Államilag kötelező megtakarítás?

2019-06-05
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Az Állami Számvevőszék elnöke egy interjúban fejtette ki a véleményét, miszerint mivel várható a gazdasági lassulás és ettől függetlenül is szerencsés lenne, ha kötelező jelleggel az emberek egy számlán gyűjtenék a megtakarításaikat a nehezebb helyzetekre. Ez a vélemény sokaknál ki is borította a bilit, sokan már békekölcsönt kiáltottak meg nyugdíjpénztárak államosításának második felvonását.

Szerencsére ő semmi olyat nem mondott, hogy ez kötelező lenne. Ő egy kormányzati ajánlásról beszél csak, persze kérdés, mennyire lenne keresztapás ez az ajánlat, már ha egyáltalán megvalósulna, mennyire lehetne visszautasítania azt a munkaadóknak.

Szerinte állami ösztönzőket kellene adni, hogy a munkavállalók takarékoskodjanak és minden család elérje a minimum háromhavi megélhetésre elégséges megtakarítási állományt.

Jó hírem van, létezik ilyen konstrukció, úgy hívják őket, hogy önkéntes pénztárak. Betegség, munkanélküliség és egyéb jövedelemcsökkenésre ott az egészségpénztár és az önsegélyező pénztár. Pont erre lettek kitalálva: a saját megtakarított pénzedet kapod vissza állami támogatással együtt, ha munkanélküli, beteg lettél, vagy egyéb (például gyerekszülés) miatt esett a háztartás jövedelme.

Az állami ösztönzőkről meg annyit, éppen idén tiltotta ki az állam az önkéntes pénztárakat kvázi a kafetéria lehetőségeiből, miután évekig a legrosszabb adózási sávban tartotta őket kafetéria elemek között. Ha a belföldi nyaralás helyett évi 400 ezret önsegélyező pénztárakba lehetne csak kérni, s mondjuk adómentesen, mindjárt meg is oldódna a probléma.

Ilyen egyszerű a megoldás erre a kérdésre. Esetleg lehetne finomhangolni a rendszert: amelyik munkáltató biztosít a dolgozóinak a fizetésük X%-át elérő kafetériát az önsegélyező pénztárakba, annak y%-kal kevesebb járulékot kell fizetnie a dolgozói után. Le kellene még szabályozni, hogy a pénztárak hány százalék költséget számolhatnak fel a munkaadói befizetésekre és már kész is vagyunk a nagy reformmal. Ja és biztosítsuk az önsegélyező pénztáraknak, hogy lakossági állampapírokba fektethessék ezt az összeget. Esetleg csak nekik létre kellene hozni egy inflációkövető állampapírt. Így az állam is jól járna és a pénztárak is tudnának hozamot felmutatni.

Aztán vissza kellene állítani a munkaadók által adott élet és egészségbiztosítások adómentességét, amit szintén idén vett el a kormány. Így ha baleset, komoly megbetegedés vagy haláleset történne a családban, legalább anyagilag kapna segítséget a család.

(Egyébként a munkanélküli segély is pont arra szolgálna, hogy egy munkahely elvesztése ne döntse romba egy család életét. Esetleg el lehetne gondolkodni azon, hogy azt is visszaállítsák olyan mértékűre, hogy tényleg segítség legyen, ne csak egy-két hónapra és ne csak jelzésértékű összeget fizessen.)

Úgyhogy szerencsére nem kell feltalálni a spanyolviaszt, elég lenne, ha a kormány visszacsinálná mindazokat a lépéseket, amivel idén és az elmúlt években leépítette az öngondoskodás formáit. Ki tudja, miért tűnik számára sokkal fontosabbnak a belföldi turizmus mindenáron való támogatása az öngondoskodással szemben.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram