Te vagy a pénzedért vagy az van érted?

A pénz remek szolga, de a legborzalmasabb úr, tartja a régi mondás. Ha azért van pénzed, hogy kiszolgáljon téged, akkor kényelmessé teszi az életed. Azonban ha te szolgálod a pénzt, például mindig csak azt nézed, hogyan tudnál még egy kicsivel több vagyonra szert tenni, tönkreteszi az életed.

Ennek ellenére a legtöbben a pénz fogságában élik le az életüket és még csak fel sem tűnik nekik.

Az egész életük a pénz utáni rohanásban telik. Elérnek egy anyagi szintre, de még szinte oda sem értek, már a következő lépés elérése miatt hajtanak.

Amíg nincs pénze az embereknek, aggódnak a megélhetés miatt, a diákhitel miatt, majd a lakáshitel és végén a nyugdíj miatt. Ha szert tesznek vagyonra, akkor meg azért aggódnak, hogy azt el ne veszítsék, tönkre ne menjen a bank, el ne lopja azt valaki vagy ne zuhanjon a tőzsde. A legtöbb embernek, akinek nincs pénze, azért aggódik, akinek pedig van, az általában azért.

Kevesen vannak, akik el tudják engedni a pénzt és nem törődni vele jobban, mint szükséges. Ők azok, akik megelégednek a mindenkori helyzetükkel.

Aki ezt megérti és nem elégedetlenségből vagy aggodalomból (vagyis félelemből) akar többet elérni, hanem mert megteheti és meg is akarja tenni és egy bizonyos anyagi szint felett a tevékenységének nem a célja, inkább csak az eredménye a még több pénz, az elmondhatja, hogy nem ő szolgálja a pénzt, hanem a pénz őt.

Mennyi az elég?

Amiért ez eszembe jutott, mert éppen most olvastam Keanu Reeves-ről, nagyon tetszett a hozzáállása a pénzhez.

Ő a nagyon kevés híres színész egyike, akit a legkevésbé sem érdekel a vagyon, nem akar milliárdos palotát három úszómedencével a legdrágább környéken, sem drága autókra nem vágyik. Mert minél több vagyontárgyad van, annál több velük a probléma és a stressz. Ezért sem vesz ingatlanokat világszerte, mint olyan sok kollégája.

A pénzének nagy részét eladakozza, hiába keres rengeteg pénzt, azt mondja, nem akar stresszelni azon, mi történik a bankszámláján lévő pénzzel vagy azért, hogyan növelje azt. A nyugodt élet és az egészség számára sokkal fontosabb ennél. Elég neki egy kényelmes élethez elegendő összeg, nem akar minél több pénzt felhalmozni a bankszámláján feleslegesen.

Több filmjénél megtörtént, hogy a gázsija nagy részét szétosztotta a háttérben dolgozó technikusok és egyéb alkalmazottak között vagy éppen lemondott arról, hogy egy-egy híres színészt még lehessen alkalmazni a filmhez.

Azt mondja, hogy ő azért csinál filmeket, hogy az embereket szórakoztassa, a pénz csak a mellékterméke annak, amit csinál és nem a célja. Ha a szórakoztatás a célod és azt jól csinálod, az sok pénzt fog neked eredményezni. S igaz ez bármire, amit azért csinálsz, mert szereted csinálni.

Ha csak a pénz miatt készítesz filmet, írsz könyvet, tartasz előadást vagy csinálsz bármit, az gyorsan átjön az alkotás minőségén. Ellenben ha elhivatásból vagy örömmel csinálod, az emberek hajlandóak lesznek fizetni érte.

Szóval nagyon tetszik a hozzáállása, nem a pénzért él és nem érdekli egy bizonyos összeg felett, hogy mennyi pénze van. Nem akar a rabja lenni sem a vagyonnak sem a pénzkeresetnek. Nagyon kevés ember van, aki el tudja engedni a pénzt, amikor már nem kell ragaszkodnia hozzá. Nagyon kevesen tudják azt mondani, hogy nekem ennél több nem kell a kényelmes és elégedett élethez, a legtöbben a kapzsiság áldozatai lesznek egész életükben.

Öröm látni, hogy a híres színészek között is vannak ilyen felfogású emberek.

Share

159 hozzászólás

 • ZAkkant
  Kétségtelen, hogy nem jó, ha az ember a pénzért él, de aki ebben az országban nem gondol a leendő nyugdíjára+időskori orvosi költségekre ( hogy ne fél év alatt legyen meg egy MR vizsgálat, hanem pár napon belül), gyerekek taníttatására, mert ez is egyre kevésbé ingyenes, akkor nem tud elvonatkoztatni attól, hogy igenis kell a több pénz, mint, ami a normális kényelmes élethez.
  Ebben az értelemben én anyagias vagyok, pedig semmi luxusdologra nem költök.
 • FPRo
  IT-szektorban vagy? Én pénzügyesként hajtok azért, hogy idén legalább a 300k meglegyen, a karrierben előrelépést meg fogalmam sincs mikor tudom megejteni..25 szintén..már ilyen korban ekkora különbségek felmerülnek pénzügy és IT szektor között?
  de ettől függetlenül élvezem amim van, csak lázba is hoz az emelkedés 🙂
 • Zedder

  “Nekem erről Csányi Sándor (OTP) pénzhez való hozzáállása jutott eszembe. Ez a derék ember, vagy 100 szegény sorsú gyermeket támogat, – ösztöndíjat biztosít számukra, hogy tanulhassanak. Ez persze elég sokba kerül, így aztán Sanyi bácsi vagy 100 ezer másik családot (melyekben összességében több 100 ezer gyermek van) foszt ki, (néhány ezret közülük hajléktalanná is tesz!) hogy “jótékonykodhasson”.”

  Remélem csak a cinizmust pörgetted fullra, és nem a kreténséget.

  Csányi 100000 jó magyar családhoz személyesen elment, és fegyvert tartva a fejükhöz fosztotta ki őket???

  Vagy esetleg az a 100000 jó magyar család azt a döntést hozta, hogy jó lesz az OTP-ben számlát, hitelt, akármit vezetni, merthát ugye más bank nem is létezik Magyarországon?

  Egyébként apró tipp: az OTP egy NYRT. Ha részesedni akarsz a nyereségükből, vegyél OTP részvényt. Volt az 2000 forint is nemrég… Most mennyi?

 • Migri
  Vicces, ahogy a legtobben a kifogasokat keresik, es el is hiszik amit (onmaguknak) hazudnak. 🙂
  Angliaban elek regota, korulottem csupa gazdag angollal. Ugyanezt mantrazza mind:
  Ha majd CEO leszek, ha majd kirepultek a gyerekek, ha majd meglesz a francia villa es oda visszavonulhatok stb.
  Mikozben qrvara attol teszik a sajat ertekuket fuggove, hogy mit latnak a golf klubban, egymas barati osszejovetelein, es ki mikor mivel vetit. 🙂

  Ugyanezt csinalja mindenki minden szinten, otthon is, itt is. Es mindenki irigykedik valakire. Egy ideig a penzre, majd ha az megvan, akkor mar a szabadidore.

  Mi az asszonnyal minden evben megkapjuk, hogy milyen jo nekunk, hogy telen le tudunk lepni 1 honapot Vietnamba.

  En mindig elmondom, hogy en ugyanugy csilliokat bukok amiert nem vagyunk itt, az uzletet konkretan bezarom, az alkalmazottak inkabb ki vannak fizetve, mint hogy naponta aggodjak miattuk.

 • Miklós
  Talán azért hajtanak azok a nagyon gazdak emberek, mert a többől több marad, ha majd egyszer a rendszer nem nekik ad többé, hanem tőlük vesz el. Csak az utóbbi 20 évet nézve, nyilvánvaló, hogy csak annak van sok pénze aki úgy kapta: a földműves a támogatást, az ingatlanos a bevándorlást, az ügyvéd a jogbizonytalanságot, a politikus és a háborús bűnös az el nem számoltatást, az orvos az alacsony életszínvonalat, stb; míg a többitől a munkanélküliséggel és a magas adókkal elvettek. Számomra így érthető, hogy nekik sosem lesz elég.
 • Migri
  Folyt: Szoval a lenyeg, hogy onbecsapas ez a “ha majd ennyim lesz” hozzaallas.
  A szuleim nagyjabol 60 millat bagoztak es ittak el 40 ev alatt, es ma nincs meg egy tehermentes lakasuk se.
  Tehat mindig van mibol sporolni, ha az ember le akar allni a penzkergetessel.

  A gond az, hogy senki sem a 20 millas szintjet akarja megtartani 100 millioval.
  Nagyobb haz, tobb es dragabb auto, tobb nyaralas stb.
  Es igy a Cash-flow mindig pengeelen tancol, hiaba a tobb bevetel.

  Vietnamban minden evben rajovok, hogy jo kaja, jo ido, egy kis 50-60nm jo helyen, es egy robogo valojaban teljesen boldogga tesz.

  A kulcsszo az OTT! Mert ott senki sem szembesit napi szinten a nagy hazzal, bentley-vel es egyeb baromsagokkal.

  Az igazi eberseg ahhoz kell, hogy ezek a kulsosegek az embert hidegen hagyjak ebben az elcseszett fogyasztoi tarsadalomban is.

 • strelac
  emese
  2020-01-30 at 00:59
  kényelmes dolog átengedni a kontrollt a gondolataink, tetteink, életünk felett másoknak. majd egyszer marha rossz érzés lesz, de addig jót vegetáltunk…

  nekem ez nagyon bejott.

  leirtad 2 mondatban a vilag lakosaganak 80%

 • Laney
  Hozzad hasonloan en is a nem IT-s kisebbsegbe tartozom a Kiszamolo-olvasok kozott 🙂 Egyebkent banki middle-office teruleten dolgozom Budapesten, a netto 500-at ugy kell erteni, hogy cafeteria+eves bonusz honapokra leosztva is bele van szamolva 🙂
 • matetoth

  ha hajlandó vagy elszakadni budapesttől (egy órán belülre, céges busz van), akkor pénzügyes aggyal (valamiféle diploma is kell), jó excellel és angol tudással egy hónapon belül kezdhetsz, többért, mint 300, cafeteria, korrekt béremelésekkel, etc.

  elérsz a nickemen+1993@gmail.com-on – nem gyorsan válaszolok, mert nem ez a rendes e-mail címem, csak ilyenekre használom

 • axt
  Pont a múltkor gondolkodtam el azon, hogy igazából olyan 500 ezer nettó után abbahagytam a fizetésem számolását, de valahogy mégis frusztrált, hogy ha esetleg munkahelyet kéne váltani, akkor esetleg kevesebb lenne a fizetésem, mint most. Persze ha azon múlna a boldogságom, simán elengedném a dolgot. A vicc az, hogy mikor kerestem 180 ezer nettót, tökre nem voltak ilyen gondolataim, mert nem érdekelt, hogy mennyit keresek.
  Mellesleg ezt a folyamatos növekedést, szerzést, a mai világ is táplálja. Multinál dolgozom, és ott is azt látom, hogy azt tekintik embernek, aki folyamatosan halad előre, magasabbnál magasabb pozíciókat fogad el, stb. Én meg már vagy 4 éve elértem azt, ahol úgy gondolom, hogy jól vagyok én, és egyáltalán nem megyek fentebb. Persze nem szólnak meg érte, de azért érződik a céges kultúrán, hogy mekkora hype van egy-egy előléptetés után. Szerintem meg csak nagyobb stressz.
 • axt
  Bár az 500 ezres nettót kicsit korainak érzem 25 éves korban, azért az is lebegjen a szemed előtt, hogy nem csak a szakma számít a fizetés megállapításakor, hanem az is, hogy ezt melyik cégnél kapod. A nagyobb multik jellemzően jobban megfizetik az alkalmazottaikat, mint a kisebb (többnyire magyar) cégek, szimplán azért, mert egy rahedli pénzt talicskáznak össze az anyaországban meg ahol még jelen vannak, így van pénzük bérköltségre. Egyébként bár rám nem jellemző, de azt tudom, hogy a hirtelen nagy fizetésbeli ugrásokat úgy a legkönnyebb elérni, hogy eljársz állásinterjúkra, és bemondasz egy jóval nagyobb összeget, mint amit most keresel. Van ahol elutasítják, van ahol bejön. Aztán mikor bejelented a cégednél, hogy lelépsz, lehet azt mondják, annyit ők is adnak, csak ne menj el. Egy biztos: ha sosem próbálod meg, sosem tudod meg. Magától egyik cég sem fog ekkorát emelni neked.
 • axt
  Most azon gondolkodom, hogy vajon az a +1993 mit jelenthet az email címedben, merthogy azt valamiféle kategorizáláshoz használod, hiszen a Gmail címed igazából nem ez, hanem a nicked@gmail.com 🙂 Ha mondjuk nicked+kiszamolo lenne, még érteném is 🙂 Miért pont 1993?
 • Én is akarok kommentelni...
  :
  Szerintem pedig jó példa a sportoló. Egy profi sportoló (megfelelő sportágban persze) 30 éves korára már egy átlagember több életre való keresetét halmozhatja fel megtakarításként ha jó. Szóval ha nem akar nagy lábon élni, akkor 30 évesen már nem lesz gondja. Nem magamtól vagyok okos: két volt nb 1-es játékost tudhatok a közeli ismerősi (baráti) körömben: 30 éves korukban már mindkettőnek bőven volt elég pénze hátradőlni, és még szeretőket is tartani az éppen aktuális feleség mellett.
  Akik valamilyen szinten már nemzetközi szintre is kijutnak végképp más tészta. Minden elismerésem pl. a nyíregyházi születésű Helebrandt Máténak, de az olimpiai 20. hely az nem biztos, hogy ez a szint.
 • Körtefa

  “Most azon gondolkodom, hogy vajon az a +1993 mit jelenthet az email címedben, merthogy azt valamiféle kategorizáláshoz használod, hiszen a Gmail címed igazából nem ez, hanem a nicked@gmail.com Ha mondjuk nicked+kiszamolo lenne, még érteném is Miért pont 1993?”
  Szerintem a + jel nem kell oda, és születési évszám lehet esetleg.
 • OOP
  @laney én 30 alatti programozó vagyok délkeleten. Nettó 500-at kapok, ha mindent visszaosztok. 5 éve kezdtem és szépen lépkedtem előre (fizuban, vezető nem lettem). Tavaly azt hazudtam, hogy kaptam egy jobb ajánlatot, ezért akkor én most megyek. Szemrebbenés nélkül emeltek egy nagyobb összeget, hogy maradjak. Ehhez kellett némi kockázatvállalás is (mi van ha azt mondják, hogy okészia), de bevállaltam. Bejött. Úgy érzem máshogy nem lehet előrébb jutni, mert kihasználják az embert.
 • Családfő
  Remek cikk!

  Sokan értik (Mercury, Vlad, Migri, Emese stb.), mások meg nem, vagy csak nem akarják. Nekik érdemes lehet egyszer leülni egy csendes zugba egy pohár borral/sörrel/teával némi önreflexióra. A zsigerből jövő véleményüket félrerakva és fejben párat hátralépve végiggondolni a helyzetüket, hogy honnan indultak, most hol vannak, és látnak-e olyan jeleket magukon, amiről a cikk is szól.

 • egyszervolt
  Hasonlóképpen vagyok én is a pénzen való kattogással. Bár nálunk csak egyikünk keres jobban, én nagyon élvezem a pénzzel való “játékot”, tervezgetni, számolgatni és a mi szintünkön az utóbbi pár évben már látható eredménye is van. Nagyon fontosak a pénzügyi célok és az, hogyan tervezi ezt az ember elérni, enélkül tényleg csak robotként vegetál az ember a munkahelyén és elveri valami hülyeségre a pénzt. Nekünk a kertes ház, autó a pénzügyi végállomás(kb. 50-60m), ami még nem kézzel fogható, de elérhető távolságra van. Amikor ez megvan, onnan már csak a szintentartás érdekel. Szeretnénk a gyerekünknek és egymásnak élni, a világot felfedezni, élvezni a mindennapokat. Egy nyugodt, kiegyensúlyozott életre vágyunk 35-40 éves korunktól. Persze szívesen hordanék milliós Breitling órákat, de nekünk ez nem reális célkitűzés, és vagyok olyan igénytelen, hogy “beérem” egy replikával is.
 • Böbe
  Nekem Erdős Pál jut erről az eszembe. Ő is, miután eljutott az anyagi biztonság egy számára elégséges szintjére, már nem törődött a pénzzel, legalábbis P. Hoffman ezt írja róla a könyvében. Persze ő is egy furcsa figura, de talán sokaknak közelibb példa.

  Más: érdekes, hogy az “a pénz nem boldogít” mondást mennyire különbözően lehet értelmezni. Az egyik – szerintem hamis – értelmezése az, hogy a pénz nem segít és semmilyen mértékben nem szükséges a boldogsághoz. A másik – szerintem helyes – értelmezés pedig az, hogy önmagában nem elég a boldogsághoz, nem hozza meg automatikusan, tehát lehetsz gazdag és boldogtalan.

 • Gunnerwatter
  Ezt az életérzést kezdem átélni. Nem cserélem le a 12 éves kicsi, benzines autómat. Kormányfűtés, klíma, miegymás, nekem elég. Az egyik alkalmazottam nagy béemvét vett. Mert az kell. Tárgyalni bkv-val járok, vagy ritkán taxival. Lakásban lakunk, 72 nm panel.
  Egy kivételével minden ismerősöm kiröhög.
  Indok: 500mft+ árbevétel mellett ez nem normális. Miért KÖTELEZŐ elkölteni mindent? Miért kell mutogatni a nagy autót? Rossz szokás semmi egyéb.
 • Gary
  “Ha csak a pénz miatt készítesz filmet, írsz könyvet, tartasz előadást vagy csinálsz bármit, az gyorsan átjön az alkotás minőségén.”
  Lásd Rambo5, a túl sokadik Rendőrakadémia és méghalálosabb iramban. XD
 • Szabolcs
  Gauchos
  “Az Orbán kormány legnagyobb bűne a devizahitelesek megsegítése volt.”

  Sajnos nagyon nem

 • naa
  Írogatják a Bentley-ket, mutogatós nagy házat, golf klubot stb., aztán meg előjön: bezzeg ha 100 millióm, havi 1 millióm, stb. lenne. Hello, azért egészen más nagyságrendeket kapisgáltok itt. Ilyen vagyonnal, jövedelemmel budapestiként nem csak Keanu Reeves “szerény” életstílusától lennénk még nagyon messze, tényleg nézz körül az utakon, plázákban, ingatlanportálokon.
  Az ember nem tudja elképzelni, hogy a nála 5-ször, 10-szer nagyobb vagyonnal, jövedelemmel rendelkezők vajon mi minden hivalkodásra költik azt a rengeteg pénzt. Lehet, h tojnak rá, a szomszédnak mi van, egyszerűen kényelmesen élnek, minőségi dolgokkal veszik körül magukat és Budapesten jobb helyen laknak egy nem extravagáns méretű, de kényelmes ingatlanban, esetleg fenntartanak egy nyaralót – és nem a kapzsiság vagy munkamánia hajtja őket, hanem a megszokott életszínvonalukhoz annyit kell keresni, ami NEM MEGY félgőzzel…
 • Gary
  Nekem nagyjából sikerül.
  Persze, látom, van hova fejlődnöm (párezer forintokat adakozok csak párhavonta, illetve úgy diverzifikálok, hogy azt 5x ennyi vagyon se indokolná).
  Szenvedélyből lettem mérnök és imádom amit csinálok. Vannak jobban fizető mérnöki állások, de vagyok abban a helyzetben, hogy mondhassam, hogy nincs (sose volt) az a pénz, amiért eladnám a mérnökség szépségét. (Nagy muszáj hatására lennék csak értékesítő/beszerző/manager/vezető.)
  A pénz nálam is melléktermék, és most érett be a lelkesedés hatása (Sokat nőtt a fizum az elmúlt két évben).
  Büszke vagyok arra, hogy a kollégáim felnéznek a szakmai tudásomra, de nagyon fárasztó tud lenni, hogy folyton tőlem várják a megoldást, és gyakran érzem úgy, hogy visszább kéne venni, de valahogy ez sose következik be.
  Jelenleg rengeteg megtakarításom keletkezik, de anyagilag aggaszt egy kicsit a jövő, közép és hosszútáv egyaránt.
 • Gary

  Egy kilakoltatás valóban szörnyű dolog lehet, ugyanakkor gondolj bele, mi lenne, ha büntetlenül lehetne nem fizetni. Ki fizetne? Mi lenne a bankrendszerrel? Sajnos a bankrendszer a technológiai civilizáció elkerülhetetlen velejárója.
  https://kiszamolo.hu/vesszenek-a-bankok/
  Lehet az említett úriembert nem szeretni, de akkor már a “madarat tolláról embert barátjáról” elv alapján inkább azért ne szeresd, hogy kiket tart barátként.

 • naa
  Gondolom fiatal vagy és/vagy gondolom nincs (még/már) gyereked. Mert ha mondjuk lenne 2 gyereked, akkor mindjárt nem lenne mindez elég, se a panel, se a kis autóba gyömöszkölése a cuccoknak.
 • Bal
  csak az a baj, hogy ha vannak gyerekeid, pályaudvarnyira nő az a végállomás. Mert mindnek kell lakás, külföldi egyetem, akár verseny a nászokkal, ki támogatja jobban a gyerekeket … korlátlan pénzt tudnak felszívni. Van egy O’Henry novella, ahol a gazdag ember a sztori elején azon izzad, hogy hová jótékonykodja el a pénzét, aztán a fia megszökik valakivel, és a sztori végén boldogan csökkenti a munkásai fizetését, hogy azzal is több pénz maradjon majd az unokájának.

  Nehéz azt mondani, hogy a gyerekeidbe invesztálni egy pont felett már nem éri meg. De persze akár húzhatsz is egy határt, mindenki kap ennyit és kész, a többit keresse meg magának.

  Soros jut még eszembe, aki úgy indult, hogy 1 millió dollár kell ahhoz, hogy független filozófus lehessen. Aztán szomorúan konstatálta, hogy ezerszer jobb spekuláns, mint filozófus …

 • V
  na de pont errol szol a cikk, hogy sem Breitling nem boldogit sem a replika. A Breitlinget maganak veszi az ember, a replikat a szomszednak. De egyik sem kell a boldog elethez
 • Bkk
  Kérdésem az átlagnál jobban keresőkhöz, mondjuk nettó 400 felett.
  Kocsival jársz dolgozni? Vagy ugyanúgy elvegyülsz a metrón?
 • matetoth

  a “+” nem kell bele és az itteni nevemet kell érteni a “nickem” alatt.

  az 1993-on azért lett beletéve, mert mikor regisztráltam, akkor ez volt a legfiatalabb 18 év feletti.

 • kisbolygó
  Kedves Miklós!

  Egy apró technikai észrevételem lenne. Volna rá lehetőség, hogy a kommenteket időrendi sorrendben lehessen olvasni a posztok alatt? Azaz a legutolsó bejegyzés lenne olvasható legelsőként? Sokat kell keresni, hogy megtaláld a még nem olvasottakat. Köszönöm

 • Kmiki
  OFF
  index.hu/belfold/2020/01/30/szeitl_gergely_eltunes_buda_thai_chi_penz_hozam/

  Egy ujabb szomoru es tanulsagos tortenet.
  Mar megint azok a garantalt magas hozamok..

 • sityak
  Gunnerwater.
  Szívemből beszélsz. A mi helyzetünk is hasonló. Normális bérelt lakás, ötéves, nem kirívó autó (5-6 évenként cserélve, soha plusz javítási költséggel), igaz, egészséges étkezés + utazások. Körülöttem a kisebb jövedelműek mindnyájan súlyos SUV-okban, eladósodva a kelleténél nagyobb ház miatt, díszes alkoholválasztékkal a szekrényben 🙂 Röhej. Mintha nem is gondolkodó lények lennének, hanem robotok.
 • Zabalint
  Én az egyik véglettel sem tudok azonosulni az itt elhangzott vélemények közül. Mert egyetértek a cikkel, hogy el kell tudni engedni a pénzt, mert sokkal fontosabb dolgok vannak az életben. Ugyanakkor amit a világ egyik legsikeresebb embere a saját életében csinál, az akkor is teljesen máshogy kell működjön egy nála sokkal kevésbé sikeres ember életében. Aki majdnem éhezik, annak tényleg nem az a célszerű, ha elengedi a pénzt, de nem is az, ha rinyál, hanem igenis nála fontos prioritásnak kell lennie a pénznek, hogy tegyen a magasabb jövedelemért. A lényeg, hogy felfelé haladva a pénz prioritása csökkenjen más dolgokhoz képest. Ez persze sajnos a legtöbb embernél nem így van, “Neo” tényleg jó példa.
 • Zabalint

  Szerintem egyre kevésbé jellemző, hogy ugyanazon a munkaerőpiacon, ugyanabban a szegmensben a multik jobban fizetnének, mint a kisebb cégek. IT szektorban szerintem a legtöbbet és a legkevesebbet is kicsi vagy közepes cégek fizetik, a multik meg az átlagot.
 • Zabalint

  De konkrétan Dzsudzsák, legalábbis kívülről nézve akkor is jó ellenpélda, mivel ő az aktív éveiben feltűnően kezdte szórni a pénzt, és ezzel párhuzamosan vállalt “szakmailag” kisebb kihívást jelentő, de jobban fizető “állásokat”. Tehát, hangsúlyozom még egyszer kívülről nézve, nem látunk bele a pénzügyeire, nem arra példa, hogy az aktív évei alatt megszedi magát, hogy utána egész életében megéljen. Nem csodálkoznék, ha visszavonulása után pénzszűkébe kerülne, vagy csókos állami, sportszövetségi vagy sportdiplomáciai állást kapna. Vannak élsportolók, akik tudatosan gyűjtenek a visszavonulásukra, egy ilyen emberről hallotam, hogy ennek a blognak is aktív olvasója, de Dzsudzsák esetében nem hiszem, hogy erről lenne szó, bízok benne, hogy tévedek.
 • min
  Tök jó cikk, nehéz megtalálni az egyensúlyt, a munka, élvezet, szabadidő, hivatás, pénzfelhalmozás között. Azért, hogy hosszú távon olyan életszínvonalon élj ami számodra kielégítő, élvezd azt amit csinálsz, mindezt olyan kapcsolatrendszerben (család, barátok) amit szeretnél. Ezt megtalálni szerintem csak az önismeret fejlesztésével lehet. Sokszor megjelent a gondolat itt a blogon, hogy ha elinflálod az életszínvonaladat (mindig elköltöd amit keresel), akkor valójában soha nem leszel elégedett, mindig lesz egy következő cél, mindig “nyomorogni” fogsz. Nyilván nehéz elérni azt a szintet amikor a pénz már nem “számít” és ez egyénenként teljesen más, de kevesebb köze van hozzá a pénz mennyiségének, mint az önismeretnek. Ha ez sikerül, akkor ez után a pénzkeresés valóban egy mérőszám lehet arra, hogy amit csinálsz, azt jól csinálod-e.
 • Zabalint
  Más:
  Nemrég olvastam végig Faludy György három önéletrajzi könyvét, és nagyon sok szempontból szimpatikus volt az életszemlélete, viszont azért megfordult a fejemben a pénzügyi aspektusa is az életének. Őt tényleg nem érdekelte a pénz, de annyira nem, hogy sokszor volt emiatt padlón (nyugati éveire gondolok, itthon nem emiatt került padlóra…). Szerintem ő jobb példa az “engedjük el a pénzt” hozzáállásra, annak pozitívumaival (sosem görcsölt rajta) és negatívumaival együtt. Keanu Reeves-nél az anyagi helyzetéből kifolyólag csak a pozitív oldal csúcsosodik ki.
 • axt
  Bár nem teljesen értem, hogy ez miért fontos, de legyen: én kocsival. Viszont előtte nagyon sokáig tömegközlekedtem. Mondjuk sosem szerettem a tömegközlekedést ez igaz, és leginkább a higiéniai része miatt. Pl. amióta autóval járok, sokkal ritkábban dobom szennyesbe a ruhámat, mert nem érzem annyira koszosnak, mint mikor tömeggel utaztam. Vagy nem ragad a kezem a mocsoktól, miután leszálltam a szerelvényről. Természetesen a fő oka nem ez, hogy autóra váltottam, hanem az, hogy változott az élethelyzetem, amit meg kellett oldani, és autóval harmadannyi idő a napi utazásom, mint egyébként tömeggel lenne.
 • WLaci
  Én kísérleteztem a villamossal (Hűvösvölgy-MOM), de az átlagmagyar olyan bunkó sajnos, hogy visszaszoktam autóra. Egyszer a villamosvezető is vmit bekiáltott a hangszóróba: “Ájjanak má’ bejjebb az ajtókbó’!” stílusban. Kösz, ez nekem nem kell. Bécsben, Prágában tömegközlekednék.
 • Adamantium
  A feleségemmel összesen (cafe, bónusz, mellékállás beleértve) alulról verdessük a havi nettó 1 milliót lassan. Bp-n élünk, nincs autónk (pedig garázs van), BKV-zunk, bármikor ülhetünk melletted vagy veled szemben. De ismerek 10+ olyan hozzám hasonló multis rabszolgát, akik ugyanígy tesznek, hiába van meg a 4-600 nettó. Azért itt olyan emberekről van szó, akiknek jól elérhető a munkahelye tömegközlekedéssel. Nincs pofám fél óra BKV-t 15 perc autóra cserélni (+stressz).

  Néha gondolkozom egy olcsó (1-2 milliós), jó állapotú használt vételén családlátogatásokhoz, vidéki kiruccanásokhoz, idővel muszáj lesz. Városon belül egyáltalán nem derogál – az egyébként mocskos, lepukkant, csövesekkel és ápolatlan, tolakodó prolikkal teli – buszra, villamosra, metróra felszállni, de kicsit úgy érzem, be vagyunk zárva autó nélkül. Akár egy vidéki wellness-be nem indulok el szívesen vonattal.

 • Laney
  Nagyon jol megfogalmaztad, es nagyon egyetertek azzal, amit irsz!
  En elvegyulok. Gondolkodtam egy 10-12 eves kisauton a parommal kozosen. En csak partizezer forinttal keresek tobbet, mint o, igy egy 1-1.2 millio kozotti kisauto lenyegeben alig kerulne tobbe, mint egyhavi keresetunk kozosen, de aztan elvetettem, mert a 9500 forintos BKK-val akkor sem nagyon tudna versenyezni, ha idoben jobban jarnank az autoval. Viszont a tapasztalat azt mutatja, hogy autoval joval lassabbak vagyunk (Limoval parszor kiprobaltuk). Ezert elvetettuk az otletet.
 • zs

  Szakorvosjelöltként másodállással évi átlagban havi 600 nettó. Ebben van havi 6 ügyelet, munkanaponként 12 órát dolgozom (2500 Forintos nettó órabér, (Németországban 1 millió nettót keresnék napi 8 órában).
  A feleségem gy.ped.ként és fotósként havi 250 nettó. (napi 6 óra munka).
  Lassan 3 éve vezetem a családi költségvetést. Jelenlegi megtakarítás havonta 300k állampapírba, 2x20k lakástakarékba, 10k unit-linked 😀 (havi 50k-ról csökkentve 3 év után), emellett időnként bitcoinba is beruházok szigorúan hodl stratégiával.
  Szülői támogatás nélkül nem élnénk itthon (lakás ahol jelenleg lakunk (nem fizetünk albérletet), autó amit használhatunk).
  Mindketten bkk-val járunk, később sem fogunk autóval közlekedni Bp-en. A feleségem fizetéséből igyekszünk megélni (nem veszünk havonta nagyobb értékű dolgokat sem.).
  Miklóstól eddig is sokat tanultam, nagyon jó ötlet volt ez a blog!
 • Kiszamolo
  Adam, néztél már autókölcsönzőket? 3 milliós autók napi 7-12 ezer forintért. Több nyitva van hétvégén is.

  Ha évente háromszor kell autó, nehogy vegyél.

 • OOP
  Én céges busszal járok. Szerintem ez a sorrend: tömegközlekedés < autó < céges járat. Nagy előnye az utóbbinak, hogy jól szituált emberek utaznak rajta és pont ott tesz le ahol kell. Plusz nem kell a vezetésre koncentrálnod, hanem olvasgathatsz, sorozatozhatsz.
 • Adamantium
  Köszi a tippet, de nem igazán néztem még, mert pár alkalomra kölcsön tudunk kérni autót a családban, csak már kezd ciki lenni. Azért évi 3-nál többször használnánk, ha lenne saját. Havi 2-3-szor vidéki (nem világvége, csak tömegközlekedéssel már pont kényelmetlen) szülők meglátogatása benne van, nagy bevásárlás is könnyebb lenne (most inkább felhozatjuk a Tesco-s futárral). Én azt is várnám a dologtól, hogy gyakrabban elindulunk spontán is. Most hiába nincs gyerekünk vagy hasonló “akadály”, nem tudjuk megtenni azt, hogy elugrunk megnézni a siklósi várat vagy a bivalytöcsörményi kolbász- és pálinkafesztivált, nem is beszélve az alpaka panzióról, pedig gyakran kedvet kapunk hozzá.
 • BP_propertymarket_scrood_up_a_generation

  Multis vezetőként nálam tömegközlekedés. De ennek inkább kényelmi okai vannak, mintsem anyagi: bkv-val 10 perccel hosszabb és ott kényelmesen hallgatok, olvasok vmit és nem araszolok a dugóban.

  Sajnos a Bp-i lakáspiac most egy generációt nagyon nehéz helyzetbe hozott: 60M egy normális lakás, de gyerekkel már inkább 70M a szükséges méretek miatt. Ez 2 jó fizetéssel is nagyon sok.
  Mi a párommal gondolkodunk azon, hogy leköltözünk vidékre, 35M-ért veszünk egy szép lakást (ez a pénz már megvan és a legtöbb vidéki városban egy nagyon szép 70-80 nm-re elég) és onnantól nyugodtan élünk, a mostani 10 óra helyett 6-8-at dolgozva. Egyedül a jövendő gyerekeim lehetőségeinek szűkülése, ami most visszatart.

 • BTM
  Közösségi közlekedés, naponta 2×35 percet. Utána kézmosás. Nem értem a parát.
 • Szabolcs
  Bkk
  2020-01-31 at 06:36

  kocsi vs. bkv.: Gyerek kidob kocsival, utána 3-4 perc gurulás a hévig. És utána is tömegközlekedés, sok (3) átszállással 🙂 Így is a leggyorsabb, külső pesti kerület-belváros 35-45 perc.
  Nem pénz kérdés ez Pesten belül, szerintem. Vagy legalábbis nem kéne, hogy az legyen. Hanem irány és idő függvénye.
  Fejlődhetne, tisztulhatna a BKV, de teljesen használható. Ja, és a vonat is játszik a havibérlettel Pest közig határon belül, ugye tudja mindenki? Persze ez még kötöttebb irányt feltételez, cserébe baromi gyors tud lenni.

  Ezzel együtt (NEM dolgozni) sokszor praktikusabb a kocsi, mert ha nem sugárirányban mozogsz, akkor eléggé beszűkül a választék, és lassul a tempó.

 • axt
  Hú akkor én ezt túlgondoltam 🙂 A Gmail-nek van ugyanis egy olyan sajátossága, hogy az email címbe rakott + jel utáni részt nem tekinti az email cím részének, ezért ugyanoda továbbítja, mint az enélküli cím. Te is kipróbálhatod, ha küldesz magadnak emailt a nicked+1993@gmail.com címre (tedd bele a plusz jelet!), meg fog érkezni a nicked@gmail.com-ra. Ezt leginkább azok használják, akik le akarják nyomozni, hogy kik adták tovább az email címüket a spammereknek pl. megadod az email címedet egy boltban úgy hogy nicked+boltnév@gmail.com és ha erre a címre küldenek spamet, azt látod és akkor tudod hogy ki adta tovább a spammereknek. Persze sajnos a legtöbb spammer nem hülye és emiatt kiszedegeti az email címekből ezt a részt. Kis trükk, néha beválik. De akár kategorizáláshoz is jó, ha külön mappákat hozol létre mindegyik + jel utáni részhez, amit megadtál másoknak.
 • gyurka
  Motoros időben motorral(20p), télen máv+bkv(50p) időben nekem kb megegyezik az autóval(45p); így időben nem vészes, költsége töredék, +olvasni is tudok közben