Újabb nagyléptékű tranzakciós és telefonadó-emelés

Miután a tranzakciós adóból várt bevétel fele sem folyt be eddig (ahogy azt már tavaly másokkal együtt megjósoltam a nemzetközi felmérések alapján), a kormány nem beismerte a kudarcot, hanem brutálisan megemelte az adót. Ezzel azt éri el, hogy az is elmenekíti a számláját az országból, aki eddig még nem tette meg.

(Csak egy kiragadott példa a fent belinkelt cikkből: Peruban jóval több adóbevételt hozott a tranzakciós adó, amikor 0,05% lett 2004-ben, mint 1990-ben, amikor 2% volt az adó mértéke. Ezért kellett volna inkább csökkenteni az adót és nem növelni.)

Nézzük, mi változik augusztus egytől:

Az eddigi 0,2%-os kulcs 0,3%-ra nő. Ez terhelt minden banki tranzakciót, kivéve a készpénz-felvételt és a pénzváltást.

A készpénz-felvétel és a pénzváltás adója egyenesen 0,6%-ra nő és ráadásul az eddig meglévő 6.000 Ft-os plafon is megszűnik. Ezért ha készpénzben akarsz nagy összeget felvenni, vagy pénzt szeretnél váltani, tedd meg még júliusban.

A kamatadó is 22%-ra nő, de az is furmányosan, ugyanis úgy marad egykulcsos az adó, hogy a plusz 6% egészségügyi hozzájárulás lett. Ez azért is jó, mert megint a gazdagok járnak jól, hiszen az EHO éves mértéke maximalizálva van. Aki ezt eléri, a banktól kapott igazolással visszaigényelheti ezt a plusz pénzt. (Már ha jól értelmeztem a törvénytervezetet.) Az még nyitott kérdés, hogy ezt az EHO-t meg kell-e majd fizetni az egyébként kamatadó-mentes megtakarításokra, mint TBSZ, NYESZ, lakástakarék és társaik.

A kormány nagylelkűségét mutatja, hogy augusztus elseje után csak arányosan kell figyelembe venni a plusz terhet, vagyis ha augusztus 7.-én jár le a betét, csak az utolsó 7 napra kell a plusz terhet is fizetni.

(Mint a régi, Lenin bácsi nagylelkűségéről szóló viccben, amikor haza zavarja a focizó gyerekeket: “Miért nem volt nagylelkű? Közéjük is lövethetett volna!”)

– Ha ez kevés lenne, a céges telefonok adóját is nettó 2 forintról nettó 3 forintra emelik percenként és az eddigi 2.500 Ft-os havi plafont 5.000 Ft-ban állapítják meg. Ha eddig nem vették el a céges telefonodat, na majd most el fogják.

(A bányajáradék mértéke is nő, de ez az átlagembert főleg akkor érinti, ha van MOL részvénye.)

Ha céged van, nyiss külföldön számlát, itt leírtam hogyan kell.

 Csúnyán beszélni most sem ér a hozzászólásokban.

Share

211 hozzászólás

 • barna
  meddig lehet ezt csinálni?
 • NivoBoy
  Csodálatos! Lassan már a befektetését is elviszi az ember külföldre, mert tényleg semmit nem kamatozik a pénze..

  Viszont a készpénz-felvételi adó plafonjának eltörlése, ha jól értelmezem, csak azoknak okoz majd gondot, akik bankautomatából 1.000.000 Ft-nál nagyobb összeget vesznek fel (ugyanis ennek a 0,6%-a az a bizonyos 6.000 Ft).

  Vagy ez vonatkozik a bankfiókban átvett készpénz költségére is?

 • Imre
  Elképesztő!!! Reggel óta görcsben van a gyomrom.
  És egy magánszemély (aki leginkább devizakereskedésből él), mit tud egyáltalán tenni ilyen esetben?
 • Kiszamolo
  Minden pénzfelvételre és pénzváltásra.
 • Kiszamolo
  Azt, amit eddig: egyre inkább feketén váltja a pénzt. Persze ez nagyvárosban, mint Budapest, nem feltétlenül működik, mert nem ismered fel a visszatérő embereket.
 • Kiszamolo
  Ja bocs, én a valutakereskedelemre írtam.

  Devizakereskedést ez mennyiben érinti?

 • Bence
  Amit nem tudtam meg sehonnan, hogy ez a 6%-os EHO vonatkozik a NYESZ-re és a TBSZ-re is? Ugye nem? És akkor itt is él a felső korlát?
 • Kiszamolo
  Jó a kérdés, mert azok csak kamatadó mentesek, EHO még vígan lehet rájuk.

  Mivel ez még csak tervezet (de a szavazógépek úgyis elfogadják), várjuk meg a végleges törvényt.

 • Imre
  Annyiban, mint bármely más “kereskedőt”. 16% helyett 22%-al kell majd ezután adóznom… utalnom és kp-t felvennem ezután is kell majd:)
 • kivlov
  de unalmas már ez a “brutális adóemelés” duma…
 • Kiszamolo
  De ki mondta, hogy idehaza? 🙂
 • N.
  Talán pont azért lett EHO és nem kamatadó emelés, hogy mindenre rá lehessen húzni (LTP-re is).
 • Kiszamolo
  Egy 50 és 100%-os tranzakciós adóemelést plusz felső határ eltörlést, valamint egy 40%-os kamatadó emelést és egy 50%-os telefonadó emelést 100%-os plafonemeléssel te minek hívsz?!!!!

  Észrevehetetlen kis kiigazításnak?!!!

  Nálad hol kezdődik a brutális, ha még a 100% sem az?!

 • Körtefa
  Hát igen, felrázhatnák már az embereket “brutális adócsökkentés” dumával! 🙂
 • Imre
  Én is hasonlóképp gondolom:))… csak információ hiányban szenvedek ezen a területen. Van esetleg linked ezzel kapcsolatban? Van pl. Angliában bankszámlám (éltem ott 3 évig), és persze lehetne más országokban is (pl. Szlovákia), de adóznom attól még elvileg itthon kellene. A “kereskedési” számlámat pedig nem merem elvinni egy pl. ciprusi székhelyű országba.
 • NH3CL
  Az indexen ez tetszett a legjobban:
  “Varga szerint azért van szükség a tranzakciós adó növelésére, mert túl okosan reagáltunk, például számlaösszevonásokkal csökkentettük a költségeinket.”

  Ha nem ésszel, majd erővel tolják be a kasszába a kiesett pénzt, ráadásul most az alacsony infláció is odatett nekik rendesen, ami megérne egy cikket szerintem…

 • Istvan
  Azért a 6% EHO remélem csak a “sima” értékpapírszámlákra vonatkozik, a TBSZ-re nem… Vagy igen? 😮
 • Kiszamolo
  Hamarosan megtudjuk. Bár lehet, hogy pont ez a célja, hogy nem a kamatadót emelték, hanem új adót vezettek be.
 • teglascs
  Itt, Magyarországon bármeddig. Bármit. Elég pár évet (hármat, 11-et, pártállásnak megfelelően, ki hogy szeretné) visszatekinteni.
  Más országban ilyen dolgok miatt a Zemberek kimennek az Zuccára.
  Itt nem.
 • .hu

  “A piaci verseny hiánya miatt a bankok könnyen át fogják tudni hárítani az ügyfelekre a magasabb tranzakciós illetéket és az ehóval megemelt kamatadót. Rossz hír, hogy a hétfőn benyújtott javaslat szerint a kamatjövedelmekre tervezett 6 százalékos eho-kulcs nem tesz kivételt a tartós befektetési vagy a nyugdíj-előtakarékossági számlákra, amelyekből származó kamatjövedelem eddig adómentes volt.”

 • Wnprt
  Tehát árfolyamnyereségadó 22%? Ezt értelmezzük így?
 • Kiszamolo
  Igen, ennek népies neve a kamatadó.

  Viszont az EHO-t majd valószínűleg fizetni kell a TBSZ-re és a NYESZ-re is.

 • Bálint
  És ez vajon mit jelent egy Szupernulla számlánál? Hogy mégsem lesz annyira szupernulla?
 • Kiszamolo
  Tuti, hogy minden bank át fogja tolni a fogyasztókra.
 • Janos
  Megmondom oszinten, engem nem zavarnak azok az elemek, amiket innen ismerek, es erintenek.
  0.6%os penzfelvetel? Aki tud fizessen kartyaval. Ez a cel, nem?
  0.3%os egyeb atutalas(nyilvan kartyas fizetesek utan is ), szerintem a bankok egy resze benyeli ezt a kartyas fizetesek utan. Ha meg csak az atutalasokat nezem, akkor nem tunik veszesnek egy atlagpolgar szamara.
  3 forint percenkent? No, ne vicceljunk mar… maganemberkent ez nem sok, a cegek meg valoszinuleg kapnak majd valami felso hatart…
  22% kamatado az joval kevesebb mint az Ausztriai.

  Szerintem ez meg mindig jobb, mintha a jovedelmet adoztattak volna meg jobban.
  Ezek egyresze “butaado” (olyanok fizetik, akiket ugyse erdekel ) masik resze meg kikerulheto, cegek szamara maximalizalt.

  A banyaadot nem ismerem, kozvetlenul nem erint, ugyhog arrol ezert nem is irtam.

 • Janos
  Ami innen vitathato az talan csak a 0.3%ra emelt tranzakcios ado, de a maximalizaltsaga miatt a cegeknek ugyse lesz olyan nagy koltseg, a maganszemelynek meg elvileg filleres tetel kene, hogy legyen ahoz kepest, amit mashol elbukik ( pl a draga bankszamlajan, amit lustasagbol, meg azert nem valt le, mert havi parszaz az ugyse szamit )

  Vagy valamit felreertettem? Szerintem ez most egy olyan tipusu haborgas, hogy van egy uj ado, (illetve adoemeles) ami soha senki szerint nem lesz jo.

 • Janos
  A legutobbit is csak 80-90% korul haritottak at. Ugyhogy akinek nagyon fontos, az talalhat ingyenes, vagy majdnem ingyenes szamlat.
 • Kiszamolo
  A 0,2%-ot az utalásokon és a kártyás vásárlásokon is mind áthárították a bankok. Szerinted miért lett a bankkártya mindenhol egy ezressel drágább? Ahol meg nem lett, ott fel is számítják a 0,2%-ot minden vásárlás után.

  Ausztriában csak akkor 35% a kamatadó, ha anonimitást kérsz, vagyis okod van titkolózni.

  egyébként 15% emlékeim szerint. De bármikor kérheted, hogy a magyar 16%-ot akarod fizetni idehaza az osztrák számlád után.

  A 3 forint az 3 forint plusz áfa, bár magánembereknek marad 2,5 forint bruttó.

  Miért jobb ez, mint egy kétkulcsos jövedelemadó? Mármint neked biztos jobb, de az átlagembernek?

 • Freemind
  A poszter szerintem elnézte a felső korlát kérdését.

  A korlát az EHO tv 3§ (3) a)-e) bekezdései szerinti jövedelmek 14%-os adójára vonatkozik.

  Az új szabály a fenti paragrafus (8) bekezdésébe kerülne a tervezet alapján, és én semmi mást sem látok benne, ami kiterjesztené a korlátot erre.

  Ami pedig a fent linkelt tervezet 5§ (2)-ben szerepel a visszaigénylésről, az csak annyit mond, hogy mi történik, ha az összes kifizető által levont, összes EHO több, mint amennyit év végén kiszámolsz.

 • Kiszamolo
  A gond az a tranzakciós adóval, hogy több kárt okoz, mint hasznot.

  Vajon miért csak a tervezett fele sem folyt be? Vajon hány ezer céges számla menekült külföldre, vagy offshore számlára?

  Vajon mennyivel nőtt meg a készpénz használat, ami az államnak költség?

  Mennyi elmaradt haszon utáni adó nem folyik be azért, mert mindenki külföldön bankol?

  Mennyit nyom a latba az állandóan ad-hoc jelleggel, egyik hónapról a másikra bevezetett és megduplázott adók egy befektető szemében?

  Ehhez képest mennyi a befolyt adó? 70 milliárd eddig?

  Egy ostoba rossz vicc az egész, meg az is, hogy ennél nincs több eszük a minisztériumban.

 • Janos
  A ketkulcsos jovedelemad azert buntet mert tanulok. Ez szerintem eleve igazsagtalan.

  Ezmeg… Akkor buntet ha nem erdekelnek a koltsegek. Aki akarja az a nagyreszet kikerulheti, minimalizalhatja. Egy netto 150e ftot keresonek mennyibe kerul ez?
  Ha egybol feveszi a fizeteset: 900 ft
  Ha utalassal fizet mindent, akkor : 450 ft
  Mond, hany ember tudna ennel sokkal tobb penzt megsporolni pusztan bank vagy bankszamlavaltassal?
  A telekomado megintcsak kigazdalkodhato… Sok ember napi orakat beszel… Ez legalabb osztonzi oket, hogy kevesebbet tegyek. Amugy nem egy jelentos tetel a telefonszamlaban ( talan 10%? ), hany ember tudna ennel sokkal tobbet sporolni ha odafigyelne a tarifara es nem telefonon elne?

  Emelekeim szerint 1-2 kisbanknal van (meg) 0as csomag. Asszem a Granitnal. Ezert van az, hogy kb 90% csak akik atharitottaak.

 • DB
  Hatályos SZJA törvényben ez van:

  65. § (1) Kamatjövedelemnek minősülnek – figyelemmel a (3)-(3b) és az (5)-(6a) bekezdés rendelkezéseire is – a következők:

  (3) Nem kell figyelembe venni

  b) kamatjövedelemként

  bb) az (1) bekezdés szerinti jövedelmet, ha e törvény külön rendelkezései szerint tartós befektetésből származó jövedelmet kell megállapítani.

  Szerintem ez alapján a TBSZ-en keletkezett nyereségem NEM kamatjövedelem, így nem is érvényes rá ez az EHO. Persze lehet én értelmezem rosszul a törvényt, akkor elnézést érte.

 • CFS
  Arról a Gránit Bankról beszélsz, akiknek csak Budapesten van fiókjuk?
  Igen, köszönöm az ajánlást, az ország lakosságának 80%-a nem Budapesten él.
  Más nullás számlát esetleg? De olyat amelyikkel tudok netán készpénzt felvenni saját ATM-ből, mert majd azért néha biztos kell, illetve ha ügyet kell intézni akkor legyen helyi fiók, ne kelljen Budapestre utaznom 10 ezer forintért, és egy teljes napomat elbaszni ügyintézésre emiatt….
  Komolyan ne magyarázzuk már meg, hogy ezek az adóemelések egyébként tök faszák, és végülis ezt sem az emberek fizetik meg… ja az öregek, tájékozatlanabbak meg dögöljenek meg… ne beszéljenek annyit, lehet már most is minimális mennyiséget beszélnek telefonon… persze, ezek fel sem merülnek.
 • KXaXa
  No kíváncsi leszek a szupernullára… Ha ezt is elbaszták, akkor morcos leszek…

  Amúgy csak egy kérdés: beszélünk itt vállalkozókról, hogy nem jönnek ide, de mi a helyzet a tehetséges Magyar munkaerővel? Náluk vajon nem jó indok ez arra, hogy könnyes búcsút vegyenek ettől az országtól?

 • glezmen
  Ha neked az a hobbid hogy a bankfiokba jarsz ugyeket intezni, akkor azt bizony meg kell fizetni.
  Azert erdekelne hogy miert es milyen ugyeket akarsz kizarolag bankfiokban intezni? :S

  Aki meg minimalis mennyiseget beszel telefonon, annak nyilvan az ado is minimalis, es nem fogja az a partiz forint foldhoz vagni.

  hogy a temahoz is hozzaszoljak:
  Ez az adoemeles nevetseges. Vagy inkabb szanalmas. Csak azt nem ertem, hogy ezek ennyire hulyek, vagy direkt jaratjak le magukat?
  A bevetel koltsegvetesi szinten minimalis, de a negativ PR-erteke a folyamatos adoemeleseknek nagyon nagy (az osszes ellenzeki kampanyban benne lesz :D)

 • janos
  Nezd, en se orulok az adoemeleseknek, de ha mar emelnek, akkor inkabb kikerulheto, fogyasztasi adot emeljenek.
  Az adokat mar had ne a tajekozatlanokra szabjak. Annak nem sok ertelme lenne ( szerintem ), vagy szerinted az a jo, ha azokat buntetik, akik tajekozodnak? Akkor mar az lenne az igazsagos, ha 100% lenne a kamatado, hogy nehogymar jol jarj aki magasabb kamatozasu bankbetet valaszt… Szerintem ez rossz irany.

  Raadasul ha jol latom most eloszor fordul elo, hogy a kormany elobb “megagyaz” egy koltekezesnek, es csak utana kolti el a mar befolyt penzeket. Eddig mindig elobb elkoltottek, aztan hitelt vettek fel ra, es adot emeltek miatta. Ez most talan megfordul.

  Amugy azt elismerem, hogy az utalasok adojat lehet nem kellett volna 0.3%ra emelni, de a kisembernek ez tovabbra is csak egy 2-300 ftos tetel, nem tobb.

 • Judit
  CFS!

  Nekem is a Gránit Banknál van számlám és majdnem a világ végén lakom:).
  Nagyvárosokban van irodájuk, így szerződtem. Egy utat megért. Mindent utalással oldok meg és bankkártyával.
  Befizetni viszont csak másik számláról történő átutalással lehet, de erre meg van egy olcsó “aktív bankolásos” számlám.
  De sajnos itt úgy látom “résen kell lenni” mert hónapról-hónapra változik minden. Az ember azt hiszi, hogy megmentette az adózott pénzét (kicsit jobb kamatot kap érte), aztán mégsem.
  Komolyan mondom veszek EUR-t aztán irány egy kassai bank (az van közel).

 • jurta
  Hát, ha vannak tartalékaid, akkor azért van még időd átállni egy-két másik üzletágra is a most veszteségesebbé váló kedvenced mellett, nem feltétlenül kell elmenekülnöd vagy lopnod-csalnod. (Nagyon újat mondtam?)
 • jurta
  Amikor a középkorban a kémények száma után kellett adózni, akkor meg többen egy kéményen vezették ki a füstjüket, na. 🙂 Állítólag egy-két ilyen maradványt még most is lehet látni falusi padlásokon.

  (Később át is álltak helyette a királyaink a kertkapura…)

 • jurta
  Én veled értek egyet.

  Na nem a kormány gazdaságpolitikájával, de a teljes összeget be kell szedni valahogy, aztán ha valamelyik összetevő megnő, akkor mindig háborgás van, pedig kit érdekel, pontosan hogy hívják a darabjait. Engem ugyan nem, csak a végösszeg.

 • Zedder
  “Amugy azt elismerem, hogy az utalasok adojat lehet nem kellett volna 0.3%ra emelni, de a kisembernek ez tovabbra is csak egy 2-300 ftos tetel, nem tobb.”

  Szerintem meg k. nem. Én kisembernek vallom magam, mégis megpörög párszázezer, néha millió forintnyi (aggregált) utalás havonta a hitelkártyáim között, mint az ki lett vesézve a másik két topikban.

  Aljas mocsok húzás, megint a zemberek fizetik meg!

 • jurta
  Érdemes megnézni a Magnetet is, már jó ideje nem néztem, de nekik is voltak ingyenesek, és jóval kevésbé egy üzletember játékbankja. 🙂

  Igen, egyszer el kell jönnöd Budapestre vagy Solymárra. De ők pont a tájékozott réteget célozzák meg ügyfélnek, ami azért jó érzés a fiókban.

 • jurta
  “Komolyan ne magyarázzuk már meg, hogy ezek az adóemelések egyébként tök faszák, és végülis ezt sem az emberek fizetik meg… ja az öregek, tájékozatlanabbak meg dögöljenek meg”

  Akik most pusztán fogyasztói terhek növekedésén vannak kiakadva, azoknak az ujjongását nem hallottam a rezsicsökkentéskor, aminek ráadásul még lehetnek további ütemei is.

  Pedig az kit nem érintett?

 • jurta
  Szerintem meg azért kéne kimenni a zuccára, minden nap, mert van egy fenntarthatatlan egészségügyi, nyugdíj- és szociális rendszerünk. Amíg ez nincs felszámolva, fölösleges a közterheken felháborodni, mert ezek az alanyi jóléti kiadások az idők végezetéig bármennyi (de a népességfogyás miatt még ezen belül is egyre több) pénzt elnyelnek.

  Csak valahogy, amikor az előnyeiből részesül, azt senki nem szokta igazságtalannak tartani, bezzeg amikor hozzá kéne járulni…

 • tgwh
  Kétkulcsos adót én úgy mondanám, hogy akinek több pénze van, adjon többet a közösbe.
  Mert ugye nettó 70 ezerből könnyebb megélni, vagy 700 ezerből? Na ugye hogy ugye.
 • Körtefa
  Akinek több pénze van, több pénzt ad a közösbe, így működik a százalékszámítás.
 • janos
  Most is tobbet fizet aki tobbet keres.

  70 es 700-et keresok kozott pont 10*es a kulonbseg a befizetett adok kozott.

  Ez miert nem igazsagos?

  Szerintem a 700-at keresok valoszinuleg joval tobbet tanultak es tettek a nagyobb jovedelemert ( most azt a kb 10-20%ot leszamitva, akik orokoltek/csalassal szereztek a magasabb jovedelmet)

 • Habakukk
  🙂
 • Habakukk
  Milyen rezsicsökkentésről beszélsz? Én csak ráfaragtam, mert nem keresek olyan sokat. Te nem a kormány kommunikációs irodájától írogatsz?
 • Krisztián
  Meg az is, hogy az állam benyeli majdnem a fél fizetését az embernek. Meg az is, hogy 27 áfát fizetsz a boltban, meg az is, hogy pár millió aktív tartja el a többit. Soroljam tovább?…