Romániai cégalapítás 2020 update

A katások kaptak a nyakukba egy durva adóemelést, ami sokaknál kiverte a biztosítékot. Nem is annyira az adóemelés ténye, mint azzal kapcsolatos félrebeszélés és az emberek hülyének nézése.

További infó a KATA-ról

A mi szempontunkból most az a lényeg, hogy azoknak is 40%-os kulccsal kell adózniuk jövőre 3 millió forint felett, akik külföldre dolgoznak és számláznak. S ilyenkor felmerül a kérdés, miért adózzak magyar adókulcs szerint, ha a világon bárhonnan dolgozhatok.

Kaptam is bőven kérdéseket román cégalapításról, amerikai offshore cég alapításáról és a többi lehetőségről.

Mivel régen írtam már a romániai lehetőségről, ami a legkézenfekvőbb egy magyar számára, nem csak azért mert közel van és nagyon kellemes adókulcsok vannak, de azért is, mert történelmi okokból mindent lehet magyarul is intézni, arra gondoltam, ideje frissíteni az adatokat.

Azonban mielőtt erre kitérnék, néhány észrevétel a témával kapcsolatban.

Az első, ha te eddig katás mikróvállalkozó voltál, nem biztos, hogy megéri ezzel szórakoznod. A bevételed nem lehet több havi 1-1,5 millió forintnál, így valószínűleg felesleges amerikai meg dubai-i offshore cég alapításán gondolkodnod, mert többet fogsz fizetni a költségekre, mint amit megspórolsz az adón. Neked lehet, hogy jó az átalányadózás is. Havi kétmillió forint felett pedig a TAO-s adózás már nem sokkal rosszabb, mint a KATA.

Átalányadózás

A második, hogy ha te idehaza élsz és innen dolgozol egy külföldi cég nevében külföldre, akkor bizony te itthon telephelyet keletkeztetsz már csak azzal is, hogy a cégvezetés itthon valósul meg. S ráadásul a külföldi cégből származó jövedelmed után nem a kinti (román vagy offshore) adókulcs, hanem a magyar 15%-os adókulcs szerint kell adóznod, akkor pedig mit nyertél rajta?

Tehát a dolog nem olyan egyszerű, hogy akkor mától ugyanúgy itthon élek, csak román cégen keresztül fogok számlázni. Néhány cikk, amit olvass el a témában: Külföldi cégalapítás, Hol vagy otthon?

Azonban birka se legyél és ne tűrd némán, ha meg akarnak kopasztani.

Ha megteheted, hogy a hónod alá csapod a laptopodat és kibérelsz egy lakást valahol Erdélyben, akkor tedd meg bátran. A programsoroknak, tervrajzoknak, weboldalaknak vagy akármi másnak, amivel foglalkozol, mindegy, hogy hol születnek meg, te azonban rengeteget tudsz spórolni az adón. Uniós állampolgárként jogod van akárhová költözni az Unióban és ott illetve onnan dolgozni.

Romániában a cégek egymillió euróig (nem elírás, bő 350 millió forintig) csak 3% adót fizetnek, de azt a bevétel után. Áfával sem kell szórakozni közel 30 millió forintig és egyébként is csak 19%, bár ha külföldre dolgozol, akkor ez úgyis mindegy. Ha valakit be is jelentesz a cégbe (mert ez sem kötelező), akkor 1% lesz az adó a 3% helyett.

Amikor kiveszed a cégből a pénzt, 5% adót fizetsz, de ezt már csak a nyereség után. Egy bizonyos nyereség felett még van kb. 2650 lej (191 ezer forint) egészségügyi hozzájárulás is évente.

A cégalapítás költsége 200 lej alaptőke, 122 lej cégbírósági illeték, 300 lej fordítás és közjegyző és 600 lej ügyintézési díj, összesen mintegy 90 ezer forint.

Székhely-szolgáltatás havi díja 100 lej, 7.300 Ft. (Mivel ha csak lakást bérelsz, oda jó eséllyel nem engedik bejelenteni a céget a lakás tulajdonosai, ezért szükséged lesz rá.)

Könyvelés díja a magyarhoz hasonló, cégtől függően 10-25 ezer forint.

Ügyintézési idő 4-5 nap.

Cégalapításhoz keresd Tóth Sándort +40741295306 (Marosvásárhely)

Könyvelés Orbán Marika +40 746 245 789 (Bár ő most tele van munkával, de majd ajánl valakit.)

Naponta van repülő Budapestről, oda-vissza kb. 10 ezer forint a repjegy Wizzairrel, autóval Marosvásárhely kb. 250 km a határról.

Ha gondolod, hogy megléped a dolgot és jogilag is megáll a dolog (tehát nem csak kamuból akarsz román cégen keresztül számlázni), akkor most már könnyen megteheted a váltást.

Share

108 hozzászólás

 • Pmatyi
  az adóelkerülést nyilván arra írták, hogy alapítassz egy román céget azzal állítod ki a számlát a munkád után, de valójában az újpesti dolgozószobádban dolgozol es életvitelszerűen is Magyarországon élsz
 • Meister
  @kiszamolo: persze, ha kiköltözik, és ott fizet adót, akkor ez teljesen normális. Adócsalás akkor lenne, ha nem költözne ki. Ha kiköltözik, élvezheti a román adórendszer előnyeit, élvezheti a magyarokkal szembeni gyűlöletet, és természetesen élvezheti a román egészségügyi ellátást is, ha fizeti azt, amiért jár az ellátás.
  Nincs ezzel semmi baj, legalább megtanulja értékelni, hogy itthon a több adójáért, azért van, amiből többet is kap.
  Szóval egyetértek, ha odaköltözik, akkor nem adócsalás.
 • Kiszamolo
  Pmatyi, de én nem hogy ezt senkinek nem javasoltam, hanem eleve azzal kezdtem, hogy miért nem fog működni.

  Ennek ellenére mindenki kiborult, mire biztatom a népeket. Semmire, csak arra, ha megtehetik, ne legyenek birkák.

 • KATAșescu

  >Nagyon szomorúnak tartom, hogy komoly, értelmiségi emberek, akik a legtöbbet tehetnék azért, hogy előremozdítsák az országukat, ilyen lépéseket húznak azért, hogy az amúgyis 6-7-8 számjegyű havi bevételüket tovább fokozzák.
  KATA-val max 6 jegyű volt az a bevétel, többes KATA-val trükközőknek esetleg már 7. Világot látott emberként számomra ez leginkább egy tisztes középosztálybeli élethez szükséges havi jövedelem, amiből már nyugdíjra is félre lehet tenni, mint vég nélküli harácsolás.

  És nem ennek a növeléséről van szó, hanem hogy ne csökkenjen ez az összeg egy jó 30%-al, bejelentett munkáért kapható nettó jövedelem közelébe, miközben se állami nyugdíj nem fog járni utána ugyanúgy, de legalább rengeteg extra ráfordítással, kockázattal jár majd továbbra is. Mert vállalkozni sem nem leányálom azért.

 • Giorgo
  Az interneten mindenki írhat kommentet. Az értelmesebbek értik, hogy ez a bejegyzés a lehetőségéről szól és nem az adóelkerülésről.

  Szerintem aki itthon igazságosságról beszél, az egy álomvilágban él. Az adórendszer nem igazságos, hanem az aktuális vezetés szükségleteit, vágyait szolgálja. Amikor ez neked nem felel meg akkor nyugodtan válthatsz országot. 2003-ban megszavaztuk, hogy belépünk az EU-ba. Ez van emberek. Nem kell ebből lelkiismeretik kérdést csinálni.

 • Taki
  Mindig van valami aktuális felhördülés.

  Eddig is megéltetek, ezután is meg fogtok.

  A víz mindig megtalálja merre érdemes folyni.

  No para.

 • Péter
  Lehet itt piszkálni Miklóst, hogy milyen csúnya dolgokra akarja “rávenni” az embereket…saját példám. Sok sz.r ügyfél után lett egy olyan akivel álom együtt dolgozni, csak tőle bejött a havi 400 ezer, így jobban megválogathattam kikkel akarok rajta kívül dolgozni. Szakmaibb, jobb munkát tudtam lerakni. Alvállalkozónak is munkát adtam. Előbb-utóbb muszáj lett volna céget alapítani, rendes alkalmazottat felvenni. Tipikus “garázscég” vagyok. Illetve így már nem. Egyedül a honvágy és a szülők miatt nem húztam még el a vérbe innen valami kellemesebb országba. De ezek után, hogy konkrétan azt büntetik, aki előre akar jutni – elgondolkodtam. (És nem kell jönni a kamu dumákkal, amikor minden kormánytag hobbijára tízmilliárdokat dobálnak ki évente, van itt pénz bőven)
 • elveszíti közpénzjellegét
  Miklóssal értek egyet.

  Gyerekek, le lehet szállni a lúzervagonról. Ez nem Svédország, Finnország. De mondok jobbat ez nem ÉSZTORSZÁG.

  Ez Észak-Balkán.

 • headset

  “Azt hittem, devizahiteles mintára el lesz mondva, hogy a sok kapzsi KATÁS most jól megkapta a magáét…”

  Nem közérdekű a kommentem, csak azért írom, hogy esetleg megváltoztasd a kockázatvállalással kapcsolatos látásmódodat és stratégiádat.

  Akik devizahitelt vettek fel azok a JÖVŐ-re vonatkozóan vállaltak kockázatot a devizaárfolyamokkal kapcsolatban és aláírtak egy olyan a szerződést, ahol a bank számszerűsített korlátok nélkül változtahatta a kamatot.

  Akik a KATA adózást választották azok csak éltek a lehetőséggel. Nem válaltak kockázatot a jövőre nézve, mert a folyó adóévre vonatkozóan a múltban sem és most sem változott az adózás. Nem “kapták meg a magukét”, csak eddig jól jártak, ezután meg kevésbé fognak.

  Legfeljebb annyi a volt rizikójuk, hogy akik alkalmazottak voltak, majd KATÁ-ztak, azok esetleg visszamennek alkalmazottnak.

  Látod a különbséget?

 • György
  “helyette az egyik stadion egy évvel később lesz felépítve vagy a kínai vasútépítésnél megelégednének 30%-os tiszta haszonnal azok, akik kedvéért egyedül építik azt.”

  Igen, ezt nem fogják fel a népek, hogy mennyi pénz folyik el ezekre, aki az ellenzéket csépeli, az nem fogja fel, hogy az utakon azért kerülgeti a kátyúkat, és kezelik a családtagjait leépült kórházakban, mert a vezetés mániája a sport. Ha még értelmes dolgokra menne a pénz, akkor jobb lenne, mint így, hogy értelmetlen pénznyelő presztízs beruházásokra költik.

 • okosban megoldjuk
  Miklós hozzászólásához: “nem én létezek az államért, hanem az állam énértem”.
  Máskor meg: túl nagy az újraelosztás, drágán működik az állam. Az emberek még mindig azt hiszik, hogy az államnak kell gondoskodni róluk (pl nyugdíjramegtakarítás hiánya).
  Legyünk következetesek: a KATAval nem járt nyugdíj, meg a többi amit leírtatok. Mégis egy meghatározó létszámú réteg élt vele és volt aki közben visszaélt vele. Lehet, hogy idővel azt fogjuk mondani, jogy jó, hogy már azt nem lehet csinálni.
  Valaki azt írta korábban, hogy én se azt hívom festeni, aki számláért kétszer annyiért dolgozik. Én mindig kérek számlát, az autószerelőnél is stb. Különben hogy írkálhatnék itt értékrendi kérdésekről, ha még magamnak se hihetnék? Szerintem úgy lehetne egy normális gazdasági környezet, ha megtisztítanánk a pénzügyeinket, ha hű sáfárok lennénk. Én elkezdtem. Nincs vagyonunk, (még) de megélünk.
 • romániai vállalkozó
  “osztalékfizetéskor lehetséges a törzsbetétek arányától való eltérés?”
  Tudom szerint megoldható az alapító okirat módosításával, de nem vagyok jogász.

  Amúgy egyetértek azzal, hogy Romániában elég instabilak a törvények. Nem egy példa volt arra, hogy egyik napról a másikra változott az adózás.

  Az elmúlt 8 évben 12 különböző miniszterelnöke volt Romániának. Minden új kormány hozza a maga “jobbnál jobb” terveit az adózás és a gazdaság megreformálására, de általában hamarább bukik a kormány, minthogy az adóreformokat meg tudja valósítani.
  Nekem az a tippem, hogy Romániában is lesz hamarosan KATA-hoz hasonló adóemelés, mivel itt is probléma a bújtatott alkalmazás.

  Ha én lennék hasonló szituációban és nagyon adót szeretnék optimizálni, inkább nyugatabbra nézelődnék. Van lista az adóparadicsomnak tekintett országokról. Például Monaco, Írország, Hollandia.

 • erdelyi
  “mert történelmi okokból mindent lehet magyarul is intézni”

  Erdélyi magyarként ezt megmosolyogtam. Próbálj egy hivatalban magyarul beszelni az ügyintézővel, olyan hangnemben fognak letoszni, hogy csak pislogsz! 😀

 • romániai vállalkozó
  Mondok pár konkrét példát, hogy mik történtek Romániában az elmúlt pár évben.

  – ÁFA visszatérítéseket visszatartottak. Így csökkentették mesterségesen az költségvetési hiányt, hogy ne indítson Románia ellen túlzott deficit eljárást az EU. Gyakorlatilag a téged megillető részt nem egy hónapon belül, hanem másfél év múlva fizették ki.

  – A Világbank adott támogatást az adóhivatal digitalizálására. Románia nem tudta (akarta) elkölteni, így inkább visszautalták kamatostól a pénzt. 1990-es évek beli informatikai rendszerrel dolgozunk. Sokszor napokig nem lehet használni.

  – Az EU-nak folyamatosan büntetéseket fizet Románia, mivel nem implementál egy rakás direktívát (pénzmosás, környezetvédelem, stb.)

  – Törvények olyan gyorsan változnak, hogy az adóhivatal saját alkalmazottjai nem ismerik az aktuális törvényt. Ez miatt sokszor nem akarnak vagy nem mernek véleményt kinyilvánítani.

 • szenyora
  Tibor, ez a szomorú világ nem jön el, mert egy kattintással látni fogják, hogy a ruhabolt nem szerzett be munkaruhát, hogyan tudna akkor eladni. Pelenkát sem lehet majd tisztítószerként elszámolni. Nem naivak, még csak most rajzolódik a szép, új világ.
 • romániai vállalkozó
  Nem tudom Marosvásárhelyen mi a helyzet, de Kolozsváron én is azt tapasztalom, hogy nemhogy magyarul, de még angolul sem érdemes megszólalni egy kormányhivatalban. Nem egyszer szólítottak meg engem a román kollégák, hogy beszéljek a magyar kollégámmal románul, mivel “román kenyeret eszem”. A román média folyamatosan feszültséget kelt a magyarok és románok közt, így sok ember fejében egy magyarnak csak az járhat a fejében, hogy hogyan tudja Erdélyt ellopni Romániától és a románoknak keresztbe tenni.
 • Devizahiteles
  /OFF

  Nem akarom elvinni ezt a topikot, de azért erre válaszolok:

  “és aláírtak egy olyan a szerződést, ahol a bank számszerűsített korlátok nélkül változtahatta a kamatot.” ez konkrétan nem igaz. Ha esetleg majd egyszer elolvasol egy ilyen szerződést – pl ERSTE – abban pontosan részletezve van, hogy milyen esetben emelhetett volna kamatot a bank. Ezek egyike sem állt fenn, amikor kamatot emeltek 2010 után. Ezért lett aztán 2015-ben eltörölve a kamatemelés, és visszamenőleg elszámolva a kezdeti magas kamaton. Csak szólok, hogy a bankok nem tartották be az írott szerződést, ezért is volt olyan fontos, hogy az összes szerencsétlent – Kásler, Nem adom a házam, stb fő műsoridőben közvetítsék, ezáltal hiteltelenítve el az adósokat. Az EU pedig magasról tett az egészre. Hát így.

 • Tiborg
  Ez a cikk elvi felvetésnek érdekes, de a gyakorlatban 0,0% KATÁS fog átjelentkezni román vállalkozónak egyszerűen azért, mert ott nem fog boldogulni magyar kényszervállalkozóként. Esetleg akkor volna valami létjogosultsága a dolognak, ha legálisan itthon dolgozhatna és oda adózna nagyon egyszerűen, távolról intézhetően, középfokú angol nyelvtudással legálisan. Szerintem Miklósnak fogalma sincs mit jelent Romániában vállalkozónak lenni a gyakorlatban. Én személy szerint a magyar rendszertől hányok, de oda semmi pénzért nem migrálnék, hozzánk képest nagyon balkáni rendszer van rossz értelemben, és ebbe az ottani magyarok is betagozódtak. 26 éve járok ki Erdélybe, rokonságom, baráti és üzleti kapcsolataim vannak, egy nagyon kis rálátásom van a dologra. Kellemes időtöltés Erdély, nagyon jó barátságokat lehet szerezni, de maradjon meg ennél aki jót akar.
 • Savantes
  Meg tudom erősíteni ugyancsak erdélyiként “romániai vállalkozó” által leírtakat, létező jelenség sajnos. Meg kell próbálni nem tudomást venni róla, annyira épp talán nem gyakori.
  Az itteni KATA-szerűséget (PFA) használom egy ideje infósként, eddig nem volt problémám vele, elég egyszerűen működik. Évi egy jelentést töltesz ki (kb. fél óra) és évi egyszer adózol.
  Nem tudom, az anyaországból ez működhet-e, vagy cég kell hozzá (SRL? Micro?). A megadott kontaktok biztos tudnak bővebb felvilágosítást adni.
 • dél-délkelet
  Najó, de tényleg, ki nézi? :)) A kégli miatt nem is kell M.vásárhelyig menni, a vásárhelyi magyar könyvelővel meg elég évente (gondolom) összefutni. Ezt az életvitelszerű tartózkodás dolgot Budapest – Másikváros relációban se teljesen értettem (ki, mi alapján ellenőrzi? és ha mondjuk 50-50%?), nem érteném Másikváros – Arad (ide közelebb van mint Bp…) sem. Belenéznének az útlevelembe? :))
  Nem mondom hogy erkölcsileg támadhatatlan, engem nem is fenyeget alkalmazottként, de elgondolkodtató. Főleg, hogy a nagyon (pl. Siemens) is ezt csinálják, gondolom az európai értékek nevében.
 • erdelyi
  “Ha én lennék hasonló szituációban és nagyon adót szeretnék optimizálni, inkább nyugatabbra nézelődnék. Van lista az adóparadicsomnak tekintett országokról. Például Monaco, Írország, Hollandia.”

  Amit sporolsz adon, annak a duplajat-triplajat elkoltod megelhetesi koltsegeken.:)

 • Tamás
  @kiszamolo: Romániában már napi 1000 új koronavírus fertőzöttet diagnosztizálnak. Ha fizetnének se költöznék oda. Anélkül meg ugye szimpla adócsalás…
 • Belavoltam
  @normális: Ha neked a primitiv propaganda biztositja a realitaserzeked, akkor irigyellek az egyugyuek boldog tudatlansagaert. Btw. ha neked a kritika gyulolkodes, es mindenki csak a magyarokat bantja, akkor bizony te mesz a viccben az autopalyan mindenkivel szembe. Ez van, ideje felebredni.
 • Che
  Irorszagban is magasak az adok. Nem annyira mint Magyarorszagon, de azok. Pl. egy egyeni vallalkozo evi 70E folott 52%-ot adozik ugy tudom. Es az ott contactorkent nem kiemelkedo IT-ban.
 • Családfő
  Devizahiteles,

  Szerintem sem jó az analógiád, értelmetlen keverni a KATA-s témát a devizahitelekkel. Headset elég jól leírta a miérteket, te viszont kiragadtad egy mondatát, szerintem nem is helytállóan (bár Erste-s szerződést nem láttam). Több cikk volt a devizahitelekről itt a blogon, és aki megfontoltan és a kockázatokkal számolva vette fel, az összességében és általánosságban – az utólagos elszámolás után – nem járt rosszul.

  Mondom ezeket úgy, hogy KATA-val nem vagyok érintett, devizahiteles viszont voltam lakáscélra egy majdnem a legalacsonyabb árfolyamon megkötött CHF szerződéssel.

 • alone
  Most tényleg hülyének nézel itt mindenkit aki más véleményen van? Írhatod vastag nagy betűvel, 3x hosszabb commentben, mint a meállított limit, átírhatod utólag a commentjeidet, de attól még ez itt pontosan az aminek látszik.

  Azért írod le a székhelyszolgáltató árát, cserébe az ingatlanárakat vagy a helyi élelmiszerárakat nem, azért adod meg a könyvelő telefonszámát de a helyi albérleti portált nem linkeled, mert a legális kiköltözést akarod kiszámolni, ugye?

  Másnak tudod mondani, hogy fogadja el a fair adórendszert még ha kevesebb is marad neki, de ha már rólad van szó, akkor kifogásokat keresel: el kell tenni a számlákat, meg 35% (ami 25%, többször írtam már). Szóval ha az adórendszer neked nem kínál olyan adózást, ahol 5%-ot adózol és cserébe szinte semmi adminisztratív terhed nincs, akkor az már nem is fair? Erre mondják: bort iszik és vizet prédikál!

 • Kiszamolo
  alone, jól van.

  Székhelyszolgáltató akkor is kell, ha kint laksz, mert a tulaj nem fogja engedni, hogy céget jelents be oda, de ezt mindenki tudja, aki nem csak vitatkozni akar.

  Albérletet meg itthon is fizetsz és kint még olcsóbb is. (Vagy kiadod az itthoni lakásod kiadod és abból veszel ki egy lakást kint.)

  Jó hogy nem már az étkezés költségét is leírjam, mert enned kell, ha kint laksz. Itthon nem szoktál enni?

  25%, hát persze. Menj már el egy könyvelőhöz, majd felvilágosít. Addig is: magadat be kell jelenteni, úgy 100 ezertől felfelé havonta, évente minimum 1,2 millió. Csak ez önmagában 10% adóterhelés, ha évi 12 milliót keresel. Nem a haszonból, a bevételből!!!!!

  9% TAO plusz a 2% IPA a forgalom után (amiből kétszer annyi adó jön be évente, mint a 9% TAO-ból), plusz 15%, amikor kiveszed a pénzt a cégből plusz az EHO.

  Jó számolgatást. Találsz kalkulátort is a neten, segíteni fog.

  Leírom a gyengébbek kedvéért még egyszer, sokadjára: ENGEM NEM ÉRINT, mert már idén is TAO-snak lett volna érdemes lennem, jövőre meg amúgy is az leszek.

  Csak hogy megnyugodj, az én adóterhelésem már régesrégen 30% körül van az egymillió feletti 40%-os adókulcs miatt.

  Valami nem azért hülyeség, mert engem érint.

  De azért mondogasd csak.

 • Zylver

  “Nincs ezzel semmi baj, legalább megtanulja értékelni, hogy itthon a több adójáért, azért van, amiből többet is kap.”

  Ezt remelem szarkazmusnak szantad, mert ha komolyan gondolod akkor eleg durve vicc 😀
  En akarhogy hasonlitom össze a magyar adok merteket a skandinav orszagokehoz (mert az elvonas nagysaga kb. ezekben a nagysagrendekben mozog!) en valahogy nem latom azt a kanaant amiben a viking nepek fürdenek… de mar innen a magyar hatar nyugati oldalan, “sogoreknal” is ugy erzem hogy többet kapok vissza a sarcokbol, pedig itt az adozas sokkal mersekeltebb a magyarhoz kepest.

  Egyebkent nekem lenne egy tippem hogy mit lehetne tenni hogy a helyzet kiszamithatobb legyen: menedzsment csere kell az orszag elen. Azt mindenkinek a fantaziajara es vermersekletere bizom hogy ezt mikent lehet megvalositani. “Ha nem megy a kupleraj nem biztos hogy a butorokat kell lecserelni”

 • kutya
  szerencsere nem kell a kapcsolt vallalkozasokat egybeszamitani a 3millios hatar kiszamitasanal, olvasd el a torveny(modositas)t, az csak az egymillio feletti bejelentesi kotelezettsegre vonatkozik – de ha megis, akkor megmutathatnad, hogy ezt hol talaltad benne 🙂 koszi!
 • abc
  György
  Az utakat a gengszterváltás azaz 30 éve hagyják lerohadni, a kórházakat dettó! Na ez az állságos ellenzéki duma amit a legjobban rühellek és aki utálja az ellenzéket az nem feltétlen fideszes ezt kéne már belevernetek a fejetekbe!
  Az ellenzék amit nem költene a sportra azt NEM kórházakra költenék hanem a saját zsebüket tömnék meg vele, itt van Budapest pédája Geriékkel az élén!
 • kissbéla
  Az adóelkerülést emlegetők nem veszik figyelembe azt, hogy miért is jött létre az EU.
  Pontosan ezért. Hogy az országok közötti komparatív előnyöket kihasználva a cégek legyenek rugalmasabbak, nyereségesebbek, ennek köszönhetően az EU maga kifelé legyen versenyképesebb.
  Szerintem ennyi ez egésznek a veleje, az EU többek között ezért is lett létrehozva.
 • Giorgo
  Barátomnak itthon a fele fizetése ment el albérletre, Ausztriában meg a harmada. Itthon meg még adókat emelgetünk… Nem vagyunk versenyképesek. Ne csodálkozzon senki, ha dühíti az embert az ilyen, főleg úgy hogy Magyarkanizsán tudunk sportcsarnokot építeni 1 milliárdért, de az álláskeresési támogatást nem tudjuk meghosszabítani. Pedig most ég a ház. 10-20-30 évnyi munka után még csak fél évnyi segítségre sem számíthatunk az államtól…
 • Sunhelios
  Tegye fel a kezét, aki a román TB jogosultsága alapján szeretne román közkórházban gyógyulni a helyi nyelvet nem értve :-), és román nyugdíjat szerezni.
  Maradjunk már józanok, gyerekek. Nyilvánvaló, hogy a heti 5 munkanapra kiköltözés nem alternatíva.

  Még azt kell végiggondolni, hogy a Megrendelőd hajlandó-e befogadni egy román számlát, vagy elhajt messzire. (A másik cikk alatt volt komment, ami szerint a Megrendelő már a KATA számlát sem fogja befogadni).

  Ugye mennyivel vonzóbb egy megrendelő által ellenőrizhetetlen külföldi számla befogadása, ami ki tudja milyen folyamatokat indít be a NAV oldalán? Hát ilyen egyszerű ez a román cég alapítás.

 • alone
  Gratulálok, színvonalas hozzászólás. Sértegethetsz, de attól még nem lesz igazad. Kiszámoltam már rég, segítség és kalkulátor nélkül, nekem 24% és nagyon kevés költségem van. Az elmondottak alapján lehet neked kicsit még kevesebb lesz/lenne. Lehet, hogy nem jól töltötted ki a kalkuláltort.

  Ja, és mindent szabályosan csinálok, mert egyszerűen leszakadna a bőr a képemről ha ennyi kereset mellett csalni akarnék.

 • Kiszamolo
  alone, hát a te hozzászólásod sem volt kevésbé színvonalas.

  Még kalkulátor sem kell, mindenki leírta az átalányadózásnál is, hogy még az átalányadózás mellett is 30% feletti adókulcs jön ki és az jobb, mint a normál adózás.

  Ezek egyszerű tények, de ha akarod, vitathatod.

 • tumpara
  kutya: teljesen igazad van, mea culpa és kösz a helyreigazítást!

  Giorgo: Azért aki 10-20-30 évet dolgozott, annak rendelkeznie kéne legalább féléves vésztartalékkal. Tudom, aki minimálbért keres, annak ez nehéz, de azért felteheti magának a világ egyik legszemetebb kérdését: mit tett az elmúlt 2 évben, hogy ez megváltozzon? Azért az elmúlt 3-5 évben nagyon is a munkavállalóknak állt a zászló, és ehhez nem kellett se IT-snak, se építőipari szakembernek lenni. Persze az állam felé is feltehetjük a kérdést, hogy mit csinált a neki befizetett munkaerő-piaci járulékunkkal, elvileg pont azért fizetjük, hogy ilyenkor segítsen… De mivel az államon csak 4 évente változtathatunk, magunkon viszont minden egyes nap, az utóbbi kérdés irreleváns.

 • Giorgo
  Egyetértek. Sőt ma már nem elég hangyának lenni, hanem okos hangyának kell lenni. Nem elég félretenni a fizetés X %-át, hanem jó helyre is kell tenni azt.

  Sajnos én nem tudok beletörődni. Pont abban látom a problémát, hogy sokan beletörődnek. Azt hiszik, hogy ez a normális. Fel kell szólalni, hogy ez nem jó és ha sokan mondják, akkor meg fogják hallani. Ki kell mondani, hogy kevesebb állam kell, mert az látszik, hogy a több állam nem jár többlet szolgáltatással.

 • Belavoltam
  Nekem egyelore szerencsem van, mert van 40 oras allasom, igy nem mondhatja senki, hogy ez a kata valojaban egy burkolt munkaviszony. Tovabba eves szinten tobbet szamlazok ki, mint 3 millio, de tenyleg kulonbozo cegeknek.

  De meg ilyen feltetelek mellett is azt mondom, szemetseg ez a 40%-os extra ado.

 • hihi
  Nekem is fura ez a bezzeg románozás. Miért nem ott élnek a bezzeg románozók? 1 millió euróig csak pár % az adó? És akkor miből lesz TB? Oktatás? Utak? Hát semmiből, látszik is Románián. A 110%-ban bizonytalan adórendszerről ne is beszéljünk.

  Ezt offshore adózásnak hívják, sok ország csinálja, de attól még adóelkerülés (nem optimalizálás!). Mi is papíroztunk már le offshore céget, attól h lepapírozom a jogszabályoknak megfelelően, még nem lesz sem etikus, sem “bezzeg” ők. Ha oda fizetem az adót, miért ITT használom az utakat? Az ingyenes oktatást? stb.

  350 millióg 3-5% adó? Nem érzünk itt ellentmondást? Ezt sem a kisvállalkozóknak találták ki Romániában, hanem a politikai haveroknak.Biztos, hogy az évi 350 milliót keresőt kell támogatni?

  Nem kéne azt is átgondolni, hogy ha a magyarok nem élnének vissza mindennel: katásként foglalkoztatott futárok stb., akkor nem kéne szigorítani?

 • alone
  A színvonalat az olvasók majd eldöntik, én legalább nem sértegettelek. Tények lennének? Lássuk csak: számoljunk először havi 1mFt bevétellel.

  2% HIPA: 20eFt (ez a legmagasabb kulcs, van ahol 1% van ahol 0, de ettől most tekintsünk is el)

  Bejelented magad br 300-ra, 33,5% levonás + 15,5% munkáltatói járulék, össz 49%*300e=147eFt +nettó 200eFt-ot kézhez kapsz. Egyenlőre eltekintünk az adókedvezményektől (az KATA-sként nincs)

  A nyereség után 22,65%-ot adózol, ez úgy jön ki, hogy 100Ft után 9Ft a TAO, a maradék 91Ft-nak a 15%-a SZJA: 0,91*0,85=0,7735

  Legyen 10% a költséghányadod, az 100eFt.

  Akkor a nyereséged (eFt-ban): 1000-20-147-200-100=533 aminek az adója: 121eFt

  Összes adó tehát: 20+147+121 = 288 [eFt] ami 28,8%

  Ha nincs HIPA a településeden, máris csak 26,8%
  Ha Bp-en laksz de van 2 gyereked: 24,8% (mert 40eFt a családi adókedvezmény)

  folyt köv

 • alone
  folyt.

  Legyen most Bp-en 1 gyerekkel 5% költséghányaddal 2mFt havi bevétellel:

  HIPA: 40eFt
  Bér adója: 137eFt (147-10)
  Bér nettója: 210eFt (200+10)
  Költségek: 100eFt (2mFt*5%)
  Nyereség: 1513eFt (2mFt – fentiek)
  Adója: 343eFt (a fenti 22,65%-a)
  Összes adó: 520eFt ami 26%

  Ez mind 30% alatti példa volt (tehát kedvezőbb, mint az említett átalányadózás), de mindenki behelyettesítheti a saját számait.

  Kíváncsi lennék erről mit gondolsz? Szerinted rosszul számoltam? Vagy rosszak a példáim, esetleg ferdítettem?

 • Giorgo
  Amikor valaki ezt olvassa, könnyen a te következtetésedre juthat:
  “Pénzügyminisztérium elemzése is, mely szerint míg 2013-ban az adónem bevezetésekor a katát választóknak mindössze 3 százaléka volt foglalkoztatott korábban, addig ez az arány 2019 végére jelentősen megnőtt: az akkor mintegy 377 ezer nyilvántartott katás közel 40 százaléka a vállalkozás megkezdése előtt alkalmazott volt, jellemzően munkaviszony keretei között foglalkoztatták”
  Viszont, ha jobban belegondolunk mi a fenének kell ehhez a 40% adó? Lehet látni a rejtett foglalkoztatást. Meg tudja mondani, hogy 40% gyanús. Aki meg normális vállalkozó csak éppen belesik, az így járt? Ráadásul, ha állami szervezetnek dolgozol, akkor már nem is számít a rejtett foglalkoztatás?

  TB? Oktatás? Utak? Kórháza? Ebből a 32 milliárdból? Az kb. 10 km autópálya vagy 2 darab stadion. Most kéne adót csökkenteni, de erre nem készültek fel.

 • Kiszamolo
  Alone, minek töröd magad? Tele a net kalkulátorral,csak vegyél elő egyet, mindjárt megmondja. Mindjárt itt a NAV kalkulátora, annak már csak hiszel.
 • alone
  Hiszek a NAV kalkulátornak, remélem te is. Épp most töltöttem ki, majdnem eFt pontossággal azt hozta ki mind2 példára, amit leírtam. Te viszont úgy látom továbbra sem vetted a fáradtságot, hogy leellenőrizd, mert akkor már beláttad volna és talán nem ilyen lekezelően válaszolnál. Szóval, ha elküldöm a kitöltött kalkulátorokat, vállalod hogy kiteszed?
 • Kiszamolo
  Alone, hagyjuk már ezt a vitát.

  A te kedvedért most újra kitöltöttem a kalkulátort, a NAV-ét.

  ngmszakmaiteruletek.kormany.hu/download/8/17/72000/EVA%20kalkul%C3%A1tor%202019-09-24.xlsx

  12 millió bevételre az adóteher TAO-nál 4 539 627 Ft.

  Ez teljesen konkrétan 37,83% adó és járulék. (Az átalányadónál alig jobb ez az érték, ott 32,36% az adó és járulék.)

  Mivel ez tavalyi és idén csökkent a járulék 2%-ot, legyen 35,8%.

  KAtás számlát meg normális cég nem fog jövőre befogadni, pont ezért találták ki ezt az idióta fordított adózást, ezért azzal felesleges kalkulálni.

  Direkt 0 Ft költséggel számoltam, hogy az IPA ne legyen még nagyobb. Ha van komoly költséged, amit az IPA-ból nem tudsz levonni, még sokkal rosszabb az adóteher. Az IPA-ra kétszer annyit fizetnek a cégek, mint a társasági adóra.

  Áfával sem számoltam direkt, pedig az újabb 27% lehúzás, vagy 21%, attól függ, honnan számolod. Ha magánembernek szolgáltatsz vagy értékesítesz, azt is megszívod. Akkor már a hasznod fele tisztán adó.

  Ha nem haragszol, én itt ezt abbahagyom. Higgy, amit akarsz vagy számolj, ahogy akarsz.

  Ha neked 20-25% jön ki, örülök neki. A valóságban sokkal rosszabb a helyzet.

  Persze, ha kitalálod, hogy nálatok nincs IPA, 8 gyereked van és minden mást is levonsz az SZJA-ból, akkor kicsit jobb a helyzet. De ez már csak mosdatás.

  Ezzel szemben sokkal gyakoribb, hogy 50% feletti adót fizetsz az áfa miatt.

  De ne folytassuk, mert időpocsékolás.

 • alone
  Tessék, én nem mellé beszélek. Itt a 2 kitöltött példám, sajnos a linkek csak 30 napig fonak élni:
  1) havi 1m 2 gyerek 10% költség: easyupload.io/40eap4
  2) havi 2m 1 gyerek 5% költség: easyupload.io/2xc45t

  A példáimra eddig sem reagáltál, lelked rajta.

  Az 50%-os félrevezetésedről meg csak annyit: ne számold bele az áfát, mert az alternatív adózási formáknál sem tetted. A felületes olvasónak annyi marad meg, hogy az egyik esetben 5% az adó a másikban meg 50%. Ez a célod? Vagy az objektivitáls?

  Igenis valós alternatíva a tételes költségelszámolásos adózás, a teljesség igényelné, hogy erről is készíts egy fair, nem elvből elutasító írást, mert szerintem sokaknak ez a legjobb választás.

  Amúgy a tied a blog, azt csinálsz, amit akarsz. Tőlem bemagyaráztathatod magadnak, hogy én mosdatom magam, meg hogy időpocsékolás.

 • hihi

  Pont ez az, hogy katából nem lesz TB, sem utak, sem oktatás.. Ezt mikróvállalkozóknak találták ki. És a kata célja nem is az, hogy ott ragadjanak meg a mikrovállalkozók, hanem lépjenek tovább Tao-ba! Azaz növekedjenek.

  Miért ezt választották? Valszeg nem akarnak 100 ezer emberrel pereskedni. A NAV bármely szerződést átminősíthet adójogi szempontból, de az a bíróságon természetesen támadható utána.

  Az IT-sok többségét is már katásként kezdték foglalkoztatni. A fejlesztő, aki havi szinten programoz egyetlen cégnek, nem EV, hanem rejtett foglalkoztatott.

  Számoljunk: futár kapott 300-at havonta katásként. Ez 3,6 millió/év. 600e után fog most fizetni a munkaadó 40%-ot, ami 240e. Éves “bérköltsége” = 3,84 millió. Ha ezt a nettó 300-at valós bérkts-ként fizetné ki: 6,3 millió/év!

  Így is megéri a cégeknek katás számlákat befogadni ezután is! Kb. pár %, aki tényleg pórul fog járni.

 • hihi

  Alone-nak reálisak a számai. Átnéztem a kalkulátort is, amit linkeltél. Megerősíti alone-t. Az a baj, kevered az adózási formákat.

  Ezt írod: “12 millió bevételre az adóteher TAO-nál 4 539 627 Ft.”

  Az általad linkelt kalkulátor valóban ezt mutatja kts-ek nélkül, de ez az EV SZJA szerinti adózás! (EV nem tartozik a Tao tv. alá. -> 1996. évi LXXXI. 2. §)

  Az EV Szja adózás mindig is a legrosszabb volt, nem ajánlott kb. senkinek.

  Ha a KATA nem jöhet már szóba, azonnal Bt-t/Kft-t kell alapítani. Tao átlagos adóterhelése valóban 20-25% közötti, ennél valamivel alacsonyabb a KIVA, akár 10-20% közötti.

  “Direkt 0 Ft költséggel számoltam, hogy az IPA ne legyen még nagyobb” -> nem tudom értelmezni, a HIPA csak csökkenhet, nem nőhet.

  Áfa egy átfutó tétel, nem számít.

  Magánszemély bruttó béréből 33,5% a levonás, egyik vállalkozói adózás sem éri ezt el.

  (Könyvelő/adótanácsadó)

 • Kiszamolo
  hihi,

  Ok, nem tao, szja. Most egyéni vállalkozókról beszélünk, akik katából másba kényszerülnek. Jellemzően szellemi foglalkozásúak, értelmezhető költségek nélkül.

  0% költség: ha a bevételed dupla annyi, de a fele költség és nem csökkenti a HIPA-t, akkor annak adóalapja dupla lesz, így maga az adó is dupla lesz, miközben a nyereség nem nő. 12 millió a bevételem és a hasznom is, vagy 24 millió, de a fele olyan költség, amit nem tudok levonni a HIPA alapjából s így mindjárt dupla annyi a fizetendő adó.

  Mert nem az érdekel minket, mennyi marad a bevételből, hanem mennyi a profitból.

  Áfa csak akkor átfutó tétel és nem számít, ha cégnek dolgozol, aki letojja, mert visszaigényli.

  Rohadtul nem mindegy, hogy egy szolgáltatás 50 ezer, amit megkapok, amiből “csak” adózok, vagy 50 ezer, de ebből 11 ezer eleve áfa s csak a maradék az a bevétel, amiből majd levonom a költségeimet és adózok.

  Az egyik esetben 50 ezer a bevételem, a másik esetben eleve csak 39 ezer.

 • alone
  Volt még 2 commentem ezek előtt… azokkal mi lett?