Újabb pénzmosási törvény

Péntektől igazolni kell a 4,5 millió forint feletti nemesfém vagy ebből készül tárgyak vásárlások és a 3 millió forint feletti műkincs vásárlásnál a pénz eredetét, akkor is, ha kártyás fizetés történik.

Az elgondolás jó, bár amíg 80-100 milliós ingatlanokat lehet készpénzért venni, elég sovány lesz a hatása. (Sokan vettek ingatlant, mióta a külföldi bankoknak az ott tartott pénzeket le kell jelenteni a helyileg illetékes adóhatóságnak. A legjobb húzás külföldön venni ingatlant annak, aki továbbra is szeretné titkolni a vagyona eredetét.)

Szóval ha a feleséged egy ötmilliós nyakékkel lepnéd meg, ne lepődj meg, ha a hétvégétől “ügyfél átvilágításon” kell átesned, jelentsen ez bármit is a gyakorlatban.

Share

41 hozzászólás

 • Maki
  Ha megvenném a Mátrai erőművet 7 milliárdért, akkor leellenőriznek?
 • Péter
  Én híve vagyok minden ehhez hasonló törvénynek. Legjobb lenne felszámolni a készpénzt, és mindenki minden pénzmozgását láthatóvá tenni a hatóság számára. Olyan elképesztő összegekhez jutna így a költségvetés (a feketegazdaság felszámolásával), ami egészen új távlatokat nyitna a gazdaságban.
 • dertui
  Off: Most vettem 5 éves magyar állampapírt pluszt (OTP-n keresztül), január 6-tal indult a kamatozás, erre most nézem, hogy -0,49%-on áll. Ez most mit jelent? Meg tudja valaki mondani nekem? Nem az van, hogy az állampapír az a legbiztosabb befektetés? Mit nem tudok? Köszönöm!
 • Nagy Vonalakban
  Két festményért adtam ki ennyi pénzt
  nem olyan rég,
  mindkettő privát eladás volt:
  az egyiket a művésztől vettem,
  a másikat egy galéria közvetítésével egy másik gyűjtőtől,
  nyilván megvolt a bizalmi viszony,
  semmilyen nyoma nem maradt az üzletnek egyik félnél sem.

  A festmények kábé 90 százaléka
  ilyenformán cserél gazdát.

  Most nemrég pedig az egyik neves galéria
  téli aukcióján eladtam egy képet ebben az árkategóriában,
  a pénztáros hölgy rá akart beszélni,
  hogy számla nélkül menjen az adás-vétel,
  de nem hagytam magam, megmondtam,
  hogy én mindenképp szeretnék adózni…
  (a festmény eladási árának mindössze
  tíz százaléka után fizeted az SZJA-t).

  Szóval olyan nagyon nagy fehéredést
  meg átvilágítást én nem igazán várok…

 • headset

  “Off: Most vettem 5 éves magyar állampapírt pluszt (OTP-n keresztül), január 6-tal indult a kamatozás, erre most nézem, hogy -0,49%-on áll.”

  Az OTP-nél a kamatfordulón kívüli visszaváltási díj 0,5%.
  Azaz a vételi árfolyam ~= 99,5%+időarányos kamat.

 • Zacis
  BÁV-tól rendszeresen vásárolok ékszert. Személyit egy ideje értéktől függetlenül elkérik.
 • jancsika
  Majd akkor lehet készpénz mentesíteni ha megszűnik a tranzakciós adó és és a gazdasági versenyhivatal oacsap az egymással nem versenyző, hanem inkább kartelező bankoknak.

  Hiába ment a szinte tökéletesre automatizálás a rendszerben még mindig érték alapon történik az ügyfelek lehúzása
  Jó reggelt kívánok….

 • GinTonic
  Dertui: a bank nem nettó 100%-os árfolyamon, hanem 99,5%%-on (+ felhalmozott kamat) veszi vissza tőled a kötvényt, ha lejárat előtt és nem a kamatfizetés utáni 5 napon belül akarod eladni, és ezt mutatja ki, nem a 100%-ot.
 • hargi
  Péter

  Valóban remek volna, ha áramszünet van, vagy vacakol a hálózat, akkor nem lehetne semmit venni. Már jártam úgy boltban, hogy nem működött a hálózat, ki kellett mennem az automatához a pénztártól, pénzt kivenni, aztán visszamenni fizetni. A mögöttem sorbanállók nagyon örültek… Szóval ne essünk át a ló másik oldalára. Úgy hallottam, Ausztráliában is voltak mostanában ilyen problémák a tűz miatt, nem tudtak vásárolni az emberek.

 • András
  @Péter Jön mindenki azzal, hogy diktatúra van meg ilyenek. Na várjuk ki mi lesz, ha csak elektronikus pénz lesz!

  Vannak egyébként már előjelek: USA-ban a disszidens hangokat úgy hallgattatják el az Interneten, hogy a pénzügyi szolgáltatásokat megtagadják nekik. Természetesen a publikus közösségi szolgáltatások (Youtube, Twitter, stb) mellett. Az olnine térben személytelenné teszik őket.

  Na, pontosan ugyanezt fogják csinálni a kellemetlenkedő emberekkel a való térben is amint eltűnik a készpénz.

  Többek között emiatt persze sosem fog eltűnni, legalább a feketegazdaságban meg fog maradni a jó kis KP. Meg ott van a Bitcoin, amit többek között a feketegazdaság, illetve a pénz hatóságoktól való eltüntetésének igénye hajt. És én azt mondom nem nagy ár ez az adókiesés a viszonylagos szabadságunkért.

 • Péter
  Kár, hogy nem informálódtál vásárlás előtt, elvégre is egy gazdasági blogon vagyunk. Az OTP egy viszonteladó, aki továbbértékesíti a kincstár állampapírjait és ráteszi a maga hasznát. Ha a Magyar Államkincstárnál nyitott teljesen ingyenes értékpapír nyilvántartási számlán vetted volna meg az állampapírt, akkor most 99,75%-on állna az aktuális vételi bruttó árfolyamod, kamatfizetési napon pedig 100%-on, hiszen olyankor nem jön le belőle a 0,25% visszaváltási díj. Egyáltalán miért jutott eszedbe viszonteladón keresztül vásárolni? Most ott fogod hagyni a nyereséged egy részét az OTP-nél. (Egy másik kérdés, hogy miért az OTP-nél vagy, ami az egyik legdrágább bank Magyarországon.)
 • Péter
  Vonalakban Én pontosan ennek a problémának a megoldására vagy legalábbis enyhítésére látom a készpénz teljes eltörlését.
 • Péter
  Ha nem lenne a boltokban a készpénz, mint alternatíva, akkor nyilván szigorúbban kellene szabályozni az elektronikus fizetőeszköz elfogadásának módját. A terminálkibocsátók most is azt javasolják, hogy két, egymástól független internetszolgáltató legyen rákapcsolva a terminálra (pl. egy mobilnet és egy vezetékes), hogy az egyik kiesése esetén ott legyen a másik. Ezt a nagy áruházak így is csinálják. Az áramszünetre is létezik technikai megoldás (pl. szünetmentes tápegység, akkumulátorról is működő eszközök stb.), de amíg ott a készpénz, mint alternatíva, addig nyilván nem fektetnek nagy hangsúlyt arra, hogy az elektronikus fizetés percekre se eshessen ki. Ez nem jelenti azt, hogy technikailag nem lehetne megoldani. Ha nem lehet megoldani, mert akkora a baj (pl. épp bombázzák az országot), akkor a legkisebb problémánk lesz, hogy nem tudunk a boltokban vásárolni.
 • Péter
  @András A pénzügyi szolgáltatások megtagadását a készpénz esetleges eltűnése semmilyen módon nem könnyítené meg, most is bármikor befagyaszthatják valaki bankszámláját vagy meggátolhatják, hogy megkapja a bérét. Sőt, börtönbe is zárhatják az illetőt. A készpénz eltűnésében én nem látom azokat a veszélyeket, amiket leírtál. Vannak veszélyek, de ezek a veszélyek nem az elektronikus pénz miatt jelentkeznek. Eleve mindenki egyfajta virtuális pénzt használ, mert a készpénz mögötti fedezetet egy állami ígéret adja, a készpénz csak egy fecni, önmagában értéktelen.
 • Torgyán Viktor
  “Az elgondolás jó, bár amíg 80-100 milliós ingatlanokat lehet készpénzért venni, elég sovány lesz a hatása. (Sokan vettek ingatlant, mióta a külföldi bankoknak az ott tartott pénzeket le kell jelenteni a helyileg illetékes adóhatóságnak. A legjobb húzás külföldön venni ingatlant annak, aki továbbra is szeretné titkolni a vagyona eredetét.)”
  Hogyan? Kiviszi táskában és cashben fizet? Az ingatlaneladó meg néz rá tágra nyílt szemekkel vagy beviszi a bankba és ott kérdezik az eredetét?
 • hitel
  András, akinek a tiszta a lelkiismerete az sztem pont lesz@rja.
  Elég megállni nagyobb városokban és felnézni. Mindenütt kamerák, ott vannak a pontgyűjtő kártyák, bankkártyák. Megannyi egyéb adatgyűjtési módszer.
  Rég nincs “szabadság” sehol.
  Tökéletesíteni kellene csak ezeket a rendszereket, hogy a tilosban járókat hamarabb ki lehessen szűrni.
  Ha tehetném, chip-et ültetnék be az alkaromba, ami tartalmaz minden adatot (személyi, autóm forgalmi adatai, biztosítások, belépőkártya adatok, sőt ha még fizetni, telefonálni is lehetne vele, az lenne a csúcs.
  🙂
  Sz@rakodunk itt a tonnányi irattal, kártyákkal, KP-vel, telefonnal…
  Cipeljük a sok vackot magunkal, hátha épp kell valami.
 • Kiszamolo
  Torgyán, szerinted a rengeteg kínai meg orosz hogyan vesz itthon ingatlant és miért?
 • herczeg
  @Péter, ne tudd meg, hogy europai vilagvarosokban (azaz nem csak BP-n napi szinten) mennyit szivtam mar, amiert nem lehetett kartyaval fizetni. A technologia meg mindig nem tart ott, hogy ezt zokkenomentesen tudja garantalni.

  “(a feketegazdaság felszámolásával)” Aztan megis hogy? 🙂

  “A pénzügyi szolgáltatások megtagadását a készpénz esetleges eltűnése semmilyen módon nem könnyítené meg”

  Most tarthatod a telejes vagyonod kp-ben, celzottan a te bankjegyeid ervenyesseget nem tudjak megszuntetni. Ha digitalizalva van minden, akkor viszont igen.

 • Dörnyei József
  Ha valakinek van fekete és nagy összegű bevétele, akkor azt problémás használni. Ki lehet belőle fizetni a cehhet a szórakozó helyeken és megvenni az ingóságokat, de se ingatlant, se befektetést nem lehet belőle vásárolni.
  A nagyobb részét muszáj kifehéríteni.
  Magas adókuccsal ez egyszerű, de ezek a bevételek azért feketék, mert nem akar magas adókulccsal adózni a tulajdonos.

  Alacsony és egyszerű adókulcs kevés van, de ilyen pl. a műkincsen realizált nyereség. Pl. festmény vétel 10M-ért, majd eladás 50M-ért. A nyereség 40M és alacsony adókulcson adózik.

  Ez a törvény most a túloldalt próbálja elkapni, tehát az a kérdés, hogy honnan volt az 50M. Ha az 50M fiktív, akkor a másik fél adóbüntetést kap.

  Ezzel ki lehet zárni a fiktív, adócsalást szolgáló tranzakciókat, amikor Rózsi néni évente vásárolt összesen 3 Mrd Ft értékben festményeket – nyilvánvalóan a túloldal számára előnyösen.

 • Bratyli
  …lehet hogy en vagyok naiv, de azt a penzt be is kell hozni valahogy. Repulon atvilagitanak a securitynal. Vagy 100m igy eldughato :O
 • Torgyán Viktor
  fogalmam sincs. Csak elképzeltem, hogy ingatlaneladóknál megjelenik valaki egy vödör készpénzzel. Mit csinál vele? Befizeti a bankszámlára vagy a vevőt kéri meg, hogy közvetlenül fizesse be. Ez már eleve szokatlan. Tehát az ingatlaneladó válik gyanússá, rajta keresztül meg nem nehéz eljutni a vevőhöz.
 • András
  De jön az azonnali átutalás. Ha áramszünet van meg zombitámadás, akkor a pénztáros elédteszi a QR kódot a számlaszámmal és átutalod a vásárlás értékét.
  Vagy megnyitod a bolt honlapját a telefonodon beírod az összeget meg valami azonosítót és fizetsz kártyával online, visszaigazolókódot felírja a pénztáros, elköszöntök.
  Aztán ott van még az ősrégi indigópapírra másolja a dombornyomott hitelkártyád aztán megterheli majd később.
  Van számtalan megoldás a készpénz ellenében csak nem annyira fontos. Még.
 • pirike

  Igen, a rendszerek, az infrastruktúra és az összes egyéb ingyen van nyilván.

 • Nagy Vonalakban
  “… Pl. festmény vétel 10M-ért, majd eladás 50M-ért. A nyereség 40M és alacsony adókulcson adózik….”

  Festmény eladás esetén,
  ha te nem tudod (vagy nem akarod) megmondani a vételi árat (nem emlékszel,
  a vételről nincs szàmla….),
  akkor egy vélelmezett 25 százalékos jövedelem után fizeted az SZJA-t.

  50 M esetén 12.5 M nyereségre fizetsz 15% SZJA-t (200 ezer jövedelemig adómentes,
  tehát mèg 30 ezret levonhatsz a fizetendő adóból).

  1 845 000 Ft a vége.

 • Nagy Vonalakban
  Ja, mèg annyi, hogy eseti,
  és nem üzletszerű eladásról beszélek;
  utóbbi esetben más adókulcs érvényes (+EHO).
 • gaborr
  nem kell festménynek lenni, lehet az egy művészi fotó is pl. a hősök teréről. 🙂 ráadásul megveheti azt egy külföldi cég is, akivel egy árverésen találkoztál.
 • valaki
  Aki nagyon akar úgyis talál olyan mondjuk ukrán állampolgársággal rendelkező illetőt akinek a nevén fut minden, viszont a lové meg nála tobzódik. Millió és egy ilyen sztori van.
 • Zozo___
  Szerintem az átvilágítás pont annyi lesz, hogy egy nyomtatványra ráírod, hogy saját megtakarításból van a pénz, itt vége is a sztorinak.
 • LoL
  Ha kivezetik a KP-t akkor minden drágább lesz (szórakozóhelyek, élelmiszerboltok, pékségek stb stb.). Amit eddig feketén nem ütöttek be a gépbe ezután majd be kell és adózni kell utána. Mindenki egyenlő esélyekkel indul de mivel adózni kell ezért drágább is lesz minden. De ez sosem fog megtörténni, a politikában hatalmas kenőpénzek vannak (nem csak nálunk), így nehéz lenne kivezetni.. innentől fogva hogy fog vásárolni a NER kollega 30 milliós BMW-t KP-ra akár itthon akár “németben” stb stb.. soha nem fogják ezt hagyni. Ha nem lenne KP akkor minden politikus menne a levesbe, egyszerűen nem érni meg nekik ezzel időt tölteni… Egyébként (részben) ezért is mentek fel az ingatlan árak.. a fityesz semmilyen vagyonosodásit nem hajlandó csinálni (nyilván ezzel magukat is védik), az összes ismerősöm akinek volt esze már rég vett ingatlanokat és le is telt az 5+ 1 év..na ezért mentek fel az árak.
 • PanelProli

  sok helyen ahol még bankok sincsenek és áram sem nagyon, ott is megy az elektronikus fizetés, bankok nélkül. Az ilyen helyeken a készpénzért nem is kapsz semmit, az analfabéta halász nem adja oda amit fogott készpénzért…
 • PanelProli

  Én is így vagyok a csippel, nem kell személyi nem kell semmi, de adat nem kell rá semmi, csak egyértelműen titkosítva tudjon azonosítani és akinek van hozzá adata és jogosultsága csak az és csak ahhoz férhessen hozzá. pl. ha a rendőr igazoltat neki nem kell tudni se a nevemet, se a címemet semmit csak azt, hogy nem köröznek ennyi…

  írta: “A technologia meg mindig nem tart ott, hogy ezt zokkenomentesen tudja garantalni.”
  -Igazából a technológia már nagyon régen ott tart, viszont nem tartanak ott a bankok és az emberek meg a szabályzók… Igazából nagyon sokan ellenérdekeltek. Én pl. annak az állami dolgozónak aki a saját munkáját automatizálja én inkább fizetném élete végéig a bérét akár munka nélkül, mint hogy továbbra is manuálisan csinálja. Abból csak a baj van, ha ember “csinál” valamit.

 • Mozdony
  Persze, chip a karomba. meg készpénz eltörlése…
  Soha.
  Ehhez akkora közbizalom kellene, amekkora soha nem lesz. Ha eltörölnék a forint készpénzt, lenne helyette más, amit majd elfogadnak szükség esetén, pl. USD készpénz, arany, egyebek.
  A fentiekhez tökéletesen azonos állampolgári esélyegyenlőség kellene, tökéletes átláthatóság, tökéletes igazságszolgáltatás, hogy fokozzam: fizikailag azonos emberi egyedek azonos körülményekkel, mint a dolgozó hangyák.
  Ilyen soha nem lesz. Véletlen rálépsz egy fekete mercis tyúkszemére (ő azonnal tudja ki vagy mert leolvassa a chipedet), neki ivócimborája az a bíró, aki letilltja majd az összes elektronikus pénzedet a számládon még a per előtt, a családod meg éhen hal.
  Ez a realitás. Amíg a polgárok félnek ilyesmitől, addig mindig is lesz fizikai, megfogható pénzhelyettesítő.
 • expect
  Sosem értettem ezt a megfigyelésimádatot. Mintha a bárány önként menne a kés alá, elég vicces attitűd. A világ problémáit NEM a hétköznapi feketegazdaság okozza, hanem a hatalommal való visszaélés. Szóval nekem vhogy evidens, hogy nem a hétköznapi emberek hatalom általi megfigyelését kéne forszírozni, hanem a hatalom totális transzparenciájára kellene törekedni. Nem Gipsz Jakab minden lépését, szokását, költését, elhangzott szavait kell ismernie a hatalomnak, hanem a hatalomban levő személyek minden lépését, szokását, költését, elhangzott szavait kell ismernie a köznek. Ponthogy nem Gipsz Jakab karjába kell a chip, amit a hatalmi gépezet figyelhet, hanem a hatalomban ülők karjába, hogy Gipsz Jakab és még sok millió “névtelen” ember figyelhesse.
 • jancsika
  András!

  De édesen naív vagy. Mostnyáron voltunk a családdal Gyulán egy bicikliturán. Bizony jött egy kis eső és áramszünet lett az A.. ban.

  És tudod mi történt? nemhogy fizetni , még vásárolni sem lehetett, mert a pótáram csak a hűtőket és a vészvilágítást viszi , meg az ajtókat, s így nem mentek a pénztárgépek……

  Szóval, ha áram vagy net-szünet esetén kuka minden elektronikus okosság.

  Továbbmentünk a sarki kis boltba és kp-ért megvettük ami kellett….

  Persze a banki infrastuktúra nincsen ingyen , de azért nagyon erős túlzás, ami az árazásnál megy… Egyszerűen az van, hogy kialakult egy díjstuktúra ami az élő munkával számolt, majd a nagy része automatizálva lett, de a díjak maradtak, sőt nőttek. Itt van Nagy vonalakban 50Mft-os festményt vásárlója. Menniyért utalja az 50-est, ha mondjuk cég? Ha normál ügyfél és átlagos számlaktggel rendelkezik akkor akár 10.000-100.000 ft

 • jancsika
  Panelproli!

  Ezt majd magyarázd meg a dechatlonosoknak, akik az ilyen automatizmus miatt nem tudtak január elején kinyitni….

  Jöttek, azok b…fék manuálisak, és bedurrantutták a boltokat.

  Mindennek meg van a helye és ideje , ne játszunk már 1984-et.

 • Nagy Vonalakban

  Költözz Kínába.

  Ott valósul meg leghamarabb a tökèletes állam készpénzmentesen, kamerákkal,
  pontrendszerrel, chipekkel stb.

 • Karl
  Chip a bőr alá és ez így rendben is lenne egyeseknek, mint a világkormány.
  Te jó ég…
 • törzsmókus

  „Ha kivezetik a KP-t akkor minden drágább lesz (…). Amit eddig feketén nem ütöttek be a gépbe ezután majd be kell és adózni kell utána.”
  Legyen így!
  Amíg annyira elterjedt a feketézés, mint most, addig a tisztességesek éhen halnak.
  Én komolyan szoktam venni a kiírást, hogy ha nem kaptam blokkot/nyugtát, a vásárlás ingyen volt. A kocsmában, a péknél stb ott állok kezemben a pénzzel / kártyával, amíg be nem ütötte a pénztárgépbe, nem adom át. Bár így tenne mindenki.
 • Átutazó

  “Sosem értettem ezt a…”

  Szívemből szóltál, köszönöm!

 • Kofa
  törzsmókus

  “kocsmában, a péknél stb ott állok kezemben a pénzzel / kártyával, amíg be nem ütötte a pénztárgépbe, nem adom át.”
  Akkor Te piacra ne menj a kocsma után, mert ott napestig ácsoroghatsz!

 • Peti
  “Péntektől igazolni kell a 4,5 millió forint feletti nemesfém vagy ebből készül tárgyak vásárlások és a 3 millió forint feletti műkincs vásárlásnál a pénz eredetét…”

  Ez azt jelenti, hogy a fusi asztalos jövedelmemből nem vehetem meg a híres Rambó kés szettet? És ha ez így is van, akkor ez miben gátol meg, hogy elköltsem a pénzem? Legfeljebb megbontatom a szettet, és megveszem egyenként, úgy talán 3 millió alatt lesz darabja. Vagy egyszerűen csak lemondok a késekről, és veszek helyette olcsóbban forgatókönyveket, például a Skarlát betűt.
  Esetleg gyűjtögetek még egy pár évig, és veszek egy atomerőművet…ami ugye nem műkincs, úgyhogy azt úgysem ellenőrzik. …Bár, azon a szinten már semmit sem: 400 hektár földet is vehet az illető, még ha a törvény szerint erre nincs is lehetősége. 🙂 Tudtam én, hogy rossz szakmát válaszottam: gázszerelőnek kellett volna tanuljak, nem asztalosnak…