OTP Opus és MOL Magnólia: mit érdemes tudni róla?

Mivel már többen kérdeztétek, mi a véleményem az OTP és a MOL eurós kötvényeiről, az Opusról és a Magnóliáról, illetve mit érdemes tudni róluk, a legegyszerűbb, ha írok róla.

Ez a két kötvény nem az egyszerű kötvények közé tartoznak, ezért olvasd el a kötvényekről szóló írásomat, mert kénytelen leszek rá többször hivatkozni.

Mindjárt kezdeném a legfontosabb információval, ami eléggé behatárolja a lehetséges vevők körét: az OTP Opus kötvény névértéke 125 ezer euró, a Magnóliáé 100 ezer euró. Vagyis csak az tud belőle venni, aki rendelkezik legalább 30 millió forinttal. (A kötvények névérték alatt forognak, így kevesebb pénz is elég, de a nagyságrend azért ez.)

Nekik is csak akkor ajánlott, ha nem ez az összes pénzük (diverzifikáció, ugye.)

Amennyiben ez az összeg nem okoz problémát, akkor azonban egy várhatóan magas hozamú papírt veszel, bármelyik kötvényt is választod.

Mindkét kötvény egyszerre átváltható és visszahívható is, jelenleg fix, azonban 2016-tól változó kamatozásúak. A jelenlegi hozamuk 7-8%, ami euró alapon nem kevés.

Az átválthatóság azt jelenti, hogy a Magnóliát 28.700 Ft-on MOL részvényre, az Opust pedig 9.345 Ft-os áron 2016. október 17-ig OTP részvényre lehet átváltani. Mivel a jelenlegi árfolyamok nagyon messze vannak ezektől a részvényáraktól, jelenleg ez az opció nem tűnik túl nagy plusznak, de 2016-ig még sok minden megtörténhet.

A visszahívhatóság azt jelenti, hogy 2016-ban mindkét kibocsátó dönthet úgy, hogy névértéken visszahívja a kötvényeit.

Ezt az opciót nagyon nem szoktuk szeretni, hiszen a visszahívással akkor szokott élni a kibocsátó, amikor alacsonyabb kamat mellett is tudja magát finanszírozni, vagyis pont velünk tol ki, ha végre találtunk egy magasabb kamatozású kötvényt.

Mivel azonban jelenleg jóval a névértéke alatt meg tudjuk venni mindkét kötvényt, a visszavásárlás meg névértéken történik, egyáltalán nem szomorkodnánk, ha ez megtörténne.

A Magnólia 2016-tól a bankközi kamatok felett 5,5%-ot fog fizetni, ezt valószínűleg vissza fogja hívni a MOL, jelenlegi árfolyam mellett ez 2016-ig 12-13%-os éves hozamot jelentene euróban. Ha mégsem hívja vissza, a 6% körüli éves kamat sem rossz, főleg, hogy nem névértéken vettük a kötvényt, a kamat azonban a névértékből van kiszámolva.

Az Opus 3%-os kamatfelárat fizet 2016-tól, ezt várhatóan nem hívja vissza az OTP, de persze addig még sok minden történhet. Ha mégis megtenné, az éves hozamunk 2016-ig 26-27% lenne a mai árfolyam tükrében.

A Magnóliában még az az érdekesség, hogy osztalékot is fizet, akkor is, ha nem váltjuk át részvénnyé a kötvényünket.

Amennyiben tovább csökkennek az elérhető eurós kamatok világszerte, akkor ezek a kötvények akár fel is értékelődhetnek, vagyis még akár árfolyam-nyereségünk is lehet rajta.

Milyen kockázata van ezeknek a kötvényeknek? Mint minden kötvénynek, ha a kibocsátó cég tönkremegy, akkor a te pénzed (nagy része) is ugrott.

Úgy gondolom, ha az OTP nem csak túlélte a bankválságot, de az elmúlt években gyakorlatilag szinte egyedüliként a magyar piacon nagyon nyereséges is tudott lenni, nem várható, hogy a közeljövőben tönkremenjen.

Nagyjából ez mondható el a MOL-ról is.

Ennek ellenére továbbra is óvva intelek attól, hogy az összes pénzed, vagy a legtöbb pénzed ebbe (vagy akármelyik másik) kötvénybe fektesd.

Másik komoly kockázat, hogy a most mesterségesen lenyomott eurókamatok elkezdenek növekedni, ez mindig a fix kamatozású kötvények árfolyam-esését okozza.

Azonban ez nem hat erre a két kötényre, mert 2016 után nem fix kamatozásúak, így a kamatuk együtt fog emelkedni az esetleges kamatemelkedéssel.

 Hol lehet megvenni? A magas névérték miatt ezt jellemzően csak privátbankári ügyfeleknek árulják. Ha neked van annyi pénzed, hogy nem okoz gondot venni egy-két ilyen kötvényt, akkor szinte biztos, hogy privátbankári ügyfél vagy valahol. Kérdezd meg a privátbankárodat, hogy tudsz venni ilyen papírt.

(Megjegyzés: a cikk két egymástól független kötvényről szól, csak annyira egyformák, hogy egy kalap alá vettem őket.)

Share

14 hozzászólás

 • Megjegyzés: a termék közvetítőkön keresztül is megvásárolható, azaz egy bróker megveheti a 30 milliós OTP OPUS-t úgy, hogy szétosztja azt mondjuk 100 részre, és az egyes részeket árulja tovább az ügyfelei között. Szóval ha valaki nagyon akar, jóval kisebb pénzzel is beszállhat ezekbe. (Igaz, ilyenkor fizetnie kell a brókert is.)
 • milyen feri?
  köszi, régóta utána akartam már nézni, mert pl. a quaestor hírlevele minden héten ezt szajkózza. de akkor tárgytalan (30 misi) 🙂
 • Kiszamolo
  Ha ezért felszámol 2%-ot, máris nem éri meg.
 • Affa
  Azért vannak kisebb névértékű kötvények is, amik szépen hoznak, csak körül kell nézni. Ha már a QUAESTOR lett emlegetve, elérhető náluk pl. 1000 eurós is, és nem csak változó kamatozású. Ha érdekel, küldök róla infót.
 • kp
  milyen feri?
  minden tiszteletem a blogíróé, de azért ebben van kis pontatlanság: a NÉVÉRTÉKE 125KEUR, az árfolyama meg 57-58% (volt egy hete: http://www.portfolio.hu/vallalatok/penzugy/csanyi_otp-kotvenyeket_vett.183084.html). Ha kiszorzod
  125K * 0,57 * 294 az inkább 21M 🙂 Mondjuk nekem momentán ennyim sincsen erre…
  De mondjuk lehet találni olyan brokert, aki nem 2%-t tesz rá “darabolási díjként”, hanem kevesebbet.
  AMugy a hivatkozott cikkben ott az átválthatóság is, számolgatni lehet milyen kötvényárnál milyen otp rv ár felett jön a prémium. Sztem 2016X21 előtt lesz még az otp olyan áron, h. ez is számítson. Akár 2% brokerdíj mellett is.
  Persze, nyilván sokkal izgalmasabb 3 havonta keresni hol adnak 0.25%-al több kamatot… 🙂 Azon legalább nem lehet bukni. Igaz, keresni se nagyon.
 • medvegyev
  Na veszek egy lottot, ez igy nem jarja, hogy nekem nem jut egy ilyen kotveny. Azert az en kockazatviselesemmel, legalabb 300MFt-os vagyonnal kene birnom, hogy vegyek egy ilyet. Talan meg egy diplomas vagy egy par diplomas fizetese is necces egy ilyen vasarlashoz, eleg felsovezeto, vallalkozo szaga van a dolognak.
 • doboz
  Engem érdekelne, írhatnál róla.
  Erről lenne szó például?
  http://mmf.quaestor.hu/kotveny/QFH191024A11
 • headset
  És van valahol eladási ajánlat ezekre a kötvényekre ilyen árfolyamon?

  Nem csak bennfentesek játsszák át egymásnak?

 • törzsmókus
  „ha az OTP nem csak túlélte a bankválságot, de az elmúlt években gyakorlatilag szinte egyedüliként a magyar piacon nagyon nyereséges is tudott lenni,”

  ez nem azért van, mert az OTP-ben megszokásból tartják a pénzüket azok, akiknek lövésük sincs, hogy vannak normálisabb bankok, akik nem gombolják le róluk a gatyát? (és/vagy lusták bankot váltani, mer megszokták)
  ha a kiszámoló blog hatására a pénzügyi tudatosság elterjed, az OTP bajba kerülhet, nem? 😉

 • Géza
  Teljesen igazad van, Törzsmókus. Nemigen láttunk még olyat, hogy a legolcsóbb bankszámla, vagy éppen a legjobb kamat tekintetében az OTP dobogós lett volna.

  Egyszer volt egy hitelkonstrukció, ahol úgy tűnt, hogy mégis. De az első egyoldalú szerződésmódosítás után változott a helyzet.

  De a megszokásból, úgy tűnik, tényleg jól élnek. Próbáltatok már közös képviselőt rávenni, hogy nézze meg más bankok társasházi ajánlatait is? Vannak azért kivételek, de a többség csak OTP-t ismer.

 • mage
  Én voltam az egyik aki kérdezett ezekről a kötvényekről. Ezért külön köszönöm, hogy rászántál egy cikket erre a két kötvényre.

  Azokhoz lenne kérdésem akik esetleg vásároltak mostanában Opus kötvényt, hogy milyen árfolyamon tudtak és hol? Vagy ha csak ajánlatot kaptak akkor milyen árfolyamon kínálták? Mert én most beszéltem az MKB-val és ott azt mondták, hogy 700€/kötvény áron tudnak szerezni valószínűleg. Na már most a netfolia szerint 636€ áll a jegyzés. Elvileg Csányi miatt ennyi az ár mivel ő nagy értékbe vásárolt és azóta mindenki csak venni akar ilyen kötvényt eladni senki. Bele se merek gondolni, hogy mi történne a kötvény árával, ha Csányi eladóként jelene meg a piacon. Amúgy így könnyű pénzt keresni azzal, hogy vásárolt és megjelent a hírekbe egyből emelkedett az árfolyam 15-20%-t.

  A Raiffeisen elvileg nem forgalmaz ilyen kötvényt.

 • Jrobert
  Akinek aktuális szivesen segítek tájékozódni vételi lehetőségről, árfolyamról.
 • mage
  Hát nekem nem aktuális (esetleg, ha darabolva kisebb mennyiségbe is lehet venni), de kíváncsi lennék milyen vételi lehetőségek vannak, milyen árfolyamon.
 • Csordás Csaba
  Tisztelt Cím!

  Engem érdekelne a Magnolia kötvény vásárlása.
  Érdeklődöm, hogy jelenleg mennyire jó befektetési lehetőség?

  üdv,Csaba