Indul a NOK, öveket bekötni

Egy év hallgatás után úgy tűnt, hogy mégsem lesz semmi a NOK-ból (Nemzeti Otthonteremtési Közösség), ami annyira magyar mutyiszagú lehúzás, hogy nehéz lenne ennél kifejezőbb dolgot találni a mai magyar korra. Törvény által egy cégre írt lehetőség, busás állami támogatással az adófizetők pénzéből, aminek ellenére az átlagügyfél mégsem fog sehogy jól járni és rengeteg áldozat lesz, ahogy volt a korábbi hasonló “közösség”-ekben is. (Például már itt is írtam róla.)

Hát, rossz hírem van, a dolog elindult. A portfolio írt egy jó cikket a témában, ajánlom elolvasni annak, akit érdekel a téma.

Share

181 hozzászólás

 • janos82

  Szerintem sok lenyegi dolog hianyzott a portfolios cikkbol.
  Mindenesetre megneztem az oldalt, es a kalkulator szerint meg 1.3 millio ftal se kap tobbet az ember mint amit befizet. Ez 15 ev, 18.2 millio befizetes eseten, csak 19.5 millio jar. Durvak a koltsegek… 30 millio felett ne akarjunk gyujteni, mert akkor mar kevesebbet kapunk mint amit befizettunk…

  Viszont meg lehet venni masnak a NOKjat, igy ha valaki nem tudja fizetni, be lehet szallni helyette. Ennek lehet ertelme, ha olcson veszi az ember( igaz, akkor valaki mas rosszul jart)

  Illetve ha valaki sokat tud betenni az elejen, azt hamar sorrakerul (akkor is, ha masok is sokat tesznek be, mert ha gyorsan gyulik a penz tobbet sorsolnak). Ha minden tag nagy befizetesekkel indit, akkor kb 10 ev alatt megkaphatja az utolso tag is( felteve, hogy o is milliokat fizet be az elejen).
  Ez kb annak lehet jo, akinek van erre 10 millaja

 • recrea

  Igen, annak jó elsősorban, akinek van 12 millió körüli összege, és annak többszöröse, valamint van elég ember a családban, aki megfelel a nettó 200.000-res hivatalos havi bevételnek. Ez az ügyfél maximalizálni tudja az állami támogatást és minimalizálni a költségeket. Egy 40 milliós lakást meg lehet szerezni 24 millióból kb.

  Egyébként nem az állami támogatás a buli benne, hanem a kamatmentes hitel, meg a licit lehetősége. Sztem működni fog, de egyértelműen “rétegtermék”, nem pedig szociális termék. Akinek ez nem tetszik, az indítson minél több lakástakarékot.

 • janos82

  @recrea:

  Ingyenhitel nem sok jar hozza, mert ha mindenki sokat fizet be, akkor minimum a penz 50%at befizeted mire kisorsolnak. Aki meg a 40%ot se tudja az elejen befizetni, annak biztos nem eri meg. Az ingyenhitel melle meg max 1.3 millio ft a nyereseged, ami nem sok…
  Raadasul a vetel idejen kell, hogy legyen par milliod, hogy a NOK osszeget kiegezithesd egy megfelelo ujepitesure, mert olcsobbat nem vehetsz…

 • wix

  “Egy 40 milliós lakást meg lehet szerezni 24 millióból kb.”

  Hogy? 11,5 milliót fizetsz be és 13-t kapsz vissza. 10 éven belül valamikor.

  4 db esetén 46 milliót fizetsz be és 52-t veszel ki.

  Előre befizetésre meg azt látom azt írja hogy a 10 ezer forintos szervezési díjat akkor is meg kell fizetni 83 ezer forintonként. Viszont állami támogatásra meg azt írja, hogy havi max. 25 ezer. Így mi értelme van előre fizetni, buksz egy csomót mert nem kapod arra az állami támogatást?

 • V

  intezmenyesitett mutyi – legalabb a carion nevet megvaltoztathattak volna

 • graphite

  Talán nem lehet majd akkorát bukni mint a bankok által reklámozott deviza elszámolású, forintban törlesztett, forintosított hitelekkel.

 • Kiszamolo

  Hát igen, azon se buktál volna 30% állami támogatással.

  Neked nagyon beakadt ez a hitel, nem tudsz úgy hozzászólni, hogy ne ez a sérelmed legyen a téma…

 • recrea

  @wix

  A max állami támogatást megkapod előre, akár 3 hónap után is, ha megnyered a sorsolást.

  Mondok egy példát arra, amit írtam…eleve van saját ingatlan, két családtag, két 19,5 milliós szerződés, havi 2×101 ezret kell betolni, plusz mindkét szerződést feltöltöd a megengedett maxra 3 hónap után, vagyis 11,6 millióra szerződésenként, összesen kb 24 millió eddig a költséged. Igen nagy rá az esély, h kisorsolnak az első körökben, sztem kb rögtön az első vagy második negyed évben.

  A családtagok összevonhatják a két szerződést, vagyis a győztes sorsolás után megkapod a 2×19,5 millió be nem fizetett részét, kb 15 milliót (9 millió állami támogatás és 6 millió ingyen hitel). Van 39 milliód venni egy lakást. Budapesten ezért az összegért kapsz olyan lakást, ami – jelen körülmények között – könnyedén kitermeli a 2×101 ezer Ft törlesztőt a közösség felé….

 • recrea

  …mivel csak 6 milliót kell visszatörleszteni a közösség felé, pár évre rövidül a futamidő, így a költségek szinte elenyészőek lesznek, pláne ha még előtörleszteni is tudsz, de lényegében mindegy, mert innentől a bérlők fizetik. Nem beszélve arról, h Budapesten egy 40 milliós lakás, ha ügyesen választod ki, akkor akár egy harmadik 101 ezres NOK szerződést is ki tud termelni, és így tovább.

  Egyszerűsítve írtam le, mert vannak buktatók, jól kell a pénzügyi helyzetet megállapítani, jól kell menedzselni a szerződést, jól kell kiválasztani az ingatlant, azt fel kell még szerelni, egyen költségek merülnek fel, stb. Okosan kell csinálni.

  Onnan veszem mindezt, h rongyosra olvastam a törvényt meg a CNOK hónapját, illetve ismerek oylan üzletkötőt, aki anno a Carionnál dolgozott, rengeteg dolgot mesélt. Mindezt azért, mert mi ezt baráti/családi körben szeretnénk – mondjuk úgy – kimaxolni.

 • Kiszamolo

  Tehát összefoglalnám: akinek egyben van a pénz már most is, az viszi el a lakást, akinek pedig nincs, ingyen hitelt ad neki 15 évig plusz az adófizetők is támogatják az ilyen embert, hogy újabb lakást vegyen.

  Aztán ha mégsem tudja majd kiadni annyiért, hogy bejöjjön a 202 ezer törlesztő, akkor belebukik.

  Ha nő az infláció és a kamat is, a befizetők sem fogják fizetni a vállalásaikat, mert rájönnek, hogy becsapták őket, nem lesz nekik ebből lakás egy-két éven belül és megérzik, hogy semmit nem fog érni a pénzük, amikor 12-15 év után hozzájutnak.

  Úgyhogy majd az egész katyvaszt majd az adófizetők pénzéből fogják kimenteni 5-10 év múlva, de addig is rengeteg károsult lesz.

  Tényleg annyira jó konstrukció, ez kell az országnak.

 • recrea

  Sztem az összefoglalásod első része megállja a helyét, akinek egyben van 10-20 millió, annak nem lesz gond a 202 ezret sem fizetni, ha esetleg nem tudja kiadni annyiért (de ki tudja). Ezen kívül át kell menni (h az mennyire lesz komoly, azt egyelőre nem tudni) egy fizetésképességi vizsgálaton, magyarul, h elegendő-e a nettó jövedelmed ezt biztonságosan fizetni, erre is megvan a matek, fent van a honlapon.

  Ha nő a kamat, akkor nőni fog a hitelkamat is, itt pedig ingyenes marad továbbra is, szóval 5-10%-os lakáshitel mellett ez még csábítóbb lesz. Aki nem bírja fizetni, azzal is elszámolnak, visszakapja a befizetéseit, a költségeket levonva belőle, ami azért nem kevés.

  Sztem lesz sikere vastagon, ha sikerült a kormánynak áttuszkolni az MNB torkán, akkor végig is csinálják, legfőképp azért, mert nekik a legnagyobb biznisz a dolog.

 • recrea

  Károsultak akkor lesznek legfőképp, ha az üzletkötő “éhes” lesz, és marhaságra beszéli rá az ügyfelet, márpedig hallottunk már ilyet, itt-ott, néha 🙂 vagy mondjuk úgy, rosszul méri fel az ügyfél aktuális és közeljövőbeni anyagi helyzetét.

  B verzió, h az ügyfél lesz éhes, és azt hiszi, h a mamától örökölt 1 milliót be kell ide tolni, aztán 1 éven belül lakás lesz belőle. Nem lesz…annak lesz, akinek megvan rá a kellő pénze.

  Az, h 5-10-15 év távlatában jól v rosszul fognak járni az ügyfelek, egyelőre megjósolhatatlan, infláció, kamatkörnyezet, ingatlanpiaci tényezők, stb játszik majd benne szerepet.

  Egy biztos, elég nagy média hypot fog kapni a dolog, mert állítólag ebben az évben 25.000 szerződést akar a CNOK eladni, ami nekem első hallásra nem kis szám, sokkal inkább nagy 🙂

 • recrea

  Ja, még valami…az “ideális” szerződésnek a havi költsége 15.000 Ft, ezt szorozzuk be 12-vel, az lesz az éves költsége, vagyis 180.000 Ft. Ezt pedig szorozzuk be a tervezett 25.000 szerződéssel. Ez csak ebben az évben 4,5 millárdos bevétel a cégnek 🙂
  onnan meg csak sejthető, h merre vándorol a pénz.

 • AKK

  Legfőbb károsultak, mi adófizetők leszünk, akiknek a befizetett adóját elherdálják értelmetlenségekre. Az a bosszantó, hogy nem lehet mit tenni.

 • ügyvéd

  Realestate már “vett” is nyolcvanhat helyet 😀

 • janos82

  @recrea:

  Az idotartam rovidulesevel csak a hitelfedezeti biztositast uszod meg. Az pedig egy viszonylag kis resze a koltsegeknek.

  Ha egy csoporthoz keves “balek” ( olyan, aki nem tud az elejen sok penzt betolni) csatlakozik, akkor nem biztos, hogy hamar sorra kerulsz, mert ebben az esetben mindenki rogton betolja a 40%ot. Raadasul 1 evetek van, ugyhogy nem biztos, hogy olyan egyszeru elerni, hogy egyszerre legyetek kisorsolva. Plusz koltseg az is, hogy nem biztos, hogy 39 millas lakast talalsz majd, igy a tobbletet neked kell beletenni.

  Gondolom aki 1 ilyenben reszt vett, az utana 10-15 evig nem szallhat be a kovetkezobe, akkor se, ha mar vegtorlesztette az elsot.

 • janos82

  @Kiszamolo:

  A hitelfedezeti biztositast szerintem pont azert kell fizetni, hogy ne legyen sok ilyen bukas.

  Akinek nincs meg a befizetendo osszeg minimum 40-60%-a, annak biztos, hogy nem eri meg belekezdenie. Ez amugy olyan mint a nyugdijbiztositas. Arra is jar allami tamogatas, es ott is a szolgaltato viszi el a hasznot….

 • Topfly

  @Kiszamolo, értem én hogy mutyi az engedélyeztetés, de soha nem értettem, miért húzod le ennyire a NOK-ot. A Bank és az LTP is végső soron úgy működik, hogy az egyik befizetéséből finanszírozza a másik lakásvásárlását. A kamat és a devizakockázat kiiktatása a rendszerből meg alapvetően növeli a rendszer kiszámíthatóságát.
  Első ránézésre az egyetlen hátránya a rendszernek, hogy nincs állami garancia a befizetésekre. Ugyanez igaz azonban arra az esetre is, ha készpénzért, hitelért vagy LTP-re veszünk lakást, de ott egy közvetítő cég tőkeereje sem véd meg minket az ingatlanáresés veszélyétől. Semmivel nem lesz rosszabb helyzetben egy NOK-os, ha esnek az ingatlan árak és a tagok nem fizetnek, mint egy hiteles, akinek nagyobb a tartozása, mint az ingatlanának az értéke.

 • Topfly

  Egy kicsit korrigálnám a fenti hozzászólásomat! Egy hiteles akinek az ingatlanja nem fedezi a hitelt és a befizetett saját erőt vagy a hitelt rosszabb helyzetben van, mint egy NOK-os, ahol nemfizetés miatt el kell adni valakinek a lakását!
  Mivel az ingatlan árak normális helyzetben (ha nincs háború) maximum 30-50%-ot eshetnek, ennyi lehet a NOK tagok elméleti maximális vesztessége a befizetett megtakarításaikra.
  Egy hitelesnél aki csak az ingatlan 20-30% fizette ki, viszont simán előállhat az a helyzet, hogy elbukja a befizetett pénze 100%-ás sőt még ennél többet is.Devizahiteleseknél láttunk olyan helyzetet, hogy valaki befizetett 20%, aztán a tartozás dupla annyi volt, mint az ingatlan értéke, azaz a befizetett 20% önerőnek az ötszörösét bukta el az ügyfél! Ilyen a NOK-nál elméletben sem fordulhatna elő!

 • Kiszamolo

  Topfly,
  – se az LTP-nél, se a banknál nem szerencse kérdése, mikor lesz lakásod és nem is te finanszírozod ingyen a többiek vásárlását.
  – Szemben ezzel, bármikor kiszállhatsz és visszakapod a pénzed. A bank és a lakástakarék sem úgy működik, hogy neked kötelező ingyen finanszírozni mások vásárlását.
  – Szemben ezzel, nem te vagy a balek.
  – Szemben ezzel, nem egy cégre írtak egy törvényt, amit két nap alatt kétszer átvertek a parlamenten.
  – Olvass utána, miért is tiltották be az összes fogyasztói klubot, hány embert károsítottak meg azzal, hogy becsapták őket. Aztán hirtelen rájöttek, hogy nemhogy nagyszerű a fogyasztói klub, de adjunk is rá mindjárt állami támogatást, méghozzá sokszor annyit, mint a lakástakarékra.

  Egyébként mit is old meg ez a remek fogyasztási klub? Semmit. Kisorsolnak havonta pár szerencsés nyertest, akik lakást vehetnek a többiek ingyenhiteléből?

  Ha egy év múlva lesz lakásod, egy év múlva, ha 15 év múlva kapsz pénzt lakásra, ami addigra a felét sem éri az infláció miatt, akkor úgy is jó???

  Befizetek most, aztán majd amikor a gyerekek már felnőttek és elköltöztek, kapok majd egy fél lakás árát és büszke lehetek magamra, hogy másik 120 ember hitelét ingyen finanszíroztam?

  Nem is értem, mire gondolsz, hogy nem is olyan rossz konstrukció.

  Az egész úgy baromság, ahogy van és egyedül arra jó, hogy egy cég és néhány politikus milliárdokat kaszáljon és az adófizetők és a belépő szerencsétlen balekok pedig szívjanak.

 • Topfly

  @Kiszamolo, miért gondolod hogy ki kell menteni a NOK tagogat? Ilyen alapon mindenki ki kell menteni akinek lement az ingatlanának az ára egy ingatlan áresés után. A NOK tagok pénze ingatlanban van és a fedezet értéke is ettől függ, de egy NOK tag soha nem kerülhet olyan szorongatott helyzetben, mint egy hiteles:
  -A NOK tag havi részlete mindig állandó, függetlenül a kamatok alakulásától és a devizaárfolyamoktól.
  – Soha nem fordulhat elő egy NOK taggal, hogy hirtelen duplájára nő a törlesztő részlet és ezért kerül utcára vagy ezért esik ki a rendszerből.

  Természetesen ez a rendszer sem ingyen ebéd.
  – Van lefelé kockázat ha esnek az ingatlan árak és veszélybe kerülhet a befizetett összeg nominális értéke, de ez kompenzálja, hogy olcsóbban tudunk venni ingatlant a piacon.
  -Van felfelé kockázat is, ha felmennek az ingatlanárak és kevesebb négyzetmétert tudunk venni, de ez LTP-nél is igaz

 • realestate

  @ügyvéd

  Én nem bohóckodok ilyenekkel… nem kiszámítható, ahogy nekem a lakáskassza sem. Csak és kizárólag KP! Még a hiteltől is elzárkózom, akkor is ha lehet “megérné”.

  Nekem ne az mondja meg mikor vegyek lakást amikor lejár a lakáskassza, meg a véletlen (NOK). Szépen rakosgatom magamnak aztán ha itt az idő veszek. Ha meg nem ítélem jónak a belépési pontot akkor várok és rakom tovább… Amúgy mostani fejjel csak akkor veszek bármit is ha eljön az általatok annyira áhított áresés, szóval van még jópár évem gyűjteni!

  A lakáskassza szövetkezeti közös felújításoknál jó ahol előre tervezhetőek a szükséges felújítások, rakják is rendesen mindenhol 😉

 • Keffer

  Sokan írjátok, hogy ha előre többet fizet valaki, azt hamarabb sorsolják ki, míg a “balek”, aki kis kezdővel indul, az később kap lakást. Írjátok ezt csak azért, mert ez van a törvényben, és frankón nem foglalkoztok azzal, hogy ez a buli 2017 Magyarországán lesz, ami azt jelenti, hogy azt “sorsolják” ki először, akinek jobb a politikai kapcsolata. Szóval, aki itt haveri, családi körben ki akarja maxolni ezt a szuper lehetőséget, az ne a kezdő befizetés nagyságán agyaljon, hanem a felső politikai vezető ismerőseinek a telefonszámán, mert ha ilyen nincs neki, akkor valahogy soha nem ő lesz a szerencsés “kisorsolt”… Ennyike 😀

 • Topfly

  @Kiszámoló, gondold át még egyszer,amit írtál! Minden megtakarítási terméknél nagy arányban a szerencse is közrejátszik abban, hogy mikor tudod megvenni a kiszemelt ingatlant! Ha esik az ingatlanpiac, akkor hamarabb, ha emelkedik akkor később. Ha fix időponthoz és fix megtakarításhoz kötöd viszont a vásárlást, soha nem tudhatod előre mekkora ingatlant vehetsz a jövőben! Magyarán bármennyire is akarod a szerencse faktort nem tudod kizárni!
  Elmagyaráznád, hogy egy sima hiteles vagy egy devizahiteles hogy tudna bármikor kiszállni és megkapni az eddig befizetett pénzét? Ha szerencséje van visszakapja, de ha nincs szerencséje a befizetett összeg ötszörösét is követelhetik rajta, ahogy fent már írtam!

  Az hogy egy konkrét cégre írtak törvényt valóban visszataszító, de ettől még a NOK nem rossz csak más. Ilyen alapon tiltsuk be a hitelezést is, mert 5-10 évente millió számra vannak károsultak.

 • Kiszamolo

  Topfly, persze, a havi “törlesztő” állandó. Csak éppen a megvezetett szerencsétlenek 5 év után rá fognak jönni, hogy ebből nem lesz saját lakás önerő nélkül.

  Ahogy a többi fogyasztói klubnál is rájöttek egy év után, hogy nem lesz ebből ingyen hitel neki, pedig azért lépett be.

  Ha pedig a csoporttagok nem fogják fizetni a pénzt befelé havonta a feneketlen kútba (és nem fogják), akkor összecsuklik a rendszer és jöhetnek az árverések (mindenki bukik rajta) vagy majd megint az állam fogja a hiányzó befizetést betolni, mert túl sok az érintett.

  S a csalásról nem is beszéltünk. Ha a Quaestor, Budacash, Hungária és a többiek nem bírtak ellenállni a milliárdoknak, mi lesz, ha itt is eltűnik pár milliárd, amit évekig lehet takargatni, hiszen folyamatosan jön be a pénz.

 • Kiszamolo

  Topfly, ha szerinted ennek a szemétnek bármi értelme, akkor hidd, látom, észérvekkel nem tudlak meggyőzni.

  De azért még egyszer olvass utána, miért tiltották már egyszer az egészet Magyarországon.

 • Mr. Heisenberg

  Eddig az összes ilyen “majd a bérleti díjból finanszírozom a fizetendőt” típusú biznisz bedőlt.
  Mohó emberek mindig vannak, mohó ügynökök is, úgyhogy hajrá magyarok 🙂
  A költségek fixek és magasak, a bevételek magasan vannak tervezve(!), de bizonytalanok. Épp egy lokális csúcson vagyunk az eszközár tekintetében. Nagyjából ez a tuti bukta receptje. Szerintem ugyanaz találta ki, mint aki a devizahitelt.

 • recrea

  @janos82

  Szívesen beszélgetek róla vagy vitázok, de láthatóan felületesen néztél bele még.

  Az időtartam/futamidő rövidítése miatt, tehát ha alkalmazol extre befizetést, vagyis licitálsz, akkor azokra a hónapokra csak a költségek felét számolja fel, vagyis max licit esetén 900.000 Ft-tal kevesebb a költséged.

  Ha sokan befizetnek, tehát kevés a “balek”, akkor is gyors, pláne biztonságos lesz a hozzájutás, mert 3 havonta teljesen kiürítik a közösség számláját, a tartalékalapon kívül lenullázák, lakásokat vesznek rajta, sztem egy pénzes közösség bőven kifut idő előtt. Én szívesebben kerülnék ilyen közösségbe, mint olyanba, ahol a 180 ember épp, h ki tudja nyögni a 101 ezret havonta.

 • Kiszamolo

  444.hu/2016/03/21/latin-amerikabol-importalt-uzleti-modellel-nyomulo-birsagolt-cegcsoportra-szabtak-roganek-a-nemzeti-fogyasztoi-csoportokat

 • recrea

  Az 1 év reális kockázat, h nem sorsolnak ki, itt ügyesnek kell lenni, de az, h kisorsolnak, még nem jelenti azt, h kötelező lakást venned, ha nem veszel, nem történik semmi, 1 év után újra a sorsolandók közé kerülsz.

  39 millió is matek, ezt mondtam, h kell még hozzá pénz, mert konyha nem biztos h van abban a lakásban, de attól nem tartok, ha pl egy lakás “csak” 38 millio, akkor az építtető céggel nem lehet megbeszélni, h 39 millióról adjon számlát 🙂

 • Deviáns

  nincs új a nap alatt…
  24.hu/fn/gazdasag/2000/06/21/credit_center_2000_j_piramisok/

 • Topfly

  @Kiszámolo. Egy kicsit lassíts le és gondold át az észérveket! Ez egy relatíve új termék és nyilván vannak gyerekbetegségei. A banki szabályozást is folyamatosan szigorították az utóbbi 10 évben, hogy egyre kevesebb legyen a csaló a rendszerben és egyre biztonságosabban működjön. Ennek ellenére manapság is vannak csaló bankok, de ez nem jelenti, hogy a bank egy szemét társaság vagy termék.Nézzünk két negatív forgatókönyvet:
  1.Valaki belép a NOK-ba, de 5 év múlva felére esnek az ingatlan árak és akik megkapták a lakásokat nem fizetnek. A csoport szétesik és a tagok megkapják a befizetett pénzük 50%-át. Közben a tag nem volt szerencsés és albérletben lakott, a lakás értékének a 25%-át fizetve.
  2. Valaki 20%-os önrésszel felvesz egy sima vagy devizahitelt és 5 év múlva nem tudja fizetni. Így az ember elveszti a pénzének a 100%-át plusz még követelnek rajta az eredeti lakás érték 30%-át.

 • Kiszamolo

  Topfly, nem veszti el a hiteles sem a teljes befizetését, hiszen az ingatlanját eladja és abból fizeti ki a bankot, maximum a különbséget veszti el, mínusz azt a pénzt, amíg nem fizetett lakbért.

  Tehát ha a devizahitel annyi kárt csinált, hogy majdnem belerokkant az egész ország, a hitelfelvevők, a bankok és a sima adófizetők is, akkor semmi baj, ha ugyanezt újra megcsináljuk más köntösben, lényeg, hogy valaki kaszáljon rajta már tízmilliárdot? Vagy mi is a mondanivalód lényege?

 • Topfly

  @Kiszamolo, most én is kezdjek linkelni hány bankot, brókercéget bírságoltak meg és tiltották be a működésüket? Ez megfelelő indok lenne arra hogy elítéljük a jól működő bankok és brókercégek üzleti modelljét?
  Ha egy kicsit félretennéd az érzelmeidet, akkor te is belátnád, hogy jól szabályozva a NOK sem egy ördögtől való termék! Nem csodaszer, de bizonyos esetekben messze ez lehet a legjobb és a legkevésbé kockázatos termék.
  Nem hiszem hogy nagyobb kockázatot jelentene egy NOK-ba belépni, mint a megtakarításaidat rábízni a DBR bankra, Buda-Cash-re vagy Quaestorra. A partner kockázat az partner kockázat, függetlenül attól, hogy egy hagyományos üzleti modellben működő cégre bízod vagy egy innovatív pénzügyi szolgáltatóra. A NOK garancia rendszere sokszor átláthatóbb, mint egy brókercég garanciarendszere.

 • Kiszamolo

  Topfly, erre nincs időm, ne haragudj. Leírtam, mi benne a szívás annak, aki belép. Leírtam azt is, mennyivel jobban jársz, ha ugyanezt magadnak megcsinálod 5 lakástakarékpénztárral. Leírtam azt is, hogy többet visz el a havi költség, mint az állami támogatás, amit kapsz, az egész nem szól másról, mint az állami támogatást odaadják a szervezőcégnek. Csak azt nem értem, miért ehhez a NOK. Lopják el az egész körítés nélkül, ahogy eddig is.

  Leírtam azt is, hogy pont azokon nem segít, akikre elvileg kitalálták, azokon, akik nem tudnak lakást venni még hitelből sem (ők lennének a célcsoport)

  Leírtam már több cikkben mindent, miért nincs semmi értelme az egésznek. Az, hogy milyen egyéb kockázatok vannak a rendszerben (nemfizető tagok, sikkasztás, ingatlanmutyi, meg lesz mondva, miből kell vásárolnod és kitől és milyen áron, stb.) már csak hab a tortán.

  Ha akarod, elolvasod, egyébként meg gondolj, amit akarsz az egészről.

 • Topfly

  @Kiszámoló, akkor ugorjunk meg egyszer a mateknak! Van két ember, aki rendelkezik 20 pénz önerővel! Az egyik belép a NOK-ba és bérel lakást év 5 pénzért. A másik felvesz hazai devizában egy fix kamatozású hitelt 8%-ért.
  5 év múlva az ingatlan árak leesnek 50%-al és a hitelesek és a NOK-os nem tudják fizetni a törlesztőrészleteket. Mennyi pénze lesz a két embernek?
  A NOK-os e befizetésének 50%-át elbukja, azaz 10 pénze marad plusz a fizetéséből 25 pénzt fizetett albérletre. A mínusza összesen 35 pénz.
  A hiteles 50 pénzt bukott a lakás árán, 15 pénzt a kamaton (5 évre 3% különbség a lakbérhez képest). A mínusza 65 pénz, ami 30-al több mínusz, mint a NOK-os vesztessége. Ha a kamatot és a lakbért fizetésből fizették, a NOK-osnak lesz 10 pénze, ami az új lakásáraknál 20% önerő lesz, a hiteles meg tartozni fog a banknak minimum 30 pénzzel és nem lesz megtakarítása. Melyik a jobb? 🙂

 • Adam

  Elovastam az idézett cikket, tele van csúsztatásokkal, természetesen, mint mindig, a kérdező itt is gyenge, és az előre bekészített kérdéseivel jön elő, nem pedig a válaszokban rejlő ellentmondásokra próbál reagálni.
  Ott van például az az ordas baromság, hogy 1/180 az esélye, hogy a futamidő legvégén jut hozzá a hitelfelvevő a lakáshoz. Miért, más bekövetkezésnek nem pont ennyi az esélye?? Akkor ezzel az interju alany tulajdonképpen nem mondott semmit, csak port hintett el. És tele van ilyenekkel. Miért kéne más esetekben a futamidő végéig várni ha nincs önereje? Az egész termék egy baromság, ordít róla, hogy kerülendő.

 • Kiszamolo

  Topfly, el sem olvastam. Leírtam már egyszer, hogy jössz ki ezzel és hogy lakástakarékkal. Tényleg befejeztem. Ha akarsz, szállj be ebbe a lakáslottóba, ha szerinted ez olyan jó, itt a vége a vitának, sok más dolgom van.

 • Topfly

  @Kiszamoló, ha el sem olvasod az észérveket és a számokat nehéz vitatkozni 🙁 A számolásban egyébként egy kis hibát vétettem a NOK-os rovására. Ha mind a két félnél figyelmen kívül hagyunk 5 pénzt (az egyik esetben bérleti díj, a másikban pedig kamat), akkor a NOK-osnak 10 pénze lesz az 5 évben, a hitelesnek meg mínusz 45 pénze. Azaz a NOK-osnak még van esélye 20%-os önerővel új lakást venni vagy bérelni úgy hogy megtakarítása is van, a hiteles helyzete meg kilátástalan lesz a nagy fedezet nélküli adóssággal.

 • Kiszamolo

  Topfly, amiről már írtam egy egész cikket konkrét számokkal, miért kezdjek új vitát? Először olvasd el a cikket, ami erről szól.

 • Deviáns

  Ezt is érdemes elolvasni a credit center 2000-ről.
  gvh.hu/data/cms1022771/print_Vj061_2001_FI.pdf
  Arról sajnos nem találok cikket, hogy hány embert húztak csőbe, károsítottak meg hamis, hitelnek tűnő ígéretekkel. A Székesfehérvári bíróságon volt/van az ügy.

  Szóval a NOK gyenge pontja is a gátlástalan (jutalékot maximalizáló) ügynök lesz.

 • Zabalint

  Nem, a NOK gyenge pontja az, hogy a korábban nem véletlenül tiltott fogyasztói csoportot, mint zéró összegű játékot dobják meg állami támogatással, és fejik meg haverokkal. Ez egy újabb olyan ügy, amiért a rendszer bukása után börtönbe kellene ültetni a felelős politikusokat. Tudom, ilyen sosem lesz, naiv gondolat.

 • janos82

  @recrea :
  cnok.hu/gyik.html 33as pont.

  ” A rendkívüli előtakarékosság esetén azzal egy időben az előtakarékosság összegéhez igazodó szervezési díjat is meg kell fizetnie, de ebben az esetben nem kell kifizetnie a hitelfedezeti életbiztosítás havidíját.”

  Vagyis a koltsegek nagyresze megmarad.
  Ha mindenki sokat fizet be, akkor gyorsan halad. En mondjuk ugy becsulnem, hogy kb csak olyat fognak kisorsolni, aki a teljes osszeg 40-50%at mar betolta ( minimum, de lehet 80 is kelhet hozza) Szoval a kesobbi nemfizetes nem jelenthet komoly gondot.

 • Topfly

  Hogy még egyszer tisztázzam a véleményemet! Senkit nem bíztatok, hogy most szálljon be a magyar NOK-ba! Nagyon sok a bizonytalanság a pontos konstrukció és a különböző rejtett költségek körül. Még nem világos milyen fejlesztők és milyen lakásait lehet venni, a költségek hogy változtathatók és a jogi garanciák mennyire jól működnek.
  Én mindenképpen várnék egy 10 évet a beszállással, ameddig letisztul a konstrukció.

  Ettől függetlenül, ha igaz a CNOK honlapján leírtak az állami támogatás dupla annyi 10 év alatt, mint amennyi az összes költség. A befizetett összegre így a hozam kb. évi 1,2%, ami a jelenlegi banki kamatokhoz képest elég jó. Ha nem feltételezünk valamilyen nagy drámai árváltozást valamilyen irányban az ingatlanpiacon úgy gondolom nem fognak rosszul járni a NOK tagok. Az átlagos NOK tag 5 év alatt fog hozzájutni 13 millió forinthoz 10 évi . havi fix 95 000 forint befizetéséve

 • janos82

  @Topfly:

  A NOK fo hibaja az, hogy kimondottan a gazdagoknak talaltak ki. Ha van 10-20 milliod, akkor megeri rajta gondolkozni ( ha nem felsz attol, hogy a ceg lelep a penzeddel), ellenkezo esetben elobb a 10 milliot kell osszegyujteni.

  Akinek gyujtenie kell, amig nincs legalabb 40%ja meg a NOK-hoz, annak jobb, ha inkabb bankbetetben vagy allampapirbank gyujti, es csak akkor szall be 1be, ha mar megvan minimum a 40% ( plusz par millio, mert nem fog pont 19.5 millios lakast talalni). Ellenkezo esetben csak masokat fog finanszirozni.

  A NOKos gyujtest ne a hitelhez, hanem az allampapirhoz hasonlitsd….

 • graphite

  @Kiszamolo “Hát igen, azon se buktál volna 30% állami támogatással.”

  Akkor gondolom az Erste 39%-ra emelte volna a swap-al fedezett, forintban nyújtott, forintban törlesztett, forintosított hitel kamatát.

  Egyelőre a NOK jobb “terméknek” tűnik mint a “professzionális” bankrendszer bármely eddigi ajánlata.

 • graphite

  ” A bank és a lakástakarék sem úgy működik, hogy neked kötelező ingyen finanszírozni mások vásárlását.”

  Kivéve, amikor a jól fizető adósok kamatát emelik, mert nem volt hitelbírálat a bankok részéről, csak kiszámlázták a hitelbírálati díjat.

 • Topfly

  @Kiszámolo, a célcsoportot tekintve sem értek veled egyet. Én egy korrekten szervezet NOK-ot például minden olyan hitelképes embernek ajánlanám, aki nem akarja bevállalni egy hitel és az ingatlanpiac összeomlásának a kockázatát, de hamarabb akar lakást, mint ahogy összejön rá a pénz 100%-a. Átlagos szerencsével ez összejöhet.
  A számokról vitatkozni meg nehéz, amikor a te cikked nem foglalkozik az általam felvetett problémákkal.

  @Deviáns, ez az összes olyan termékre igaz, amelyet ügynökkel értékesítenek. Legyen ez életbiztosítás, LTP vagy NOK. Egy ügynök bármikor be tud csapni, de pont erre jók a független tanácsadók, akik felvilágosítanak a kockázatokról.

 • Topfly

  @Adam, a lényeg hogy kicsi az esélye, hogy te legyél az első vagy az utolsó, de kb. 50% az esélye, hogy a futamidő közepe előtt lakáshoz jussál. Ha az ingatlanpiaci árakat nem vesszük figyelembe, akkor nyilván a kamatokkal való játszásról szól az egész, de ha az árakat is figyelembe vesszük eső ingatlanpiacnál nem biztos, hogy az jár jobban, aki hamarabb lakáshoz jut.

 • Handalamandala

  @Topfly

  A kommentjeid alapján az jutott eszembe, hogy nem mindegy, hogy a hülye okoskodik, vagy az okos hülyéskedik. Lépj be, aztán majd mesélj a tapasztalataidról.