Lakástakarék-pénztár: melyiket válaszd?

A lakástakarék-pénztári piacon három cég versenyez a megtakarítani vágyók kegyeiért, az Erste, az OTP és a Fundamenta.

A Fundamenta akciós kamattal csábít, a másik két versenyző pedig a nem csekély nyitási díj teljes, vagy részleges elengedésével. Vajon melyikkel járunk jobban?

(A lakástakarékról már többször írtam, például itt: //kiszamolo.hu/lakastakarek-penztar-az-evszazad-uzlete/ Ebből az írásból megtudod, hogy lakástakarékot négy évre érdemes kötni, mert felette rohamosan csökken az elérhető kamat, a 10 éves szerződés EBKM-e csak 4,99% és még lakáscélra is kell felhasználnod az összeget. Ennél gyakorlatilag bármelyik bankbetét jobb ajánlat. Ha érdekel a téma, olvasd el ezt a cikket is.)

A nyitási díj, vagy szerződéskötési díj függ a szerződés futamidejétől, típusától és a havi összegtől, egy havi 20 ezres szerződésnél ez 28 ezer és 81 ezer forint között szokott változni. Ezt kell kifizetnünk induláskor, ha nyitunk egy ilyen számlát, ebből szokták fizetni általában az ügynököket.

Most ezt teljesen elengedi az Erste Lakástakarékpénztár, amennyiben vállaljuk, hogy a teljes futamidő alatt Erste bankszámláról fizetjük a díjat, ahová minden hónapban legalább minimálbérnek megfelelő jóváírás érkezik. (Egyszerűbben: a bank hűséges ügyfelei leszünk, vagy maradunk.) Amennyiben csak 24 hónapra szeretnénk elköteleződni, akkor 50% nyitási díj kedvezményre leszünk jogosultak. Ezen túl vállalnunk kell, hogy mindig pontosan fizetjük a havi összegeket és nem változtatjuk meg a szerződést. Részletek itt.

A lakástakarékoknál több elérhető kamat szokott lenni, 0,5%-3%-ig. Amennyiben szeretnénk igénybevenni a megtakarítási időszak után hitelt a lakástakaréktól, mindegy, melyik konstrukciót választjuk, mert a magasabb betéti kamathoz ugyanannyival magasabb hitelkamat társul. Amennyiben nem igényeljük a hitelt, vagy nem biztos, hogy fogjuk igényelni, mindig kérjük a magasabb kamatot, hiszen annyival több pénzünk lesz a megtakarítási időszak végén.

Ennyi háttérinformáció után nézzük az OTP Lakástakarék ajánlatát: a legalacsonyabb kamatú (vicces 0,5% évente) hitel plusz termékcsalád nyitása esetén ingyenes a szerződésnyitás díja, ha lakáshitelt is igénylünk egyidejűleg, akkor a magasabb, 1,5%-os hitel max terméket is kérhetjük.

Amennyiben a mókás fél százaléknál magasabb kamatot szeretnénk, a 3%-os hozam plusz terméket is kérhetjük, ekkor a nyitási díj felét engedi el a bank. Fél százalék kamat mellett a megtakarításunk a legrövidebb futamidő mellett 1.181.653 Ft-ra fog hízni, a magasabb, 3%-os terméknél 1.242.228 Ft-ra az állami támogatások nélkül, míg a nyitási díj csak 14 ezer forinttal több a második esetben.

Az akció részletei itt, a feltételei pedig itt.

Végezetül nézzük a Fundamenta ajánlatát. Mivel itt teljesen felszámolják a szerződéskötési díjat, ezért élből 14-28 ezer hátránnyal indul a másik két ajánlattal szemben.

Ezt az első évben akciós bónuszkamattal próbálja kompenzálni, ami jól hangzó 10%-os plusz kamat.

A gond az, hogy ez csak a már benn lévő pénzünkre és csak az első évben igaz, valamint csak az egyszázalékos konstrukció mellé kérhető. Vagyis a teljes nyereségünk a kamatbónusszal 12 ezer forint, ha egy 3%-os termékkel hasonlítjuk össze, akkor ebből még le kell vonnunk további 2.400 Ft-ot az alacsonyabb alapkamat miatt. További adalék, hogy a kamatbónuszra nem jár kamat a futamidő végéig, azaz nem kamatos kamattal számolandó.

Bár jelenleg ez a legrosszabb ajánlat, ha csak a számokat nézzük, azonban az mindenképpen előny, hogy egyéb feltételnek nem kell megfelelni azon kívül, hogy csak a sikeres kiutaláskor kapjuk meg ezt a pénzt, azaz időközbeni felmondásra itt sem jár az akció. (Tehát ennyiben jobb, mint az Erste ajánlata.) Részletek itt.

(Abban a speciális esetben, ha meglévő lakáshitelünk előtörlesztésére akarjuk felhasználni majd a lejáró lakástakarékot, kérdezzük meg a bankunkat, melyik lakástakarékot lehet külön díj nélkül betörleszteni majd a lakáshitelünkbe az adott banknál.)

Remélem, segítettem a választásban.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Szeretnél többet tudni a pénzügyekről? A hat alkalmas tanfolyamról itt találsz további információt.

Share

47 hozzászólás

 • Kalv
  Olyan konstrukció nincs, hogy adok neked egy tizest (az ügynökök helyett), és ingyen nyitom? 🙂
 • kabanna
  Nagy vagy! Egy napra rá, hogy feltettem a kérdést… Miközben nálam még hétvége is jött, sőt, aludtam is egy kicsit éjjelente… 🙂
  Úgy gondolom, hogy az árnyalt válasz azért még sokmindentől függ…
  Azt felfogtam, hogy a sima “megtakarítós” változat esetén a legrövidebb futamidő a nyerő… De ha valamelyik “hitelmódozatot” választjuk? Ott azért a hosszabb távú megtakarításokra némileg alacsonyabb kamattal adnak hitelt…

  A téma aktualitását (részben) az adja, hogy mostanában jár le az árfolyamgát lehetősége. Az ebből “nyert” összegecskét érdemes félretenni.

  De ilyenkor gyűrűznek tovább a kérdések: Hol nyissunk LTP-t? Mennyi időre? Inkább “megtakarításra” koncentrálva, vagy a hitelfelvételhez igazodó legelőnyösebb módozatra?

  Mire nagy nehezen eldöntöttem, hogy 4 évig rakosgatom az árfolyamgát által felszabadított összegecskét, az egyszerűség kedvéért a …bankba (habár fundáék hajszálnyival magasabb kamatot adnak a megtakarításra, majd még számolok, hogy ilyen rövid távon ez számít-e igazán)…addigra próbálnak rávenni egy hiteles, ún 3,9%-os módozatra… Állítólag milliókat és éveket spórolnék rajta. (Ha felbontanám idő alatt a kombinált hitelem biztosítós részét, és buknék azon is… mégis nyernék …miért félek én ettől a változattól?)

 • hemit
  Ebben az “összehasonlítgatásban” csak az a gond, hogy az almát akarja a körtével összehasonlítani a szerző, ráadásul azt is úgy, hogy csak az két gyümölcs héját elemzi a szárakkal együtt. Arról egyetlen szót sem ejt, hogy a Fundamentának is van 3%-os betéti kamata, tehát mindjárt nem áll az az összehasonlítás, hogy egy 3%-os betéti feltételt hasonlítgat össze az 1%-ossal. Nem ugyanaz. Egyetlen szót sem ejt továbbá a rugalmasságról – pedig azt is összehasonlíthatná, hiszen fontos eleme a LTP-nek. Mi van a személyi bankár kérdéssel? Ha az OTP/Erste-hez bemegy az ügyfél, kit talál ott? Egy ügyintézőt, aki jól-rosszul ismeri a LTP-t, és nem tartozik semmilyen személyes felelősséggel az ügyfél felé. A Fundamentánál egészen másképpen van: személyi bankára házhoz megy, tartja a kapcsolatot az ügyféllel, és minden bizonnyal magasabb fokú képzésben részesül a terméket illetően, mint a banki alkalmazott – ennélfogva olyan megoldásokat is tud ajánlani, amiket az OTP/Erste-ben nem biztos hogy hallani fog a kedves ügyfél. Végül: a bankoknál az előtörlesztési díj nem attól függ, hogy melyik LTP-t törlesztjük be. Az előtörlesztéssel kapcsolatos díjszabást az adott bank aktuális kondíciós listája tartalmazza, az pedig független attól, hogy miből és honnan törlesztünk be egy hitelbe. Javaslom a fenti cikk írójának, hogy ha már bevállal egy olyan nevet, mint a “kiszámoló”, akkor az összehasonlítgatások helyett készítsen objektív, minden részletet felölelő kiszámolást, amiben nem csak az esetleges forintértékek szerepelnek, hanem MINDEN előny és hátrány, ami az ügyfeleket érintheti. Ez adná meg a kiszámoló.hu értelmét, nem pedig az ilyen hevenyészett valami, ami fentebb megjelent.
 • Kiszamolo
  Drága Fundamentás bankár,

  Ez a cikk kizárólag a lakástakarékok akcióíról szól, semmi másról.

  Nem én tehetek róla, ha a Fundamenta csak az 1%-os termékével akciózik, gondolom, nem véletlenül.

  OTP-nél is van mobilbankár, akit kifejezetten erre tartanak, hogy kimenjen az ügyfélhez megkötni az LTP-t, jómagam is dolgoztam ilyen beosztásban. S mellesleg, szerintem sokkal több oktatást ültem végig, mint amikor Fundamenta LTP oktatáson voltam. Nemcsak LTP-s oktatást, de hiteloktatást és egyéb banki termék oktatást is. Már a könyökünkön jött ki a sok fejtágítás. Úgyhogy hagyjuk ezt a képzett ügynök szöveget szerintem…

  Az OTP-nél azt sulykolták, mennyivel rugalmasabbak, mint a Fundamenta, ennyit az objektivitásról.

  Míg az OTP-nél az OTP LTP díjmentesen betörleszthető, a Fundamenta előtörlesztésnek számít és fizetni kell érte.

  Van, ahol az OTP LTP betörlesztéséért kell fizetni.

  Nem néztem utána, de tuti, hogy az Erste is megkülönbözteti a saját LTP-jét ilyen szempontból.

 • Bence
  “(A lakástakarékról már többször írtam, például itt: //kiszamolo.hu/lakastakarek-penztar-az-evszazad-uzlete/ Ebből az írásból megtudod, hogy lakástakarékot négy évre érdemes kötni, mert felette rohamosan csökken az elérhető kamat, a 10 éves szerződés EBKM-e csak 4,99% és még lakáscélra is kell felhasználnod az összeget. Ennél gyakorlatilag bármelyik bankbetét jobb ajánlat. Ha érdekel a téma, olvasd el ezt a cikket is.)”

  az tényleg hasznos cikk, tapasztalatom szerint mindenki el van ájulva, hogy az állam milyen sokkal támogatja a lakáselőtakarésságot. De könyörgöm, az EBKM-et kell nézni, nem az állami támogatást! Még diplomás emberektől is hallom, hogy a lakáselőtakarékosság mekkora az üzlet az állami támogatás miatt. Aztán az EBKM-et meg nem hasonlítják össze más ajánlatokkal. Mindig az EBKM (vagy EHM) a lényeg, a többi csak rizsa.

 • Graci
  Kedves hemit!

  Ne essünk már hasra a Fundamentától, valószínű amit Te levázoltál az egy elvárt/idilli kép! Az értékesítést a generalis vérszívók is végzik, így az erősen képzett kifejezés mesébe illő. Az ügynöknek általában addig vagy a szkópjában, amíg alá nem firkantod a szerződést, majd 4 év folyamán és végeztével bármilyen kérdés merül fel, akkor egyszerűen a központi üszire küld. Esetemben ez szintén vicces volt, mert az “erősen képzett” üszisek egy speciális esetre-kérdésre annyi féle választ adtak, ahány ügyintézővel sikerült beszélgettem. Majd a kiutalásos szakaszban 3 hetente küldték a hiánypótlásra felszólító leveleket mindig újabb és újabb dokunmentumokat kérve.. Szóval közép-amerikai szappanoperával hasonlatos lett a befejezés. Ha lakáshitelt szándékozod előtörleszteni, akkor a Fundamenta minden banknál szőnyeg szélén áll és mindenhol teljes előtörlesztési díjjal bűntetik, míg az OTP LTP-t az OTP lakáshitelbe ingyen lehet betörleszteni! Gondolom hasonló adut az ERSTE is megvillant a saját LTP-je esetében.

  Az viszont sehol sincs leírva és még kedvezőbbé lehet tenni a szerződést:

  A nyitási díj, vagy szerződéskötési díj a szerződéses összeg adott százaléka, ami a befizetett havi összeg fügvénye. Ha előre tudod, hogy nem szeretnél hitelt igénybevenni az LTP-hez, akkor érdemes a minimum havi befizetésre kötöd meg az LTP szerződést (2-3eFt/hó) és így minimális a szerződéskötési díj. Az állami támogatást és kamatokat viszont a befizetett összeg után írják jóvá. Szóval megkötöd a minimum összegre a szerződést, majd havi 20e-t fizetsz, ami után megkapod az évi 72eFt állami támogatást, illetve kamatot..
  Ez a kiskapu nyitott a konstrukció születése óta, viszont nem szokta egyik ügynök sem reklámozni, mert ők a szerződéses összeg után kapják a jutalékot..

 • Kiszamolo
  Nem egészen pontosan tudod a trükköt, mert ha eléred a limitet, az állami támogatás sem jár. Vagyis ha 2 ezerre kötöd a szerződést, 4-5 ezer ft/hó (attól függ, milyen konstrukció) felett már nem tudsz befizetni és támogatást sem kapsz rá.

  Tehát a helyes trükk: nyitni mondjuk egy 40% betét, 60% hitel könstrukciót és a betétre eső rész 250%-át lehet fizetni. Így nem fogsz hitelt kapni, de nem is akarsz, tehát megspóroltad a belépési díj nagy részét.

 • Graci
  Nekem 3e/hó a szerződés szerinti megtakarításom, ezzel szemben havi 20e-t fizetek és a maximális állami támogatást eddig megkaptam. (2év) Most lesz 3 éves, tehát kiváncsian várom a kivonatot.
 • Kiszamolo
  Addig fog menni, amíg ki nem merül a keret, utána zárják a számlát, hiszen a szerződéses összeg fölé kerültél, tehát már vége a szerződésnek.

  Legalábbis nekünk ezt tanították az otp-ben is, meg a fundamentánál is. (3 éve, de szerintem azóta nem változott.)

 • Gábor
  Sziasztok!

  Lenne egy kérdésem, nagyjából szerintem témába vág, így kérnék egy kis segítséget Tőletek.

  Van egy lakásom, amit 2010 decemberében vásároltam. Én vagyok az egyedüli tulajdonos, valamint van hozzá x összegű hitelem, melyet az erste banknál vettem fel, LTP megtakarítással kombinálva a hitelt.

  A barátnőm most 2012 májusban kötött az OTP banknál 4 éves LTP megtakarítást, mivel azt a tájékoztatást kaptuk, hogy ha majd letelik a 4 év, akkor mivel ő már a feleségem lesz (remélhetőleg :)), akkor közeli hozzátartozó jogcímen belefogjuk tudni tenni ezt az Ő megtakarítását az én hitelembe.

  A napokban viszont azt mondták, hogy nem fogjuk tudni a barátnőm LTP-jét beletörleszteni a hitelbe, hiába lesz akkor a feleségem, a MOSTANI szerződéskötés időt fognak nézni, hogy milyen kapcsolatban voltunk.

  Ebben kérném a Ti tanácsotokat, hogy ez mégis hogy van. Mert mindenképp a hitelbe szeretnénk előtörleszteni, nem pedig másra felhasználni.

  Előre is köszönöm a segítséget.

  Üdv.
  Gábor

 • Kiszamolo
  Szerintem írj e-mailt az OTP LTP-nek és írásba kérj választ, mi van.

  Ha minden kötél szakad és neked már lejárt az LTP-d, akkor írjátok át a kedvezményezettet rád, így te fogod tudni felhasználni az ltp-t.

  B verzió: vinni kell számlát csempevásárlásról (baumax pénztár, vásárló raklap csempével, nem kell neki a számla, szépen mosolyog, rákérdez)

 • Graci
  Szia!

  Átfutva az ászf-et nem találtam semmilyen limitet vagy összeget, amelyet elérve nem járna tovább állami támogatás. Rá tudnál esetleg mutatni az ászf azon pontjára, ahol ez le is van írva? 2010 januárban kötöttem a mostani otp-s ltp szerződést (optimum 1+), akkor az ügyintéző nagy szemekkel nézett rám, de ő nem tudott semmilyen ászf pontot felmutatni, ami szerint nem kapnám meg a szerződés végéig az állami támogatást a mindvégig 20eFt/hó befizetésem után, holott én csak 3eFt/hó megtakarításra szerződtem..

 • Kiszamolo
  még a törvényt is érdemes lenne áttanulmányozni, szerintem ott szabályozzák. Vagy fel kellene hívni őket, hogy is van ez.
  Engem is érdekel a válasz.
 • Gábor
  Köszönöm szépen válaszod.
 • Naiva
  Kedves Kiszámoló,
  kössz a cikket,a téma jó, gondolkodom egy ideje az LTP-n, szerintem vagyunk még így ezzel páran..
  Kis pontosítás: most nézem, hogy az Ersténél az 50%-os nyitási kedvezmény már lejárt, csak okt. 14-ig akcióztak ezzel.. A 100% kedvezményű viszont valóban él, visszavonásig.
 • Máté
  Kedves Kiszamolo!

  Ez mind nagyon szép, és hasznos is az összehasonlítás, köszönjük, de… szerintem sokaknak (köztük nekem is)1-2 akár 3 LTP megtakarítási része nem oldja meg a lakás kérdést. Idő sincs kivárni, míg lejár, és a megtakarított összeg sem lesz elég. Kell majd a hitel hozzá és ráadásul vsz. előbb fel akarjuk venni, mint ahogy amúgy lejárna. Szóval (legalább is számomra) csak akkor lehetne hasznos egy ilyen összehasonlítás, ha a majdani hitelkamatokat is figyelembe vennénk, beleértve a korábbi felvétel miatti áthidaló kölcsön kamatát is…

  Az egyik kommentben írt válasz, mely szerint “Ez a cikk kizárólag a lakástakarékok akcióíról szól, semmi másról.” érthetővé teszi a dolgot, de a bejegyzés címe akkor is az, hogy “Lakástakarék-pénztár: melyiket válaszd?”

  Szóval ha egyszer lesz rá energiád, szerintem érdemes lenne ezt átfogóbban is körüljárni…

  Üdv

 • Kiszamolo
  Igérem már egy éve a nagy LTP összehasonlítást, remélem, idén még elkészül. 🙂
 • Zsolt
  Kedves Kiszámoló!

  Most néztem az OTP honlapján az újabb LTP akciójukat, mely szerint elengedik a számlanyitási díjat, ha van náluk lévő számlám, továbbá a számlavezetési díjat az első évben, ha hűségszerződést is kötök velük, vagyis vállalom, hogy az aláírt szerződésen semmit sem változtatok.

  Kérdésem, hogy van-e bármilyen buktató, trükk, amit esetlegesen egy átlagos ember nem vehet észre? Van-e ennél jobb ajánlat?
  Jobban megéri-e ez, mint mondjuk a CIB Malacpersely számlára fizetni a havi 20000-et?

  Köszönöm!!

  Ezt néztem át, beleértve az ÁSZF letölthető dokumentumot is:
  HOZAM PLUSZ termékcsalád

  (45, 57, 72 ,96, illetve 120 hónapos megtakarítási időszakok közül választhat)

  A termékeket a biztonságos, ugyanakkor rugalmas lakáscélú megtakarítási formát kereső ügyfeleknek ajánljuk. A betétbefizetésekre 30 %, legfeljebb évi 72.000,- Ft állami támogatás, továbbá a befizetésekre és az állami támogatásra egyaránt évi 3 % kamat jár.(EBKM állami támogatás nélkül: 1,36 – 2,86 %, EBKM állami támogatással: 7,00 -15,20 %). A hitel kamata évi 7 % (kezelési költség nem kerül felszámításra, THM 7,27-7,39 %). Hűségnyilatkozattal DÍJMENTESEN köthet lakástakarék szerződést: amennyiben rendelkezik az OTP Bank Nyrt-nél vezetett Simple Kártya szolgáltatáscsomag, JUMP mv010számla/számlacsomag, Multipont MasterCard Klub kártya, MasterCard Privát Banki Aranykártya valamelyikével!

  (A díjmentes számlanyitás további feltétele, hogy Ön vállalja, hogy a 45+3 hónap hűségidőszak alatt a szerződésének szerződéses összegét alacsonyabb összegűre nem módosítja, illetve szerződését nem mondja fel, nem osztja meg, nem engedményezi társasházi vagy közműberuházási projekthez, és nem változtatja meg a szerződésében a szerződő személyét.)
  A megtakarítás teljes mértékben kamatadómentes.)

 • Kiszamolo
  Hacsak az nem a buktató, hogy mennyi költsége van egy otp-s számlának. Az a kérdés, hogy csak nyitáskor kell ilyennel rendelkezni, vagy végig arról akarják vonni a havi befizetéseket?

  Egyébként korrekt, régóta van ilyen akció az otp-nél, hogyha nem csökkented és nem módosítod az ltp-t, elengedik a kezdeti költséget. (Amiből mellesleg az ügynököt fizetik.)

 • pdw
  LTP vs Malacpersely kicsit szezon-fazon osszehasonlitas. Ha te tutibiztosan fel tudod hasznalni 4 ev mulva az LTP-t mondjuk hiteltorlesztesbe vagy felujitasra, akkor jobb az LTP az allami tamogatas miatt. Ha viszont nincs ilyen terved v lehetoseged, akkor az MP celszerubb.
 • Bea
  Fundamenta Hozamleső számlát akarok nyitni. Átolvasva a fentieket, megnézve a Fundamenta hirdetményt, biztosak vagytok abban, hogy ha minimál összegre kötök, de rendkívüli befizetésekkel elérem a havi 20.000-es határt akkor megspórolható a belépési díj nagy része (ami a szerződéses összeghez van %osan kötve)?
  A szerződésben az van, hogy van lehetőség rendkívüli befizetésre a nélkül hogy megváltoztatnám a szerződéses összeget (a 4 évre vállalt teljes befizetést)és azt is olvastam hogy a teljes jóváírt összegre jár a támogatás, vagyis azzal nem lesz gond. Egyértelműnek tűnik a kérdésre a válasz, de biztosra akarok menni. Köszi!
 • Pisti
  Sziasztok!

  Az én kérdésem pedig az lenne, hogy ha kötök egy tíz éves megtakarítási szerződést az OTP LTP-nél a mostani akcióban (ingyenes számlanyitás, tehát nem kell becsengetni kb 77eFt-t), és 4 év után úgy döntök, hogy felhasználjuk lakás célra a megtakarítást, akkor az elengedett 77eFt-t még részben sem kell visszafizetnem, ezt jól gondolom? Mert ha 4 évnél korábban felbontom a szerződést, akkor arányosan vissza kell fizetni az elengedett számlanyitási díjat.
  Segítségeteket előre is köszönöm.

 • Norc
  Szia Graci!
  Na mit mutat a helyzet? Jön a lovetta? Egyébiránt megnéztem az ASZF-et és a törvényt, a vonatkozó pont (nem olvastam végig) csak annyit mond (magyarra fordítva), hogy ha év elején nem maxolsz befizetéssel, a második félévben nem tudod felhozni, csak negyedévenként 13-13-ezerre. Azaz nem lehet év közben forgatni a pénzt, év végén meg megtolni a támogatás reményében, ellentétben az egészség és nyugdíjpénztárral.
 • Szilvi
  Nem kell OTP-s számla hozzá, mert én is CIB-ről utalom az OTP-s LTP-be, igaz én ezt évekkel ezelőtt kötöttem.
 • Gábor
  Az új belépőről, az Aegonról mi a vélemény?
 • Kiszamolo
  Semmi, sok sikert neki.

  A lakástakarékpénztári törvény annyira leszabályoz mindent, hogy nem tud se jobb, se rosszabb lenni, mint a többiek.

 • Steve
  Egy OTP akció-t találtam, jónak hangzik:

  otp.ltponline.hu/online-ltp-modozatvalaszto/online-lakastakarek-szerzodeskotes

  Buktató??

 • janos
  :

  En nem egeszen ertem, hogy ez most mivel jobb mint a tobbi. A fundamentae is kb ugyanilye jo. Itt csak megemeltek a szerzodeskotes dijjat, hogy jobbnak tunjon az elengedese…

 • Steve
  Nem erre céloztam, hanem erre:

  “ONLINE KEDVEZMÉNY: Ezen felül, ha 2014. február 15. napjáig – az alábbi űrlap kitöltésével – honlapunkon keresztül igényli a lakástakarék számla nyitását, előre megtérítjük Önnek a lakástakarék számlavezetés egy éves díját is! *”

  “* Az online kedvezmény a legalább havi 20 000 Ft. betételhelyezésű módozatokra vonatkozik. Az online kedvezményt az űrlap kitöltésével igényelt lakástakarék számlanyitási ügyintézés során, a honlapot üzemeltető értékesítési partner nyújtja.”

  Viszont, nem voltam figyelmes és ez nem a belépési díjra vonatkozik, hanem a szla vezetés egy éves díját kapod ajándékba, ami 12x150HUF… 🙁

 • Csilla
  Kedves Kiszámoló!
  Előző hozzászólásokban láttam, hogy volt már róla szó, de még nem tiszta. Ha OTP-nél kötök mondjuk egy 5000 Ft-os Hozam Plusz-os LTP megtakarítási számlát, de előfordul, hogy többet is tudok bele fizetni, akkor egy bizonyos összeg felett már nem fog több állami támogatás járni? Tehát ha kijön 20000Ft-ra a havi befizetésem, nem biztos, hogy megkapom az évi max. támogatást? A pénzügyi tanácsadó ezt javasolta, hogy kössünk 5000-est, és nyugodtan fizethetünk bele többet. Akkor ez nem biztos, hogy jó lesz? Milyen összeggel kellene kötni minimum, hogy az esetleges 20ezres befizetés esetén is ki tudjuk használni teljesen?
 • Géza
  alapvetően a rendkívüli befizetésre is jár az állami támogatás, mivel az a tényleges befizetéshez kötődik, nem a szerződéses összeghez.

  Ugyanakkor ha alkalomadtán tudsz többet fizetni (ami éves átlagban kiadja a havi 20.000 Ft-ot), akkor bukhatod a támogatás egy részét, mivel az ügyleti év utolsó két negyedévében nem fizethetsz többet az éves befizetésed 1-1 negyedénél, különben bizonyos szankcióval kell számolnod.

  Tehát a konkrét példádban nem csak az éves átlagnak kell kijönnie havi 20.000 Ft-ra, hanem az első félév, valamint a 3. és 4. negyedév átlagának is. De ha a havi rendszers befizetésedet emeled meg (szerződés módosítás nélkül), akkor nem lehet gond, amennyiben ezt egy adott ügyleti év elejétől teszed meg (illetve ha éppen az éved első félévében vagy, akkor az eddig eltelt hónapokra még befizetheted a különbözetet szankció nélkül).

 • Géza
  Közben jobban végigböngészve a hozzászólásokat, látom, hogy Kiszámoló annyiban árnyalja a képet, hogy a rendkívüli befizetésnek szerinte határa a szerződéses összeg elérése a megtakarítási időszak alatt, de úgy látom, végülis nyitva maradt a kérdés.

  Nos nekem az OTP-ben egy ügyintéző meg azt mondta, hogy nem ajánlja a szerződésmódosítás nélküli rendkívüli befizetést, mert ott gond lehet, ha idő előtt elérem a cél-értékszámot. Szóval ő nem a szerződéses összeget gondolta problémásnak, hanem az értékszámot. De hogy akkor mi történik, azaz konkrétan mi lesz a probléma, azt ő se tudta.

  Aztán a fiókvezető 2 hét gondolkodás után (pár egyéb részletkérdésem is volt, nem ezen az egyen gondolkodott) azt mondta, hogy semmi probléma nem lesz. Igaz, hogy a konkrét esetben nem fogom túllépni a befizetéssel a szerződéses összeget, így lehet, hogy a válasz már az én konkrét esetemre vonatkozott.

 • janos
  valamit nem sikerult itt megertenem.

  Mi tortenik akkor, ha elerem a szerzodeses osszeget az eseti befizetesek miatt? Akkor azonnal hozzaferek a megtakaritasomhoz, vagy ki kell varnom a veget?
  Pl: Nekem meg kb 1.5 evem van hatra amire lejar a szerzodesem. Ha most befizetnek ~2.4 millio forintot, akkor elernem a szerzodeses osszeget. Akkor hozzajuthatok most azonnal is a penzhez?

  Mert ha igen, akkor legkozelebb havi 5000 ftosat kotok, havi 20at fizetek, es amint kell a penz, egyben kifizetem a szerzodeses osszegig.

 • N.

  Javítson ki, aki jobban tudja, de tudtommal az OTP így csinálja (többit nem tudom):

  – A szerződéses összegben benn van a felvehető hitel is. Azt egész biztosan nem lehet “előtörleszteni” a betétgyűjtési időszakban.

  – Ha többet fizetsz a vállalt havi összegtől, a pénztár visszautasíthatja a túlfizetést.

  – A nem szerződésszerű (túl)fizetés következménye lehet az állami támogatás csökkentése.

  – Pénzt kivenni leghamarabb a megtakarítási idő lejárta utáni negyedik hónapban lehet. Ha korábban kell a pénz, akkor szerződést kell bontani, de így csak a kamatok járnak, állami támogatás nem.

 • Loibersbeck Károly
  Kedves Kiszámoló.

  Végig olvastam a cikket meg a hozzászólásokat is. De én nem vagyok pénzügyi szakember, így sok mindent nem is értek.
  Ezért inkább megkérdeznem hogy ha én külföldön dolgozok, de otthon szeretnek lakásra spórolni, mivel szezon munkás vagyok így úgy néz ki a kép hogy 12 hónapból 8 hónapban magasabb összeget szeretnek félre tenni míg a fent maradt 4 hónapban alacsonyabb összeget tudok félre tenni.
  Illetve hitelben nem gondolkodom meg ugye nem is tudok mivel otthon nincs keresetem.
  Tehát a kérdésem a következő ilyen LTP-ben gondolkodjak, vagy egyéb lekötésben?

 • Tamás
  En csak annyit szeretnek hozzaszolni,hogy a Fundamentanak van azonnali athidalo es athidalo kolcsone is. Mind ezek mellett az azonnali athidalo kolcson kamata is szinte ugyan annyi (ha nem kevesebb) mint mondjuk az OTP-nel csak a megtakaritas vegen hozzaferheto “kedvezmenyes” kamata…
  Tenyleg jo lenne ha tanult kollegaim egy osszehasonlitasnal tobb oldalrol is megvizsgalnak a dolgokat.Melyik a kedvezobb akcio: ha most 10-20E forintot sporolsz egy nyitason, vagy ha kesobbiekben esetlegesen a tobbszoroset fizetteti ki veled a bank? 😉
 • Kiszamolo
  Ugye kommentelés előtt elolvastad a cikket ami csakis és kizárólag a fundamenta hiteleiről szól?

  //kiszamolo.hu/a-fundamenta-hitelekrol/

  Kétlem, mert akkor ez a hozzászólás nem született volna meg.

  Már csak azért sem, mert az alapállítása egy tévedés.

 • Meggi
  Sziasztok!
  Én 1,5 éve kötöttem egy 8 éves lejáratú lakástakarékot. Nekem újdonság ez a dolog, hogy rövid lejáratút kell kötni ahhoz, hogy jól járj. Igazából nem is tudtam annyira, hogy mit akarok kezdeni csak volt pénzem amit félre akartam tenni havonta és a legjobbnak a lakástakarék tűnt, tudom, hogy elég bátor dolog volt, hiszen nem szabad felhasználású lejárat után, de alapvetően jó dolognak tartom és nem is bántam meg, mert éppen lakást vásárolok vele 🙂 és 1,5 éve még messze nem volt lakásvásárlási célom, se lakásfelújítási….. A hitelt amit intézünk rajtuk keresztül intézem és nagyon meg vagyok elégedve velük. Én azt tudom mondani, ha még éppen nem is vagy tisztában azzal, hogy mit is akarsz kezdeni a pénzeddel, ez akkor is jó lehetőség, sose tudhatod, eltelik 1 2 év és lehet lakást akarsz vásárolni… 🙂
 • Kovács
  Egy kis eszmecsere!

  Fentebb-régebben írták, hogy mennyire jó a Fundamenta, aki személyi bankárral megy. Igen persze, hogy jó. Ezt megteheti egy alkusz képviselője is, még magasabb szakértelemmel és ugyanúgy elviheti az ingyenes számlanyitású OTP vagy Erste LTP-t. Fundamentában is gyakran cserélődnek az emberek és utána ki segít? A fundamentának, hány ügyfélszolgálata van? Ja nincs olyan sok? Most voltam egy Fundamentás értékesítésen, ahol arról beszélt az ÜGYINTÉZŐ, hogy bármikor fel lehet bontani. És jó akár egy 5.000 Ft-os havit is kötni 4 évre( Mindegy csak vegyél valamit, majd megújítod, ha már nem lesz a 30%). Én azt mondom, hogy jó függő ügynöknek lenni és egy terméket vagy egy szolgáltatót képviselni. De az ügyfélnek nincs több lehetősége a választásra. A Fundamentánál a hitel ügyintézésnél csak a jövedelmet ne nézzék, mert a 400.000 nettó nem sokaknak adatik meg.

 • Garbo

  Minek “segítség”? Minek kellene sok ügyfélszolgálat? Mit kellene személyesen intézni és hányszor a komplett futamidő alatt?

  Ezzel a mentalitással nyomul az OTP is vidéken, az alacsony jövedelműek körében, hogy ott van a bankfiók minden sarkon. Aztán azok fenntartásának árát megfizettetik velük, busásan, miközben átlagügyfél élete során jó, ha kétszer bemegy egy bankfiókba.

 • Andrea
  Sziasztok!
  Csupán érdeklődnék, hogy tudtok-e tanácsot adni. 20 éves lányom Budapesten él albérletben. Milyen megtakarítást érdemes kötni és hol ahhoz, hogy esetleg néhány év múlva lakást tudjon vásárolni? Vagy ezek a megtakarítások csak felújításra-bővitésre használhatóak fel?
 • szocske
  a lakástakarék vásárlásra is használható.
  Ha van 4 évetek és biztosan lakáscélra kell, akkor szerintem nincs jobb megtakarítás.
  A lényeg, hogy minél rövidebb futamidővel kössétek, 48 hó a minimum.
  El kell dönteni előre, hogy hitelt is akartok a lakástakaréktól vagy csak megtakarítani.
  Ha hitel is kell, akkor olyan módozatot válassz, ahol a hitelkamat kedvező 4 év múlva.
  Ha csak megtakarítás, akkor hozamleső módozatot érdemes kérni a fundamentánál, bár ez már 6 évre nyitható csak, de 48. hóra ez is felmondható, így kicsit drágább a nyitási díj, de ez visszajön a magasabb betéti kamaton.
  Ha 4 évtől korábban kell a pénz, akkor a fundamentánál vannak hitelek amivel előre fel lehet venni a pénzt, de jelenleg ezektől olcsóbbak a normál banki hitelek.
 • F
  Kedves Kiszámoló! OTP, Erste és az Aegon betéti kamata 0,1%. Fundamenta 1%. Illetve ott van a 3% betéti kamatos konstrukciója is! Ezt is kiszámoltad? Ingyen lehet végtörleszteni! Szép a többi ingyenes számlanyitása, csak amikor végtörleszteni akar az ügyfél, akkor behajtja rajta.
 • F
  Kedves Kovács! Amennyiben tájékozatlannak érzed magad, ne írj inkább. De lehet nem érezted így, akkor elnézésedet kérem. A 400.000 Ft-os nettó jövedelemre reagálnék. Tudod, hogy azt mikor kérik?
 • Kiszamolo
  F, azt tudtad, hogy az OTP-nek is van 3%-os konstrukciója és nem csak hosszú futamidőre, mint a Fundánál?

  Aki nem akar drága hitelt, mert jelenleg rengeteg piaci hitel olcsóbb, mint a Fundáé, akkor nem mindegy, mennyi az előtörlesztés?

 • Monyekk
  sziasztok!

  lakásvásárlásban gondolkodom, mert úgy tartom jobb ha a sajátomba fizetek, mint albérletbe.
  szeretnék kötni ltp-t úgy, hogy ha lehetne 1-2 év múlva a hitellel kikérném a pénzt a megválasztott házra. lehet ilyet?
  ismerős úgy mondta, hogy akkor nem csak a megtakaritást kell fizetni hanem a hitel törlesztőjét is.ez nem lenne gond. otp-nél néztem most 2 fajta ltp-t.
  párommal együtt szeretnénk felvenni.egyikünk egy 6 éveset (6 év 3 hó) asszem start6 a neve a másik ugyanez 10 évesben havi 20 ezrével. előbbire 4,5 millió a felvehető így az utóbbira 7,5 … szóval 12 millió körül tudnék házat nézni. ahogy számolgattam elsők közt kellene fizetnem 6 évig 127 ezret, utána 1 évig még az egyiknek meglesz a lekötési összege 107 ezerrel, utána 3 évig még 69 ezret és utolsó(13. évre) számoltam 49-et.
  ez teljesen meg is felelne nekünk, csak kis alátámasztást szeretnék kérni.

 • Monyekk
  most beszéltem egy otp-s kollegával, és azt mondta hogy el tudják intézni a díjmentes számlanyitást. mire kell figyelnem, hol kérhetik ennek később akár a többszörösét?
  illetve ennél hogy hamarabb kikérném a hitelt így nem érdemes kisebb összegre kötni, mert akkor ahhoz csak kisebb hitel lenne az igényelhető is ugye?
  12 milliónál nem akarok vacakolni 40 ezer forinton, ha igy kötöm vagy úgy kötöm és kamat ide-oda melyik lesz pár tízezerrel több.a lényeg, hogy a hitelt előbb be lehessen kérni, mert nem szeretném 6 évig elhúzni a saját házba való költözést, mert gyermeket szeretnénk vállalni és albérletbe nem szeretném.
  anyukám múlt hónapban halt meg van részem a házból,ahol apukám lakik, de azt nem szeretném felhasználni semmihez. illetve nemsokára összeházasodnánk, hogy kedvezőbb legyen a vételkor az adó friss házasok lakásvásárlása néven.
  milyen problémák fordulhatnak elő?tapasztalatok?