Új gyászos rekord

Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért.

Ezek után izgatottan várjuk, hogy holnap az MNB a kamatdöntő ülésén tovább fog-e töketlenkedni a fél százalékpontos kamatemelésekkel vagy végre értelmes módon fogja-e emelni a kamatokat.

2003-ban és 2008-ban is 3 százalékponttal emelték az alapkamatot egyszerre, sikerült is megmenteni a forintot.

Most meg már annak szurkolhatunk, hogy vajon megáll-e az euró 410 forint alatt.

Ezúton is gratulálok minden döntéshozónak, akiknek soha el nem múló érdemük van ebben a tragikus pénzromlásban. Sok év kemény munkája van benne, de végre beért a gyümölcse, a forint lett a második leggyengébb deviza a török líra után egész Európában az elmúlt években.

Magyar euró?

Share

161 hozzászólás

 • beetle
  Milyen területen vagy? Én nemrégiben kezdtem új helyen (IT – dev), a szerződésemben két hónapos felmondási idő van.

  A röhej, hogy a februári pályázáskor megadott bérigény, amit itt meg is kaptam, már 15%-kal kisebb, mint amit most el lehet kérni. Ezen felül az eurós fizetést is nagyon sokan keresik a fejvadászok visszajelzései alapján (azóta újra keresgélek, de nem a pénz miatt).

 • Klaudia
  Én még túl fiatal vagyok hozzá, hogy korábbról tapasztalatom legyen, de egyszerűen úgy látom, elképzelhetetlen, hogy itt bármilyen klasszikus válság legyen.

  Volt 2 év covid, ahol elvileg sokan elvesztették a munkájukat/a megtakarításaikat élték fel, kitört egy háború, infláció az egekben, forint árfolyam romlik, minden brutális mértékben drágul.

  És mégis, nem hogy az emberek “padlón lennének” anyagilag (ezt persze nem is kívánom senkinek), de hogy konkrétan azt látom, hogy MINIMÁLISAN SE fogják vissza a fogyasztásukat.

  Hiába drágul minden, az emberek ugyanúgy zokszó nélkül kifizetik a drágább árat, veszik a 3-4-5 millióval többe kerülő autókat, a nyaralóhelyek, éttermek tele vannak, stb. stb.

  Moratórium, kamatstop, mittudomén mi szerintem végtelenségig lesz hosszabbítva, nem tudom elképzelni, hogy ezt már valaha feloldják.

  Egyszerűen nem értem, olyan szürreális az egész jelenség.

 • usespanner
  “Az a gond a lakosság általi EUR átállással, hogy attól még a fizut/egy részét a mai árfolyamon át kell váltani EUR-ra. Persze, ha nem költöm el, akkor jó, de ha kell, akkor pont tök mindegy, hogy átváltottam-e. Vagy rosszul gondolom?”

  Egy ismerősöm 0,2%-os költségű EUR accumulating ETF-et vett, amire fizet még 0,2%-os osztalékadót.
  Összesen 0,4% mínusz évente. 10 misinél évi 40.000.-Ft megy a levesbe.

  Szép dolog a divatos EUR ETF, de senki nem tudja megjósolni, melyik irányba fog mozogni a forint.

  Ha már ETF-et vesztek, figyeljetek az 5 költségre:

  – átváltási költség (0,3-1,5% között, egyszeri)
  – TER (ez az ETF éves költsége)
  – brókerdíj (vásárlási, eladási, éves díj….évi/egyszeri 0,1-0,4%)
  – Amerikai ETF-et csak -UCIT végződéssel vegyetek (adómentes,államközi egyezmények szerint)
  – osztalékadó (ha nem magyar részvényt vagy nem BUX ETF-et, hanem külföldit veszel, kb évi 0,2%)

 • Gary

  Nem egészen.
  Egyrészt ha a teljes bankrendszer összeomlik, akkor alkalmazottként és nyugdíjasként is megszívod, az kb az apokalipszis. Másrészt ott tudsz dönteni, hogy kivel legyél. Van a piacon pár egyértelműen ne szereplő, de vannak külföldi hátterű komoly nagybankok is, akikre rábízhatod a pénzed. Ellenben ha a NER jelentkezik be, vége a dalnak.


  simpleton
  A “bejelenti az igényét” alatt a szavaknál fenyegetőbb dolgokra gondoltam.

 • Andrea
  Szomorú, de eurós állampapírban ülve annyira nem bánom. A régebben vásárolt 2022-ben lejáró, már 8,6%(!!!!)-ot fizet.

  allampapir.hu/kamatok

  Prémium Euró Magyar Állampapír
  2022/X_EUR 2022.06.21 8,60 %

 • KommentElek
  7,75%

  Kezd megjönni az eszük, csak későn.

 • Gergő
  Na megemelték 185 ponttal. Meglátjuk mi lesz.
 • 2022
  A Magyar Nemzeti Bank a jegybanki alapkamatot 185 bázisponttal (1,85 százalékponttal) 7,75 százalékra emelte.
 • Kacskaszemű
  Nyugi srácok. Intézkedtem.
 • Unemployed
  Az Euró bevezetés egyértelmű elutasítását megértve ki kell jelentenünk, hogy mostantól kezd el fájni az országnak, hogy nem akarja bevezetni az eurót. Mert azt nagyon nehéz megérteni, hogy az eddigi 6% (mától 8) mellett hogy gyengülhetett a forint 4 év alatt 25, 5 év alatt 30%-ot az euróval szemben, amely alapkamata még mindig -0,25%. (Igen, hazugság, amit Gulyás Gergely mondott, hogy a forint évi 1%-ot gyengült 12 év alatt, a 2010-es kormányváltáskor 270, most 404 forint, 12 év 50% (kamatos kamattal évi 3,44%)

  8-9%-os kamatfelár a Matolcsy-Orbán féle “világerő” (tudjuk kik) elleni ábránd-szabadságharc, az alacsony kamatos, menedzselt leértékeléses, gazdaság-túlfűtéses gazdaságpolitika beárazása aprópénzre. Ja, és hogy az MNB a forint gyengítésén akart nyerészkedni.

  Matolcsy a mandátuma végére egy szép kamatszinttel és devizakrízissel köszön le (legalább harcolt egy jót,csak minek? 🙂

 • Ordas
  A jegybanki alapkamaton kívül kb mit tud tenni egy kormány valutája kordában tartása érdekében?

  Az is érthető, hogy a befektetői bozalom nagyban befolyásolja az árfolyamot. Akkor visszavezethető oda, ha semmi nem lenne hatósági áras, ill szja nagymértékben nőne, nem lenne minimálbér akkor jó lenne az árfolyam. Kérdés, akkor jobban, ill mennyivel jobban élnénk?

 • Torrente
  Ha valakinek van lelkiereje, kiszámolhatná, hogy ez a gyászos forint árfolyam mennyi lenne akkor, ha az EURO inflációjával is korrigálnánk. Nem lepődnék meg, ha a régi EURO reálértékéhez képest, már a pénzromlásban is rég elértük volna a 2/3-ot…

  Szankciók: akármelyik oldallal is szimpatizáljon valaki, azt azért mára világosan lehet látni, ami a távlatosan gondolkodók számára már az első pillanattól világos volt, hogy azok NEM működnek! Sőt, voltaképpen sokkal nagyobb (és a java még hátra van!) kárt okoz a szankciózóknak, mint Oroszországnak.

  Elképesztő számomra, hogy a “fejlett világ” a való életben, döntően sosem dolgozott, mihaszna vezetőibe, annyi logikai és taktikai érzék se szorult, mint egy óvodás sakkozóba. Putyin sikere részben ennek is köszönhető, hogy neki még megy 2-3 lépés kigondolása előre…

 • Karcsika

  2022-06-28 at 09:21

  Nincs kibúvó? Mármint ha azt reméled, hogy lesz még erősebb a forint, vagy tudod hogy kelleni fog még forint…

  Pecsétes számlakivonat mellé az adott napi érték euróban, vagy ilyesmi.

  Esetleg te direkt külföldi devizában fektettél be, mert abban látod a potenciált. 🙂

  Vagy csak kis részét váltsd át. Pár tízezer elég kell hogy legyen, ott sem lapulnak mindenkinél százezrek…

 • Papi
  OFF:
  Sziasztok!

  Számláról 2 millió forintot mibe érdemes tenni (ha egyáltalán…) számláról 1 – 1,5 évre?
  Köszönöm a válaszokat! 🙂

 • csizkek
  “Egyszerűen nem értem, olyan szürreális az egész jelenség.”
  Valsagok mindig igy kezdodnek:) Amikor az emberek elhiszik hogy a “bab is hus”:) Es nem hiszik elo, hogy az elottunk levo problema nem csak 2 hetig tart. Mindehez jon a ner arsapka, kamatstop es hasonlo kommunista otlete.
  Azert a mai 7,75% alapkamat eleg beszedes..
  Jas meg arra emlekszem 2008-bol. Mikor bedolt a Lehman Brothers, hogy mindenki csak legyintett a kornyezetemben. Egy bankos ismeros mondta hogy keszuljek, jon a vihar. Es 2009-ben mar a magyar allamcsod volt a tema..
 • Dani85

  Idáig csak dumáltál folyamatosan az ausztriába költözésről, de most árultad el, hogy utána sem jártál a dolognak.
  Bevándorlási hivatal EU-n belül? Bejelented, hogy vettél/béreltél egy ingatlant, és annyi.

  Van egy unatkozó bolond, aki copywriter nevében trollkodik, törlöm rendszeresen, lehet, hogy ezt is ő írta.

 • dmry

  igazán nyersen válaszolva: feketézésbe. ‘ssza+… 🙁
 • Alfa
  : mások se tudják elképzelni.
  Pont mint 2006-7-ben.
  Ezért lesz irtózatos pofára esés.
 • Antal
  OFF
  Ha már ilyen kerek évfordulód van: boldog szülinapot Miklós! 🙂

  Kezdjek aggódni? 🙂

 • untermensch4
  Ha 2-3 lépéssel előre tudna gondolkodni akkor nem jegelték volna az orosz pénztartalék kb felét és nem kellene a kínaiaknak egyre kínosabb udvariaskodás közepette célozgatni arra hogy a Középső Birodalom (Oroszo.GDP 6x-osa…) gabonaimportőrként alacsony világpiaci árakat szeretne meg azt hogy az Ukrajnában Kína által 50 évre bérelt kb Belgiumnyi földön vessenek és arassanak… mert a 4+. lépésnél a meggyengülő Oroszország helyett Kína akar közép-ázsia -isztános részein befolyási övezetet (és ez már elég régóta ismert dolog). A “siker” amit látsz kb ugyanaz mint amikor 1944-ben hihető volt a végső győzelem. Most is hihető hogy Oroszország győz, csak a sportérték miatt halogatják…
 • Alfa
  : a fantasztikus orosz birodalmat legutóbb is lenyomta egy Reagan nevű másodvonalas színész.
  Pusztán azzal hogy bedöntötte a fegyverkezési versenybe hajszolt gazdaságukat.
  Továbbra is arról az országról beszélünk, ami egy épkézláb autót vagy színes TV-t sem tud kifejleszteni és sorozatgyártani.
  Miért is számítunk más eredményre mint a CCCP esetében????
 • Nyomd a gazt!
  a valsag nem egyik naprol a masikra keletkezik. Az emberek akkor fogjak megerezni nagyon amikor bekerulnek egy korhazba, mert sok helyen mar egyaltalan nincs ellatas. Most meg van mit elkolteni, de elobb utobb elfogy a penz es nem csak itthon hanem kulfoldon is es ha nincs penz nincs uzemanyag akkor nem fog kelleni ennyi auto sem es hat mire epul a magyar gazdasag, hat az autoiparra ahol szepen szelnek fogjak ereszteni a nepet. Na es ilyenkor fognak kezdodni a nagy problemak. Majd mindenki ehet arsakpat. Es nem a jolkepzett embereknek fog a legjobban fajni, mert ok atveszelnek par evet meg a nehezebben potolhatosag miatt jobban meggondoljak a leepitesuket. De aki gyarban betanitott munkat vegez ott jellemzoen nincs megtakaritas es 3 nap alatt potolhato is… Ahogy a rezsicsokkentes ugy a moratorium es a hatosagi ar se tart orokke… fajni fog es sokan belerokkannak majd.
 • Zoliahegyrol
  az gondolom megvan,hogy a kiralyod is megszavazta az osszes szankciot… mint a sakkozo ovodasok egyike…. sosem volt ver a pucajanan a nem gombra csapni! – a valos szamok nem azt mutatjak h semmi ertelme nem volt… lsd fizeteskeptelen Oroszo eppen. Ertem h ez senkit nem erdekel mert errol nem ir az origo de ettol meg teny. Pl nezdd meg h a hitelminositok a haboru kezdete ota hova degradaltak Oroszorszagot… tudom ez se jelent semmit… csak majd ha jul vegen es aug ban minket is leminositenek a kovetkezo reviewnal akkor fogod latni h valojaban mit is jelent egy lepest visszalepni…
 • Klaudia
  @csizkek

  Én próbálok is készülni, csak mostanra már évek óta mondják, hogy “majd jön a pofára esés” és eddig, a vírus, háború ellenére semmi, szóval már azt érzem, hogy szembe megyek az autópályán és nem lesz itt semmi, amire készülni kellene.

  Sőt, nem hogy nincs “előnye” ennek az előre látásnak, megfontoltan költésnek, hanem igazából kifejezetten hátrányos, hogy megtakarítottam ez elmúlt években, és nem vagyok eladósodva. És ez évről évre csak rosszabb, már 3 éve is azt mondták, hogy ez a csúcs, innen csak lefele van.

  Szóval én már elengedtem, hogy ennek keressem az előnyét, valószínűleg egy új világ alakult (vagy mindig is ilyen volt, csak én vagyok tapasztalatlan), amiben a meggondolatlan döntéseknek kifejezetten előnye van (lásd változó kamat esetén kamatstop, stb), és megpróbálom elfogadni, hogy az előrelátó hozzáállásommal megszívtam, ennyi.

 • Papi
  @dmry: Végül “Prémium Magyar Állampapír 2028/K” állampapírt vettem a Magyar Államkincstár weboldalán…a bankszámlánál mégiscsak jobb.
 • Nyomd a gazt!
  letezik meggondolatlan es meggondolt eladosodas is.
  Ha valaki az inflaciora jatszott es most 20 ev fix torlesztovel felvett 40m hitelt mondjuk 3,5%-al (ugy hogy biztosan tudja fizetni) akkor o bar eladosodott, de tobb mint valoszinu hogy penzugyileg (ha a lakas is jo) nagyon jo dontest hozott. Egyszeruen a hiteltorlesztoje el fog inflalodni. Most mondjuk 250eFt a torlesztoje es 20 ev mulva is annyi lesz, csak epp 10-20 ev mulva 250eFt miennyit fog erni az a kerdes. Ha ez egeszet meg tudta volna venni kp-ban akkor is jobban jart a hitellel, mert ami kp nala maradt azt pl DiszkontKincstarjegybe fektetve ~6% hozammal megforgatta volna, igy ~2,5%-ot nyer a kulonbozeten ha nem kp-val fizet.
  Ha elorelato vagy akkor nem csak megtakaritasokban gondolkodsz.
  Folyt kov
 • Nyomd a gazt!
  Masik a meggondolatlanul eladosodottak meg nem a moratorium alatt fognak pofara esni, hanem a moratorium megszunte utani honapokban. Amig jol megy az elet addig a hitelekkel sincs gond, csak egy rossz kornyezetben konnyebb padlora kerulni es a bajok akkor kezdodnek.
  De pl az se jo egy ido utan ha csak megtakaritasz. Persze legyen meg a vesztartalek meg az alap dolgok, de utana mar a beektetese a terep. Szerintem neked ezt kellene atgondolnod. Persze sok tucsok (by fekete pako) van, de valoszinuleg olyanokat is tucsoknek hiszel akik valojaban jo befekteteseket csinalnak hitellel.
 • csizkek
  “Én próbálok is készülni, csak mostanra már évek óta mondják, hogy “majd jön a pofára esés” és eddig, a vírus, háború ellenére semmi,”

  MAs volt a makro eddig. Nem volt infla. Mikor jott a covid akkor ahhoz nyultak ami ugy tunt mukodik 2008 ota, megtoltak a QE-t, nyomtattak a penzt ujra, raadasul exponencialisan novekvo mennyisegben. Ez mostanaig mukodott, itt az infla. Olcso kamatoknak valoszinuleg vege. HA barmi nagyobb gebasz beut, nincs QE! Sot a FED epp QT-t csinal amirol sajat bevallasa szerint se tudja pontosan milyen hatasa lesz.
  Valovban az elmult 5 evben nem erte meg nem eladosodni. En se adosodtam el, bar csinaltam mast. Igy komfortosabb es mobilisabb. De a 7,75% alapkamat most egy padlofek a gazdasagnak. Erdekes idok jonnek..

 • yoyo
  oroszországot leminősítették, kivonultak a külföldi cégek és kb semmit nem importálhatnak egy olyan országban ahol nyersanyagexportból és késztermék importból áll az élet, repülőalkatrészt nem kapnak egy 17millió m2-es földrésznyi országban, olaj és gázimportot vágják folyamatosan, fel kellett rúgniuk kvázi a TRIPS egyezményt ez majdnem akkora big nono mintha privatizálnák a külföldi cégek eszközeit világkereskedelmi szempontból, a valutájuk gyakorlatilag lokális fizetőeszköz lett, 2 számjegyű recesszió stb Európában meg drágul az üzemanyag meg infláció van, hogyan számoltad ki, hogy jobb az orosz helyzet? A sakkozásról meg 2-3 lépésről annyit, hogy a német gázelzárás az kb a királynő beküldése a darálóba
 • Copywriter
  Elég nagy tévedésben vagy. “Nem jártunk utána” – de utána jártunk, és képzeld, hogy telefonban három féle ügyintéző három féle dolgot mondott. Egy dolog, hogy nem bírják megérteni, hogy nem alkalmazott leszel az országban, ezen nagy nehezen túllendültünk. A megélhetést kell bizonyítani, anélkül nem adnak letelepedési engedélyt, akármilyen EU-s tagország állampolgára is vagy. 2 felnőttre + 1 gyerekre olyan 1700 EUR nyereséget/alkalmazotti jövedelmet kell igazolni.

  Hogy hogyan, az is hamarosan kiderül. Ez a sorrend: albérlet – lakcímbejelentés – áram előfizetése – internet előfizetés – bankszámla – iskola – beköltözés – (cég) kamara – (cég) könyvelő – (cég) jegyző – (cég) cégbíróság – TB bejelentés – autó csere – letelepedési kérelem.

  K.rva hosszú, most vagyunk a jegyzőnél. De mindent meg lehet szorozni 3-mal, mert itt mindent személyesen kell intézni, kivéve az internetet (A1).

 • xavv
  Teljesen igaza van Klaudiának, egy hatalmas világjárvány tört ki, a világ a 3. világháború szélén táncol, és nem történt szinte semmi. Miklós is megírta a koronamizéria elején, hogy most már aztán itt a nagy válság amiről 6-8 éve tudjuk hogy el fog jönni, aztán semmi nem történt. Bezárt pár étterem, elmaradt pár koncert, sok embert kirúgtak, akik azóta találtak is munkát, és pandásként többet kaszálnak havonta mint egy rosszabbul kereső mérnök. Egy budapesti kutyaól meg azóta nem 30 millióba kerül hanem 48-ba, egy középkat. autó meg 5-ről 8 misire ugrott. Válságnak előszele sincsen, mindenki csak riogat hogy el fog jönni. De amíg ezt leírtam, az a 8 millióüs középkat. autó már 9,5 misi, amit meg is vesznek annyiért. Nincs itt semmi látnivaló, annyit kell csak megérteni, hogy a bab is hús, nem úgy mint régen.
 • Leopold
  Egyre inkább úgy érzem, hogy a politikai jellegű hozzászólások kezdenek divatba jönni. Nagyon sokat tanultam Tőled Miklós. Ez nem tiszteletkör. A Kiszámoló Akadémia c. sok-sok órás “tanfolyam” annyi mindenre ráébresztett, hogy sok. Akik itten verik a tamtam-ot, hogy NER, meg Orbán, meg alapkamat, jobban élnek-e? Mindenki valakinek hiszi magát pénzügyekben. Vicces. Én akkor veszek eurot, amikor 400 alatt van. Ez nem egy pénzügyi zsenialítás, de engem megnyugtat. Mindenesetre van itt néhány olyan arc, akit csípőből…
 • -nb-
  Kedves
  Az én személyes történetem:
  2007-ben kifutott a CHF alapú autóhitel, lakást akartam venni, de nem volt értelmezhető forinthitel.
  Teljesen tudattalanul azt láttam az 5 év CHF törlesztés alatt, hogy BÁRMI lehet, emiatt nem akartam még egy CHF-es hitelt.
  MINDENKI mondta, hogy hülye vagyok, miért nem kell a jó kis CHF, és azt éreztem, hogy teljesen lúzer vagyok.
  Egyre kilátástalanabb lett a dolog.
  2012-ben lett lakás, féláron, forinthitellel, 7% kamattal, ami 5% lett kamattámogatással.
  Hogy megismétlődhet-e a történet, azt senki sem tudja…
 • Tanyasiparaszt
  olyan szépen megroppantottuk a gazdaságukat az oroszoknak. Hogy nagyobb a bevétel, mint a háború előtt. Nálunk meg jó esély mutatkozik, hogy ősztől nem lesz gáz. Idén óriási veszteségek vannak a mezőgazdaságban. Felénk a búza 60-70 cm magas volt, szalma nincs. A kukorica szárad ki. A nyugati államoknál, ha akadozik a gazdaság, akkor borítékolható, hogy a miénk tönkremegy. Jövőre nem nagyon kell azon gondolkoznod, hogy hova fogsz menni nyaralni, mert nem nagyon kell. Élelem se nagyon lesz. Ahol élek 3 benzinkútból 2 bezárt, mert nincs üzemanyag. Ja és már csak 2-3 hónap van hátra a jó időből. Ha jövőre nem tudsz mit vetni, enned sem kell sokat…
 • Én is akarok kommentelni...
  @klaudia:
  Biztos, hogy nem jó érzés az, hogy hiába lesz idén 15%, jövőre újabb 10% az infláció, havonta idén 40 ezerrel, jövőre újabb 30 ezerrel, azaz két év alatt akár 70 ezerrel is nőnek a normál havi kiadásaid, és ez neked nem okoz gondot, míg az ország felének már az is gondot okoz, ami jelenleg van, pedig ez még csak a kezdet?
  Én (szamár elől) és sokan mások itt a blogon már attól nyugodtan alszanak, hogy egy ilyen vihar, ami most még csak kezd kialakulni kellemetlen lesz, de gondot nem fog okozni?
  Persze én is szemét vagyok, kárörvendek azon, hogy tessék, erre szavaztatok, egyétek meg amit főztetek, de ezen felülemelkedve nekem csak a havonta megtakarított összegem csökkent és továbbra sem az árstoppolt dolgokat veszem, míg hallom a boltban, hogy már nem hó végén, hanem egyre inkább a közepén kezdenek számolgatni az emberek, elég lesz-e a pénzük.
 • Orákulum
  , te huf-ban vagy eur-ban kapod a pénzt, hogy ilyen f@szságokat írogass ide?
 • Blend Ahmed
  “a fantasztikus orosz birodalmat legutóbb is lenyomta egy Reagan nevű másodvonalas színész. Pusztán azzal hogy bedöntötte a fegyverkezési versenybe hajszolt gazdaságukat.”

  Szvsz nem lehet csak egy tényezőre visszavezetni. Pl. előjöttek a nemzetiségi feszültségek, az örmények és az azeriek már az 1980-as években harcoltak egymással, és megindultak a Baltikumban az önállósodási törekvések

  Meg azt is mondták, hogy az amerikaiak megdumálták az arabokkal, hogy nyomják le az olaj árát, ami a szovjetek egyik fő exportcikke volt, hogy megfosszák őket a bevételi forrásuktól.
  rbth.com/history/331825-saudi-arabia-oil-crisis-ussr-collapse

  Lehet, hogy az alacsony olajár hatásosabb “fegyver” lenne, mint az olajembargó?

 • azbest
  Na a mostani kamatemelés utáni forint erősödés után hány napon belül tesznek vagy mondanak valamit, ami után 410-ig meg sem áll majd? Játszották már évekkel ezelőtt is, hogy erősít-gyengít ciklusokkal generálták a jutalmat maguknak.
 • Belavoltam
  Van, aki ev vegere 450-es arfolyamot josol: youtube.com/watch?v=WTWjkzmCiKw
 • Gary
  tanyasiparaszt
  Már bocsánat, de nem látom az összefüggést.
  Egyrészt magyarázod az agrárium problémáit, (ami leginkább időjárásfüggő), de belekevered a benzin meg a gáz elérhetőségét. Mesélj, szerinted mi a megoldás?
  Olcsó olajért/gázért elnézni bármit? A jelenlegi helyzet annak köszönhető, hogy a Nyugat nagyjai eddig is ezt csinálták.
  Vagy eszkaláljuk a konfliktust fegyveresen, hátha összejön az atomháború, ami a hidegháborúban nem volt?

  ahmed:
  A kapitalizmus olyan szinten motiválja az embert a jobban teljesíteni, amennyire a kommunizmus soha nem tudná.
  Valaki mesélte nekem, hogy először a ‘70-es években járt nyugaton, és a Trabantjával teljes jogú résztvevője volt a forgalomnak. A ‘80-as években is kiment, a már újabb, 12 voltos, 4 fokozatú ablaktörlős Trabival, és a tápláléklánc legalja volt. Ekkor értette meg, hogy a hidegháborúnak vége. Nem az olajár döntötte el.

 • untermensch4
  A baltikum azóta még önállóbb, a nemzetiségi feszkók maradtak. Annyi előnye van a cárnak a ’80-as évekhez képest hogy van háziasított ortodox egyház és a gaz imperialisták a korábbi tanulságokat leszűrve nem fognak turbánfejűeket támogatni… de ez kb annyit jelent hogy a csecsenek “csak” az iszlám világból kaphatnak vmit ahol ugyanolyan magas világpiaci áron adják el az olajat mint az oroszok de tudni fogják hogy a gabonaimportőr hittesók kinek a háborús álma miatt szívnak… a jelképes összegű vésztartalékomat nem rubelbe hanem euróba és dollárba váltogatom.
 • Tanyasiparaszt
  szerinted mi kell a műtrágya előállításához? Nem tán gáz. A gépek üzemeltetéséhez üzemanyag. Igen az időjárás is betesz az ágazatnak. De az sem lesz jó, ha száron marad az a kevés gabona, mert nem működnek a gépek. Vagy nem lehet trágyázni, mert nincs mivel… Itt bizonyos körök jól járnak, a kisemberek meg nem.
 • csizkek
  “egy hatalmas világjárvány tört ki, a világ a 3. világháború szélén táncol, és nem történt szinte semmi. ”
  Semmi? nasdaq-30%, sp500-20% medvepiac hataron be-ki. Energiavalsag, az EU huzza a belet. Nem tortent semmi? a te szinteden egyelore..

  “Miklós is megírta a koronamizéria elején, hogy most már aztán itt a nagy válság”
  Nem ezt irta. Azt irta, hogy az ujabb fektelen es exponencialis penzontes a piacokra az olyan mint az ego hazat locsolnad benzinnel. (Kislany hintazik az ego haz elott kep megvan?) Erre mi tortenik? Kiszabadul a szellem a palackbol, jon az infla, jegybankopk meg csak a tokeiket tudjak vakargatni. Irgalmatlan eszkozarlufit fujtak, amibol csak a QT-s hirekre es elso koros fed kamatemelesekre osszeszakadt a nasdaq/sp500. (Ingatlan felkeszul..)

  HA a fed-nek sikerul a soft landing talan meg igazad is lehet. (altalaban nem szokott) Ha nem, akkor majd pislogunk.

 • csizkek
  “akkor o bar eladosodott, de tobb mint valoszinu hogy penzugyileg (ha a lakas is jo) nagyon jo dontest hozott.”
  Ezzelnagyjabol egyetertek. CSak a logikabol kimaradt meg, hogy az infla az ev vegeig siman 8–12% THM-ekkel meg fogja dolgozni az ingatlan asset arat is, nem csak a hiteledet. MIndemellett a beveteled vasarloerejet is, mert keves olyan terulet van ahol az inflat valoban kovetik a csalad bevetelei.
 • csizkek
  “Ahol élek 3 benzinkútból 2 bezárt, mert nincs üzemanyag.”
  Koszond meg a ner-nek es a kommunista arsapkanak.
  Az hogy a buza milyen magas, nem sok koze van a haboruhoz ugy gondolom. Talan az elmult evekben nem az agrarbarok zsebeit kellett volna tomni, hanem fejleszteni.
 • Nacionalista
  Azt csak ide bedobnám, hogy a felnőtt magyar lakosság több mint 30%-a elhízott. Meg hogy a megtermelt zöldség és gyümölcs harmada a kukában végzi.

  Konkrétan egy enyhébb éhezés javítaná a magyar lakosság általános egészségügyi állapotát.

  Az élelmiszerválság csak a jelenlegi szemüveggel lesz válság, az 50-s évekhez képest még így is bőség lesz. Legalább majd kevesebbet pazarlunk és jobban odafigyelünk, hogy mit eszünk.

 • Gary
  tanyasiparaszt:
  Kezdem érteni.
  Az üzemanyaghiány (jelenleg) annak köszönhető, hogy a 480-as ár majdnem minden szereplőt kifüstölt a piacról.
  Amúgy meg ez a 480 túl olcsó. Nézd csak meg hányan pazarolnak vele.
  A műtrágya meg – a földgázzal ellentétben – könnyen szállítható, legrosszabb esetben beszerezhető a tengerentúlról.
  Igen, tragédia a magyar és európai vegyiparnak és igen, drága lesz tőle az élelmiszer. Lehet, hogy nem lehet majd most télen kisgatyában flangálni a lakásban. Ugyanakkor továbbra is várok egy értelmes indoklást arról, hogy jelen helyzetben ez nem a kisebbik rossz.
  A bizonyos körök kezdetű mondatod meg ne haragudj, de nem több egy gagyi összeesküvéselméletnél.
 • Nacionalista

  Bizony, az elmúlt 12 évet lehetett volna energetikai korszerűsítéssel tölteni. Vagy mondjuk az orosz függőség csökkentésével, és akkor nem lenne akkora gond a drágább földgáz.

  Legalább vannak szép stadionjaink: ugyebár kinek mit intéz a kormánya.

 • Blend Ahmed
  “Trabival, és a tápláléklánc legalja volt. Ekkor értette meg, hogy a hidegháborúnak vége. Nem az olajár döntötte el.”

  Úgy tudom, hogy a Trabantra voltak fejlesztési javaslatok, de a politika visszautasította. Én sem azt írtam, hogy egyetlenegy tényezőn múlt a Szovjetunió széthullása. Az alacsony olajár talán az egyik volt a sok közül.

  Nem merem Tölgyessyire fogni, de talán ő mondta, hogy a magyar emberek a ’80-as évek végén azt mondták, hogy az osztrák életszínvonal érdekében akár még a demokráciát is képesek lennének elviselni 🙂

 • untermensch4
  Egy Duna-Tisza főcsatorna építés a stadionoknál jobb kihívás lett volna lölő zsenijének, csak lenne haszna is. És még eu-szabadságharcos propagandát is lehetett volna rá építeni.
  De merjünk először kicsik lenni. A szabad gyümölcspárlathoz hasonlóan a szbad biodízelhez való jogot is meg lehetett volna adni, ha csak a piros rendszámos gépezetekkel kezdik, mára kevés traktor menne be benzinkútra.