A Revolut, Transferwise és társaik számokban

A Revolut az egyik legismertebb fintech (financial technology) cég Europában, amely idén márciusban az Egyesült Államokban és egyéb helyeken is megjelent.

2019-ben a cég 162,7 millió angol fontos bevétel mellett 106,5 millió fontos veszteséget produkált, ez bő háromszorosa a 2018-as veszteségnek (58,2 milliós bevétel és 32,9 milliós veszteség, ez is egyébként a duplája a 2017-es veszteségnek.)

A veszteség megugrását a cég a nemzetközi terjeszkedéssel, az új termékek bevezetésével indokolta.

Az ügyfelek száma 10 millióra nőtt 3,5 millióról, a napi aktivitású ügyfelek száma 231%-kal nőtt, a fizetős ügyfelek száma 139%-kal.

Idén is volt tőkeemelés, 500 millió dollárral szállt be az egyik kockázati tőke társaság, ezzel 5,5 milliárd dollárra értékelte a céget. 2018-ban hasonló okból 1,7 milliárdra taksálták a céget.

A Revolut konkurenciája, az N26 szintén egy komolyabb tőkeemelésen esett át a járvány miatt, ennek értékét így 3,5 milliárd dollárra teszik. A felhasználóinak száma 5 millió fő, bár éppen most vonult ki az Egyesült Királyságból a Brexit miatt, viszont elkezdett terjeszkedni az Egyesült Államokban (250 ezer felhasználó) és Brazíliában is.

A Revolut másik konkurenciája, a Monzo komoly bajban van a négymillió felhasználója dacára. 67,2 millió fontos bevétel mellett 113,8 millió fontos adózott veszteséget jelentett 2020-ban. A hitelezési vesztesége ebből 20,3 millió font.

A legöregebb róka, a 2011-ben alapított Transferwise 8 millió felhasználóval dicsekedhet és havi 5,2 milliárd dollárnyi határon átnyúló fizetést bonyolít le. Az értékét 5 milliárd dollárra teszik.

Ő az egyetlen a csapatban, amelyik nyereségesen tud működni, immár négy éve zsinórban. 302 millió fontos bevétel mellett 21,3 millió font nyereséget termeltek. A bevétel 70%-kal nőtt az előző évhez képest, a profit pedig több, mint a duplájára.

Az új “borderless” számla miatt már egymillió kártyát bocsátott ki és 2 milliárd fontnyi pénzt tartanak az ügyfelek ezeken a számlákon. 2021-ben befektetési ajánlatokkal is ki akarnak jönni.

Share

22 hozzászólás

 • István
  Köszi Miklós!

  N26 jó lenne itthon ha már EU.. már várom egy ideje. Erre meg Brazíliában vannak.. 🙁

 • Akiaki
  N26-nál is vagyok és szimpatikus cég alapvetően. Viszont egy ideje nagyon megugrott a bankkártyás váltási költségük, és a Transferwise egy kicst jobban vált, ha kártyával fizetek HUF-ot. Illetve az N26-nál ezt a költséget megpróbálják teljesen eltitkolni, csak akkor jössz rá, ha utánaszámolod a középárfolyamot. Míg a Transferwise-nál minden tranzakciónál megnézheted mekkora volt a banki költség.
  Nagyon szeretem az átlátszóságukat; például itt leírva, hogy százalékosan mire megy el a levont összeg: transferwise.com/hu/pricing/send-money

  Ettől függetlenül nemrég még nem támogatták a csoportos beszedést, de az N26 már nagyon régóta igen.

  Mindkettőn azt érzem, hogy fejlődnek, piacot szereznek, de nem a Revolut-féle „égessük el a befektetők összes pénzét felhasználószerzésre, majd később rentábilisek leszünk, ha meg nem, nekünk akkor is megérte” módon.

 • NantaFarancs
  Nem égetjük két végéről a gyertyát? Nem fejlődünk túl gyorsan?
  Az alacsony kamatkörnyezet (és nagy kockázat vállalás) hatása kicsit másképp:
  létrehozunk egy csomó fintech, startup céget, ami éveken át csak égeti a milliókat, millárdokat cserébe hogy egy hatalmas ügyfélbázist létrehoz “ami majd sokat fog érni” közben a hagyományos cégek pl. bankok forgalma csökken, bevétele csökken, értéke csökken. Tehát a veszteséges cégekből és egyre csökkenő nyereséges cégekből kellene kimutatni az egyre nagyobb összprofitot, hogy az egész kártyavár ne dőljön össze. (?)
 • Cole
  Én egy Transferwise számlát nyitottam, mivel ott már lehet saját magyar számlaszámom is, ráadásul 5 mp azonnali utalás is megy, de remélem azért itt nem állnak meg, és lesz valami újítás is, pl. lehetne valami korrigálás az utalási díjaknál.

  Amúgy szimpatikusabb elsőre, mint a Revolut, bár az utóbbinál jóval több szolgáltatás van és a kártyás töltés is ingyenes.

  Azért a felhasználói számok elképesztő méretben növekedtek, de a veszteségük is durva.

 • deres
  “Tehát a veszteséges cégekből és egyre csökkenő nyereséges cégekből kellene kimutatni az egyre nagyobb összprofitot”

  Toltam egy gyors keresest, Bank of America-nak 66 milla ugyfele van, USA-ban meg 9% a piaci reszesedese: thefinanser.com/wp-content/uploads/2020/09/PIC-2018.png

  Es van meg par hasonlo bank USA-ban, es akkor ez csak egy orszag. Revolut meg TW-nek van 18 milla ugyfele. Nekem ugy tunik, hogy van egy vegtelennek tuno tenger, amibol van mit szakitani… A turizmus most nagyon megcsappant a jarvany miatt, es szerintem a fo hajtoero az ilyen fintech-ek mogott pont az utazos ugyfelek az elonyos konverzio miatt. De ahogy bovitik a szolgaltatasaikat, egyre komolyabb alternativai a bankoknak, en mar joideje Revoluttal fizetek, TW-n tartom a bevetelem le nem kotott reszet es arrol utalgatok, szoval en nem feltem oket…

 • Revolut Metal ügyfél
  A Revolut számait látva egyre gyorsabban rohannak a falnak… Nem értem az uzletpolitikajukat: minek a rengeteg plusz szolgáltatás? Pl. sibiztositas: soha nem mernék csak Revolutos biztosítással síelni menni, ki tudja fizetnek-e ha baj van? Vagy a reptér VIP váró, sose érek ki elég időben a reptérre, nem kell. Újabban autoberlesnel önrész biztosítás is van: ezt a Check24en keresztül kötött foglalasok is tudják.
  Vagy akár a tőzsde: szép az App és jó ötlet csak nem merek bele 1000 dollárnál többet tenni.
  Szerintem tökre elég lenne az átutalás pénzváltas kártyahasznalat.
 • örök körök

  Szerintem te ülsz fordítva a lovon. Párom dolgozott bank HQ-ban, hát, hogy is mondjam… Lenne ott tér azért a költség csökkentésre bőven. Hagyományos banki környezetben a digitalizáció kb. annyit jelentett, hogy a workflow bizonyos részeit átemelték ugyan digitális rendszerekbe, de alapvetően maradt a régi. Elég gyakori, hogy két rendszer között biológiai kapcsolat van, ügyintéző pötyögi át az egyikből az adatokat a másikba…

  Régóta érik hogy új szereplők felborítsák az asztalt, csak a brutális szabályozás, régi giga szereplők túlereje miatt magas volt a belépési küszöb. Hogy ezt az alacsony kamatkörnyezet miatti olcsó kockázati tőke végül segített megugrani szerintem inkább pozitív.

  Az meg nem igaz, hogy a fintechek feltétlen veszteségesek, lásd TW.

 • örök körök
  A TW eredményéhez egyébként azt érdemes hozzátenni, hogy ezt ők lényegében a számlavezetés + pénzváltás kombóval érik el. Hagyományos bankoknál ez az üzletág inkább veszteséges, esetleg némi apró bevételt jelent. A bankok inkább a kapcsolt termékekből (hitelek, befektetési termékek, stb) szedik a profit nagy részét, a számlavezetés ehhez inkább csak a bejárati ajtó.

  Az igazi mézes csuprot a TW még ki sem nyitotta és már így is nyereséges tud lenni, mindezt töredék költségek és meglepően korrekt hozzáállás, transzparencia mellett. Összehasonlításképpen ha a magyar bankom vált nekem pénzt, halvány elképzelésem sincs mi lesz az eredménye és milyen költségeket fognak levonni.

  Maximálisan megvan a bizalmam bennük, ellentétben pl. a Revoluttal ami eleinte szintén szimpatikus volt, de az adatbekéréseivel, ezernyi idióta szolgáltatásával kevésbé bizalomgerjesztő, az max játszós dolgokra való.

 • Pampalini
  Mai hír: “Miközben az amerikai bankok nulla közeli betéti kamatokat kínálnak, a Revolut 4,75-5%-os fix hozamot kínál ügyfeleinek. A Revolut a 0,25%-os alap betéti kamatot 4,5-4,75%-os bónusszal dobja meg, a különbözetet a vállalat a kereskedőktől szerzett bevételeiből fedezi majd – írja a CNBC.”

  Ha lenne Revolut számlám, most valószínűleg kivenném a pénzt róla.

 • Kiszamolo
  Pampalini, én is olvastam még tegnap a CNBC-n. A trükk az benne, hogy csak akkora összegre kapsz kamatot, amennyit abban a hónapban költöttél. Vagyis azt akarja a Revolut, hogy a főkártyája legyen az amerikaiaknak a Revolut.
 • mgpx

  Az internetes cégeknél az első pár év általában őrült verseny a minél nagyobb ügyélbázis kiépítéséért. Emögött az van, hogy akinek 10x akkora az ügyfélköre, az idővel 10x annyit is tud majd költeni termékfejlesztésre, ami aztán még tovább növeli az ügyfélbázist, önerősítő folyamatként.

  Az ügyfélbázis kiépítése gyakran dömpingárakkal, a befektetők pénzének felégetésével zajlik, mint itt is. Amelyik cég bedobja a törülközőt, és nem tudja tovább finanszírozni a pénzégetést, az jó eséllyel az összes addigi befektetését elveszti.

  Amelyek pedig túlélik ezt a fázist, utána már behozhatatlan előnnyel fogják uralni a piacot, onnantól majd szépen visszatermelik a most befektetett tőkét.

 • Revolut Black ugyfel
  Kell a magnes a befektetoknek, hogy legyen mivel etetni oket. Ha eleg sokaig birjak a novekedest es az igereteket produkalni, meg be is johet, ld. Tesla, bar annak is varjuk ki a veget szerintem, semmivel sem tartanam inkabb Teslaban a penzem, mint Revoluton, sot… Hacsak nem short poziban.
  De jogos, en se hasznalom ezeket a szolgaltatasokat, mas banknal se, Mondjuk a repteri varonak nem Ferihegyen van ertelme, bar pont lehet egy falatot harapni meg egy eleg vacak kavet inni a Mastercard varoban is, hanem egy tobb szegmenses utnal Europan kivul. Covid ota meg semmi se kell amugy se.
  Nekem csak a Junior kartya miatt van Black, amugy ellennek az ingyenessel is, a Metal vegkepp nem hianyzik. De a Revolutot es Curve-ot nagyon birom, hajra nekik es sullyesztobe a ritmust felvenni keptelen bankokkal.
 • quantt
  Egyre jobban aggaszt a Revolut helyzete: dokumentumbekérések, növekvő veszteségek, rengeteg új bevezetett termék. Talán ők sem látják mivel lehetne profitot termelni és hogyan? Már csak devizavásárlásra használom: ingyen feltöltöm kártyával, átváltom, majd megy is Transferwise-ra. A TW sok éve nyereséges, igaz az nem tetszik hogy az Barclays-nél tartja az ügyfelek pénzét.
 • Lelkes amatőr
  Üdv! TW-vel is lehet ingyen utalni belföldi folyószámlára? Vagy csak a Revoluttal?( HUF-HUF) Sok utalásom lenne és bankváltás nélkül szeretném megoldani, viszont a bankomnál “drága” az utalás?! ( Sok kisebb összeg) Valakinek erre ötlete esetleg?
 • Kiszamolo
  A Transferwisenál az utalás fix összegű, valami 300 Ft, sok kis utalásra nem éri meg, csak ha céges vagy, mert akkor még jobban lehúznak a bankok.
 • hololcsóbb
  Tudtommal 0,5% az utalás költsége a TW- nel. Nem kevés.
 • Kiszamolo
  hololcsóbb, fix díja van, valami 350 ft. Ami nem kevés, ha sok aprót utalsz, de százezer felett már olcsóbb, mint a magyar banki utalás.
 • nyman
  OFF Ezek a kisösszegű utalások belföldi v. külföldi utalások? Belföldön van a Granit Bajnok plusz havi 990-ért, illetve 1x kell 280 e Ft havonta. Plusz havi 4 ingyenes kp felvét. Bár az utóbbira vannak hatékonyab fintech megoldások.
 • Lelkes amatőr
  ezek belföldi utalások. Rég nem használtam a Revolutot, és ott láttam, hogy ingyenesen is lehet utalni. Ki is próbáltam saját számlára, ott működőképesnek látszott. Már csak annyit kell kitapasztalnom, hogy a topup minek minősül a bankomnál (otp) mert régebben sima kártyás tranzakció volt. Így gondoltam, hogy sikerülne megoldani ingyenesen ezt az egészet. Ha marad ingyenes a topup akkor jó mert nem szeretnék nagyobb összegeket tartani a Revoluton.
 • Cyber
  Maradok a TransferWise-nál, annyira jó és gyors az ügyfélszolgálatuk az első pillanattól kezdve – és nem szeretem veszteséges cégeknél tartani a pénzem (lásd Revolut).
 • Moe1979
  Sziasztok! Tanácsot kérnék: van egy unit linked biztosításom, és szeretnék már végre kiszabadulni belőle 🙂 Befizetni mindig készpénzben kellett euróban, de kivenni természetesen nem lehet úgy, hanem utalják az eurót. Viszont nekem csak Ft-számlám van, és csak emiatt nem szeretnék eurós számlát nyitni (vagy ha igen, max olyat, aminek alacsony költsége van+könnyedén megszüntethető), hiszen alig 1-2 napig lenne szükségem erre az eurós számlára. Kérdésem az, hogy az én helyzetemre mennyire OK a Transferwise euró alapú számla nyitása? Megbízható? Tudja azt, amire nekem kell (tehát euró bejön és kb megy is tovább a forintszámlámra átváltva)? Használtam már a TW-t többször is, de mindig én utaltam külföldre (forintról euróra). Ebben az esetben mit kell még tudni, milyen hátrányok merülhetnek fel? Köszönöm a tippeket, tanácsot. Én első olvasásra nem láttam, hogy ezzel gond lenne, de ki tudja:)
 • tw lover
  moe1979
  Igen erre tokeletes a TW, tudsz penzt tartani ott, ha akarod tovabb is kuldheted azonnal majdnem barmilyen valutaban

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.