Amikor a csomagolás túl sokba kerül

2021-09-16
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Lajos írt egy felháborodott levelet, miszerint micsoda szemtelen lehúzás, hogy sok alapkezelő nem csinál mást, mint összecsomagol néhány olcsó ETF-et és méregdrágán eladja a tájékozatlan kisbefektetőknek. Ráadásul sok magát aktív alapnak hirdető alap a portfoliójelentések alapján legtöbbször semmit nem csinál, csak ül néhány ETF-ben.

Ez sajnos nem újdonság, nagyon sokat írtam már arról, hogy hozam szempontjából mindegy, hogy például az amerikai tőzsdét milyen formában veszed meg, de a költség miatt te nagyon rosszul járhatsz.

Ha a példa kedvéért évente 7%-ot hoz egy adott befektetés a költségek előtt, egy 0,2%-os költségű ETF esetében neked évi 6,8% marad (mínusz az egyéb költségek, mint számlavezetés, de az máshol is van, most ne komplikáljuk), egy 2%-os költségű befektetési alapnál 5% évente, egy 4%-os költségű unit linked biztosításnál csak 3%.

Hogy alakul a te hozamod 20 év távlatában ilyen költségek mellett, ha a kezdeti tőkéd 10 millió forint?

ETF-ben: 37,28 millió forint. (Inflációval nem korrigált összeg!) Kiszámolni így kell: 10 millió forint szorozva 1,068 a huszadik hatványon, vagyis kamatos kamat számítás.

Befektetési alapban: 26,53 millió forint, vagyis többet buktál az ETF-hez képest, mint a kezdeti tőkéd volt.

Unit linked biztosításban 18,06 millió forint. Vagyis fele annyi pénzed sem lesz, mint egy ETF-ben ugyanolyan hozam és kockázat mellett.

Ugye hogy mennyire nem mindegy, mennyit fizetsz a csomagolásért? (Mert hiszen a beltartalom ugyanaz: egy adott piac részvényei vagy kötvényei.)

El szoktam mondani céges oktatásokon, hogy ha havi egymilliót keresel is és csak 10 millió forint megtakarításod van, érdemes kivenni inkább közel egy év fizetetlen szabadságot és azt megtanulni, hogyan tudod megspórolni azt az évi 2% költséget, mintsem nem törődni azzal, hol van a pénzed. (Lásd fenti példa.) Persze nem kell kivenni egy év szabadságot, hogy ennyit megtanulj, csak arra akarom felhívni a figyelmüket, mennyire fontos még ilyen kis összegnél is, hogy mit csinálsz a pénzeddel.

Az alapok költségeit nagyon-nagyon jól el szokták dugni, tanácsadások alkalmával nekem is néha sokat kell keresni, hogy meg tudjam mutatni az ügyfélnek. Amire szükséged van, azt úgy hívják, hogy Kiemelt Befektetői Tájékoztató, vagy rövidítve KIID. Ezt keresd meg, ott találod a költségeket. A legfontosabb nem az eladás vagy vétel költsége, hanem az éves költség és a sikerdíj, ha van. Mert a vétel 3%-os költsége csak egyszer fáj, de az alapkezelői díj 2%-a minden egyes évben újra és újra.

Persze nem tűnik soknak a 2% költség, ha a tőkére vetíted. De mindjárt más, ha a hozamhoz nézed. Ha hat tojásból elveszek kettőt, az semmiség, ha a tyúk tömegét veszem alapul. Ha a tojások számát, akkor az már komoly veszteség. Ha minden évben elveszem a tojások harmadát, az még kamatos kamat nélkül is drága dolog. Azzal együtt pedig nagyon fájdalmas költség.

A portfolió jelentésekből pedig jobbára ki lehet hámozni, hogy hová fektették a pénzed és milyen sűrűn változtatták az összetételt.

Na, egy ilyet olvasott Lajos is, amin nagyon kiborult.

A konkrét alap nevét kivettem, mert maximum húsz perc múlva csörögne a mobilom vagy kapnám az e-mailt a cégtől és az nekem nagyon nem hiányzik.

De a konkrét alap nélkül is tanulságos, érdemes neked is megnézni a saját befektetési alapjaidat, mire mennyit fizetsz.

Következzen hát Lajos levele:

Sajnos Magyarországon az alapkezelők kihasználják a kisbefektetők tájékozatlanságát, és az egyébként nagyon alacsony költségű ETF-eket aktív alapként adják el bőséges felárral.

Köztudott, hogy a passzív indexkövető ETF-ek a legalacsonyabb költségekkel működnek. Ennek ellenére pl. a [egy alap neve volt itt] alap több mint 20, azaz hússzoros áron adja el ezeket a termékeket a kisbefektetőinek, pedig ő maga is egy passzív alap.

Az [alap neve törölve] alap 2021. 1. félévi jelentésében szerepel, hogy 4 passzív ETF-et és állampapírokat tartalmaz a portfoliója, amely a legutóbbi havi jelentése alapján sem változott.

Az említett 4 ETF költségei:

SPDR MSCI ACWI UCITS ETF 0,4% Forrás: https://www.ssga.com/uk/en_gb/intermediary/etfs/funds/spdr-msci-acwi-ucits-etf-spyy-gy

ACWI US Ishares MSCI ACWI ETF  0,33%
Forrás: https://www.ishares.com/us/products/239600/ishares-msci-acwi-etf

Ishares MSCI ACWI UCITS ETF  0,2%
Forrás: https://www.ishares.com/uk/individual/en/products/251850/ishares-msci-acwi-ucits-etf

Vanguard FTSE All World ETF 0,22%
Forrás: https://www.de.vanguard/professionell/produktart/etf/aktien/9679/ftse-all-world-ucits-etf-usd-accumulating

Ezen alapok a portfólió több, mint 60%-át alkotják, a többi rész állampapír. Ennek megfelelően a passzív indexkövető ETF-ek súlyozott költsége 0,11%. a KIID szerint viszont a [törölt név] alap költsége 2,21%, ami 2006,87%-al több (több, mint hússzor)!

Kérem a Tisztelt és sokak által követett Csernok Urat, hogy a kisbefektetők védelme érdekében vizsgálja meg, ezt a méltánytalan árazást, főleg a várható tartósan alacsony hozamok és a nyugdíjcélú megtakarítások egyre növekvő szerepe miatt. Nem értem, hogy a felügyelet miért engedi, hogy ilyen pofátlan módon lenyúlják a jóhiszemű befektetőket.

Eddig a levél. Bár jól esik, hogy Lajos ennyit kinéz belőlem, de hát ki vagyok én, hogy bármit megvizsgáljak? Annyit tehetek, amit szoktam is, hogy felhívom az emberek figyelmét arra, hogy feleslegesen ne fizessenek egy szépen csomagolt, de drágán árult termékért.

A felügyelet meg miért ne engedné, ha egyébként törvényileg minden rendben van az alappal? Ennyi erővel meg kellene vizsgálni, miért kérnek olyan sokat mostanában az ácsok, a szobafestők vagy miért engedik, hogy az Apple vagy Samsung telefonok olyan sokba kerüljenek? Ki dönti el, mikortól rablás, amit mostanában egy szobafestő elkér, vagy hol a határ, ami nem pofátlan lehúzás egy mobilért, ami maximum néhány évet fog működni?

Ha valaki kifizeti ezt a pénzt az alapkezelőknek, akkor ez a piaci ára a szolgáltatásnak. (Külföldön már nagyon ritka az egy százalék feletti alapkezelői díj, de itthon sajnos még közelebb van a kettőhöz, mint az egyhez az átlag és gyakori a két százalék feletti díj is, sőt még ez is megfejelve 20% sikerdíjjal. Ez van. Ha majd az emberek tudatosabbak lesznek, akkor csökkennek majd ezek a költségek is.)

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

40 millió forintos életbiztosítás havi 5.990 Ft-ért, életkortól függetlenül

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram