Vajon tudja-e a KSH?

Újfent lefárasztott a KSH azzal, hogy gondosan töltsem ki és küldjem be neki nemzetgazdasági érdekből az általa küldött statisztikai nyomtatványt, mert egyébként meg is büntethetnek.

A leglehangolóbb az egészben, hogy ha valaki elárulná a KSH-nak, hogy az általa tőlem bekért adatok 95%-a megvannak az adóhivatalnál, sőt nyilvánosak, mint a mérlegek általában, akkor se engem, se magukat nem fárasztanák ilyen hülyeséggel.

Helyette dolgozik tök feleslegesen a könyvelő is, én is meg a KSH is, mert mindezt sokkal jobban feldolgozható formátumban megkaphatná egyenesen a NAV-tól is.

Szóljon már valaki nekik, hogy már nem 1960-at írunk, feltalálták a számítógépet, de már az internetet is és ne kérjenek be olyan adatokat, amiket amúgy is tudnak, illetve tudnának, ha tudnák, hol kell keresniük. Az adószám alapján  még a magánemberek is le tudják tölteni ezeket a nyilvános adatbázisokból, úgyhogy szerintem nekik is menne.

Nagy jelszó lett a cégeket terhelő adóbürokrácia csökkentése, jó lenne, ha a KSH-t is elérné a megújulás hulláma és csak olyan adatokat kérnének, amit egyébként nem tudnának a NAV-tól egyenesen beszerezni. Főleg mostantól, hogy számlaszinten lát a NAV mindent, tényleg nem értem, mi értelme van a vállalkozásokat zaklatni ilyen adatok miatt.

(Ha a NAV jövőre már céges adóbevallás meg ÁFA bevallás-tervezetet akar kiadni a cégeknek ezek az adatok alapján, akkor a KSH is hozzájutna (szinte) minden adathoz, ami a cégekről érdekelheti. Ha maradt 3% adat, amit nem tud ezekből kibányászni, azt nyugodtan kérdezze meg a cégektől, de ne szívassa már őket azzal, hogy kézzel gépelteti be velük az elektronikus adóbevallásukat, amit aztán a KSH kézzel összevet(!!!!!!!) a hivatalos mérlegadatokkal.)

Share

25 hozzászólás

 • István
  Így nem kell senkit elküldeni. Ez ilyen KSH házon belüli közmunka 🙂
  Viccet félretéve, szánalmas
 • Copywriter
  1. Gyerek beteg. Nem vizsgálják meg, maradjon otthon. Hét közepén telefon a dokinak, kiírja az igazolást, hétfőtől mehet. Munkaidőben becsengetek a rendelőbe, közös asszisztens kihozza a papírcetlit. Gyerek beviszi az iskolába. Az orvosnál van központi rendszer, és az iskola is csatlakozott már a Krétához. Össze lehetne az egészet kombinálni kis munkával.

  2. Gyereket vizsgálják Budapesten. Gyerekorvosnak telefon, utazási papírt megír. Munkaidőben elmegyek, becsengetek, közös asszisztens kihozza. Viszem magammal Budapestre. Ott a doki munkatársa lepecsételi. Hazahozom, postán feladom vagy beviszem a helyi kormányhivatalba. Az útiköltségek egy részét visszaküldik postán vagy utalással.

  3. Gyerek tartós beteg. Minden évben postán küldik a kitöltendő papírt. Orvoshoz be, aláírja. Postán vissza. Ügyintéző iktatja, postán kiküldi a határozatot.

  Mindenhol, mindenki rendszerbe van kötve…

 • TT
  Na, ha egyszer tőlem ilyet kérnek, majd jól behazudok valamit.
  Úgyis meghamisítják.
 • Belavoltam
  Kuldd el nekik az enyk file-t az abevjava-bol, mondvan, ha az ape(c)h-nek jo, akkor nekik is jo lesz.

  Azt valaki elmagyarazhatna, mi a ksh letjogosultsaga? Nekem kb. a sohivatallal hasonlo sulyu egy banda.

 • Kiszamolo
  Copywriter, egy világjárvány kellett ahhoz, hogy ne kelljen minden hónapban elmenni a dokihoz felíratni a gyógyszert, amit évek óta szed a beteg, hanem telefonos egyeztetés után a doki fellője a receptet a felhőbe, ahonnan a gyógyszertár le tudja tölteni. (A felhőt nem a járvány miatt fejlesztették ki, az újdonság az, hogy csak ezért nem kell elmenni a dokihoz.)

  Voltam ultrahangon. Mondták nagyon tegyem el a kapott sajtpapírt meg a homályos képet, mert ha elhagyom, sehol nem lesz meg és amikor megyek vissza fél év múlva, mindenképp legyen nálam. Leesett az állam: 2020-ban az állami rendelőben nem tudják megoldani, hogy ha másképp nem megy, kézzel beszkenneljék vagy pdf-ben elmentsék a vizsgálat eredményét és a TB szám alapján rögzítsék a nevem mellé. A beteg őrizgesse és vigye magával minden egyes alkalommal. Ha otthon felejti vagy rosszat visz el, akkor majd hazamegy a jó papírért. Ha elhagyta, akkor így járt.

  Elképesztő.

 • gaborr
  a sajtpapírt elvileg az EESZT rendszerbe kellene feltöltenie a dokinak tudomásom szerint.
  e-egeszsegugy.gov.hu/eeszt

  /off
  tud valaki olyan szlovák egészségbiztosításról mint amilyet magyarországon kapni pl. prémium egészségpénztárral? (prémium next) csak szeretnék felkészülni, ha ellehetetlenülne a magánellátás, még mindig lehet könnyebb lenne komáromba/sturovoba járnom dokihoz (persze nem ismerem pontosan a szlovák viszonyokat, hogy ott hogyan megy a magánellátás – ez is kérdés lenne)

 • Én is akarok kommentelni...
  KSH: a páromat egész sok adatszolgáltatással szórakoztatják, és nem hittük el hogy meg is nézi valaki, de amikor felhívták a KSH-ból, hogy szerintük annak a lónak nem annyi az ára, mint amennyi le lett jelentve… akkor pislogtunk 🙂 A hab a tortán az volt, hogy mivel a szám jó volt, számlával igazolva, a kedves ügyintéző kijelentette: azt akkor sem fogadja el nekik a program, írjon be a párom ennyit (lediktált egy számot), és akkor jó lesz. Központból irányított statisztika hamisítás.

  NAV által készített ÁFA bevallás jövőre: beszélgettünk elég sok könyvelővel, valamint NAV-os továbbképzésen az előadó is azt mondta, hogy a vállalkozások 99%-a esetén nem lesz jó (pont a nagyoknál és bonyolultaknál), és mivel több idő összevetni a sajáttal a NAV-ost, így ne várjon ettől senki semmi előrelépést. Azon cégeknél ahol van céges telefon, lízing, felvásárlási jegy stb. ott marad minden a régiben

 • Szabolcs
  Viccet félretéve, és most nem utánajárva, elvileg van arra jogszabály, hogy ami infó a kormányzat/államigazgatás egyik kezében van, azt a másik nem kérheti az ügyféltől, oldják meg házon belül.
  A bibi, hogy a KSH nem része a kormánynak, gondolom őket kifelejtették.
  Nem azt mondom, hogy bezzeg akkor tuti menne, mert naná hogy nem, de az irány ez lesz, csak még olyan mint a Shrekben, még nem értünk oda, hiába kérdezzük bárhányszor 🙂
  Az is jó kérdés, amit írtál is, hogy krónikus betegségem van, ami kb. annyi, hogy parlagfűallergia. Szezonban kell gyógyszer, de azért ha bemegyek (és be kell menni), akkor a kórházban csak megcsinálják a légzésfunkciós vizsgálatokat. Mivel nem szezonban megyek, meglepő módon egészségesnek tűnök, néha ezért egyebet is néznek.
  Úgy, hogy hosszabb a paxisom, mint a dokinak, mert már 40 éve megvan 🙂
  De a gép megvan, pénz meg abból van, ha van vizsgálat 🙁
 • Meister
  Feltehetően ezek az adatok a NAV adatainak a független megerősítésére kellenek, ezért kérik be külön.
 • Stiel
  Van ez a Magyar Tudományos Művek Tára nevű dolog, ahol minden kutató megjelent publikációi megtalálhatóak naprakészen. Na, ehhez képest a mindenféle tudományos pályázatokon ahelyett, hogy az MTMT-ből szívnák le pl. a személyes adatlapot és a publikációs listát, be kell adni mindent külön.
 • MekkElek

  Még sehol nem állunk a digitalizációval. Rengeteg intézni valónál nyomtatott papírokkal rohangálsz egyik helyről a másikra.

  Ui: ha a statisztikának hinni lehet durva, hogy egész Kínában csak egy-egy koronavírusos eset van
 • Joeblack
  Én csak a meglepődést nem értem. Miért lenne ebben fejlődés? Át fogsz menni egy másik statisztikai hivatalhoz, mert ez nem tetszik? Nem. Tömegek fognak arra szavazni, aki megígéri, hogy a KSH más módon szerzi be az adatokat? Nem. A tulajdonost zavarja, hogy nem hatékony és nem pontos a munka? Nem, mert nem a saját pénzével játszik. Az alkalmazottaknak lehet baja abból, ha ugyanúgy csinálják, mint eddig? Nem. És ha újítanak, és az újításban hiba van? Abból igen.
  Semmi nem ösztönzi a KSH-t, vagy akármilyen más hivatalt arra, hogy fejlődjön. Majd ha fogja, pl. ha véletlenül egy 4-essel kezdődő nevű cég megajánlja a rendszerek összekötését megfelelően drágán, akkor fejlődni fog.
 • SingleDad
  Mit várunk egy olyan ksh tól, amelyik 3,4 % os inflációt mutatott ki.
  Kamu minden adat, amit kiadnak. Zorban, Matolcsy stb megmondja mennyi legyen az infláció, és annyi lesz. Többi adat dettó.
  Régi melóhely: kolléganő heteket dolgozott minden ksh statisztikán, mindig visszaszóltak neki, hogy nem jó az adat, nagyon eltér a bázisidőszaktól. Mintha egy cég nem változó környezetben, változó struktúrában működne.
  Átvette tőle egy masik kolléganő, 10 perc alatt végzett, bekamuzott minden adatot a bázis alapján. Sose szóltak vissza neki:D
  Más: e-papirban küldtem iratokat, minden esetben be kellett mennem az állami intézménybe személyesen és bevinni kinyontatva. Vagy nincs meg az alap IT felhasználói tudásuk vagy más miatt, nem tudom.
 • Janos
  Raadasul a szaros flash feluletuk januar 1-tol nem is fog menni, mi lesz akkortol?
 • Sleepy McGee
  Mondok jobbat. Nonprofit egyesület éves működés statisztika. Kitöltöttem miközben tuti az egész ksh csuklott. Felhívnak pár nappal később, hogy az egyik adat eltér a közzétett beszámolóban szereplő adattól. Megnézem, tényleg elgépeltem.
  Szóval a dolog úgy néz ki, hogy velem kitöltetnek valamit, amit utána ők a közzétett nyilvános adatokkal soronként összenéznek ellenőriznek, ahelyett, hogy ezzel az erővel saját maguknak kitöltenék és nem engem boldogítanának…
 • Kiszamolo
  Sleepy, ha tudnák, hogy már vannak számítógépek és lehet programozni is, lehívnák a Navtól egy gombnyomásra, összesítve, kiértékelve az összes adatot, belértve az alkalmazottak számát, fizetését, mindent.

  Nulla embernek kellene ezzel nulla percet foglalkozni.

  (Azt már hagyjuk is, hogy milyen gazdasági jelentősége van a 20 fős egyesületek adatainak.)

  Most, hogy már minden adatot lát a NAV, szinte minden gazdasági tevékenységről, beruházásról, készletvásárlásról realtime tudhatna a KSH is. Csak hát rá kellene nézni a naptárra, hogy nem 1876-ot írunk.

 • Husz János Puszita
  Anyukámnak Magyarországon megszüntették a telefon előfizetését, mert egy év után nem ment be személyesen igazolni magát. Otthonban él, kijárási tilalom van a Covid miatt. Nekem bankszámlával ugyanez volt, haza kellett utaznom miatta.
  Év elején Ausztriában is regisztráltatni kellett a kártyás telefonokat EU-s jogszabály alapján. Online megadtam a bankszamlaszamom, fél perc alatt visszajött az igazolás, regisztráció elfogadva. Párommal közös bankszamlat használunk, neki nem volt. Lefényképezte a személyi igazolványát az arcával együtt, utána kapott egy QR kódot, azt belőtte a telefonnal és kész volt a regisztráció. Három klikk. Osztrák bankomban egyetlen egyszer voltam bent, amikor megnyitottam a számlát, minden mást egy e-maillel el lehetett intézni, de igaz ez az adohivataltol elkezdve mindenféle hivatalos ügyintézésre, autovetelre, mindenre és mindig jön válasz a mailekre.
 • mitel hentes

  Nekem a fogamat kellett CT vizsgálattal megnézni, a fogorvos megnyugtatott, hogy össze vannak kötve egy rendszerben, amint kész a CT, ő meg tudja nézni a leletet. Teljes lelki nyugalommal mentem a fogorvoshoz a következő időpontra, amikor is kéri a CT-s adatokat tartalmazó CD-t. Mondom neki, hogy igen, olyat adtak, de az otthon van, mert mondta, hogy itt dúl az online világ, lát mindent. Azt mondja, ez nem olyan egyszerű, mert le kell tölteni, nagy az állomány, 1,5 óra alatt jön le. Akkor hozom, mondtam, és hazamentem, és 30 perc múlva ott voltam a CD-vel.
  Szóval, hiába van meg az adat a felhőben, ha nem jól szervezi a munkáját, és a titkárnővel nem tölteti le az aznapra időpontot kapott betegek CT-it reggel, akkor semmit sem segít az adat a felhőben.
 • Körtefa

  “ha nem jól szervezi a munkáját”

  Mármint ha nem szervezi a munkáját… 🙂

 • Aladár
  Szerencsére nem csak állami szférában van ilyen. Kaptam új vállalkozói kártyát az OTP-től, a régiben a chip nem volt jó, vagy ilyesmi. Utána derült ki, hogy nem tudok vele online vásárolni. Sok kör telefonálás után kiderült, hogy személyesen kell intézni, de csak ott lehet ahol igényeltem évekkel ezelőtt – azóta pár száz km-es arrébb élek.
  Annyi szerencsém volt, hogy covid miatt most kivételt tettek, de így is elvesztegettem 2 órát nap közben.
 • folti
  “Copywriter, egy világjárvány kellett ahhoz, hogy ne kelljen minden hónapban elmenni a dokihoz felíratni a gyógyszert, amit évek óta szed a beteg, hanem telefonos egyeztetés után a doki fellője a receptet a felhőbe, ahonnan a gyógyszertár le tudja tölteni. (A felhőt nem a járvány miatt fejlesztették ki, az újdonság az, hogy csak ezért nem kell elmenni a dokihoz.)” – ezt azért ne szokd meg, mert csak ideiglenesen lett engedélyezve a járvány idejére. Főtiszteletbeni Kásler miniszterúr saját két kezével engedélyezte a hosszabbítást még szeptemberben…
 • Kiszamolo
  folti, a gyerekeknek semmi baja, de nem engedték őket a héten iskolába, mert az egyiknek kiütése lett, valószínűleg valami allergia. Kell igazolás ugye nekik, telefonáltam a gyerekorvosnak, elküldte e-mailben, mert a járvány ugye.

  Mi a fenéért nem lehet ezt ilyen egyszerűen intézni máskor is? Vigyem le a gyógyult gyereket a beteg gyerekek közé a váróba, hogy az orvos megállapítsa, hogy nem beteg.

  21. század meg az lenne, ha az orvos a taj szám alapján egyenesen a központi iskolai rendszerbe tudná feltölteni az igazolást (Kréta, vagy minek hívják). De erről már álmodni sem merek, nem mintha olyan nagy cucc lenne megcsinálni.

 • folti
  Persze, mivel itt is az a lényeg, hogy megfelelő haver megfelelő cége kapja a feláras melót, nem az hogy jó legyen. Emiatt is lehetett az, hogy az e-Krétához egy unatkozó gimnazista (és tamogatói mert ha jól emlékszem nyilt forráskódú) jobb mobil klienst csinált mint a hivatalos. Ami csak azért nem megy gyakran, mert a Kréta fejlesztők szabotálják amikor úgy gondolják.
 • Andru
  Hát, kedves mindenki, akkor legközelebb, amikor azt halljuk, hogy az összes adatbázist közössé akarják tenni, akkor majd nem mindenkinek személyiségi jogok védelmét, feketemunka védelmét, honnan van a 3. lakás minimálbérből védelmét és egyebeket kell kiáltani, hanem igenis az adatbázisok összekapcsolását helyeselni 🙂
  Még a nyugdíjas nagyanyám, akinek aztán marha sok titkolnivalója van is azt mondta, hogy nehogy már! Mert igenis ne tudjon mindenki mindent róla. Üdv a másik oldalán 🙂
 • Kiszamolo
  Andru, 100%-ban publikus, bárki által az e-beszamolo.gov.hu oldalról lekérhető adatokról beszélünk, amit egyedül a KSH nem képes lekérdezni, hanem a szerencsétlen vállalkozókat dolgoztatja teljesen feleslegesen.

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.