Van még olaj a tűzre

Nem múlhat el nap, hogy ne fokozzák még a lakhatás támogatását vagy az ingatlanok áremelkedését, ahogy tetszik. Ha eddig azt gondoltad, hogy talán most majd csökkeni fognak az ingatlanárak vagy végre találsz egy szakit a lakásod felújításához, mert kifut az 5%-os áfa, akkor rossz hírem van. 🙂

A “januártól újra 5%-os ÁFA plusz még azt is le lehet vonni CSOK-nál” után ma azt jelentették be, hogy jövőre már az egy gyerekes családok is 50%, de maximum 3 millió forint támogatást kapnak a lakásuk felújítása után. Gondolom, hasonlóan az eddigi támogatásokból, a szegények továbbra is ki lesznek zárva gondosan hozott feltételekkel, mert nehogy már. Itt is fog kelleni az X éves munkaviszony, ami maximum 30 napra volt szüneteltetve és legalább 180 napja megszakítás nélküli.

Ezt nem a Novák Katalin mondta, csak borítékolom előre, hogy így lesz. (Mondjuk azt már tudni lehet, hogy utólagos elszámolású lesz a támogatás, vagyis vagy saját zsebből kifizetem vagy hitelt veszek fel rá a banktól. Már ez is egy szűrő lesz önmagában.)

Az elgondolás jó (politikailag legalábbis hasznot hoz és ez a lényeg, semmi más), de megmondom, hogy fog ezzel csalni az egész országnak az a fele, amelyik nem akar vagy tud valóban felújítani.

Mivel a mesteremberek továbbra is katások maradhatnak és úgysem adnak számlát senkinek, csak annyit, hogy meglegyen a havi egymillió, az alábbi fog történni:

Megállapodik a gyerekes család a mesterekkel, hogy vesz tőlük számlát anyagról is (mert a legtöbb ember arról sem kér számlát, viszont muszáj kiadni valakinek, így rengeteg számla lesz, amivel játszani lehet és a vidéki tüzép nem fog megijedni az online számlázástól, eddig sem ijedt meg) és munkadíjról is mondjuk 20%-ért.

A mesternek ingyen van, boldogan fog adni, hiszen valakinek muszáj adni számlát. Ellenőrzésre úgysem lesz kapacitás, de azért tessék-lássék, valamit csinálnak a házon vagy lakáson. Egy tízszeresen túlárazott festést, aztán majd ha van energiája a kormányhivatalnak, perelje végig, hogy ez ennyit nem ér. Állítólag vezeték is volt cserélve a falban, köztisztviselő legyen a talpán, aki megmondja a falon keresztül, hogy az vadonatúj vagy  ötéves vezeték.

Két éve újítottuk fel a fürdőszobát, veszünk számlát csempéről, csemperakásról, meg a fugát kicseréljük, hogy szép fehér legyen. Szerintem apróhirdetésekben lehet majd számlakiállítót találni. (Na jó, zárt Facebook csoportokban fogják ajánlani egymásnak az emberek. Lesz, aki csak ezért fogja kiváltani az ipart, ha eddig nem volt ilyen vállalkozó.)

Ha lesz banki értékbecslés előtte-utána, akkor a legpofátlanabb lehúzásokat nem lehet megtenni, de a többszörös túlárazásokat akkor sem lehet majd kivédeni, az okos emberek gazdagabbak lesznek néhány százezerrel, vagy úgy lesz számlázva, hogy az önerőt akár teljes egészében fedezi a túlszámlázás.

De ez sem segít Domonkos ötletén: akkor fürdő meg minden nélkül veszi az új építésű házat, majd két hónap múlva igényli a felújítást, okosan számlázva talált néhány milliót, amit nem neki kell kifizetni. S vajon arra lesz-e kitétel, hogy meddig ne adhassam el az eladás előtt az állam pénzén felújított lakásomat?

Van 1,77 millió gyerekes család Magyarországon. Ebből a szegényeket a kormány kiszorítja, mert nagyon nem szereti őket és van, aki bérleményben él, ezért mondjuk csak 800-900 ezer család tud élni a lehetőséggel.

Hárommillió forint szorozva 900 ezerrel csekély 2.700.000.000.000 Ft, azaz 2,7 ezer milliárd forint, vagy 2,7 billió, ahogy tetszik. Ennyibe fog kerülni, ha mindenki élni fog vele a maximális összeggel. S miért ne tenné? Ismerve a magyar ingatlanok állapotát és a jelenlegi építőipari árakat, alig van olyan ingatlan, amire ne lehetne ennyi pénzt elkölteni. Akinek nincs meg az önereje sem, majd kap banki hitelt rá, húsz évre. (Vagy kreatív számlázással megússza azt, lásd fentebb.)

Az a 2,7 billió forint elméleti maximum (már ha az ország alsó fele továbbra sem igényelheti ezt a támogatást, ők örüljenek, hogy egyáltalán élhetnek), de azért érezzük, mennyibe is kerülhet ez akár. S ha nem esne le: ezt a pénzt a te zsebedből fogják adó formájában kivenni, mert az állam csak azt tudja szórni, amit előtte mástól elvett. Ez jusson eszedbe mindig, amikor állami támogatásokról olvasol. Az államnak nincs saját pénze, ő csak el tudja venni mástól, hogy szétossza.

(Ha ezt az egyszerű igazságot, hogy az állam csak azt tudja szétosztani, amit elvett a másik kezével, megértené a társadalom, abban a pillanatban lenne vége a Kádár korszaknak. De sajnos ez nem most lesz, az átlagember valahogy úgy képzeli, hogy a pénz a pénzfán nő, amit az állam csak úgy leszüretel és eldönti, hogy vagy berakja a raktárba a pénzfa azévi termését a többi pénzhez vagy jófej lesz és szétosztja az alattvalók között. Egyes emberek pedig úgy gondolkodnak, hogy ezt már elvette az állam, de legalább visszakapom. Te kis csacsi. Amit eddig elvett, azt másra vette el, most majd ennyivel többet fog elvenni, hogy legyen miből visszaosztani.)

Az állam ha egymillió családot támogat hárommillió forinttal, akkor 4,2 millió háztartással számolva minden háztartástól adóban el kell vennie 714 ezer forintot. Attól a háztartástól is, amelyik a végén kapja a támogatást. S el is fog venni, mert máshonnan nem lesz pénze.

Ha hárommilliót kapok, de 714 ezret el is vesz az állam, a nagy kereslet miatt mind az építőanyag, mind a vállalási ár 25%-ot nő, akkor az addig hatmilliós munkáért fizetnem kell 7,5 milliót. Vagyis 3 milliót nyerek, de 2,214 milliót bukok.

Ja és az összes szaki, ha számlát ad, mind át fog esni az áfakörbe, ami további 27% fizetnivaló neked. 3 millió munkadíjra (ami most áfamentes, ezért most nem kell áfát fizetned), ha minden szaki áfakörös lesz, még kifizetsz további 810 ezer forinttal többet, így összesen a 3 milliós támogatásért cserébe kifizetsz kicsit több, mint hárommillió forintot. Így is tetszik még a lehetőség? 🙂

(A beszántott LTP-ért nem nagy kár, de az ugyanerről szólt, csak sokkal olcsóbban és nehezebb volt vele csalni. Ott 30%-ot adott az állam és az nem is került csak évi néhány tízmilliárdba. Nem lehetne inkább azt visszahozni? 🙂 )

A világrekord áfa nem fog csökkenni, örüljünk, ha ezek után nem emelik tovább (Abból csak 4,5 ezer milliárd jön be évente), építőanyag árak az egekben lesznek és ha eddig nem találtál egy épkézláb szakembert kisebb-nagyobb felújításokra, akkor a következő öt évben mondjál is le róla. Ha eddig sokalltad, hogy 8-10 ezer forint a járólap-lerakás négyzetmétere, jövőre vissza fogod sírni ezeket az árakat. S ha eddig fél évet vártál egy normális szakira, most majd másfél évet fogsz. Ha eddig ki se jöttek százezresnél kisebb munka miatt, akkor majd jövőre háromszázezer lesz az alsó határ.

Eddig minden hétre jutott egy ilyen bejelentés, remélem, lesz még pár ilyen, mert nagyon nagy szükségünk van arra, hogy még drágább legyen a lakhatás és a fiatalok jó messzire költözzenek, mert itthon nem tudnak lakást venni. Minden hatodik-nyolcadik magyar gyerek külföldön született, ami akkor is rengeteg, ha egy részük azért valamikor majd hazakerül.

Mert a fiatal azt látja, hogy egy 45 éves panel 30 millió, egy újépítésű budapesti lakás, ahol két gyerek elfér, 60 millió és két gyerekre nem adnak, csak 2,6 millió forintot, hármat pedig nem mer bevállalni. S irány Németország. Itt pedig egy régi cikk 2016-ból, mennyivel csökkentek a lakásárak az 5%-os áfa és a CSOK bejelentése után?

A CSOK eredménye a piacon

Share

366 hozzászólás

 • sittysutty
  beetle
  Az, hogy kívülállóak vagytok-e vagy nem, sok mindentől függ, A körülményektől, a nyelvtudástól, az akarattól, a személyes tulajdonságoktól. És egy nagy kaland is. Mi 2010-ben távoztunk, néha fontolgatom a hazatérést, de elég sokat járok haza és általában nagyon, de igazán nagyon örülök, amikor újra elmehetek. Szomorú, hogy ilyen lett a hazám. Én magam egyszer már hazaköltöztem 2005-ben, több okból is. Aztán újra el, vissza oda, ahol már állampolgár vagyok. Megpróbáltam, de elviselhetetlen kezdett lenni a mérhetetlen durvaság otthon. A gyerekeim ne így nőjenek fel. És én se akarok ilyen közegben élni. Nem bántuk meg. A nehéuségeket sem. De úgy ne távozz, hogy úgy se sikerül…
 • Körtefa

  “Kiszamolo, Neked szinte soha semmi sem jó, amit ehhez a kormányhoz köthető.”

  De tényleg, melyik kormányról kéne írnia? A Gömbös Gyula-féle kormányról?

 • Kiszamolo
  Körtefa, ezt mindig megkapom. Ez a kormány van 2010 óta. A blog 2011 óta. Az elején még írtam, mit szúrtak el a szocik, de az már akkor is történelem volt. De hogy én mindig ezt a kormányt kritizálom. Mintha lenne másik.
 • Kovácsné
  Korábbi hsz-edre: társadalmi mobilitásról beszéltem mint az oktatás céljáról, nem földrajziról. Legutóbbira: ne haragudj, de azt kell mondanom, hogy egyszerűen tényleg minden alapot és tájékozottságot nélkülöz, amit az oktatásról vagy a generációs szegénységről összehordasz. Ha valamiért úgy döntesz, hogy hétvégén van rá 4 órád, akkor Kemény István szociológus szegénységkutatásait javaslom, ha csak 20 perced, akkor a Nyomor széle blogot a hvg-n, amit egy mentorálással foglalkozó civil szervezet munkatársa ír. (Remélem belefér a reklám.)
  köszi, nagyon kedves vagy, amúgy zugolvastam 🙂
 • Kiszamolo
  Kovácsné, L. Ritok Nóra régi cimborája a blognak. 🙂

  https://kiszamolo.hu/?s=igazgy%C3%B6ngy

 • Kovácsné
  Én külföldi fővárosban élek (perpill), és a családomból mások is élnek külföldön (másik országban vidéken), egy szempontot ajánlanék megfontolásra: hogy mennyire tartod fontosnak a családi és baráti kapcsolataid. Én beszélem a nyelvet, még alapszakos egyetemistaként jöttem ki először, és elég sokat laktam helyi lakótársakkal, így nekem vannak viszonylag erős szociális kapcsolataim, de aki párban jön ki dolgozni, az gyakran csak felszínes ismeretségeket tud kialakítani. Van olyan, akire ez Magyarországon is igaz, s ha dolgozó felnőttként költözöl városok között vagy vidékről Bpre, akkor szintén előállhat a probléma. Tehát ezt nyilván nektek kell mérlegelni. Én arra jutottam saját magam legnagyobb meglepetésére, hogy a karrier nem nyom eleget a latban, én haza fogok menni a családom és a baráti köröm miatt, pedig az bizony szívás lesz 🙁 🙂
 • sittysutty
  Kovácsné
  Elképesztően jü érzés összefogott, átfogó hozzászólást olvasni. Köszönöm.
 • Ricky Gervais

  Ne gondolkodj…
  en 32 evesen 170 Fonntal a zsebemben, es egy ket hetre berelt szobaval megugrottam. Kozgazdasz vagyok, de mindig sajat vallakozasaim voltak amik szepen be is doltek 2008-ban.
  Eloszor mosogattam, majd ugyanott a jo angolom miatt manager lettem 5 honappal kesobb.
  Utana valtottam alig 4 honapra ra, hogy sajat bizniszt inditsak a felesegemmel.
  Osszesen 2 honapig laktunk szobaban az elejen, utana pici studio majd egy szoba, majd vegul 160nm jo kornyeken.
  6 ev utan ott tartunk, hogy szuletett egy gyerekunk, vettem pesten a varosliget mellet egy nem panelt ami ki van adva, 5 telket az agglomeracioban, van 3 autonk es kb. szazezer Fontot forgatok kulonbozo befektetesekben. Mindezt tisztessegesen ertuk el.
  Te sokkal jobb pozibol indulsz, mar csak azert is dobbantanek, hogy kesobb mikor mar kotottsegek miatt nem tudok, akkor se cincaljon a “mi lett volna ha” erzes.
 • random okos
  Sose értettem ezt a baràti kör dumàt.
  Felnőtt embernek érdekei vannak, nem baràtai.
 • Gary
  @szabolcs:
  “Nincs egyetemes erkölcs” – ok, de vannak jó meg rossz válaszok nagy horderejűekre kérdésekre.

  Írtam már, hogy:
  – A természeti szabályozás közel 50-50et hoz, az egyéni kívánságok ettől távoliak (még ha nem is mindenhol egyformán)
  – Az 50-50-től való eltávolodás boldogtalanabb és diszfunkcionálisabb társadalomhoz vezet.
  – A szellemet kiengedni a palackból veszélyes (lásd no-vax).

  Ellenérvként kaptam:
  – A probléma elbagatellizálását (“álszent aggódás”,“majd visszaáll az egyensúly magától“- persze, mivel addig ma még nem létező generációk élete lesz garantáltan menthetetlenül elcseszett(ebb), Neked nem fáj.)
  – Mennyire szeretné valaki, hogy a kívánsága teljesüljön.

  Ezek alapján eléggé egyértelműnek tűnik a helyzet. (Akkor is, ha nem tetszik.) Továbbra is nyitott vagyok a cáfolatra. Nekem nem szót emelni nem lenne gusztusom, még ha életfogytig el is tiltanak a kommenteléstől.

 • Sanya
  @random-okos: Én sem értem ezt a baráti kör féle okosságot. Felnőtt embereknek vagyunk. Családdal. Évente egyszer összejövünk grillezni meg sörözni ismerősökkel nyáron. Meg egyszer télen elmegyünk valahova forralt bort inni. Többre nincs is igény. Nagyon fárasztó lenne, ha valamelyik ismerős állandóan nyomulna, hogy barátkozni meg közös programozni akarna velem hétvégenként. Van családom, neki is van. Foglalkozzon velük. A másik pedig, amin mindig mosolygok, hogy hazaköltözünk amikor jön a gyerek. Hogy közelebb legyen a nagyszülőkhöz. Örülök, hogy a nagyszülők több ezer km-re vannak. Én akarom nevelni a gyerekemet azért vállaltam. Nem hiányzik, hogy mindkét oldalról jöjjenek a nagyszülők és lökjék mit és hogyan kéne csinálni. Én pont akkor indulnék igazán útnak, ha jön a gyerek. A nagyik éljék a nyugdíjas életüket mi meg éljük a sajátunkat. Ne tébláboljanak a családnál minden nap.
 • Kiszamolo
  Sanya, 30 éve, ha az emberek unatkoztak, semmi más lehetőség nem volt szinte, mint átjárni egymáshoz vendégségbe.

  Én is jártam hetente kéthetente gyerekként a szüleimmel, ha tetszett, ha nem.

  Ma már ezer más módja van az unalom ellen tenni, ezért nem kell átjárni máshoz vagy kiülni a lócára a ház elé. Messze nem olyan fontos a baráti kör, ha az embernek családja van.

 • Külföldön élő napfénykedvelő
  Nem értem a magyar emberekben miért van még mindig ez a romantika a nyugati élettel kapcsolatban. Én jelenleg külföldön élek de nem azért jöttem el Mo-ról 2éve mert ott nem tudtam átlag dolgozóként érvényesülni hanem kizárólag a klíma miatt mert utálom a hideg telet.
  Szóval mindenki azt gondolja hogy itt pár hónap munka után saját ingatlant veszel és nincs korrupció, jó a közbiztonság stb. Egy valamirevaló kisebb lakás min 200-300+ezer euró, átlag fizu 1100-1400,ingatlan vasárlás adója 8%!!+évente ingatlan adó, autó biztosítás 300+euró, szakemberek nagyon drágák, 1 hálós lakások havi 5-600+euró, autódra éves adót kell fizetni. Egyedül az élelmiszer hasonló mint otthon. Gyereknél 4hónap “gyes” után mehetsz vissza dolgozni. Nincs CSOK, babaváró, autótámogatás, felújítási támogatás és egyéb kedvezmények mint otthon. Van politikai korrupció és a közbiztonság sem mindenhol jó.
 • Zabalint
  @sanya
  Nem vagyok egy barátkozós típus, de nem találom optimálisnak, ha csak a család van mindig minden felett, és a barátságok meg sokadlagosak az érdekekkel szemben.

  Más kérdés, hogy nem tudom hol élnek azok, akik a barátokra hivatkozva nem mennének külföldre, én a környezetemben azt látom, hogy a legtöbb társaság már rég szétszóródott Európában, illetve akik maradtak Magyarországon belül, kevés az, aki a gyerek- és fiatalkori barátaival egy városban lakik.

 • Kovácsné
  okos, igen, a környezetemben is hangoztatják ezt, és ez a vélemény meg is magyarázza pl. azt, ami az előbb az imént a topikban ment a multis szinglik vs. gyerekvállalás támogatása kapcsán. Én családalapítás előtt álló házas nő vagyok, de van multis szingli barátom, így óvakodnék attól a családtámogatási poltikától, ami őt pl. nehéz helyzetbe hozza, mert nem csak kisgyerekesekkel akarok Mo-n élni. Offtopik a téma, úgyhogy csak 2 gyors megjegyzésem van a baráti kapcsolatokról: 1, az élethelyzetek változhatnak, még én is lehetek elvált (anyuka), vagy özvegy. 2. Azt látom magam körül, hogy a család felé forduló életfókusz szükségszerű a gyerek kiskamasz koráig, de úgy 16 éves kor után már nincs mit nevelni többé. Utána új életszakasz jön, többen járnak a családomban gyerek után, unoka előtt, és elég beszédes, hogy a mentális egészségük milyen viszonyban van a szoc. kapcsolataikkal.
 • Családfő
  Bizony elkelne némi higgadtság és több objektivitás (legalább arra törekvés) sokaknál, mert teljesen tönkrevágják a kommenteket. Egyre inkább kidobott idő itt hozzászólásokat olvasni. Max 900 szavas kommentek alapján komplett idiótának, balféknek, komcsinak stb. kikiáltani a másikat – akár csak burkoltan – azért látványos véleményt mond az írójáról.

  SeconWave, csabacs, Kovácsné és még kevesen: +1 🙂

  Beetle,
  Szerintem alaposan rágjátok át a terveiteket a pároddal, írjátok(!) le a pro és kontra érveket, súlyozzátok. Mind az itthon maradás, mind a kiköltözés forgatókönyvre próbáljátok elképzelni magatokat pár év múlva. És így tovább. Nem hiszem, hogy a döntéseteket az itt megírt néhány véleményre érdemes alapozni – főleg, hogy láthatóan mind a saját lovát dícséri -, hisz mindannyiunknak mások a preferenciái, a személyisége, a családja, a baráti köre és azok minősége stb.

 • Családfő
  Beetle,

  Kiegészítésképpen: én dolgoztam külföldön, nem is egy országban. Teljesen önerőből, nem beülve készen kapott pozikba. Remekül éreztem magam mindenhol, mert alapvetően a pozitív hozzáállásban hiszek, a pohár félig tele van, nem pedig félig üres. Nagyszerű kalandokban volt részem, sok jó embert ismertem meg. Hosszú ideje viszont itthon dolgozom, és itt is remekük érzem, érezzük magunkat. Nem hagyjuk, hogy az állandó nyavalygók elrontsák a mindennapjainkat. Hozzáteszem, állandó nyavalygók külföldön is ugyanúgy vannak, minden országban találkoztam velük. Ithton is meg lehet próbálni a saját környezetedet jobbá tenni. Rengeteg intelligens és szakmailag felkészült ember teszi ezt.

  Amire kilyukadnék: van bőséges tapasztalatom mindenféle országban élésről, mégsem venném a bátorságot, hogy győzködjelek bármiről is. A jó döntést neked, nektek kell tudnotok, éreznetek a lelketek mélyén.

 • Igazmondó
  Aki kiszámíthatóságot hiányolja (mert ő nem látja a lèpèsek èrtelmèt), ebben a totálisan kiszámíthatatlan helyzetben, attól tisztelettel megkèrdem hogy orvos látta-e már…
 • Kovácsné
  , most csak logikai és nem életvezetési szempontból vetném fel, hogy amúgy nem gondolod, hogy van abban némi ellentmondás, hogy kisgyerekesként családozz, ne barátkozz, de a nagyszülők meg maradjanak maguknak nyugdíjaskodni, ahelyett, hogy folytanák tovább új funkcióban a családozást? Lehet, hogy hozzátok hasonlóan a ti gyerekeitek is megköszönik a részvételt 18 évesen, és lelécelnek, akkor azért valamivel majd el kell ütni az időt a gyerek évi két látogatása között, amíg feladják az utolsó kenetet 🙂
 • skrilly
  “nem tudnak, éppen ezért van különválasztva a kormány és a jegybank és ezért fontos a jegybank függetlensége”

  Hogy mondhatsz ilyet, amikor az USA éppen most nyomtatott ki 2 billió dollárt, aminek egy részét szétosztotta az emberek között? A FED is elismerte, hogy lényegében pénzt nyomtatnak.

 • Szabolcs
  “Gary
  2020-10-17 at 07:56
  @szabolcs:
  “Nincs egyetemes erkölcs” – ok, de vannak jó meg rossz válaszok nagy horderejűekre kérdésekre.”

  Tényleg? Maximum olyan, amit Te annak gondolsz. Tedd hozzá, hogy szerintem. Szerintem 🙂

 • Kiszamolo
  skrilly, államadósságot nyomtattak, amit a FED felvásárolt és elvileg a kormánynak ki kell majd fizetnie a FED-nél lévő állampapírokat. Hatalmas különbség.

  Más kérdés, hogy már az is kvázi pénznyomtatás, hogy az állampapírok kamatát a FED lenyomja nulla százalékra és ezen dollár százmilliárdokat spórol a kormány évente.

  Tehát igen, ez a függetlenség elég kérdőjeles mostanában, szerintem az összes jegybank célt tévesztett, lassan másfél évtizede többet aggódnak a gazdaságért, mint a pénzügyért, ami a dolguk volna.

  De nehogy azt gondold, amit az USA megengedhet magának jelenleg, a forint nem bukna bele azonnal, ha ilyesmivel próbálkoznánk.

 • Husz János Puszita
  Közgazdasági alapvetés, hogy tulhevult piacot nem stimulálunk. Ennél még az is hasznosabb lenne, ha küldenének mindenkinek x összeget, amit arra költ amire akar, nem boritana fel még jobban az egyensúlyt. Már ha a gyengélkedő GDP megsegítése a cél. Olyanról már álmodni sem merek, hogy gazdaságilag, társadalmilag hasznos beruházásokkal stimulaljanak, például korszerűsítés vagy infrastruktúra fejlesztés, ahogy Ausztria tette. Rögtön az elején tavasszal hozzavagtak egy nagyobb összeget az önkormányzatokhoz.
 • Sanya
  Nincs ellentmondás. Nem azt mondtam, hogy ne barátkozz és csak a családdal törődj! Meg kell találni az egészséges egyensúlyt. Évente 2-3 alkalomnál többször a barátokkal összejönni nekem már megterhelő lenne. Ugyanez igaz a nagyszülőkre. Évi 2-3 alkalom, ne legyenek napi szereplők. Persze lehet, hogy én vagyok szociálisan érzéketlen. Aztán ha kirepülnek a gyerekek, akkor nem csak az ám az egyetlen valid opció, hogy a baráti körrel napi szinten megyek ide-oda. Én például 3-5 évig simán el tudnám magam foglalni, ha csak azzal foglalkozhatnék amivel szeretnék. Könyvet írnék, új programozási vagy idegen nyelvet tanulnék, kertszkednék magas szinten, többet edzenék, lefutnám a maratont és így tovább. Ehhez még emberekkel sem kellene feltétlenül kontaktálni.Szerintem az már nem egészséges szint, ha a barái kör miatt költözünk. Sem külföldre, sem haza. Ez már túl nagy bevonódás más életébe.
 • Bjozef

  Lehet, hogy fogalmam sincs a nagy szociológiai, társadalom kutatók top okfejtéseiről, én csak a gyakorlatban látom nap mint nap a szakképzésen keresztül a reménytelen sorsokat. A 4 órás kutatgatós eszmetfuttatást meghagyom neked, eredményeket kellene már felmutatni, de nagyon gyorsan ha rám hallgatsz…. Természetesen nem olyat mint a mellékelt cikkben is volt, hogy a Kiskutya négy valaga alapítvány is “támogatja” az ilyen nyomorult családokat, aminek “eredménye”, hogy megszülethetett a negyedik utód is, bele a nagy semmibe. Ez nem eredmény, hanem közelgő társadalmi katasztrófa…..

 • Edi
  @én_is_akarok_kommentelni

  Neked az igen komoly részvényvagyon mellé tényleg kell még pár millió, hogy lakást újíts fel? Állítólag 10,28 USD árfolyamon vettél AMD-t. Minek neked 3 millió?
  Na jó, ez csak provokatív kérdés volt, már nem először derül ki rólad ezen a blogon, hogy összevissza hazudozol, és még azt sem tudod következetesen csinálni.
  Nem is olyan régen valakik kilistázták az egymásnak ellentmondó kommentjeidet, érdekes volt….

 • skrilly
  “államadósságot nyomtattak, amit a FED felvásárolt”

  És a FED-nek honnan lett ennyi pénze a kötvényvásárlásra? Cak nem “nyomtattak”?

 • Kiszamolo
  Skrilly, mit nem értesz? A FED dolga a pénznyomtatás. Azért hívják jegybanknak. De nem ajándékba adta, hanem kölcsön csak. Ha nem érted, mi a különbség a kölcsön és az ajándék között, akkor hagyjuk. 🙂
 • dmry
  bé’sszus Miklós!

  ez megint egy csontig hatoló írás lett:)

  persze, a cukifalatok ismét “elfelejtették” megemlíteni, hogy maguknak lopják el a kenyeret, de a morzsákhoz is limitáltan engednek hozzáférni…értsd, az egész lové únijós lenyúlásának része, business=corruption as usual.

  2020-ban nálunk az még 1984-ben bízunk, pedig már egyre inkább Madách 1862-es, az Ember tragédiájának dimenziójában bolyongunk…és még bőven van tér+sajna igény visszábbra!

 • dmry
  ja, az sem megkerülendő, hogy manapság nem 1 olyan panelt árulnak a 3 évvel ezelőtti árának háromszorosáért, amit már a tervezett élettartama miatt bontani kellene…
  oké, hogy az úniós források többet érnek, ha a forint pengő szintre esik, de nemenjünkmárlekuxxába:((
 • V
  udv igy ismeretlenul is. 8 eve elunk kulfoldon, mar a masodik orszagban. Nem fogom leirni hogy mennyi penzt gyujtottunk meg azt sem hogy mennyi reszvenyt meg Bp-i ingatlant vettunk mert ez mind nem fontos. En tapasztalatbol ugy latom kulfoldon az boldogul leginkabb akinek kevesbe fontosak a szocialis kapcsolatok es nyitott a vilagra. Mig Bp-en laktunk ugyanugy evente 1x talalkoztam regi baratokkal pedig 60km-re laktak, egyszeruen nem volt idonk egymasra. Most csak kuldok egy repulojegyet es ugyanugy evi 1x osszefutunk itt. (vagy mi megyunk arra). Aki extrovertalt tipus lattam mar sokakat boldogtalanul jajongni meg magyar neptancra jarni meg ilyenek, szamukra lelki vivodas. Introvertalt kocka mernok tipusok nagyon jol elvannak itt. A penz reszerol szandekosan nem is irok, azzal nem lesz itt gondotok. Az elobbit meg nektek kell tudni, ti dontesetek. Mi nem bantuk meg
 • V
  nekunk tervbe volt a visszakoltozes Mo-ra de utobbi idoben az ottani barati korbol aramlo eros idegen ellenes politika miatt erosen fontolgatjuk hogy nem 2 ev mulva telepedunk le ott nyugdijra hanem ujabb tiz evet nyugaton toltunk, mar csak a sajat gyerekeink erdekeben is. Kezdem egyre idegenebbnek erezni magam abban az orszagban es az idegen ellenes politika miatt lehet jobb ha elkerulom. Ismerosi es csaladi korbol olyan szintu idegen ellenes lincshangulat aramlik konkretan embereletet fenyegetve ami a mult szazad harmincas eveinek Nemetorszagahoz hasonlithato. Tudom a szemelyes ismerosi kor az statisztikailag nem mervado de elszortan vannak az orszagban es minket nagyon aggaszt. Lehet inkabb megnezunk masik 2-3 nyugat europai orszagot inkabb a kovetkezo tiz evben mielott kitalaljuk vegulis hol megyunk nyugdijba. Azert sok sikert kivanok az ott eloknek, megertem azt is ha vki marad
 • jami
  A baráti/családi kapcsolatok hanyagolhatóak mikor minden rendben. De elég egy kisebb gubanc (pl. 10 nap karantén), amikor ugyan minden megoldható nagyobb városban otthonról, csak épp lelkileg könnyen meg lehet zuhanni.
  Szintén teljesen élhető az élet fiatalon, egészségesen, fizetéssel közel magányosan.
  De elég kimanni a boltba/tömközre stb., amikor 10 perc alatt felmérhető, hová vezet.
  A társas kapcsolatok hiánya látszik. A padlássöprések, aztán a hiánygazdaság miatti felvágás, egymás zsebében tudkálás; az egymás feljelentgetese és az ideológiai szélkasság miatti bizalamtlanság (=1930-as évektől kb. mostanáig) durván rombolta a társadalmi kohéziót. Az irigység meg ingyen van.
  Elkeserítő ezt látni, de mindig lehet változtatni.
 • Csizkek
  ” Az oktatás kiváló, a gyerekek nagyságrendekkel talpraesettebbek”

  Gondolom nincs gyereked. Ilyen marhasagot nem irnal le. Mo-on csucsrajaratjak a funkcionalis analfabetizmust. Persze elismerem, senki nem varr szebb sebvaltogombot mint Mo

 • Csizkek
  megjon az elso gyerek es teljesen atrendezi a szocialis halotokat. Tok mimdegy hogy Mo vagy kulfold. Tok mindegy hogy extro vagy introvertalt vagy. Most menjel meg gyerek elott es meglatod hol akarsz majd elni. Nem most kell elhatarozni, menni kell probalkozni. Mai vilagban semmi sem allando.
 • Nimfas Corporation
  Konkrét jogszabály még nem jött ki ugye?
  Engem annyiban érintene, hogy lassan időszerű lenne egy tető felújítás és esetleg napelem.

  Ahol lakunk és hivatalosan be vagyunk jelentve az nem lakóházként van bejegyezve. (Présház vagy gazdasági épület) Amit többször szerettünk volna át minősíteni, de egy vicc a siófoki önkormányzat. Összközműves telek, gáz, víz, villany, csatorna, internet, minden van a házban. Itt lakunk 15 éve, de mindig kitalálnak valamit hogy akkor épp miért nem lehet a minősítést megcsinálni.

  Na vajon ránk vonatkozik majd a kedvezmény? 6 millió önerő nem gond.

 • Edi
  “Ismerosi es csaladi korbol olyan szintu idegen ellenes lincshangulat aramlik konkretan embereletet fenyegetve”

  Ezt ugye te magad sem gondolod komolyan? Ismerősi és családi körből áramlik feléd idegenellenes hangulat, és ezért nem mersz VISSZAjönni ide, ahonnan eredetileg elmentél? Ennél nagyobb baromságot még az életben nem hallottam. Te ott vagy idegen, ahol most vagy, nem pedig Magyarországon. Ez csak hülye rizsa.

 • robird
  Haha, de van, nem is egy.
  Persze az okostelefont minél később kell a kezébe adni, mert attól elhülyül. De ez nem a hazai oktatás hibája.
  Lehet jobbat találni egyes iskoláktól, de összességében nem rossz a rendszer. Nyugaton nem fogsz jobbat találni, esetleg vagyonokért elitképzést. Keleten? Az már más helyzet, szerintem ott lehet.
 • L

  Mielott hulye rizsanak titulalod masok mondandojat, talan probald meg ertelmezni azt.

  Segitek:
  A hozzaszolo nem konkretan oellene iranyulo eros idegenellenesseget erez. Hanem ugy altalaban eros idegenellenesseget erez Magyarorszagon. Es emiatt o idegennek erzi mar ezt a kozeget. Pl. 15 eve meg nem ez a majdhogynem neonaci szkinhed bofoges szamitott mainstreamnek. Ma mar igen. Az ertelmes emberek szamara ez egy horrorfilm, ami Magyarorszagon zajlik.

  Megjegyzem, Magyarorszag lakoi szerintem valoban megmutattak tenyleges onmagukat az elmult tiz evben. Gonosz bunkok gyulekezete. Amugy ez NEM BAJ, hogy vegre oszinten mindent kitolt az ossznepi gyulolkodes. Csak csalodas sokak szamara radobbenni arra, hogy egy lyukas garast sem er az itt lako emberek tobbsege.

 • Lemaradtam_mindenről?
  Árulja már el nekem egy hozzáértő. 40évesen két gyerekkel, harmadikat nem tervezve, albiban lakva van lehetőség bármi támogatásra saját ingatlan szerzése miatt? Vagy pont abba a pár %-ba tartozom, aki így járt…
 • Hazavágyó
  Végigpörgetve a hozzászólásokat, szerintem sokaknak lenne szüksége pszichológusra. Minden külföldre vágyót bátorítanék rá, hogy menjen! Nézze meg, tapasztalja meg. Akkor tudja meg csak igazán, hogy a “matek” mennyire jelentéktelen része az életminőségének. Persze, ahogy fentebb írta valaki, valakinek az is elég, ha a barátait/családját alig látja, a szociális élete meg egy multi-kulti irodai munkatársai üres sörözős témái teszik ki.

  A másik témához: nekem mindkét nagyszülői ágam népes (egyik ágon 10! testvér) parasztcsaládból származott, ahol cipő még októberben sem jutott mindenkinek, mégsem nyomorogtak a saját életükben. Szorgalmasak voltak, és tanultak, pedig sok ösztönző nem volt sem a Ceausescu-rendszerben, sem itthon, a Bácskában. Persze akkor még nem voltak sokdiplomás budai pszichológusok, akik megírták volna, hogy miért nem tudják leküzdeni a nyomorúságos családi hátterüket 🙂

 • Edi

  Ismerősi, családi körből áramló idegengyűlöletről beszélt. A családját az ember nem válogathatja meg, viszont madarat tolláról, embert barátjáról.

  Továbbra is azt mondom, hogy ordas nagy hülyeség emiatt nem hazajönni. Írjon ezer mást, hogy miért nem akar, de ez nagyon tré.

 • Körtefa

  “A hozzaszolo nem konkretan oellene iranyulo eros idegenellenesseget erez. Hanem ugy altalaban eros idegenellenesseget erez Magyarorszagon. Es emiatt o idegennek erzi mar ezt a kozeget. Pl. 15 eve meg nem ez a majdhogynem neonaci szkinhed bofoges szamitott mainstreamnek. Ma mar igen. Az ertelmes emberek szamara ez egy horrorfilm, ami Magyarorszagon zajlik.

  Megjegyzem, Magyarorszag lakoi szerintem valoban megmutattak tenyleges onmagukat az elmult tiz evben. Gonosz bunkok gyulekezete. Amugy ez NEM BAJ, hogy vegre oszinten mindent kitolt az ossznepi gyulolkodes. Csak csalodas sokak szamara radobbenni arra, hogy egy lyukas garast sem er az itt lako emberek tobbsege.”

  Tökéletes leírás. Sajnos.

 • Karcsika
  Edi
  2020-10-18 at 14:03

  Nem leszek népszerű.

  Márpedig én vele értek egyet. Már vagy 4 éve élek Magyarországon és a mai napig idegennek érzem itt magam. A „magyar néplélek” szörnyű dolog.

  Értem ezalatt a birkaságtól kezdve, az urambátyám rendszeren és az állandó gyűlölködésen és bizalmatlanságon át azt is, hogy kivétel nélkül mindenki lop (a „megoldjuk okosban” és a „számla nélkül olcsóbb” is lopás). A legrosszabb pedig, hogy ha itt élek, akkor nekem is le kell alacsonyodnom erre a szintre, (igen, lenézem ezt) nekem is játszanom kell ezt a játékot. Itt így működnek a dolgok.

  folyt…

 • Karcsika
  …folyt

  Ha hosszú időn át élsz úgy, hogy a dolgok rendesen működnek, hogy élhető szolgáltatásokat kapsz az adódért cserébe, hogy nem kell csalnod, hazudnod ahhoz, hogy normálisan élhess (nem kell mondjuk lefizetni az orvost, nem kell árgus szemekkel nézned mit csinál a mester, mert tudod, hogy ha nem figyeled akkor átver, végtelen hosszú satöbbi ), akkor nagyon nehéz ám ezeket a balkáni dolgokat benyelni.

  Ez még csak nem is pénzkérdés. Inkább kultúra, vagy fene tudja mi.

  Ott vagy idegen, ahol annak érzed magad.

 • Chemist
  Bár mindaz igaz, amit leírsz, úgy gondolom, erről nem a kormány tehet, hanem a piac. Azért 10e egy négyzetméter padló, mert sok a padló és kevés a melós, aki vállalja. A kormány pont arra biztatja a fiatalokat, hogy szerezzenek szakmát, Sumér-Gender diploma helyett.

  A lakásárak Bp-n azért olyan eszetlenek, mert sokkal több a vevő, mint az eladó, tehát addig emelkedik az ár, amíg ki nem árazódik a “sokkal több” ember. Még csak a befektetőkre se lehet fogni, mert akkor csak a vételárak emelkednének, a bérletek csökkennének. Fogalmam sincs, mint tehetne a kormány, hogy ez változzon. Talán ingatlanadóval kiűzni a nyugdíjasokat Bp-ről? Kilakoltatni a (szegény, családos) hátralékosokat és piacra dobni a házukat? Paneleket építeni? Maradék közparkot beépíteni?

  Komolyan, te mit tennél, hogy javuljon a helyzet?

 • Kiszamolo
  Chemist, ingatlanadó, ahogy a világ összes másik országában.

  Az első ingatlanra kevés, amiben laksz. Aztán emelkedő százalék. Egy része levonható a bérbeadás díjából. Vagy büntetni az üres ingatlanokat, mint oly sok másik országban, így nem lenne az ingatlanok 12%-a üresen Budapesten.

  Támogatni a bérlakást építő cégeket adózással vagy állami bérlakás-program.

 • QTT

  Nem értek egyet azzal, hogy a kormány támogatja a szakmák megszerzését.

  Ha így lenne, akkor miért nyírja ki éppen az OKJ-t?
  Egy műkörmös, burkoló, targoncás ezentúl iskolarendszerben 2 évig üljön benne? Nagyobb szaki nem lesz tőle, cserébe egy csomó embernek nem lesz elég ideje/pénze, hogy bevállalja az új OKJ rendszert.

 • Anita
  Akkor már késő, amikor a szakképzésbe kerülnek és nincs gyors megoldás és ahogy L. Ritók N. is írta egy generáció már elveszett. Ebből a szempontból jó kiindulás lett volna a kötelező 3 éves kortól az óvoda, de nincs elég óvodai hely, óvodapedagógus, sőt ehhez speciális végzettség sem árt. Ahogy nem ártana az általános iskolai tanároknak sem ez a speciális végzettség (vagy a tanárképzésen kellene változtatni) és nem csak a roma gyerekek miatt, hanem mert egyre több a problémás, sni-s gyerek és a legtöbb tanárnak nincsen megfelelő módszerei.
 • Bjozef

  Csak egy generáció veszett el?? Akkor nagyon-nagyon le van maradva a kutató néni… Amikor én bekapcsolódtam ebbe éppen 10 éve, ugyanazokkal a problémákkal küzdők voltak mint most, egy dolog változott, a mennyisége, ami többszöröse most már. Azzal továbbra sem tudok mit kezdeni, hogy az átlagnak belőtt nevelési/oktatási rendszerbe akarod már óvodás kortól beletuszkolni az ilyen problémás gyerekeket?!?!? Ezzel nem őt hozod fel az átlag szintjére, hanem az átlagot húzod le hozzá, főleg, hogy évről-évre több a problémás. Az átlagot is meg szokás bontani pl. matek, nyelv szinten olyan csoportokba ahova az adott gyermek képességei jobban passzolnak, nemhogy olyan esetben amikor az alapvető társasági képességek sincsenek meg… Végezetül ha el is fogadnám, hogy vannak olyan szuper képességű nevelők akik ezt mégis kivitelezik, az sem tud mit kezdeni a családdal ahonnan a gyermek jön….