Államilag kötelező megtakarítás?

Az Állami Számvevőszék elnöke egy interjúban fejtette ki a véleményét, miszerint mivel várható a gazdasági lassulás és ettől függetlenül is szerencsés lenne, ha kötelező jelleggel az emberek egy számlán gyűjtenék a megtakarításaikat a nehezebb helyzetekre. Ez a vélemény sokaknál ki is borította a bilit, sokan már békekölcsönt kiáltottak meg nyugdíjpénztárak államosításának második felvonását.

Szerencsére ő semmi olyat nem mondott, hogy ez kötelező lenne. Ő egy kormányzati ajánlásról beszél csak, persze kérdés, mennyire lenne keresztapás ez az ajánlat, már ha egyáltalán megvalósulna, mennyire lehetne visszautasítania azt a munkaadóknak.

Szerinte állami ösztönzőket kellene adni, hogy a munkavállalók takarékoskodjanak és minden család elérje a minimum háromhavi megélhetésre elégséges megtakarítási állományt.

Jó hírem van, létezik ilyen konstrukció, úgy hívják őket, hogy önkéntes pénztárak. Betegség, munkanélküliség és egyéb jövedelemcsökkenésre ott az egészségpénztár és az önsegélyező pénztár. Pont erre lettek kitalálva: a saját megtakarított pénzedet kapod vissza állami támogatással együtt, ha munkanélküli, beteg lettél, vagy egyéb (például gyerekszülés) miatt esett a háztartás jövedelme.

Az állami ösztönzőkről meg annyit, éppen idén tiltotta ki az állam az önkéntes pénztárakat kvázi a kafetéria lehetőségeiből, miután évekig a legrosszabb adózási sávban tartotta őket kafetéria elemek között. Ha a belföldi nyaralás helyett évi 400 ezret önsegélyező pénztárakba lehetne csak kérni, s mondjuk adómentesen, mindjárt meg is oldódna a probléma.

Ilyen egyszerű a megoldás erre a kérdésre. Esetleg lehetne finomhangolni a rendszert: amelyik munkáltató biztosít a dolgozóinak a fizetésük X%-át elérő kafetériát az önsegélyező pénztárakba, annak y%-kal kevesebb járulékot kell fizetnie a dolgozói után. Le kellene még szabályozni, hogy a pénztárak hány százalék költséget számolhatnak fel a munkaadói befizetésekre és már kész is vagyunk a nagy reformmal. Ja és biztosítsuk az önsegélyező pénztáraknak, hogy lakossági állampapírokba fektethessék ezt az összeget. Esetleg csak nekik létre kellene hozni egy inflációkövető állampapírt. Így az állam is jól járna és a pénztárak is tudnának hozamot felmutatni.

Aztán vissza kellene állítani a munkaadók által adott élet és egészségbiztosítások adómentességét, amit szintén idén vett el a kormány. Így ha baleset, komoly megbetegedés vagy haláleset történne a családban, legalább anyagilag kapna segítséget a család.

(Egyébként a munkanélküli segély is pont arra szolgálna, hogy egy munkahely elvesztése ne döntse romba egy család életét. Esetleg el lehetne gondolkodni azon, hogy azt is visszaállítsák olyan mértékűre, hogy tényleg segítség legyen, ne csak egy-két hónapra és ne csak jelzésértékű összeget fizessen.)

Úgyhogy szerencsére nem kell feltalálni a spanyolviaszt, elég lenne, ha a kormány visszacsinálná mindazokat a lépéseket, amivel idén és az elmúlt években leépítette az öngondoskodás formáit. Ki tudja, miért tűnik számára sokkal fontosabbnak a belföldi turizmus mindenáron való támogatása az öngondoskodással szemben.

Share

82 hozzászólás

 • Cyberbird
  Mar nem tudom kovetni 🙂
  Adokedvezmenykent megkapna a ceg a megtakaritas lehetoseget, amit kedvezmenyes adozas mellett igenybevehetek, amit befektet allampapirba a penztar, amire aztan az adombol fizet kamatot az allam.
  Jol ertem a felvetest?
 • Blend Ahmed
  Az MNB meg bedobta a Jóléti Alap ötletét. De eddig ők vezetnek, mert nekik 300 javaslatuk van, az ÁSZ-nak pedig csak egy.
  A munkanélküli segély (ó, bocsánat, álláskeresési járadék) háromhavi időtartama tényleg nevetségesen rövid. Csak egy kérdés: a 3 hónap+1 nap után akkor az adott személy már nem is szerepel a munkanélküliségi ráta számításánál?

  Egyébként a kafetériából lehet stadionbelépőt is vásárolni. 🙂

 • Dörnyei József
  Igen jó javaslat.

  A részleteket nyilván nem ismerem, de egy akk-nál vezetett dedikált számla, amire teljesen adómentesen lehet ráutalni mondjuk 1 év jövedelmig, majd probléma esetén ez a számla lenne a “munkaadó” és 1 éven keresztül 100% fizetést fizetne. A számlára utalt összeg automatikasan állampapírt vásárol és kamatozik.

  Nem kell kötelezővé tenni és mégis a lakosság nagy százalékának van 1 év tartaléka.

  A államadósság pedig még nagyobb arányban kerül állampolgári tulajdonba. Ami szintén hasznos.

  Akinek ez nem elég, vehet még ezen felül is biztosítást.

  Anno a blogomon pont ezt javasoltam, de most lusta vagyok kikeresni a cikket. 🙂

 • Anonymous

  Pontosan, 3hónap + 1 nap után az emberek hivatalosan már nem munkanélküliek. Vajon hogy lehet, hogy lassan már a hivatalos statisztikák szerint megszűnt a munkanélküliség Magyarországon?

  Az állam meghamisítja a tényeket, az EU meg nagylelkűen elhiszi a pozitív számokat Mo.-nak, mert azért még kell az olcsó magyar munkaerő a német cégeknek 😉

 • Gábor
  Előszór is a bizalmat kellene helyrehelytállani, hogy van értelme az ilyen jellegű megtakarításoknak. Szerintem alakosság többsége egyrészt az alacsony bére miatt nem tud (akar) megtakarítani, másrészt sok ember nem bízik a befektetési konstrukciókban, fölég ha ez nem kézzel fogható, mert nem bízik abban, hogy viszontlátja a pénzét.
 • 42
  Jelentős különbség a megszűnt cafetéria elemek és a javaslat között, hogy a cafetériát csak egy viszonylag szűk és tudatos kör vette igénybe, míg utóbbi elvben minden munkavállalót érintene. Más kérdés, hogy szükség esetén szintén a tudatosabbak tudnának élni igazán a kötelező megtakarítás előnyeivel… Az átlagemberek borzasztó tájékozatlanok, viselve ennek minden következményét.
  A kormány és köreinek tevékenysége rendkívül ellentmondásos. És akkor finoman fogalmaztam.
 • Jóska Pista
  És ha az állam megszorul, mert valami h. kitalálja, hogy holnap űrhajót küldünk az űrbe, mert a miniszterelnök úr (csókoljuk a lábanyomát is!) valamelyik pulyája a holdra akar menni,
  na akkor majd elmondja egy okoskodó politikus, hogy az tulajdonképpen nem is a te pénzed, és a sok birka bólogat hozzá. És einstand.

  Na köszi, nem.

 • jami
  Államilag kötelező a nyugdíj, a tb – aztán értelme elég kevés, mert kell mellé gyűjteni.
  A “kötelező” és a “nektek lesz jó” együtt már akkor is rosszat jelent az álmos könyvek szerint, ha nem követi a “nyugdíj” szó sehol.

  Részemről kapjak meg többet a bruttóm bruttójából és megoldom magam a takarékoskodást… És Migráns-kötvényt se kérek.

 • Szabolcs
  Dörnyei József
  2019-06-05 at 15:06
  “Igen jó javaslat.
  A részleteket nyilván nem ismerem, de egy akk-nál vezetett dedikált számla,”

  Ezen azért az ÁKK kissé meglepődne. Azt hiszem finoman fogalmazva nincsenek felkészülve 10M számla kezelésére. Sőt, tudtommal 1-re sem 🙂

  A témához szólva pedig: 1. Ez az ÁSZ nem az az ÁSZ, akiből bármi értelmes kijönne. Ez az alap, ismerve őket 🙁
  2. Ha véletlen jó ötletnek tartanám, mint amúgy azért nem annyira, akkor semi az a módja, amit az ÁSZ javasol, tényleg van rá más megoldás, lsd akár Kiszámolóét. DE!
  3. Ultimate megoldás: normális munkanélküli segélyezés (újra) bevezetése? És akkor központilag kéne gyűjteni rá… Ja, várj csak, most is fizetünk erre járulékot? Akkor mi a fenéről beszélünk???

 • Ildikó70
  A lakosság nagyon kis részének van 1 évnyi tartaléka, sőt a lakosság nagy részének egy 100000 Ft-os kiadás (elromlik a hűtő) is gondot jelent. De nem azért, mert annyira szórják a pénzt, hanem azért, mert annyira keveset keresenek. A javaslat számomra úgy tűnik, hogy a nettó fizetésemet akarják X%al csökkenteni, hogy az államadósságot tudják belőle finanszírozni – a megkérdezésem nélkül.
 • Igazmondó
  A javaslatot szidóknak a figyelmébe ajánlom hogy a javaslat hasonlít a manyup törvényre. Akinek hiányzik a fizetése lefogott része az mehet a providenthez, pont mint a manyupnál csak ott a pénzpiacról vette fel az állam.
 • Blend Ahmed

  Nekem már maga a szómágia sem tetszik (munkanélküli vs. álláskereső), de aki ezt kitalálta, biztos azt gondolta, hogy teljesen más a feeling.
  Ha csak egyetlen napig tartana az álláskeresési segélyezés időtartama, akkor gyakorlatilag teljesen fel lehetne számolni a munkanélküliséget. Legalábbis papíron.
  A statisztikák fényezésére a másik trükk meg az volt, amikor felemelték a bűncselekményeket és a szabálysértéseket elválasztó értékhatárt, így sok “bűntett” már csak szabálysértésnek számított, és nem rontotta tovább a bűncselekmények statisztikáját.

 • Szabolcs
  Kiszámoló: “Ki tudja, miért tűnik számára sokkal fontosabbnak a belföldi turizmus mindenáron való támogatása az öngondoskodással szemben.”

  Ezt komolyan kérdezted? Ugye nem? 🙂 Akkor használj emojit… 🙂

 • Zabalint
  Nem volt róla szó, hogy az állam támogatja, hanem hogy valahogy ráveszi a cégeket erre. Úgyhogy ilyen formában inkább a manyup és egy bújtatott adóemelésnek tekinthető, ha ezt bevezetik, valószínűleg sosem látod ezt a pénzt, mert később majd megmondja az állam, hogy sosem volt a te pénzed, és egyébként is, aki rászorul, az majd kao segélyt. Remélhetőleg ebből nem lesz semmi, ez csak egy újabb netadó vagy vasárnapi zárvatartás.
 • maveryck
  “Ki tudja, miért tűnik számára sokkal fontosabbnak a belföldi turizmus mindenáron való támogatása az öngondoskodással szemben.”
  Az új elit kiépítése sok pénzbe kerül.
 • Éva
  #Zabalint

  Te is vajdasagi?

 • Laney
  En is igy latom a javaslatot. Ne szepitsuk, megint engedely nelkul akarnak nyulkalni az emberek zsebeben. Azokon, akik a minimalberbol nem jonnek ki, biztosan sokat segit majd, ha annak meg el is elveszik X%-at. Mas kerdes, hogy a 3000 milliard manyup utan nekem nincsenek ketsegeim, hogy ebbol a penzbol egy filler nem sok, annyit sem latna a lakossag.
 • Moltiszanti
  Össze vissza beszélnek, mondjuk szokás szerint.
  Domokos felvetette, majd a kormány reagált, hogy nem támogatja. Az Ász ezután közleményben reagált, hogy önkéntes alapon mukodne.
  Idezem Domokos eredeti mondatait: „a kormányzat tehetne egy ajánlatot a foglalkoztatónak, hogy a következő évek bértárgyalásainál nagyobb bérnövekedésre csak akkor kerülhessen sor, ha a munkabér-átutalás pillanatában a foglalkoztatók egy bizonyos összeget nem követlenül a dolgozóknak fizetnek, hanem a dolgozó megtakarítási számlájára utalnak”. (24.hu)
  Nekem ez nem tűnik önkéntesnek (“csak akkor”).
  És következzen a kommunikációs joker panel!
  Az ÁSZ röviden állást foglalt: A helyzet világos: akik ezt támadják, azok nem támogatják a magyar családok pénzügyi biztonságának megerősítését. (hrportal)
  Az Ász tényleg beszólt a kormánynak vagy csak szórakoznak, tesztelgetnek, jó zsaru, rossz zsaru?-;)
 • Vakmacska
  A sokadik melegvízfeltalálás zajlik pár amatőr meg változó prioritású főokos fejében, épp ki jött ki a főnököktől legutoljára.

  Ami a kezemben van (vagy esetleg Ausztriában..), az talán még az enyém, minden más meg különféle szcenáriók esetén kissé bizonytalan.
  Az egész meg kínos valahol.

 • Blend Ahmed
  Lehet, hogy az ÁSZ-elnök azért dobta fel a témát, mert eszébe jutott valamilyen ködös emlék a KST-ről.
  megezmegaz.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1202005
 • Adócsaló Vállalkozó
  Valahogy mostanában úgy érzem, hogy állam bácsi ne találjon már ki nagyon semmit…

  Ne fizessen senkinek munkanélküli segélyt, teszek én félre magamnak annyit, ami pár hónapra elég, ha bajba kerülök. (Vállalkozóként most is ezt csinálom… :D)
  Ne szedjen tőlem egészségbiztosításra pénzt, teszek én félre a családom orvosi kezelésére, vagy inkább kötök egészségbiztosítást valami rendes cégnél, aki rendes ellátást biztosító intézményben segíti a gyógyulásomat.

  Hazánkban a munkavállalók általában felnőtt emberek, nem kell állandóan a kezüket fogni, Ha szeretnek veszélyesen élni, csak rajta. Kicsit unom már, hogy halálra dolgozom magamat azért, hogy egy csomó léhűtő egészségügyi ellátását, megélhetését, gyerekvállalását, stb. én fizessem.

 • Moltiszanti
  Azt én nem hinném, hogy ez Domokos saját ötlete amelyet egyik oszintesegi rohama alkalmával elkotyogott. Domokos nem akárki a nerben. Például nagyon fontos szerepe van abban, hogy az ellenzéki pártok odafigyeljenek a törvényes és átlátható kampanykoltesekre.-;)
  Nem tudom mit forgatnak az unortodox buksijukban. A magyar családok védelme szóösszetétel viszonylag gyorsan előkerült, közben Matolcsy már ki tudja hány pontnál jár, anno még 150-rol indult.
  Valami van a levegőben, szerintem erről a javaslatról vagy valamilyen genetikaikag módosított utódjáról nem utoljára hallottunk.-;)
 • Hufeisen
  Ausztriában gyakorlatilag így működik az új végkielégítés.
 • Moltiszanti
  Már látom én is.
  Vízióm van.
  Wei-wu-wei…

  444.hu/2019/06/05/matolcsy-gyorgy-wei-wu-wei

 • Kiszamolo
  Molti, nem is értem, ezekre eddig hogy nem jött rá senki. Ha ezt tudtuk volna 25 éve….

  Ha az egyre kevesebb nő első évben csak 1500-zal, második évben csak 3000-rel, a harmadik évben csak 4.500-zal több gyereket szül. Miközben már most is minden hatodik magyar gyerek külföldön születik….
  Az egyetemek a túlélésért küzdenek forráshiány miatt, de végülis elég, ha akarjuk, hogy sok magyar egyetem legyen világelső.
  Az egészségügyben is az egyetlen probléma, hogy nem akarnak világhírűek lenni.
  Eurázsiai szövetség, déli főváros.
  Növeljük a Boldogság indexet! Hogy ez eddig nem jutott eszembe!
  🙂

 • maveryck
  Matolcsy a Kétfarkú Kutya Pártnak is szokott írni?
 • Pampalini
  “Ki tudja, miért tűnik számára sokkal fontosabbnak a belföldi turizmus mindenáron való támogatása az öngondoskodással szemben.”

  Én tudom…
  Sokan mások is tudják…
  Azt a végén valahogy mégis kijön a 2/3…

 • Pampalini
  Még 1 mondás jutott eszembe a cikkről, nem pontosan idézem, de valahogy így hangzik:

  “Aki 30 éves kora előtt nem baloldali, annak nincs szíve.
  Aki 30 éves kora után nem jobboldali, annak nincs esze.”

  A bal/jobb felosztást itt az állam szerepét tekintve definiálják, ami köszönő viszonyban sincs a mai magyar politikai címkékkel és kategóriákkal…

 • Norbi
  > Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

  Csak nekem tűnik úgy, hogy ez már évek óta ki van írva? 😐

 • Kiszamolo
  Norbi, nem tudom, megoldódott-e már a gond. Aki Firefox-ot használ, majd elárulja.
 • Hufeisen
  én telefonon nem tudok firefoxból, csak chrome-ból hozzászólni.
 • Karl
  “Ki tudja, miért tűnik számára sokkal fontosabbnak a belföldi turizmus mindenáron való támogatása az öngondoskodással szemben.”

  index.hu/gazdasag/2018/08/03/balaton_meszaros_lorinc_tiborcz_istvan_k-monitor/

  Legalább az agyontámogatás után olcsóbb tengerpartra menni, mint a Balcsira 1 hétre.

 • Laci
  Az, hogy segély helyett a munkából gyereket nevelőket támogatják elsőre jó elképzelés, de például egy 3 gyerekes család, ha ketten együtt 660 000 Ft-nál kevesebbet keresnek, nem kell szja-t fizetniük. Ha nincs adó akkor nem tudják az önkéntes pénztár után járó adókedezményt igénybe venni.
 • Kiszamolo
  Laci, de nem is kell, mert a munkáltató fizeti nekik kafetériában az eddigi nyaralási utalvány helyett…
 • Kiszamolo
  Karl, gondolod én nem tudom, hogy a gázszerelője és a veje felvásárolták a HungarsHotels-t meg a teljes Balaton partot? 🙂

  De ha leírom, akkor már megint politizálok és rohadt libsibérenc, vagy mi vagyok.

 • KMG
  3 gyereknél a család egyik tagja br.309.500 al maxolja a családi kedvezményt. Így a másik tagnak már van mit visszaigényelni.
 • Incognito
  Én nagyon szeretem a megtakarítási formákat, és szerencsére most már van is miből, de nekem egy komoly bajom van ezzel a felvetéssel: a kormány rendszeresen és egyoldalúan szereti változtatni a játékszabályokat. Egyébként tetszene Miklós javaslata, sokkal szívesebben fordítanám a Cafeteria-t értelmes megtakarításra egy önsegélyező pénztárban, mint bármi más, számomra kihasználhatatlan dologra. (Még most is van, aminek van értelme, de egyre kevesebb.)

  Viszont sajnos azt látom, hogy van egy csomó ember, aki még akkor sem tudott mihez kezdeni a Cafeteria-val, amikor még ráadásul kézzelfogható dolgokra el is lehetett költeni. Sokan például eladták értéken alul az Erzsébet utalványokat, mások pedig azon nyerészkedtek, hogy ezeket készpénzre váltották. Amíg itt tartunk, addig szerintem nincs értelme Cafeteria alapú megtakarításról beszélni.

 • Máté

  “Gazdaságilag nem aktívak azok, akik a vonatkozási héten nem dolgoztak, illetve nem volt rendszeres jövedelmet biztosító munkájuk, és nem is kerestek munkát, vagy kerestek, de nem tudtak volna munkába állni.

  Az inaktívakon belül a nyugdíjban, egyéb ellátásban, járadékban részesülők létszáma tartalmazza a saját jogú öregségi nyugdíjban; korhatár előtti ellátásban; rokkantsági, rehabilitációs vagy egyéb egészségkárosodási ellátásban; özvegyi, szülői hozzátartozói nyugdíjban; ideiglenes özvegyi nyugdíjban részesülőket.

  Passzív munkanélküli: a gazdaságilag nem aktívak közül az, aki szeretne dolgozni, és két héten belül munkába tudna állni, ha találna megfelelő állást, de nem keres munkát, mert foglalkoztatását reménytelennek látja.” ksh.hu/docs/hun/modsz/modsz21.html

  A munkanélküliség alacsony, de az inaktívak aránya elég magas… ki hitte volna :O

 • jami
  A Balaton már elesett: akit nem tántorít el a béna időjárás, azokat a ’70-es évekbeli retro szállások vagy a magánosított vízpartok, plusz a mindenhol fizess, sokat mentalitás. A szállodák felvásárlására már csak az utolsó csepp.
 • BMiklós
  Az ötlet szimpatikus a gyakorlati megvalósítás szerintem megoldhatatlan. Legalábbis nagy az esély hogy sok pénz eltűnne pedig az a javaslat szerint a bér egy része lenne. Ráadásul az eddigi kormányzati kommunikáció a családosok támogatása (a családi adókedvezmény, első házasok kedvezmény, SZJA mentesség anyáknak stb) ez viszont a család költségvetéséből is venne el es persze nem 2 fillér lenne ennek a fenntartása. Kb lenyúlás lenne az egész. Szóval remelem elkaszaljak az ötletet. Én továbbra is az edukaciot tartom életképes ötletnek de az nem azonnali eredmény meg nincs benne biznisz.
 • Pietari
  @Gábor
  “Szerintem alakosság többsége egyrészt az alacsony bére miatt nem tud (akar) megtakarítani…”

  @Ildikó70
  “a lakosság nagy részének egy 100000 Ft-os kiadás (elromlik a hűtő) is gondot jelent. De nem azért, mert annyira szórják a pénzt, hanem azért, mert annyira keveset keresenek.”

  A háztartások legjobban kereső 10%-ának kb csak a fele tesz félre rendszeresen pénzt, a következő 10%-ban már kevesebb mint a harmada… Miközben a legkevesebbet kereső 20%-nak kb 15%-a képes a rendszeres megtakarításra. A lakosság többségének a hozzáállásával van a baj.

  Forrás:
  bankmonitor.hu/cikk/jovedelem-megtakaritas-hitel-hol-allnak-a-magyarok/

 • Dörnyei József
  Re Szabolcs

  A következő felületen lehetne belépni, hasonlóan a jelenlegi számlákhoz:
  webkincstar.allamkincstar.gov.hu/#/login

  A számla hivatalos neve értékpapír nyilvántartási-számla.

  Nem állítom, hogy nagyon egyszerű rátalálni, de azért nekem 2 perc alatt sikerült.

  A lényeg az lenne, hogy lenne mindenki számára egyetlen “Nemzeti Magán Megtakarítási Számla” (NMMSZ), amire adómentesen átutalhassa a munkáltatója a bruttó fizetésének mondjuk 10-20%-át, amíg a számla összege el nem éri a 12 havi fizetését. Utána már nem lehet többet utalni.

  Munkanélküliség esetén ez a számla lesz a munkáltató és 12 hónapig fizeti az állampolgár teljes fizetését.

  Ez szvsz. egy komoly biztonságot adna mindenkinek. Nem kellene biztosítóval v. TB-vel hadakozni, csak szólni, hogy megszűnt a munkahely és kérem a zsét. Nem kellene aggódni, hogy hogyan jövök ki fele v. kevesebb pénzből…

 • Kriszta
  off: hol érdemes mot értékpapír számlát nyitni? Csak a magyar tőzsdén szeretnék kereskedni. Van esetleg olyan szolgáltató is, amelynél nem kell személyesen megjelenni, mindent el lehet intézni online? Köszönöm
 • Kriszta
  Nekem az a véleményem, hogy a NER előbb-utóbb bele fog tenyerelni az önkéntes nyugdíjpénztári szektorba is, egyrészt meglépik, hogy szinte az egész állampapírba menjen, továbbá a banki szolgáltatókat ellehetetlenítik, és csodák-csodájára a kezelő valami NER közeli entitás lesz, így a díjak őket gazdagítják majd. (1500 mrd mondjuk évi 1- 2%-a már bárkinek szemmel látható összeg). Ezt majd eladják valami nagy állami nyugdíjprogram lózunggal, már pedzegetik. Emellett persze bármikor változhat a kivétel adózása, díjai, így nagyon bizonytalan az egész. Részben a kiszámoló és a független média olvasása ébresztett rá, hogy 20 évre nem teszek pénzt erősen államilag szabályozott kontrolált termékbe. Már csak az egészségpénztárral játszom, a nyugdíjból most tudok jelentősebb összeget kivenni, az megy MKB részvénybe, így szeretnék én is profitálni a NER-ből …
 • headset

  “Van esetleg olyan szolgáltató is, amelynél nem kell személyesen megjelenni, mindent el lehet intézni online?”

  Pl. a Random Capital. Én csak erről az egyről tudok az elfogadható magyarországi szolgáltatók közül.

  Vannak ezenkívül olyan online szolgáltatók, ahol lehet interneten keresztül értékpapírszámlát nyitni, de csak a saját alapjaikat árulják. Concorde (újabb neve Hold), Aegon.

  Kompromisszumos megoldás, ha nem egyetlen helyen lehet szerződést kötni, hanem egy banki hálózat több fiókjában. Pl. a KBC Equitas esetében egyes K&H fiókokban.

 • Kiszamolo
  Kriszta, mások is így látják sajnos….
 • Omnisapient
  Bár én kitartottam a manyupom mellett, annak beszántása olyan mértékben tépázta meg az államba (és a jelenlegi valamint minden jövőbeni kormánypártba) vetett amúgy sem túl nagy bizalmamat (és gyanítom, hogy nem csak az enyémet), hogy minden új varázslat esetén felmerül bennem a kérdés, hogy ezzel vajon hogy tudnak beetetni és később lehúzni. Pl. ez az egyik dolog, ami miatt évek óta halogatom a NYESZ nyitását.
  Nagyon nehéz számszerűsíteni az ilyen húzások miatt az emberekben mennyire csökken az állam és a kormány meg a párt hitele és megbízhatósága, de úgy gondolom, hogy sokkal jobban, mint amit a 3 ezer milliárddal nyertek.
 • Omnisapient
  , Ha ennyire félsz a NER-től, akkor meglep, hogy az MKB-val próbálsz kaszinózni.
  Én részben azért is kerestem külföldi brókereket, mert a magyar tőzsde kínálata olyan kicsi, hogy egyszerűen nem lehet diverzikifálni, ha az ember csak komoly részvényekből akar tartani (természetesen a Mészáros részvények egyikét sem sorolom ide), a magyar brókerek meg olyan magas díjakat számolnak fel a külföldi részvények kapcsán, ami rablás.
 • Omnisapient
  Az NMMSZ feltöltése a havi fizu 10%-ának átutalásával 10 év alatt lenne feltölthető az egyéves fizu szintjére. Az nem kevés idő, viszont a 10% igencsak rengeteg, ha azt még a bruttó fizu mellett a munkáltatónak meg kell fizetnie vagy a melós nettójából kellene levonni. Bár a 20% öt év alatt érné el a célt, mivel már a 10%-ot is a tűréshatáron túlinak tartom, szerintem a 20%-ról sem érdemes beszélni.
  Mindezek ellenére az AKK törkekvését, hogy az adósság minél nagyobb része legyen forintban illetve minél nagyobb része legyen a pógárok kezében, értem és helyeslem is. Amit a kisördög súg a fülembe az az, hogy ez ugyan jó az államnak és valameddig, valahogyan a pógárnak is, de vajon ezáltal nem lesz a pógár az állam foglya? Különösen egy válság esetén (pl. 2008-2009 vagy akár 2011-2012 fordulóján)?
 • Omnisapient
  “A munkanélküliség alacsony, de az inaktívak aránya elég magas” Ezt szerintem több nemzetközi összevetés is megerősíti. Ugyanakkor szerintem egyrészt van javulás az aktívak számát és arányát tekintve, sőt, még nemzetközi összevetésben is.
  Szerintem a munkanélküliség akármilyen magas vagy alacsony is, mindig egy könnyen manipulálható adat. Az dolgozók számát talán nehezebb manipulálni.
  Talán emlékeztek még Viktor 10 év, 1 millió munkahely bemondására. Szerintem az egy jó cél volt és azzal kommenteltem, hogy ha csak a fele jön össze, már az is nagy eredmény lesz. Mostanra meg úgy tűnik (feltéve, hogy a bemutatott statisztikának hinni lehet), hogy a millió valószínűleg nem lesz meg, viszont közelebb lesz a millióhoz, mint a félmillióhoz. Szerintem ez óriási durranás (függetlenül attól, hogy mit és hogyan csináltak 2010 óta és az kinek mennyire tetszik vagy nem).