Vajon tudja-e a KSH?

2020-10-08
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Újfent lefárasztott a KSH azzal, hogy gondosan töltsem ki és küldjem be neki nemzetgazdasági érdekből az általa küldött statisztikai nyomtatványt, mert egyébként meg is büntethetnek.

A leglehangolóbb az egészben, hogy ha valaki elárulná a KSH-nak, hogy az általa tőlem bekért adatok 95%-a megvannak az adóhivatalnál, sőt nyilvánosak, mint a mérlegek általában, akkor se engem, se magukat nem fárasztanák ilyen hülyeséggel.

Helyette dolgozik tök feleslegesen a könyvelő is, én is meg a KSH is, mert mindezt sokkal jobban feldolgozható formátumban megkaphatná egyenesen a NAV-tól is.

Szóljon már valaki nekik, hogy már nem 1960-at írunk, feltalálták a számítógépet, de már az internetet is és ne kérjenek be olyan adatokat, amiket amúgy is tudnak, illetve tudnának, ha tudnák, hol kell keresniük. Az adószám alapján  még a magánemberek is le tudják tölteni ezeket a nyilvános adatbázisokból, úgyhogy szerintem nekik is menne.

Nagy jelszó lett a cégeket terhelő adóbürokrácia csökkentése, jó lenne, ha a KSH-t is elérné a megújulás hulláma és csak olyan adatokat kérnének, amit egyébként nem tudnának a NAV-tól egyenesen beszerezni. Főleg mostantól, hogy számlaszinten lát a NAV mindent, tényleg nem értem, mi értelme van a vállalkozásokat zaklatni ilyen adatok miatt.

(Ha a NAV jövőre már céges adóbevallás meg ÁFA bevallás-tervezetet akar kiadni a cégeknek ezek az adatok alapján, akkor a KSH is hozzájutna (szinte) minden adathoz, ami a cégekről érdekelheti. Ha maradt 3% adat, amit nem tud ezekből kibányászni, azt nyugodtan kérdezze meg a cégektől, de ne szívassa már őket azzal, hogy kézzel gépelteti be velük az elektronikus adóbevallásukat, amit aztán a KSH kézzel összevet(!!!!!!!) a hivatalos mérlegadatokkal. Ez már 15 éve is irtó ciki lett volna, de 2020-ban egyenesen über gáz.)

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram