságot.
 • Iron
  0 forint, nem tartok karácsonyt.
 • Nóra
  Családom körében az 1 ígéretes társasjáték a szokásos ajándékom, amit az ünnep alatt használunk is, a tavalyiakkal együtt. Sokan vagyunk, a személyes tárgyak vadászata nemcsak anyagilag, hanem energiát tekintve is tetemes lenne. Többre értékelem a közösen töltött időt, ami élménnyé válik. Férjem családjában, mivel az jóval kisebb, vannak személyesebb ajándékok, de inkább a gyerekeknek.
  Tavalyig igyekeztünk valami különleges húst tenni az asztalra, idén már lemondunk erről. A degeszre zabálásnak ugyanúgy nincs értelme, mint a kacatoknak…
  Épp most állok neki a bejglinek, 15 rúdhoz az alapanyag talán nincs 8.000 Ft, de nem számoltam ki pontosan.
  Tavaly autóztunk, idén vonatozunk: olcsóbb és nem olyan fárasztó.
  Vásároltunk korábban is akciós termékeket, így nehéz összeszámolni. 100 e Ft-ra saccolom, amit az ünnep miatt költök el, ebben a főnök ajándéka is benne van.
 • flashgordon
  Lehet hogy én szerencsés ember vagyok de általában akiknek ajándékozzuk azoknak megvan már mindenük. Mint, ahogy nekem is . Ezért az ajándékozás általában a figyelmességről szól és nem feltétlenül arról, hogy különösebben nagy értéket ajándékozunk egymásnak. Nekem még fontos az is, hogy minden évben megajándékozza egy olyan embert, aki erre nem számít. Szerintem ebben érvényesül leginkább a karácsony szellemisége.
 • Isewref
  Az összeget nem tudom, de túl sok. A spórolás módja pedig, hogy évek óta prédikálok a családnak, hogy tekerjük már le a hangerőt. Eleinte nagyon megbotránkoztak, de azért lassan érződik a hatása. Nincs se időm, se kedvem foglakozni a témával, gyerekeknek egyenesen megkérdezem, mit vegyek, felnőtteknek meg egy-két amúgy is esedékes dm-auchan-karácsonyi vásár körben letudom fantáziátlan tucatáruval. Simán meglennék a karácsonnyal úgy is, ha csak összeülnénk enni-inni-beszélgetni.
 • Kiki
  Az árak kb, felfele kerekítve:
  Útiköltség: 1e Ft
  Ajándékok: 15e Ft
  Ünnepi ebéd + sütemények: 10e Ft
  Karácsonyfa, díszek: 0 Ft
  Áramszámla: 500 Ft (?)
  Idén vetettem fel az ötletet, hogy mi lenne, ha a karácsonyból szeretet ünnepét csinálnánk bevásárló fesztivál helyett, szerencsére a család nagyja értékelte az ötletet, ezért felnőtteknek nincs ajándék, gyerekből pedig csak 1 van. Apámék nem voltak elájulva az ötlettől, ezért megegyeztünk, hogy az ajándék max olyan lehet, ami el fog fogyni (csoki, bonbon, pia, ilyesmi). A többi helyen pedig úgy lesz, hogy a kaját összedobjuk, mindenki visz valamit (persze ez előre le van egyeztetve). Műfenyőnk van évek óta, és a díszek is újszerű állapotban vannak, nem kell újakat venni. Égősor csak a fán lesz, az is ledes.
 • Kacs
  Olyan 250 környékén.
  30 fenyőfa (igen, ennyi)
  60, ajándék amit én vettem
  80-100 ajándékok, amit asszony vett.
  15, kajapiabenzin
  50-70, egyéb ami eszembe se jutott
 • Peti
  Gyerekkoromban nagyapám mindig könyveket vásárolt nekem karácsonyra: Krúdy, Fekete István, Verne, Csonkaréti, Saint-Exupéry, Nemere István, és hasonló szerzők műveit. Akkoriban nagyon nehezteltem rá, mert a “menő” osztálytársaimnak slot car, C64, Technic, vagy banánüléses FBP kerékpár jutott. Persze ‘tata’ mindig igyekezett meggyőzni, hogy az olvasás mennyire fontos dolog, mennyire előrébb való, mint bármelyik játék. Sajnos, erre csak aztán jöttem rá, amikor már rég meghalt szegény. 🙁
  Ezek az anno fillérekért kapható ifjúsági kötetek számomra ma is a legértékesebbek: örökre rá emlékeztetnek, meg persze a csodás gyerekkoromra. Talán ő is ezt akarta annak idején megértetni velem.
  És hogy mit jelent számomra manapság a karácsony? Részemről az ajándékozás kizárólag a gyerekeknek szól. De a szüleimnek, rokonoknak, a nejemnek évek óta nem vásárolok semmit.
 • rotarix
  Utazás: 6000 Ft, de amúgy is megyünk havonta látogatóba, szóval akkor is mennénk egy hétvégén, ha nem lenne Karácsony

  Ajándékok: 51000 Ft:nekünk két gyerek, nővéremnek két gyerek( de nekik volt novemberben névnapjuk is mindkettőnek, úgyhogy két-két könyvet kapnak összesen 10000 Ft-ért), anyukám, anyósom, apósom, keresztlányunk), bár mi a férjemmel hó elején vettünk valamit amire nagy szükség volt (nekem egy táska, mert a régi elszakadt, neki egy melegítőgatya szintén mert tönkrement), temetőre mécsesek, vagy száraz virág

  Ünnepi menü talán 10000 Ft többet kiadás jelent, mint a szokásos havi bevásárlás összege. Ennek az oka, ha ünnepkor főzök marhahúst, ami ugye drágább, mint a sertés. Valamint kétfajta sütit csinálok, egyébként nem nagyon szoktam sütni.

  Dekoráció nincs, parkolás nincs. Kollégáktól kaptam apróságokat, majd jövőre viszonzom, nemrég kezdtem a cégnél és meglepetésként ért.

 • Statisztika
  Csak a statisztika kedvéért:
  Vacsora (egy este, saját készítés, a desszertet édesanyám hozza) 40eFt (+kb 100eFt az italok)
  Utazás 0Ft (nem taxizunk ilyenkor)
  Ajándékok kb. 900eFt
  Díszítés kb 50eFt

  A vacsorához az italokat 3 palack pezsgő dobja meg, az ajándékok műszaki cikkek amelyeket egyébként is megvennénk, de jellemzően karácsonyra időzítjük őket, a díszítést pedig a friss égők dobják meg.

 • Statisztika
  Ja, volt egy 50 eFt-os utalásom az egyik kórház gyermekosztályának, a gyerekek karácsonyi ünnepségére.
 • Balu
  Hugom két gyerekének 5-5 ezer forintért vettünk foglalkoztatót, a mi gyerekünk 5000-ért kapott gyurmát és Bogyó és Babóca könyvet. Mást nem kap, mert mindene megvan. A szülőkkel, testvérekkel nem veszünk semmit, mert nekünk is megvan mindenünk, 24-én közösen kajálunk a szülőknél. Idén meg befejeztük azt az idiótaságot, hogy 10 ezrekért vegyünk ajándékot olyan idiótáknak, akikkel évente egyszer, karácsonykor találkoznánk.

  Nem mellesleg baromi sokat dolgoztam ebben a hónapban, így az extra 150.000 forintból, ami bejött, 50 ezerrel kifizettem anyámék utolsó Cofidis részletét, a 100 ezerből meg a hitelkártyánkat töltöttük vissza. Ezzel részemről letudva a hitelek, amik egy családi vészhelyzet miatt kellettek. Jövőre már szép összeget tudunk minden hónapban félre tenni, szerintem ez a lényeg, nem a pénzszórás.

 • Pít
  Elviselhetetlen a forgalom a kereskedelmi egységekben már hetek óta.
  Ez is szerepet játszik abban, hogy kevesebb pénzt volt kedvem csak elkölteni.
 • ügyvéd
  Nem tudom ti mit esztek/isztok karácsonykor, de a kajapiára nálunk sokkal sokkal több megy el…
 • Technisvaz
  137.500 Ft
  Ebben benne van az étkezéstől a (28 db) ajándékig minden.
  Ehhez (és az éves összes névnapi és születésnapi ajándékhoz, ami >40 alkalom) havi 22.200 Ft-t teszek félre egy borítékba.
 • realestate
  4-500e-ből megvan minden tokkal vonóval. Magamnak semmi nincs benne… de nem azért mert drága lenne, hanem mert nem tudok már mit (értelmeset) venni….

  Sok? Kevés? Mit számít??? Karácsony van! 😉 😛

 • Családfő
  Már kezdtem aggódni, hogy idén nem lesz karácsonyos cikk. Megnyugodtam. 🙂

  Az eddigi hozzászólások alapján széles a spektrum, nagyon mások a szokások.

  Nálunk lényegében csak a gyerekek kapnak ajándékot – ésszerű határokon belül -, emellett a közös élményeket preferáljuk, más családtag és rokon kisebb dolgokat vagy apró figyelmességet kap (és viszont). Feleségem és köztem szintúgy.

  Szerencsére nem pénzkérdés mindez, költhetnénk százezreket – de értelmetlennek tartjuk. Számunkra a szeretet ünnepe a karácsony, nem a költekezésé. Adakozni szoktunk még ilyenkor és sok időt együtt tölteni

  Ui: Télapóval nem fenyegetünk gyereket… legfeljebb a Mikulással! 😀

 • Zardas
  Nem sokat, bőven megvan 10e forintból. Karácsonyfa ismerőstől és néhány kiló szaloncukor, kb. ennyi. Rokonlátogatás nincs, különleges ünnepi ebéd nincs, ajándékozás nincs. Élvezzük a szabadnapokat felesleges idegeskedés és pénzszórás nélkül.
 • tumpara
  Te jó ég, még a Kiszamolo.hu olvasói is többszázezreket szórnak el? Mennyit költ akkor az átlag? Nálunk a szűk család tagjai egy-egy könyvet kapnak személyre szabottan, olyat, aminek biztosan örülnének, így meglepetés is, hasznos is, és kerül összesen 15 ezer forintba. Fa 5-7 ezer forint, a dekoráció meg évek óta megvan, arra nem kell költeni.
 • Miki
  Mi idénre besokaltunk a társadalmi elvárásoktól (évek óta utálattal vártam már az ünnepeket) és már hónapokkal ezelőtt megbeszéltük a családtagokkal, hogy egymásnak ne adjunk kölcsönösen semmit. Legalábbis ők nekünk, mi nekik, max. a gyerekeknek. Mi a feleségemmel nem is ajándékozzuk egymást tárgyi vagy más pénzbe kerülő ajándékkal, keresztényként igyekszünk az ünnep valódi oldalára figyelni. Két fiúnk van: 3 és 6 évesek. Ők úgyis kapnak egy rakat dolgot majd a rokonoktól, de mi szeretnénk már most hozzászoktatni őket, hogy a karácsony nem a tömérdek ajándékról szól. Mostanában nagyon szeretnek állatokkal szerepjátékozni, úgyhogy kb. 4-5000-ért vettünk egy csomó tök jó, minőségi állatfigurát, még néhány apróságot, amit el-elmondtak év közben, hogy vágynak rá, és ennyi. + Fa: 7000 Ft, + egy rokonlátogatás utazási költsége 30.000 körül lesz. De ajándékok ott sem lesznek magunk között.
 • Alfa
  1 Szabály
  Csak gyerekek kapnak ajándékot. Mindenki másnak jelképes apróság vagy az sem.
  2 szabály
  Letudni mindent december elejére
  3 szabály
  Kimaradni az őrületből, no shopping, nagy menüfőzés, fadiszítes és egyéb frusztráló marhaságok.
  Amúgy lelépünk wellnessezni előtte, 1.szabaly alól kivételt teszünk ha tönkremegy szülőknél valami, stb.
  Idén sokat költünk magunkhoz képest, de az egész éves tudatos hozzáállás elbirja.
 • Mit is ünneplünk?
  Szerintem a legnagyobb ajándék, amit valójában ünnepelni is kellene: Isten fia eljött a földre, hogy örök boldogságban élhess halálod után. Sajnálom, hogy a legtöbben ezt nem hiszik el, vagy nem fogják fel. Pedig nincs kibúvó, egyszer ezzel az igazsággal találkozni fog mindenki. Remélem minél többen időben el is tudják majd fogadni ezt az ajándékot.

  A mi háztartásunk bevétele bőven az átlag felett van. Emiatt nincs is szükségünk semmire. Így vagy valami hasznosat, mégis hiányzót/kifogyottat veszünk, vagy inkább semmit. A legfontosabbnak a közösen eltöltött minőségi időt tartom. Nagyon nagy családunk van, békességben és szeretetben élünk. Idén is abban maradtunk, hogy elsősorban egymást ajándékozzuk: van aki főz, van aki rendet rak, van aki babákkal játszi stb. Az így közösen eltöltött idő nagyon értékes. Ennek is van költségvonzata, de sok felé oszlik. Én max. 20-30 ezret fogok költeni.

 • Gumimaci
  Nagyon kemény munkával, odafigyeléssel törekszünk arra, hogy karácsonykor “ne szálljunk el”. A gyerekeinkek sem akarunk drága játékot venni, tudatosan nem akarunk élménylicitbe belemennni. (Egyre több, drágább ajándék, hogy az örömfaktor meglegyen).
  Gyerekeknek, keresztgyerekeknek adunk egyedül tárgyi ajándékot. Házastársunknak programot. Barátoknak minőségi gasztroajándék. Nagyszülőknek fotónaptár.
  Fontos törekvésünk, hogy az ajándékozás arról szóljon, hogy magunkból adunk valamit a másiknak, ráadásul olyat, aminek örül. Ezért egyre inkább áttérünk a saját kézzel készített dolgokra: minőségi sütemény, cukimuki sajátkészítésű ruha, kiegészítő, naptár. Elképesztő sok időt vesz igénybe, de sokkal jobban érezzük közben magunkat.
  A büdzsé így is komoly: sok saját és keresztgyerek, sok barát. Alapanyagok, játékok, fenyőfa, különlegesebb vacsora, idén 150.000ft-nál állunk meg… Kemény leírn
 • Egyszervolt
  Mi olyan 200-250e körül leszünk, viszont ha ebből levonom amit magamnak vettem (nem kimondottan karácsonyi, csak így jött ki a lépés, meg az ideológia :D) akkor 130e körül fog kifutni a karácsony. Ebből kb. 70e az ajándék a családtagoknak 5-10e/fő, 40e a kaja, a többi pedig karácsonyi apróság, fa, stb.
 • Gaben
  Nálunk kb 300eFt kb..
  15e fenyőfa
  20e disz
  Kb 80e ajándék (15fő család mi mindenkit ajándékozunk)
  100e kaja süti alapanyag, ital, hús,
  80e egyéb utazás, ruhák, jujjdeszepmegveszem,
  Szumma 300e, tudom sok, nekünk kb fél havi összbevétel. Karácsony. Azért még szépen telik.
 • Feri
  Kb. 390.000, fenyőt, kaját a rokonok állják, utazás költsége a céges autó miatt nem érdekes. Gyerekünk még nincs.
  Szállás és kaja a meglátogatottak költsége, kb. másfél hét “kirándulás” időben.
  Ez kb az egy havi munkabérünk 25%-a. Kb ennyi volt a keret. A legdrágább ajándék 70.000 Ft, a többi 10.000 / fő szülők esetén, 5.000 többi rokon és testvérre.

  Az összeg soknak tűnik, de tényleg nagy a család és sokukkal csak ilyenkor találkozunk. Másrészt értelmes dolgot nem lehet már 1-2.000 Ft-ért venni.

  Kilógunk a sorból? Rosszul tesszük?

 • untermensch4
  Semmit. Már évek óta folytatom a kis polgárháborúmat a karácsonyi fogyasztás-zizi ellen, azóta hogy egyszer szeptember elején megjelent a decemberi marketing. Akit szeretek, azt nem akarom felesleges költségekbe verni, úgy érzem megvan mindenem. Anyám nyugdíj mellett dolgozik, neki mindig duruzsolom hogy ha úgy érzi hogy bármilyen alaklomból ajándékot akarna venni nekem, én azt szeretném hogy amit erre költene, annyival kevesebbet dolgozzon és többet pihenjen, tegye kényelmesebbé az életét azzal hogy nem száll bele az össznépi mókuskerék-játékba. A gyerek kap ajándékot de egyébként is kap időnként, ez most be lesz csomagolva meg kissé sodródom a tömeghisztériával hogy legen fa alatt (ahol a családban állítanak fát, én a téli napforduló megünnepléséhez indokolatlannak tartom egy fa kivágását és felcicomázását). Ha pedig elég nagy lesz akkor megkérdezem hogy mi a véleménye a koncepciómról.
 • LSV
  Enni minden nap eszünk, a bejglin kívül semmi extra nem lesz az ünnepekben amit ne készítenénk máskor is az évben.
  Páromnak 20 ezer (az hogy én mit kapok és mennyiért nem tudom), a 3 gyereknek az ajándék 80 ezer körül volt, de leginkább az is azért mert a számukra kedves plüss/játék figura 15e/db volt, és magában egy-egy olyat kevésnek ítéltünk. Aki a családban adott pénzt a gyerekek számára oda annak mértékében vásároltunk ruhát/játékot és majd az ő fájuk alatt lesznek az ajándékok. Leginkább a gyerekek miatt alakítjuk így, hisz még picik. Viszont ha párommal egymásnak nem adunk csomagot, akkor a gyerekek zokon veszik, hogy apa nem is volt rossz miért nem kapott a mikulástól csomagot.
  Fenyőfa bartelbe megy, díszek megvannak több éve.
  Mindent összeadva 150 ezer körül költünk most karácsonykor.
 • trvica
  2*10e gyerekeknek (nagyobb ajándékot a Dédi nevében), 10e páromnak.
  20e a négy nagyszülőnek összesen. Dédi: bonbon.
  Tesóimmal (Anyunál majdnem 20-an vagyunk szenteste) és unokatesóimmal (majdnem 40-en jövünk össze) is ünneplünk. Velük húzás van. Ami azt jelenti, hogy a mi családunk ekkor 4-4 ajándékot ad (és kap). 8 ajándékra max. 40e.
  Plusz kaptam magamtól egy farmert, 10e. Össz. 100e.
  Buszjegy 2000, kaja kb. 5000 (sütiket sütök). Pedagógusok sk. lekvárokat kapnak, de ahhoz is kellett egyszer piacolni: 3-4e.
  Durván kettőnk egy heti keresete.
 • Addam
  Likőr és süti max. 5000, cserébe eszek egy jó halászlét, ajándékozásból kimaradok.
  Ha lenne gyerek, akkor fa + ajándék + egyéb, lenne kb. 15k/kölyök.
 • Komiszkolok
  Felnotek nem kapnak semmit. Mindenkinek van mindene, ami nincs, azt meg nem massal veteti meg, kacatokra meg nincs szuksege senkinek.
  Gyerekeknel fejenkent 4000 Ft a limit. Egy-egy baba, kisauto, ilyenek. Ha valami nagyobbra van igeny vagy otlet, tobben dobjak ossze. Altalaban az erintett szulo mondja meg mi kellene. O ismeri a gyereket, tudja, minek orul igazan. Altalaban meg is veszi, a vegen egyenleget vonunk.

  Haza ugyis utazunk kb havonta, nem plusz koltseg. Az unnepi ebedbe beszall minden csalad, persze több, jobb a kaja, mint egy atlagos hetvegen.
  A plusz koltseg igy nagyon max 50.000 Ft. Kevesebb mint negy oranyi netto ber.

 • Én is akarok kommentelni
  Mindent összeszámolva kb. 100 ezer, de ennek kb. 60%-a olyan dolog, amit csak kineveztünk karácsonyi ajándéknak, mert egy picit később odaadott, vagy előre hozott vásárlás lesz a párommal egymásnak ruhaneműkből, amit amúgy is megvettünk volna.
  Mi még nem tartunk ott anyagilag, hogy karácsony címszóval felesleges hülyeségeket vegyünk egymásnak, amit amúgy nem vennénk meg.
  Egyedüli talán amit a karácsony miatt veszünk meg csak, az a fenyőfa.
 • sokasebi
  Ezt nehez kiszamolni, mert pl. ajandek a gyereknek iPhone, de azt amugy is megvennem neki 3 evente. Masoknak konyv nem egy tetel. Rokonlatogatas videkre, de egy evben egyszer amugy is lemennenk. Egy uveg bor a hazmesternek, de azt amugy is odaadnam neki. Kaja 3 kg lazac, de egyszer az evben miert ne. Csak a karacsonyfa az extra koltseg szerintem.