Temetési tudnivalók

Az élet sajnos olyan, hogy egyszer mindenki meghal. A legtöbben váratlanul, mert ha tudjuk is, hogy egy idős vagy beteg ember egyszer meg fog halni, a legtöbben akkor sem készülnek fel rá.

S ebben az esetben ott állunk, hogy azonnal kell intézkedni az elszállításról, hűtésről, temetésről, van pár napunk, hogy mindent elintézzünk. Miközben azt sem tudjuk, mit is kellene intézni és hol.

Nem is tudjuk, reális-e az az ár, amit fizettetni akarnak velünk, mennyibe kerülne máshol vagy milyen alternatíva lenne elérhető.

Ezért gondoltam, jó lenne írni egy cikket erről a témáról. S mivel pont felbukkant a hozzászólásokban, nem is húzom tovább.

Azonban szerencsére még én sem tudok semmit a témáról, amit megoszthatnék veletek, ezért most ti jöttök.

Írd meg a hozzászólásokban, mikkel szembesültél, mire mennyit fizettél, hogyan csinálnád ma másként, ha már tudnád azt, amit ma tudsz. Mit rontottál el, mit csináltál jól. Mennyibe került a végén az egész temetés, mi az, amin tudtál volna spórolni, vagy éppen ellenkezőleg, inkább fizettél volna, hogy az is el legyen intézve. Temetés utáni ügyintézés, végrendelet, hagyatéki tárgyalás és a többi.

Ha összejön kellően sok és tartalmas hozzászólás, a lényeget majd átemelem a cikkbe is.

Kapcsolódó cikk, ami szintén fontos:

Felkészülni a váratlanra

Az elfelejtett pénzek

Beszélnünk kell róla

Share

84 hozzászólás

 • jurta
  Folyt.

  * Amelyik hozzátartozóval sosem ment az őszinte beszélgetés, azzal nagyon valószínű, hogy haldoklóként sem fog, így a fontos “rendelkezés” és az adatátadás, amiről Miklós és sokan mások is hangsúlyoztok, elmarad. (Mi mondjuk a családtag gyógyulási esélyeit próbáltuk maximálni azzal, hogy a másik kimenetelről nem beszéltünk vele, ő meg nem akarta felhozni, de utólag kárnak tartom. Szebb lett volna megbeszélni vele, hogy a házastárssal közös számláról szeretnénk most elutalni a pénzt, mint megtenni, mikor már öntudatlan volt; tudni, van-e kívánsága a temetkezésre, mint utólag találgatni.)
  * A holmiját mindenki maga tartsa rendben és amire nincs szüksége, attól ő maga SZABADULJON MEG. Említett családtag után 8 hónapig pakoltunk, a négy örökösből rajtam kívül mindenki teljes munkaidőben dolgozott, nagyon nem hiányzott ez senkinek.

 • jurta
  És egy OFF, bár épp a példának használt haláleset következménye. Jelenleg nincs körülöttem magyarországi könyvelő, akit gyorsan meg tudnék kérdezni.

  Örököltem egy ingatlanrészt X forint öröklési értéken, majd eladtuk nyereséggel, most kell adóznom belőle (május 20. 🙂 ) De a hagyatékban volt sok minden más is – rám eső teljes értéke Y Ft volt.

  Az eladási árból a szerzési érték mellett levonhatók a szerzés költségei is, a hagyatéki eljárás költsége, ami Z Ft volt, gondolom, egyértelműen az. Az eljárás költségének a hagyatékelem értékével arányos részét számolhatom el csak (Z * X/Y), vagy az egészet (Z), vagy van valami jogszabály szerinti speciális számítás vagy elv? Légyszi, küldjetek hivatkozást, ha van mire, ne csak “úgy tudom”-ot.

  Az 5 éves szabályt ismerem és az jól is dokumentált az idei bevallás kitöltési útmutatójában, amiatt ne fáradjatok.

 • mitel hentes
  Nagyvonalúságot javaslok, és türelmet. Több rokon temetését egyedül fizettem, a többi örökös pedig csak pislogott mint hal a szatyorban, hogy majd a papa-mama hagyatékából fizetik a rájuk eső részt. Elengedtem. Ők is tudják, és örültek. Jól tettem, mert több éve tart a hagyatéki eljárás, és már a papa-mama (időközben szintén elhunyt) testvéreinek gyerekeit kutatják fel, de még a hagyatéki közjegyzőhöz sem került át az ügy, hanem több falusi önkormányzat ügyintézője ül az ügyön.

  Egyébként kb. 200 ezer Ft-ban volt az – elhunytak által kért hamvasztással, és a kért sírhelyre való temetéssel együtt – a teljes szertartás, darabonként értve az összeget.

 • Tamás #2
  @kiszamolo viszont ha a közös számlanyitáskor meg volt jelölve a halál esetén kedvezményezettnek a feleség/férj akkor nincs zárolás. De ez csak néhány éve lehet, legalábbis amikor 2016-ban nyitottuk a számlánkat, akkor pont ezt magyarázta az ügyintéző.
 • Madárarc
  Budapesten 5 éve hamvasztás és lebomló urna kb. 50 ezer Ft. volt. Ebben a temetés nincsen benne, azt magunk intéztük.
 • Omnisapient
  Édesanyám másfél éve halt meg. Végrendeletet elõször halála elõtt közel 10 évvel írt, abban rendelkezett minden kacatról, majd halála elõtt kb fél évvel, amikor már érezhette, hogy ez hamarosan számítani fog, ismerõs közjegyzõ javaslatára egyszerûsítette. Mivel ereje már alig volt, kérése szerint átfogalmaztuk, kinyomtattuk, hogy amikor lesz ereje, leírja úgy, ahogy a közjegyzõ javasolta. Erre már nem került sor. Így fél évvel a temetés után a hagyatéki tárgyalásra a régit vittük és elmondtuk, hogy mi lett volna az újban. Majd jött az aduász: az örökösök egyezségével felül lehet írni a végrendeletet, így a régi végrendelet helyett abban egyeztünk meg, amit anyu végül akart. Egy nyaraló felén és egy lakás felén osztoztunk négyen (apu és hárman testvérek).
 • Omnisapient
  Az orvosi kamara minden tagjára köt életbiztosítást, ez anyu esetében 4 kilót fizetett. Ez majdnem teljes egészében fedezte a temetés költségeit. Ezen felül volt még a mise kb. 12 ropi és a halotti tor. Tatai temetkezési vállalkozó intézett mindent (a mise és a pap kivételével), nagyon nagy segítség volt szolgálatkészek voltak. De a pappal ôk sem bírtak. Apuval “csak” a papot és a misét kellett intézni, de, hogy finoman fogalmazzak, azt mondom, hogy azzal, hogy anyukám római katolikus temetést kért, komoly próbatétel elé állított. Csak azért nem tértem ki a hitembôl, mert nem vagyok hívô.
  A sírhelyet az elkövetkezô 25 évre kell megváltani és mivel anyukámat a nagyszüleim mellé temettük és azt a sírhelyet alig pár évvel korábban váltottuk meg, így csak pár évet kellett ráfizetni. A síron csak fakereszt van, így a sírkôvel nem kellett bíbeblôdni. Látom, ez komoly egyszerûsítés.
 • Matetoth
  Nem tudom, h regen hogy volt, de mar nem lehet kozos szamlat nyitni, csak adhatsz egy teljes jogu meghatalmazottat, ami mas, mint a halaleseti. Szoval megy az egesz a levesbe.
 • szifonkutya
  Azért azt halkan hozzátenném, hogy az itt többek által abszolút természetesnek vett haláleset utáni ATM kp. felvételek nem sokban különböznek attól, amikor az elsőnek érkező rokon átforgatja a lakást és felkapja a készpénzt. Konkrétan bűncselekménynek hívják. Láttam már végrendelet előkerülése utáni házkutatást, majd őrizetbe vételt. Nem árt azt sem tudni, hogy az ATM-ek szépen lefényképeznek minden egyes versenyzőt.
 • Alma
  Az elhunyt számlájáról való kézpénzfelvétel témához: anyósom a többi rokonnal megbeszélve, a temetés költségeire vett fel így pénzt (hivatalos hozzáférése volt a számlához, ha jól tudom, de ő nem volt tulajdonosa). Hát, a hatóságoknak nem igazán tetszett a dolog… Nagy balhé azért nem lett belőle.
 • Andi
  Nálunk az élettárs vett le 20.000 Ftot kártyával apám számlájáról, miután apám meghalt. (30 éve ismerjük egymást)
  Ilyen piszlicsáré összeget lopni ilyen undorító módon…
  A közjegyző húzta a száját, persze nem jelentettem fel, de a kapcsolatot megszakítottam.
 • SajtosMakaróni
  OFF TOPIK!

  OTP NYESZ számlára lehet venni PMÁP-ot!
  Gondolkodom zsákoláson, a kérdés, hogy osztalékadó van NYESZ-en, KAMATADÓ is van rajta?

  Előre is köszi

  @Kiszámoló hozzászólásokat miért nem számozod? Sokkal jobban követhető lenne számomra, hogy hol tartottam a hozzászólások között.
  Üdv

 • jurta
  Egy mamut is tud emberséges lenni:

  Elhunytnak volt néhány MFt bankszámlaegyenlege és pár ezer Ft hitelkártya-tartozása az OTP-nél (halála után hamar törlesztettük, tartozás nem is nőtt tovább, de a hagyatéki eljárásban csak a halál napján fennállt egyenleg számít).

  Közjegyző a törvény szerint a tárgyalásra idézte a bank képviselőjét mint hitelezőt, akik, gondolom, a napi több tucat ilyen levelet el sem olvassák.

  A hagyatéki végzés 15 nap múlva emelkedik jogerőre, vagy ha a tárgyalás végén minden érintett lemond a fellebbezés jogáról, akkor másnap. Távol levő bank ezt nem tudta megtenni, egyikünknek pedig nagyon kellett a pénz.

  Teljes reménytelenséggel hívtam fel hazánk nagybankját, az ügyintéző azonnal közölte, hogy az OTP előtt ismert a probléma. Talán munkaidőben és személyesen kellett újra bemenni (?), de a központnak szólva órákon belül kiállították a fellebbezésről lemondásukat.

 • Tin
  Andi, ha 30 évig egy háztartásban éltek, akkor én ezt nem nevezném lopásnak. Vagyoni közösségben éltek, és ez egy nagyobb(közepes) bevásárlás ára… Vagy a hűtőben külön polcuk volt?
 • Heq
  Sajnos elég friss történeten keresztül ismerhettem meg a témát, és megsztanék olyan tapasztalatot, amit más még nem írt.
  Nővérem kb. 2 hónapja hunyt el Érden. Kívánsága értelmében a hamvait ketté osztották, és 2 temetése volt; egy a szülővárosában, és egy Budapesten.
  Megkerestünk egy érdi temetkezési vállalkozót, hogy bonyolítsa le a temetést. A hamvak fele szóróparcellában lelt végső nyugalomra, a másik felét leszállították a szülővárosba (kb. 200km Érdtől). Ezért kiszámláztak közel 500.000.- Ft-ot, amiből csak a szállítás 125.000.- Ft volt, ami nevetséges. Ráadásul mindezt egy sima kartondobozban, mindenféle kegyeleti szempontot mellőzve.
  A másik nagyon visszatetsző tapasztalat, hogy a temetkezési vállalat ügyintézője (és ez nem csak az érdi, hanem a helyire is igaz) olyan stílusban tárgyalt velünk, mintha a piacon akarnánk tőle venni egy zsák krumplit.
 • Trevor
  Dél-alföldi kisvárosban, 2011-ben temettünk hamvasztással, egyszerű urnával, hazavitellel. A díja 92 ezer forint volt, amelyre részletfizetést is lehetett kérni az önkormányzattól. Az örökséget a családi ház és egy kis darab föld képezte, a hagyatéki eljárás közjegyzői díját pedig 35 ezer forintban állapították meg, amit viszont egyben kellett kifizetni. Nagyjából ennyi, más érték, számla nem volt a nevén, az örökös egyértelmű volt, így viszonylag zökkenőmentesen ment az egész.
 • DominoMost
  Off: Nálatok megy a Telekom alkalmazás? Nálam tegnap reggel óta nem, pont mikor a Domino most lejárt… 🙁
 • BMikós
  Sziasztok! Sok hasznos hozzászólást olvastam most ami meglepett pozitívan. Köszönöm mindenkinek.

  Jo ha tudjuk:
  – bankszámlára, egészségpénztárra, nyugdíjpénztárra lehet elhalálozási rendelkezést adni.
  – LTP számlára, Értékpapír számlára, TBSZ, NYESZ számlára nem lehet adni elhalálozási rendelkezést. Itt a jogerős hagyatéki végzést meg kell várni az ügyintézéshez.
  – egyre több embernek van külföldi szolgáltatónál valamilyen számlája. (Revolut, stb) Hogy itt hogy megy az öröklési eljárás ( ha nem tudjuk a kódokat) azt érdemes megkérdezni, lehet fordíttatni kell a hagyatékit meg a többi iratot, stb. Ezt is érdemes megtudni.

  Személyes tapasztalat:
  Van munkáltató aki az elhunytat saját halottjának tekinti. Ez esetben a temetési költségeket ők állják. Kevés ilyen van, nekünk ez nagy segítség volt.

 • Református
  Nagymama otthon halt meg. A temetésen egy református tiszteletest kért fel a család, hogy mondja el a gyászbeszédet. 2017 -ben szemrebbenés nélkül elkért 37 000 forintot. Egy “kicsit” több volt, mint amire számítottam.
  A hamvasztásos temetés össz költsége Bp-en kb 250 000 ft volt. Amin még meglepődtem, az az, hogy hamvasztást kértünk, de mégis felszámoltak több nap hűtést.
  Az is zokon esett, hogy a “déltepsi” kórházban volt a hamvasztás és azt mondja nekem telefonba akivel beszéltem, hogy vagy vigyek be 2 lepedőt amiben elhamvasztják, vagy fizessek darabonként 2500 forintot a lepedőkért.
  – – – – –
  A bankok a hitelkártya tartozás kamatozását a halotti anyakönyvi kivonat bemutatása után a halál napjával leállítják. Ha rendezni szeretné valaki a tartozást, akkor nem szoktak akadékoskodni hogy ő-e az örökös, vagy sem.
 • Panasonic

  Hasonló cipőben járunk mi is. Adótanácsadóval egyeztetve a az ingatlanra eső hagyatéki költség lett levonva, nem az egész. Törvényhelyet a tanácsadó nem jelölt meg.

 • szifonkutya
  Tin: mármint SZERINTED éltek vagyonközösségben. Annyira jó ebben a blogban, hogy mindenféle információ nélkül mondanak emberek véleményt vadidegenekkel történt esetekről. Csodálom amúgy, hogy a hova is tegyem a papa szabad 100 millióját jellegű kommentelők itt nem jelentek még meg :-))
 • gaborr
  nincs kamatadó NYESZ-en.
 • BB
  Csak pár dolog:

  Közjegyzőknél úgy tudom relative olcsón letétbe lehet helyezni végrendeletet, ami azért jó, mert a hagyatéki eljárás kötelező része, hogy lekérdezik ebben a rendszerben (Végrendeletek Országos Nyilvántartása), hogy az elhunytnak van-e letétbe helyezett végrendelete. Tehát ez akkor is előkerül, ha senki nem tud róla (és még biztosan hiteles is).

  A szolgáltatók (net, tv, közmű, stb.) jó része rugalmasan kezelte azt a problémát, hogy lemondtam/szüneteltettem az elhunyt nevén lévő szolgáltatásokat, pedig a hagyatéki tárgyalás végéig erre azt hiszem nem lettem volna jogosult (ráadásul nem is én voltam az egyetlen örökös). Még azokat is engedték lemondani, ahol hűségidő volt. Szóval ezt a részét a korrektnek éreztem.

 • BB
  folyt:
  Bankszámlánál simán kiutalják a hagyatéki tárgyalás után az örökösöknek. Értékpapír számlánál ez nehezebb, mert kell hozzá egy olyan értékpapír számla, amire átrakhatók az ott szereplő papírok, ami sok esetben csak az adott bank azonos értékpapír számlája, amit csak azért kell megnyitnia minden örökösnek, hogy legyen hova áthelyezni, mert aztán visszaváltja, felveszi a pénzt és megszünteti.

  Temetőnként eltérő, hogy milyen lehetőségek vannak, de az ember nem is gondolná, hogy mi minden van (pl elektromos kiskocsival vigyék a koporsót vagy vállon, akik elhelyezik dobjanak-e virágot a koporsóra, legyen-e zene, vagy élő ének, stb.)

  Kriptánál lehegesztett fémbetétbe kell rakni az elhunytat, azaz nem elég a koporsót megvenni. Ez pluszköltség.

  Van olyan temető, ahol az ÁNTSZ már nem engedi a földbe temetést csak a hamvasztást (pl mert x évente magas belvizes terület).

 • Rissa
  Halál esetén, amennyiben az illető kórházban hal meg az alábbi teendők vannak: felhívnak nem túl együttérzően, és közlik a családtag halálát. Utána elmondják, hogy mikor kell bemenni (1-2 nap múlva). Itt jön rögtön az első költség, hűtés/tárolás/ügyintézés kb. 15 ezer Ft (8 munkanapra). Azt ki kell fizetni, utána kiadják a halottvizsgálati bizonyítványt több példányban és ezzel először az önkormányzat anyakönyvi hivatalába kell menni, ők állítják ki a halotti anyakönyvi bizonylatot (INGYENES). Az illető születési anyakönyvi kivonatát kell bemutatni. Utána kell menni a temetkezési vállalkozóhoz – mielőbb. A kórházban a patológián megkérdeztem, hogy milyen árkülönbségek vannak temetkezési vállalkozók között és mondták, hogy vannak ám jelentős különbségek, de rögtön ajánlottak 1-2-t, amik a legolcsóbbak, így azok közül választottam. Neten rá lehet keresni “olcsó temetés” címszóval. De megkérdeztem a Bp-i Temetkezési Intézetet is, ők 30-40%-al drágábban vállalták volna. Csak hamvasztást kértem, az urnát hazahoztam (családtag kérése), ez 2017-ben (Bp) 58ezer Ft volt. Közben elindítják a hagyatéki eljárást, avagy megküldik a Nyilatkozatot, amiben a vagyontárgyakról kell nyilatkozni. Amit nem tudtam: a temetés költsége levonható a hagyaték összegéből! De egyes cégek ki is fizetik.
 • Rissa
  folyt-
  A családtagnak volt bankszámlája, amelynél úgy tudtam, hogy haláleseti rendelkező/kedvezményezettként lettem megjelölve, így oda is hamar elmentem. Aztán kiderült, hogy csak sima rendelkező vagyok, így zárolták a számlát. Pedig meg mertem volna rá esküdni, hogy haláleseti rendelkezőnek állítottak be (egyszer direkt megkérdezték, hogy kérjük-e ezt az opciót). Erre mindenképpen érdemes odafigyelni, mivel nekem csak azért kellett a közjegyzőnek fizetni, mert ezt rosszul tudtam, ill. volt a bankszámla. A hagyatéki tárgyalás 4-5 hónap múlva volt. Erre mindenképpen nagyon oda kell figyelni! Egy bizonyos kor fölött talán érdemes a vagyoni viszonyokat is tisztázni, elosztani, átíratni. Tudom, ez sokaknál tabu téma, holott a halál hozzátartozik az élethez. Szóval, ennyit a pénzügyi részéhez.
 • józsenzbazsen
  “A szolgáltatók (net, tv, közmű, stb.) jó része rugalmasan kezelte azt a problémát, hogy lemondtam/szüneteltettem az elhunyt nevén lévő szolgáltatásokat, pedig a hagyatéki tárgyalás végéig erre azt hiszem nem lettem volna jogosult (ráadásul nem is én voltam az egyetlen örökös). Még azokat is engedték lemondani, ahol hűségidő volt. Szóval ezt a részét a korrektnek éreztem.”

  Nem teljesen. A magyar öröklési jog szerint az örökös “ipso iure” örököl, az örökhagyó halálával megszerzi a hagyatékot. A hagyatéki eljárás és a közjegyzői végzés jogilag egy deklaratív eljárás. Ezért pusztán jogilag bármelyik (végzés szempontjából nézve: leendő) örökös – akik szintén jog szerint egyetemleges örökösök – intézkedhet a hagyatékkal kapcsolatban. Természetesen az általános kárfelelősség szabályai szerint. (Mondjuk nem illik lemondani az előfizetéseket, ha egy másik örökös marad az ingatlanban…)

 • András
  Fura hogy még senki nem írta: közeli hozzátartozó temetési költségeit el lehet számolni önsegélyező pénztárból. Sírkövet is.
 • Tamás
  “Aztán kiderült, hogy csak sima rendelkező vagyok, így zárolták a számlát. Pedig meg mertem volna rá esküdni, hogy haláleseti rendelkezőnek állítottak be (egyszer direkt megkérdezték, hogy kérjük-e ezt az opciót). ”

  Banknál szerintem adnak róla papírt eleve – legalább az olasz banknál mintha így rémlett volna – nekem a lepkésnél van az önyp, manyup-n, erre is lehet (kell) megadni kedvezményezettet.
  Kitöltöttem a letölthető formanyomtatványt, beküldtem, pecsételve visszaküldték és látom is bent az internetes felületen, hogy ki az aktuális kedvezményezett.

 • Vakmacska
  Meglepődtem kicsit, de kiderült közeli ismerős munkája a “mi a teendő” honlap (miateendo.hu), amit a BTI (a budapesti TEmetkezési Intézet) üzemeltet, de a honlap bárkinek hasznos információkat rakott össze érthetően, folyamatában, világosan és lényegretörően, nem csak amihez “szolgáltatás” kapcsolódik. Valóban azt írja le, mi a teendő, ha valakink elhalálozik.

  Fogják nemsokára kicsit hirdetni a metróban (nincs sok büdzséjük rá), szerintem hasznos információforrás, érthetően megjelenítve.

 • Fón
  Nemrégiben elvesztettük édesanyám nővérét. 76 éves volt és nagyon gyorsan elment, nem volt semmi lebeszélve. Ahogy a nagykönyvben megvan írva párnacihában, dunyhában, cérnás dobozban találtunk készpénzt. Nem gondoltuk volna ,hogy ilyen régóta és őhozzá képest ilyen sok pénz “hevert” a szobákban. Aztán jött a következő sokk amikor nem találunk papírokat de a közjegyzőt megkértük,hogy a lakhelyen található pénzintézeteket, postát, stb keresse meg hátha van valami. Első hagyatéki lezárult a fix dolgokkal, aztán lett egy megtakarítás a postán, pót hagyatéki eljárás…. Aztán jött egy megtakarítás a helyi takaréknál és pót-pót hagyatéki eljárás. És amikor kifizettük 3* az eljárási díjat közölték hogy mivel testvérek voltak így 18% adó alá esik…. Egy vagyon volt az egész. Azt már nem is említem,hogy az átíratások (villany,gáz,stb) milyen körülményesen mentek…
 • Mrs Holmes
  Anyukám januárban halt meg, kórházban. Ott 17.800 Ft volt a tárolás-hűtés díja. Utána a temetkezési vállalkozó pedig 75 ezret kért a hamvasztásért és az urnáért, amit odaadott nekünk.
  Bank, közművek: természetesen semmilyen infót nem adtak, mivel nem volt megadva kedvezményezett, de legalább a hitelkártya tartozást befagyasztották a hagyatéki végzés bemutatásáig. A kül. szolgáltatók pedig az első banki visszapattanás után elkezdték küldözgetni a csekkeket, szóval azt mi is tudjuk fizetni. A hagyatéki tárgyalás időpontja még mindig nincs kitűzve…
 • AndrIs
  Ha a hozzátartozótok haldokilk, akkor vetessen le a kártyáról szinte minden pénzt ,csak néhány tiz ezer ft-ot hagyjon,az viszont fontos, mert ha lemegy minuszba addig megy rá tovább a kezelési költség, és folyamatosan megy minuszba amig nincs meg a hagyatéki, mert csak utána lehet törölni.ugyhogy erre viszont figyeljetek!
 • SharkRider
  Kulfoldon bekovetkezett halaleset eseten, a hazaszallitasrol van valakinek tapasztalata?