Újabb hírek

Van néhány félbehagyott cikkem, amiről írni akartam, csak hát ugye hónap vége-eleje van és ilyenkor pár napot mindig elvisz az életbiztosítás adminisztrációja. (Hamarosan teszem fel a listát, elnézést, hogy májusban elmaradt.)

Annak ellenére, hogy én éppen nem érek rá, még nem állt meg a világ, így összeszedtem pár érdekes cikket, hogy lássátok mi történik mostanában.

Az amerikai megtakarítási ráta (a megtakarított összeg az elkölthető összeg arányában) 33%-ra ugrott fel áprilisban, ilyen még soha nem volt, mióta 1950 óta figyelik ezt az adatot. A legnagyobb amerikai bank szerint most 30-40%-kal több pénz van a megtakarítási számlákon, mint általában lenni szokott.

(Arról, hogyan kell értelmezni ezt az adatot, nemrég írtam ebben a cikkben.)

A hitelkártya-adósság is csökkent közel 30 milliárd dollárral. Persze aggodalomra semmi ok, még így is ezer milliárd dollár felett van a hitelkártya-adósság, ahogy a diákhitel állomány is közel 1,7 ezer milliárd dollár és az autóhitelek mennyisége is közel 1,2 ezer milliárd dollár.

(A hitelkártya-adósság csökkenésben a bankok szigora is szerepet játszhat, sokkal nehezebben adnak új kártyát az igénylőknek. Ezt támasztja alá, hogy a hitelkártyával fizető vásárlók aránya közben közel megduplázódott áprilisban. Aki tehette, csökkentette a kártyatartozását, akiknek nem volt tartaléka és most bevétele sem, azok pedig most kezdtek el sokkal aktívabban kártyát használni. A két csoport eredője a 28 milliárdos csökkenés.)

Európában is nagyot emelkedett a megtakarítási ráta, 12,8%-ról 19%-ra. (A németek szokás szerint minden válságban kiveszik a pénzüket a bankból és hazaviszik “biztonságba”.)

Az emberek elkezdtek erősen megtakarítani, annyira, amennyire még sohasem. Ebben benne van az is, hogy nem tudták elkölteni a pénzüket és az is, hogy nem merték. Sokan most döbbentek rá, hogy bizonytalanná vált már a közeljövő is. Ennek megfelelően az emberek pénzköltése is csökkent közel 14%-kal áprilisban, szerencsére május végén már csak 5% volt az elmaradás a tavalyi évhez képest.

(Többen mondták az amerikai kormánynak még a nagy pénzosztás előtt, hogy ez lesz majd a sorsa a helikopterpénznek is, amit az emberek közé szórtak a gazdaság élénkítése érdekében: az emberek azt is félreteszik. Azt ajánlották a kormánynak, hogy ne valódi pénzt kapjanak az emberek, hanem csak egy két hónapig érvényes kupont, amit muszáj elkölteniük gyorsan. Nem hallgatták meg őket.)

Ennek örülhetnénk, hiszen végre megjött az emberek esze, azt csinálják végre, amit mindig is kellett volna tenniük. Ez igaz, csak ha az emberek nem kezdenek el költekezni, akkor a gazdaság még nagyobb recesszióba fog fulladni. Ha rengeteg embernek nincs munkája és még azok, akiknek van sem hajlandóak költeni, akkor a fogyasztás visszaesése komoly gondba taszíthatja a gazdaságot.

Ezért figyelik árgus szemekkel a fogyasztási adatokat és nem örülnek túlzottan a növekvő megtakarítási kedvnek, illetve reménykednek abban, hogy az emberek újra ugyanolyan lelkesen fogják költeni a pénzt, mint eddig, ha újra teljes gőzzel fognak üzemelni az üzletek. (A jelzálog-hitelek nélküli 4,2 ezer milliárd dollárnyi lakossági hitelállománnyal meg majd lesz valami valamikor, azzal ráérünk később is törődni. Addig is fizessék az emberek az átlagosan 5,29%-os autóhiteleket, 5,8%-os diákhiteleket, a 9,63%-os személyi kölcsönöket és a 15,01%-os hitelkártya-hiteleket.)

Az amerikai munkanélküliség májusban 19,4% lehetett az előzetes adatok alapján. (Pontos adat hamarosan jön.)

A FED előzetes tippje az amerikai gazdaság esésére a második negyedévben 35,5 és 52,8% között szóródik.

Az év második felében egy 20% majd egy 5%-os visszapattanást tartanak reálisnak, a 2019-es értékeket a gazdaság ideális esetben 2022 második felére érheti el.

Az európai beszerzési menedzser index még mindig 39,4%-on áll, vagyis az újranyitás ellenére a cégek közel ugyanolyan pesszimisták, mint a lezárások kezdetén.

Közben sok kritika éri az amerikai kormányt, hogy ugyanazt a hibát követik el, mint 2008-ban: a nagy cégeket megmentik, míg a kicsiket hagyják tönkremenni, ezzel tovább nő az egyenlőtlenség, a nagy cégek még nagyobbak és még erősebbek lesznek, a kis cégek pedig elhalnak, ahogy az egyszerű munkavállalók is elveszítenek mindent, amit a munkaerőpiacon nyertek az elmúlt évtizedben. A nagy cégek újra megtanulják, amit már megtudtak 2008-ban is: semmiért nem kell felelősséget vállalniuk, ha baj van, a kormány úgyis megmenti őket az adófizetők pénzéből.

Az amerikai-kínai csörte is folytatódik, miután belengette Amerika, hogy elveszi Hong-Kongtól a különleges megítélését a kínai kormány bekebelezési kísérlete miatt. Erre válaszként Kína leállította a mezőgazdasági termékek vásárlását az Egyesült Államokból az állami cégeknél, ezzel mindjárt fel is rúgva a januárban összeizzadt kereskedelmi megállapodást, amiben éppen a mezőgazdasági termékek behozatalának növelését ígérte meg. (Ezzel Trump legfontosabb szavazóbázisát hozza nehéz anyagi helyzetbe.)

Közben sok szegény államban dönteni kell, hogy járvány legyen vagy éhínség. Pakisztánban annak ellenére lazítanak, hogy még nagyon nem kellene, de így is a szegénységi ráta várhatóan megduplázódik az országban és az emberek 44,2%-a fog a szegénységi küszöb alá kerülni.

De vannak jó hírek is: újra 345 Ft az euró. S a tőzsdék is dinamikusan emelkednek tovább.

S végül egy szomorú, de tanulságos történet erre, miért nem veszünk olyan pénzügyi eszközöket, amikhez nem értünk. Ilyen esetről már én is írtam sok évvel ezelőtt itt.

Dióhéjban ennyi történt a nagyvilágban.

Share

85 hozzászólás

 • Tőzsdei kereskedés
  Köszönöm a válaszod!
 • Nacionalista
  Én is számolgattam ezt a Bp vs. vidék kérdést. A napi megélhetés (kaja, ruházkodás, múszaki cikkek, bútor, benzin, szórakozás) az ugyanannyi, semmi nem drágább Bp-n mint vidéken, sőt. Szigorúan pénzügyileg(!) az egyetlen faktor a vidék javára a lakhatás, az viszont komoly tétel.

  Albérlet árakat nem néztem, viszont olyan színvonalú házat amit Bp környékén szeretnék, élhető vidéki megyeszékhelyeken (Győr, Debrecen, Veszprém stb.) 20 millióval kapnék olcsóbban. Cserébe a nettóm mérnökként 100-150 ezerrel lenne kevesebb. Azaz kb. 12-18 év alatt térül meg a Bp-n vett drágább ház (ami viszont többet is érne, persze amíg benne lakok addig ez nem számít)

  Cserébe viszont jóval kiszolgáltatottabb lennék a munkáltatómnak a kevesebb választási lehetőség miatt. Ha ehhez hozzáveszem, hogy itt van a baráti köröm meg a szakmailag legérdekesebb mérnöki munkák, eldőlt a dolog.

 • csizkek
  “Szigorúan pénzügyileg(!) az egyetlen faktor a vidék javára a lakhatás, az viszont komoly tétel.” A lakhatas es a service. Az autodat nem annyiert szervizelik, a biztositasod nem annyiba kerul. Olcsobb a gyerek nyelvoraja, enekoraja, uszasa. Kaja is olcsobb ott ahol van mezogazdasag. Ha nem berelsz hanem veszel, akkor egy Budai haz felebol veszel extra jo kornyeken hazat. Maradek befektetve igencsak eros kulonbseg.
  En 1 miatt nem valasztanam. Oktatas miatt. Videki nagyvarosban nottem fel. Volt jo oktatas ott is, csak epp nincs valasztek. Bar ha a nyugati hatarvidekre mesz, akkor lehet menni Ausztriaba tanulni.
 • L
  Ezeket a “felkoltozunk Budapestre”es “lemegyunk videkre” kifejezeseket szerintem erdemes lenne nem hasznalni. Miert javaslom ezt?

  Szerintem erdemes lenne Budapest vizfej-jelleget megszuntetni. A vizfej tarsadalmi, gazdasagi torzulasokat okoz, aminek mindenki issza a levet, fizeti az arat. A vizfej fenntartasahoz pedig hozzajarulunk a nyelvhasznalatunkkal is. Folyton ujratermeljuk, megerositjuk a fovaros-videk hierarchikus szemleletet a “lent es fent”-tel.

  Ha a fentiek helyett hierarchiat nem tukrozo kifejezeseket hasznalnank, pl “atkoltozunk”, “elmegyunk”, akkor nehany evtizeden belul szerintem megvaltozna a gondolkodasunk is, felszabadulna a hierarchikus gondolkodas beklyoja alol es elindulhatnank a vizfej csokkentesenek utjan.

  Feltetelezem, a mai gimnazistak sem ugy gondolkodnak mar Magyarorszag es pl. Ausztria viszonyarol, mint “bent” es “kint”. Es ez jo.

 • Nacionalista

  A kaja semmivel nem olcsóbb. Se a Lidl, se a piacok. Max. ha konkrétan a szomszédtól veszed a tojást meg a paradicsomot, de ez már egy kisvárosban sem működik.

  Az autószerelő minimálisan drágább. Pár éve kellett egy nagyjavítás, kértem ajánlatot Bp-n (220k), megyeszékhelyen szüleimnél (200k) meg faluban apóséknál (190k).

  Nyelvóra: nincs gyerekem még, úgyhogy ezzel valóban nem számoltam. De sztem ez a mindenre különóra dolog a gyerekeknek túl van spilázva, nem szeretném, hogy majd milyen napja ilyenekkel legyen betáblázva. Nyelvóra kell, de úszni meg a többi tárgyat megtanítom én ha nem megy neki. Sportra meg csak akkor költenék komoly összeget ha annyira imédja, hogy versenyszinten nyomja.

  Lakás: van azért Belbudánál olcsóbb élhető hely. Erre írtam azt, hogy Bp. kb. 20 millióval drágább.

  De valóban, én alapból keveset költök service-re, ez más “kosarában” lehet jelentősebb

 • Nacionalista
  @L:

  Vidékiként nekem is fura volt ez a nyelvhasználat, de Bp nem ettől vízfej, hanem hogy ez az egyetlen 2 milliós város egy 10 milliós országban, tökmindegy hogy hogyan hívod.

  Nem nyelvváltoztatás, hanem infrastruktúrálsi fejlesztések kellenek ennek a csökkentésére. Mindenhova olcsó és stabil szélessávú net, elektronikus ügyintézés ahol csak lehet, home office bátorítása. Ha tudnék home officeozni mondjuk heti 4 nap, egy szempillantás alatt húznék el innen.

 • L

  Teszteld le, hogy mekkora hatasa van a nyelvnek: hivasd magad 2 evtizeden at kovetkezetesen “kis szaros”-nak, de mindenkivel, majd ezt kovetoen masik 2 evtizeden at “Fonok Ur”-nak. Szerintem hatarozottan nyomot fog hagyni az eleteden ez a “tokmindegy, hogy hivod” jelenseg. 😉

  A viccet felreteve, a nyelvunk meghatarozza a gondolkodasunkat. A gondolkodasunk pedig erosen kihat arra, hogy kialakuljon es normalisnak tartsuk pl. azt az allapotot, hogy egy legvonalban 200 kilometetes tavot 300 kilometeren oldunk meg, mert hat Budapest megkerulhetetlen. Vagy hogy az EU-s fejlesztesi penzek nagy resze Budapestre keruljon, mert hat ugye ott sokan elnek es amugy is szebben csillog. Vagy hogy Budapesten ugyanazert a munkaert tobbet fizessenek, mert hat erted, Budapest.

  A nyelvunket kepesek vagyunk tudatosan alakitani. Es ezaltal tarsadalmi-gazdasagi viszonyainkat is.

 • QTT
  A fizetés egy dolog Bp vs vidék kapcsán. Ha van mondjuk egy megyszékhelyen lévő jól fizető állásod, valószínűleg az az egy van. Váltásra kicsi az esély. Nem beszélve arról, hogy vannak munkakörök amik csak a fővárosban vannak.

  Én nagyon szeretem Pécset, mikor ott vagyok, akkor vagyok igazán nyugodt. Mikor elindulink “haza” Budapestre mindig szomorú a lelkem, több nappal utána is.

  De ha még lenne is ott számomra megfelelő bér, akkor sem merném azt választani, hogy felteszek mindent arra a lapra és ha menni akarok, vagy menni kell arról a helyről akkor nincs máshova. Míg Budapesten tudok mozdulni, akár más területre is.

 • BBalázs
  Vidéki kisvárosból költöztem fel vidéki nagyvárosba. Amennyivel többet keresek,nagyjából annyival drágább is a lakhatás. Viszont a többi dologban nincs sok árkülönbség (a havi buszbérlet még olcsóbb is) De szakmámban sokkal több a munkalehetőség,meg minden másban is,persze csak addig,amíg itt a négy karika 🙂 ha mennék a fővárosba,akkor valószinűleg ugyanígy emelkedne a kiadásom/bevételem. Hogy megérné? Nekem nem nagyon,nem vágyom a nyüzsgésre,meg a nagyvárosi életre,Győr megfelel számomra.
 • Pampalini
  Megyeszékhely vs Főváros:
  – Lakhatás -30-40%
  – Bér -20-30%

  De a tisztán pénzügyi megközelítéssel nem vesszük figyelembe az externáliákat. A nyugisabb életet, a kevesebb idegbeteg embert. A dugó 8-10 perc, de az is mindegy, ha bringával mehetsz dolgozni, madárcsicsergést hallgatva. Ezt, vagy ennek hiányát nehéz beárazni.

 • Kiszamolo
  Nektek aztán hiába ír az ember…

  https://kiszamolo.hu/megeri-budapesten-lakni/

 • Caizkek
  na jo de a videk-bp vitaindito commentben a 4-600es ber videken es a Bp-i munkaadoval, videki tavmunkaban tema volt. Vagy vmit felreolvastam..

  ugy ertettem, hogy kaja olcsobb ott ahol van mezogazdasag. Ha ott is btban, piacon veszed ua. De nalunk rokonsagban mindig van mit beszerezni olcson:) A gyerek servicet majd meglatod. Nem kell tultolni ahhoz hogy penzbe keruljon.

 • Joy
  A legfontosabbat kifelejtetted az árazásból, az időd (az életed) árát.
  Mennyi ideig tart beérni a munkahelyre? Tőlünk (megyeszékhely) a legközelebbi megyeszékhely is csak 40 perc autóval. Pestre a külvárosból több bejutni. Ovi, iskola 5-10 perc, gyalog! Családos emberként úgy látom, nekünk sokkal több időnk jut mindenre egy vidéki városban. A gyerekekkel tölthető időt nem kompenzálja plusz 150 nettó.
  Megéri a 12+ év az életemből, hogy drágább házat hagyjak örökségül?
  A barátaiddal ápold a kapcsolatot amíg lehet, az fontos. Ha egy korosztályba tartozok, akkor vszinű gyerekeitek is egyszerre fognak születni, amikor kb. 5-10 évre ezek a találkozások harmadára esnek vissza. Utána se lesz már olyan laza, mint gyerek nélkül. Ezzel is érdemes tervezni.
 • Nacionalista
  @Joy:

  A suli/óvoda az itt is közel lesz a gyereknek. Nekem viszont valóban szívás a bejárás. Ezért örülök a jelenegi helyzetnek, gőzerővel dolgozok rajta, hogy minél többet tudjak home office-ban dolgozni.

  Egyébként nekem is ez a legfontosabb problémám, csak ezt kevésbé látom szigorúan pénzügyi szempontnak azért nem írtam.

  Nézegettem állásokat megyeszékhelyeken, lenne számomra. Viszont nagyon kis eséllyel lenne annyira érdekes mint a mostani. És mivel azért életem egy jelentős részét munkával töltöm, nem mindegy, hogy az felvillanyoz és szívesen csinálom, vagy muszájból. Ezt is be lehet árazni.


  Hiszek a szavak erejében, de csak hogy értsd az álláspontomat: attól nem leszek erősebb, hogy minden reggel a tükör előtt mondogatom milyen erős vagyok. Attól lesz változás, ha konkrétan eljárok heti 2-3x edzeni.

 • Treil
  Nem azért költöznek vidékről tömegesen BP-re (és külföldre) mert annyira megéri vidéken élni. Most lépjünk túl a pár szerencsésebb IT-sen, aki fővárosi cégnél kap 800+ nettót távmunkáért és Karakószörcsökön vesz házat 30-ból ami a fővárosban 300 lenne a Rózsadombon. A képlet egyszerű, ahol van munka jobban kereső állásokból ott drága jó környéken az ingatlan, teljesen mindegy minek hívják a várost. Budapesten továbbá nem kell autó, mert 2 percenként jár a tömegközlekedés (éltem 7.kerben egy évet, van tapasztalatom). Vidéken meg félóráként, nekem esélytelen napi szinten tömegközlekedni, mert elviszi az összes szabadidőt, marad az autó, jó időben a kerékpár.
  Már rég Pesten élnék ha bírnám azt a zsúfoltságot, de nem bírom hosszabb távon. Nekem, és még jópár vidékinek ez a döntő szempont.
 • A.
  Ha beleszámolunk olyan kiadásokat is, mint a gyerek különórája (tehát feltételezzük a gyerek meglétét), akkor hosszútávon a “gyerek” olyan kiadásait is érdemes figyelembe venni, mint pl. az egyetem.

  Saját példa, nekem (és a családomnak) budapestiként anyagilag sokkal könnyebb volt az 5 éves egyetemem elvégzése, mint a hasonló anyagi helyzetben lévő, vidéki évfolyamtársamnak, akinek az évek alatt milliók mentek el albérletre, míg én végig tudtam otthon lakni.

  Mindketten dolgoztunk egyetem mellett, de míg nekem az elég volt minden kiadásomra, mert lakhatásra nem kellett költenem, neki a családja kénytelen volt anyagilag is támogatni még abban az 5 évben.

  Persze tudom, hogy, egyrészt nem mindenki megy egyetemre, másrészt nem csak Budapesten vagy egyetem, csak eszembe jutott, mint szempont… de ugyanez igaz lehet vidéki nagyváros vs. vidéki kisváros esetén is.

 • A.
  (folyt.)

  Tehát mondhatjuk, hogy ugyanaz a képzés nekem jóval kevesebbe került, mint a vidéki évfolyamtársaimnak, mivel budapesti vagyok. (nyilván ugyanazt ugyanazzal érdemes hasonlítani). És ugyanez elmondható a testvéremről is.

  Én úgy gondolom, ha te vidékiként “felköltözöl” és budapesten/agglóban veszel lakást/házat, az neked drágább, de akkor a te gyereked felnőttként már innen indul… és fiatal felnőttként valószínűleg kevesebbet kell majd támogatnod anyagilag, ha pedig mégis vidékre vágyna, visszafele sokkal könnyebb. Hosszútávon gondolkozva ez is mérlegelendő szempont lehet.

  Persze lehet, hogy ez egy speciális eset és csak magamból indulok ki 🙂

 • BBalázs

  De ha valaki vidékről megy a fővárosba tanulni, akkor az elötte lévő 17-18 évben olcsóbb volt a lakhatása, többet lehetett félretenni az egyetemre.

  Kemény matek, az meg nem az én pályám 🙂

 • matetoth

  az egyetemi koli 7-15 éve 11650 forint volt. Nem volt nagy szoba, nem volt tisztítva, de hidd el, hogy jobban jártam emberileg, mintha a szüleimnél laktam volna. Mármint 25 évesen azért nem kívánja már az ember.
 • Treil
  @BBalázs

  Kemény a matek, főleg ha az egyenletet kell összerakni, ha már megvan kiszámolni könnyű. Érdekes hogy iskolában 99%-ban a megoldásuk a tananyag.
  A lényeg hogy ugye nem spórolt meg többet a vidéki lakhatáson, mert a fizetése is arányosan kevesebb mint Pesten.
  És akkor még ott van hogy vidéken berobban egy multi jobb fizetésekkel rögtön az egekbe szöknek az ingatlanárak, mert az újonnan épülő 100 ingatlan nem fedezi a több ezres munkaerő igényét. Miközben van fél tucat cég jó fizukkal, minimális fluktuációval, a többi vállalkozásnál ugyanúgy szarul keresnek.
  Emellett Pesten több a befektetők által felvásárolt ingatlan, habár errefelé egyre több lakást vesznek kiadásra.

 • javadev
  Mindenkinek, aki Budapest melett ervel: en ugyanezeket szoktam mondani, mikor megmagyarazom, miert költöztem el Budapeströl Becsbe. Jobb kereset, izgalmasabb szakmai kihivasok, rengeteg allasheletöseg. Több lehetöseg a gyerekeknek, szinvonalasabb oktatas, egyetem. Nem kell ket auto, egeszsegügy elerhetösege, stb.

  Es ugyanigy nem ertik, miert fizetem ki egy pesti haz duplajat egy becsi sorhazra.

  Szerintem ilyesmit senki sem anyagi ervek alapjan dönt el, legfeljebb erveket kereshet utolag. Aki nem erti hogy a videkiek miert nem költöznek Pestre, gondolja ät, ö miert nem költözik Becsbe. Pontosan ugyanazokat az erveket fogja talalni, mint a videkiek.

 • Szabolcs
  Treil
  2020-06-05 at 13:12

  Több jó hozzászólás szokott lenne, de ennél frappánsabban és rövidebben nemigen lehet leírni, mi a baj a hazai oktatással… :R

  “Kemény a matek, főleg ha az egyenletet kell összerakni, ha már megvan kiszámolni könnyű. Érdekes hogy iskolában 99%-ban a megoldásuk a tananyag.”

 • BBalázs

  És valóban,ezt el is felejtettem(fogjuk rá a hajnali kelésre). Köszönöm a helyesbítést!
 • csizkek
  Mai hir, sokkal jobb lett az unemployment rate az USA-ban mint vartak. Nem nott hanem csokkent. 14,7-rol ment 13,3%-ra. Meg mindig rekord magas..
  Van valami elrejtve a fenti szamokban ami csak statisztikai szepites vagy tenyleg ennyit javultak? Mondjuk a virus ott tovabbra sincs kezelve, napi 20e uj fertozott a 300mios orszagban. 106e+ halott.
  De sp500 ment nyitaskor 2%-ot..
 • Kiszamolo
  csizkek, azt írja, az éttermek, fogorvosok és hasonlók miatt csökkent a munkanélküliség: nytimes.com/2020/06/05/business/jobs-report-stock-market-coronavirus.html

  Ha megugrik a munkanélküliség, azért megy feljebb a tőzsde. Ha csökken, de még mindig sokkal magasabb, mint bármikor az elmúlt 80 évben, akkor meg azért. Ha béke van az országban, azért, ha utcai harcok, akkor meg azért.

 • attila
  Kérdés ha a tőzsde ilyen szinteken tud lenni akkor miért nincs az olaj már 60-70 dolláron, hisz kevesebbet termelnek és a tőzsde szerint a fogyasztás visszatér a régi szintre nagyon hamar. Ebből következik hogy valamelyik téved hosszútávon. Így vagy az olajnak kell nagyon hamar megindulni drasztikusan felfelé vagy a tőzsdének kell korrigálnia.Most éppen eufória van, nyilván lesz valamikor egy tetőzés. Azért azt nem szabad elfelejteni hogy a járványügyi lazítások már egy ideje tartanak és nem kezdett el újra felmenni a betegek száma, tehát mondhatjuk hogy túlbecsülték ezt az egészet, nem volt annyira veszélyes mint gondolták. Ezt látják azokban az országokban ahol még emelkedik a fertőzöttek száma. Ott is tudják hogy meg lehet állítani a járványt ha azt csinálják amit a sikeres országok. Ezért is lehet optimistának lenni. Ha lesz egy tőzsdei tetőzés akkor majd a fogyasztás alakulásamozgat
 • Nacionalista
  Én is azon szoktam röhögni, hogy ha rossz hírek jönnek, akkor azért megy fel mert “az optimista jövőképet árazzák be”. Aztán meg ha jön a jó hír, akkor az emel. De nem ez lett már “beárazva” pár héttel előtte? Vicc az egész.
 • omaha
  lutri az egész tőzsde…
  ez kb ugyanaz, mint a bitcoin volt, az ment felfele mint az atom, ha jó hír volt akkor azért, ha valamelyik ország betiltotta azért…
  mondjuk ebbe a tőzsde játékban mindenki benne van, lehet nem hagyják kidurrantani…
 • folti

  A tőzsde egész addig árazza a jövőt, amíg el nem kezdenek kidőlni a csontvázak a szekrényből és/vagy jön valami előre nem látott katasztrófa. Onnantól kezdve turbópánik van, legalábbis amíg a jegybankok nem kezdik el észnélkül nyomtatni a pénzt a zombi “too big to fail” cégek megmentésére.
 • Csizkek
  nytimes azt is irja hogy a valos rate inkabb 27%. Ja de ez mar tenyleg a tok mindegy kategoria. Barmi van, ha van bejelentes, barmi, ugrik 2%-ot minden..
 • Csizkek
  europaban durvulnak a szamok. De usa-ban nem csokken semmit, napi 20k uj esettel toljak tartosan. Del Amerika, Afrika, India meg durvul. Vilagszinten pont hogy gyorsul a terjedes, csak nincsenek szem elott a gocpontok. Oreg rokak mind “osszeborulast” vizionalnak. Nem tudom de elkezdtem lottozni;) ez az egesz nem befektetes. Vmifele verseny gepi algoritmusok es a fed ellen..
  te mit csinalsz a daxx shortoddal?
 • stingy

  EU határain belül csak un. ucits etf-ekkel (eu-s kibocsátás, kid-del) lehet vix-el kereskedni.Degirónál is ez van, mert eu-s bróker.Amerikai ETF-ekkel egyszerű földi halandó EU-ban nem kereskedhet ( PRIIPS). Professzionális kereskedőnek kell lenni hozzá, több feltétel is van, pl. 500.000 euró tőke.Amit írtam 2 usa bróker, nyit magyaroknak számlát, mezei halandóként itt engedik az us. etf tradet, mert nem vonatkozik rájuk az eu rendelet.
 • attila
  Ez még nagyon rövid időtáv bármit is mondani, ahogy Kiszamolo szokta írni, nézzük meg egy év múlva 😀
  Én a vagyonom nagy részét visszaforgatom a vállalkozásba, így ha megy a reálgazdaság akkor azt én is érzem és termeli a pénzt a vállalkozás. Most ez a helyzet, nekem ugyanúgy megy mint tavaly ilyenkor. Semmi változást nem tapasztalok a tavalyi hasonló időszakhoz képest. Inkább az volt a probléma hogy nem voltam felkészülve januárban arra hogy márciustól 2 hónapig 0 forintot fogok keresni. Ha fedeztem volna magam több dax shorttal akkor abból tudtam volna kivenni több nyereséget addig amíg nem indul be a vállalkozás. Most igaz hogy a dax short bukóban van, de a vállalkozásom termeli a nyereséget, ha megint földbe áll minden akkor a tőzsde is meg von reccsenni. Hiába vannak tartalékok, lelkileg megvisel hogy 2 hónapig nem keresek semmit 🙂
 • jurta
  És a cikk előtt én még azt hittem, nagy szám vagyok az elmúlt másfél évbeli kb. 7% megtakarítási arányom március-májusban 25%-ra emelésével (a bevételeim nem csökkentek lényegesen). Puff neki, kényszer volt, szinte bárki meg tudta csinálni az európai-észak-amerikai világban. Valami jobbat kell kitalálnom! 🙂
 • xyz
  Én áprilisban a fizetésem 91%-át tudtam megtakarítani, de ez nem is olyan kiugró, mert tavaly novemberben ez 92% volt. A minimáléletből már karanténban sincs nagyon hova faragni. 😀

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.