Bestof sorozat: mi számít lopásnak?

Szóba került a hozzászólásokban, hogy újra és újra elő kellene venni a régi témákat, mert attól, hogy írtam valamiről öt vagy kilenc éve, még újra aktuális lehet azoknak, akik nem olvasták azt annak idején.

Most kialakult a hozzászólásokban a vita, hogy mi számít lopásnak.

A definíció roppant egyszerű, csak sajnos sokaknak nem tetszik.

Lopás az, amikor nem fizetsz valamiért, amit annak a tulajdonosa, legyen az materiális vagy szellemi termék, pénzért akar eladni. Ennyire egyszerű, minden más csak önigazolás.

Ha nem fizetsz a boltban egy csokoládéért vagy mobiltelefonért, hanem inkább a zsebedbe csúsztatod, az lopás.

Ha nem fizetsz egy online tanfolyamért vagy könyvért, amiért annak a szerzője pénzt kér és esze ágában sincs ingyen adni, az lopás.

Ne gyere azzal, “hogydehátatörvénynembünteti”, mert a házasságtörtést sem bünteti a törvény és önmagában a hazudozást vagy más becsapását sem. Ennek ellenére még az is tudja, hogy rosszat csinál, aki ilyeneket művel. Persze az önfelmentés itt is működik, mert az asszony tehet arról, hogy megcsaltam, meg az a másik nő, mindenki hibás, csak én nem, de attól, hogy meg akarod magyarázni a bizonyítványod, attól még te követted el.

Ugyanígy lopás, ha például diákbérletet veszel, pedig nem is vagy diák. Amit te “megspórolsz”, azt majd a többi adófizető fogja állni.

Tudom, hogy ezek a dolgok túl egyszerűek, de ez van.

Amilyen mértékkel te mérsz, olyannal mérjenek neked is. Ha te ingyenélősködni akarsz mások által létrehozott szellemi javakon, legyen az számítógépes játék, könyv, videóanyag vagy bármi, akkor mosolyogva tűrjed, ha a főnököd hónap végén fizetés helyett kidob és nem fizeti ki azt, amire azt gondoltad, hogy te megdolgoztál érte, neked az jár.

Mit vagy úgy odáig? Ez a hónapod így-is úgy is eltelt volna, nem tök mindegy, hogy kapsz-e érte fizetést? Ja, hogy most kevesebb pénzed van? Képzeld, annak is, akinek elloptad tegnap az online tanfolyamát a torrentről. Mert ilyen kisstílű vagy. “Hogyan legyünk sikeresek” tanfolyamokat nézel, de fizetni nem akarsz érte. Tudod minek hívják az ilyen embereket? Igen, annak.

Tudom, hogy most megbántom a kis lelkedet és tudom, hogy most felháborodsz és dühösen fogsz száz hozzászólást írni, hogy te nem vagy az és a lopás egyébként sem lopás, ha te követed el, csak akkor az, ha téged lopnak meg.

Filmeket és zenéket lopsz, mert smucig vagy előfizetni streamingre vagy online tékában fizetni egy ezrest egy-egy filmért, de húsz-harmincezret gond nélkül elversz egy hétvégén szórakozásra.

A Sziget fesztiválra nem volt sok a százezer egy hétre, de nehogymá’ pénzt adjál azért, amit el is lophatsz. Mert a törvény nem bünteti és különben is benne van az üres CD árában. Ja, mikor vettél utoljára üres CD-t? Hét éve? Mikor vettél bármit, aminek az árában be van építve a jogdíj? Mennyit fizettél ezen a címen és mennyi értékben töltöttél le mindenfélét? Ugye, hogy köszönőviszonyban sincsenek egymással? Akkor megállapíthatjuk, hogy ez is csak szerecsenmosdatás és ezt te is tökéletesen tudod.

Ki mondta neked, hogy neked még ma kell azzal a játékkal játszani, ami most jött ki és 25 ezer forintba kerül? Játszál vele három év múlva, amikor majd háromezer forintért is odaadják, vagy akár ingyen is.

Ki mondta neked, hogy neked ma kell megnézni a legújabb mozifilmet? Várjál egy évet és fenn lesz valamelyik streamingszolgáltatónál és ott meg tudod nézni plusz költség nélkül.

Egy filmen kb. 1500 ember másfél évig dolgozik és nem azért, hogy te letöltsd ingyen valahonnan. Ha jó a film, fizesd ki az árát. Ha nem jó, akkor ne is nézd meg. Ha jó, de nem akarsz fizetni (lásd még ingyenélő), akkor bírd ki, hogy nem nézed meg. Vagy majd akkor, ha már valamelyik streaming szolgáltatónál fenn lesz.

De próbálj meg akárcsak egy videótanfolyamot összerakni, vagy írni egy könyvet. Egyből rájössz, hogy mennyi munka van mögötte.

Ki mondta neked, hogy ha neked sok húszezer forint kiadni bármiért is, akkor játékkal vagy filmnézéssel kell elbaltázni az idődet?

Ha nincs néhány ezer forintod Spotifyra vagy Netflixre, akkor ne is szórakozással töltsd az időt, mert nagyon nagy a baj.

Egyébként ha mersz magaddal őszinte lenni, mennyit költöttél el magadra az elmúlt hónapban, ami nem volt létszükséglet? McDonald’s, új ruha, eau de toilette, péntek esti szórakozás, új telefon, chips, latte kávé a munkahelyi büfében és hosszan tudnám sorolni. Ha háromezer forintnál többet, akkor ne hazudj magadnak, hogy pont Spotifyra nincs pénzed. Van pénzed, de amíg lehet lopni a zenét és a filmeket, inkább új mobilt veszel magadnak. Minden más csak mellébeszélés.

Hadd adjak egy tippet: ha a mobilt is ellopnád, még többet spórolnál. Ha a számítógépet is lopnád, nem csak a Windowst, azon is többet nyernél. Ki lehet dumálni magadnak azt is, ha a számítógépet lopod, az emberek önfelmentésből csillagos ötösök.

“A mások által készített szellemi tulajdon közkincs, ezért természetes, hogy ingyen töltöm le”. Ez nem más, mint egy önigazoló hazugság. Minden fizikai és szellemi tulajdon azé, aki létrehozta vagy megvásárolta. Pont. Ha ő pénzt kér érte, akkor vagy kifizetem, vagy keresek másik alternatívát, vagy lemondok róla.

“Miért fizessek a Microsoftnak vagy a Netflixnek, nekik több pénzük van, mint nekem.” Nem attól lopás a lopás, hogy szegénytől vagy gazdagtól lopsz-e.

“Azért lopom a Windowst, mert sokat kérnek érte. Ha olcsón adnák, megvenném.” Nem te döntöd el, hogy mennyibe kerül a boltban a Pick szalámi. Ha drágállom és úgy lopom el, akkor az már nem is lopás, hiszen drága volt, csak az a lopás, ha éppen akciós volt és úgy lopom el.

Ha drága a Windows, barátkozz meg a Linux-szal, az ingyen is elérhető. Ha nem akarod, vegyél inkább olcsóbb videókártyát és abból ki is jön a Windows ára. (Ahogy már említettem, lophatsz videókártyát is, mert olyan mindegy.)

De nem akarom tovább ragozni.

S nem is akarok feletted ítélkezni, mert nekem aztán pont tökmindegy, mit csinálsz. Csak nevezzük nevén a dolgokat. Ha csak néhány tucat ember lesz ingyenélőből mások szellemi munkáját megbecsülő polgár, már megérte megírni a cikket.

Az igazság fáj és most nagyon eltalálva érzed magad. Fel is vagy háborodva rendesen, alig várod, hogy kidühöng magad a hozzászólásokban és megmagyarázd, hogy ha te csinálod, akkor az nem is lopás. (Az kiabál a leghangosabban, akinek a háza ég, ugye.)

De arra kérlek, egy kicsit gondolkodj el. Nem kell még magadnak sem beismerni, hogy amit eddig csináltál az nem helyes, de legalább gondolkodj el rajta.

Köszönöm.

Share

326 hozzászólás

 • Kisanyám
  Akkor egy téma javaslat: Megdöbbenéssel figyelgetem, hogy válságos időben (is) az önkéntes pénztáramnál (Allianz) a kockázatvállaló portfólió a legjobb, ezt követi a növedési és a sor végén a klasszikus illetve a kiegyensúlyozott. Most akkor hogy is van ez? Jövőre sem lesz jó hozama a klasszikusnak (állampapír)? Köszönöm
 • Belavoltam
  “Ha csak néhány tucat ember lesz ingyenélőből mások szellemi munkáját megbecsülő polgár”

  Ez min. 36 embert jelent. Szerintem kisse fole lottel a becslesben 🙂

  De mondd meg az oszintet: a kiszamolo akademia anyagat miert tetted ingyen elerhetove?

  Pont ezért, mert úgyis ellopták volna.

  Meg azért is, hogy senki ne mondhassa, hogy azért nem hallott ezekről, mert fizetni kell érte.

  Egyébként nincs fél százalék sem szerintem, aki fizetett érte.

 • nem ingyenélő
  A szerzői jogdíj már jó ideje benne van a memóriakártyák, merevlemezek és hasonló adathordozók árában is, nem nézik mi van rajta. Van 30TB viszonylag új merevlemezem amin saját fejlesztésű SQL adatbázisok vannak (ingyenes SQL szerveren).

  Leszel kedves megmondani, hogy ezért mennyi jogdíjat fizettél összesen? S utána azt, hogy ezzel szemben mennyi fizetős anyagot tettél magadévá fizetés nélkül?

  Egyébként szóról szóra ez benne van a cikkben is.

 • Zabalint
  Egyébként szerintem legtöbben azért nem értik, mert a potyautas problémát nem értik. A potyautas megmagyarázza, hogy a hajó nélküle is elindult volna, ha meghúzza magát a raktárban, vagy eleve nem teltházas a hajó, akkor azzal nem bukik semmit a hajó üzemeltetője. Ugyanezzel magyarázzák a buszon bliccelést is. Holott de, még ha adott esetben nem is számszerűsíthető, valójában megkárosítják a jármű üzemeltetőjét, mert lehet, hogy +1 utas miatt nem keletkezik közvetlenül kár (eltekintve a minimálisan több üzemanyagtól), de ha ezt elfogadjuk jogilag és erkölcsileg, akkor nem +1 utas lesz, hanem plusz sok nem fizető utas, így végül nem lesz ki kifizesse a járatot, vagy a fizető utasoknak kell jóval többet fizetnie.

  Ugyanígy, ha nem fizetnek érte az emberek, akkor a tartalom nem jön létre. Nyilván van ingyenes tartalom is, de az a jogtulajdonos döntése, nem a miénk, fogyasztóké.

 • Spec
  Nem szoktak így gondolkodni sőt, az a hős, aki ügyesebben lop.
  Ha induláskor a saját parkolójegyét odateszi más autóján a mikuláscsomag mellé, az a jótevő és helyreállítja az emberiségbe vetett hitüket. Aki szól, hogy ez is olyan lopás/csalás, mint amikor a vonaton átdobják a bérletet az ellenőr mögött, na az lesz az idióta rosszmájú, a társadalom fekélye, menjen mocskolódni máshova…
 • Csigabiga
  Engem egyetlen egy dolog érdekelne, ami szerintem kimaradt. Mi van azokkal a tartalmakkal, ami sehol máshol nem elérhető csak a virágboltban. Vagyis megnéztél minden legális lehetőséget és sehol sem elérhető egy adott régi PC játék. Ellenben mondjuk egy modder csapat a szerző engedélye nélkül, de annak előzetes megkeresésével, megoldotta az inkompatibilitasi problémákat, magához vette a magára hagyott digitális terméket és felélesztette azt. Ezután pedig közkinccsé tette. Én ezt is lopásnak tartom, de valahogy nem tudom egy kalap alá sorolni a többi példával, mert valahogy egy fösvény tulajdonost látok magam előtt, aki már nem törődik egykori alkotásával, de az egoja miatt nem hajlandó lemondani a hozza fűződő jogáról.
 • Mr.Anonymous
  Viktor és Lőrinz nem kedveli ezt!
 • haspók
  A Sonny Bono Act-ről, lánykori becenevén a Mickey Mouse Protection Act-ről hallottál már? Szépen hangzik, hogy tartsuk be a szabályokat, de aki igazán menő és sok pénze és befolyása van, az a szabályokat alakítja, nem pedig alkalmazkodik hozzájuk. Ugyanezt csinálja a NER is…

  > Ha jó a film, fizesd ki az árát. Ha nem jó, akkor ne is nézd meg.

  Oké, de a filmről nem derül ki, hogy jó-e vagy sem, amíg meg nem néztem… 🙂

 • Imre
  Ez a kérdés is nyilván önfelmentés szerinted, de azért megkérdezem: mi van akkor, ha a szolgáltatás ellopva is elérhető, mert különben a tulajdonos olyan feltételekkel adja, ami nem megfelelő nekem – de nyilván nem lehet tárgyalni.
  Pár példa: Youtube reklámblokkolóval kontra fizetős YT. Kb. megkerülhetetlen a YT.
  FB reklámblokkolóval – ingyenes FB reklámokkal, amiből túl sok van és sok irreleváns.
  Nem elérhető a film kereskedelmi forgalomban.
  Nem elérhető a könyv kereskedelmi forgalomban.

  Fizetős youtube? A fizetős youtube Music szolgáltatással együtt valami 1790 Ft. Van ember, aki ennyit nem tud kifizetni, mert már másra sem költ?
  Ha egy könyvet nem tudsz elérni sehol (bár kicsi rá az esély a scribd, amazon és egyéb világában) és mindenképp kell, akkor töltsd le. Én most a többi 99,99999%-ról beszéltem.
  Egyébként meg nem te döntöd el, hogy megvehetsz-e valamit valahol, hanem az, akié az a valami.

 • Jani a hegyről
  Engem az ERSTE bank lopott meg sok millióval, érvénytelen szerződés alapján sok sok pénzt emelt le a számlámról. Aztán egy kis részét visszafizette, mert – az állam szerint – TISZTESSÉGTELENÜL vette el az adott összeget.

  Gondolom ez a te értékrended szerint nem lopás, de aki kabátot lop, az már bűnöző 😉

  Gondolom egy újabb devizahiteles, aki szerint becsapták a svájci frankkal….

 • Angolbeteg
  Mondjuk jó lenne tudni számszerűsítve, mennyi letöltés van most és mennyi 10 évvel ezelőtt.Gyanítom nem sok.Magam részéről régen töltöttem én is le néhányszor(tenyleg), de ma a netflix-prime-YouTube-Podcastok-freeview mellett a rendes tartalmakra sincs idő,nem hogy szívni a letöltésel.TV előfizetésem nincs, neha anyám segít nézni a cápák között-et, de más nincs a tv-ben értelmes, az RTL most megy egy kalap szar.
 • Szocske
  Tulajdonképp az adblocker használata is ide sorolható…
 • haspók
  “ha nem fizetnek érte az emberek, akkor a tartalom nem jön létre.”

  Ilyesmit olvasva mindig eltűnődöm, Gabriel Garcia Marquez vajon megírta volna-e a Száz év magányt, ha egy fillért sem kapott volna érte?… (Költői kérdés volt!)

  A valóságban a probléma a túl SOK tartalom, nem a túl kevés. Nagyon olcsóvá és könnyen elérhetővé vált bárkinek mármilyen tartalmat lértehoznia, így aztán a minőség felhígult, és a sok gagyi közt elvész a valóban értékes. Nem is azért, mert senki nem fizetne érte, hanem mert senki nem tudja, hogy miért érdemes fizetni.

 • beetle
  Ezt a Windows lopást sem értem egy olyan korban, mikor 2000 forintért veszel legálisan licensz kulcsot (vrsoft, codeguru). Egyszer kifizeted és a tiéd, max akkor kell új, ha alaplapot cserélsz. De mindegy is, Linux rules.

  Meg zenét lopni. YouTube? Fillérekért kapsz már 4G netet és nem feltétlenül kell előfizetni premiumra sem.

 • NEM magánügy!!!
  “mert nekem aztán pont tökmindegy, mit csinálsz”
  Ez az, amivel nagyon nem értek egyet. Ezt kell mondani, mert ez a PC, de baromira nem mindegy, hogy mit csinálsz. Nem mindegy, hogy az ablakom alatt dohányzol, mert nekem is büdös, nem magánügy, ha elhíztál, mert korábban halsz és a közös társadalmunkból fogsz hiányozni, az én adómból is megy a te gyógyításodra… Nem a te dolgod, ha elválsz, mert a frusztrált gyereked az én ép gyerekemen fogja levezetni a sérüléseit az iskolában. És ezt még hosszan lehetne sorolni. Mindenkinek vannak hibái és ballépései. Az ilyen embert (azaz az összeset) nem bántani, kiirtani kell, hanem segíteni. És nem mosolyogva asszisztálni, hogy “Jah, ez magánügy”.
  A falu régen a szájára vette és ez egy nagyon fontos megtartó-szabályozó mechanizmus volt. Persze nem volt kellemes, de az se kellemes, amit ma hátrahagysz magad után “magánügyként”…
 • Komavary
  “Lopás az, amikor nem fizetsz valamiért, amit annak a tulajdonosa, legyen az materiális vagy szellemi termék, pénzért akar eladni. Ennyire egyszerű, minden más csak önigazolás.”

  A dolog ott kezd izgalmas lenni, amikor valamit nem akarnak nekem eladni.

  Geobanos tartalom, streaming szolgáltatóról is leszedett címek, stb.

  De tény, hogy ha nem a legeslegújabb valami kell, azonnal, akkor is el van látva az ember annyi könyvvel, filmmel, zenével stb. hogy sohasem ér a végére.

 • József
  Bort iszol, és vizet prédikálsz Miklós! Ideje lelkigyakorlatot tartani.

  Lenne egy témajavaslatom számodra: adócsalás. Mondd meg a tutit ebben a témában is! Hallgatom.

  Üdv,
  József

  Mit szeretnél hallani róla? Minden egyes fillér, amit keresek, számlára jön, így még akkor sem tudnék csalni, ha akarnék. Évek óta nem kaptam egyetlen ügyféltől vagy cégtől se pénzt, amit ne utaltak volna.
  Ha arra gondoltál, hogy nem tartom-e pofátlanul soknak a magyar adókat, akkor de. Főleg annak fényében, hogy mit kapsz érte. Focira és kínai vasútra van pénz, meg mindenre, amiből lehet lopni, de egészségügyre meg oktatásra nincs.

  De ha akarod, már sokat írtam róla:
  https://kiszamolo.hu/az-adocsalo-vallalkozok-es-a-kozalkalmazottak/
  https://kiszamolo.hu/megeri-e-adot-csalni/
  https://kiszamolo.hu/az-adocsalo-vallalkozok-komment-szekcioja/

 • Harvy666
  Anno egyetemen tanultuk hogy mi viszi rá az embereket a bűnözésre (vagy valami hasonló) nah ott az egyik érv az volt hogy mennyi az esélye annak hogy valamiért megbüntetnek, amíg közel nulla addig nyilván a szellemi termékek nincsenek biztonságban.
 • Szomoruszmajli
  Ehhez a szemlélethez az kell, hogy polgár a társadalom tagjának érezhesse magát, és számíthasson arra, hogy ha ő törvénytisztelő, akkor társadalom is méltányos lesz vele szemben. Ez a kreszben is ismert kölcsönös bizalom elve. De hogyan várható el, hogy közösségi gondolkodása legyen egy olyannak, aki úgy érzi hogy a társadalom, az élet vele rendszerszinten kibaszott? Egy ilyen ember teljesen érthetően jár el, hogy stiklikkel visszaadja a sok szemétséget. Mint a munkavállaló, akit leüvölt naponta a főnöke, persze hogy apró elégtételt érez, hogyha ellophat a munkahelyéről legalább egy tollat. Méltányosságot a népnek, hogy minél kevesebben érezzük számkivetettnek magukat.
 • Kmiki

  Ez nagy vonalakban a kanti etika lenyege is, miszerint – a teljesseg igenye nelkul – azt a kerdest kell feltenned magadnak, hogy ha mas is vagy mindenki ezt csinalna, akkor vajon jobb vagy rosszabb lenne a tarsadalomnak az adott tett kovetkezmenye.
  Nem mindig teljesen egyertelmu a valasz, de jo iranytut ad a mester. Szemben a haszonelvuekkel pl.

 • tip
  Jogilag csak dolgot lehet ellopni, de ez most irreleváns, hiszen láthatóan nem a jogi szaknyelvről van szó.

  De ha már: mások szerint az a lopás, ha valaki jókor jó helyen megvett egy ingatlant, és ennek okán élete végéig szipkázza el mások jövedelmét. (Lásd még: „ingyenélő“.)

  Vagy mondjuk létrehozott egy művet, például egy tankönyvet, ami, ha nyilvánosan hozzáférhető lenne, óriási hasznot hozhatna a világnak. Ő azonban nem teszi nyilvánosan hozzáférhetővé, mert attól tart, hogy akkor profitról kellene lemondania (még akkor is, ha már tisztes profitot kaszált belőle).

  Konfliktus akkor van, ha egy digitális mű szinte ingyen előállítható másolataiért kér pénzt az alkotó. Ez egy technikailag túlhaladott üzleti modell. Alapvetően ez az oka a kiadók és a másolók elkeseredett harcának.

 • jurta
  “a lopás egyébként sem lopás, ha te követed el, csak akkor az, ha téged lopnak meg.”

  Ez a lényeg! 😀

  Lásd még: tisztelet, mi udvariatlanság és mi nem, ki mennyire fáradt, kinek mennyire szar, milyen igazságtalan az hogy más többet keres, “könnyebb bocsánatot kérni, mint engedélyt” (igen, csak nem mindegy, neked vagy tőled? 🙂 ), stb.

  Amúgy épp nemrég olvastam újra a 2016-os lopásos cikket, és ez szerintem jobb minőségű lett, szép munka.

 • NikiP
  Pont a minap mondtan rokonnak, aki nem akar előfizetni streaming szolgáltatóra, de sorozatot nézne és zavarja az 50 darab szexhirdetés, ami az illegális megtekintés közben ugrik fel, hogy ez a büntetése annak, aki sajnálja kifizetni azt a kb. havi 2000 forintot. Ez két korsó sör ára lehet egy nem annyira lepukkant kocsmában ( gondolom én, mert 1 éves gyerek mellől mapság nem megyek el kocsmázni).
 • Néha kommentelek
  Valóban nem helyes, de csinálom, mert rövid távon és egyéni szinten megéri.
  A közösség számára, hosszú távon káros, de én önző vagyok.
  A határokat én húzom meg, a piros gyalogoslámpán éjszaka sem megyek át, de Spotify-ért, meg filmért nem fizetek.
  És továbbra is lopok.
 • Kádárist
  Amikor 2020 tavaszán nem lehetett felszállni a menetrendszerinti buszra internetkapcsolatra képes telefon nélkül, amikor bezártak embereket otthonra két hétre anélkül, hogy bárki foglalkozott volna azzal, hogy lesz-e mit enniük,
  az nem lopás, az rablás.

  Ahogy az is, hogy most egy a szomszédunkban lévő fasiszta rezsim támogatása miatt kell éheznünk és fáznunk.

  Szerencsére a fasiszta rezsim még nem szomszédunk, csak azzá akar válni, de az ukránok nem hagyják és igen, a hódíani akaró fasiszta rezsim miatt kell éhezned és fáznod.

 • Vladislav
  Gyakran nem értem az ismerőseim körében a milliós fizetésből élőket, akik a Netflixre meg a többire sajnálják kiadni havonta azt az összeget, amit egy este alatt elisznak (vagy annak a felét). Persze a moziban szívesen kifizetik, ha arról van szó. Hasonló kategória a bliccelés.

  Ugyanakkor – ha már téma – ki mit gondol arról, ha pl. megveszek egy könyvet, de letöltöm PDF-ben is saját felhasználásra? Egyszer már fizettem a tartalomért, bár ezzel is egyszer megkárosítom a szerzőt. Gondolom, ez általában le van dokumentálva, hogy szabad-e.

  Illetve vitatható a mindenért havonta fizetni modell is. Ha már megvettem a kocsit, nehogy már csak havidíjért cserébe legyen ülésfűtés! Ez a nettó lehúzás.

  Személyes tapasztalatom az egyébként, hogy könnyebb és kényelmesebb is kifizetni az adott termék legális árát, ha telik rá. Ha pedig nem – ahogy az fent is elhangzik –, akkor lehet élni nélküle is.

 • Szakí
  Konzervatív portfóliók tele vannak állampapírral és vállalati kötvényekkel, ezek a kamatok emelkedése miatt nagyon nagyot zuhantak. Elvileg a részvények esése (klasszikus recesszió) ellen jobban védtek volna, de a megugró infláció és kamatemelések ellen pont nem. Szüleim vagy 20 év után megnézték végre, mi van a nyugdíjpénztáruk portóliójában: 65% magyar államkötvény. Vedd ki a pénzed és vegyél prémium papírokat magad, így nyersz a pénztárhoz képest, aki intézményi befektetőként nem fér ezekhez hozzá.
 • Nándi
  Nekem most adózási oldalon támadtak kételyeim.
  Eddig minden Forint adót befizettem, még azt is aminél a környezetem hülyének nézett.
  Viszont most a leendő garázskiadásnál elbizonytalanodtam, mert az elmúlt 1-2 évben, a fenti adóvonzat sokszorosát fizettem ki olyan egészségügyi ellátásért ami “járna” de nem jut / olyan várakozási idők voltak ami kockára tette volna az egészségem / életem.

  Szóval miután befizettem egy elég magas havi összeget hogy az állam ellásson, majd ezt megtagadja tőlem, akkor nem én vagyok a hülye, hogy még bólogatva fizetek neki további extra pénzeket?

  Mindenesetre az biztos hogy az adózási morál top3 szempont közt lesz az új haza keresésénél 🙂

 • home ofisz
  A ma esti Inter – BayernMünchen meccsen a Bayern fog nyerni, amiért jelenleg 1,85-szörös pénzt fizetnek. Én ezért az információért pénzt szerettem volna kérni (hiszen százezreket, mitöbb, milliókat lehet ezzel az információval keresni). De hopp, ti most elloptátok! 😉

  Nem, mert szabad akaratodból ingyen tetted közzé.

 • szkeptikus
  Kedves Miklós!

  Minden szavaddal egyetértek.

  Viszont mi a véleményed arról, amikor az egyre nagyobb piaci részesedéssel rendelkező nagy növényipari cégek megtiltják az általuk értékesített vetőmagok szaporítását?

  Tudom, hogy ennek megszegése is lopásnak számít, de azért mégis csak az emberek egyik legalapvetőbb szükségletének kielégítéséről van szó. Sok helyen nem biztos, hogy minden évben meg fogják tudni fizetni a vetőmag árát, vagy ha mégis, akkor az amúgy sem túl magas életvitelükből kell leadni, pedig az eszköz meglenne az olcsóbb gabonára, csak az a fránya jog…

  index.hu/gazdasag/2016/06/20/monsanto_gmo_magok/

  Köszönöm, ha reagálsz a felvetésemre!

 • Leninist
  Ja, és elhozni a lomtalanításról egy fakarikát, már az is lopás Magyarországon, a világon egyedülálló módon.

  Társadalmi látlelet

 • Bagett
  Jaj de jó ez a bejegyzés, valami hasonlót akartam írni a Netflixes bejegyzés kommentjei hatására amikor beírják, hogy ők pénzügyileg tudatosak, ezért nincs Netflixük (majd letöltik torrentről) meg a másik, hogy van ingyenes próba, ezért ha meg akar nézni valamit mindig újra regisztrál egy új email címmel a próbaidőszakra? Ez nem lopás? Dehogy nem, ugyanolyan lopás, mintha torrentről letöltenéd.

  Én sem ítélkezem, inkább saját példámat mondom. Amíg az embernek nincs keresete addig régen a játékok letöltése volt az egyetlen lehetőség játékra. Ez kb. onnantól meg is szűnt, ami valóban érdekel azt megveszem. Volt már, hogy kipróbálásra letöltöttem egy játékot, de 1 óra után megvettem az eredetit, mert tetszett, és a lelkiismeretem tiszta.
  Mai világban 2000ft sok egy Spotify vagy egyéb szolgáltatás havi díjára amikor lassan annyi lesz 1 kiló kenyér? Ugyan már…

 • mentocsomag
  ” nem is akarok feletted ítélkezni” … “ingyenélő” … “kisstílű vagy”

  Mission failed.

 • Lázadó
  Sokkal szebb, jobb és igazságosabb világban élnénk, ha a jogdíjszerű jövedelmek nem léteznének.

  Egy orvosnak is nap mint nap kell gyógyítania a fizetéséért, nem elég egyszer valakinek az életét megmentenie. Az a valaki nem adja oda fizetésének egy részét az orvosának, amíg él.
  Egy kőművesnek sem elég egy házat felépíteni, pedig évtizedekig élnek benne emberek. Ők sem fizetnek neki rendszeresen, amíg ott élnek.
  Egy tanár is naponta bejár az iskolába oktatni a diákokat. Nem elég egyszer egy sikeres diákot kinevelni, akitől élete végéig megkaphatná a fizetés X%-át.
  A sort lehetne folytatni…

  Nonszensz, hogy valaki egy slágerrel vígan átlag felel elél évtizedekig.
  Nonszensz, hogy egyszer valaki valamit kitalál és milliomos lesz belőle.

  Egy zenész koncertezzen, egy író tartson előadásokat, egy tanácsadó foglalkozzon az ügyfelekkel, stb.
  Dolgozzon mindenki a megélhetésért, ne csak egyszer!

  S ki vagy te, hogy eldöntsd, hogy ki hogy dolgozzon?
  S ki vagy te, hogy megmondd, hogy egy focista játéka miért ér kétezerszer többet, mint a kohómunkásé? Pedig az is izzad eleget.

  Miért lenne nonszensz, hogy az embereknek olyat adsz, amiért fizetnek akár évekkel később is?

 • Dev
  Ezt az ember akkor érti meg igazán, amikor a saját szellemi termékét használják fel ingyen, amiért pénzt szeretett volna kapni és hónapok munkája van benne.

  5-6 éve készítettem el a szoftvert amit interneten árulok és nagyon rossz volt szembesülni azzal, hogy tehetetlen vagyok a lopásokkal szemben. Ha védelmet raktam bele, akkor feltörték, megosztották a saját oldalukon ingyen, publikus fórumokba feltöltötték, stb. Az első években nagyon sokat idegeskedtem miatta, számolgattam mennyi pénzt buktam azon, hogy ingyen elérhetővé tették. Levetettem a fórumokból, a letöltős oldalakról, de nem volt igazán eredménye. Ezen a ponton elengedtem a dolgot, mert csak stresszelt.

  Leckének jó volt, akkor jöttem rá milyen rossz, ha meglopnak, pedig akik letöltötték nem akartak rosszat senkinek, csak mint minden más szoftvert letöltötték az enyémet is. Azóta minden szoftvert megveszek amit használok.

 • nem lopós
  Mondjuk picit vitáznék, hogy az a lopás, amiért a másik pénzt kérne, de ellopjuk fizetség nélkül. Ha ellopja a kiteregetett használt ruhámat is lopás, holott eszem ágában nem volt érte pénzt kérni, eladni. Aztán ott van a más tollával ékeskedés, az is lopás, hány meg hány storyt lehetne itt gyorsan összeírni, kivel nem történt meg melóban pl, hogy úgy adták elő a másik ötletét, mintha ő találta volna ki, sorolhatnám.
 • ggg
  ahhh, legjobb téma 🙂
  Majd nézd át ezt az oldalt és tippeld meg a Szigetes, bulizós példád melyik ezek közül.
  Ha megnézek moziban egy jó filmet (ami véletlenül sem a stúdió érdeme, hanem a rendezőé/íróé aki valahogy átvitte rajtuk) és utána meg akarok nézni egy jelenetet újra, gondolom meg kellene várni ameddig kijön az országban blurayen. Én több olyan zenét és filmet néztem az elmúlt években, amit ha akarnál sem tudnál megvenni. Ne legyen itthon filmarchívumom, helyette a streaming szolgáltatók, amik szó nélkül törlik pl. az Elfújta a szél-t mert valami hülye szerint mától rasszista a film. Szerintem aki ezekért fizet az ugyanolyan lúzer mint aki nem használ reklámblokkolót 🙂 Apropó reklám: ki lop kitől, mikor a 2-3 ezer forintos mozijegy mellé még 20 percig reklámot bámultatnak velem?
 • sajatnevvelnemvallombehogylopok
  A fentiek szerint tolvaj vagyok, ez nem is kérdés. Legyen így.

  Szerintem kifejezetten előny, hogy „ingyen” is meg tudsz hallgatni egy albumot. Pár hónapja mondták nekem, hogy megjelent az új Bëlga album és mennyire jó. Meghallgattam és nagyon örültem, hogy nem adtam érte pénzt. Kidobott pénz lett volna. Azóta sem hallgattam bele többet, nagyon gyenge. Ha jó lett volna, bekerült volna azok közé, akik érnek valamit /ízlések és pofonok, ugye/ és megveszem, ahogy a többi nekem tetsző együttes albumait is. Szeretek kigyűjteni dolgokat és látni őket a polcon.

  Én a jelenséget inkább amiatt tartom aggasztónak, hogy ez az „ingyenesség” mennyi időt lop el az embertől, emberiségtől. Ez sokkal komolyabb probléma és tényleges kárt is okoz .

  A jó filmeket megnézzük moziban, mert szeretünk moziba járni. Még kukoricát is veszünk drágán.
  folyt köv

 • tobi
  Azért ez nem mindig ilyen egyszerű, attól függ hol húzza meg az ember a határt. Ha a gyerekeknek itthon elindítom a youtubeot akkor folyamatosan figyelnem kellene, hogy mit néznek mert ha túl szabály központú vagyok akkor egy tom és jerryt sem nézhetnének mert szerzői jogvédett és nem akarom gyerekek, hogy lopjatok. Nem vehet fel az ember a tv ből egy rajzfilmet mert nem fizettem érte (másolatom nem lehet belőle).
 • sajatnevvelnemvallombehogylopok
  folytatás

  Viszont egy csomó rossz, vagy középszerű filmet is megnézünk, mert „ingyen” van. Ha jó lett volna, megnézzük moziban. Tehát már előre tudod, hogy nem mennél el érte a moziig, mert max. középszerű és nem is érdekel annyira, de mégis megnézed.

  Ez tiszta időpazarlás. És akkor még vannak olyanok is, akik sorozatokat darálnak le. Rossz belegondolni is, mennyi idő megy el így az életedből a szemétre, illetve milyen hatással van ez a ma emberére.

  De csináltam már olyat is, hogy megvettem az előadást udemyn, aztán lehúztam az anyagot máshonnan, mert sokkal kényelmesebb volt, mint a saját felületük.

  Adathordozót félévente veszek.

 • CoolTúra
  Csupán remélhetjük, hogy ezt a cikket nem hiába írtad, de azért nincsenek illúzióim…
 • Zabalint

  Ez azért van, mert a kiegyenyúlyozott portfoliók sok hosszú lejáratú magyar allampapírt tartalmaznak, azoknak pedig 1-2%-ról 9-10%-ra emelkedett a hozamuk, ilyenkor a meglévő papíroknak beesik az árfolyama A tőzsdék is estek, de azok nagyobb része nem forintban van, hanem dollárban vagy euroban, a forint meg gyengült azokhoz képest, így forintban mérve alig estek.

  Ha hosszútávon gondolkodsz, nem érdemes vele foglalkozni, ha majd újra esnek az állampapír hozamok, akkor meg emdpkedni fog a kiegyensúlyozott portfoliók értéke. Ettől függetlenül több évtizedre a részvény tulsúlyos portfoliót érdemes választani, mert várhatóan magasabb lesz a hozama.

 • rhinorock
  Zene terén a Spotify előfizetés a lehető legrosszabb, ha támogatni szeretnéd a kedvenc előadóidat. Nem véletlenül alakult át úgy a zeneipar, hogy kvázi ingyen szolgáltatnak (egyből több platformra is kikerülnek a zenék), és a turné során pedig beszedik a pénz nagy részét, belépőjegy és mörcs (ide véve a hordózókat is) formájában. Egyébként meg az ingyenes Spotify Magyarországon teljesen élvezhető,ha nem akar az ember letölteni csak streamelni.
 • variátor
  Nálunk volt egy német cserediák, játszottunk valami játékkal és nagyon tetszett neki. Mikor mi mentünk hozzájuk, elvittem neki egy másolt példányt a játékból, nagyon örült neki. Este megjött az apja, látta, mivel játszunk. Elmagyarázta hogy ez lopás, letörölte a gépről a játékot, kidobta a cd-t, és másnap megvette valahonnan eredetiben. én akkor gondolkodtam el ezen..
 • 404
  ”30 terra saját fejlesztésű adatbázis”
  Namost ebből vagy pénzt csinálsz és nem a te adataid, vagy zagyvasággal töltötted fel, vagy valahonnan nagyon sok adatot loptál.
  Aminek persze annyiban van köze a lopáshoz, hogy gdpr szerint jogszerűen kezelsz e adatokat. Ha már a sajátodnak tekinted.
 • tom
  Talán rímel a témához: Nagy magyar bankunk a futamidő “közepén” rávert a babaváró törlesztőjére egy extra havi 5000HUF-os kezességvállalási díjat, mert megteheti. Azt nem értem, miért ilyen kis stílűek, lehetne mindjárt egy-egy százas…
  Persze, nyilván az apróbetű…
 • Dragonfly
  A Linux mellett ez a leggyakoribb érv, de azért ennél sokkal többet nyer valaki azzal, ha vált. Én 7 éve cseréltem le a Windowst, most egy nemzetközi medtech startupnál én vagyok a Linux specialist, szimplán azért, mert én értek hozzá a legtöbbet, pedig objektíven megítélve a tudásom valahol 5/10 környékén van.
 • Udo
  Kulfoldon elek, es regebben sokaig dolgoztam egy nagy szupermarket lancnal, mint arufeltolto.
  Par hete dolgoztam ott, amikor lattam, hogy rengeteg enyhen barna banant raktak a raktari szemetes melle.
  Mondtam a menedzsernek, hogy vinnek belole, jo lesz sutibe, turmixnak stb.
  Megdobbenesemre azt mondta, hogy nem lehet, mert vagy etkeztetesi alapitvany viheti el, vagy kuka.
  De mondom en megennem, es ezt mar nem viszi el senki.
  Nem-nem, akkor sem.
  Par napra ra ugyanezt lattam aznap lejaro, elore csomagolt belszinnel. 2 eurora araztuk le 8-rol, de igy is maradt a nap vegere. Azt sem vihettuk, es lejjebb sem lehetett arazni. Kuka…

  Aztan kiderult, hogy a supermarketnek van egy biztositasa, ami allja ezeket es a lopasokat is X ezer euro ertekben havonta, es jobban jarnak ha kidobjak, es lopottkent tuntetik fel.

  Onnantol vittem mindent amit amugy kidobtak volna.
  Ket evig ingyen ettunk.

 • 404
  Miklós, szerintem húzd a strigulákat és majd mondd el mennyien sértődtek meg mert tolvajnak nevezted őket amiért lopnak. 😀
 • toody
  “vagy írni egy könyvet.”
  Azért ez nem fekete/fehér. Minden szellemi munka más munkáin alapul (Einsteinek száz évente születnek).
  Ha valaki létrehoz egy művet, jogos, hogy a hasznait ő élvezze, de csak x évig, utána közkinccsé _kell_ válnia.
  Úgy emlékszem a szerzői jog kezdetben 14 év volt USA-ban (amit meg lehetett hosszabbítani), most már 100 fölött van (ezért vannak csak 100+ éves beszkennelt könyvek a könyvtárakban).
  Plusz az örökösök is tartják a markukat (amit egy vagyonnál érthető, itt nem).
  Ez megfojtja a haladást.

  Filmeknél/zenéknél ugyanez. Ott is fontos lehet régebbi műveket felhasználni.

  Ráadásul hollywoodi filmipar pont azért jött létre, hogy elmeneküljenek azok a szabályok elől, amelyek szabadalmi jogokat biztosítottak Edisonnal (készülékekre, (nyers)filmekre, …)

  Azok a jogi történetek meg különösen jók, amikor a büntetés nagyságrendekkel nagyobb, mint a lopás értéke.