Pénzváltás 120. rész

Az online vásárlások elterjedésével egyre nagyobb üzlet lett a pénzváltás. A legtöbb szolgáltató csúnyán visszaél ezzel, extra 3-5%-ot tesz észrevétlenül zsebre, a felhasználók zöme fel sem fogja, hogy mennyivel rosszabbul jár a webshop árfolyamával.

Ezt a piszkos trükköt játssza a Paypal, az Amazon, de már az összes ATM és sok hagyományos üzlet is.

Azt gondoltad volna, hogy már a kínai webshopok sem tudnak nemet mondani az extra profitra?

Mint Krisztián leveléből kiderül, már a kínai webshopokban sem mindegy, hogy milyen devizában írják ki az árakat. Ha te a forintod választod, hogy egyből lásd forintban mi mennyibe kerül, akkor fizetésnél forintban fogják beterhelni a kártyádat, (egyelőre csak) 2-3%-kal rosszabb árfolyamon.

Egyre nehezebb megúszni az átverést, ezért is lesz jó, ha tényleg elindul a Transferwise bankkártyás szolgáltatása.

Következzen Krisztián levele, amit ezúton is köszönünk.

“A tegnapi napon egy érdekes jelenségre lettem figyelmes a Banggood webáruházában. Mivel itt a karácsonyi szezon és sokan rendelnek Kínából talán még aktuális lehet a téma. Mint a legtöbb ilyen áruházban itt is be tudod állítani, hogy a termékek árát milyen valutában írja ki – és mivel a szállítási címem magyar – alapértelmezetten forintban láthatók az árak. Csak kíváncsiságból átállítottam az árakat dollárra, és néhány terméknél átszámoltam (egyszerűen a google keresővel) forintra, és bizony 2-3%-kal drágábbak voltak Ft-ban az árak. A legjobb az egészben, hogy a valuta átállítását elég a fizetés előtt megtenni így a válogatásnál még Ft-os árakat láthatsz, de a kártyádat már dollárban terhelik meg nem pedig Ft-ban, így a bankod váltja neked a dollárt nem a Banggod. Ha sokat rendelsz innen nem nagy ár az a pár kattintás az extra 2-3%-ért cserébe. Nem tudom a többi webshop-ban mi a helyzet, ha kirakod az oldalra talán commentbe a többiek megírják.”

Share

36 hozzászólás

 • S1M0N
  Banggood, Tinydeal, Geekbuying, meg a többi egykaptafa dzsunka oldal ezt csinálja mind, Aliexpress, Gearbest szerencsére még nem, de szerintem csak idő kérdése. Nem csak talált pénz nekik azoktól a balekoktól, akik nem rakják át USD-be, csomó digitális analfabéta netprolinak is vonzóbb úgy az oldal, ha a saját devizájában fizethet.

  Én ha ilyen “forintosító” oldalakon járok alapból USD-re nyomom az árat, mert más oldalakkal így a legegyszerűbben összehasonlítható az. Nem is izgat fizetésig mennyi forintban, akkor is leginkább csak hogy mennyit kell áttennem kártyára. 🙂

  Ha valaki rendszeresen külföldről akar rendelni, akkor érdemes megtanulni – az angol nyelv mellett – USD-ben olvasni az árakat, minden egyéb esetben garantáltan le fognak húzni.

 • Jimbo
  Ezen cikken felbuzdulva megnéztem a Wish nevű alkalmazásnál is, hogy hogy alakulnak az árak, ha USA dollárban akarok vásárolni. A szállítási cím ugyanaz maradt természetesen.
  A 4600 Ft-os termék dollárban már csak 3600 Ft (13,5 dollár). 20%-kal olcsóbb, ha dollárban vesszük.
  A 2400 Ft-os termék dollárban viszont 4000 Ft (15 dollár). 40%-kal olcsóbb, ha forintban vesszük.
  Több terméket is megnéztem, és teljesen kiszámíthatatlan, hogy melyik pénznemmel járunk jól. Az okára még nem sikerült rájönnöm, de mindenesetre érdemes odafigyelni!
 • gaborr
  Átverés vagy nem átverés, azzal hogy forintban fixálod az árat, és fixen annyit fizetsz forintban, ami valószínűleg a kártyád devizaneme, az szerintem helyén való.
 • tnt
  aliexpressről rendeltem és dollárt állítottam be 261,61-en …
 • OptiPista
  Igen egyre több oldal játszik ezze. Legutobb Airbnb n figyeltem fel rá, hogy konkrétan huf ba kiirja, átváltottam dollárra, de azért Gbp ben szeretné levonni a pénzt nyerve az átváltálson.
 • axt
  Most kíváncsiságból megnéztem egy Androidos játékban, hogy mennyibe kerülne USD-ben ugyanaz, amit én HUF-ban látok. 224-es árfolyam jött ki, az szerintem nem rossz. Tudom hogy ez más téma, mint a fentebbi, csak a poszt adott egy ilyen ötletet.
 • Gregor
  Nem újdonsàg ez a forintban vagy usd-ben vagy helyi devizàban fizetsz trükk. Külföldön, akàr európában vagy Európán kívül gyakran felajánlják a POS terminálokon történő fizetéseknél a saját devizában vagy helyi devizában történő fizetés lehetőségét. A különbség majd mindíg 10-15% a saját devizás opció terhére. Kb. 5-6 éve megy már ez a lehúzósdi. Kezdetben a reptereken talàlkoztam vele.
 • tgwh
  Pár napja rendeltem, Paypal-en keresztül 266,76 forintot fizettem egy dollárért.
 • Családfő
  Személyes, üzletben vásárláskor is egyre több kereskedőnél ajánlja fel a terminál a HUF-ban terhelést. Pl. USA-ban kiírja USD-ben és HUF-ban, és ha a HUF-ot választod, akkor annak csúnya árfolyam lesz a vége – jobb USD-t terheltetni.
 • IT Knight
  Kriptovalutákról mikor várhatócikk a Kiszámolón?
 • V
  Knight majd ha beszakad, akkor biztos 😀
 • kilences
  Csak egy észrevétel, az eredeti levélhez: Google-el váltva, milyen árfolyamon váltja? Értem alapból miről szól a probléma, de ez is vezethet egy különbséghez, ha a Google más árfolyamot használ mint a webshop/bank, nem?
 • naa
  Krisztián, azért ne felejtsük el, hogy ha 2-3% a különbség a középárfolyamhoz képest (amit neked a google dobhatott), annál a magyar bankok többsége sem tud jobbat bizony – nézd csak meg a saját bankod devizaárfolyamait, amin a kártyás költéseket konvertálják. Szóval ha csak ennyi lenne a difi, azzal nem lenne gond…

  , a 266.76-os USD árfolyam szerintem nagyon jó (264-265) között volt ma a közép, ez veri a magyar bankok árfolyamát. Tnt 261.61-es árfolyama viszont túl jó: ilyen árfolyamon a bankközin se kaptál ma dollárt, nemhogy egy kereskedőnél – nem számoltál el valamit???

  A lányeg, hogy a rablás nem a közép mínusz 2-3%, hanem a jóval vacakabb árfolyam, és paypalon, ATM-nél nekem volt is szerencsém jóval vacakabbhoz, amíg át nem állítottam.

  Ha más az ár másik országban, és innen a különbség, az persze más kérdés…

 • Peti
  @S1M0N:

  “Ha valaki rendszeresen külföldről akar rendelni, akkor érdemes megtanulni – az angol nyelv mellett – USD-ben olvasni az árakat, minden egyéb esetben garantáltan le fognak húzni.”

  Ott a pont! A nejem rendszeresen vásárol vitaminokat az Iherb-ről, és amikor a tételeket válogatja össze, akkor mindig átállítja a pénzváltást forintra. Amikor rákérdeztem, hogy ennek mi értelme, akkor rögtön rávágta, hogy ő forintban tudja csak összehasonlítani az árakat. Nekem viszont az $5.40-os vitamin HUF-ra váltás nélkül is egyértelműen olcsóbbnak tűnik, mint a $6.50-os; szóval ezt a gondolatmenetet nem igazán tudom követni. 🙂

 • Ricsi
  Sziasztok!
  Szerintem az számít hogy az adott oldalon milyen devizanemben van denominálva a termék, tehát hogy valaki pl $-ban vagy EUR-ban vagy japán jenben hirdet meg egy terméket pl ebay-en. Onnantól kezdve az oldal átszámítja neked más devizára mint a fenti levélben is forintra, de ha okoskodni akarsz akkor kitalálod mi az alap deviza és abban terhelik be a
  1) paypalodat (paypal vált devizát neked)
  2) kártyádat (a bankod vált devizát neked)
  Tehát összefoglalva mindig fog történni egy devizaváltás, vagy a honlapon ahol vásárolsz vagy paypalon vagy a bankodban. Lehet trükközni hogy hol húzzanak le 3-5% összeggel
  Persze ez csak forint számla esetében, ha van EUR/$ alapú kártyád akkor azért valszeg több termék esetén megúszhatod a devizaváltást.
 • Ricsi
  folyt.
  És így nyugodt szívvel megveheted(átváltási díj nélkül) az ebay.de-n 19EUR-ért kínált terméket ahol az eladó már “átszámította” neked a kínai pénznemből EUR-ra a saját váltási árfolyamán…
  Szóval szerintem túl sok helyen húzhatnak le a láncolatban, kell azért figyelni de nem lehet kivédeni szerintem. A transferwise-os megoldásra kíváncsi vagyok, attól azért várok némi áttörést.
 • Fairy
  A Google-es pénzváltás kicsit sántít – nem biztos, hogy bármelyik bank fog neked pont annyiért váltani.
  Amúgy meg ha az oldal kínai, akkor miért nem CNY-nel próbálkozol? A dollár ugyan széles körben elfogadott közös valuta Ázsiában (kínát kivéve…), de itt kétszeres váltás.
 • Kiszamolo
  Fairy, akkor meg a bankja fog kétszer váltani: jüan-dollár-forint. Igaz, ha eurós a kártyája, akkor dollárnál is kétszer fog a bank (Vagy a kártyatársaság) váltani.
 • Mézesmázos Mózes
  A Ryanair ugyanezt csinálja repjegy foglalásnál, ráadásul nagyon nehéz megtalálni azt a checkboxot, amivel kiválasztod, hogy EUR-ban terheljen és ne forintban. Trükkös egy ocsmány bagázs.
  Mellesleg nem mindig az USD az üdvös deviza, az európai cégeknél az EUR, a briteknél a GBP-t (vagyis a lokális pénznem) a célravezető választás. Érdemes tudni, hogy az adott szolgáltató mely országban “honos”.
 • TC
  Én a Banggood-on vásároltam tegnap, ellenőriztem az árfolyamokat és ők egy árnyalattal jobban váltották mint a bank.
 • Tibor
  axt : Elolvastam ezt a négy és fél évvel ezelőtti cikket, nem túlzás mondani hogy igencsak mellélőtt Kiszámoló azzal hogy szerinte hamarosan vége lesz. 2013. március 22-én 75 dollár volt egy BTC, most ebben a pillanatban 8200, és valószínűleg még egy jó ideig emelkedni fog. Persze lehet mondani hogy ilyen árak mellett már nem érdemes beszállni, de ezt írták akkor is amikor átlépte a 1000 dollárt.

  Érdemes elolvasni a kommenteket is a cikk alatt, ez tetszett a legjobban : “Viszont azok akik csak megveszik a bitcoint és erre befektetésként tekintenek azok madarak.” –> Ha ha ha ha ha.

 • Kiszamolo
  Tibor, én továbbra is nevetségesnek tartom, hogy valaki kitalál egy játékpénzt, ami mögött semmi nincs, se egy nemzetállam teljesítménye, se egy cég értéke, tökéletesen semmi érték nincs mögötte, aztán az emberek elkezdenek vagyonokat adni érte. Hogy miért, azt még senki nem tudta megmondani.

  De nem elég, hogy egy valaki kitalál egy ilyet, most már a nem tudom hanyadiknál tartunk. Még a legújabbakat is ész nélkül felvásárolják, mintha lenne valami kézzel fogható érték mögötte.

  Kísértetiesen hasonlít a holland tulipánhagyma-őrületre. Ott is sok év eltelt, mikor valaki feltette a kérdést: tényleg ér egy nyomorult tulipánhagyma 20 hektár termőföld árát?

 • Tibor
  Szerintem ennek az okait napestig lehetne elemezni, az emberek akik ismerik, bíznak benne, és az elfogadóhelyek száma is gombamódjára növekszik. Úgy alakult az életem hogy nemrég jelentősebb összeghez jutottam, és ennek egy részéből nagyjából 5500 dolláros átlagáron 10 BTC-t vásároltam, hosszú távon gondolkodom, 5 éven belül nem valószínű hogy hozzányúlnék. Ha bejön, bejön, ha nem, akkor így jártam. Lehet hogy már jövőre kidurran a lufi, de az is lehet hogy 10 év múlva már százezer dollár is lesz egy BTC, ahogyan azt többen is jósolják. Pont ezért nem akartam aranyba vagy hasonlóba fektetni, mert azoknál nem valószínű hogy a sokszorosát fogja érni évek múlva, nem úgy mint a BTC-nél. Ez egy kockázatosabb befektetési forma, az idő majd eldönti hogy jó ötlet volt vagy sem. De a tény az hogy aki 5 évvel ezelőtt vett BTC-t és most akarná eladni, az kiváló befektetést végzett.
 • attila
  sajnos a lenyomozhatatlansága miatt van ekkora értéke, ez tulajdonképpen olyan feketepénz amit utalni is lehet…..szerintem addig menni fog amíg valamilyen informatikai gikszer be nem tesz neki. 4 éve vettem valamit btc-ért és megmaradt fél btc-m azóta nem foglalkoztam vele, gondoltam ha megint vennem kell vmit amit btc-vel kell fizetni akkor legyen kéznél, anno 670 volt darabja 🙂

  amúgy a tőzsdén is időről időre feltűnnek papírok amiket csak az hajt hogy majd vmikor 10 év múlva termel profitot, aztán mégsem és rengeteg ember veszti el a pénzét aki meggondolatlan volt….

 • Kiszamolo
  Tibor, az elfogadóhelyek száma rohamosan csökken, mert annyira volatilis, hogy már kevesen akarják megégetni magukat vele.
 • tgwh

  2017.11.17 -6$ -> 1600 Ft-tal csökkent az egyenlegem. Persze lehet hó végén felszámol valamit a bank, mert ilyet is szoktak, de nem mindig…
  2017.11.17 -3,34$ -> 891 Ft-tal rövidült a számlám összege. Ez akárhogy számolva 266 Ft / $. Ilyen apróságokat Magyarországról egyszerűen nem éri meg rendelni.
  Nyertem az antikvarium.hu-n 100% kedvezményt. Még azon is elgondolkodtam, hogy megéri-e a kb. 600-700 Ft-os postaköltséget az a könyv… Most megint nyertem egyet, de nem volt pofám csak postaköltséget fizetni, egy másik könyvre is pörgettem ki egész korrekt akciót, így azt megvettem egy ezresért.
  De állandóan belefutok abba, hogy a szállítási díj miatt már nem is annyira olcsó, de hát muszáj megvenni, mert kell.
 • headset
  Újra elolvastam a bitcoinos cikket. Kiszámoló minden szava ma is igaz. (A kommentekben egy kissé pesszimistább.)

  Az okosok, akik azt mondják, hogy “de most 8000” és tévedett a cikk, ne a múltat jósolják meg, hanem a jövőt.
  Azért mert eddig nem durrant ki a bitcoin, nem jelenti, hogy az ára nem lufi.

  Szerintem a jövőt 2 dolog dönti el. A bitcoin csereeszköz. Ha ismerjük, hogy pl. évente mennyit használnak tárgyi adásvételre és mennyit pihen két üzlet között, akkor ki lehet számolni, hogy mennyire van szükség. Ha ennél nincs sokkal több, az ára beáll egy egysúlyi értékre.

  De. Sokan felhalmozásra, spekulációra veszik. Amint egy nagyobb társaság elkezdi realizálni a nyereséget, akkor beindul majd a lavina és kipukkan a lufi.

  És azt hiszem, nemcsak kereskedési célú készletezés van, hanem egyre több a spekulálók kezében levő mennyiség.

  Nem bíztató.

 • V
  nekem ugyan nincs bitcoin-om de latva hogy milyen hatalmas penzek folynak oda be kicsit megnyugtat mivel igy ha kipukkan akkor a tobbi eszkoz arat viszi fentebb – meg egy ok hogy pl a reszvenypiac 1-2 evig tovabb menjen majd. Addig meg csak csendesen figyelem a millios tulipanokat 🙂
 • Kiszamolo
  V, még a mostani nonszensz árazás mellett is csak nagyítóval lehet látni az ide berakott pénzt a tőkepiachoz képest.
 • V
  azert mar felfert az abrara… 🙂

  cdn.howmuch.net/content/images/ex3-5-1.jpg?link=mktw

 • Kiszamolo
  Már többször előjött, hogy az Erste középárfolyamon küldi ki az SMS-t, de még véletlenül sem úgy számolja el a valódi költséget. Az csak egy tájékoztató, nem a pontos összeg, amit valóban fizetsz is.

  Senki nem vált neked ingyen pénzt.

 • headset
  “Már többször előjött, hogy az Erste középárfolyamon küldi ki az SMS-t, de még véletlenül sem úgy számolja el a valódi költséget. Az csak egy tájékoztató, nem a pontos összeg, amit valóban fizetsz is.
  Senki nem vált neked ingyen pénzt.”

  Ez egy másik cikkhez (Transferwise bankkártya), Búvár Kund (2017-11-21 14:56) hozzászólásához kapcsolódik.

 • Dávid
  “Tibor, én továbbra is nevetségesnek tartom, hogy valaki kitalál egy játékpénzt, ami mögött semmi nincs, se egy nemzetállam teljesítménye, se egy cég értéke, tökéletesen semmi érték nincs mögötte, aztán az emberek elkezdenek vagyonokat adni érte. Hogy miért, azt még senki nem tudta megmondani.”

  Ok, de akkor mi érték van az arany mögött? Azt leszámítva hogy szép sárgán csillog? Amögött sincs semmilyen ország vagy cég teljesítménye mégis méreg drága. Ugyanúgy bányászni kell mint a Bitcoint és ugyanúgy véges a mennyisége a Földön. Gyakorlati haszna pedig maximum az elektronikai iparban van, de az ottani felhasználás töredéke az összes kibányászott mennyiségnek, tehát nem indokolja a mostani árat.

  Ha innen nézzük akkor az arany ugyanannyira “értéktelen” mint a Bitcoin.

 • Kiszamolo
  éppen ma találták fel úgy az ötszázadik kriptopémzt. De nem baj, erre is lesz elég vevő, ez is hozni fog úgy 5000%-ot. Amíg van lócitrom…

  Az arany 6000 éve elszámolópénz, egészen a közelmúltig csak maga volt a pénz.

  kezdésnek: https://kiszamolo.hu/a-penz-rovid-tortenete/

  Kicsit nevetséges összehasonlítani vele egy pár éves geek mókát, amire most sok mohó spekuláns rákapott.

 • Dávid
  Bocs hogy kicsit vitatkozom Kiszámoló, de nekem ebből az jön át hogy azért nevetséges összehasonlítani a Bitcoint az arannyal, mert az egyikről 6000 éve van közmegegyezés, hogy értékes, a másikról meg csak kb. 6 éve. Ebből a logikából az következik, hogy 6000 éve ugyanúgy nevetségesek voltak azok az emberek, akik először kezdtek értéket tulajdonítani az aranynak. Gyakorlati haszna akkor ( az ékszereket leszámítva, ami szintén csak egy szubjektív dolog) nem volt. A holland tulipánmánia pedig nyilván azért volt eleve kudarcra ítélve, mert végtelen mennyiségben lehetett szaporítani mindegyik tulipánt, tehát nem volt limit az a jövőbeni összmennyiségére.