Új kimutatás a bankszámlád költségeiről

Egy új uniós rendelet (PAD II) értelmében a bankoknak évente egységes kimutatást kell küldeniük minden, az ügyfélnek felszámított költségről évente egyszer.

Ebben az évben csak csonka évről, augusztustól, de jövőre minden évben kapsz egy szép kimutatást, ami tartalmazza a kártya költségeitől kezdve mindenféle egyéb költséget is. Így könnyen lesz összehasonlítható uniós szinten is, melyik bank milyen költséggel dolgozik.

Sokan innen fognak rájönni, hogy például a bankjuk számol-e fel díjat vicces limitmódosítás vagy egyéb jogcímeken.

Ha ez kevés lenne, az MNB egy weboldalt is üzemeltet, ahol könnyen össze tudod hasonlítani az egyes számlacsomagok költségeit.

Share

36 hozzászólás

 • Andor
  “Ha ez kevés lenne, az MNB egy weboldalt is üzemeltet, ahol könnyen össze tudod hasonlítani az egyes számlacsomagok költségeit.”

  Kár, hogy konkrét bankot kell kiválasztani, hogy lássuk a költségeket, ahelyett, hogy azt választhatnám ki, hogy mire akarom használni a számlát, és akkor listázná egy oldalon, hogy ez a felhasználás mennyibe kerül a különböző bankoknál.

 • Mosó Manó
  És mégis mit várnak ettől? Hogy majd jobban megbízom a bankomban? Majd az olcsóbbat választom? Magyarországon a Bankszövetség kartellbe tömöríti a bankokat, nyilvánvalóan nem lesz olcsóbb, ha másik bankhoz megyek, a munkáltatóm pedig mindenképpen bankhoz utalja a fizetésem, készpénzben nem hajlandó fizetni. Tehát nem igazán értem a jelentőségét…. Amíg nem engedik be a nyugateurópai bankokat, csak ez a belterjes tolvaj társaság marad, addig nem számítok semmi jóra. Amíg a jelzáloghitelt nem lehet egyik banktól a másikhoz extra költségek nélkül átvinni, addig teljesen felesleges ilyesmikről tárgyalni.
 • -nb-
  Hát persze hogy számol limitmódosításért! Próbáltam meggyõzni a helyierõt, hogy a limitmodosítás dijáért adják oda kp.ben, dehát neki nincs jogköre… szerencsére 300ezrével kivettem ingyen, ha ez nekik megéri…
  Rafi amugy
 • Spurdisznó
  Na végre, ennek még értelme is van.

  Mondjuk azt is bevehetnék a riportba, hogy mennyire “lehúzós” árfolyamot használtak, ha történt valutaváltás. Mondjuk MNB közép vs használt árfolyam százalékos eltérése. Nekem kikerekedett a szemem, amikor kiszámoltam néhány esetben.

 • noname
  Az NMB-s oldal nem listázza a “számlatermékeimet” 🙁 Ez csak egy feltételezés: de szerintem a lista nem a jelenleg piacon levő termékekről készült, hanem a most új belépők számára elérhető termékekről.
  Így pont ha valaki majd pl Erste Previlegium L-ről lesz kénytelen váltani pont nem tud autómata összehasonlítást végezni 🙁
 • Bandi
  Nagyon jól van ez így!
 • matetoth
  remélem, hogy kötelező postán kiküldeni, hogy az érkező papírszemétkupac még nagyobb legyen

  hihetetlen, hogy vannak bankok, ahol nem lehet kérni az elektronikus bankszámlakivonatot, ők feltétlenül postán akarnak levelezni veled. És ez egy halom más helyen is így van.

 • Kisbankar
  Ha jól látom az MNB oldal nem tartalmaz minden élő számlatípust, így korlátozottan használható… Furcsa…
 • Kisbankar
  A Raffi Gold 2.0 esetén csak a kedvezmény nélküli árat hozza, noha ilyet értelmes ember csak akkor igényel, ha a kedvezmény feltételeit tudja teljesíteni, mivel úgy tökingyenes.
  Innentől kezdve eléggé korlátos az oldal használhatósága, több számlát nem is néztem…
 • Szaky
  Érdekes lenne a 10 évvel ezelőtti bankszámla költségekkel összehasonítani!
  Azt hiszem mindenki dobna egy hátast hogy hányszorosára nőttek a banki költségek, illetékek, és más egyebek!
  (Nem véletlenül nőtt a kp. állomány akkorát)
 • kovaax
  Az MNB weboldallal annyi baj van csak, hogy nem tartalmazza a még élő, de már nem forgalmazott számlacsomagokat (nekem is pont olyan van, de így nem tudom összehasonlítani másokkal).
 • Kobe
  Miklos, az uj szabalyozasok vegett a kulonbozo koltsegmenedzser appoknak nem lehet valahogy utanajarni, melyik bank melyiket tamogatja idehaza? Wallet es tarsaira gondolok.
  Elvileg ugyfel keresere “kinyitjak” ezt a kaput de en meg egyik banknal sem lattam konkret API specifikaciot…..
  Az allando irogatast pedig baromira unom mar…
 • bicskanyitogato
  Ez egy 2014-es Uniós, harmonizációs rendelet, elvileg a KP csökkentés érdekében (is), amit M.o. már 2018-ban (!) be is vezetett, így 2019 októbertől már kell is néznie a bankoknak a ktg-eket, hogy 2020 elején végre megkaphassuk az első törtévi listát… Persze az eltelt/elhalasztott röpke 5 év alatt közben mehetett a mindenféle lehúzás, a tranzakciós díj, satöbbi. Remélem most majd nyílnak a szemek, bár másban sem nagyon, így ez (is) hiú ábránd marad.Kár.
  Más: Köszönjük az egész éves munkát, a blogot, a cikkeket és a sok-sok hasznos kommentet is! 2020-ra mindenkinek magas %-okat kívánok oda, ahova azt szeretne és alacsony %-okat, ahova meg azt! BÚÉK!
 • Frank04
  Havonta kéne kuldeniuk egy ilyet kalkulációval együtt.
  Nekem se jön ki mindig ugyanaz, amit levontak.
 • Usespanner
  Az a legidegesítőbb, hogy utalás előtt nem tájékoztatnak annak járulékos költségéről. (ált 0,3%, de euro-s számlára pl az ERSTE 2000.-Ft feletti összeget számított fel, persze utólag.

  Tehát ami brókercégeknél már jó ideje működik, az egy egyszerű banknál nem.

  Ugyanez a gond a Revolut-al (hétvégén számít fel csak 1%-os díjat), de csak átváltás után jössz erre rá, már ha utána számolsz.

  Ez olyan, mintha az ÁFA-t nem tüntetnék fel az árcédulán. Egyszerű csalás.

 • Kiszamolo
  matetoth, azért nem küldik e-mailben mert az adatbiztonság.

  Nem mintha nem lehetne jelszóval védeni, meg aztán a papírlevél is kerülhet rossz kezekbe.

 • tgwh
  Na végre. Kellett mint egy falat kenyér.
 • Mammut2
  Felesleges küldeniük, összehasonlító oldalakon pár perc ezt megtenni. Aki nem teszi, így járt.
  A másik a lakáshitelek egyik banktól a másikba vagy bankon belüli átvitele. Ameddig ennek a költségeit teljesen nem nyeletik le a bankokkal, nincs miről beszélni. Ja bocs mindig elfelejtem, hogy – a hozzászólásokból ítélve – , az oldalt szinte csak milliós fizetésűek olvassák, akiket nem érint a lakáshitel.
 • Másik_István
  Én is köszönöm az egész éves munkát kedves Kiszámoló! Nagyon hasznos amit végzel! A kommentekből is sokat lehet tanulni! BUÉK mindenkinek!
  MNB honlap: rögtön nem találtam meg az OTP prémium+ számlacsomagot amiben vagyok… Gondolom más banki számlacsomagok is hiányoznak Bankváltás: más leírtam, szerintem mindegyik felzárkózik a magas költségekhez itthon, csak idő kérdése, kár ugrálni egyik banktól a másikig, fölösleges energia és idő, persze van akinek van mindkettőből sok.
 • edg
  A Revolut hétvégén tényleg drágábban adja a devizákat, de beleszámítja a konkrét összegbe, mintha drágább lenne az adott deviza. Szóval azt az összeget látod az appban, amennyiért ténylegesen váltanak. Amúgy, ha rápillantasz a heti / havi árfolyam grafikonjukra az appban, ez látható ott is.
  Szóval nem “zsákbamacska”, mint az utólagos erstés utalási költség.
 • Szabolcs
  “-nb-
  2019-12-29 at 23:39
  Hát persze hogy számol limitmódosításért! Próbáltam meggyõzni a helyierõt, hogy a limitmodosítás dijáért adják oda kp.ben, dehát neki nincs jogköre… szerencsére 300ezrével kivettem ingyen, ha ez nekik megéri…
  Rafi amugy”

  Voltam hasonló szituban, szintén Rafi. Nekem megért x Ft-ot (asszem 2500-at), hogy a napi limit 1 naptári nap erejéig 3M, vagy vmi ilyesmi legyen. Ha sürgős, érdemesebb ezt váladsztani. Ha ráér 10 napig, akkor én is ingyé vittem a pénzem 🙂

  A limitmódosításnak inkább biztonsági oka/célja lenne, és a neten vagy a mobilalkalmazásban kéne tudnom magamtól állítani, és igen, tökingyen. De ez van, abben a Rafi elég kisstílű, másban viszont rendben van.

 • János
  Bankszámlakivonatot emailben küldeni nem biztonság, ilyen kimutatást küldeni meg az?
 • toody
  Nekem az tetszik, amikor a rendszeres utalás olcsóbb, mint a sima.
  Ez mi alapján van? Sima lenyúlás, hátha nem tűnik fel az ügyfélnek?
  (Plusz két kattintás, hogy rendszeresként menjen el az összeg és biztosan egyszer fusson le. Nagyobb összegnél azért számít…)
 • gyoztes
  Ugyanez jó lenne vállalkozói számlából is!

  Mondom az idei statisztikát:
  52% bankkártyás fizetés elfogadás jutalék
  21% pénzforgalmi díj, értsd tranzakciós adó
  13% számlavezetési díj (középső csomag)
  9% sárga csekk elfogadás díj
  maradék

  Nem tudom, hogy tudnék ezeken még csökkenteni, de ha van jó ötletetek, nyitott vagyok!

 • szenyora
  Ha kapok egy éves kimutatást a felszámított költségekről, még nem fogom tudni, hogy más bankoknál hogyan alakult volna az összeg, mert képtelenség összehasonlítani azokat. Uniós szinten egységesíteni kellene, hogy milyen fajta költségek társulhatnak egy számlához, azokat összehasonlíthatóan kimutatni és egyértelműen tudomására hozni a kedves ügyfélnek. Akkor nem kellene ilyen összesítés, magunk megcsinálnánk. Nagy kérés?

  Kedves Miklós! Köszönöm a kitartó és lelkiismeretes, egész éves munkádat! B.Ú.É.K.

 • Naiv álmodozó
  Kobe: legkésőbb szeptmberben minden banknak kötelező volt közzétennie az API specifikációt, szabadon letölthetőek. (Igazából már jóval hamarabb közzétették, szeptember csak az éles adatszolgáltatás határideje volt.). És ezt (az adatszolgáltatás részét) nem is halasztották el. Ha van keved és időd, a nyilvános API-k alapján te is leprogramozhatod a saját lekérdezéseidet, és ez alapján akár készíthetnél egy online vezérlőpultot, ahol mondjuk egy közös felületen láthatod mind a 8 bankodnál levő számláid egyenlegét és forgalmát…. Én ez alapján azt vártam volna, hogy szeptemberben gátszakadás lesz, és sorra jönnek az alternatív adatszolgáltatók, (akár külföldiek is), akik majd elhozzák a kánaánt a bankok förmedvény felületei helyett. De sehol senki, legalábbis egy épkézláb ajánlatot se láttam. Nem igazán értem, mert szerintem ebben hatalmas lehetőség és pénz lenne, de csak mókmikiket látok.
 • Tamás
  “matetoth, azért nem küldik e-mailben mert az adatbiztonság.”

  Miki, szerintem meg azért sem küldik ki, mert nem garantált, hogy megkapja a címzett.. egy levél, vagy levelek sokkal nehezebben tűnnek el, mint egy esetlegesen rosszul beállított mail server.
  (pl nálam a gfb-s biztosítós levelek automatikusan mennek a spam folderbe, átlag user szerinted tudja mi az?)
  Tértivevényes levél, fax, telex mind ad nyugtát, hogy a címzett valóban megkapta, innentől kezdve azzal biztos nincs probléma.

 • BMiklós
  A szemét bankok, pénzből élnek mint mi, van profitjuk is a mocskoknak. Inkább élni és élni hagyni. Az mindig előrébb vitt. Van még mit fejleszteni a kommentelők nézőpontján. De hozzáfűzve egy plusz dolgot. Minden bank oldalán minden számlához már most is elérhető a díjjegyzék nevű dokumentum ami minden költséget tartalmaz. Adott számláról így mindent megtudhatunk. Ami ebben nincs azt a költséget nem számíthatják fel. Jobban érthető mint egy hirdetmény. Ha egy-kettő ilyenen átrágjuk magunkat mar tudjuk hogy mit keressünk bármelyik bank termékét nézzük.
 • Nyomd a gázt!
  BMiklos ezzel csak az a baj hogy pl a raiffeisen iden tobb mint 10.000ft-ot utalt vissza nekem, mert az mnb megbuntette jogosulatlan dijak miatt. Sajnos az se biztos hogy rendben van amit leirnak a koltsegeknel es sokszor meg azt is egyoldaluan jogosulatlanul modositjak, vagy olyan dijakat is felszamitanak amit le se irtak.
 • edg
  Bocs, butaságot írtam, a Revolut tényleg átverős hétvégén, mert olcsóbbnak mutatja a devizákat. : – /
 • Revolutos

  Pedig a Revolut mindig jól mutatja az árfolyamot, a hétvégi plusz százalékot is korrektül mutatja, csak nem mindegy, hogy milyen irányba történik a váltás.

  Az emberek ahhoz vannak szokva, hogy pl. 1 EUR -> 331 Ft, itt hétvégén kevesebb a forintos összeg, mivel ez azt mutatja, ha Eurót adnánk el. A másik irány viszont drágább, amikor EUR-t veszünk. Ennek a formátumának a megjelenítése problémás Revoluton, mivel nincs ilyen gyenge devizákra felkészítve a tizedesjegyek száma.

  Viszont az átváltóban MINDIG az aktuális árfolyam látható, bármiről bármire is váltunk…

 • naa
  Revolut Business??
 • furmint
  Lazán kapcsolódó. Újabb CIB drágulás (hirdetmény 19.12.31., érvényes 2020.03.02-től):

  CIB számlaköltségek (érvényes 2020.03.02-től): https://net.cib.hu/system/fileserver?file=/Kondilistak/01_lakossagi/hird_msz_szla_200101_200302_1231.pdf&type=related
  CIB kártyadíjak (érvényes 2020.03.02-től): net.cib.hu/system/fileserver?file=/Kondilistak/01_lakossagi/hird_msz_szla_200101_200302_1231.pdf&type=related

  Még lazábban kapcsolódó:
  ŰMKB EP költségek változása
  Eddig sávosan: 0-100 ezer Ft 7.1%, 100-200 ezer Ft 5.1%, 200-300 ezer Ft 4.1%, 300-500 ezer Ft 3.1%-a, 500 ezer Ft felett 2.1%
  2020.01.01-től: 0-150 ezer Ft 8%, 150 ezer Ft felett 4.5%.
  Forrás: mkbep.hu/penztar_hirek-cikkek.html#20191231
  Ha jól számolom, ez minden esetben magasabb, mint eddig.

 • furmint
  MKB (önkéntes) nyugdíjpénztárnál változott a minimális tagdíj (havi 4000 ft -> 6000 ft), valamint a sávos elvonást is változtatták: A 500 ezer ft alatti sávok azonosak maradtak, afelett:

  2019:

  500.001-1.000.000 Ft között jóváírásra kerül: 99,1%-a működési tart. 0,8%-a likv. 0,1%-a 1.000.001 Ft-tól jóváírásra kerül: 99,6%-a működési tart. 0,3%-a likv. 0,1%-a

  (forrás: web.archive.org/web/20190511060924/https://www.mkbnyp.hu/nyp_onkentes_tagoknak_tagdij.html)

  2020:

  500.001 Ft felett jóváírásra kerül: 98,5%-a működési tart. 1,4%-a likv. 0,1%-a

  (forrás: mkbnyp.hu/nyp_onkentes_tagoknak_tagdij.html)

 • Szakértő
  Erste Top Plus csomagomban a bank által 2018-ben felszámított díjak listája elég rövid lesz, mert -szerintem- nem fog egyetlen tételt se tartalmazni. Még a kártyapótlás is teljesen ingyenes volt, mikor elhagytam.
  Az MNB-s összehasonlító oldalnak csak akkor lenne értelme, ha minden élő számlacsomag kiválasztható lenne és az egyes kedvezményeket is be lehetne állítani. Nyilván ezzel sok munka lenne, ezért nem csinálják meg.
 • Silverado
  Az Erste nekem a mai napig sem küldte meg a kimutatást. Már írtam nekik, kíváncsi vagyok, mit válaszolnak.
  Van másnak is ilyen tapasztalata?