Egy jó hír mára

Kicsit off, de azért mindenkit érint: végre jelentősen szigorították az élelmiszeripari előírásokat, a rozskenyérnek látnia kell rozst, a párizsi legalább felerészben valami hússzerű anyagból kell hogy legyen és a többi. A Földmüvelésügyi Minisztérium közleménye itt.

Csak üdvözölni tudok minden ilyen változást. 🙂

Share

35 hozzászólás

 • tundra
  Én olyan felvágottat elvből nem veszek, amelyik olcsóbb mint a nyers hús amiből elvileg készülnie kéne 🙂
 • Peter
  Akkor a barna kenyer nem keszulhet mar kakao porral? 🙂
 • Kiszamolo
  peter, eddig is cikóriával készült, a kakaó drága. 🙂
 • szocske
  kíváncsian várom, hogy ettől az árak emelkednek majd, vagy a termékek neve változik.
  Ahogy pl. már a “dobostorta” is “cukormázas szelet” számtalan helyen az utóbbi időben :S
  Az eddigi “rozskenyér” is lehetne mostantól mondjuk “kávézaccal színezett pékipari termék”
 • Tibor
  Valamiert nem akar atmenni a hozzaszolas
 • Szaky
  Aztán senki ne csodálkozzon ha a 3.500 Ft/kg-os virslit gyártó cég csődbe megy :))
 • Dingdong
  Engem oltsanak bele a földbe, de nem vagyok benne biztos, hogy értelmes ilyen módon szabályozni a piacot.
 • BTM
  Úgy tűnik muszáj ilyen módon szabályozni a piacot, és javítani a vásárlók tudatosságát e téren is, különben eláraszt minket a megtévesztő áruk tömkelege. -> A reggeli ital nem azonos a tejjel, hiába ugyanolyan fehér mindkettő. Reggeli ital ettől még továbbra is kapható, de a lényeg, hogy jól láthatóan legyen feltüntetve rajta, hogy az nem tej. Ezek után a vásárló dönt, hogy melyiket veszi meg. De ha azt is rozskenyérnek nevezik, amit csak valamivel sötétebbé tettek, akkor a vásárlónak nem könnyítették meg a döntését korrekt információkkal.
 • Tibor
  @dingdong: az nem piacszabalyozas ha megszabjak, hogy a fogyasztot nem szabad megteveszteni. Az fogyasztovedelem es epp a piac tisztasagat szolgalja.
 • Warrior
  Már az ágazat neve is sokatmondó: élelmiszeripar. Értem én, élelmiszer (? 🙂 )tömegtermelésben, nagy mennyiségban előállítva, jogos az ipar kifejezés, de én akaratlanul is valamilyen negatív többletjelentést társítok mellé. Ipari körülmények, helyettesíthetőség, kotyvasztás, stb.
  Hazudnék, ha azt mondanám, nem eszünk felvágottat, de törekszünk arra, hogy minél kevesebbet fogyasszunk és legalább címke, összetevők szerint minőségibb termékeket vegyünk, pl. 80% hústartalmú virsli, rendesebb szalámi, stb. Eddig is kerültük a 40% baromfihúsos párizsit és társait.
  Illúzióim azért nincsenek, pedig nem dolgoztam húsüzemben 🙂
 • PanelProli
  Az nem baj, ha meghatározzák mit lehet párizsinak vagy virslinek hívni, de engem ne tiltson el senki, attól, hogy olcsó nettó hulladékból készült terméket vegyek azon az áron amit az ér.
  Még egy lépés a hatalmas élelmiszer pazarlás terén, ami itt folyik.
  Egyedül a só csökkentéssel tudok egyet érteni.
  De eddig is mi volt, jött a pizzafeltét gépsonka vagy sajt helyett, mert nem felelt meg az előírásoknak aztán nem is kapni, jött a baromfipálca virsli helyett, de az ilyesmit is max. előrecsomagolva kapni, pedig a virslinek nevezhető retteneteket, nem csak árban hanem ízben és állagban is veri.
  Felőlem készíthetik a kaját kőolajból is, ha az nem mérgező, megfelel az igényeimnek, és tartalmazza azokat a tápanyagokat amiket elvárok, és nem, nem érdekel ha pl. nem természetes aszkorbinsav van benne, ha amúgy szintetikusan előállítani nem csak olcsóbb hanem kisebb környezetterheléssel jár.
 • QTT
  Nekem az tetszik, hogy azoknak a virsliknek, felvágottaknak a kg-os ára, amelyek csak egy fokkal jobbak a trágyánál kb 1.500-2.000 Ft-tól indul és nem ritka a 3.500 Ft/kg-os ár sem.

  Eszembe nem jut ilyet venni. A halnak, csirkemellnek olcsóbb a kg-os ára, mint ezeknek a kotyvalékoknak.

 • tgwh
  Talán jobb lesz.
  A gyümölcstartalomról jutott eszembe, múltkor vettünk egy-két doboz gyümölcslét, meg is néztem 😀 elejére ráírva, hogy 15% gyümölcstartalom, hátulra a magyarázat között ott virít hogy 14% 😀 igazából majdnem ugyan az az összes, végignéztem a kínálatot. Ami olcsóbb, abban kevesebb a gyümölcs.
  Kakós meg reggeli italt eddig sem vettünk, de felvágottból alternatíva sem nagyon van, ugyan azok a termékek sorakoznak mindig a polcon.
 • Böbe
  Átfutottam a közleményt. Én jobban örülnék, ha a konkrét minimális rozstartalom előírása helyett az lenne az előírás, hogy jól láthatóan, nagy betűkkel fel kell tüntetni a rozstartalmat. Azt, hogy melyik élelmiszer esetén mit kell feltüntetni, már kitalálták: azokat, amiknek most az arányát szabályozták. Ez jobban összehasonlíthatóvá tenné a termékeket, az én számomra többet érne.
 • Tittián
  Pár éve elengedtem a bolti felvágottakat, azóta stifoldert és kolbászt eszek, amit vagy mi, vagy egy megbízható forrás készít. Ha pedig megunom a disznót, akkor csirkemellet befűszerezek és egészben megsütöm, majd hidegen vékonyra szelem, és mehet a szendóba. Lehet kötekedni, hogy a csirke antibiotikumon, a disznó meg génmanipulált szóján nevelkedett, de ez már a kákán is csomó kategória.
 • PF
  Aki hülye, azt át is kell verni. A buta embereket az okosaknak a saját boldogulásukra kell alkalmazniuk és felhasználniuk.
  Eddig nem volt ráírva a “rozs”kenyérre és a párizsira, hogy miből van? De. Akinek tetszik, vegye meg, aki pedig el sem olvassa, annak ez lesz a legjelentéktelenebb gondja az életében.
 • PF
  A “Földművelésügyi” szót kérnénk javítani. Tudom, akinek jó a helyesírása és segít másoknak is kijavítani a hibáikat, az nyelvtannáci. Aki szól, hogy 10 milliót 10%-os kamatra 5 évre felvéve visszafizetni nem 11 millió lesz, az meg jófej.
 • Kiszamolo
  Pf, remélem akkor is ez lesz a véleményed, amikor téged fognak átverni mondjuk egy használt autóval, vagy egy ingatlannal.

  A hülye is tudja erről a hangról, hogy kétmilliós váltócserét jelent, úgyhogy aki megszívja, meg is érdemli.

  Egyébként eddig sem volt ráírva a rozskenyérre, miből hány százalék van benne, maximum csak az, hogy felsorolták, mi van benne.

  A csemegepultban vett parízerről sem tudod, mi van benne.

 • Kiszamolo
  Keressél még ilyen fontos hibákat, végülis arról van szó, hogy hosszú ű, nem rövid. Találtál egy ekkora hibát egy teljes cikkben.

  Ezt tényleg a 100% nyelvtannáci.

  Ezeknek ciki, amikor ők elírnak valamit az egyik hozzászólásukban, aztán darabokra szedik őket ezért.

  Meg is érdemlik szerintem.

 • TContractor
  PF, igen, jol irod: “A “Földművelésügyi” szót kérnénk javítani. Tudom, akinek jó a helyesírása és segít másoknak is kijavítani a hibáikat, az nyelvtannáci. Aki szól, hogy 10 milliót 10%-os kamatra 5 évre felvéve visszafizetni nem 11 millió lesz, az meg jófej.”

  Az emberek nagy tobbsege igy latja a helyzetet ahogy te megfogalmaztad. Vajon miert?
  Raadasul ez egy ilyen temaju blog.

  De csinalj te egy nyelvtannaci blogot es majd az ottani olvasok es kommentelok szemeben meg majd te leszel a jofej aki a tapasztalatait, gondolatait es tudasat atadja nekik magyar helyesirasbol.

  Amugy tenyleg tok jo, hogy jo a helyesirasod, en gratulalok. Nekem nem jo. Nem is vagyok buszke ra. Szepen kezzel irni sem tudok.

 • pitcairn
  aki minőségi ételt akart az – jó áron – eddig is megkapta, nem vagyok meggyőződve afelől, hogy az olcsó, gyenge minőségű ételek betiltása lenne a helyes irány

  a kitűnő minőségű ételeket nem megtalálni, hanem megfizetni nehéz…

 • pitcairn

  a döntő többség eddig sem “hülye” hanem szimplán szegény volt…

 • pitcairn

  szerintem nem nagyon van itt olyan, hogy “megtévesztés” a __gazdag__ és igényes fogyasztó eddig is lazán megtalálta azt amit keresett…

 • Kiszamolo
  Pitcairn, a német húsárú nem drágább, mint a magyar hasonló termékek, csak éppen százszor jobb minőségű. Én már nem is vettem semmi húsfélét, csak a német diszkontokban.

  Nem hinném, hogy nem fér rá a magyar termékekre egy kis javulás.

 • Dpeter
  @PanelProli:

  Önmagadnak mondasz ellent a hozzászólásodban.

  Felőlem készíthetik a kaját kőolajból is, ha az nem mérgező, megfelel az igényeimnek, és tartalmazza azokat a tápanyagokat amiket elvárok

  Nem tudom, te mit vársz el, de a szervezeted biztos nem azt, ami ezekben az olcsó, agyonadalékolt szarokban van.

  Aztán persze a TB állja emiatt a gyógykezelésed később, és ezért fizessek én sokat, hogy te a virslin spórolhass …

 • Grza
  Meg is jelent az Aldiban a “baromfi szelet”. Ami eddig párizsi volt. Ugyanúgy ott van a polcon, ugyanúgy meg fogják venni. Csak a neve változott meg. Ettől függetlenül egyetértek a dologgal, de valójában nem azt kellett volna mondani hogy amiben nincs 70% hús az nem párizsi, hanem amiben nincs 70% hús azt nem szabad emberi élelmiszernek eladni…
  Vagy legalább máshová kéne ezeket tenni, mert sokan azért vesznek reggeli italt meg farmfölt, mert azt hiszik hogy az tej illetve tejföl csak olcsóbb. Szóval ne nézzen ki úgy, mintha az lenne, ami nem, mert igazából már az is csalás!
 • ügyvéd
  Ezer éve csak olyan “húsárut” eszem amin “látszik miből van”. Hagyományos füstölésű, felsál, tarja, parasztsonka, és adalékmentes kolbász. Nevetséges, hogy ezekhez hasonló áron van a szójás/vegyisz…s ipari szemét is….
 • Krisztián
  A betegségek körülbelül 50%-a visszavezethető a helytelen táplálkozásra. Aki “normálisan” akar kajálni, annak alap, hogy magára főz, és mindennek utánaolvas (nemcsak a termékek címkéjét csekkolja le). Nyilván nem kell aszkéta életmódot folytatni, de az élelmiszeripari hulladékok egy életen át tartó fogyasztása mindig benyújtja a számlát idősebb korban.
 • debora
  Azért van élet az Aldi-Lidl diszkontokon túl is. Hogyan méred le,hogy a darált hús / csirkemell/ virsli éppen százszor jobb minőségű, mint a piacon vagy egy másik multinál?
 • untermensch4
  @PF: A pénzügyi számolgatás meglehetősen egzakt, a számok nem hazudnak és tévednek, az emberek igen. A nyelvészet azonban két oldalú mint a pénzérme, előíró vagy leíró megközelítésű. Az előíró attól nyelvtannáci hogy meg akarja mondani, az érme “felső lapja” melyik, és azt mindig úgy kell letenni az asztalra. A leíró azt mondja hogy az a “felső” ami felülre kerül. Másrészt politikusokat és csoportjaikat/szervezeteiket nem vélem megtisztelendőnek azzal sem hogy “helyesen” írjuk le a nevüket.
 • PF

  Igen, ez lesz a véleményem. Nem fognak használt autó 2 milliós váltócseréjével átverni, mert 1, csak a Becsületesneppertől veszek, miután tájékozódtam a használtautó-piacról, 2, az egész autóm nem ér, és a következő sem fog érni 2 milliót.
  Ingatlannal sem fognak, mert (mivel ahhoz sem értek), szakértő nélkül nem vennék.
  A kenyér és a párizsi csomagolására viszont rá van írva az összetétel. Aki nem tudja értelmezni, hogy “összetevők: búzaliszt (…)”, az megérdemli, hogy átverjék. És bár jó érv, hogy nincs ráírva, miből mennyi van benne, de még a leghitványabb párizsin is százalékosan fel vannak tüntetve az összetevők. De ha nem is lennének, aki nem tudja, hogy a legelső összetevőből van a legtöbb a termékben (2016, internet, korlátlan információ… vagy inkább szelfi meg valóvilág?), az megérdemli, hogy átverjék.
 • PF
  Nem fontos hiba, hogy hosszú ű, nem pedig rövid. Nekem a helyesírásom sokkal jobb az átlagosnál (közel sem tökéletes), neked meg a pénzügyi tudásod. Én segíteni szerettem volna egy ronda hiba kijavításával neked, aki egy százezres olvasottságú honlapot vezetsz, te pedig segíteni szeretnél nekem, hogy kijavítsam a pénzügyi hibáimat. Én nem hisztériáztam, hogy a croissant nem is 250 Ft, te viszont megsértődtél, amiért felhívtam a figyelmed egy hibára.
  Nekem nem ciki, ha elírok valamit, te viszont agresszívan nekem támadsz és nácizol, amiért kellemetlenül érzed magad a hibád miatt. Önvizsgálat? Én nem szégyellem, hogy 6 éve kötöttem egy UL-t, hanem a cikkeid elolvasása után megbántam, hogy nem tájékozódtam korábban, ráment pár százezer Ft-om. Köszönöm, hogy erre ingyen, a neten felhívtad a figyelmem.
  Ui.: parizer, húsáru. Tanulni mindig lehet, tőled a pénzügyekről, a zenetanártól a zenéről.
 • PF

  Nem csinálok ilyen blogot, mert nem akarom helyesírásra tanítani az embereket. Csak jeleztem egy több százezres olvasottságú blog szerzőjének, hogy egy csúnya (gépelési?) hiba van a cikkben. Azt gondoltam, hogy kijavítja (megköszönni nem kell az észrevételemet), és én tanulok továbbra is tőle, cserébe végre én is tudtam segíteni neki valamiben. Ehelyett a válasz sértődött nácizásban merült ki. (Keressek hibát? Nem kerestem, találtam. Nyelvtannáci? Nem, helyesírás. És nem náci.)
  Elkeserítő mindezt egy olyan szerzőtől olvasni, aki a nálunk gyengébb adottságú/lehetőségű emberek támogatásának szószólója. Megdobtam zsömlével, visszadobta kézigránáttal. Csak segíteni akartam.
 • Kiszamolo
  pf, legközelebb elég annyi, hogy “a művelés” hosszú ű.” És akkor nem tűnsz arrogáns, okoskodó nácinak, aki piszlicsáré és teljesen jelentéktelen dolgokon osztja az észt.

  Meg mondhatsz olyat, hogy “azért van felelőssége a vásárlónak is, hogy megnézi-e, mit vásárol.” És az mondjárt másként hangzik, mint az, hogy minden hülyét át kell verni, mert megérdemli és azért vannak hülyék, hogy átverjék őket.

  Lehet, hogy nem arra gondoltál, amikor írtad, mint ahogy sikerült, de ez most így sikerült.

  Ha segíteni szerettél volna, akkor köszönöm és bocs, hogy támadásnak tünt és így is reagáltam rá.

 • Lazybones

  A segito szandek rendben lenne, a gond a lekezelo stilussal van. Mi ez a “akinek jo a helyesirasa” szoveg? Szerinted Kiszamolo nem tudja, hogy a muveles hosszu ű? Nyilvanvalo gepelesi hibarol van szo, teljesen folosleges volt a helyesirast belekeverni.
  Nem segito, hanem kotekedo szandek lesz az inkabb. Meg tudtad volna te ezt fogalmazni udvariasan is, csak nem akartad.