Lakástakarék-pénztár: melyiket válaszd?

2012-11-03
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

A lakástakarék-pénztári piacon három cég versenyez a megtakarítani vágyók kegyeiért, az Erste, az OTP és a Fundamenta.

A Fundamenta akciós kamattal csábít, a másik két versenyző pedig a nem csekély nyitási díj teljes, vagy részleges elengedésével. Vajon melyikkel járunk jobban?

(A lakástakarékról már többször írtam, például itt: //kiszamolo.hu/lakastakarek-penztar-az-evszazad-uzlete/ Ebből az írásból megtudod, hogy lakástakarékot négy évre érdemes kötni, mert felette rohamosan csökken az elérhető kamat, a 10 éves szerződés EBKM-e csak 4,99% és még lakáscélra is kell felhasználnod az összeget. Ennél gyakorlatilag bármelyik bankbetét jobb ajánlat. Ha érdekel a téma, olvasd el ezt a cikket is.)

A nyitási díj, vagy szerződéskötési díj függ a szerződés futamidejétől, típusától és a havi összegtől, egy havi 20 ezres szerződésnél ez 28 ezer és 81 ezer forint között szokott változni. Ezt kell kifizetnünk induláskor, ha nyitunk egy ilyen számlát, ebből szokták fizetni általában az ügynököket.

Most ezt teljesen elengedi az Erste Lakástakarékpénztár, amennyiben vállaljuk, hogy a teljes futamidő alatt Erste bankszámláról fizetjük a díjat, ahová minden hónapban legalább minimálbérnek megfelelő jóváírás érkezik. (Egyszerűbben: a bank hűséges ügyfelei leszünk, vagy maradunk.) Amennyiben csak 24 hónapra szeretnénk elköteleződni, akkor 50% nyitási díj kedvezményre leszünk jogosultak. Ezen túl vállalnunk kell, hogy mindig pontosan fizetjük a havi összegeket és nem változtatjuk meg a szerződést. Részletek itt.

A lakástakarékoknál több elérhető kamat szokott lenni, 0,5%-3%-ig. Amennyiben szeretnénk igénybevenni a megtakarítási időszak után hitelt a lakástakaréktól, mindegy, melyik konstrukciót választjuk, mert a magasabb betéti kamathoz ugyanannyival magasabb hitelkamat társul. Amennyiben nem igényeljük a hitelt, vagy nem biztos, hogy fogjuk igényelni, mindig kérjük a magasabb kamatot, hiszen annyival több pénzünk lesz a megtakarítási időszak végén.

Ennyi háttérinformáció után nézzük az OTP Lakástakarék ajánlatát: a legalacsonyabb kamatú (vicces 0,5% évente) hitel plusz termékcsalád nyitása esetén ingyenes a szerződésnyitás díja, ha lakáshitelt is igénylünk egyidejűleg, akkor a magasabb, 1,5%-os hitel max terméket is kérhetjük.

Amennyiben a mókás fél százaléknál magasabb kamatot szeretnénk, a 3%-os hozam plusz terméket is kérhetjük, ekkor a nyitási díj felét engedi el a bank. Fél százalék kamat mellett a megtakarításunk a legrövidebb futamidő mellett 1.181.653 Ft-ra fog hízni, a magasabb, 3%-os terméknél 1.242.228 Ft-ra az állami támogatások nélkül, míg a nyitási díj csak 14 ezer forinttal több a második esetben.

Az akció részletei itt, a feltételei pedig itt.

Végezetül nézzük a Fundamenta ajánlatát. Mivel itt teljesen felszámolják a szerződéskötési díjat, ezért élből 14-28 ezer hátránnyal indul a másik két ajánlattal szemben.

Ezt az első évben akciós bónuszkamattal próbálja kompenzálni, ami jól hangzó 10%-os plusz kamat.

A gond az, hogy ez csak a már benn lévő pénzünkre és csak az első évben igaz, valamint csak az egyszázalékos konstrukció mellé kérhető. Vagyis a teljes nyereségünk a kamatbónusszal 12 ezer forint, ha egy 3%-os termékkel hasonlítjuk össze, akkor ebből még le kell vonnunk további 2.400 Ft-ot az alacsonyabb alapkamat miatt. További adalék, hogy a kamatbónuszra nem jár kamat a futamidő végéig, azaz nem kamatos kamattal számolandó.

Bár jelenleg ez a legrosszabb ajánlat, ha csak a számokat nézzük, azonban az mindenképpen előny, hogy egyéb feltételnek nem kell megfelelni azon kívül, hogy csak a sikeres kiutaláskor kapjuk meg ezt a pénzt, azaz időközbeni felmondásra itt sem jár az akció. (Tehát ennyiben jobb, mint az Erste ajánlata.) Részletek itt.

(Abban a speciális esetben, ha meglévő lakáshitelünk előtörlesztésére akarjuk felhasználni majd a lejáró lakástakarékot, kérdezzük meg a bankunkat, melyik lakástakarékot lehet külön díj nélkül betörleszteni majd a lakáshitelünkbe az adott banknál.)

Remélem, segítettem a választásban.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Szeretnél többet tudni a pénzügyekről? A hat alkalmas tanfolyamról itt találsz további információt.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram