Utazási biztosítások 2016

Itt a szezon, ezért érdemes átnézni, milyen utasbiztosításokat érdemes kötni indulás előtt és hol mennyiért tudod ezt megtenni.

Azonban előtte néhány alapvetés az utasbiztosítással kapcsolatban:

Érdemes-e kötni utasbiztosítást?

Minden biztosítás olyan, hogy ha nincs rá szükség, akkor ablakon kidobott pénz, egyébként meg anyagi értelemben életmentő lehet. A Viennalife felmérése szerint az utazók 15,4%-ának származott már 30 ezer feletti kára külföldi utazás során.

Mikor és mire érdemes biztosítást kötni? Véleményem szerint ellopott tabletre vagy fényképezőgépre felesleges külön biztosítást kötni, hiszen ha külföldi utazásra van pénzed, egy új tabletre is lesz pénzed, ha véletlenül ellopják. Az se biztos, hogy egy török szállodában majd kihívod a rendőrséget és tolmács segítségével feljelentés teszel, majd a jegyzőkönyvet itthon leadod egy ellopott telefon miatt.

Ugyanígy nem tartom annyira fontosnak a poggyászbiztosítást sem, akinek van 3-500 ezer forintja egy útra, azt talán nem vág haza egy százezres poggyászkár sem.

Azonban esetleges külföldi gyógykezelés többmilliós nagyságrendű is lehet, főleg mondjuk az Egyesült Államokban.

Ez csak az én véleményem, de szerintem egy 15-25 milliós biztosítás baleset vagy betegség esetére elégséges fedezetet nyújt az előforduló károk 99,999%-ára.

– Az Európai Unióban alapból biztosított vagy, de csak a helyi viszonyoknak megfelelően. Ez azt jelenti, hogy ha a helyi lakosnak fizetni kell mondjuk 5% önrészt, akkor neked is. Ha egy kórházi nap 50 euró a helyi lakosnak, akkor neked is annyi lesz. A legtöbb országban például a hegyi mentés díjköteles, egy helikopteres keresés az Unióban egy vagyon tud lenni. Ezt is mérlegeld, mielőtt eldöntöd, hogy akkor kell-e utasbiztosítás az Unión belül vagy sem.

Unióba utazás előtt érdemes kiváltanod az úgynevezett Európai Egészségbiztosítási Kártyát, ami 36 hónapig érvényes. Ennek hiányában az ellátást saját zsebből kell kifizetni, amit számla ellenében itthon visszafizetnek. (Kivéve az önrészt.)

eu1_kartya_crop

Nemzetközi egyezmények miatt az alábbi országokban is van biztosításod, de néhány helyen csak sürgős ellátásra vagy jogosult:

– Svájc, Lichtenstein, Szerbia.

– Volt Jugoszlávia egyéb tagországai, Ukrajna, Oroszország

– Jordán Hasemita Királyság, Kuvait, Angolai NK, Irak, Észak-Korea, Kuba, Mongólia.

Győződj meg a biztosításod területi hatályáról.

Az Európára szóló biztosítások egy része nem érvényes például Törökországra, vagy csak annak az európai részére szól, vagyis a népszerű tengerparti hotelekre pont nem. Más biztosításoknál még a Mediterráneumra is érvényes a területi hatály, vagyis akár Egyiptom és Izrael is benne van a biztosított országok között.

Az USÁ-ban nagyon drága az egészségügy, ezért általában oda külön kell kötni biztosítást, vagy csak a legdrágább csomag érvényes oda is. Létezik olyan biztosítás is, ami “Világszerte, kivéve az Egyesült Államok” területi hatállyal bír.

Győződj meg arról, fizet-e a biztosításod arra a tevékenységre, amit folytatni akarsz a nyaralásod alatt.

Nagyszerű, ha kötsz biztosítást, csak kellemetlen, ha pont a búvárkodással, síeléssel, hegymászással, lovaglással vagy vadvízi evezéssel összefüggésben nem fog fizetni, amiért elutazol. Ezért (is) mindig olvasd el a feltételeket. Ki van-e zárva mondjuk a búvárkodás, vagy csak a mélyvízi merülésre nem fog fizetni, stb.

Még idehaza olvasd el, mi a teendőd egy káresemény esetén.

A legtöbb biztosító elég szigorú bejelentési kötelezettséget ír elő, általában a lehető leghamarabb be kell jelentened a kárt, ellenkező esetben nem feltétlen téríti meg a kárt. (Csak egy példa: ha neki kell fizetnie a kórházat, szeretné ő megmondani, hogy hol ápoljanak.)

Ugyanígy az is fontos, hogy egy reptéri poggyászeltűnés vagy szállodai lopás esetén milyen dokumentumokat kell beszerezned.

Egy tragédia esetén aligha fogsz arra gondolni, hogy olvasgasd azt a kis füzetet, amit valószínűleg ki sem vittél magaddal.

Az alábbi telefonszámokat jegyezd fel több helyre: telefonszám, amit ilyenkor hívnod kell, a bankkártyád letiltásának telefonszáma és a helyi magyar nagykövetség telefonszáma.

Általában a legolcsóbb megoldás a bankkártya mellé köthető biztosítás

A legtöbb bank kínál bankkártya mellé kérhető utasbiztosítást. Drágább kártyáknál ez benne is lehet a kártya árában (régebben ez volt a jellemző, most már sajnos gyakran feláras extra), a többi kártyához viszont a legtöbb esetben külön lehet venni ilyen kiegészítő utasbiztosítást.

Ezek a biztosítások egy teljes évre szólnak és általában annyiba kerülnek, mint egy átlagos utasbiztosítás 10-14 napra.

De jön a de. Nézd meg egyrészt, hogy milyen összeghatárig térít. Ha csak 2-3 milliós biztosítás, akkor lehet biztos, hogy egy komolyabb baj esetén túl kevés lesz. A másik, hogy kevés kivétellel csak a bankkártya tulajdonosát védi, a vele együtt utazókat már nem.

Ezért lehet, hogy a család többi tagjára mégis kell külön utasbiztosítás. (Vagy pedig kiegészítő családi biztosítást kell kötni a bankkártya mellé.)

A harmadik szempont, hogy ha csak ezért váltanád ki a bankkártyát, esetleg nyitnál számlát egy másik banknál, akkor ne felejtsd el ezeknek az éves díját is hozzáadni a biztosítás költségeihez. (Természetesen a saját bankodnál ha egyébként is van bankkártyád, akkor ez nem szempont.)

Nézzük, hogy mennyibe kerülne egy 2+2 tagú család 10 napos nyaralása alatti biztosítás Törökországban, Egyiptomban vagy Thaiföldön.)

Vienna Life 30+30 milliós biztosítása, ami Törökországra, Egyiptomra, Izraelre is érvényes, de távolabb nem: 13.970 Ft 10 napra.

Egész világra érvényes biztosítás ugyanilyen feltételekkel: 20.940 Ft

(Kalkulátor)

Ugyanez Axa bankkártya mellé kötve, ami egész évben érvényes, kiegészítő családi biztosítással. (Szintén a Vienna Life a biztosító.)

Európára és teljes Törökországra, de Egyiptomba és távolabb nem érvényes alapbiztosítás ingyen jár a kártyatulajdonos részére, de csak 5/10 milliós felső limittel.

Egész világra érvényes 50+50 milliós biztosítás az egész család részére egész éven keresztül 10.900 Ft.

Vagyis egy többet térítő, egész világra és az egész családra szóló biztosítást kapunk ugyanattól a biztosítótól olcsóbban.

(Persze ne felejtsük el hozzáadni a kártya éves költségeit sem.)

Sajnos azonban nem minden banknál ilyen jó a helyzet, mert sok helyen nem tudsz normális utasbiztosítást kötni, vagy a családodra nem lesz érvényes. Lásd lentebb részletesen.

Ennyi bevezető után nézzük a bankkártya mellé kérhető utasbiztosítások, amik jellemzően egy éven át érvényesek:

(Megjegyzés: több bank kínál drága, de több kedvezményt is kínáló speciális bankkártyákat, aminek általában része egy komolyabb utasbiztosítás is. Ezeket általában nem éri meg kiváltani csak az utasbiztosítás miatt, de az egyéb kedvezmények miatt, mint visszatérítés, vagy ingyenes pénzfelvétel külföldön már érdemes lehet ezt választani. Nézd meg a bankodnál, van-e ilyen Platinum, Worlwide, stb. névvel illetett speciális kártya és neked megéri-e.)

A hagyományos utasbiztosításokról itt írtam már, míg nem lesz frissebb cikk, használd az ott talált linkeket.

Axa Bank:

Minden dombornyomott kártyához jár egy alap Európa biztosítás, mely kiterjed teljes Törökországra, Tunéziára és a Kanári-szigetekre is. Ez betegség/baleset esetén 5/10 millió forintot fizet.

Ez kiterjeszthető egy 50/50 milliós biztosításra, egyénre vagy az egész családra is. Ennek éves díja 3.650/10.900 Ft.

Részletek itt, biztosító a Vienna Life.

Budapest Bank:

Minden dombornyomott kártyához jár egy alap Európa biztosítás, mely kiterjed teljes Törökországra, Tunéziára és a Kanári-szigetekre is. Ez betegség/baleset esetén 5/7,5 millió forintot fizet.

Ez kiterjeszthető egy 10/10 vagy 50/50 milliós biztosításra, egyénre vagy az egész családra is. Ennek éves díja 2.900-5.900/7.800-15.900 Ft, kártyától függően. (A dombornyomott kártyákhoz olcsóbb a biztosítás.)

Részletek itt, biztosító a Vienna Life.

CIB Bank:

Minden kártya mellé külön díj ellenében kérhető utasbiztosítás betegség/baleset esetén 7/9 millió forintos felső térítési határral. Ennek éves díja 3.490 Ft. (Néhány számlacsomag esetén ingyenes a biztosítás, pontosabban be van építve a számlacsomag díjába.)

Biztosító az AIG, részletek itt.

Erste Bank:

A dombornyomott kártyákhoz jár egy 3 milliós biztosítás, további biztosítás bankkártya mellé (valószínűleg) nem kérhető.

Biztosító az Union, részletek itt.

Gránit Bank:

Külön utasbiztosítást nem kínál, a Platinum kártyához jár egy 50/50 milliós biztosítás, ennek a kártyának az éves díja 19 ezer forint, most akciósan 9.500 Ft, a második évtől akciósan 11.900 Ft. Részletek itt.

K&H Bank:

A dombornyomott kártyákhoz jár egy 4,2 milliós utasbiztosítás. 11 millió forintos biztosítás külön köthető, ennek díja 6 ezer Ft/év. Úgy tűnik, családi kiegészítő biztosítás nem elérhető bankkártya mellé. Részletek itt.

Raiffeisen Bank:

A külön köthető biztosítás díja évi 3.990 Ft, családi biztosítás nem elérhető. A térítési limit 6/6 millió forint, az egész világra érvényes. Bővebb infó itt.

OTP Bank:

Nem találtam bankkártya mellé köthető éves utasbiztosítást a honlapon.

MKB Bank:

Nem találtam külön utasbiztosítást a honlapon.

Unicredit Bank:

Az Extra Utazási Biztosítás éves díja 4.500-6.000 Ft, (dombornyomott-normál kártya), ugyanennyiért lehet együttutazó személyre is kötni biztosítást. (Az egész családra kiterjedő biztosítás nem köthető).

Az árát megtaláltam, hogy ezért mit szolgáltat, azt sok kattintás után sem. Aki esetleg tudja a lelőhelyét, az linkelje be a hozzászólásokban.

Szolgáltató az Allianz.

Share

58 hozzászólás

 • Stanlee
  Az ADAC Plus Mitgleidschaft gepjarmure vonatkozo szolgaltatasai csak Europaban es a foldk0zi-tengeri orszagokban ervenyesek, az utasbiztositasi resz globalis. Mi azert vettunk kulon utasbiztositast is mert abba tobb minden foglaltatik, mint a plus tagsagban, de nem kerdeses, hogy az egyik legjobb ar-ertek aranyu biztositas.

  Egyszer Szerbiaban kaptam defektet este 10 korul az autopalyan az egyik projektunktol kb. 10 km-re. Ugyanott egy nemet rendszamu torok is defektes lett. En felhivtam a megrendelonket, hogy tudnak-e ismerostol szerezni potkereket. A srac soforje 2 oran belul ott volt, kicsereltem a kereket es mentem utamra. Kozben segitettem a masiknak az ADAC-nak telefonalni, nem ertettek meg, hogy Szerbiaban vagyunk, nem Mo-n, mivel folyamatosan a magyarokhoz kapcsoltak, azok meg ertetlenkedtek, hogy Mo-n nincs is olyan telepules, amirol beszelek nekik, hogy hova jojjenek.

 • Handalamandala
  Az a vicc, hogy pont a napokban gondolkodtam el azon, hogy mi a manónak kössek megint 18.000 forintért fullos családi utasbíztosítást autó assurance-szel a két és fél hetes külföldi nyaralásunkra (sok barátunk él külföldön, őket látogatjuk körbe), mivel az elmúlt 10 évben egyszer sem történt semmi biztosítási esemény velünk.
  Erre megjelenik , és tűélesen rámutat arra, hogy miért _VAN_ szükség a biztosításra.

  Köszönöm, idén is megkötöm, és remélem, hogy ablakon kidobott pénz lesz.

 • okoska
  régebben volt szó itt arról, hogy van-e érdemes-e casco-t kötni autóra. Akkor az volt a végkövetkeztetés nagyjából, hogy nem, hiszen ha földhöz vág egy autó elvesztése, akkor túl nagyértékű autód van.

  Ezzel analóg módon, itt miért nem az a következtetés, hogy ha földhöz vág egy kórházi számla bárholis, akkor túl drága (a lehetőségeidhez képest) helyre mész nyaralni ?

  elvégre az utasbiztosítás sem egy jótékonysági intézmény a biztosítók részéről, gondolom én…

 • Kiszamolo
  Okoska, ennyi erővel társadalombiztosítást se fizess, mert ha nincs 50 milliód felgyógyulni a rákból, akkor minek rúgózni.

  Biztosítást arra kötünk, ami erőnk felett van. Ezért felesleges a poggyászra, de muszáj egy 10 milliós kórházi kiadásra.

 • Családfő

  Ez más, mitn a casco, mert egy nagyon olcsón összehozott külföldi úton is érhet olyan esemény (baleset, betegség), ami milliós – vagy akár csak százezres – nagyságrendű költséget eredményez. Ezzel szemben áll a kis odafigyeléssel kedvezően elérhető utazási biztosítás, pl. megfelelően kiválasztott debit/credit kártya, ami mindezt egész évre tartalmazza. Persze, az apró betűkkel tisztában kell lenni.

  Ha már casco, egy kicsit off: az sem ördögtól való, főleg, ha a lakcímed valami kis Bp-tól távoli falu. Ha pl. évi 25k-ért teljes körű casco-t kapsz egy másfél millás kocsira, az bőven megérheti. Ha ugyanez, mondjuk pesti lakosként évi 80-100k, akkor már kevésbé vonzó.

 • szobabicigli
  Az Unicredit biztosítási paramétereinek lelőhelye egy jól eldugott pdf. Én is alig találtam, pedig ügyfél vagyok…

  unicreditbank.hu/content/dam/cee2020-pws-hu/Maganszemelyek/Biztositasok/Utasbiztos%C3%ADt%C3%A1si%20%C3%9Cgyf%C3%A9l-t%C3%A1j%C3%A9koztat%C3%B3%20%C3%A9s%20Szerz%C5%91d%C3%A9si%20Felt%C3%A9telek.pdf

  Persze ez sem egy “klasszikus” biztosítási kötvény, pl. a kizáró tevékenységeket (extrém sportok és tsi.) nem találtam. Emlékei szerint ezért a biztosítást nyújtó Allianz-ot kellett zargatni pár éve is, amikor kellett valamihez.

 • szobabicigli
  Persze a kizárásokat utólag megtaláltam, csak elsőre nem olvastam végig az összes oldalt…
 • brennholz
  Az FHB-nál (Allianz) kötöttem utasbiztosítást benn a bankban, kártyával fizettem, de nem kaptam kötvényt, lévén majd küldik e-mailben és otthon kinyomtatom. A nyaralásnak vége és azóta sem küldték, ergo jobban jársz, ha készpénzben kifizeted és ott helyben kinyomtatják.