Válság van?

Nagyon sok embertől hallom, hogy mekkora válság van. Olyanok is vannak, akik szerint a mostani válság nagyobb, mint a 2008-as válság volt.

Akik ezt gondolják, azoknak van egy rossz hírem: semmilyen válság nincs. Mármint a világban. A forint összeomlott, a magyar maginfláció hajszál híján 14% és komoly megszorítások vannak, de ez nem azért van, mert bármilyen válság lenne (már) a világban. Ez sajnos magyar csapás csak és ráadásul még ezt sem lehet válságnak hívni egyelőre. Bővebben ebben a cikkben:

Mennyire háborús ez az infláció?

Az Unió gazdasága az első és a második negyedévben is szépen nőtt, 5,4, illetve 4%-kal volt nagyobb, mint az előző év hasonló időszakában. Ekkorát utoljára 1973-ban nőtt Európa gazdasága. Nem kifejezetten mélyrepülésre utaló adatok. Idén a második negyedévben 0,7% volt a növekedés három hónap alatt, amit egész évre kivetítve a lassulás ellenére is átlag feletti növekedést jelentene.

A munkanélkülisági ráta 6,1% uniós szinten, ami erőteljes, 1,2 százalékpontos csökkenést jelent az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest. Nem csak a múlt évhez képest, de a megelőző hónapokhoz képest is csökkent a munkanélküliség. Ez is minden, csak nem válság.

Az eurózóna maginflációja 3,7%, ami lehetne kevesebb is, de nem tragikus. Az élelmiszerek 8,9%-kal drágultak egy év alatt az eurózónában, ami biztos kellemetlen, de túlélhető.

A nemteljesítő hitelek (vagyis a legalább 90 napja nem fizetett hitelek) aránya 2,06%, ami történelmi mélypont.

Az Egyesült Államok technikai értelemben recesszióba került, mert a második negyedévben 0,22%-kal csökkent a gazdaság, de nem véletlen, hogy ott sem hirdettek recessziót sem, nemhogy válságot.

A munkanélküliségi ráta ott 3,6%, ami történelmi mélypont. Nehéz recesszióról beszélni, amikor kínzó munkaerőhiány van. (5% alatti munkanélküliségi ráta a gyakorlatban munkaerőhiányt jelent.)

A hiteleket is rendesen fizetik:

A szomorú igazság az, hogy nemhogy válság, még recesszió sincs a világban. A világ jelenleg csak tart a recesszió lehetőségétől.

“De hát csökkent az amerikai tőzsdeindex 16%-ot idén.”

2008-2009-ben jóval 50% feletti volt a zuhanás.

“A kőolaj megfizethetetlen, 100 dollár felett van az ára.”

Igen, pont úgy, mint közel tíz éven át a kétezres években. Csak már olyan régen volt, hogy el is felejtettük, gond nélkül elkaristolt a világ 100 dollár feletti olajár mellett. Akkor az volt a normális.

“Na és a műtrágya? Ilyen drága még soha nem volt, éhen fog halni a világ.”

De volt már ilyen drága és akkor sem halt éhen a világ.

Jelenleg még jele sincs a válságnak. Problémák vannak, de ez még nem az.

Most kezd kijózanodni a világ egy 14 éven át tartó felelőtlen pénznyomtatás okozta mámorból, a bedurrant infláció miatt a jegybankok kénytelenek kamatot emelni világszerte. Most kezd ráeszmélni a világ, hogy az ingyenhitelek korszakának egy ideig mindenképp vége.

Elhalkult a zene, felkapcsolták a buli végén a lámpákat, most kezdik felfogni a világban, hogy egy korszak lezárult.

Itt tartunk most.

Sokan nem tudják, merre tovább, sokan attól félnek, hogy a 14 év mámor után következik a másnaposság vagy az elvonási tünet, ami nagyon fog fájni.

S lehet, hogy tényleg nagyon fog fájni hamarosan. Mert sok jel mutat arra, hogy igaz lesz a mondás, minél nagyobb volt a mámor, annál súlyosabb lesz a másnaposság is.

Nem azt mondom, hogy minden rendben van és azt sem, hogy nem csúszhat bele a világ egy komolyabb válságba is akár. Lehet, hogy néhány hónapon belül.

Csak annyit mondok, hogy a válság még nincs itt.

A fenti ábrákon is látszik, hogyan is néz ki egy valódi válság:

– 10% feletti munkanélküliség (2009-2013 között 10% felett volt a magyar munkanélküliségi ráta, három éven át még 11% felett is. Jelenleg 3,3% a munkanélküliek aránya itthon. Ma heteken belül találsz új munkát, 2010 környékén gyakran másfél év is kevés volt hozzá),

– Nemfizető hitelek aránya 10-15% felett (2015-ben közel 25%-át a hiteleknek nem fizették már legalább 90 napja, de az olasz adat is 18% felett volt. Most 4% alatti itthon a nemfizető hitelek aránya), a gazdaság zsugorodik és így tovább.

Valószínű, hogy a hét bő esztendőnek vége és még az is lehet, hogy most jön a hét szűk esztendő. De ebből a számok alapján még semmit nem látni.

Persze a számok csalókák, 1929 decemberében, de még 1930 nagyobbik felében is alacsony volt a munkanélküliség és a felszínen minden rendben volt. A folytatást már tudjuk a történelemből. Cikk erről:

Az 1929-es válság és a tőzsde

2008 augusztusában is mint a mérgezett egerek vették az emberek az új autókat 0% önerővel, 10 év svájci frankos hitellel, majd rá néhány hétre beütött a válság, amekkorát nem látott a világ már közel nyolcvan éve.

Tehát bármi megtörténhet és az is megtörténhet, hogy nem történik semmi komoly dolog. De még egyszer a lényeg: nem, ami most van, az még nem a válság miatt van, mert az még nincs. De még csak recesszió sincs, amiből nem feltétlen lesz majd válság. Egyelőre még csak recessziótól való félelem van és sok olyan dolog, amiből akár rossz dolgok is lehetnek.

Válság majd akkor lesz, ha egy évig nem találsz munkát, ha a hitelek negyedét nem tudják fizetni az emberek, ha senki nem akar vagy tud majd új autót venni, ha majd az emberek nem képesek fizetni a rezsit és hónap végén nem marad majd kenyérre sem pénz.

Addig csak problémák vannak.

Share

299 hozzászólás

 • Betonbéka
  Én sem látom a válság jeleit széles e hazában. Persze sopánkodás az van, de igazából még pörög a gazdaság, a fogyasztás. Az emelkedő energiaárak HÍRÉRE veszettül felvásárolt és beruházott mindenki. Azért ez nem a 2008-at követő időszak még, amikor szinte mindenki le volt égve.
 • Orbán a király
  Lehet hogy igen a világban még nincs, itthon már az van…amiért nincs nagyobb munka nélküliség ítthon mert kivándorlás+Ratkó gyerekek már nyugdíjasok.
 • András
  Az előszelét talán már érezni kicsit. A helyi hirdetős újságban konkrétan egy építipari állásajánlat sem volt, pár hónapja még több tíz. A többi ágazatban is eléggé megcsappant a számuk, már itt-ott leépítésekről is hallani.

  Persze ez még meg sem közelíti 2008-at és az azt követő éveket. Emlékszem akkor a megyei újságban sokszor összesen volt 5 db álláshirdetés ebből 3 biztosítási ügynök vállakozói jogviszonyban. 25000-es városban egy bolti eladó állásra volt 30-40 jelentkező. 50-60 km-re a megyeszékhelyre jártak busszal az egyetlen nagyobb gyárba minimálbérért 12 órában a szalag mellé az emberek. Ma ugyanott szinte csak ukránok dolgoznak.

 • NGergő
  köszi a cikket

  a nem fizetett hitelekbe hogyan számolódnak bele a moratóriumok, ezt tudjuk?

 • Kiszamolo
  Nyilván szépítik az adatokat.

  Ahogy a kamatstop is.

  De sehol nincs még a 25%

 • Oregon
  Olyan iparágban vagyok ahol látszik már a vevők spórolása. Keresik az olcsóbb alternatívát. Ez nem jelenti azt, hogy válság lenne, de azt tudni kell, hogy válságban ez szokott lenni.
 • TG
  A munkanélküliségi arány szerintem önmagában semmit se mond.

  A szocializmusban is létezett “teljes foglalkoztatottság”, de szerintem olyan munkahelyeket senki nem akarna (pár elvetemült nyugdíjason kívül) és a gazdaságnak se tenne jót, ha most is úgy lenne “mindenkinek” munkája. Magyarországon például indokolatlanul sokan dolgoznak összeszerelő üzemekben, ráadásul a foglalkoztatási statisztikákba pár éve beleszámolják a közmunkásokat is (ami inkább szociális segély, mint valódi munka) és a külföldön dolgozókat is, jó lenne a mennyiség helyett valahogy inkább kéne a minőséget nézni. Van erre valami statisztikai mérőszám? Érdekelne.

 • mad823
  Ami a leépítéseket illeti: nem ahhoz kell viszonyítani, hogy most sok iparágban felstaffoltak a pénzpumpák miatt, hanem egy normális állapotot kellene bázisnak tekinteni.
 • Anton von p
  Fidelio, khm akarom mondani Kiszamolo… jo hogy van neha a zurzavarban egy jozan hang, mint a tied. Respekt
 • promontor
  Nem a magyar gazdaságpolitikát akarom védeni, mert szerintem is trágya, amit szuperpopulista kormányunk csinál, de az EUs inflációs adatok jóval magasabbak, mint az a bizonyos 3,6% maginfláció, amit te említesz és azért én látok rendszeresen angol meg amerikai hiradásokat, amik az ottani megélhetési válságról beszélnek drámai hangon. Ha ezt összevetem az évtizedes amcsi és EUs pénznyomtatással, amit Te is annyit kárhoztattál, akkor nekem úgy tűnik, hogy azért van ott is baj bőven az infláció terén.
  Ha meg a gazdasági növekedést nézzük, az nálunk is még bőven a pozitív tartományban volt az első negyedévben, a másodikról még nem hallottam.
  Szóval lehet, hogy ezt a posztot kicsit árnyaltabban is meg lehetett volna fogalmazni.
 • Kiszamolo
  promontor, senki nem mondta, hogy nincs baj, mert van.

  Volt baj 2011-ben is, 2013-ban is, japán földrengés, görög válság, déli államok válsága és így tovább.

  Most éppen az infláció és a gazdaság lassulása.

  Valami, amire oda kell figyelni és meg kell(ene) oldani.

  De még nincs valódi válság.

  Lehet, hogy lesz, lehet, hogy nem kell sokat várni, de még nincs itt.

  Még csak problémák vannak, de azok mindig vannak.

 • gaborr
  Végre valaki leírta, köszönöm. 🙂 Ha válságot akarunk keresni, akkor leginkább morálisat érdemes.
 • András
  “Ez sajnos magyar csapás csak.”

  Szar minden, de csak itt nálunk 😀

  Hát, nem mondom, hogy megvigasztaltál a poszttal, de tényleg, teljesen igazad van, sajnos.

 • Rendvédelmis
  Rendvédelemben dolgozok (katasztrófavédelem). Múltkor volt egy Főigazgatói értekezlet, amin meglepődtem. Az értekezlet lényege, hogy a szervezetben a féket behúzták, de nagyon!

  Forrásokat vontak el (milliárdos nagyságrendben) a szervezettől, létszámstop, minden külsős rendezvény lefújva, gépjármű használat megvágva és egyéb spórlások és költség csökkentés bejelentése. ha jól tudom más BM szervezeteknél is!

  DE ami a legjobb, hogy az állam megállapodott a közmű szolgáltatokkal, hogy a KATVED, mint szervezet nem fizet a gázért és az áramért :). Pontosan nem tudom mennyi ideig, de gondolom később fogja a számlákat kiegyenlíteni.

  Úgy látszik ekkora a baj, itthon :)! Ez elég durva dolog szerintem. Remélem odafent tudják mit csinálnak és ésszel teszik azt. A rendszer leváltására jelenleg nincs lehetőség.

  Szóval én őszintén remélem a vezéreink nem hajtanak bele abba a bizonyos szakadékba.

 • porthosz
  mindig ugyanott veszem a kenyeret, fel kilos felbarna.
  Tavaly tavasszal 240 ft volt, iden tavasszal 330 mos aug 1tol 360.

  Ez egy alapelelmiszer amit mindenki vesz. Na ahogy 90/240 az 10% ugy a legalacsonyabb nalunk az inflacio…
  Tej,hus stb mind ugyanez ami nem hatosagi aras…

 • Husz János Puszita
  Magyarországon rengeteg ketyegő bomba van, hitelmoratórium, kamatstop, rengeteg államilag támogatott hitel, benzinár stop, hatósági áras élelmiszerek, rezsicsökkentés, különadók, államháztartási hiány, deviza hiány, bizalomhiány, hogy csak a legismertebbeket említsem. Erre az eltorzított piacra jönnek rá a világ bajai. Tényleg csoda lesz, ha nem robban valahol.
 • Kicsi a világ
  “Az Unió gazdasága az első és a második negyedévben is szépen nőtt”

  Nem látszik, hogy az EU tüdőn lőtte volna magát.

 • flashgordon
  Azt szeretném megkérdezni, h ha euró lenne mo.-n akkor, h jelentkezne az infláció? Hogy ugyanannyi euróért kevesebb big mac-et kapunk mint Berlinben, vagy akkor már országos inflációról nincs is értelme beszélni csak európairól?
 • Zoli
  ” majd gyere vissza akkor is, amikor elengedik a benzin árát meg a gázt, egyből ki fog derülni, mennyi is az annyi.”

  Ok majd visszajön mindenki és megnézzük, de mivel jelenleg ezek vannak ezért ha nem haragszol az eurostat-ot fogadjuk el hivatalosnak a te varázsgömböddel szemben.

  Anyám. Féltek olvasni, vagy meg van tiltva, nehogy meg legyen mérgezve a lelketek?

  Ott a cikk, mennyi volt a maginfláció Magyarországon és mennyi az EU-ban és hogy az miért használhatóbb adat, mint a normál infláció.

  Aztán le van írva a cikkben, mennyi volt az élelmiszer infláció itthon és az EU-ban.

  De inkább írtok, mint olvasnátok.

  Mostantól csak az szólhat ehhez hozzá, aki azt a cikket elolvasta.

  Sőt, ebben a témában mostantól csak ott lehet kommentelni.

  https://kiszamolo.hu/mennyire-haborus-ez-az-inflacio/

 • GG
  ez engem is érdekelne

  , nem írnál egy cikket arról (ha még nem tetted meg :)), hogy mi lenne más itthon, ha minden ugyanígy maradna, de euró lenne? Mik változnának (meg)?

 • mezőgépész
  Mindennek van előnye: lesz végre munkaerő a mezőgazdaságban. A számok világában talán még nincsen gazdasági válság, de mintha sokan éreznék a zsigereikben, hogy valami készül, valami már van a levegőben. Nem is annyira az emelkedő árak miatt; talán inkább a szakképzett munkaerő hiánya fogja behúzni mindenütt a féket. Ez már évek óta önmagában egy válság: mikor a legfontosabb szempont, hogy legyen pulzusa az állásra jelentkezőnek. És szinte mindig valami olyasmivel kezdődik, amit senki sem vesz komolyan. Mint amikor a Titanic fedélzetére egy csomó jégdarab hullott az ütközés következtében. Sokan azt hitték, az is valami szórakoztató kelléke az utazásnak.
 • Zedder
  “3,7% … nem kiugróan rossz és végképp nem tragikus”

  Oh, I see what you did here. 🙂

  Vagy az a bizonyos hires megmondas 3.6 volt?

 • Pallos Levente
  “Az Unió gazdasága az első és a második negyedévben is szépen nőtt, 5,4, illetve 4%-kal volt nagyobb, mint az előző év hasonló időszakában. … A második negyedévben 0,7% volt a növekedés”

  Akkor 4 vagy 0,7%?

  Fuss neki még egyszer, mert egyszerű a válasz. 🙂

  Kulcsszavak: “mint az előző év időszakában”, illetve “negyedévben”

  Érted? Éves növekedés kontra negyedéves növekedés. 🙂

 • raverguy
  Lehet, hogy még nincs válság, de meglepődnék, ha a jövő évre úgy fordulnánk, hogy Orbán Viktornak hívják a miniszterelnököt.
 • Zedder

  “Mindennek van előnye: lesz végre munkaerő a mezőgazdaságban”

  Ez tok jo, es az a sok uj ember majd mit csinal a klimavaltozas altal (is) kicsinalt magyar mezogazdasagban? Szomoru tekintettel nezi a sivatagot?

 • Pistu
  Önkormányzatoknál és általuk üzemeltetett létesítményeknél is ilyenekről hallottam, télen minimális fűtés lesz ahol megoldható, sportpályák bezárnak tavaszig és hasonlók.
 • ed
  A KSH-ról csak annyit, hogy dolgozott ott ismerős, aki azért ment el, mert nem publikálhatták a hivatalos, valós adatokat, csak azt, amit felülről megengedtek és előírtak.
  Nem érdemes komolyan venni ezt a hivatalt sem, sajnos.
 • Gabi
  Jó írás,köszi
 • Csinolina

  Én 3 körös interjúztatáson voltam a ksh-nál..engem tényleg érdekelne a tevékenységük, de kb ott elúszott a dolog, hogy az akkori aktuális munkahelyemnél kevesebb pénzt szántak volna, az első kérdésük az volt, hogy a pályázathoz beírt bérigényemből menyit engedek.. full hülyére veszik az embert.. amikor megmondtam nekik, hogy máshol ezt az összeget megkapnám ám, akkor csak pislogtak
 • Vegyész aki iszik
  Vízmüvekbe (is) járok műszert értékesíteni. Ezekkel a készülékekkel vizsgálják pl. az ivóvizek toxikus elemtartalmát. Kb. 10 éve megvonták tőlük a környezetterhelési díjat. Ezzel párhuzamosan befagyasztották az ivóvíz eladási árát (más f…szával verni a csalánt). Ez gyakorlatilag az egyetlen bevételük. A dolgozóikat sem/vagy éppen tudják fizetni. A vezetèk hálózatot javítani kéne, de nincs pénz. Analitikai műszerre pláne. A rezsijük nekik is többszöröződik. Ősztől számos vízmű csődbe fog menni (Alföldvíz mintájára amit államosítottak). Szóval lesz itt probléma. Ez is egy szektor 10 éves eróziója aminek a felépítménye most kezd összeroskadni.
 • abc
  Amikor a szövegértési nehézséged ekkora bunkósággal és lelki szegénységgel párosul, akkor születnek az ilyen hozzászólások.

  Anyád szégyellné, ha tudná, miket szoktál írogatni a neten és milyen stílusban.

  Ha nem érted, amit olvasol, akkor inkább ne is szólj hozzá.

  Az, hogy másokba kényszeresen belerúgsz, azt jelzi, hogy nagyon komoly lelki és önértékelési problémákkal küszködsz.

  Ha megteheted anyagilag, mindenképp kérj egy szakembertől segítséget.

 • promontor
  Igen, csak a cikkből úgy tűnt, mintha nálunk már most bazinagy válság lenne (“forint összeomlott…”, megszorítások, stb.), a világban meg semmi (alacsony maginfláció, növekedés). Holott ami nálunk van, még az is max. csak a kezdet, még mi is növekedünk, még nálunk is alacsony a munkanélküliség, olyan nagyon még nem fáj.
 • Anna
  Már hallottam olyat, hogy a home office új értelmet nyer: alacsonyabb rezsit lehet télen biztosítani a munkahelyen. Nagyon kíváncsi vagyok mi lesz, mert a július közepi kommentek tiszta pánikszagot árasztottak itt.. Jó egy kis higgadt hangvétel. 🙂
 • untermensch4
  ” Most kezd ráeszmélni a világ, hogy az ingyenhitelek korszakának egy ideig mindenképp vége.”
  Korábban mintha lett volna szó olyan zombi-cégekről amik addig “élnek” amíg van olcsó hitel…
 • Nepi
  a kormány maradni fog. A 2006-os események után is megmaradt az akkori, kampányban durván hazudó, gyorsan népszerűtlenné lett kormány. Pedig akkor több, keményebb tüntetés (sőt, zavargás) volt, amire csúnya választ adtak. Akkor az ország nagyobbik része hitt benne elég sokáig, hogy el lehet zavarni őket, de nem lehetett. A mostani kormány jegyzetelt…
 • jami
  Itthon van válság, olyan szintű morális, amivel nem tudunk mit kezdeni. Az egyik gyerekem ma a vármegyéken akadt ki és nem, nem tudok őket kímélni ezektől, az a csoda, hogy pont ezt nem olvasta korábban a tik-tokon. Mentségére szóljon, hogy Fridi podcasjait hallgatja most, mindet – tőlem a Surányi és Sonnevend linkjeit kapta meg.

  A tömeget etetik a háborús inflációtól a háborús tanárhiányig (ennél már én is pampogtam) főleg azzal, hogy itt kivédhetetlen KÜLSŐ okai vannak a belső gazdasági gondoknak. Hát nem. Csak egyben jött meg a számlája az eddigi éveknek, fizu (=EU-s pénzek) nélkül. Amitől olyan fojtogató propaganda és kapkodó kormányzás lett, hogy irigylem copywriter és hasonló fórumtársak éleslátását.

 • jami
  Hamarabb lesznek tanárok az iskolákban, mint munkaerő a mg-ban. Először is: az év egy részében nem pálya, megélni pedig akkor is kell. Másodszor: hiába reménykednek a gazdák a közmunkaprogram beszántása miatt munkaerőben: a egy részük inkább lesz építőipari segédmunkás 6x annyi fekete bérért; a többiek pedig alkalmatlanok bármilyen munkára.

  A haza adatokban, úgy tudom, a gyeden lévő mamákat is beleszámolják mint aktívakat, plusz a közmunkások, plusz a külföldön dolgozók… Hát, elég komolytalan módszertan.

 • 1Father
  Szerintem van válság, morális mindenképpen. A családunk a kûlföldre költözésen gondolkodik melynek elônyeit, hátrányait sorakoztatjuk fel s nem mi vagyunk az egyetlen, ismeretségi körünk hasonlóképpen gondolkodik, s nem az anyagiak miatt hanem az itthon kiakakult légkör miatt. Ha ez nem válságos, hogy az állampolgárok az otthon, az ország elhagyásán gondolkodnak, s helyettük – szándékosan írva – migránsok/immigránsok/bevándorlók jöhetnek majd… akkor mi a válság?
  Talán ha valaha vezetett is volna valamilyen humán erôforrás alapú céget a jelenlegi klientúra, akkor talán sejtené, hogy mekkora bajban van…
  Nem gondoltam volna ezelôtt, hogy a kalandvàgyon kívül, kvázi kényszerbôl itt kell majd hagyni Magyarországot, fôleg nem 2 kisgyermekkel, hogy nekik ne egy rendszert kiszolgáló “jobbágy” sors hanem szabadabb jövôjük legyen. Számomra ez válság, mély, nagyon mély válság.
 • Dreamer
  Lehet, hogy itt (most még) nincs válság, de elég nagy az infláció. Az árak 2020 óta folyamatosan emelkednek. Az élelmiszereknél elég látványos volt, 2020-ban volt olyan termék az Aldiban, aminek hetente emelték az árát. Mindennapi fogyasztási cikkeknél is látható 25-30%. Amit mindenki észrevesz, az a benzin (100% felett) és az ingatlanok/albérletek (50-100% vagy több). Elkezdtek spórolni, pedig az amerikaiaknak ez nem szokása. Ne legyen igazam, de szerintem lesz megélhetési válság…
 • Tamás
  Relatív válság van. Az elmúlt, mondjuk 8 évhez képest sokan nagyon nehéz helyzetbe kerültek, mondhatni személyes pénzügyi válságba. Kb. most vannak a csúcson az ingatlanárak, viszont 9-10%-os lakáshitelkamatok is lettek mellé, szemben a pár évvel korábbi 2-4%-hoz. Az albérletben élők bérleti díját is elkezdték emelni. Ehhez társul, hogy jóval többet kell ott hagyni élelmiszerre, külföldi utazásra, üzemanyagra, és hamarosan rezsire is. A bevételi oldal keveseknél nő annyival, mint a kiadási. Tehát akár válság van, akár nincs, sokaknál csökken annyit most az életszínvonal, mint a 2008-as válság idején. Ennek pedig lesznek hosszútávú negatív következményei is, pl. több személyi- és folyószámlahitelt fognak felvenni, nagyon magas kamatra.
 • H.Péter
  A médiumok a válság szót figyelemfelhívásnak, hangulatkeltésnek használják, hogy minél több kattintast hozzon. Az a baj aki nincs benne úgy mint a kiszámoló olvasói azok meg elhiszik és belefutnak a marhaságokba.
  Covid járvány: “most van itt a válság, mind meghalunk”, fél áron adták el a részvényeiket ismerősök, mert féltek, hogy földbe áll az árfolyam.
  Ukrán háború: minden pénzt kivettek a bankból, 407-es eur-nál átváltották banki árfolyamon.. minden járművet betankoltak még az esővíz tározóba is benzin volt..

  Médiumok rendkívül károsak lettek. Nagyszülőknek szoktam mondani, hogyha kikapcsolják a tv-t akkor mit éreznek, hogy vannak? Van étel, ital, lakás, nyaraló, autó, egészsèg? Van. Akkor tessék boldognak lenni és nem azt nézni Rtl klub főműsoridőben, hogy mekkora erdőtűz van Djibutiban..

 • Bandi
  Én azért 4 év múlva is a FIDESZ-re fogok szavazni. Igen, csak azért is.
 • kritizator
  “Forrásokat vontak el (milliárdos nagyságrendben) a szervezettől,”

  Helyette a hittanoktatás kiadásait megnövelték, mert válságban az kell, nehogy ölni, lopni induljanak a zemberek.

 • kritizator

  “gépjármű használat megvágva”

  Ez mit jelent? tűzoltóautók nem mehetnek oltani?

  Beszéltem vidéki rendőrrel, akikhez három vagy négy falu tartozott. Konkrétan nem mentek át járőrözni a falvakba, mert nem volt benzin. Saját zsebből vették a papírt a céges nyomtatóba is.

 • Guest
  Megmondta a kormány hogy Magyarország hamarosan megelőzi az EU-t. Ezúttal igazat mondtak: az EU ban még csak a felhők gyülekeznek nálunk már szakad az eső 🙂
 • Zsófi
  Több ismerős dolgozik felsőoktatási intézménynél, ill. önkormányzatnál. Már egy hónapja részleges home-office van, hogy a légkondi otthon menjen, bent az az iroda van hűtve, ahol az az 1-2 ember dolgozik, aki épp aznap nincs home-officeban. Fodrásznál, kozmetikusnal az elmúlt hetekben egyre több olyan sztori van, hogy “hát most nem tudtuk a törlesztőrészletet teljesen befizetni, de a bank azonnal felszólítást küldött”. Érezhető, hogy közeledik az egyre nagyobb probléma……..ugyanakkor sok ember úgy tesz, mintha nem lenne holnap, mint amilyen anno a féktelen bevonuló- buli volt a kötelező katonaság előtt. Vagy rosszul látom?
 • M. Tamás
  ezt így egyben leírva borzasztó olvasni. És ez csak pár dolog a piactorzító intézkedésekből, és egyéb “aktákból”.

  Ez van, ha kapkodva, egyeztetás nélkül, szavazatokért hoznak intézkedéseket. De nyilván nem az ő hibájuk, “hüjjjebrüsszel/baloldal/gyurcsány/baloldalibrüsszelgyurcsánysoros”.

  Kb félévente-évente elhangzik a “nem vagyunk tökéletesek, önkritikusak vagyunk és igyekszünk javítani a munkánkon” maszlag. Mindegy is, nem nyitom meg ezt a panaszládát, úgyis leírták már párszor nálam jobban a populizmust.

  A lényeg, hogy szomorú olvasni így egyben ezt a sok CSUDÁLATOS megoldást, amivel “megvédenek” minket. Hajj.

 • M. Tamás
  “Lehet, hogy még nincs válság, de meglepődnék, ha a jövő évre úgy fordulnánk, hogy Orbán Viktornak hívják a miniszterelnököt.”

  Volt a portfólión egy cikk, ami összeszedte az orosz-ukrán háború lehetséges forgatókönyveit, és arra jutott, hogy nagyon sok forgatókönyv amit hangoztatnak, az vágyakból táplálkozik inkább, de valós realitása kb. semmi. Ezeket vágyvezérelt elméleteknek nevezi a cikk. (amúgy itt van ha érdekel valakit, szerintem higgadt írás portfolio.hu/global/20220721/elsopro-gyozelem-totalis-osszeomlas-bukik-putyin-mindegy-mi-lesz-ez-a-haboru-most-mar-orokke-fog-tartani-557223)

  A fenti kijelentésedről ez ugrott be, félek ez is csak vágyálom, úgy tűnik sikerült a nemzeti agymosás, kb. úgy tűnik nekem semmi nem elég ahhoz, hogy elpártoljanak O.V-tól. Némi túlzással: az utolsó doboz vajat vigyorogva adják át, mert legalább nem Brüsszel kapja meg.

 • Petya (az egyik a sok közül)
  Őszintén szólva az a tény, hogy most nincs válság, inkább riasztó, semmint megnyugtató. Ez ugyanis azt jelenti, hogy az USÁ-nak úgy sikerült 130%-os (tagállami és helyhatósági tartozásokkal együtt 144%-os) GDP arányos államadósságot összehozni, két negyedévnyi GDP csökkenést produkálni, több évtizedes inflációs rekordot (az USÁ-ban és az EU-ban is, ebbe természetesen beleértve Mo-t is) dönteni stb., hogy még csak nincs is válság. Abba már ne is menjünk bele, hogy az energiaválság nem július-augusztusban szokott berobbanni, ezért aztán felesleges is a mostani energiaárakat relativizálni. A világgazdaság és Magyarország gazdasága k@kiban van, nem kicsiben. Ha esetleg vki úgy gondolná, hogy van egy minimális esély a sz@rcunami elkerülésére, az bízván bízhat a döntéshozókban, kitalálnak még valami jó kis szankciót az oroszok ellen, és Kínával is összerúgják a port, hogy érezzük a törődést.
 • Gergő
  Azért akinek nem nő most a fizetése, annál hamar válság lehet. Nyugdíjakkal például kezd baj lenni. Talán a többségnek van tartaléka, de ha bejönnek a rezsiszámlák és továbbra is így mennek az árak, akkor úgy fél éven belül már baj lesz. Bár én covid alatt is ezt gondoltam, aztán azt is egész csöndben átvészelte a többség. Mai napig nem értem, h nem ment csődbe még több vendéglátós.