Tényleg annyival olcsóbb a bevásárlás Szlovákiában?

Terjed egy ehhez hasonló kép a neten, amiből kiderül, hogy Szlovákiában mennyivel olcsóbb az élet:

Valamiért a tésztát tényleg aranyáron adják itthon, még Svédországban is a felébe kerül a tészta, mint nálunk.

De vajon mennyire igaz ez a többi termékre?

Ma már nem gond összehasonlítani az árakat, ezért megtettem, összevetettem a szlovák és a magyar Tesco online árait. (Kattintásra nagyobb lesz.)

Azt láthatjuk, hogy bár a jelenlegi euróárfolyam mellett valószínűleg olcsóbban jövünk ki egy szlovákiai nagybevásárlással, azért a különbség nem annyira jelentős, mint azt a tészta ára miatt gondolnánk és van olyan is, ami ott drágább lényegesen.

Úgyhogy megnyugodhatunk, csak a tésztamaffia keze van a dologban. 🙂

(Egyébként ha valaki tudja, hogy miért ilyen esztelenül drága minden tészta itthon, amikor máshol fele ennyibe sem kerül, az mindenképp írja meg.)

Share

82 hozzászólás

 • Liv
  Németországban nem a saját márkás, hanem a Barilla tészta kerül 99 centbe. A másik még olcsóbb. Ehhez képest a tesco-s 999 még sokkolóbb.
  Kérdés, mi az oka a magyar áraknak?
 • Romania elorebb van, nem hatrabb
  A roman arakkal vesd ossze. Meg fogsz lepodni

  Vesd össze te. Aztán köszönettel vesszük az eredményt. 🙂

 • Sven
  Ilyen gyenge forinttal is fals az összehasonlítás, mindenesetre a szlovák nettó minimálbér magasabb, mint a magyar bruttó, az átlagbér 1300 euró körül van (kb az mint a magyar) , az infláció viszont harmadával alacsonyabb.
 • Peter
  Lando (Olasz) áruház Barilla 1kg-os 1,3€ volt nyáron nálunk az 500 g már akkor is kb 1.200HUF. Szinte minden olcsóbb volt be is vásároltunk hazafelé nem kevés pénzért. A közeli lejáratú termékek (értsd hetekben mérve) tényleg fillérekért. Növényi tej 0,99€ 1 hónapos maradék szavidővel. Panettone kalács ami kb 2,5-3eFt nálunk 1,3€ szintén 1 havi maradék szavidővel. Ami sokkal drágább volt mint itthon azok a húsáruk, de ez jellemző sok országban. Lengyelországból jöttem haza kb. 3 hete (Krakkó melletti Kaufland). Szinte minden olcsóbb volt. Sok minden a magyar ár kb 2/3-a. Pl Gouda 1kg-os szeletelt sajt 28 PLN (kb 2500 HUF). Prémim müzli 9PLN (<800Ft) kb mint az Aldi gourmet ami most 1.499 (ez is kb 1 éve 800 FT körül volt). Kéztörlő papír1.000 alatt prémium. Ami ott is drágább volt mint nálunk azok a húsáruk. Az igazsághoz tartozik, hogy januártól ott az élelmiszereken tudtommal 0% az ÁFA
 • Ann
  Szeptemberben voltam Szlovákiában beljebb, nem határszélen. Billa árai sokkoltak, veri a magyar Spárt. Főleg a nemzetközi márkák (Heinz, Kinder, HappyDay, Nescafe…), de saját márkás relatíve jobb áron volt, de csak picivel kevesebb, mint itthon. Vaj még drágább.

  Szlovéniába járnak át itt most délen, még nem voltam.

  A Barilla meg mondjon le! Franciáknál 1.19 Ero volt a kilós family pack. Telepakkal jöttem haza. Tésztával.

 • teszta
  Mostanában jópárszor csináltam gyúrt tésztát, negyed-ötöd annyiból mint egy zacskó tészta. És még csak nem is én gyúrom, hanem a kenyérsütőgépet lecsukom idő előtt, és máris ott a tészta, csak ki kell nyújtani és csíkokra vágni.
  1. Elvből nem veszek 1000 Forintért egy zacskó tésztát 2. A frissen gyúrt házi tésztából SOKKAL finomabb bármilyen tésztás étel, akár grízes tészta, akár valami húsos-szószos tészta, akár lasagne, akár bármi. Az áramfelhasználás nem egy bődületes összeg még a csöki nélküli áron sem, olcsóbb is és jobb is mint a zacskós tészta.
 • zorro85
  Amazon.de: Barilla 1.89€ lesz az inkabb. De ketsegtelen, hogy az sem 1000Ft…
 • Endre bá
  Ennyit arról, hogy a rekord magas magyar ÁFA minden nyomor okozója.
  A fast fashion boltokban gyakran szerepel az ár országonként. Érdemes megnézni, a magyar árak gyakran kedvezőbbek.
  A Reserved pl. lengyel cég, és olcsóbb itthon, mint Lengyelországban.
 • promontor
  Mondjuk szerintem a Tesco 999 forintos spegettije elég erősen kilóg felfelé, 4-500 forintért simán lehet spagettit vagy másfajta tésztát találni több helyen is. (Tojástartalomtól is függ, tojás nélkül olcsóbb…)
 • Yggdrasil
  Köszi az összehasonlítást, mi azt a képet látva már komolyan elgondolkodtunk, hogy összedobjuk a benzinpénzt és kigurulunk az első teszkóig némi szárazáruért.
  Annyit tennék még hozzá, hogy a tészta drágulása nem újkeletű. A covid előtt, a boldog békeidőkben jártunk ki Olaszországba rokonokhoz, és hazafelé mindig feltankoltunk Barilla tésztákból, mert pont feleannyiba került ott kint, mint itthon (és itthon akkor volt elképesztő 500 forint egy doboz Barilla tészta). Az okát én sem tudom.
 • NAR
  A negyed centes forint az utóbbi időszakban erősnek számít, nem gyengének 🙂
 • Copywriter
  Ma 15 darabos osztrák termelésű tojást vettem 22 centért darabját. Ami jobb ár, mint a magyar. 1 kg finom paradicsom csomagolt 2.50 EUR. Szeletelt sajt 7.50-9.50 EUR/kg.

  Közben albérlet + 20% áfa + közös + fűtés általány 650 EUR. Áram általány 90 EUR. Vállalkozóként első két évben minimum TB-t fizetek, most jött ki a csekk, 840 EUR/fél év. A1 internet 50Mbit 33 EUR. Korlátlan mobilnet 60 EUR. Gyerek napközi és kaja 90 EUR/hó. GIS tévéadó 25 EUR/havonta. Meki gyerekmenü 5 EUR. Lakásbiztosítás felelősségbiztosítással és jogi védelemmel 40 EUR/hó. KGFB+full Casco 60 EUR/hó. Gépjárműadó 60 EUR/hó.

  Felsorolni is nehéz. Külföldön sincs kolbászból a kerítés, de mindenki szívesen fogadott minket, és itt is mindenki keményen hajt a megélhetésért. Cserébe van orvos és majd nyugdíj. Teljesen felesleges azt nézni, mi, mennyibe kerül máshol, ott kell boldogulni, ahol éltek.Ha nem tetszik,váltsatok

 • Horace
  Tesco Magyarorszag
  Sajatmarkas Hearty Food tojas nelkuli spagetti 1338 Ft/kg

  Tesco UK
  Ugyanaz a teszta ugyanaz a kiszereles £0.46 /kg, ami mai arfolyamon 210 Ft/kg

 • kakukk
  Nem lakom MO -n. Most októberben voltam otthon és dobtam egy hátast az árakon. Svájcban ezekhez hozzá vagyok szokva, de Mo magyar fizetésekből ezek nagyon durva árak. Akadtak termékek amik Svájcban olcsóbbak. Ami azért döbbenetes. Minőséget össze se hasonlítom mert egyáltalán nem ugyan az a színvonal. Kilátogattam a piacra. Beszereztem a magyaros ételadagomat és hőspultban amilyen árakat láttam. Már nincs messze a Svájci árszínvonal. Nekem nem jelentett gondot a kifizetése, ha azt leszámítom milyen béna automata fizető “berendezések” vannak, nem szerették a külföldi kártyámat nagyon. Ausztriában és No, valamint FR -ben vásároltam be az utóbbi időkben. Legbénább fizető automaták FR -ben vannak, de az árszínvonal Mo nőtt a legtöbbet kétségtelenül. Találni bőven olcsóbb magyar termékeket, a baj csak a bér és a minőség fronton van.
 • Kivagyokén
  1 hónapja Barilla tészta Firenzében kereken 1 euró volt 🙂 itthon 1200 Ft a Sparban…
 • Mavásároltamtescoban
  Ezt a tésztás árazást én is néztem, hogy mellette barilla alig drágább, gyermelyi olcsóbb. 1-2 hónapja talán 3-400 körül volt. Mi lehet ennek az oka?

  De pl. élesztőnél is, ha egyesével veszem meg ugyanazt az élesztőt a tescoban, akkor majdnem fele annyira jön ki a egységára, mintha 6-os csomagban?
  Milyen árazások ezek?

  Vagy a folyamatos felfeléárazásba hiba csúszik néha?
  Azért több 1000 vagy 10000 termékből 1-2-öt elrontanak, hát van ilyen.
  Vagy mi ezeknek az oka, hogy ennyire logikátlanul áraznak?

 • TG
  Nekem az ismerőseim eddig Magyarországra jártak olajért, most már tojást és ktumplit is ott fognak venni szerintem 😀
 • Elmint

  Fast fashion árak.
  Ha magyarországon vásárolok, nekem csak a forintban feltüntetett ár releváns, a többi árat a marketing részének tekintem.
  Lehet, hogy a bolt azért címkéz így mert a “jó vásár” érzését akarja kelteni a vásárlóban?
  Nem tudhatjuk.

  Ki fogja azt megnézni, hogy nálunk, és a lengyeleknél is ugyanaz a címke van egy adott terméken?

 • Talán
  Hello,
  A szlovák átlag bér pont annyira reprezentatív mint itthon.Pozsonytól Nyitráig egy külön ország….
  Család nagy része Felvidéken él és szinte mindenért átjártak hozzánk.Legalábbis most nyárig.
  Tesco-t jelentősen előzi a Lidl,Kaufland,Bílla.
  Viszont a sör olcsóbb!
 • Siraly
  Az Ázsia Centerben 1000 a kilós Barilla. 3 havonta veszek 10 kilót.
 • Dani85
  Námetországban élek, korábban (értsd: Covid elejétől számítva) sok tartósélelmiszert hoztam Magyarországról. Szeptemberben összevetettem az árakat (a helyi biobolt(!) árait a Tesco online-nal), és csak pár termék volt otthon annyival olcsóbb, hogy megérje. Volt ami Németországban olcsóbb, volt ami nagyjából azonos áron volt.
 • Pasta
  az olasz durumtésztákban nincs tojás
  nagyon másra való a száraz és a friss tészta, főleg az olasz konyhában. Mindkettőnek megvan a szerepe,de azért a leghíresebb és legjobb olasz tészták mind száraz tésztából készülnek.
  Egyébként egyetek normális tésztákat ha már külföldre jártok bevásárolni,,ne csak Barillát
 • Zabalint
  Hacsak nem a határ mellett lakik valaki, és amúgy is hasonló távolságba menne belföldön is, szerintem nem érdemes bevásárolni menni, de ha már külföldön van az ember, akkor hazafelé érdemes bevásárolni azon termékekből, amik ott olcsóbbak. Szlovákiában mostanában kevésszer voltunk, de Ausztriában gyakran megtettük hazafelé, és van jópár termék, ami jelentősen olcsóbb. Azt mondjuk nem értettem nyáron, hogy az olasz sonkák miért olcsóbbak jelentősen Ausztriában, mint Olaszországban.
 • Tamás #2
  Csak, mert most esett be a postaládámba: Hofer aka Aldi, Bio Margarine 250g 1,49 EUR azaz 400g 2,38 EUR lenne, de egy első blikkre Ausztria is olcsóbb, ha az itteni diszkontokból indulok ki.

  hofer.at/de/p.bio-margarine.000000000000280028.html?utm_medium=email&utm_sourvce=newsletter&utm_cid=DM184479&utm_campaign=ProduktnewsletterFreitag&utm_hid=yrvk3gKBOU0vQ3QkQqjzbcRMD3pZ8p4GdKqKXiuwD7w%3D&ssdate=2022-11-10T06:01:35+0100&utm_content=BIO-Margarine&cid=DM184479&bid=-1162283108

 • tré
  Igen, az eredeti címkén levő HUF ár alacsonyabb, mint a kinti. Csakhogy átcímkézik sok helyen, ahogy romlik a forint. Viszont a kommented alapján legalább megértettem, miért magasabb az AT ár, mint a GE (csak az ÁFA lehet más).
 • Danika
  A Tesco kínálja a legdrágább saját márkás termékeket, gyakorlatilag márkás árban van minden 🙂 Sokkol, hogy mennyien járnak Tescoba “spórolni” 😀
 • Grza
  Ennél rosszabb:
  Edami sajt – azonos – 9,3EUR (3766Ft) vs 4463Ft (16%)
  Budweiser 0.8EUR (322Ft) vs 379Ft (15%)
  Francia bagett 0.28EUR (113Ft) vs 239Ft (53%!)

  A tesco kint drága.A Kaufland de még a Billa is sokkal olcsóbb.
  A billában a Bud pl.0,69 EUR (278Ft) itthon akciósan 289 a Lidlben,anélkül 359 a legolcsóbb(cashmap)

  De pl.Pikok(Lidl) löncshús 1.99EUR (800Ft) vs 899Ft
  Mini Panettone(Lidl) 1,39EUR (560Ft) vs 599Ft (Itthon ez akciós ár,amúgy 699Ft!)

  Pár egyéb:
  Kaufland:
  Müllermilch 0,69/0,79(shake) (278/318) – (Akciósan!349 amúgy 429/559) (21-36%/44%)!!
  Feketeerdei sonka 200g 1,99E (804Ft – 4002Ft/kg) – itthon a LEGOLCSÓBB AKCIÓS 4330Ft/kg,akció nélkül 6290Ft/kg..

  Ezek közül SEMMI nem akciós.
  A legtöbb tejtermék(a tej nem),sajtok,kenyér,felvágott,konzerv,tészta,sör,ÉDESSÉG minimum 15%-kal olcsóbb kint.
  Mindezt úgy,hogy tavaly 360-as árfolyam mellett nem érte meg kimenni max sörért.

 • Grza
  @Mavásároltamtescoban

  Valamikor 2-3 hónapja – amikor elkezdett brutálisan drágulni a tészta – akkor volt a Tescoban majd a Sparban is gigaakciós a Barilla tészta (emlékszem,700Ft volt egy doboz,a legolcsóbb szar volt akkor 600Ft),vettem is belőle 8 dobozzal.
  Jó döntés volt,mert ma iszonyat drága lett.

  Ne felejtsük el,ha a tejzsír miatt drága lett a sajt,akkor a tojás miatt a tojásos – ergo a magyar – tészta még sokkal drágább lesz.

  Ja,Szlovákiáról még pár gondolat:
  – Sokkal jobb minőségű és ízű saját tejtermékeik vannak (itt most kifejezetten a helyire gondolok,a Danone meg a Müller nyilván ugyanaz mindenhol),sokkal olcsóbban
  – Sörre ugyanez
  – Édességre ugyanez(bár azok többnyire csehek)

  Elég “magyaros” a konyhájuk,pl. van tarhonya is,a Lidlben akciós volt (500g annyi volt mint itthon 200) vettem azt is.
  De tény hogy nem MINDEN olcsóbb. Pont a tartósak igen. Ők meg jönnek olajért 😀

 • Norb
  Tescoba a club card nélküli árakat szerintem semmihez nem érdemes hasonlítani, nagyon nem mindegy, sokszor 20-30% a különbség. Egy átlag 15k bevásárlásnál lejön átlag kb. 3k csak azzal hogy lecsippantom azt a vackot. (bár én ezt nem tekintem spórolásnak, inkább a másik eset a lehúzás, ha nem csippantom le).
 • Danhadnagy
  Szicíliában hazafelé kifosztottuk a Lidlt, rengeteg minden 20-30%kal olcsóbb volt: konzerv, tészta, sajt, szalámi (egyes teák féláron). És igen az ÁFA miatt is, rengeteg élelmiszerre 5% afa van.
 • promontor
  “az olasz durumtésztákban nincs tojás” Persze, tudom, de spagettiből van ilyen is, olyan is és nem mindenki kényes arra, hogy melyiket veszi.

  De hogy általánosságban is hozzászóljak: minden országban lesz olyan árú, ami ott kifejezetten olcsóbb vagy éppen drágább, mint máshol. Hogy miért, annak sok oka van. A müzlik pl. Magyarországon azért drágák, mert külön megadóztatja őket a kormány (ld. népegészségügyi termékadó). De van olyan is, hogy egyszerűen a piac igényei eltérnek, amihez a szokásos kereskedelmi gyakorlat alkalmazkodik. Pl. bizonyos termékek árára nagyon érzékenyek a helyi fogyasztók, azt olcsón kell tartani. Cserébe más termékekre magasabb haszonkulcsot tesznek a forgalmazók, hogy behozzák a kiesést.

  Emellett számít az is, hogy mennyi az áfa kulcs, hát ebben mi nem állunk túl jól.

 • Látnokzsálya
  “Mi folyik itt Gyöngyösön?!”
 • Coccinella
  A magyarok különösen kajafüggőek, rengeteg a túlsúlyos, akármennyibe kerül, megveszik a tésztát, tojást, húst. Ezért tudnak a kereskedők annyit elkérni, amennyit nem szégyellnek. Hivatkoznak a tojás árnövekedéssel kapcsolatban a takarmányárakra. Csakhogy mostanában hetente kb. 10 forinttal emelkedett a tojás ára, a csirkehúsé meg kb. 3 hónapja ugyanannyi. Akkor most a levágandó csirke teljesen mást eszik, mint a tojásért tartott tyúk?
 • Hufnágelné
  Sziasztok,

  Azért lett ilyen drága a tèszta, mert ezekre a termèkekre is rátették a chipsadót.

 • Tiborc
  A kereskedelemben szabad rablást engedtek, nincs vetélytárs sem. Mindenki nagyot akar kaszálni a helyzetből.
  Emlékszem a 2000 előtti hiperinflációs évekre, ahol idiótának nézték aki nem emelt árat január elsején. Bármilyen indokot elfogadtak.
  Nézzük meg mi lesz most.
 • TT
  Osztrák Interspar-ban 2,38EUR/kg a Barilla akcióban (már vagy két hete akciós):
  interspar.at/shop/lebensmittel/search/?allergenes=&nutritionProfiles=&q=barilla
 • Wise USD utalás USAból kérdés
  OFF
  az USÁból egy sima banki utalással (nem tudom milyen helyi bankszámláról) utalnának nekem pénzt a Wise USD számlámra. Ilyenkor a Wise USD számlaadatok közül az USAn belüli vagy USAn kívüli számlaadatokat kell megadnom a pénzt küldőnek (teljesen különbözik a kettő)? Nagyon nagyon köszi!
  OFF vége
 • Liv

  Nem tudom, mehet-e link:
  globus.de/produkte/vorratsschrank/nudeln-reis-getreide/nudeln-pasta/8076800315097/nudeln-bucatini-blaue-ware
  Itt a fél kilós 99 cent.
 • blablablabla
  Miklós, bocs, hogy offtopic leszek, de muszáj: gratulálok a heti Nők Lapja-beli interjúhoz, szórólapon kellene osztogatni mindenhol. A Kiszámoló-elvek zanzásítva. Köszönet érte! 🙂
 • maveryck
  El lehet menni Magyarországról
  youtube.com/watch?v=-tEXu8roJEQ
 • sipos
  Tésztát én sem értem. Miért 2-3x annyi az alsóközép Barilla mint máshol? 500 a saját márkás Lidl durum, 600 a piros CBA, ami tulajdonképpen már a sertéstáp kategória. Megéri kimenni vásárolni Tresztbe. Két-három családra szűmolva simán behozza a benzint a kaja, és lehet enni egy rendes fagyit (olcsóbban mint itthon). Ami azért durva, mert 400+ az euró, tehát hufi-ba átszámolva már nagyon nem érné meg. De mégis.
 • VB.
  Párkányban vagy környékén hol érdemes nagybevásárolni?
 • Gabriel
  mekkora mellényed lett a váltásról meg “az ott kell megélned ahol élszről,” îgy 5-6 évnyi “nemsokára elköltözök, viva austria” után..
  Nézz magadba, nem mindenki van olyan helyzetben hogy tud váltani országot. De ők legalább nem túrnéznak 5 évig ugyanazzal.. aztán rá 1-2 évig össze-vissza beszélve..

  Köszönöm a cikket és a több termék bevonását Miklós, ebből is látszik, hogy a media ismét a kattintás vadászatra ment rá..

 • netudki
  2022-11-10 at 17:40

  Hat igen, ez arról szól, hogy mindenki adózzon szépen, becsületesen.

  Ki gondolta volna akkor, hogy lesz olyan lopásban, hogy fletókorszak * 100…

  , kosz a tescos vajat, mar indulok is 😀 de azert ezt ugy venni, hogy ennyi a vaj ara, haaaat… akcioban elhozhato 5k alatt, de amugy meg 7-8000.

 • Mrb
  Ma voltam a Tesóban, clubcarddal csak 339 Ft ez a tészta (meg az összes). Valamiért sokat számít a kártya, más termékeknél is van hogy 8-900 ftot is..
 • Sven
  Ha már szóba került Svájc, akkor az itthon 750-ről 1200-ra emelt nádcukor kint akció nélkül is csak 2.29 chf.
 • Tibcsesz
  Azért ilyen borzasztóan drága itthon a tészta, mert a gyártók az előállítási folyamat során a “nyers”tésztát jellemzően földgázzal működő berendezésekkel szárítják. A cégek pedig horribilis áron kapják a gázt kis hazánkban.
 • Roller
  A Gyermelyí 500g-os spagetti 700HUF körül van, az pedig nagyjából a Rolls Royce a tészták között, ha valaki érzi a különbséget és nem csak a reklám után megy.
  Ha valakinek a Barilla durum jön be (ami azért lényegesen olcsóbban előállítható a tojás hiánya miatt), azt is megkapja más helyen 700HUF körül, de ez inkább csak a márka miatt keresett:

  teveszed.hu/Barilla-teszta-spagetti-500g?utm_source=arukereso.hu&utm_medium=shopping-campaign&utm_campaign=arukereso_shopping-click&gclid=EAIaIQobChMIrZ2Q5ryk-wIVR-R3Ch0wpQI4EAQYAyABEgL21PD_BwE

  Nem kell a Tesco-ban tésztát venni. Az Auchan-ban pl. az étolaj drágább, mint máshol.

 • ultrakapitalista nagytőkés
  Én egy érdekes dolgot vettem észre az elmúlt hetekben a magyar Lidl-ben. Elkezdték szépen kivonni a márkás termékeket a polcokról, majd a saját márkás helyettesítő termék árát elkezdték felnyomni. Nem olyan magasra, mint amennyi a márkás volt, vagy máshol a márkás. Viszont jelentősen eltűnt a saját márkás árelőny. Mások is játszák ezt? Gondolom arra bazíroznak hogy az emberek a saját márkás termékeket keresik, mert azt gondolják, hogy az olcsóbb. Vagy más van mögötte?
 • balu7979
  Én nagy Túró Rudi rajongó vagyok, amit a szlovák Tescoban is lehet kapni “Dots” néven. Csak azt nem értem hogy lehet 0,37€ azaz kb 150 forint 30g-os( ami Magyarországon készül szintén csak más névvel adják áll külföldön), ami itthon a Tescoban 209 forint!?!?