Pénztári változások

Zsombortól jött a hír, ez úton is köszönjük:

Megszűnik idéntől a Patika Pénztárnál a novemberi akció, amivel eddig nagyon jó költségszintet lehetett elérni, megfelelően időzített befizetésekkel. Változik (egyszerűsödik) a díjstruktúra is, az eddigi sávos rendszer helyett egységes 6%-os levonás lesz a befizetett összegből. A hír:
A társpénztásnál (Új Pillér) változnak a sávok, eddig 300e Ft-os befizetésig volt levonás, ezt felemelték 500e Ft-ra. Itt egyelőre nincs szó az akció kivezetéséről, viszont az elvárt havi befizetés magas, 10e Ft, és ebből egész évre mindenképp levonják a díjakat, csak az efölötti részre él a novemberi akció.
Share

82 hozzászólás

 • Tamás
  Mi maradt még a piacon, mint versenyképes pénztár?

  Nem értem ezt az Új Pillér, Patika kapcsolatot sem.
  Nekem úgy tűnik, hogy tök uaz a kettő, csak a nevük más, + ha jól látom, a szabályok változása után a kimaxolást nézve éves levonásban az Új Pillér lett most kedvezőbb (4,5% 500-ig utána free).
  Miért jó nekik, hogy 2 pénztár van 1 helyett?

 • Tamás
  “A társpénztásnál (Új Pillér) változnak a sávok, eddig 300e Ft-os befizetésig volt levonás, ezt felemelték 500e Ft-ra. Itt egyelőre nincs szó az akció kivezetéséről, viszont az elvárt havi befizetés magas, 10e Ft, és ebből egész évre mindenképp levonják a díjakat, csak az efölötti részre él a novemberi akció.”

  A linket megnézve nem látom ezt a novemberi akció lehetőségét, szerintem bármikor befizethetsz bármennyit, uannyit vonnak le. (500-ig 4,5%, felette free)
  Megnézné ezt más is, hogy tényleg így van-e?

 • Danhadnagy
  engem a kommunikáció zavar a Patikánál. Úgy írják a lehúzást, mintha nyernék vele, pedig most 30.000-rel rosszabbul járok. utálom, ha hülyének néznek.
 • dívány
  dejó, hogy tavaly léptem át a dráguló előző pénztár miatt a Patika… mi marad?
 • mzsombor

  Eddig mindkét pénztárnál volt novemberi akció, évek óta, és a Patika közleménye kiemeli, hogy megszűnik, az Új Pilléré viszont nem szól róla. Amúgy egy a székhely, szinte ugyanolyan a kettő, kivéve a levonások.

  A Tempo egészségpénztárnál tavaly év végén közgyűlés volt, amelynek egyik témája a Patikába való beolvadás volt. A honlapjukon egyelőre nincs infó, hogy mi lett az eredmény, de nagy valószínűséggel beolvadnak majd a Patikába.

  Levonások tekintetében most az Életút az abszolút legolcsóbb, szinte minden befizetési mértéknél. Ha valaki nevesebb, nagyobb pénztárat nézne, kis költséggel, akkor éves párszázezres befizetéstől már a Generali egész jó kondíciókat kínál.

 • mzsombor
  Van ez az önsegélyezőket összehasonlító táblázatom, de igen mostoha sorsa volt az utóbbi években, ráférne egy rendes átfésülés. Ha valaki érez magában kedvet, nyugodtan hozzátehet! 🙂

  docs.google.com/spreadsheets/d/147ziYNyFBQSCUbqNqLVly2eDR-2AM9JQc6t-uySsBQs/edit?usp=sharing

 • Tamás

  Kártyát egyik helyen sem számolva.

  Patika 750e befizetés, levonás 45e (fix 6 %, eddig talán 20e körül volt a novemberi akcióval)

  Új Pillér 750e befizetés, levonás 22,5e (500 ig 4,5% utána free)

  Mivel mi ketten vagyunk, az látszik, hogy 45e Ft a különbség, ami sok.
  Valszeg megvárjuk megvárjuk még az SZJA visszatérítéseket, és utána (át)lépünk.

  Szerintem a novemberi befizetős ökörködést mind a két helyen eltörölték (patikánál biztos, a másiknál nem tudom, hogy volt-e).

  Magyarul a 20% már csak 15% :(.
  Sokat járunk fogorvoshoz, szerintem azok a szolgáltatások is drágultak min 20-30 %-al (aminek egy része indokolt is, sajnos.)

 • Karcsika
  Nekem is az tetszett a legjobban, hogy a régi 708’570-et az új 705’000-el állítja szembe a táblázatban. 😀 😀 Szóval ez igazából nekem jó. 🙂
 • hazitroll
  Én a Prémiumban vagyok tag, ott is január 1-től egységes 6%-ra változott. Lehet ez lesz a trend máshol is.
 • bobo (az igazi)
  Miklós, sajnos az Új Pillérnél is megszűnik a novemberi “akció”. Eddig az alapszabály tartalmazta a lehetőséget (114/B) pont, de ezt január 1-jével törölték. ujpiller.hu/dok/up_alapsz_20201231_honlap.pdf
 • Körtefa
  “Mi maradt még a piacon, mint versenyképes pénztár?”

  Életút az egyik legjobb magas évi befizetésnél, csak azt meg kevés helyen fogadják el, általában néznek az emberre, hogy az mi? Pedig az egyik legrégebbi pénztár.

 • Körtefa

  “engem a kommunikáció zavar a Patikánál. Úgy írják a lehúzást, mintha nyernék vele, pedig most 30.000-rel rosszabbul járok. utálom, ha hülyének néznek.”

  Kormánypárti retorika, úgy látom kezd terjedni ez a módi. Én is utálom.

 • Dani
  Sajnos az Új Pillérnél is eltörölték a novemberi akciót, csak nem írták ki a hírek közé. Az alapszabályt már frissítették, onnan látszódik: ujpiller.hu/dok/up_alapsz_20201231_honlap.pdf (114-es pont).
 • Begemot
  A patikánál az egy összeges 750k-s novemberi beutalás esetén (4800 ft volt a teljes költség (beutalás + havi min dijak levonása)) ez innentöl kezdve 40k pluaz költség…
  Szerintem idén leállítom a további pénz belepumpálását és a hamarosan születő gyerekkel +gyed kiegészítéssel kiszivattyúzom a két meglévő számlát. Aztán pedig lezárom.
 • hazitroll
  Ránéztem az Életútra, hát az a honlap nem túl bizalomgerjesztő. Nem látok online egyenleglekérdezőt, nem https-es a kapcsolat… Jó, így olcsó, de azért rájuk nem bíznék pénzt. Nyilván az egyéni véleményem ez.
 • Körtefa
  Mondjuk ilyen nagy eltérésnél már megéri mondjuk a legolcsóbbnál megkötni, oda befizetni az összes pénzt, majd átlépni másik pénztárba, és évente eljátszani.

  Példa számolás:
  Van egy véletlenszerű pénztárad, ami nem Életút, de a meglévőt nem szünteted meg, hanem csinálsz mellé egy “Életút”-at, ahova beteszed a maximális javasolt pénzt.
  Ekkor maximális összeggel számolva:
  714000 Ft-ot fizetsz be Életútba: 750000-36000 Ft, mert a másik pénztárban fizeted a havi kötelező tagdíjat (ami a számolásnál havi 3000 Ft). Ezzel maximalizálod az adójóváírást.
  Életútnál ha jól látom, nincs belépési költség.
  Befizetésre levonnak Életútnál 16350 Ft-ot, majd átlépési költség a meglévő egyéb pénztáradba 4000 Ft, azaz szumma 20350 Ft-ból megoldható. Az mégse 45000 Ft költség 6%-kal számolva…
  Az adójóváírást meg kéred az eredeti pénztáradba. Ennyi. 🙂

 • Körtefa
  Kiegészítés a számolásomhoz, nyilván az eredeti helyen az éves 36000 Ft befizetés költsége még 2160 Ft. Nem rontja jelentősen az összképet.
 • Szabolcs
  Begemot
  2021-01-06 at 14:11

  amíg plusszos, miért zárod le?

 • Nacionalista

  Cserébe korrekt és gyors az ügyfélszolgálat, a befizetéseket gyorsan jóváírják. Nekem évek óta csak jó tapasztalatom van velük.

  Az egyetlen hátrányuk, hogy csak havi egyszer van kifizetés, ha az azutáni nap érkezik be a számlád, akkor egy hónap mire megkapod a pénzt.

 • Dávid
  Allianz esetében is változott az első sáv:
  allianz.hu/hu_HU/penztarak/penztarak-tagoknak.html#eop-tagdij

  150e-ig 92 %
  151e-300e 95%
  301e- 97%

 • Preston
  350.000 felett Generali EP-t javaslom,
  750.000 -esetén 727.950-et jóváírnak ami ebben az esetben megfelel 2,94% költségnek.
  (első évben lesz egy 4000-es belépési díj, de még azzal is előzi a többit)
  Jó tapasztalatunk van vele, volt már szülési támogatás kifizetés és sima számlás is náluk.
 • Ivan Olsen
  Lehet, hogy én nézek be valamit, de ha a honlapról továbblépsz az egészségpénztári aloldalra, ott mát https a kapcsolat. Az online egyenleglekérdezés gondolom belépés után lesz elérhető. De csak tippelek, nem vagyok tagja az egészségpénztáruknak, valaki írja meg, aki ismeri 🙂
 • Zsolt
  Eddig az Új Pillér volt a legjobb pénztár az összes közül a novemberi akció miatt.
  Idén 30 ezer Ft-ig vontak csak abban a hónapban tagdíjat, ami 1260 Ft lett, minden efeletti befizetés 0% díjjal ment. Így novemberben fizettem be annyit, hogy 300 ezer Ft fölé kerüljek, így a december is ingyen volt, na meg az addig felhalmozódott számlák is kifizetésre kerültek végre. Volt bent a sorban március óta várakozó is 😀

  Összesen 400 ezret fizettem be az egy év alatt és a tagdíj így a következőképp alakult:

  10 hónapig havi 10 ezer után 420 Ft.
  Novemberben és utána időszakra 1260 Ft.
  Így az össz költség volt 1680 Ft a 400 ezres befizetés után, ami 0,42% !!!

  Na ezért szüntették meg ezt a lehetőséget, gondolom nem csak én csináltam így :DDD
  Jövőre ugyanez már 4.5% vagyis 18 ezer Ft lenne.

  Megvárom, hogy frissüljön a kalkulátor itt és döntök:

  azenpenzem.hu/egeszsegem/egeszsegpenztarak/

 • István
  Nagyszerű.
  Akkor idéntől egy forint sem megy ide.
 • Zsolt
  *javítás
  a költség 10*420 + 1260 volt, ami 5460 és így a költség 1,36% !!!
 • naa
  A befizetés és lekötés kombó marad továbbra is a legjobb alternatíva, minél magasabb lekötés és minél kevesebb befizetés, amíg nem lesz “önjáró”, ahogy Szöcske régen leírta. Mire annyi pénz lesz benne, hogy kijön a max 150 adójóváírás (vagy amennyit fel tudsz használni), addigra mindegy, mennyi a levonás, évente elköltöd az adóvisszatérítést ingyen, a többi meg lekötve.
  Aztán majd nyugdíjas korodban, vagy amikor amikor nem kell/nem lesz adóvisszatérítés, szépen elköltöd azt a pár milliót amit addig lekötögettél.
  Szóval szerintem megéri befizetni és lekötni, amíg lehet – mivel lekötéssel együtt kevesebbet is kell befizetni, én még a váltással se szórakozok.
 • Mammut2
  Patika EP 3. számú egészségbiztositási csomagja 8900 Ft/hó.
  Van akinek ilyen van? Megéri?

  patikapenztar.hu/alap.php?sub_menu=biztositas_tag_allianz

 • Dorian Gray
  Nekem az lenne egy kicsit lehet buta és OFF kérdésem, de a jelenlegi aktív témák közül még itt a legkisebb off, hogy nyugdíjcélú adójóváírás, az bármilyen befizetett adóra él? Tehát, ha mondjuk az ember odahaza csak lakáskiadás után fizet 15% adót. Pl nyitna az ember egy NESZ-t, és venne rá minden évben 500.000 forintért valamit. (azt hiszem, 20%, de max 100.000 a jóváírható összeg). Vagy van valami megkötés, hogy konkrétan munkabér utáni adót lehet jóváírni?
 • Jani
  Szintén javaslom a Generali Ep-t. Múlt évben váltottam oda, és jók a tapasztalataim. Rendesen fizetnek, nem kellett hadakozni. Van webes felület, ha valamit nem tud azt e-mailbem tudtam rendezni.
 • mzsombor

  A Vasutas egy éve változtatott a százalékokon, de még azt sem vezették át a kalulátorba.

  Tegnap átnéztem és frissítettem a korábban itt belinkelt saját táblázatom a levonások szempontjából, az most friss. Frissítettem a kalkulációkat is, hogy adott mennyiségű pénzt befizetve melyik pénztárnál mennyi marad belőle, nyugodtan nézd át a piac ajánlatait az alapján is. Próbáltam színezéssel is kiemelni az adott befizetési sávban legjobb, közepes és legrosszabb ajánlatokat.

 • Peti
  Kár érte…de várható volt, hogy előbb-utóbb véget vetnek a novemberi akciónak. Amikor az évek során, szóba került itt a Patika, többször feltettem a kérdést, hogy ebben mi az üzlet nekik. Egyre többen használták ki tudatosan a felkínált lehetőséget, a többi hónapban pedig csak a minimális tagdíjat (vagy azt sem) fizették be. Hitelkártyás fizetéssel gyakorlatilag nemhogy költségem nem volt, de ráadásul pluszosan jöttem ki. Az eddigi lehetőséget megköszönöm nekik, de amint lejárnak a lekötéseim, én továbbállok. Szerencsére amúgy is lassan elértem az önjáró adóvisszatérítést, így most inkább egy alacsony költségű, banki hátterű pénztárba viszem a pénzem, ami – relatív – biztonságosabb. Az MKB 1-2 éve tagdíjat emelt, az OTP-nél viszont egyelőre maradt a 2 ezer ft-os tagdíj. Valószínűleg őket választom. A minimális havi tagdíj + a kártyadíj költsége éves bontásban 3 ezer ft alatt van.
 • Peti

  A Patika levonása alacsonyabb volt, mint az Új pilléré! Nem is értettem az utóbbi létjogosultságát.

 • Zsolt

  Az Új Pillérnél még az új módszer szerint is jóváírnak 750 ezerből 727500 Ft-t, szóval nem kiemelkedő a Generali egyáltalán. A korábbi években meg biztos nem volt az.Megnéztem 10, 20, 30 ezres havi befizetésre is itt:

  azenpenzem.hu/kalkulatorok/egeszsegpenztar.php

  Középmezőny.

  Idén kíváncsi leszek a rangsorra. A 6%-s Prémium pénztáros elvonás már rosszabb, mint az Új Pillér.
  Nekem a nagyjából 25-30 ezer/hó kategória számít, hogy lesz-e markáns eltérés valamelyik pénztár számára.
  1000 Ft-ért nem fogok váltani, mert van csomó járulékos költség (átlépési díj, új helyen kártyadíj, kezdeti/belépési díj)

 • Zsolt

  A lényeg a részletekben volt 😉
  A Patikánál havonta újraindultak a sávok!!!
  Vagyis hiába fizettél be éves szinten akár több százezret már, havonta mindig úgy indítottál, mintha nem lett volna befizetés, vagyis a halmozódás lehetősége nem volt meg ennél a pénztárnál.
 • Penta
  Egészségpénztárból hogyan lehet értelmesen kivenni a pénzt a legkisebb veszteséggel? -30%-ot kicsit sokallok. Gyerek, gyes, gyed jó összeg (lenne), de mi van, ha nem jön össze? És fiatalon ráadásul egészséges is vagy, így szerencsére gyógyszerre és orvosra sem költesz. Egyenesági rokon (pl testvér) megadása kedvezményezettnek és az ő gyermekükre kivenni?

  Előre is köszönöm az ötleteket!

 • Zsolt

  egyébként többet vontak a Patikánál mint az Új Pillérnél, nem tudom honnan vetted hogy drágább volt az ÚP?

  Patikánál 8% – 6.5% 4.5% voltak a sávok.

  Új Pillérnél csak 4.5% volt és mint írtam itt volt halmozódás.

 • mzsombor

  Igen, ha testvérnél várható gyerekszületés, akkor arra hivatkozva ki fogod tudni venni a pénzt, a testvéredet megadva kedvezményezettnek. Ettől őt semmilyen hátrány nem éri, ha neki van saját pénztári tagsága, ő is fel fogja tudni venni ugyanúgy a pénzt.

 • Zsolt

  Köszi, megnéztem a táblázatod.
  Ezek szerint ez Életút a legjobb, őt követi a Generali, Vitamin, Új Pillér szorosan, sávonként változva mikor melyik jobb.
  A költségeket nézve viszont egyikbe sem érdemes váltanom, több lenne a leves, mint a hús.
  Meg hátha lesz “nagy felháborodás” – sok kilépő, beszólogató levelek – és mégis lesz valami novemberi akcsió 😀
 • Zsolt
  OFFTOPIC

  Lehetne valami hitelkártyás cikk megint? Nem követem teljesen, de ugye eléggé megtépázták a kedvezményeket tavaly és talán már vannak hírek az idei fűnyírásra is.

  Egyébként most fut egy Budapest Bank akció: 10 ezret jóváírnak annak aki december és január hónapokban költ legalább 100 ezer Ft-t ÉS használta a kártyáját augusztustól októberig terjedő időszakban.

  “A részvételi feltétel: 2020. augusztus, szeptember, október hónapban összesen 10.000 Ft-ot meghaladó vásárlási tranzakciót hajtottak végre. Költési feltételbe 2020. december 1. és 2021. január 31. között könyvelt vásárlási tranzakciók számítanak bele. A visszatérítésre jogosító feltételek teljesítés esetén a kedvezmény visszatérítést a Bank, 2021. február végéig bocsátja rendelkezésre a hitelkártya számlán.”

  Nekem azért meglepő ez, mert készül az új gigabank és szerintem ez nem illik abba már bele.

 • Danhadnagy

  jó, hogy szólsz. kiderült, hogy upc kártyámat áttették standardra.
 • Szabolcs
  Danhadnagy
  2021-01-07 at 16:34

  ezt hogyan, és miből látod? Nekem is az van. Vagy csak volt?

 • Zsolt

  Már régen

  A UPC márkanév megszűnése miatt a korábbi UPC partnerkártyák neve 2020. szeptember 01-től Budapest Standard Hitelkártyára módosul.

  budapestbank.hu/apps/backend/regula/archive/docs/current/docs/H-539-2020-20210107010000.pdf

 • István

  Légyszi a világoszöld színt cseréld le valami sötétre, mert sötét témával az alapértelmezett betű fehér és nem látszanak rajta.
  Köszi

 • Lábatlan
  Emiatt a hír miatt többen a váltást fontolgatják így gondolom leírom az én döntésem. Előjáróban elmondom, hogy még csak egy pénztárnál voltam, így tessék olvasni.

  Amikor eldöntöttem, hogy nyitok egy Ep./Önsegélyező pénztárat, itt a blogon található drive-ot néztem. Ott kinéztem a legjobb 5-öt, majd megnéztem a weboldalukat. Volt olyan oldal, ahol a felsőoktatási támogatás nem is szerepelt így ezek élből kiestek. Maradt 3. Abból egy nem is írt vissza, egy meg azt, hogy nem lehet amit én szeretnék megoldani (hozzá teszem másfél hét várakozási idővel) Ki az aki olyan helyen nyit, hogy másfél hét alatt válaszolnak?!?!? Így marad a győztes a Generali. Majdnem a legjobban náluk jársz 750k-nál. Nem olyan magas a minimum tagdíj mint a legjobbnál. Cserébe gyorsak, korrektek. Egy negatívum van nekem, hogy csak utalással lehet pénzt befizetni.

 • Peti

  Rosszul matekolsz. Hiába volt a Patikánál havi elszámolású a levonás, és hiába volt magasabb a költség, ha a tagdíj olcsóbb volt.
  Számolj utána:

  A havi 3 ezres tagdíjból 240 forint volt a levonás. A novemberi befizetésre pedig max. 2400 forintot számoltak fel.
  (11×240)+2400=5040 Ft

  Az Új Pillérnél, a 10 ezres havi tagdíjból 450 forint volt a levonás. A novemberi befizetésre pedig max. 1350 forintot számoltak fel.
  (11×450)+1350=6300 Ft

  Ha az adóvisszatérítés kimaxolása volt a cél, a Patikával jobban jártál.

 • Peti

  “Ezek szerint ez Életút a legjobb, őt követi a Generali, Vitamin, Új Pillér szorosan….”

  Egészségpénztárt azért nem csak a működési költség alapján célszerű ‘rangsorolni’. Azt gondolom tudod, hogy az egészségpénztáraknál nincs betétvédelem. Csak néhány plusz info: az Életút taglétszáma mindössze ~3 ezer (!!!) fő, a vagyonkezelője a Hold alapkezelő. Biztos, hogy ő a “legjobb”?

 • Peti

  Már több, mint 4 hónapja (szept. 1-e óta) módosították Budapest Standard Hitelkártyára. Levelet is küldtek róla anno, a havi elszámolóval.

 • Grand
  Zsolt,
  (Hitelkártya) beszántás előtti ajándék?

  Szabolcs,
  már a januári kivonaton is Standard szerepel. A UPC úgymond megszűnt (beolvadt a Vodafone-ba), emiatt a besorolás is megszűnt. Annyi a változás január 1-től, hogy a UPC számlára már nem jár a 6% (helyette a szokásos 1%).

 • Szabolcs
  Szabolcs
  2021-01-07 at 16:52

  Magamnak 🙂
  ok, én is megnéztem, és már látom 🙁 Nem sokat változik, amióta levágták a limitet, és a %-ot, olyan sokat nem adott vissza. Ha jól számoltam, nekem még így is megéri, csak kevésbé.

 • mzsombor
  Hitelkártya:

  Megszűnt a Telenor myCard, ahelyett is BB Standard jön már a megújításánál, de a kedvezménye, ha minden igaz, marad (1,5% visszatérítés, havi max 5e Ft, de maximum a hitelkeret erejéig terjedő vásárlásoknál). Újként már nem igényelhető.

  K&H World nagyjából elérhetetlen lett új igénylésként, csak privátbanki ügyfeleknek, és egyéb feltételeket is teljesítve kérhető csak. A többi K&H HK visszatérítési feltételei is változtak, de nem néztem még utána, mert engem a World érint.