Az idei amerikai vesztesek

Az amerikai S&P 500-as tőzsdeindex idén újabb 30%-kal tudott emelkedni, igaz, a 2018 év végi nagy esés után.

Mi történt a piacokon 2018-ban?

Két év távlatában már “csak” 20% a teljes hozam.

Azonban az indexben mindig vannak rosszul teljesítő vállalatok is, ebben az évben az átlagos 30%-os emelkedés mellet van 57 cég, amelyik negatív hozamot ért el, ezeknek fele 10%-nál nagyobb esésen van túl idén.

Sokan gondolják úgy, hogy inkább azokat a vállalatokat érdemes venni, amelyik nagy esésen vannak túl, mint azokat, amik nagy emelkedésen, mert a nagy esés után nagyobb az esély az emelkedésre, mint fordítva.

Természetesen ez a dolgok túlzott leegyszerűsítése, gondoljunk csak a TEVÁ-ra.

Egy nagy esés nem feltétlen jelenti azt, hogy akkor innen csak felfelé van az út. Különösen akkor, ha egy általános zuhanás lesz, akkor a gyengélkedő részvényeket még inkább adni fogják a befektetők.

Ezek tudatában ha te mégis szeretnél fogadást kötni a gyengélkedő amerikai cégek emelkedésére, íme a MarketWatch gyűjtése azokról a cégekről, akiknek rossz éve volt, de az elemzők emelkedést várnak tőlük jövőre:

Az elemzők találati arányáról itt írtam régebben:

Akik tudják a jövőt

 

 

 

Share

32 hozzászólás

 • Tibor
  Mellé lehetne tenni a lusta portfóliókat is, hogy azok hogy teljesítenek:

  portfoliocharts.com/portfolio/risk-and-return/

 • Tibor
  Illetve itt is vannak: marketwatch.com/lazyportfolio#lazyportfolio
 • Én is akarok kommentelni...
  Stay long and strong: AMD forever! Sajna idén nem nagyon volt időm daytradelni, de már feleslegesnek is érzem:
  2017.01.01: $10,37
  2018.01.01: $13,74
  2019.01.01: $24.41
  2019.12.26: $47

  Visszakereshető a blogon mikor vettem bele, kaptam is oltást mind az AMD, mind a daytrade miatt.
  4000 darabom van 10,28-as átlagon véve, 2x-es tőkeáttét mellett. A következő negyedéves EPS-e a várakozások szerint lehet nagyobb lesz, mint az előző két teljes év EPS-e, és még mindig csak felfutóban lévő cégről beszélünk, továbbra is 3 éves technológiai előnnyel a konkurensekhez képest. Istenem, mikor belevettem, az első jelentést örömmel olvastam, hogy nyereséges lett a cég, ha csak pár centtel is részvényenként. Most meg már bőven 1 dollár felé várják a jövő éves EPS-t.

  A szomszédom kinevetett, amikor 2 éve azt mondtam neki, 50 dollárnál kiszállok majd és nyugdíjba vonulok. Már én is kinevetem magam 🙂

 • Én is akarok kommentelni...
  A másik kedvencem, amiből viszont csak 10 részvényem van 186 dolláros árfolyam óta, az a Tesla. Nagyon-nagyon sokan temették már folyamatosan, @Kiszámoló is egész sok alkalommal leírta már, hogy milyen szar befektetés ez a cég.

  Továbbra is tetszik amit csinál a cég, és kövezettek meg, de nekem a pickupja is tetszik, igaz a Model Y viszont nem.
  De amit művel a cég, az brutális. 10 hónap alatt az alapkő letételtől az első legyártott kocsiig Kínában az új Gigafactory egész magasra tette a lécet. Eltelt egy újabb év, és ismét bejelentette legalább 5 konkurens, hogy 3-5 éven belül simán lenyomják az 5 éve piacon lévő Teslákat 🙂 Az olcsóbb autók térnyerésével megzuhant a cég marzsa, már csak 18%, ami már annyira alacsony, hogy lassan a BMW utoléri, ugyanis most sikerült végre 6,6%-ra feltornásznia 🙂 Viszont indul az Y, amin meg 30% feletti a marzs.

  Szóval lehetőség volt, van és lesz.

 • naa

  És 50-nél kiszállsz? Mert amíg nem, addig ez a profit csak papíron létezik, különösen, mivel egyetlen részvényen keletkezett.
  Gratulálok a teljesítményedhez – ekkora emelkedés után viszont szerintem realizálni (is) kellene.
  Persze te tudod…
 • Sanyika
  Ügyes vagy, mindenkinek, aki tradel, vannak ilyen sikersztorijai. A kérdés, hogy a másik negyven részvény, amit vettél az is így teljesít-e? Avagy, ha nincs másik negyven, hanem minden erre tettél fel, akkor ez kicsit lottó volt, ami most bejött. Addig jár a korsó a kútra…
  Amúgy, ha van 4000 részvényed, és 50-en eladod őket, akkor nyertél (50-10)*4000=160.000 dollárt, mínusz némi margin költség meg 15% szja. Az szép, meg egy normálisabb lakás ára, de nyugdíjba vonuláshoz azért még kevés 🙂
  Szóval, azért jár a buksisimi, meg bonts egy pezsgőt, csak el ne hidd, hogy tőzsdeguru lettél!
 • Tinaturner
  Nekem csak 215 amd reszvenyem van hasonlo beszallonal. Felet eladtam 36on a tobbit nem nagyon terveztem eladni.
  A “tobbi 40” reszveny is eleg jol erzi magat szerencsere. Egyenlore meg a fele index etfben van(sp500, ftse100).
  Van 6 db kuka reszvenyem is ami kb teva jellegu karriert futott be 🙂 de arra szamitok h majd ha a skynet gyartja az uj terminatorokat akkor ernek majd valamit 🙂 nem nagy osszegrol van szo csak h legyen buko is irva
 • Blend Ahmed
  De a “brit tudósok” nem azt számolták ki, hogy a momentum faktor jobb, mint az antimomentum?
  msci.com/documents/10199/f3a22268-affd-478a-b7a7-50dc90fad923
 • Kislány a kocsiból
  Kicsit off: Csak nekem fordult meg a fejembe, hogy mindezt amit csinál a Tesla hogyan lehet menedzselni?
 • Béla
  @Kiszamolo:
  off: Érdekelne, hogy jelenleg mi a véleményed a TEVA-ról és mi a helyzet a pozícióddal. Kivársz még vagy már kiszálltál?
 • Én is akarok kommentelni...

  Az igazat megvallva fogalmam sincs. Még mindig benn van 50-re az eladás, igaz két éve benn van.
  Az a pénz, amit beleraktam nem hiányzik. Tisztában vagyok vele, hogy az még csak virtuális. Igaz nem is nézem már az árfolyamot még csak hetente sem. Szerintem marad bent az order, aztán ha kapok értesítést arról, hogy kisült átgondolom a dolgot. De az lehet ugye akár 2 év múlva is.

  De ebbe a posztba azért írtam fel az AMD-t, mert annyira nem hittek benne, a nagy vajákosok, Cramertől kezdve a Citi-n keresztül mindenki éveken át savazta. A Citinek még akkor is 2 dolláros volt az AMD-re a célárfolyama, amikor már egy éve 10 dollár felett volt az árfolyama. Kevés olyan részvényt ismerek, ahol egyszerre volt jelen 2 dolláros, és 28 dolláros célárfolyam, amikor 11 dollár volt az árfolyama. Most is $8-53 között szórnak a várakozások. Siralmas. Annyira látszik, kik sortolják.

 • Én is akarok kommentelni...

  Én a Teslát is a nagy buktavárományos részvények miatt írtam ide fel. Nekem nincs sikersztorim, a két cégnek van olyanja.
  Amúgy azzal simán nyugdíjba tudnék vonulni, lévén van mellé más kereseti forrásom 🙂 De épp még imádom amit dolgozok, plusz most alakítok új céget…

  Tőzsdeguru nem vagyok, a tőzsdéhez nem is értek. A ZackTrade Pro felületének a 20%-át se értem mit csinál, nem is merem piszkálni.
  Én a cégeknek nézek utána, és tényleg feltörekvő cégekbe fektetek be, az, hogy ez a tőzsdén történik, csak azért hívják tőzsdézésnek amit csinálok.
  Én még vettem 100 alatt Netflixet, azon is bőven dupláztam összességében, de a TSM befektetésem se volt rossz (az AMD gyártója és fejlesztőtársa), náluk is jött idén +60%. Az AMAT-ot is ehhez a szektorhoz sorolnám, ők is nagyot mentek idén, bár ott csak nyáron szálltam be. Összesen 6 féle részvényt vettem 2,5 év alatt amit tartottam is.

 • Én is akarok kommentelni...

  Ha érteném a tőzsde működését, akkor a Tilray, Inc. (TLRY) céget besortoltam volna, amikor a hype kezdett elülni (hetekig cikkeztek erről, nem volt nehéz eltalálni az időpontot). Nem hiszek abban, ha egy cég papírja fél év alatt 22-ről 140 felé is felszaladnak semmi érdemi eredmény vagy ok nélkül, az nekem lufi, ami nem ereszteni fog, hanem kipukkanni. Már 80-nál watchlistre raktam, de mire rájöttem, hogy kell sortolni a programmal (most lehet jót röhögni, igaz nem is erőltettem a dolgot túl, nem vagyok az a sortolós típus), addigra már 140-ről bezuhant 90-re. Itt elengedtem. Azóta már a 20-at is távcsővel nézi alulról. Ennek a cégnek is a posztban a helye: idén 80,49-ről indult, ma már 16,27.

  Amúgy májusban 1,8 millió SZJA-t fizettem a tavalyi realizált haszon után (kocsi csere, lakás felújítás miatt utaltam haza), idén nem piszkáltam a pozikat. De a fák nem nőnek az égig.

 • Fox

  Valóban, ez a részvény szépet ment. De mint minden, ez is csak összefüggésben értékelhető. A teljes portfóliód teljesítménye a lényeg, az elmúlt legalább 5 évben. Mert 2 részvény az nem portfólió, ezt te is biztosan tudod.
 • örök körök

  Mindenképpen grat, de azért legyünk őszinték, mind az AMD, mind a Tesla elég nagy lottó volt. 🙂

  Az AMD nagyon a semmiből jött vissza az új architektúrával, ez eléggé nagy meglepetés volt, illetve azt se nagyon lehetett tudni előre, a konkurens Intelnek ekkora botrányai lesznek.
  A Tesla talpon maradása is necces volt, leginkább a válság elmaradásának és a befektetők “jóindulatának” köszönheti szvsz.

  Az eredményedből ez mindenesetre nem von le, csak mint a többiek is írták, vond le a bukókat is belőle, illetve az eredményt (időben) realizálni azért el ne felejtsd. 😉

 • Inevitable
  Az AMD-t én is jó régen figyelem, részint azért mert érdekelnek a hardwarekkel kapcsolatos hírek és a cég is, de azt érdemes tudni, hogy még idén októberben csak 28-on állt, nem 47-en… 😀
  És úgy van ahogy “naa” mondja, csak eladott részvényen lehet hozam, a többi csak fikció.
  (bár személy szerint úgy gondolom, hogy a következő két negyedév igen jó lesz, de nem a személyi használatú, hanem az “ipari” cpu-k forgalma miatt).
 • Pickpepe
  Én is akarok kommentelni…-nek gratulálok, nagy meglátás volt!
  Szerintem kétszeres tőkeáttét is van ott, azaz a nyerő 320k $ – költségek és – adó lesz az, ami már igen szép pénz. Plusz nem tudhatjuk, lehet hogy ezen kívül van mondjuk 150 m vagyon befektetve nála, ami stabilan hoz havi 625 k-t, de emberünknek ez kevés, hozzá teszi még ezt a tőkét és megvan a havi 1 m ami már neki megfelelő “nyugdíj”.
  Tevát szerencsére, AMD sajnos nem vettem, dehát ez már csak ilyen.
 • jurta
  OFF
  Államkincstár levele, nov. 12., most olvasom:

  “lehetősége van újabb, a tárgyévben nyitott – 3, illetve 5 éves időszakú – TBSZ megnyitására és az 5. lekötési évben járó TBSZ-en lévő ügyfélkövetelés részbeni, vagy teljes lekötési állományának áthelyezésére az újonnan megnyitott TBSZ-re.
  FONTOS! Személyes rendelkezésének megadására, mely az 5. lekötési évben járó TBSZ-en lévo lekötési állomány részbeni, vagy teljes áthelyezésére vonatkozik, az 5. év lejáratát megelozo 30 napon belül van lehetosége.
  […]
  az új TBSZ megnyitását és a pénzügyi-, illetve pénzeszköz áthelyezést a Kincstár
  bármely állampapír-forgalmazó ügyfélszolgálatán kizárólag személyesen kezdeményezheti a kincstári ügyfélfogadási rend szerint az idei év utolsó, állampapír-forgalmazással kapcsolatos megbízások befogadására rendelkezésre álló napjáig.”

  Most akkor nov. 30-ig kellett volna, vagy hétfőn még lehet? Vki tudja?

 • Usespanner
  ,
  köszi a linket, érdekes nézni azátlagos infláció feletti hozamokat, még az oldal fele sem világos, de ez lehet a keddi szemműtétem miatt is van 🙂 Pl mi számít “international” amerikai részvénynek és mi “hazai” amerikainak?

  Nagyon is fontos eldönteni hogy hány % hozamot lehet elérni tőzsdén 50év alatt, passzív kereskedéssel, 100% részvény opcióval, a kockázat fokozásával.

  Ahogy nézem az az oldal több évtizedes távon 6% infláció feletti átlag hozammal operál (100% equities), ami a cégek méretétől és a célország tőzsdéjétől is függ.

  Fontos tudbi, h mennyivel lehet felül teljesíteni egy feketén kiadott lakással elérhető 6-8% hozamot (mínusz infláció és a lakás menedzselésére fordtott idő), vagy a magyar szuper államkötvény 5%-os adómentes hozamát.

 • Danhadnagy
  OFF prémium EP írt egy mailt, milyen jó jövőre megdrágul a költség, már egységesen 6%-t vonnak el a befizetéseim után. Hova érdemes átmenni?
 • Kiszamolo
  Béla, nem szállok ki, elfér. De nem lesz a sikersztorim a következő 2-3 évben sem, az szinte biztos.
 • Béla
  @Kiszamolo:
  Ha eddig nem szálltál volna be, most elgondolkodnál?
 • headset

  “Személyes rendelkezésének megadására, mely az 5. lekötési évben járó TBSZ-en lévo lekötési állomány részbeni, vagy teljes áthelyezésére vonatkozik, az 5. év lejáratát megelozo 30 napon belül van lehetosége.”

  A rendelkezési lehetőség december 1-én (vagy 2-án?) nyílik és az év végével zárul.

  Ha az embernek már van 2019-es számlája, akkor talán web-en is lehet nyilatkozni a részleges vagy teljes meghosszabbításról. Az AKK-t konkrétan nem tudom, de elképzelhető. Mert ilyenkor nem kell új TBSZ-t nyitni.

  Ha az ügyfél nem nyilatkozik, akkor minden átkerül a normál számlára. De csak a kamat vagy hozam jan. 1 utáni része lesz adóköteles. Ha hamar lejáró papírok vannak, akkor érdemes a normál számlán venni az új államkötvényeket, amik amúgy is adómentesek.

 • Kiszamolo
  Béla, erre mit mondjak? 31 dolláron is jó ötletnek tűnt, miután 85 dollárról esett oda.

  Szerintem sokkal többet ér a mostani áránál, de azért a mostani opiát botrányból még sok minden lehet.

 • dandár
  Én prémiumról patikára váltottam már egy ideje, már csak a novemberi befizetési akció miatt is megéri. Gyorsak és nem annyira egyoldalúan kötik a partnerekkel a szerződéseket, mint a prémium, ezért jobban szeretik őket 🙂
 • Stanlee
  A TEVA szerintem most meltanytalanul van ennyire alacsony aron. Ha lenne feles penz, biztos vennek belole. Ez egy nagyjabol ugyanolyan jo beszallo ar, mint az AMD volt a reorganizacioja elott. A TEVA elkezdte az adossagait rendezni, igaz nem fizet osztalekot, de nem is kell. Van par sajat gyogyszeruk, ill. a generikus keszitmenyek gyartasa is jo lesz majd, ha egyre tobben jonnek ra, hogy az olcso indiai vagy kinai termekek minosegben nem olyan jok, erdemes neves gyartok termeket venni.

  Mo-n is lehetne nagyobb a reszesedesuk a piacbol, de a gyogyszertarak nem erdekeltek az olcsobb azonos hatoanyagu termekeiket eladni a vasarloknak. Tobb gyogyszertarban hiaba kertem kifejezetten a TEVA termeket, allitolag nem volt, de aztan vegul megis megtalaltak, csak ugye az feleannyiba kerult, mint az elso korben ajanlott TV-reklamos, ami sokak szerint jobb, de nekem jo a TEVA gyartmanya is.

 • naa
  “Még mindig benn van 50-re az eladás, igaz két éve benn van.
  Az a pénz, amit beleraktam nem hiányzik”

  Csak 1 ötlet: ha eladod a felét most 45.5-ön, a másik felére meg 54.5-ös limitet teszel be, akkor az átlag realize ugyanúgy 50, de ha beesik 10-20 dollárt, akkor mindjárt nem vered a fejed a falba, hanem örülsz… Ha meg még tovább szárnyalna, akkor is ugyanott vagy, mint a bent levő 50-es limiteddel.
  Tudom, most ezen az árfolyamon nem hiányzik az a pénz, de ha visszaesne 20-ra, azért fájna szerintem.
  A másik, hogy a limit elérésre várakozás helyett én Call opciókat írnék ki, amivel amíg várakozol, hogy elérje az áradat a piac, addig is profitot termelsz. Vagy felét eladnám és Short Strangle-t (short put + short call) írnék ki a másik felére folyamatosan, pl. 40-50-re vagy 35-55-re, mert “annyiért már visszavenném/eladnám”

 • ZoltanTheHun
  “Sokan gondolják úgy, hogy inkább azokat a vállalatokat érdemes venni, amelyik nagy esésen vannak túl, mint azokat, amik nagy emelkedésen, mert a nagy esés után nagyobb az esély az emelkedésre, mint fordítva.”

  Minden tiszteletem a blogíróé, de annyi jó tanács mellett miért kell ilyeneket írni? Igen, vannak akik így gondolják, azokat hívják szerencsejátékosnak.

  Én próbálom Peter Lynch szavait magamévá tenni, minden részvény mögött egy vállalat van, ahogy a vállalat teljesít, úgy teljesítenek a részvények is hosszú távon. Nagyon sok hülyeség elkerülhető, ha csak egy kicsit gondolkozik a fundán.

  Én is figyelem például a TEVÁ-t és egyelőre még nem mertem bele venni (7$-on), mert ha ránézek csak az alap mutatóira, úgy érzem van időm várni. Peter Lynch Wall Mart példája jár ilyenkor az eszembe. Persze én is tanulok és kockáztatok (KHC-t tulajdonlok 32$-ért)

 • ZoltanTheHun

  Peter Lynch-et tudom idézni. Mikor adsz el egy részvényt? 1) Ha a sztori változik 2) Ha találsz egy jobbat nála.

  Jelenleg miért ruháznál be TEVA-ra? 3 veszteséges negyedév van mögöttük. Long term debt utolsóban csökkent, szuper.
  Bevételük első 3 negyedévben 12896 millió dollár, tavaly 18854 volt, tehát még 5958 hiányzik ahhoz, hogy a tavalyit elérjék, valszeg nem fogják. A current ratio és quick ratio 1 alatti. És a többi, és a többi. Nem találsz jobb részvényt? Nem lehet várni míg fordul a szekér?

  Persze lehet kockáztatni, meg ha benne van az ember, már lehet nem száll ki (itt megint lehetne Peter Lynch-től anekdotázni). De kollega fentebb írja az AMD sztoriját:
  2017.01.01: $10,37 (PE: 0)
  2018.01.01: $13,74 (PE: 342)
  2019.01.01: $24.41 (PE: 60)
  2019.12.26: $47 (PE: 255)
  Még 19 Januárban is, egy számomra túl magas, 60-as PE mellett is 2x-ezhettél volna.

 • Én is akarok kommentelni...
  @naa:
  Húú, köszönöm a javaslatot, de mint írtam fent, nem értek a tőzsdéhez, a cégekhez értek. Az elejét még értettem a javaslatodnak, a vége teljes homály. Minden esetre azóta megfogadtam itt elhangzott pár tanácsot:
  – Teslából kiszálltam 540 dollárnál, itt profitot realizáltam, bár ebből ugye csak 10 részvényem volt
  Pedig szerintem ez az év a Teslának egy überbrutál év lesz (felpörög a kínai üzemük, plusz két új modell is gyártásba áll), de hát a fák nem nőnek az égig.
  – AMD-ben pedig még maradtam, pedig azóta simán átvitte az 51 dolláros szintet is
  Ez teljesen szubjektív döntés volt, bár a technológiai előnye az elmúlt egy évben tovább nőtt a konkurenseivel szemben, a különböző szektorokban is szépen nőnek a számai. Igazából ZoltanTheHun írta le jól: semmi se változott, miért szálljak ki? Január 28-án negyedéves report, majd Lisa Sue előadása után eldöntöm maradok-e. Ő egy istennő.
 • Én is akarok kommentelni...

  Az AMD-nél a PE nem bír érdemi információval, legalábbis amit én utána bírtam olvasni az ilyen “growth company”-k esetében. Egész jól leírja inkább a forward PE a jövőt, ami viszont egész jól néz ki. Legutóbb 36 volt mikor néztem, és mivel az AMD nyeresége jelenleg exponenciálisan nő, még az sem igazán értelmezhető: negyedévenként 8-6-8 cent után jött egy 18, majd két hét múlva reményeim szerint egy 32+ centes negyedév.
  Ha így nézzük, akkor az AMD eredményét követi le kis késéssel az árfolyama. Ha pedig ez továbbra is így marad, akkor még a vonalzó vége felé egy 75 dolláros árfolyam van 2020 év végére, bár ebbe Trump még bekavarhat.

  Minden esetre itthon, és a cégnél is már minden Intel repült, AMD hajt minden számítógépet, legyen az asztali gép, vagy laptop 🙂 Mert nem csak a részvényei jók az AMD-nek, hanem a termékei is 🙂

 • Én is akarok kommentelni...

  Nekem a TEVA részvényekkel az a bajom (mondjuk ősz óta +80% körül van), hogy én nem látom benne azt a potenciált, mint ami a Teslában, illetve az AMD-ben megvolt, illetve még megvan. Mondjuk én IT területen dolgozok, a gyógyszeriparhoz nem értek, de nincs semmi olyan terület, ami kihúzná őket a sárból, a konkurencia erősebb minden területen. Ők most ott vannak, ahol az Intel és az NVDIA árnyékában volt 4 éve az AMD (akkor 2 dollárt ért). Aztán kijöttek az újdonságaik, és a piacnak 2 év kellett, mire megtanulta, hogy nem csak Intel procit lehet venni, vagy NVDIA videókártyát (így lett 10 dollár). 2 éve már, hogy a procik terén a TOP 10 prociból 9 AMD, mégis még több évig tud dinamikusan piacokat szerezni. Ha a TEVA előrukkol 2-3 új és jó dologgal, akkor onnan még évek, mire újra méltó lesz régi nagy híréhez (50+ dolláros árfolyam). Szerintem.