Pénzügyi tanácsadás karácsonyra

Közeledik a karácsony, szaporodnak a megkeresések, miszerint pénzügyi tanácsadást szeretnétek adni rokonoknak karácsonyra.

Ezzel semmi baj, sőt örülök neki, ez eddig is működött, nem csak karácsonykor. Előre vagy utólag kifizeted átutalással a díját (de nem az Egyesület számlaszámára, mert az Egyesület nem adhat tanácsot!) és kész. Írsz egy szép vouchert magadnak és azt adod át.

Amiről azonban szeretnélek lebeszélni, hogy olyan rokonnak adj ilyen ajándékot, aki önmaga ezt nem szeretné. Ha csak te szeretnéd, hogy eljöjjön egy tanácsadásra, mert szerinted ráférne, az még kevés.

Volt már ilyen esetem. Befizették a rokont, aztán két évig érdeklődtem e-mailben, mégis mikor fog jelentkezni. A mai napig nem jelentkezett.

Az ilyen rokon még nincs kész egy tanácsadásra, így nagyjából semmi értelme nem lesz a tanácsadásnak akkor se, ha el is jön.

Inkább vedd rá valahogy, hogy az Akadémia első részét (az első három videót) megnézze. Ha betalált neki és szeretne továbblépni, akkor még mindig adhatsz neki tanácsadást ajándékba. (Bár még akkor is megéri várni, hogy érjenek benne a hallott dolgok.) Ha még az Akadémiát sem nézi meg vagy lepereg róla, akkor inkább találj ki valami mást, mert nem lesz jó ajándék a számára a tanácsadás.

Másik problémás eset, amikor a rokon bár szeretné a tanácsadást, de sok értelme nem lenne az ő esetében. Se vagyona, se hitele, se nagy fizetése, se komoly pénzügyi kérdése vagy problémája nincs. Mosolyoghatunk egymásra két órán keresztül, de ennek sok értelme nincs. A tanácsadás árát is és azt a két órát is sokkal értelmesebben el tudjátok költeni.

Szóval gondold át jól, tényleg szükséges-e és a legjobb ötlet-e tanácsadást adni karácsonyra. Ha nem vagy benne biztos, keress inkább valami másik ötletet, az egész világ jobban jár vele.

Share

19 hozzászólás

 • B.Csaba
  Korrekt. Ez is a tanácsadás része lehetne: hogyan ne ajandekozz számára nem megfelelő dolgot.
  Az igazi elismerés az lenne ha valaki naszajandekba adná vagy babavárás bulin 🙂
 • emberes
  Ezek szerint félreértettem ezt a dolgot: azt hittem, hogy “másik problémás eset”-ben tereled őt a nagyobb bevétel elérésének irányába, hangsúlyozod, hogy miért fontos a megtakarítás, stb.
 • Kiszamolo
  emberes, persze, szoktunk erről beszélni, amikor szükséges. De más, amikor valaki saját belátása szerint jön el egy tanácsadásra és maga is tudja nagyjából, mi a gond és nyitott az ilyen változásokra. De ha más miatt jön, nem biztos, hogy nyitott erre.
 • Családfő
  …aki mégis szeretné, és ma utal, az a Black Friday alkalmából (csak ma!) 49.990 Ft helyett 35.000 Ft-ért megkapja, igaz?
 • Kiszamolo
  Nem, ma 99.990 Ft helyett csak 45 ezer. Holnaptól lesz normál áron 35 ezer.
 • Maxi
  Tényleg, mennyire tipikus hogy szolgáltatást ajándékoz valaki – utazástól kezdve, bérlet, éttermi meghívás, akármi – nem pedig praktikus vagy szórakozási célú tárgyat (könyv, műszaki cikk, ruha stb)? A pénzajándékkal mi a helyzet? Pl. én pénzt Karácsonykor csakis azzal a feltétellel adok rokon gyerekek szüleinek, ha abból kézzelfogható ajándék kerül a fa alá. Egyébként én vásárolok, de akkor viseljék a következményt 🙂
 • Daenerys Targaryenová
  Kedves Kiszámoló! Lenne kedved (és időd) esetleg írni egy cikket a MIFID II. alapján az ügyfeleket érintő változásokról?
 • hogyisvanez
  Bocs az OFFért, de van egy sürgős kérdésem.

  Befizettem most a Patikapénztárhoz 750 ezret, erre ugye megkapom majd a 150 ezer adójóváírást (20%).

  Ha most befizetek még az Önkéntes nyugdíjpénztáramba még 600 ezret akkor ott is kaphatok 20% adójóváírást?

  Akkor így 270 ezer jóváírást kapnék összesen?

 • Kiszamolo
  Hogyis, nem.

  Minden önkéntes pénztár ugyanazt a 150 ezer forintot fogyasztja.

 • Ez vagyok
  “Nem, ma 99.990 Ft helyett csak 45 ezer. Holnaptól lesz normál áron 35 ezer.”
  Ez tökjó! 🙂
  Bearanyozta a napom 🙂
 • headset
  hogyisvanez
  “Ha most befizetek még az Önkéntes nyugdíjpénztáramba még 600 ezret akkor ott is kaphatok 20% adójóváírást?
  Akkor így 270 ezer jóváírást kapnék összesen?”

  Ahogy kiszámoló is írta, az önkéntes pénztári befizetések után összesen legfeljebb 150 ezer Ft visszatérítést lehet kapni.

  De NYESZ-R befizetés után kaphatsz még 100 ezret. Vagy 130 ezret, ha elég idős vagy.

 • Peti
  @headset: És tegyük hozzá, hogy ha a max adójóváírásra hajtott; nem pedig költeni szeretne, akkor elég lett volna 500 ezret utalni, és lekötni. A fennmaradó 250 ezret meg kamatoztathatná bárhol…ha a plusz adójóváírás érdekli, akkor egy NYESZ-R számlán.
 • hogyisvanez
  Köszönöm a válaszokat!

  @Peti: 2018-ban fel akarom venni a teljes összeget adójóváírással.

 • ügyvéd
  ..
  Miért kéne erről cikket írni? Aláírod oszt jónapot! 🙂
 • Anita
  Van meg akcios lehetoseg tanacsadas vasarlasra?
 • Kiszamolo
  45 ezerért? Sajnos már vége a BF-nek. 🙂
 • Családfő
  Anita, ugye leesett a vicc? Kiszámoló vette a lapot, te is? 🙂
 • Bob
  Off Topik!
  Sziasztok!
  Lenne egy életbiztosítással kapcsolatos kérdésem.
  A mostani munkaadóm még az AXA-nál kötött rám, mint dolgozójára egy (unit linked) életbiztosítást adómentesen. A havi biztosítási díj 2018-tól majd 43%-kal adózik ezért a munkaadó nem fizeti tovább a díjat.
  A pénzügyi tanácsadója több megoldást is javasolt.
  -A dolgozó önerőből fizeti tovább adómentesen.
  -A dolgozó felveszi az összegyűlt pénzt ami után 15% adót kell fizetni és bukja a hűségbónuszt, amit 9 év továbbfizetés után kapna vissza.
  -A felhalmozott összeget át lehet forgatni valahogy egy nyugdíjbiztosításba és azt fizeti tovább a munkavállaló.
  A tanácsadó a nyugdíjbiztosítást ajánlotta, de már van egy önkéntesem és nem szeretnék havonta még egy hasonló termékbe fizetni amit nem is biztos hogy megélek. Úgy fogok dönteni hogy felveszem az összeget.
  A döntést már meghoztam, de érdekelne a véleményetek.
  Köszi
 • V
  valami azt sugja akarhogy is dontesz az ugynokod mar jol jart