Több százdolláros van forgalomban, mint egydolláros

Tavaly év végére elérkezett a pillanat, amikor hivatalosan is több százdolláros bankjegy volt forgalomban, mint egydolláros. A számuk megduplázódott a 2007-es válság óta.

  
De nem kell aggódni értük, alig-alig használódnak el a forgalomban, nagyon ritkán kell cserélni őket. Leginkább egy borítékban vagy széfben pihennek egész életükben, ráadásul 65%-uk külföldön található. A negatív kamatok korában nem csak az Egyesült Államokban, de szerte a világon tartják az emberek százdollárosokban a megtakarításaikat.

Kapcsolódó cikk:

Mennyi bankjegy van forgalomban

Share

15 hozzászólás

 • Zsolt23
  Van egy dokumentumfilm (!) a kétdollárosról youtube-on, pontosabban csatorna, sok kétdollárosról szóló videóval. Nagyjából mindegyik azon csodálkozik, hogy miért van ilyen kevés belőle. És látom a táblát, tényleg igazuk van. Szóval miért van ilyen kevés?

  Nekem most az 500-assal van az, hogy 2013-asnál nincs újabb bankjegyem, pedig egy spórolási metódusban elkezdtem 500-asokat gyűjteni. 13/14 db-om van, mindegyik 2014-nél idősebb.

 • Otto
  Érdekes lesz, ha egyszer ezek (meg a többi dollár, amik csak számlán pihennek) forgalomba kerülnek. Márpedig szerintem ez be fog következni, ahogy a baby boomerek nyugdíjba mennek és elkezdik felélni a megtakarításaikat. Nem csak ezt a temérdek készpénzt, hanem a részvényeket/kötvényeket/ingatlanokat stb is. Ráadásul a munkát is abbahagyják, tehát nemcsak a megtakarításaikat dobják piacra, de még termelni sem fognak. Az az érzésem, hogy a következő évtizedben látunk majd most még elképzelhetetlen – akár kétjegyű – inflációt is.
 • Érdekes
  Érdekes hogy milyen sok 20 dolláros van. Ez vajon miből adódik? A 20-as helyett a 10 dollárosra tippeltem volna, mint gyakori pénz.
 • Tevejoci
  Nem kell aggodni..nem kell fosni..:D:D

  Csak eppen elertektelenedik mint a szemet.

 • Kalv

  Köszönöm, hogy végre valaki röviden, tömören leírta azt, ami minden nyugdíj megtakarítós cikknél jár a fejemben. Kell az a megtakarítás, de csak arra feltenni mindent hiba szerintem, mert nem tudhatjuk, hogy mit fog érni. Talán sokkal fontosabb (és nehezebb) az egészség, hogy idős korában is aktív tudjon maradni az ember és ne legyen folyamatosan segítségre szorulva.
 • Okos Ottó
  $20-os gondolom azért van sok, mert az ATM-ek csak huszasokat adnak vissza.
 • Zscc
  2 évig laktam Amerikában, egyszer sem láttam 100-ast (sem kettest). Ahogy egydolláros érmét sem, talán csak egyszer.
 • Kezdő
  Offtopic

  Sziasztok! Valakinek van tapasztalata abban, hogy a KBC-s értékpapírszámlán a devizaváltás (USD HUF-ra) miatti zárolást, hogy a legegyszerűbb és legolcsóbb megszüntetni? A honlapjukon az áll, hogy befektetési alap vásárlás pl. jó erre.

  Aki csinált már ilyet mit szokott konkrétan megvenni?

  Előre is köszönöm, ha valaki tud segíteni.

 • V
  “Ahogy egydolláros érmét sem, talán csak egyszer”
  nem csoda hogy nem lattal egy dollaros ermet hiszen az egy dollaros ami forgalomban van az bankjegy nem erme. Vannak egy dollaros ermek de azok specialis sorozatok gyujtoknek amik valamely esemenyrol / hires emberrol emlekeznek meg. Kereskedelmi forgalomban ezeket nem hasznaljak
 • MÁgoston
  Munkából adódóan sokszor járkálok pár millióval a zsebemben és én kifejezetten értékelnék 100.000-res címletet. Egyébként a többi cikk alapján azt mondom, hogy ne legyen ekkora címlet, de van olyan eset, ahol teljesen fehéren, kényelmi szempontból jó lenne 20.000-nél nagyobb címlet.
 • Családfő
  V,
  Van egydolláros érme kereskedelmi forgalomban, csak nagyon kevés nyilvánvalóan. Kétszer futottam már bele.

  Zscc,
  kettest én sem láttam soha. Százas azért fordul elő néha, de a napi forgalomban valóban nem jellemző, hisz a nagyobb összegeket úgyis mindenki kártyával fizeti. Ha mégis százasokkal, akkor az a pénztárban marad, hisz nincs ok százasokat visszaadni senkinek.
  A kétdolcsisra kíváncsi lennék.

 • FM
  A vaterán 1350 forinttól már beszerezhető a kétdolláros bankjegy 🙂
  Néhány nyarat végigdolgoztan pénztárosként az USA-ban. Jó sok papírpénz ment át a kezem közt. Kétdollárossal két-három havonta egyszer fizetett valaki. Először azt hittem, balami kandikamerás vicc.
 • Unemployed
  Engem leginkább az lep meg, hogy eddig több egydolláros volt forgalomban, mint 100-as.
  Teljesen alkalmatlan fizetési eszköz, mondjuk egy 50 dolláros pólóhoz 2 cm vastag köteget kellene átadni belőle.
  Nyilván az infláció is hozzájárul ahhoz, hogy csökken a fontossága, de őszintén szólva már alig ér valamit, nem lehet venni belőle semmit.
  Azon pedig a legkevésbé sem csodálkozhatunk, hogy a FED által a gazdaságba pumpált 4000 milliárd (4 trillió) dollár egy része végül bankjegyként csapódott ki. Egész pontosan – ha 6 milliárd darabbal nőtt a darabszám, akkor – 600 milliárd dollár került így forgalomba, azaz a FED által pénznyomdában teremtett 4000 milliárd kb. 15%-a végül 100 dolláros formáját öltötte.
 • Tehén úr
  Unemployed, 1 dollar nagyon sok penz, 50 dollarert meg 5 polot kell venni, nem egyet. 🙂
 • Herr Riporter

  Meglepően sok 2 dolláros van forgalomban. Gondolom, ezek nagy része el van téve.
  Van olyan amerikai ismerősöm, aki tőlem tudta meg, hogy létezik 2 dolláros.