Újra csökkennek a kincstárjegyek kamatai

Hétfőtől a kincstárjegyek és takarékjegyek kamatai 0,25%-kal csökkennek, így futamidőtől függően az éves kamatláb 2 és 2,5% között fog alakulni. Erről bővebb közlemény itt

Share

28 hozzászólás

 • Abstract
  Bruttó 2% egy évre és bruttó 2,5% két évre? Lassan már semmi értelme nem lesz ennek sem, és a kutya se fogja megvenni. Júniustól a Malacpersely évi bruttó 0,2%-ot fog kamatozni, de csak akkor, ha utalsz rá havonta egy 10-est, különben 0,01%. Ezzel már foglalkozni se érdemes. Nem hittem, hogy egyszer a 2%-os visszatérítős kártyám lesz az ász…
 • tundra
  Akkor a pénzünk még nagyobb százaléka legyen részvényben?
 • maverick
  Szuper, lassan az állampapírokat is el lehet felejteni.
  Ez a 2,25% (nettó 1,9125%) már az a szint, hogy nem érdemes vele sz@rakodni.
  Ennél többet hoz, ha veszel rajta eurót, a fiúk úgy is a forint gyengítésén dolgoznak.
 • Pompi
  Megyek, kimosom a befőttesüveget.
 • kutyus
  Ha én jegyzek még a héten KKJ-t, akkor annak jövő héten megugrik az árfolyama a kamatcsökkentés miatt?

  A KKJ-nek van másodpiaci kereskedése?

 • Földi Miklós
  Szerintem még mindig a legjobba cetelem megtakaritási számla. Nekem ott a pénzem és nincs lekötve bármikor kivehetem nemugy mint a kincstárjegynél hogy elvész a kamat!
 • lala
  Igen, innentől kezdve Cetelem számla, még ha csökken is a kamata május közepén. Még a 6%-os EHO mellett is jobban megéri.
 • Stiel
  Kincstárjegynek szerintem csak akkor volt értelme eddig is, ha TBSZ-re nem év végén vásároltál be az 5 éves államkötvényből, és belefér az 5 év mellett még pl. egy féléves kincstárjegy. Szóval elég keveset számít ez a csökkentés.
 • B.Csaba
  Ahogy többen írták már, _gyakorlati_ haszna nincs a dolognak. 1-2% több, mint a semmi, de 1m Ft-nál 10-20e Ft/év, 10m Ft esetén 100-200e, ami pont annyira kevés annak, aki 10m fölött diszponál.
  A játékkedvem elment, inkább odaadom a nejemnek, hogy költse el 🙂 Lehet, pont ez a cél? 🙂
 • Zabalint

  Nekem jobban megéri ez, mert cetelemre utalni kéne, ezt meg értékpapír számlára átvezetéssel megoldom. A PMÁK-hoz képest pedig annyi előnye van, hogy napi árfolyamon, 2%-os büntetés nélkül eladható.
 • L70
  Tetszik a szokásos újságírói véna, a Portfólió szerint rohanjunk venni most. Hát, 0,25% x 0,85 = 0,2125% az éves veszteség, ha egy hét múlva sétálunk, nem pedig most rohanunk.

  1 millió Ft-nál 2.125 Ft.

  Mellesleg tudnak időzíteni, május 2-án lesz a 2016J lejárata, lesz egy csomó újrabefektetés. Be kell vallani, némi gógyi azért van az ÁKK-nál is.

 • gaborr
  igen megugrik, de nincs másodpiacon KKJ. megveszed vagy eladod.
 • gaborr
  aki a kicsit nem becsüli 🙂

  cetelemmel az a baj (meg valahol előny is), hogy ők is tovább fogják csökkenteni a kamatot. a kj-el meg bebiztosítod magad fél-1-2 évre.

  mindenesetre arra leszek kiváncsi, hogy mi lesz ha mi is elérjük a 0% kamatot. Lehet még előtte kéne lépni, csak kérdés milyen irányba. Tényleg a templeton által favorizált török papírokba kellene fektetni? épp elég gyenge a líra, de kérdés lesz-e még gyengébb, vagy megéri spekulálni arra, hogy valamit előrébb lépnek az eu-val? vagy csak simán lerohanják őket az oroszok mint az ukránokat, és bebukunk mindent. Vagy milyen más opció van?

 • Kiszamolo
  L70, a jó prémiumpapírokat is valamiért egy-két nappal a lejáratok előtt sikerül kivezetniük. 🙂

  De legalább spórolnak az adófizetőknek.

 • lala
  Azért ügyesen megoldották időközben, hogy a prémiumból csináltak 3 helyett 3,5 évest, 5 helyett pedig 5,5 éves azzal, hogy május helyett, október végén indul a ciklus és előtte van egy fél éves ciklus.
  Prémiummal gond, hogy a 2016-os inflát 2017 vége felé számolják, amikorra a 2017-es infla már jóval több lesz valószínűleg.
  Ez arra lesz jó legfeljebb, hogy megőrizze a reálértékét a pénz, de haszonra nem érdemes számítani.
 • Bakteriológus
  Paribasnál megy még a 2 évre lekötött 2.4%-os akció? Az megoldás lehet annak aki fél a Cetelem kamatcsökkentésétől…
 • L70

  Az októberi lejárat már sokkal jobb, mint a május. A legjobb lejárat a december 31. lenne a TBSZ miatt, de az ÁKK nem a zembereknek szeretne szolgáltatni, hanem a főnökeiknek, tehát arra még várhatunk jó sokat.

  A webkincstár egyébként egyre jobb, de azért pl. kiírhatnák, hogy mikor tart nyitva, mert csak azt szajkózza, hogy most nem lehet belépni. A kezdőlapon pl ott lehetne, hogy H-P 7-18 óra között lehet belépni, az is egy felhasználóbarát infó lenne.

  Ha a futamidő alatt emelkedik az infláció, akkor a PMÁK szívás, de jegyezzük meg, hogy korábban meg csökkent az infláció, akkor pedig igencsak nyerő volt. Ez egy ilyen termék, lehetne olyan is, hogy van egy fix 3% kamat, és utólag évente még hozzácsapják a tényleges inflát a kamatfizetéskor, de ez megintcsak a zembereknek lenne jó, nem pedig a főnököknek.

 • Bence
  Gránit Banknál is jó a lakossági kamat, sőt. Azt hiszem, a legmagasabb most ilyen futamidő mellett, nézzétek meg: granitbank.hu/lakossag/megtakaritasok/osszes/granitakciosbetetek
 • senkifia
  @Bakteriológus:

  Igen, meg 3 napig: betet.bnpparibas.hu/future/offers/deposit/content/view-offers

 • maverick
  Miért lenne jobb az októberi lejárat?
  Így 10 hónappal később indul az előző évi infla, májusi lejáratnál csak 5 hónap a csúszás.
  Az lenne jó PMÁK esetén, ha 1. negyedév végén lenne forduló, mert 3 hónappal később indulna az előző évi infláció.
  Kincstárjegy nettó kamata bemegy a lélektani 2% alá, nem fognak rácuppanni az emberek, ez már annyira alacsony, hogy nem érdemes vele foglalkozni.

  Nagy kérdés, hogy mikor jön a következő válság? Tőzsdék (USA-ban) csúcsokon, messziről virít, hogy lufi az egész.

 • gaborr
  a 2% is még elég jó kamatnak számít (pl euróban, jypben). Akkor is venni fogják mint a cukrot, mivel sok embernek már a kincstárban van a pénze és nem akarja onnan elhozni, mivel ott sziklaszilárd biztonságban van. 1% az viszont már igencsak lélektani határ, de szerintem még ott sem fog igazán csökkenni az étvágy.

  én a nyeresanyagok felé (is) fordultam a cib nyersanyag alapon keresztül, mikor olcsó volt az olaj+arany. de úgy láttam a KH nyeresanyag alap is egész szépen hozott ebben az évben. mindenesetre a részvénypiaci lufi tovább fog fújódni míg ilyen alacsonyak a kamatok, válság messze van.

 • rm

  OFF (bocsi):

  Messze van a válság? Hát…
  Engem azért kicsit aggaszt ez az ábra: forbes.com/sites/petertchir/2015/11/21/are-high-yield-bonds-sending-a-warning-message-to-the-stock-market/#60aa543c24d1

  Bár nem biztos, hogy értem, milyen háttérfolyamatokat is reprezentál (hozzáértő magyarázatot szívesen fogadok), viszont 2007/2008 környékén is hasonlóan nézett ki.

  Szóval ha szakad a részvény, mibe érdemes átcsatornázni a zsét? Nyersanyagra én is gondoltam. Olaj, arany, CHF? 😀
  Az olaj őszig szerintem okés lehet. Az aranyat drágának érzem, de ugye ez elég relatív. Aranybánya részvények? Vagy most, hogy brutális mértékű oljakészletek halmozódtak fel, fogy a hely, finomítással foglalkozó vállalatokat kellene megcélozni?

 • V
  ha szakad a reszveny ugysem leszel eleg gyors, bukoban meg inkabb nem ad el az ember. Reszvenyt nem honapokra-evre vesz az ember. Diverzifikacio fontos, igy a kerdes inkabb az hogy a jelenlegi megtakaritast mibe rakja az ember. Ami reszvenyben all az mar jo helyen van, maradjon is ott akar evtizedekre. Legalabbis nekem a 3X evemmel ez latszik jo strategianak, a jovot ugysem tudja senki
 • rm
  Az, hogy összeomlik a világmindenség (újra), még nem jelenti feltétlenül azt, hogy bizonyos papírokkal bukóban lennék az eladásukkor. És akkor meg miért is ne realizáljam az összegyűlt profitot, hogy majd x hónappal később akciósan újra bevásárolhatok ebből-abból?

  Tény, nem látom a jövőt, és lehet, hogy nem most lesz a összeomlás, hanem 1-2-3 év múlva, csupán ötletelek.

  De akkor ne az “átcsatornázás” szót használjuk, hanem pl. most hogy erősen túlvettnek tűnik a legtöbb részvény (és a saját kis képzelt világomban érik egy durranás), a meglévő plusz tőkét mibe lenne érdemes fektetni, ami kifejezetten jól bírja a válságokat? Drágán tutira nem fogok részvényt venni, mert nem buli 10 évig ülni rajta csak azért, hogy újra pénzemnél legyek. Az arany favoritnak tűnik, és bizonyos devizák is. A nyersanyagot még nem tudom hova tenni. Esetleg akad-e valami más jó célpont?

 • Hargitai Janka
  Kedves L70!

  Azt Írod: “Ha a futamidő alatt emelkedik az infláció, akkor a PMÁK szívás, de jegyezzük meg, hogy korábban meg csökkent az infláció, akkor pedig igencsak nyerő volt.”

  Akkor én rosszul értem, hogy pont fordítva van? Mivel a kamatprémium az fix %, mondjuk 3%, akkor ha 2%-ot emelkedik az infláció nulláról, már 5% lesz a kamat, vagyis ha emelkedik az infláció, akkor emelkedni fog a kamat is. Mit értek félre? Előre is köszi a választ.

 • mzsombor

  Az időtényezővel nem számolsz. Mindig a korábbi inflációs adat alapján állapítják meg a jövőbeli hozamot.

 • V
  a papir hozama nem egy az egyben koveti le az inflaciot, hanem kesessel. Ezert kedvezobb a csokkeno inflacios trend mert ugy a realkamat tobb mint az eredeti kamatpremium
 • L70

  2015.jan-dec között az infla 0%. Ez alapján 2016.május-2017.május között 3%-ot kapsz.
  2016.jan-dec között az infla 2%. Ez alapján 2017.május-2018. május között 5%-ot kapsz.
  2017.jan-dec között az infla 4%. Ez alapján 2018.május-2019. május között 7%-ot kapsz.

  Most nézd meg, hogy kb ugyanarra az időszakra az infláció milyen arányban áll a hozammal.
  2% infláció mellett 3% hozam. 4% infláció mellett 5% hozam. Szintén reál 1%. Ha az infláció évente (igazából másfél évente az eltolt kamatfizetés miatt) 3%-nál nagyobb ütemben nőne, akkor már negatív reálkamatot kapnál.